2016-10-09
經過兩星期的OT後,終於可以休息一下,為咗慰勞下自己,決定帶男朋友去喜來稀肉。以前去過尖沙咀分店,當時無訂位服務,就要去門口等位;而家喜來稀肉某幾間分店可以提供網上訂位服務,咁就方便好多嚕。今晚因為網上訂咗位,所以唔洗等就有位。第一樣要讚嘅係枱與枱之間好闊落,唔似某些韓燒店咁迫。坐定定之後店員就即刻倒蛋漿落個爐度。跟住就揀野食喇,燒肉方面主要分豬同牛,而每種肉類都有幾款選擇,當然仲有其他嘅食物例如蔥餅、冷麵可以揀。基於我患有選擇障礙症,為免麻煩唔知食咩,所以揀咗$488嘅壹頭牛套餐。唔洗等好耐,主角上場喇!嘩!!!賣相比我想像中好好多,至少同餐牌個樣相近,唔會變咗另一樣野。壹頭牛嘅套餐包括喜來稀肉,牛五花,特級牛頸,牛肋骨肉,烤調味牛排骨及兩杯飲料。(如果上菜時店員可以講講邊樣還邊樣就更加好喇)今次嘅肉唔錯,幾多肉汁又夠味,我最喜歡嘅食法係一塊生菜包住塊肉,再加條泡菜,男朋友就喜歡加埋洋蔥,蒜頭。今日第二樣要讚嘅係店員好主動去refill啲生菜同換塊燒板,基本上佢地會好留意每枱客嘅情況,有需要就即換即refill。(免費refill)每一枱都有個"Call"制,不過我發現我果枱個制壞壞
坐定定之後店員就即刻倒蛋漿落個爐度。
唔洗等好耐,主角上場喇!
壹頭牛
每一枱都有個"Call"制,不過我發現我果枱個制壞壞哋,㩒咗都無反應
如果店方可以提供豬牛一齊嘅套餐就好喇,套餐加多一碟單叫又多得滯,今次唯有犧牲我最愛嘅護心肉啦
總結嚟講,我都係喜歡去喜來稀肉食韓燒多啲,雖然係貴少少,但無限時同環境舒服就值啦。