Restaurant: Sendonya
Info:

2022-11-05 388 views
都近旺角但係何文田 (但唔近何文田) 嘅餐廳🤣正常唔會去嗰邊 但機緣巧合 經過勝利道見到呢間唔大 又連住兄弟邦嘅餐廳性價比高 唔好將佢同出名壽司舖做比較😟你會覺得好好多🤣餐廳價錢好親民 🤪同時價錢對於學生黎講係一間幾好嘅餐廳🥰角切魚生粒丼飯 ($55)有三文魚加吞拿魚🐟有d小失望 因為得兩種魚生🐠🐟但份量都多😀Wasabi 份量都多 唔洗驚唔夠 🤣飯可以叫佢多飯 飯係普通日本米 無調味🤫🤫但我個人會用wasabi加豉油去食🤭所以唔太影響我😂三文魚丼飯 ($55)三文魚係厚切 總共有8片😍色澤唔錯新鮮度可接受 以價錢黎講唔錯🤣如果兩個揀一個我覺得三文魚丼飯比較好食🥰下次有機會食完再介紹其他丼飯😎重新 性價比高 但如果你係要求高嘅人☹️我建議你唔好去食 呢間可能對你黎講會失望😫以上係lunch嘅價錢😀
都近旺角但係何文田 (但唔近何文田) 嘅餐廳🤣
正常唔會去嗰邊 但機緣巧合 經過勝利道
見到呢間唔大 又連住兄弟邦嘅餐廳
性價比高 唔好將佢同出名壽司舖做比較😟
你會覺得好好多🤣

餐廳價錢好親民 🤪
同時價錢對於學生黎講係一間幾好嘅餐廳🥰

角切魚生粒丼飯 ($55)
有三文魚加吞拿魚🐟
有d小失望 因為得兩種魚生🐠🐟
但份量都多😀
Wasabi 份量都多 唔洗驚唔夠 🤣
飯可以叫佢多飯
飯係普通日本米 無調味🤫🤫
但我個人會用wasabi加豉油去食🤭
所以唔太影響我😂

三文魚丼飯 ($55)
三文魚係厚切 總共有8片😍

重新 性價比高 但如果你係要求高嘅人☹️
我建議你唔好去食 呢間可能對你黎講會失望😫

以上係lunch嘅價錢😀
2022-04-11 878 views
鮮丼家話說,何文田有間日本小店,主打魚生丼飯,性價比幾高,乳豬決定替大家一試。乳豬午飯時間到達,日式裝潢有格調,鋪面有兩部分,座位有卡位提供,算舒適寬敞。乳豬就叫左個三色丼飯同蕃茄豬軟骨烏冬試個究竟。三色丼飯飯中有三文魚、甜蝦同蟹籽,三文魚切得有一定厚度,亦頗為新鮮,甜蝦尚可,如果能夠額外添加一啲醬汁,會無咁單調,$65午餐價錢配上熱飲一杯算合理。乳豬指數:🐷🐷🐷🐷🐷蕃茄豬軟骨烏冬乳豬十分鐘情豬軟骨同係蕃茄控,所以一定要試下佢。茄湯味道足夠,但唔係好濃烈果隻,豬軟骨一般大小,咬落去都係夠軟綿既,有juice, 烏冬夠彈牙,$45算係咁,但份量唔太夠多。乳豬指數:🐷🐷🐷🐷🐷🐷
鮮丼家

三色丼飯

乳豬指數:🐷🐷🐷🐷🐷

蕃茄豬軟骨烏冬

乳豬指數:🐷🐷🐷🐷🐷🐷
2021-12-14 697 views
分別叫咗兩個餐。一個係親子丼,一個係壽司set。先講親子丼,份量好大,但係滑蛋沒有甜味,洋蔥亦都唔淋,雞肉都偏淡。整體好一般。另外個個壽司set。壽司飯好硬同埋壽司醋味。刺身亦都唔係幾新鮮,食唔到鮮甜。如果想大件夾抵食係可以一試,但係對食物有少少要求嘅都建議你唔洗黎食啦。
💖鮮丼家勝利道一向都好多嘢食,雖然途中玩過好多間但係呢間日本野屹立不倒咗好多年,證明佢有過人之處🤤💰人均$100-120 Dinner講起丼飯,喺旺角大家定諗到爆丼屋🤔如果大家攞佢來做標準嘅話,咁依間日本野大家一定會覺得佢抵食到爆!魚生飯大概$100左右 好足料!你講得出嘅魚生佢都有配搭🤤另外仲有自由配搭嘅款式俾你揀一定有你心水 配完都係$200以下!唔鍾意食魚生佢仲有其他熟食,例如鰻魚飯 壽喜燒嗰啲 全部去大件高質夾抵食,性價比真係好高!
💖鮮丼家

💰人均$100-120 Dinner

2020-06-26 1625 views
今日外賣鮮丼家返屋企食 日本嘢當然又係減肥之選啦其實以前一向都有食開佢嘅刺身飯早排啲刺身變到超薄片同埋啲飯突然變到勁難食所以都已經冇再幫襯但最近偶然有一次實在冇嘢揀又食返佢估唔到進步返少少唔知係唔係轉左師傅呢今日食嘅係三文魚刺身丼 $65刺身唔算好厚身但係都係可以接受嘅 新鮮度一般但係啲飯就麻麻哋喇以前仲試過係一餅餅嘅添 真係超級冇誠意今日好咗啲嘅 但啲飯有啲爛不過價錢講緊係60幾蚊連飲品都真係唔好有咁多要求😂
今日外賣鮮丼家返屋企食 日本嘢當然又係減肥之選啦
不過價錢講緊係60幾蚊連飲品
都真係唔好有咁多要求😂
TakeAway
2020-01-20 1465 views
前排同一個老朋友約食飯,佢就介紹左呢間位於何文田既日式小店。呢度晚市,主要賣日式丼飯,便當同鍋物。見呢個飯好似好吸引咁,就一於試試。先講牛排,肉質一般,都ok,廚師無煮熟哂,所以都唔算鞋口,但有少少乾。牛排上倒左少少照燒汁,食落主要係甜味但帶一點酸,而且牛排下面放左沙律菜,食落相對無咁油膩😂!中間隻溫泉蛋加埋牛排一齊食,相對上無咁乾!米飯🍚我就覺得一般,雖然係珍珠米,但未去到好好食!我覺得成碗丼水準叫一般😐。雖然食落好似好豪咁,牛排都正常,但我覺得成碗丼飯真好乾。雖然有醬汁同埋溫泉蛋,相對無咁乾,但我覺得下面既飯真只有白飯,唔覺有咩調味!我覺得可以落少少壽司醋或其他調味,令到個飯有返D味道。因為丼飯絕對唔係餸加飯,可以再做得好食D。可能海鮮丼好食D!

安格斯牛扒溫泉蛋丼飯
安格斯牛扒溫泉蛋丼飯
2019-08-15 1755 views
等朋友收工廢事行太遠,所以之後係附近搵食行過見到有間日本嘢ge小店就決定試下! 不過店就比較細。。大概坐10個人到。。。所以我地坐外面,雖然有d熱 叫咗個刺生,冷烏冬,炸蝦頭,煎餃子等等! 上菜時間都唔算耐,一邊吹水一路食,一碟接一碟上刺生好新鮮鮮甜! 貝殼類真係好好食!好爽口 炸蝦好脆!成個食得嫁!勁正!冷烏冬都幾好食!叫多乾蔥不過雖然店細細,不過d客都一枱接一枱!店員都好好禮貌!值得推薦ge日本料理小店
等朋友收工廢事行太遠,所以之後係附近搵食

刺生好新鮮鮮甜! 貝殼類真係好好食!好爽口
炸蝦好脆!成個食得嫁!勁正!
冷烏冬都幾好食!叫多乾蔥

不過雖然店細細,不過d客都一枱接一枱!店員都好好禮貌!

值得推薦ge日本料理小店
2019-07-08 1263 views
前兩日又出動同honey去搵食,今次去左勝利道,見到間日本野,睇圖個賣相都唔錯,就決定入去食個lunch啦。睇個餐牌,有廿幾款定食,hahaha......選擇困難症又出現...最後鎖定想食鰻魚飯,有D13滑蛋鰻魚飯、又有D22鰻魚飯定食。m.......點指兵兵.....13?22?13?22? 好啦⋯⋯最後都係叫左D22 鰻魚飯定食。點知.........m.....呢個真係定食?係就係鰻魚飯,會唔會求其左d? 幾塊鰻魚+幾條蛋絲放係個碗仔就係? 同餐牌個圖差咁遠既?有種街市買菜比人呃秤既感覺😤 冇下次!完!
2019-07-06
$100 (Lunch)
2019-07-05 945 views
早幾日我同男朋友3點左右,見到難得無人就入左去食手腳有紋身既侍應叫我地坐底睇餐牌落左餐之後,該名侍應就出左舖外食煙其後有一個女人帶左隻狗黎,侍應同狗玩我地既餐終於到,可惜侍應去左玩狗😞等左兩分鐘,侍應返入黎送餐比我地重點係侍應玩完狗無洗手就入黎送餐究竟當我地係咩?做飲食業應該係著重衛生點解連咁基本既常識都無真係好失望,我地食左幾啖就無胃口埋單走野食之前食過係ok既,可惜該名侍應真係令我地無曬食慾
早幾日我同男朋友3點左右,見到難得無人就入左去食
手腳有紋身既侍應叫我地坐底睇餐牌
落左餐之後,該名侍應就出左舖外食煙
其後有一個女人帶左隻狗黎,侍應同狗玩
我地既餐終於到,可惜侍應去左玩狗😞
等左兩分鐘,侍應返入黎送餐比我地
重點係侍應玩完狗無洗手就入黎送餐
究竟當我地係咩?做飲食業應該係著重衛生
點解連咁基本既常識都無
真係好失望,我地食左幾啖就無胃口埋單走
野食之前食過係ok既,可惜該名侍應真係令我地無曬食慾
2019-04-20 864 views
平價日本料理 最低食既魚生飯 魚生大大塊 夠多 仲要跟埋飲品,麵豉湯仲有前菜,麵豉湯相對普通,無咩特別, 總括黎講係一個抵食豐富既套餐, $55呢個價錢食到呢個質素絕對係低,夠曬驚喜。
角切魚生飯
2019-04-19
角切魚生飯
2019-04-01 593 views
三文魚好有口感蟹籽卜卜脆甜蝦有鮮味前菜用左8瓜魚係出面比較少見夠凍 而且好足味!食材總括黎講 食物質素都不錯!個人認為性價比都唔錯值得一戰提外話走既時候先發現呢條街好多日本餐廳好彩係街頭食左呢間都唔差
三文魚好有口感
蟹籽卜卜脆甜蝦有鮮味

前菜用左8瓜魚係出面比較少見

夠凍 而且好足味!
食材總括黎講 食物質素都不錯!
個人認為性價比都唔錯
值得一戰

提外話
走既時候先發現呢條街好多日本餐廳
好彩係街頭食左呢間都唔差
2019-03-29 358 views
今日同朋友行開就想食e間,之前食過一次都唔錯,所以想再食過今次叫左滑蛋雞肉丼飯,上次都係食e過,食過翻尋味,所以要再食個餐有埋湯份量都算大嫁雞係用雞腿肉,所以食落好嫩滑,一D都唔韌,而且都有大約10件雞❤❤雞蛋好厚身,不過第一啖食落有D鹹因為係滑蛋,所以會有少少蛋汁,飯吸左蛋汁同本身佢煮果時用的汁好香好入味😍😍,不過唔中意食濕的飯的人可能會唔中意,因為D蛋汁所以飯會比較濕,但食到最味蛋汁仲會比較出
今日同朋友行開就想食e間,之前食過一次都唔錯,所以想再食過

個餐有埋湯
份量都算大嫁
雞蛋好厚身,不過第一啖食落有D鹹
2019-03-28 366 views
同男朋友講放工想食好D👯‍♀️就一齊去鮮丼家食飯😚👍上網見到好似有人推介一於就去試下係龍定鳳🤓🤓🤓但係因為晏就食得太飽雖然見到刺身好想食但係都真係食唔到個飯👻所以我就叫咗個刺身沙律食❤️男朋友就叫咗五色刺身丼飯🌸有蝦、油甘魚、三文魚、蟹籽同北極貝刺身沙律嘅刺身唔算少(但係如果要比嘅話,十和田嘅刺身明顯多D)有吞拿魚、三文魚細細粒食落中規中矩有好多麻醬所以都食唔到D 菜咩味覺得如果麻醬淋咗菜後尾先加刺身on top會好D刺身飯嘅刺身就幾出色油甘魚同三文魚好厚身😛👌好有鮮味蟹籽好足料好夠撈飯珍珠米好正常唔算好黏亦唔算好硬小結😀店舖有D 細唔敢坐耐D 怕阻人做生意兩三個人去食下嘢會好D店員哥哥好親切~

同男朋友講放工想食好D👯‍♀️

但係都真係食唔到個飯👻

所以我就叫咗個刺身沙律食❤️
雜錦刺身沙律

男朋友就叫咗五色刺身丼飯🌸
有蝦、油甘魚、三文魚、蟹籽同北極貝

刺身沙律嘅刺身唔算少
(但係如果要比嘅話,十和田嘅刺身明顯多D)
有吞拿魚、三文魚

小結😀
店舖有D 細
唔敢坐耐D 怕阻人做生意
兩三個人去食下嘢會好D
店員哥哥好親切~
五色丼飯
2019-01-30 451 views
阿sir為馬拉松添新跑鞋,响何文田上樓鋪振興完經濟後,到晚餐時段當然响呢區食完先回府啦,估唔到行到一條短短嘅勝利道,已經有5間以上日本食肆,我哋就揀咗間裝修平實、價錢親民嘅小店一試。豚肉壽喜燒 $78🥢🥢🥢就係响門口見有壽喜燒,被吸引了,套餐有麵豉湯、沙律、白飯、豚肉壽喜燒鍋,鍋物材料超級多-豚肉片、蛋、娃娃菜、豆腐、芋絲、獅子狗卷等等,總之食極都仲有咁。豚肉無雪味,食到淡淡豚肉香,湯底略咸唔夠甜,整體嚟講算ok角切魚生飯 $55🥢🥢🥢套餐有麵豉湯、沙律、丼飯,魚生鋪滿成碗飯,勁吸睛,三文魚粒厚切充滿油脂,唯一被貶係個飯,有d爛同一嚿嚿,如果唔係就可稱上物超所值芝麻雞翼 $33🥢🥢🥢叫得芝麻雞翼,就當然係芝麻做主角啦,可惜芝麻不足又唔夠香,幸好雞翼熱辣辣同滑,挽回些少分數汽水 $10二人共消費:$176 (不設加一)

豚肉壽喜燒 $78🥢🥢🥢

角切魚生飯 $55🥢🥢🥢

芝麻雞翼 $33🥢🥢🥢

汽水 $10

二人共消費:$176 (不設加一)
2019-01-20
$88 (Dinner)
2019-01-27 311 views
只會在冬天才供應的鮮丼家熱鍋令我特別在寒冬下想起。這個冬天第一次食,暖暖身。從前食過牛肉牛乳濃湯,好食,今次再encore。等了一會套餐送上來了,十分豐富。即使這是一個鍋物套餐,也會跟配一碗味噌湯,另外還有配菜和白飯。白飯可以加$10轉配烏冬,雖然食有湯的配麵食好像比較好,但要額外加$10好像不太抵,就照舊跟飯。整個套餐的重點必定是這個牛肉牛乳濃湯($78)。不是很多地方會供應牛乳湯,喝下去熱騰騰很舒服,不算很濃但也清楚飲到牛乳味,再加上湯裡有點牛肉味,兩隻味道也很夾。牛肉放在面,每一塊都很大塊,有牛味,不是那些脂肪多過肉的平價牛肉。裡面的配料也不少,例如有雞蛋、蔬菜、獅子狗、冬菇、芋絲、豆腐等,全部吸收了湯的精華令人胃口大開。牛乳湯配著白飯也好食,變作有牛乳味道的白飯,感覺不會有太多添加,不少人都把湯全喝掉呢!$78在何文田區食個質素不錯分量大的晚餐算是挺值的了。不過服務普通環境也比較狹窄,不要expect太多;大概是價錢和分量取勝。

從前食過牛肉牛乳濃湯,好食,今次再encore。

$78 (Dinner)