前排同朋友去咗 @residenceghk 𝘀𝘁𝗮𝘆𝗰𝗮𝘁𝗶𝗼𝗻,𝗽𝗮𝗰𝗸𝗮𝗴𝗲包咗喺酒店樓下嘅 @scarlett_hk 𝗹𝘂𝗻𝗰𝗵 𝘀𝗲𝘁,本身見餐廳好多好評,所以𝗲𝘅𝗽𝗲𝗰𝘁𝗮𝘁𝗶𝗼𝗻都幾高下⋯不過食完都真係食物一般,再加上服務態度麻麻,上菜速度又慢,真係有少少失望🥺ღ 𝗖𝗮𝗿𝗯𝗼𝗻𝗮𝗿𝗮𝗖𝗮𝗿𝗯𝗼𝗻𝗮𝗿𝗮用咗𝗵𝗲𝗮𝘃𝘆 𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺,味道好淡,隻蛋又𝗼𝘃𝗲𝗿𝗰𝗼𝗼𝗸𝗲𝗱咗,麵條食落口感似烏冬⋯呢個唔太好食嘅𝗖𝗮𝗿𝗯𝗼𝗻𝗮𝗿𝗮,真係令到成餐飯扣咗好多分😩╰┈➤ 𝘁𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟰.𝟱/𝟭𝟬 𝗿𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝗱: 𝟮/𝟭𝟬ღ 𝗤𝘂𝗮𝘁𝗲𝗿 𝗥𝗼𝗮𝘀𝘁𝗲𝗱 𝗖𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻整體比較好食雞髀,醬汁味道都幾好食!如果肉質再嫩少少就好喇~╰┈➤ 𝘁𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟳/𝟭𝟬 𝗿𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝗱: 𝟲.𝟴/𝟭𝟬ღ 𝗡𝗼𝗿𝘄𝗲𝗴𝗶𝗮𝗻 𝗦𝗮𝗹𝗺𝗼𝗻都係比較普通嘅三文魚,肉質正常但調味唔太夠⋯╰┈➤ 𝘁𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟳.𝟮/𝟭𝟬 𝗿𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝗱: 𝟲.𝟴/𝟭𝟬ღ 𝗖𝗿𝗲𝗽𝗲 𝗙𝗹𝗮𝗺𝗯𝗲橙味較香重,個人麻麻🥲𝗰𝗿𝗲𝗽𝗲皮較厚同乾⋯╰┈➤ 𝘁𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟲.𝟱/𝟭𝟬 𝗿𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝗱: 𝟱.𝟴/𝟭𝟬ღ 𝗖

ღ 𝗖𝗮𝗿𝗯𝗼𝗻𝗮𝗿𝗮

ღ 𝗤𝘂𝗮𝘁𝗲𝗿 𝗥𝗼𝗮𝘀𝘁𝗲𝗱 𝗖𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻

ღ 𝗡𝗼𝗿𝘄𝗲𝗴𝗶𝗮𝗻 𝗦𝗮𝗹𝗺𝗼𝗻
都係比較普通嘅三文魚,肉質正常但調味唔太夠⋯

ღ 𝗖𝗿𝗲𝗽𝗲 𝗙𝗹𝗮𝗺𝗯𝗲
橙味較香重,個人麻麻🥲𝗰𝗿𝗲𝗽𝗲皮較厚同乾⋯

ღ 𝗖𝘂𝘀𝘁𝗮𝗿𝗱 𝗮𝗻𝗱 𝗕𝗲𝗿𝗿𝗶𝗲𝘀
整體偏甜,邊邊位同餅底幾好食😜
╰┈➤ 𝘁𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟲/𝟭𝟬 𝗿𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝗱: 𝟱/𝟭𝟬

𝗦𝗰𝗮𝗿𝗹𝗲𝘁𝘁 𝗖𝗮𝗳𝗲 𝗮𝗻𝗱 𝗪𝗶𝗻𝗲 𝗕𝗮𝗿
✵ 𝒍𝒐𝒄𝒂𝒕𝒊𝒐𝒏 • 𝒆𝒏𝒗𝒊𝒓𝒐𝒏𝒎𝒆𝒏𝒕 𝟳.𝟲/𝟭𝟬
╰┈➤ 📍#BELLYwongs_TST #BELLYwongs_jordan
✵ 𝒄𝒖𝒊𝒔𝒊𝒏𝒆 • 𝒇𝒐𝒐𝒅 𝟲.𝟴/𝟭𝟬
╰┈➤ #BELLYwongs_korean #BELLYwongs_meats
✵ 𝒑𝒓𝒊𝒄𝒆 𝒓𝒂𝒏𝒈𝒆 • 𝒂𝒇𝒇𝒐𝒓𝒅𝒂𝒃𝒊𝒍𝒊𝒕𝒚 𝟳.𝟮/𝟭𝟬
╰┈➤ #BELLYwongs_midprice • $𝟯𝟬𝟬/𝗽𝗽
✵ 𝒔𝒆𝒓𝒗𝒊𝒄𝒆 𝟱.𝟱/𝟭𝟬
✵ 𝒓𝒆𝒗𝒊𝒔𝒊𝒕 ɴᴏ ✘
✵ 𝒓𝒆𝒎𝒂𝒓𝒌𝒔
╰┈➤

不過今次無試到好多人推薦嘅牛扒同𝗮𝗽𝗽𝗹𝗲 𝗰𝗿𝘂𝗺𝗯𝗹𝗲,

就係呢個甜品發生咗小插曲,早一日已經親身去餐廳𝗿𝗲𝗾𝘂𝗲𝘀𝘁 𝗯𝗶𝗿𝘁𝗵𝗱𝗮𝘆 𝗽𝗹𝗮𝘁𝗲,甜品上嘅時候先發現無,店員仲話我哋無同佢講,但隔一陣又拎翻個有名嘅𝗯𝗶𝗿𝘁𝗵𝗱𝗮𝘆 𝗽𝗹𝗮𝘁𝗲😂
尖沙咀兩層法式西餐廳🍻 整體也蠻好吃喔!𝚂𝚌𝚊𝚕𝚕𝚘𝚙 𝙲𝚊𝚛𝚙𝚊𝚌𝚌𝚒𝚘 $𝟸𝟺𝟾佢地最新出嘅𝚜𝚌𝚊𝚕𝚕𝚘𝚙 𝚖𝚎𝚗𝚞✨帶子剌身十分鮮甜~𝙺𝚒𝚗𝚐 𝙲𝚛𝚊𝚋 𝚂𝚊𝚕𝚊𝚍 $𝟷𝟿𝟾蟹肉新鮮!份量也不少呢!配上鮮果 感覺很𝚏𝚛𝚎𝚜𝚑~加埋紅菜頭汁同紅蘿蔔粒食落好清爽嘅𝚏𝚎𝚎𝚕😋.Follow hk.foodmap for more food🤭.𝚂𝚞𝚐𝚘 𝙳𝚒 𝙲𝚊𝚛𝚗𝚎 $𝟷𝟾𝟾可以選擇意粉或者𝙿𝚎𝚗𝚗𝚎~和牛面頰十分軟腍嫩滑𝙿𝚎𝚗𝚗𝚎煮得軟硬度適中而且成個𝚍𝚒𝚜𝚑都做得好入味~𝙵𝚛𝚎𝚗𝚌𝚑 𝙵𝚛𝚒𝚎𝚜 $𝟽𝟾上台嘅時候好香~不過食落就表現平平🤭如果再脆身啲會更好吃呢~𝙰𝚙𝚙𝚕𝚎 𝚂𝚠𝚊𝚜𝚑 $𝟿𝟾𝙳𝚎𝚕𝚒𝚐𝚑𝚝𝚏𝚞𝚕 𝙿𝚊𝚜𝚜𝚒𝚘𝚗 $𝟿𝟾其實當日本身𝚛𝚎𝚖𝚊𝚛𝚔𝚜留左窗邊位🥲不過去到竟然話我冇落到任何嘅𝚛𝚎𝚖𝚊𝚛𝚔𝚜 店員仲要態度有啲差呢個位有點小失望🙍🏼‍♀️
尖沙咀兩層法式西餐廳🍻
整體也蠻好吃喔!

𝚂𝚌𝚊𝚕𝚕𝚘𝚙 𝙲𝚊𝚛𝚙𝚊𝚌𝚌𝚒𝚘 $𝟸𝟺𝟾
佢地最新出嘅𝚜𝚌𝚊𝚕𝚕𝚘𝚙 𝚖𝚎𝚗𝚞✨
帶子剌身十分鮮甜~
Scallop Carpaccio

𝙺𝚒𝚗𝚐 𝙲𝚛𝚊𝚋 𝚂𝚊𝚕𝚊𝚍 $𝟷𝟿𝟾
蟹肉新鮮!份量也不少呢!
配上鮮果 感覺很𝚏𝚛𝚎𝚜𝚑~
加埋紅菜頭汁同紅蘿蔔粒
食落好清爽嘅𝚏𝚎𝚎𝚕😋
King  Crab  Salad

𝚂𝚞𝚐𝚘 𝙳𝚒 𝙲𝚊𝚛𝚗𝚎 $𝟷𝟾𝟾
可以選擇意粉或者𝙿𝚎𝚗𝚗𝚎~
和牛面頰十分軟腍嫩滑
𝙿𝚎𝚗𝚗𝚎煮得軟硬度適中
而且成個𝚍𝚒𝚜𝚑都做得好入味~
Sugo  Di  Carne

𝙵𝚛𝚎𝚗𝚌𝚑 𝙵𝚛𝚒𝚎𝚜 $𝟽𝟾
上台嘅時候好香~
不過食落就表現平平🤭
如果再脆身啲會更好吃呢~
French  fries

Sugo  Di  Carne
Apple  Swash
Delightful Passion
  • King Crab Salad
都唔多有半個場都係外國人👨🏽‍🦱👩🏼‍🦰跟住啲職員又唔係着職員制服,都唔知邊個係職員,邊個係客人🤦🏽‍♀️冇人理我地一打生蠔 🦪 $348我地個碟比起人地個d瘦猛猛咁,都唔係飽滿🥲🥲跟住滿心期待嘅牛肉都係霉霉地咁,食落淋啤啤😖😖最好食已經係意粉🍝有卡邦尼,同埋海鮮意粉👍🏼👍🏼爭住食🤣🤣本身想嗌甜品,但見其他主菜都麻麻地,就放棄咗啦🤔😯📍 Scarlett Cafe & Wine Bar (尖沙咀)尖沙咀柯士甸路2號地舖

一打生蠔 🦪 $348
我地個碟比起人地個d瘦猛猛咁,都唔係飽滿🥲🥲

本身想嗌甜品,但見其他主菜都麻麻地,就放棄咗啦🤔😯

尖沙咀柯士甸路2號地舖
2021-11-08 2242 views
幾年沒有來了,只知道是時候重訪。每桌必有的歡迎麵包,煙韌柔軟。先用麵包俘虜了心靈。先來點些前菜。生蠔可點6隻/12隻,點了6隻。法國生蠔,海水味重,且帶鮮甜。搭配雞尾醬,整體酸甜更提味。本月限定新菜式 The Scallop Series肥美的帶子,誰人不愛呢。點了 In the Shell,擺盤出色。一枚貝殼上,放上一顆帶子,三色蔬菜絲作映襯,視覺效果很好。主菜,澳洲M3+和牛。很恰當的Medium熟度,粉嫩氣色。肉質嫩滑,油脂平衡,入口即化的感覺。配菜薯條,不過不失。奶油波菜倒是驚喜,熱呼呼的濃郁忌廉,每一條菜都沾滿了奶油,滿足的口感。另一主菜,油封鴨腿。鹹香多汁,鴨腿肉柔嫩。輕輕一挑即撕出鴨肉,食用方便,吃出滋味。少不了的甜品環節。檸檬撻伴檸檬雪芭,甜度突出,酸度較低,檸檬雪芭,沙冰般冰涼。心太軟,伴雲呢拿雪糕。朱古力漿,含蓄的緩慢的流出。可可味非常濃郁,愛吃朱古力的不能錯過。
幾年沒有來了,只知道是時候重訪。
每桌必有的歡迎麵包,煙韌柔軟。
先用麵包俘虜了心靈。

先來點些前菜。
生蠔可點6隻/12隻,點了6隻。
法國生蠔,海水味重,且帶鮮甜。
搭配雞尾醬,整體酸甜更提味。

本月限定新菜式 The Scallop Series
肥美的帶子,誰人不愛呢。
點了 In the Shell,擺盤出色。
一枚貝殼上,放上一顆帶子,
三色蔬菜絲作映襯,視覺效果很好。

主菜,澳洲M3+和牛。
很恰當的Medium熟度,粉嫩氣色。
肉質嫩滑,油脂平衡,入口即化的感覺。
配菜薯條,不過不失。
奶油波菜倒是驚喜,熱呼呼的濃郁忌廉,
每一條菜都沾滿了奶油,滿足的口感。

另一主菜,油封鴨腿。
鹹香多汁,鴨腿肉柔嫩。
輕輕一挑即撕出鴨肉,
食用方便,吃出滋味。

少不了的甜品環節。
檸檬撻伴檸檬雪芭,
甜度突出,酸度較低,
檸檬雪芭,沙冰般冰涼。

心太軟,伴雲呢拿雪糕。
朱古力漿,含蓄的緩慢的流出。
可可味非常濃郁,
愛吃朱古力的不能錯過。
Type of Meal
Dinner
2021-11-06 268 views
This has always been one of my favourite restaurants in Tsim Sha Tsui East 🥳 I’ve been here for dinners before; and this time I’m here to try their lunch sets! You can choose either 2 or 3 course - appetizer, mains and dessert. I was pretty hungry when I came for brunch so I had their 3 course menu.For appetizers - 𝙋𝙪𝙢𝙥𝙠𝙞𝙣 𝙎𝙤𝙪𝙥 / 𝙈𝙪𝙨𝙝𝙧𝙤𝙤𝙢𝙨 𝙬𝙞𝙩𝙝 63 𝘿𝙚𝙜𝙧𝙚𝙚𝙨 𝙀𝙜𝙜How they serve the pumpkin soup is really cool! They give you the plate with some pumpkin bits inside, then they’ll pour the soup into the

For appetizers -
How they serve the pumpkin soup is really cool! They give you the plate with some pumpkin bits inside, then they’ll pour the soup into the plate right in front of you (not expecting that!!) But for those who aren’t super keen on pumpkin, I’ll recommend mushrooms with 63 degrees egg, it’s quite appetizing and not too filling - great to start off with!
Mushrooms  with  63  degree  Eggs

For mains -
𝙉𝙤𝙧𝙬𝙚𝙜𝙞𝙖𝙣 𝙎𝙖𝙡𝙢𝙤𝙣 / 𝙋𝙤𝙧𝙠 𝙍𝙖𝙜𝙪 𝙋𝙚𝙣𝙣𝙚
As you can see, it’s a total opposite! Salmon goes with a lot of veggies on the side, whereas pork ragu penne is more flavory, but both are good!!
Norwegian  Salmon
Pork  ragu  penne

For desserts -
𝙏𝙖𝙧𝙩𝙚 𝙏𝙖𝙩𝙞𝙣 / 𝘾𝙝𝙤𝙘𝙤𝙡𝙖𝙩𝙚 𝘾𝙖𝙠𝙚
I would personally vote for chocolate cake LOL, cos I love how icecream goes soooo well with slightly warm chocolate cake - PLUS, it has some apple crumble on the side (bonus!!) Tarte tatin is more on the sweet side, more glazed apples on the top, but also a bonus to have a vanilla icecream to balance it out!
Chocolate  cake
Tarte  Tatin

For drinks - I would highly recommend Scarlett’s tea, tried the French vanilla one and chamomile one, since you will get so bloated after the meal!
Tea
Norwegian  Salmon
Pork  ragu  penne
Chocolate  cake
Tarte  Tatin
2021-10-24 423 views
可以用open rice app網上訂位, 方便。Le Chateaubriand 牛扒比上次某間專食牛扒更正,軟熟程度剛剛好,紅得來無血水滲出。Mussels 藍青口好味,薯條好香好好食,抵食夾大碟。1910-Paris Brest甜品泡芙香脆,不嗜甜者可小嚐半口。雞肉凱撒沙律,味道好,雞肉軟,完全不柴皮。任添食麥脆法包,外脆內軟,加埋塗牛油,沾上香濃Mushroom soup磨菇湯,正!4人食量好飽,價錢真抵食。
可以用open rice app網上訂位, 方便。
Mussels 藍青口好味,薯條好香好好食,抵食夾大碟。
雞肉凱撒沙律,味道好,雞肉軟,完全不柴皮。
4人食量好飽,價錢真抵食。
2021-10-23
$360 (Dinner)
Celebration
Birthday
  • 1910 Paris - Brest
  • mussels
  • Carbonara
呢間餐廳一路都想黎試下,今日終於有機會啦☺️☺️☺️🔸送既餐包🔸Burgundy Snails ▪️原本以為連殻上😂😂佢既香草味比較重d,加埋有d類似脆脆既面包餅仔,都幾特別🙂🔸Foie Gras Creme Brûlée ▪️好味道,朋友都好鐘意,質地好滑,加埋上面一層焦糖,正👍🏻👍🏻🔸Wagyu Beef Rib Eye ▪️要左medium rare, 味道都唔錯,但係薯條唔係脆果隻😀🔸Leak Salad ▪️酸酸地 好開胃🔸1910 Paris Brest ▪️榛子同杏仁味道嘅泡芙,Cream入面有榛子粒,加上唔會好甜,好味👍🏻🔸Lemon Tart ▪️係我鐘意既檸檬tart 味道,夠檸檬同酸🤣🤣佢個檸檬sorbet 真係碎冰咁😂😂口感爭左少少😂佢唔同日子有唔同優惠,今日星期三,叫牛扒加$150就有支紅酒🍷😝😝Overall 性價比同氣氛唔錯,坐窗邊有街景望下都好Chill 😍😍
呢間餐廳一路都想黎試下,今日終於有機會啦☺️☺️☺️

🔸送既餐包

🔸Lemon Tart
Lemon  Tart

2021-10-20
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Foie  Gras  Creme  Brûlée
Wagyu  Beef  Rib  Eye
1910  Paris  -  Brest
Lemon  Tart
  • 1910 Paris - Brest
  • Foie Gras Crème Brûlée
2021-10-10 693 views
一而再,再而三黎造訪嘅法國餐廳🇫🇷今次點咗:🦆Foie Gras Crème Brûlée - 口感滑,鵝肝味濃,同麵包超配🐙Grilled Octopus - 調味超不錯,肉質實淨🥗King Crab Salad - 賣相、味道都一流🐟Hamachi Carpaccio - 好fresh, 愛魚嘅一定鐘意食!🐮La Chateaubriand - 咁多樣,呢個稍遜色。叫medium, 但前段生,後段太熟同本身冇乜牛味🥘Seafood Paella Risotto - 配料多,味道也不錯🍟Mussels with fries $188 - 白酒醬汁勁creamy, 配青口一流🍮1910 Paris - Brest $98 - 黎呢火能不試嘅一個甜品。不能不試嘅原因係因為呢個甜品真係好French authentic,法國朋友都係咁講。因為呢個甜品,我一而再,再而三咁返黎呢間餐廳。
一而再,再而三黎造訪嘅法國餐廳🇫🇷

今次點咗:
Foie Gras Crème Brûlée

🐙Grilled Octopus - 調味超不錯,肉質實淨
Grilled Octopus

🥗King Crab Salad - 賣相、味道都一流
King Crab Salad

Hamachi Carpaccio
Seafood Paella Risotto
Mussels with fries
2021-09-28 319 views
今次要介紹嘅係我好鍾意嘅一間法國菜小酒館🇫🇷餐廳嘅裝修行木質工業風非常有性格🙈哩間餐廳分左兩層下層全部都係落地玻璃窗下午係陽光下食午餐 過一個悠閒嘅下午 真係好舒服☀️一入坐 侍應就送上餐前麵包麵包係我鍾意嘅sourdough 外脆內軟 牛油加左胡椒粒 味道有少少刺激 係個好好嘅配搭👍.我地嗌左兩個Lunch SetStarters揀左Foie Gras Crème Brûlée 鵝肝醬味道濃郁 面頭有一層薄薄嘅焦糖鹹鹹甜甜咁都幾過癮🙈配埋香脆嘅法包一齊食中和返濃郁嘅味道 可以食好多件都唔覺漏🤤第二款Starter係South West Duck Rillettes哩道菜將confit duck撕成肉碎加入醬料 變成凍肉抹醬鴨肉味道同口感都好似吞拿魚配埋麵包食 感覺有啲似食緊吞拿魚三文治都幾特別😂第一款main我地揀左pork shoulder🐷個豬超級細嫩juicy 蘑菇香濃多汁🍄不過最好味係個薯蓉 香滑 又牛油味重我可以齋食薯蓉 唔食個肉😂🙈第二款main我地揀左King Crab Ravioli 🦀 義大利雲吞皮煙韌有咬口內餡creamy蟹肉好鮮味🌊.面頭有好多炸蒜 非常香口不過筆
今次要介紹嘅

整體感覺好配搭
鍾意果仁嘅朋友唔好錯過🐿️
比心太軟好食🙈
2021-09-22 310 views
臨時約嘅一餐,想食少少又想飲少少酒吹下水。對上一次食大約係一年前同幾個FD聚舊~有啲野未試過,趁今晚想食少少叫啲就岩晒~餐前麵包,好食的!G Board $348每次見到人地叫Ham、芝士睇落好似好吸引咁!今次一試便知龍與鳳😗三款芝士我覺得合格,但Ham…..唔係好得😒食過好野就識分辨靚唔靚。呢個Board最可取既,我反而覺得係合桃粒同埋杏桃~Moules Marinières $198白酒煮青口+薯角青口用上比較嫩口個種,食落鮮味、仲帶點海水味😲,白酒sauce有洋蔥同少少煙肉係入面,味道90分!要講講個薯角🤭乾到…..’鞋‘口…..就算係點左白酒汁都係補救唔到🙃真心呢個薯角完全唔岩我胃口🙈House Red Wine唔錯,可接受。不過忘記左呢度有支好飲既紅酒,叫一支好飲既應該會開心啲~

餐前麵包,好食的!

G Board $348
三款芝士我覺得合格,但Ham…..唔係好得😒
食過好野就識分辨靚唔靚。
呢個Board最可取既,我反而覺得係合桃粒同埋杏桃~

Moules Marinières $198
白酒煮青口+薯角

House Red Wine
唔錯,可接受。
不過忘記左呢度有支好飲既紅酒,叫一支好飲既應該會開心啲~

G -board
2021-08-12
$450 (Dinner)
2021-09-20 2716 views
Scarlett位於枸士甸路,係繁喧尖沙咀較清靜嘅領士,型格裝修兼空間感十足,待應之間閒聊都以法文交流,有濃厚嘅法國風情。今次試吓佢嘅3 courses lunch set。First impressions 揀左 Tomato Gazpazcho、Burnt Eggplant Cannelloni同 Pork Rillettes。Tomato Gazpazcho係新鮮蕃茄、紅椒等材料唔煮嘅情況下blend成濃湯再冷凍,配麵包粒好有口感,夏天消暑一流!撕好左嘅豬肩肉Pork Rillettes啖啖肉啱晒我呢個懶人,食落感覺有d似吞拿魚,伴麵包食都唔錯~三款頭盤最鍾意鍾意Burnt Eggplant Cannelloni!長長嘅意大利麵卷中間釀左烤過嘅茄子,食落去好軟身好creamy,係一個唔油膩而且好出色嘅素食頭盤。嚟到主菜啦!我地試咗Quarter Roasted Chicken、Norwegian Salmon同 Beef Tartar (+$20)。Quarter Roasted Chicken嘅賣相好靚,烤雞脾配特製燒烤汁嘅味道好夾,只可惜薯條炸得太燶,有一大半都食唔到,有d失

今次試吓佢嘅3 courses lunch set。

Tomato Gazpazcho

Pork Rillettes

Burnt Eggplant Cannelloni

嚟到主菜啦!我地試咗Quarter Roasted Chicken、Norwegian Salmon同 Beef Tartar (+$20)。Quarter Roasted Chicken嘅賣相好靚,烤雞脾配特製燒烤汁嘅味道好夾,只可惜薯條炸得太燶,有一大半都食唔到,有d失望。
Quarter Roasted Chicken

原本對Norwegian Salmon冇乜太大期望,三文魚正常發揮,但估唔到大家都覺得配菜比預期中好食!蘆筍同haircots verts青豆都好新鮮,蒜香味十足,清甜同好爽。
Norwegian Salmon

Beef Tartar拌入咗酸瓜、紅蔥、parsely、黑椒等,加雞蛋攪勻之後口感幼滑,食落去酸味比較突出,牛肉唔會覺得好生,唔錯。
Beef Tartare

甜品點少得法國pancake! 卷成筒形嘅Crêpe Flambe 好的骰好可愛,加埋橙皮好fresh!話說有cognac sauce但唔係好覺有酒味。
Crêpe Flambe

Custard & Berries 嘅吉士醬好smooth,tart皮如果鬆化d就perfect。
Custard & Berries

總括嚟講個環境好chill,experience 好decent,適合傾偈,first impressions 比 mains出色。$168 有3 courses 嘅法國菜,lunch嘅性價比算係相當唔錯!
2021-09-17
$192 (Lunch)
Tomato Gazpazcho
Pork Rillettes
Burnt Eggplant Cannelloni
Norwegian Salmon
Beef Tartare
Crêpe Flambe
想食飯又嘆杯酒𝑐ℎ𝑖𝑙𝑙下,這間法式小餐館是不錯的選擇~之前經過幾次都沒有留意,每日下午3-6時的𝙃𝙖𝙥𝙥𝙮 𝙃𝙤𝙪𝙧,所有食物和飲品更有半價優惠!!! 真心幾抵食,至於食物雖不算太大驚喜,質素也是很不錯!“ 𝑊𝑖𝑙𝑑 𝑂𝑦𝑠𝑡𝑒𝑟 𝑁𝑜.3 $𝟷𝟿𝟾(𝟼 𝚙𝚌𝚜)說不上肥美大隻,但也鮮甜爽口,海水味重,秒清三隻沒問題~“ 𝐹𝑜𝑖𝑒 𝑔𝑟𝑎𝑠 𝑐𝑟𝑒𝑚𝑒 𝑏𝑟𝑢𝑙𝑒𝑒 $𝟷𝟼𝟾以焦糖燉蛋的形式,內餡則換成鵝肝醬,表層焦糖脆脆的,鵝肝醬香濃軟滑,鹹甜交織的,沾上麵包很好吃!很有驚喜的前菜💕“ 𝑃𝑜𝑟𝑘’𝑠 𝐶ℎ𝑒𝑒𝑘 $𝟷𝟿𝟾豬頰肉口感很軟淋!幾乎是入口即化,醬汁酸甜開胃,煮得很入味,是滿滿的骨膠原🤤配菜則是香滑濕潤的薯蓉,也很好吃!“ 𝐴𝑝𝑝𝑙𝑒 𝑐𝑟𝑢𝑚𝑏𝑙𝑒 $𝟿𝟾我覺得沒有食評所說的誇張好吃…😹金寶曲奇確實香脆可口,蘋果粒偏酸帶爽口,雪糕也是普通的雲呢拿味,沒太大驚喜~“ 𝑊𝑎𝑔𝑦𝑢 𝐵𝑒𝑒𝑓 𝑅𝑖𝑏 𝐸𝑦𝑒 $𝟸𝟻𝟾是剛剛好的五成熟,表面肉烤至焦香,肉質軟淋有咬口,肥瘦適中但牛味偏淡,蘸了蘑菇汁會更好吃“ 𝐻𝑜𝑢𝑠𝑒 𝑊𝑖𝑛𝑒 $𝟼𝟶入口清新帶酸,入門級最適合不過,不錯喝~

說不上肥美大隻,但也鮮甜爽口,海水味重,秒清三隻沒問題~

“ 𝐹𝑜𝑖𝑒 𝑔𝑟𝑎𝑠 𝑐𝑟𝑒𝑚𝑒 𝑏𝑟𝑢𝑙𝑒𝑒 $𝟷𝟼𝟾

“ 𝑃𝑜𝑟𝑘’𝑠 𝐶ℎ𝑒𝑒𝑘 $𝟷𝟿𝟾

“ 𝐴𝑝𝑝𝑙𝑒 𝑐𝑟𝑢𝑚𝑏𝑙𝑒 $𝟿𝟾

“ 𝑊𝑎𝑔𝑦𝑢 𝐵𝑒𝑒𝑓 𝑅𝑖𝑏 𝐸𝑦𝑒 $𝟸𝟻𝟾

“ 𝐻𝑜𝑢𝑠𝑒 𝑊𝑖𝑛𝑒 $𝟼𝟶
入口清新帶酸,入門級最適合不過,不錯喝~
$350 (Dinner)
2021-09-02 435 views
二訪尖沙咀法國菜 𝐒𝐜𝐚𝐫𝐥𝐞𝐭𝐭 𝐂𝐚𝐟𝐞 & 𝐖𝐢𝐧𝐞 𝐁𝐚𝐫之前食過weekend brunch,對佢嘅鵝肝醬、油封鴨脾、榛子泡芙念念不忘,所以放工又同朋友黎chill chill佢。餐廳樓高兩層,裝潢走工業風而非優雅路線。下層樓底高,採用落地玻璃配以高腳椅。整個感覺時尚型格,係一間較為casual嘅法國餐廳。餐廳最近仲推岀左期間限定嘅Hooked on Salmon系列~▪️Seafood Pasta $208一上枱已經聞到好香!意粉彈牙,每一條都裹滿醬汁,龍蝦鮮味充斥口腔。意粉面頭灑滿芝士,亦加有唔少海鮮,有彈牙魷魚、蝦肉等等,仲有酸甜多汁嘅番茄。推薦!▪️Fole Gras Creme Brûlée $168上一次食完念念不忘!鵝肝醬口感幼滑,油脂香濃,鹹度較一般肝醬低。配上焦糖脆皮鹹甜交錯,亦可中和其油膩感,食得多都唔會好膩。不過焦糖脆皮就冇上次食嘅咁脆。▪️Classic salmon $228三文魚中心位置相當嫩滑,肉汁成功被鎖住。雖然調味偏淡,但魚味鮮味相對突岀,重口味人士就可以按個人喜好加上微酸開胃嘅醬汁。三文魚底下佈滿富牛油香嘅蔬菜,有蘿蔔粒、蘆筍、豆、西蘭花、爽口無

▪️Seafood Pasta $208
Seafood Pasta

▪️Fole Gras Creme Brûlée $168
Fole Gras Creme Brûlée

▪️Classic salmon $228
Classic salmon

三文魚中心位置相當嫩滑,肉汁成功被鎖住。雖然調味偏淡,但魚味鮮味相對突岀,重口味人士就可以按個人喜好加上微酸開胃嘅醬汁。三文魚底下佈滿富牛油香嘅蔬菜,有蘿蔔粒、蘆筍、豆、西蘭花、爽口無青味嘅椰菜花,絕對可以補充到足夠嘅纖維。

▪️Pork cheeks $198
Pork cheeks

豬頰肉口感同想像中有啲岀入(以為佢係同牛面頰一樣軟嫩有彈性)。食落反而比較似煲湯個啲豬肉,質地相當軟淋,唔係我鍾意嘅類型~ 不過薯蓉就扳回唔少分數,質地軟綿,牛油同薯仔平衡得幾好,唔會互搶風頭。

▪️1910 Paris - Brest $98
1910 Paris - Brest

泡芙擠滿hazelnut & almond cream,好滑好濃榛子味。當中加有原粒榛子增添口感,唯獨泡芙質地較為鬆軟,只帶微脆。螞蟻人表示甜度還好啦。榛子 x Cream愛好者不容錯過!覺得唔夠甜仲可以點埋旁邊嘅caramel醬~

整體嚟講,環境同味道都唔錯!特別推薦Seafood Pasta、le confit de canard、1910 Paris-Brest。放工想同朋友chill一chill,呢到都係一個唔錯嘅選擇!Weekend 仲有相對抵食啲嘅brunch~
2021-08-30 526 views
親民法式餐廳🍽處於中西薈萃佐敦軍營至歷史博物館交界的餐廳,一進餐廳已受到熱情如火的外國侍應招待🥰至於食物方面亦都別具特色💯.Wild Oysters No.3 (6pcs)🦪 $198來自法國的頂級🦪,最喜歡那種creamy 同時帶點橡木味的感覺, 微微海水🌊的咸味亦是初春的味道。(餐廳勁好私下送多一隻😚). King Crab Salad 🦀 $198說是沙律🥗其實更像蟹肉他他,是清新與彈性的結合,是蟹肉結實多汁的味道,真係啖啖🦀肉,蟹控表示超滿足😋.Wagyu Beef Rib Eye🥩$258🦐Seafoods spaghetti🍝 $208主菜肉眼牛扒汁多肉嫩,歸功於讓牛牛自由奔放的牧場,外表焦糖化入面勁juicy🤤🦞龍蝦汁海鮮意粉亦濃縮了所有海鮮的味道,彷如暢游海洋🐠.Le Fondant🤎 $98Le Citron💛 $98最後來到高潮的生日甜點,心太軟名字是沒改錯的,人心都融化了🍫超級流心😳至於檸檬塔🍋真係幾酸😂同我想像中有少少岀入.💡表示慶生🎂餐廳會喺甜品寫名,仲有幾位待應熱情唱生日歌🤣💡BTW, 千萬不要order水,因為要收$70!!!!!!Overall 食物質素

King Crab Salad 🦀 $198

Wagyu Beef Rib Eye🥩$258
🦐Seafoods spaghetti🍝 $208
🦞龍蝦汁海鮮意粉亦濃縮了所有海鮮的味道,彷如暢游海洋🐠

Le Fondant🤎 $98
Le Citron💛 $98
至於檸檬塔🍋真係幾酸😂同我想像中有少少岀入

💡表示慶生🎂餐廳會喺甜品寫名,仲有幾位待應熱情唱生日歌🤣
Overall 食物質素很好🤤係會心心念念想再去食的餐廳,而且十分推薦慶生日去!
Type of Meal
Dinner
Celebration
Birthday
  • Wagyu Beef Rib Eye
  • Warm Molten Chocolate Cake
2021-08-21 405 views
Looking for a nice place celebrate your birthday? Highly recommend checking out Scarlett cafe & wine bar. It’s a nice french bistro that serves variety of food 🤩 came here to celebrate one of my friends birthday and it did not disappoint! 🌟 🥩 Chateaubriand - the steak was so tender! Love how they gave in generous portion and such a nice sharing side! Also love how they gave mushroom on the side 😍 swipe right to see them roast it in front of us! Definitely one of my fav dish here🍗 Roasted Chicken

🍗 Roasted Chicken - first off look at this dish! Visually looks amazing, comes with salad and fries. It was cooked nicely, and love the roasted skin 🤤 be sure to try all different sauce!

🌟🦐 King Prawn and King Crab Ravioli - another one of my favourite! When you cut in half and french it into the sauce it becomes an explosion of flavour! Can taste both the prawn 🦐 and crab 🦀 ! Recommend trying out this piece 😍

🍝 Carbonara - nothing special about this, would choose the ravioli over this one. But, love the taste when I mixed the egg with the whole dish, it was creamy and cheesy

🍰 Le Fondant - we got a lot of different dishes but this one stood out from the crowd. Maybe I’m a big fan of chocolate, when you mix the whole dish together it’s a sweet goodness ☺️