2009-01-03 42 views
九月廿日‧晴公仔箱的兩大食家都分別來過這裡的兩間店推介,之前跟幾位食友吃過九龍的同名店,水準很不錯,當然不能錯過這邊,是日就再試這裡的。 一行三人,周未七時來到,人客不多,這裡有駐場歌手,但感覺總是冷冷清清的,或多或少也是金融海嘯的影響吧。先來點啤酒,這裡供應老虎生啤,夠凍順喉,58蚊一品脫的,比一般飲品還抵飲。要了加多加多及福建薄餅及沙嗲雞及豬各半打作前菜,再來個肉骨茶,然後便是海南雞飯及炒蘿蔔糕,應該幾夠食了。 加多加多幾大碟的,上面舖了幾塊大蝦片,中間一層厚厚的沙爹醬,下面是菜、沙葛、蛋、青瓜等等的材料,賣相雖然有點粗枝大葉,都算幾正宗的。沙爹醬汁吃起來非常甜,椰糖下得多了一點,但墊在下面的蔬菜也頗新鮮,尤以沙葛而言,很爽甜。這個加多加多,如果可以香辣一點,減少甜度,會更好; 福建薄餅看來賣相一般,不似好吃,但吃起來就很不錯,簡簡單單的用上了餅皮去包蝦仁、生菜等等的餡料,因為下了沙爹汁,是美味的,也是幾地道的一味星馬小吃;說給大家聽,其實我不愛坐在館子吃沙嗲,總覺此品是要在路邊即烤即吃才最有風味。這裡的燒得很香,外乾身而內裡還保有肉汁,沙嗲香且帶微辣,及格的。相比之下,喜歡沙嗲雞
九月廿日‧晴

福建薄餅看來賣相一般,不似好吃,但吃起來就很不錯,簡簡單單的用上了餅皮去包蝦仁、生菜等等的餡料,因為下了沙爹汁,是美味的,也是幾地道的一味星馬小吃;說給大家聽,其實我不愛坐在館子吃沙嗲,總覺此品是要在路邊即烤即吃才最有風味。這裡的燒得很香,外乾身而內裡還保有肉汁,沙嗲香且帶微辣,及格的。相比之下,喜歡沙嗲雞多一點,比較嫩滑鬆軟;肉骨茶是星州版,看起來濃濃的,聞起上來幾香,藥材味不輕的。內裡的排骨肉質鬆化,好吃。可惜附上的油條是乏善可陳,如果不是,熱辣滾燙,又鮮濃味美的肉骨茶,泡起油條來必會很出色。唯有用上了另一吃法,就是用來泡飯吧;

這裡的海南雞飯是「名物」,但坦白說,賣相比較一般。一碟去骨的雞胸肉,一碗雞汁飯,加上湯及三色醬,放在一個圓型膠盤上,幾似吃快餐。先吃油飯,乾身夠味,但吃起來不帶油份,充其量是雞「汁」飯而非油飯。雞肉全是胸肉,吃起來也算滑而不鞋,有水準的。同來的三色醬也正宗,紅色的辣醬夠辣勁,薑蓉真的是磨得很幼細的薑加蔥,很夠香味,甜醬油就不夠杰,甜度還可以的。吃海南雞,水準如何也可以從這個三色醬的表現反映出來,這裡的可以說是不錯。湯是淡淡的,加了不少椰菜絲,豐富的。這裡的海南雞飯,以水準而言,不差。索價80蚊一客,比較起市面出色的雞南雞飯店而言,是貴了一點;

炒蘿蔔糕夠色夠味,炒得乾身不油膩。材料也很豐富的,有不少的蝦、菜在內。最好的是蛋炒得很香,夾著蘿蔔糕來吃,美味。是略嫌蘿蔔糕切得太細粒了,吃起上來是「碎濕濕」了一點,以這一味來說,九龍店的表現出色得多;

幾位侍應的招呼以效率為主,是算不錯的了。

一人兩杯啤酒,埋單每人二百一十幾,吃得飽飽的,一試無妨。但比較起九龍的同名店,就似乎給比了下去。
甜甜的加多加多
濃郁味美的肉骨茶
海南雞飯是不錯的,就是貴了一點點
炒蘿蔔糕比九龍店略遜,但也美味
$212 (Dinner)
濃郁味美的肉骨茶
海南雞飯是不錯的,就是貴了一點點
炒蘿蔔糕比九龍店略遜,但也美味
  • 海南雞飯,炒蘿蔔糕,肉骨茶
2008-12-10 10 views
尋晚同2個朋友去食,對上一次去已經係半年前,尋晚去到大概8pm,只有 1 檯2位客,後尾佢地走埋,剩番我地好似包場咁。 食物除左沙嗲仲ok 外,其他都比以前差。入面做service 得一個嘅男仔,可能因為無客人,見到著黑衫女經理坐埋一面不停寫野,都有d 心寒,落完單好快一上檯就俾海南雞我地,其他小食反而要最後先到,以上係我地最後叫左嘅食品 :串燒沙嗲(豬, 雞)半打 - 肉質夠 soft 配合埋沙嗲醬都唔錯。可惜最遲先黎,已經唔想再叫第2 客3個人叫了半隻海南雞,又鞋又無味,剩番一半已經無人想再食,但係要 $150半隻 加左1碗油飯,但碗飯除左見到油水外,完全無雞油香味,早知叫白飯就算,而家要俾貴左炒辣菜 - 其實係 xo醬炒通菜,無特別驚喜咖喱牛腩 - 牛腩好 '林' , 咖喱汁唔香亦唔辣香酥餅 - 只係用黎醮咖喱食, 都 ok la價錢唔算平,埋單要 $450, 平均每位 $150, 但食物水準已經 keep唔到以前咁。今時今日用呢個價錢應該可以食到質素較好。除非有人再推薦,否則唔會有興趣再黎。

炒辣菜 - 其實係 xo醬炒通菜,無特別驚喜

咖喱牛腩 - 牛腩好 '林' , 咖喱汁唔香亦唔辣

香酥餅 - 只係用黎醮咖喱食, 都 ok la

$150 (Dinner)
  • 串燒沙嗲
2008-10-24 9 views
特別機會下可到沙嗲軒享免費晚餐,個人覺得餐廳外觀比室內環境吸引,不過到夜晚有live band演出氣氛都不錯。當晚品嚐了以下食物: 雜錦沙爹-叫得沙嗲軒,沙嗲的確做得不錯,肉醃得很入味,鬆化香口,沙嗲醬又夠濃郁杰身,但味道就偏甜少許。另外牛失去了原本的牛味,雞與豬肉會較為好吃。海南雞-據講是前好時沙嗲師傅主理,是重點期盼所在,結果沒有失望。以新鮮雞製成的海南雞,肉質比平日的冰鮮雞有彈性,口感也夠滑,不過始終不是選用較瘦的走地雞,所以頂多給8分;另外配料的醬汁經過調較,以接近港人口味,我會嫌鼓油不夠在新加坡吃到的濃郁。雞油飯-同場的雞油飯真的值得一讚,雖然飯略為稔身,但油分比例適中、吃起來軟棉甘香,不愛米飯、平日頂多吃半碗飯的我,都難得的全清光了,絕對是個紀錄!星洲炒蘿蔔糕-配料豐富但味道又是偏甜,不夠惹味,而且蘿蔔糕太稔身了馬拉盞通菜-完全不夠鑊氣又不惹味,更似是焗熟,麻麻地咸魚炒銀芽-銀芽火候適中,吃來挺身爽脆,絕對比通菜好馬六甲椰汁西米-造型頗別緻的甜品;甜味十足合我心意(部分人會嫌太甜吃不下),然而口感較單調,應該加以變化、增加層次感。 由於甜品未能滿足我,所以又額外要求了雪糕。

馬拉盞通菜-完全不夠鑊氣又不惹味,更似是焗熟,麻麻地
咸魚炒銀芽-銀芽火候適中,吃來挺身爽脆,絕對比通菜好

由於甜品未能滿足我,所以又額外要求了雪糕。
口味介乎雲尼拿與椰子味間,頗為香濃都不錯;講起上來,服務員有好心提我椰汁加雪糕可能引起肚痛,不過好彩我食後沒有不良反應。

不過可能吃不慣米飯,這餐後飽了很久很久呢~

更多相可見:http://siuyan824.spaces.live.com/blog/cns!26E81014A01166DB!8678.entry
沙爹-豬肉雞肉都不錯
雞油飯好好味!
星洲炒蘿蔔糕
馬拉盞通菜
雞油飯好好味!
  • 沙爹(豬、雞)、海南雞飯的油飯
2008-06-24 13 views
好耐之前已經有同事話好好食請我地去一齊試 , 後來睇到蘇絲黃個節目先知道真係咁出名 , 所以今日lunch決定再去食多次。 海南雞飯 ~ 水準仍然保持到 , 可能係比人投訴過自從【一粒鐘真人蘇】播出之後退步左 , 佢地即刻注意返口感同味道既質素 , 就連雞胸位置d肉都好滑 , 用埋個蔥油醬黎拌油飯食真係一流呀 , 可惜個湯飲左一啖覺得太咸 , 應該係味精放得比較多。 串燒沙嗲 ~ 整得不過不失啦 , 同其他泰式餐廳食到既都係差不多 , 始終呢道唔係主打菜式丫嘛。貴就係貴左d , 不過一次半次就冇所謂啦 , 至少唔會食完成肚火。

不錯
$90 (Lunch)
不錯
2008-06-15 4 views
事隔兩個多月的食評,轉入初夏,感覺是吃海南雞的季節,這裡的聽說做得不錯,當然要試試。在酒店吃海南雞,這裡的價錢其實又談不上貴,而環境又闊落舒服,只是空間太大,要叫侍應來亦有點難度,也難怪被評以招呼麻麻。甫坐下已有杯熱茶,茶膽開的夠濃幾對胃口,也不作他想,海南雞飯作個簡單午餐。伸個懶腰看看餐牌已有得吃,三色醬伴碟例牌浸雞,雞汁飯連同雞湯,很對辦的坡式風格。雞汁飯沒泛出油光,飯粒軟熟分明,肯用心煮一鍋雞湯來煲的雞汁飯,必不會差,沒夾集複雜的香料,以味取勝,平實不俗。海南雞略肥,較泰式的香料汁浸雞,這裡的海南雞肉雖嫩,卻帶著浸雞的老問題:味道偏薄,三色醬發揮了它的作用,自己是比較喜歡甜醬油,或蘸蘸薑茸也不錯。最後的雞湯,清甜的靚湯,餐後一碗很暖胃舒適,吃得稱心滿意。這裡的很有水準,會找個機會試埋對面海分店。

這裡的很有水準,會找個機會試埋對面海分店。
合規格的海南雞套餐
$110 (Lunch)
合規格的海南雞套餐
  • 飯粒分明的雞汁飯
2008-01-21 5 views
剛剛上星期六試完,都吾太差。兩個人,叫兩個海南雞飯,加三支牛,三支豬沙嗲。埋單$245,係貴,但係北角黎講係超乾淨。好難搵第二間。雞係最好味。飯就麻麻,好乾。汁方面,姜最好,黑豉油同蒜頭辣汁都麻麻。沙嗲同新加坡個d好似,我吾鐘意,都分吾到乜肉,偏鹹同甜。如你鐘意新加坡個d,呢間係似架。鐘意以前灣仔莎巴個d沙嗲
剛剛上星期六試完,都吾太差。
兩個人,叫兩個海南雞飯,加三支牛,三支豬沙嗲。

埋單$245,係貴,但係北角黎講係超乾淨。好難搵第二間。

雞係最好味。飯就麻麻,好乾。
汁方面,姜最好,黑豉油同蒜頭辣汁都麻麻。

鐘意以前灣仔莎巴個d沙嗲
2008-01-20 11 views
o係唔要豪食o既大前題下我提議食東南亞野...見雜誌同報紙都有介紹過呢間沙嗲軒...加上都唔算好貴...就試下啦環境: 分室內同室外2部份...我地坐室內...modern style...ok啦...室外就麻麻地啦...隔離就係馬路...仲有旅遊巴調頭添(某朋友好強調呢件事)...不過就可以吸煙食物叫左油酥餅,咖哩什菜,豬牛沙嗲同海南雞飯...咖哩什菜: 好麻麻...超多水...咖哩唔夠香...辣味就有o既豬牛沙嗲: ok啦...不過不失...火喉都可以...唔會太乾...豬好食d海南雞飯: 雞有雞味...香飯好食...嫌個醬油唔係正宗"杰撻撻"o既黑醬油...份量都較少油酥餅: 有水準...唔會油淋淋...阿bert話呢個最好食埋單$270...每人$90...唔算貴...不過呢個價錢去pizza express會好食d...

食物叫左油酥餅,咖哩什菜,豬牛沙嗲同海南雞飯...

2007-11-07 3 views
因阿SO介紹之下去試海南雞飯, 一家七口無理由只食海南雞, 當然會點其他菜啦, 叫蟹無蟹, 叫魚又無魚, 餐\牌已經唔多選擇, 仲要叫咩無咩, 最後只食炒菜, 海南雞, 串燒, 蝦.一間酒店餐\廳竟然叫咩無咩, 又唔好食(最好都係海南雞) 真係離譜, 而且服務又差, 價錢又唔平, 都食左成千蚊, 都無下次.
(Non-member)
2007-11-04 5 views
前晚同男朋友黎呢度試佢既海南雞飯,我地仲order左沙爹同埋一個辣通菜.我覺得海南雞既雞都唔錯,雖然雞味一般,但肉夠滑.個飯我覺得好正,雖然係油,但咁先係食海南雞嘛.個湯就麻麻地了,salty左d.另外沙爹都唔錯,個通菜都炒得幾香.而且份內都好夠,我都應該會再黎,好想試下個星洲炒蘿蔔糕.

(Non-member)
2007-10-22 7 views
10月21日晚一行14人,早在10月17日已訂位,先6人到達沒人理睬,沒人帶位,問了2位經理及2位侍應,跟本沒聽您說甚麼,他們只說:等等....。再等了數分鐘找了一個女經理跟她說訂了14位,她黑著臉說裡面大枱啦!晨早已經見到這吉枱,也問了很多次為什麼要我們老老少少站了那麼久才命令我們進去呢?入座後也是等,點菜後,請侍應給我們開水,14份的開水,分幾次請了幾位侍應才弄齊。餸菜到齊大約1小時,但晨早到了咖哩,油酥餅50分鐘後才到,咖哩已涼了!最搞笑還是點了加多加多是前菜,竟然最後才到,變了飯後甜品吧!粉絲蟹煲280元,蟹是“梅”的,最衰每人吃了一件又不敢出聲到蟹煲吃了七七八八時我吃了一件說蟹是“梅”的,朋友們才和應要是我早點吃我一定要退。除了海南雞及豬肉沙嗲確實好吃,是夜點的:炒蘿蔔糕、粉絲蟹煲、加多加多、腐皮卷、咖哩牛、咖哩菜、炒菜,還有一兩樣忘記了,沒有一樣ok。埋單1800元。這店以前在Sino我們都去過很多次,沒想到現在那麼差。特別是服務,如果您們喜歡黑面人,就去看看罷!
沒人理睬,沒人帶位,問了2位經理及2位侍應,跟本沒
聽您說甚麼,他們只說:等等....。再等了數分鐘找了
一個女經理跟她說訂了14位,她黑著臉說裡面大枱啦!
晨早已經見到這吉枱,也問了很多次為什麼要我們老老
少少站了那麼久才命令我們進去呢?入座後也是等,點
菜後,請侍應給我們開水,14份的開水,分幾次請了幾
侍應才弄齊。
餸菜到齊大約1小時,但晨早到了咖哩,油酥餅50分鐘後
才到,咖哩已涼了!最搞笑還是點了加多加多是前菜,
竟然最後才到,變了飯後甜品吧!粉絲蟹煲280元,蟹
是“梅”的,最衰每人吃了一件又不敢出聲到蟹煲吃了
七七八八時我吃了一件說蟹是“梅”的,朋友們才和應
要是我早點吃我一定要退。
除了海南雞及豬肉沙嗲確實好吃,是夜點的:
炒蘿蔔糕、粉絲蟹煲、加多加多、腐皮卷、咖哩牛、
咖哩菜、炒菜,還有一兩樣忘記了,沒有一樣ok。
埋單1800元。這店以前在Sino我們都去過很多次,沒
想到現在那麼差。特別是服務,如果您們喜歡黑面人,
就去看看罷!

2007-10-05 8 views
尋日睇過沙嗲軒個餐牌,好似幾okay,所以諗住今日同女朋友lunch去食。一入去,企左o係到幾十秒,唔算好多人,但完全冇人理我地...個櫃位就咁坐o係到睇住我地企...隔離有個waiter講:「借咩」...實在有點氣憤,走!

實在有點氣憤,走!
2007-08-15 13 views
老友生日提議去呢度食, 話蘇施黃都推介,所以去試吓!胡椒蝦好味到不得了,連d蝦殼我都食埋呀! 串燒沙嗲就無乜特別, 個海南雞飯真係無得頂,d雞好嫩滑,個飯又香!價錢就唔知喇,因為唔係我比,哈哈!
老友生日提議去呢度食, 話蘇施黃都推介,所以去試吓!
2007-08-01 4 views
今晚去了北角試菜,我們點了1. 海南雞飯-----雞的賣相不錯,嫩香滑,醮醬油、辣椒醬、薑汁一起吃,很美味2. 雞牛沙嗲串-----伴沙嗲醬吃,略甜,肉串鮮味不夠,肉略硬3. 新加坡酸辣湯-----只有酸辣味道,其他味道層次欠缺4. 馬來炒貴刁-----醬油略甜,有點兒掩蓋芽菜河粉的味道
今晚去了北角試菜,我們點了

3. 新加坡酸辣湯-----只有酸辣味道,其他味道層次欠缺
2007-06-19 3 views
呢間餐廳好巴閉,要有最低消費,餐廳唔大,waiter 唔少,不過叫人無人理,叫個樣無個樣... 最攪笑叫雞申黎左豬串,重要凶你要唔要呀,唔係有排你等!!! 真係未見過咁既服務態度...
2007-05-20 3 views
好友知我鍾意食海南雞飯,就同我講話蘇絲黃話呢道啲海南雞飯超正。不過因為好少去北角,所以隔咗咁耐先同男朋友去試。其實試之前睇過啲食評都有諗過去唔去試,不過唔試又點知真係得唔得呢? 電視嘅宣傳力量唔可以低估,因為我同男友weekday夜晚去度都好彩有張細枱......仲要不停見到有人行入嚟買外賣。同男朋友兩個人叫咗:1. 海南雞飯兩客(75蚊一客) - 因為我哋兩個都鍾意食海南雞飯,絕對唔肯share,唯有叫兩客。湯就咸咗啲;雞都ok滑,雞味ok啦,不過去骨唔夠徹底;個飯呢,我諗一啲啲人鍾意啦,比較硬身(可以叫爽口),蒜味幾重,不過我個人幾鍾意呢個飯,因為我鍾意蒜香而且鍾意比較硬身嘅飯;三種醬唔特別(咪又係嗰啲...)不過配雞食都好味。2. 炒通菜- 通菜可能雪過,有渣,味道尚可,炒得香,不過幾油。3. 薏米水- 我食親海南雞飯都飲(幫助美白嘛haha),不過呢間真係名副其實薏米水,因為好水吓...另我唔知係正宗定唔正宗...薏米水有糖東瓜(可能係要落嘅不過我未試過隻杯度會跟幾粒糖東瓜)!4. 珍多椰汁乜乜(唔記得名, 但有珍多兩字應該得一杯) - 真心話,我真係俾呢杯嘢嚇親,由細到大,我

同男朋友兩個人叫咗:

4. 珍多椰汁乜乜(唔記得名, 但有珍多兩字應該得一杯) - 真心話,我真係俾呢杯嘢嚇親,由細到大,我都覺得珍多加椰汁會係一啲白色飲料,至於呢杯呢...一上枱我以為搞錯,因為呢杯嘢係啡色架!杯底有一大堆啡色糖漿,超級極度甜,搞嚟搞去都仲係好甜,而且味道太椰子喇(直情喺乜乜記椰子糖變成杰糖漿咁feel),如果係椰奶咪好囉...結果成杯飲咗兩嗒被迫放棄(不過我之後去washroom行過一張枱見到一位女士佢飲到淨返一嗒...好厲害)。

總括講,環境食物過得去(其實我當晚見又唔係好多人食海南雞飯,反而唔少街坊look人食煲仔or炒菜咁樣),海南雞飯唔係太差,不過絕唔係最好嘅(男朋友話佢鍾意巴沙多啲,我就覺得呢道好食過巴沙,不過比好時差好遠)。至於服務呢,其實我覺得唔錯,只不過人手唔夠,所以要叫好耐先有人應,不過服務態度幾好。

海南雞飯, 都係好時又平又好食(雖然環境就麻麻...)。