Restaurant: Ser Wong Fun
Info:

2023-06-19 214 views
上星期日去左聞名已久既「蛇王芬」,除左出色既蛇羹同糯米飯,餐廳加入不同與蛇相關既菜式,適合一年四季食用,滋補養生。首先係套餐嘅部分,$188套餐就包括燕窩蛇湯海鮮節瓜盅、臘腸蟹肉蛋白炒飯,仲送一杯公利蔗汁。燕窩蛇湯好滑好鮮,加埋海鮮同節瓜,真材實料👍🏻,非常開胃好味。臘腸蟹肉蛋白炒飯亦好好食,飯粒香口,蟹肉同蛋白令味道更加豐富。最後嘅公利蔗汁清甜爽口,搭配食物飲落去都好舒服。另外新款點心都好好食,特別係黑芝麻豆沙包,芝麻馅非常滑順,黑芝麻香味濃郁,好好味。菊花蝦餃外皮夠薄,蝦肉鮮甜,一口咬落去真係好滿足。☀️最後係福建炒飯同銀牙肉絲炒麵,都係好好味嘅經典菜式。福建炒飯飯粒爽口,炒得香口,加埋啲蝦同青豆,味道更加豐富。銀牙肉絲炒麵亦係好滑好嫩,炒得好入味,好開胃。✨總括而言,蛇王芬嘅新款食品套餐同啲新款點心都同樣好味,而福建炒飯同銀牙肉絲炒麵都係好食嘅經典菜式。如果你鍾意食蛇羹,又鍾意試新嘅菜式同埋點心,蛇王芬係一個好好嘅選擇。🎁

2023-06-13 120 views
一個人係中環食乜好,見到「蛇王芬」推出了養生套餐,好吸引,立即試試。 燕窩蛇湯海鮮節瓜盅配蛇王芬臘腸蟹肉蛋白炒飯真的沒有想過燕窩可以配蛇肉,再加節瓜和玫瑰,居然個湯好清甜。 炒飯啲飯粒粒分明,再加上臘腸的香, 蟹肉的鮮,蛋白的滑, 還有陳皮和玫瑰,增加了炒飯味覺上的層次。

燕窩蛇湯海鮮節瓜盅
配蛇王芬臘腸蟹肉蛋白炒飯

2023-06-11 129 views
中環有好多不同嘅美食,但是有間老字號「蛇王芬」,之前去過,都係去食蛇羹和臘味糯米飯。沒想過可以配搭其他食材,做出美味又養生的料理。😍這就是「蛇王芬」新推的養生套餐,$188。燕窩蛇湯海鮮節瓜盅,燕窩、蛇肉、節瓜、海鮮,個湯非常清甜,清潤,又補而不燥,再加兩朶玫瑰,另到湯的清新味道再提升了。蛇王芬臘腸蟹肉蛋白炒飯,炒飯粒粒分明,特別加上紫椰菜及陳皮絲,清新爽口,減低臘腸的油膩感。另外還加埋玫瑰🌹,玫瑰嘅清香,加上陳皮的香味,整個飯嘅層次更加豐富。翡翠蘆筍餃餃皮晶瑩翠綠,以新鮮豬肉、雞髀菇、秀珍菇及蘆筍切碎,蘆筍鮮脆,鮮肉多汁,爽口又美味。太子參帶子餃帶子餃於餡料中混入中醫師推介的太子蔘粉,餃子🥟味道甘香味濃,鮮味十足。紅菜頭素餃餡料有紅菜頭、雞髀菇、冬菇、杞子;蒸餃最能夠保持蔬菜的原汁原味,清甜好味。而且更是素食人士健康之選。蝦乾肉碎炒四季豆蝦乾嘅鮮味十足,新鮮嘅肉碎,和四季豆,是一個很惹味的小菜,配飯食一流。

這就是「蛇王芬」新推的養生套餐,$188。

蛇王芬臘腸蟹肉蛋白炒飯,炒飯粒粒分明,特別加

翡翠蘆筍餃
餃皮晶瑩翠綠,以新鮮豬肉、雞髀菇、秀珍菇及蘆
筍切碎,蘆筍鮮脆,鮮肉多汁,爽口又美味。

太子參帶子餃

紅菜頭素餃

蝦乾肉碎炒四季豆
  • 燕窩蛇湯海鮮節瓜盅套餐
  • 蛇羹
2023-06-05 3035 views
約咗個舊同學食晏,專登揀嚟「蛇王芬」,依家天氣咁熱就梗唔喺諗住食蛇羹啦,目標喺佢啲燉湯,皆因佢啲燉湯都好有口碑架,所以,前嚟一試。「蛇王芬」喺中環屹立好多年,鋪面及環境一直無變,古雅嘅吊燈,大大細細嘅舊式木椅或圓櫈,喺老飯店嘅模樣。是日就全場都坐滿客人,聽落啲口音或對話應該有唔少喺遊客。佢哋嘅燉湯賣到$120一盅,但依家「燉湯套餐」俾多少少就多個飯,配碗上嘅燒味飯賣$150,配碟頭飯賣$170;而燉湯共有5款選擇,不過,數量有限,售完即止,據侍應講啲燉湯真喺頗都受歡迎。燉湯、雙拼燒味飯套餐 $150燉湯選咗蜜瓜瑤柱海竹燉響螺,原盅燉,自然保留所有精華,撈一撈,果然用料十足,絕無欺場,而入口醇和香濃,飲得出貨真價實,不愧喺招牌作。而燒味飯本來想食叉燒搭燒鵝,不過,叉燒已賣晒,所以,轉揀油雞燒鵝,油雞做得皮爽肉嫩,帶點豉油嘅香味甜,燒鵝亦有一手,外皮仍具香脆感,富油香。另外,阿姐推介我哋試另一款套餐「燕窩蛇湯海鮮節瓜盅套餐」,話喺四季都啱食,有春清、夏調、秋補、冬防之效,唔會好似食蛇羹咁燥底,餐牌反面更有詳細嘅介紹。除咗節瓜盅,仲配上一份炒飯及「公利」蔗汁(送完即止),目測所見,亦喺成為唔
燉湯、雙拼燒味飯套餐 $150

燉湯、雙拼燒味飯套餐
,目測所見,亦喺成為唔少客人嘅選擇。
蛇湯節瓜盅、炒飯套餐 $188

先講賣相,已經比一般燉湯套餐靚仔好多。先試試個湯,單睇外觀就知道用料慷慨,節瓜盅上面 有一大撮燕窩,仲有好多海鮮粒、蛇肉,湯頭清澈鮮香,仲放咗少少食用玫瑰花,滲出陣陣玫瑰花香;蝦肉爽口,蟹肉鮮甜,燕窩就唔講啦在,夠晒養顏。此外,個蛇王芬臘腸蟹肉蛋白炒飯亦炒得有一手,裏面混有好多料,口感豐富,再加上飯粒分明,入口清爽唔油,確實好食。公利蔗汁一向有口皆碑,只係嫌杯蔗汁太細杯唔夠喉。
燕窩蛇湯海鮮節瓜盅套餐
 所以話呢,就算唔食蛇,一樣有好多選擇,點兩個餐一齊嚟分甘同味,再者,啲燉湯確喺高質,而節瓜盅亦有亮點。
$170 (Lunch)
2023-05-31 149 views
百年老字號的蛇王芬 有蔡瀾題字的文書 古色食肆真的藏着個寶 一直誤以為秋風起三蛇肥 秋冬時才吃蛇進補不食不知 食完長知識中醫一年四季都會用蛇來入藥仲有真實醫學數據支持 食蛇可以抗炎、促進新陳代謝、抑制細胞孌異及增強免疫力蛇肉本身滋補不燥、低脂肪、低膽固醇,養生妙物!🤩第一次去老字號的店舖食蛇最穩陣之選當然先試試拿手小菜🍴古法燴蛇羹 (我哋只叫了一碗,職員好好人按量收費)蛇羹有木耳絲,冬菇絲,花膠,蛇肉,一入口好重陳皮味。每一羹都材料十足,質地粘稠,蛇肉偏鞋身,食完輕輕暖和,就像去酒樓飲的羹一樣,心諗,夏天食食蛇羮何嘗不可?🍴生炒糯米飯 糯米飯很足料,煮得很軟棉但不爛,內裏有很足料的潤腸粒、臘腸粒、蔥花,臘味的油有添滿飯香,但吃完不會太膩。二人食剛剛好!🍴金菰瑤柱豆腐煲一上碟睇落勁似肉絲炒麵😂 實際上是金菰瑤柱,食落非常香甜,下面的豆腐有輕輕炸過,比豆腐煲好食好多!!以往一直以為食蛇的舖頭主打只是蛇,想不到這間中菜的水準好高,每碟的價錢也比酒樓便宜,真心諗住下次帶家人黎一齊食,好過來來去去都是傳統酒家🤔而且仲發現佢地有款清新輕盈的新菜式 - 蛇湯海鮮節瓜盅套餐,幾岩春夏食,又可以養生,下
百年老字號的蛇王芬
有蔡瀾題字的文書 古色食肆真的藏着個寶
一直誤以為秋風起三蛇肥 秋冬時才吃蛇進補
不食不知 食完長知識
中醫一年四季都會用蛇來入藥
仲有真實醫學數據支持
食蛇可以抗炎、促進新陳代謝、抑制細胞孌異及增強免疫力
蛇肉本身滋補不燥、低脂肪、低膽固醇,養生妙物!🤩

第一次去老字號的店舖食蛇
最穩陣之選當然先試試拿手小菜

🍴古法燴蛇羹 (我哋只叫了一碗,職員好好人按量收費)

🍴生炒糯米飯

🍴金菰瑤柱豆腐煲

而且仲發現佢地有款清新輕盈的新菜式 - 蛇湯海鮮節瓜盅套餐,幾岩春夏食,又可以養生,下次叫多些人來一齊share 先😋
大陸親戚來了香港,堅持要炎炎夏日食蛇羹,沒他好氣下帶他去了中環頗有名氣的蛇王芬。從店員介紹得知他們正推廣「春清、夏調、秋補、冬防」的理念,即是四季都可以食蛇養生,打破傳統只在冬天吃蛇的概念。**燕窩蛇湯海鮮節瓜盅套餐 ($188)我選了店員推介的套餐,適合夏天享用。燕窩蛇湯海鮮節瓜盅清澈鮮甜,蛇肉與燕窩的搭配十分分新穎,毫無違和感。蛇王芬臘腸蟹肉蛋白炒飯粒粒分明,臘腸帶來了濃厚的香氣,與蟹肉、蛋白的輕盈口感形成了鮮明對比。**太史五蛇羹($140)五種不同的蛇肉經過精心烹煮,每一啖都超足料。上面鋪滿了薄脆,配搭蛇羹一流。**明爐燒味雙拼飯($70)燒鵝皮脆不膩,肉質軟嫩多汁,叉燒都非常不錯,而且份量充足。

**燕窩蛇湯海鮮節瓜盅套餐 ($188)
燕窩蛇湯海鮮節瓜盅套餐

**太史五蛇羹($140)

**明爐燒味雙拼飯($70)
燒鵝皮脆不膩,肉質軟嫩多汁,叉燒都非常不錯,而且份量充足。
2023-05-27
$150 (Lunch)
2023-05-27 85 views
朋友無啦啦話好想試吓食蛇嘅餐廳,今日就去咗中環呢一間餐廳,地址位於中環閣麟街30號,距離地鐵站都唔係太遠嘅路程,方便大家輕鬆搵到 今日放假嘅時候晚上嚟食,好彩都唔係太多人,好快就可以入嚟到,梗係必須要食蛇羹蛇羹既蛇肉非常豐富,呢間老字號做既其芡汁相對調校得較薄,食落去唔會有太傑嘅感覺,呢個位做得非常唔錯 另外,呢間餐廳仲係湯底除加入蛇骨熬製,令到成碗蛇羹嘅味道更加濃郁呢碗蛇羹亦加入左陳皮同埋老薑去除腥,令到食起嚟更加好食,亦都加咗木耳增加口感,好感令人非常滿意同滿足 味菜牛柳絲撈麵都非常有驚喜,味菜同埋牛柳嘅口感難得非常夾,味菜酸酸地再加埋林滑嘅牛柳,幾特別呢個口感第一次食,粗面嘅軟硬度,亦都做得啱啱好,唔會話有太林或者覺得太硬嘅口感!金針雲耳牛展煲都相當唔錯,幾鍾意食佢呢一個味道上嘅配搭 牛展亦都做得非常入味!朋友同我食完都非常滿足 下次一定會返嚟再食!!
今日放假嘅時候晚上嚟食,好彩都唔係太多人,好快就可以入

嚟到,梗係必須要食蛇羹
牛展亦都做得非常入味!朋友同我食完都非常滿足
下次一定會返嚟再食!!
  • 蛇羹
2023-04-30 541 views
由冬天講到春天,終於俾我去到食蛇羹,專登揀左間有四代相傳,十分有名的食蛇飯店,中環的老字號 - 蛇王芬。入到去坐低,店員好熱情講解了食蛇不是傳統般易上火,其實四季亦可食用,流傳的易上火是由於外間的蛇店會配搭藥材去熬蛇湯羹底,蛇王芬的蛇羹並沒有沿用這做法製作,所以完全不怕會燥熱情況。店員亦詳細講解了食蛇的好處和提及他們有其他菜式亦為大熱養生之選。最後我和朋友點了一份太史蛇羹、一份燕窩蛇湯海鮮節瓜盅配招牌的蛇王芬臘腸蟹肉蛋白炒飯,還有一杯公利蔗汁太史蛇羹(碗),蛇羹係呢間飯店既招牌菜之一,用蛇肉熬製而成的湯羹。蛇肉煮得十分軟嫩,加上其他的材料和調味料,濃而鮮美,令人一口接一口食得非常過癮。最令人印象深刻的是佢上面鋪有香茅草,令到整碗蛇羹更添美味。燕窩蛇湯海鮮節瓜盅,呢道菜口感非常豐富,裡面加入了燕窩和各種海鮮包括蟹肉,乾瑤柱,湯汁清甜,非常適合喜愛口味較清既朋友。海鮮節瓜盅的碗形非常獨特,下面會有蠟燭熱住個湯,食得耐啲都唔怕海鮮湯凍哂會有腥味。蛇王芬臘腸蟹肉蛋白炒飯,這道炒飯口感非常豐富,裡面加入了臘腸、蟹肉和蛋白和紫椰菜花,蠟腸香得黎唔會太油,米飯炒得香糯,每一口都非常有嚼勁。蛇王芬臘腸

太史蛇羹

蛇王芬臘腸蟹肉蛋白炒飯,這道炒飯口感非常豐富,裡面加入了臘腸、蟹肉和蛋白和紫椰菜花,蠟腸香得黎唔會太油,米飯炒得香糯,每一口都非常有嚼勁。蛇王芬臘腸係飯店的招牌食材之一,佢既油香配合炒飯非常適合。

除了之前提到的菜外,還點了養生點心,包括菊花蝦餃、太子參帶子餃和翡翠蘆筍餃。呢啲點心沿用了養生食材為主題,新派同傳統既結合,簡直係如虎添翼,令人對佢既點心更好奇。
菊花蝦餃,用了新鮮的菊花和新鮮的蝦仁製作而成,口感鮮嫩,非常美味

太子參帶子餃,主要食材是帶子和太子參。餃上面放了烏魚子,更添整隻餃既鮮味,太子參係一種具有補腎益精、滋陰潤燥的中藥材,能夠幫助調節身體機能,增強體質

翡翠蘆筍餃,這款點心用了新鮮的蘆筍和其他蔬菜整成薄皮,口感清爽,營養豐富。蘆筍係一種高纖維、低卡路里的食品,能夠幫助促進腸道健康。

最後是公利蔗汁,全天然冇添加,係一種非常健康既飲品,夏天飲非常解渴,係一個完美的結束
overall 蛇王芬飯店既菜款非常多,除左有傳統蛇羹外,仲有好多fusion中菜,而且每一道菜都非常特別。如果你中意嘗試新式製法mix傳統食材,咁蛇王芬絕對係一個值得一試既餐廳

2023-04-29
$150 (Dinner)
太史蛇羹
今日食百年老店 + 米芝蓮美食 -- 蛇王芬蛇王芬既食物種類幾多,蛇羹、燉湯、小菜、煲仔飯等🙆🏽‍♀️今次午餐時間帶埋外國朋友黎幫襯,試咗佢哋嘅各款美食希望外國人都認識香港既老字號美食😆首先講下太史五蛇羹 (一碗 $140)超級足料,材料好滿,有鮑魚絲、雞絲、薑絲、冬菇、木耳絲,仲有花膠添重點當然係蛇肉我唔算成日食蛇,覺得口感幾滑同爽,幾喜歡❤️❤️另外食左海鮮炒河有蝦、魚肉、鮑魚,幾有誠意比較適合鍾意食濕炒既人😆無花果蜜棗燉豬肺就更加令人驚喜豬肺燉得好滑嫩,湯汁甜而不膩無花果同蜜棗味道好搭配,好清甜可口😋最後講下腐乳椒絲炒油麥菜,腐乳同椒絲嘅香味好好味,外國朋友仔都好鍾意!🥳值得介紹俾朋友既餐廳❤️
今日食百年老店 + 米芝蓮美食 -- 蛇王芬

蛇王芬既食物種類幾多,蛇羹、燉湯、小菜、煲仔飯等🙆🏽‍♀️

今次午餐時間帶埋外國朋友黎幫襯,試咗佢哋嘅各款美食
希望外國人都認識香港既老字號美食😆

首先講下太史五蛇羹 (一碗 $140)
重點當然係蛇肉
我唔算成日食蛇,覺得口感幾滑同爽,幾喜歡❤️❤️

另外食左海鮮炒河
有蝦、魚肉、鮑魚,幾有誠意
比較適合鍾意食濕炒既人😆

無花果蜜棗燉豬肺就更加令人驚喜
豬肺燉得好滑嫩,湯汁甜而不膩
無花果同蜜棗味道好搭配,好清甜可口😋

最後講下腐乳椒絲炒油麥菜,
腐乳同椒絲嘅香味好好味,
外國朋友仔都好鍾意!🥳

值得介紹俾朋友既餐廳❤️
2023-04-12 132 views
蛇王芬 中環閣麟街30號地舖G/F, 30 Cochrane Street, Central冬天先食蛇同羊腩煲是常識吧! 天氣乍暖還寒, 抓緊冬天的尾巴, 吃多一次蛇吧, 附所附近, 蛇王芬好出名口啤好, 老店吃蛇羹, 就算唔食蛇羹, 其他食物是值得一試的。$140 一碗蛇羹,好多肉,灑大量胡椒粉吃,太史蛇羹出名正竟然有點心,全日供應,而有個燕窩蛇湯海鮮節瓜盅套餐,有個立肉腸蟹肉蛋白炒飯$188 都好抵,下次有機會再試。$40 菊花蝦餃 菊花磨粉搓成皮,所以餃皮呈淡黃,餃皮cute cute $40 太子參帶子餃,太子蔘是中藥,入口帶甘,好多蝦$58 太史蛇羹酥,炸酥香口,入面餡就厲害了,是蛇肉,蘸醋吃降一下油膩感。$40 紅菜頭素餃顏色好靚,紅菜頭有助降血壓,入餡是菇同紅菜頭碎,入口清新,皮似粉果皮很qq$40 黑芝麻豆沙包做甜點,黑芝麻養生對白頭鬆也幫助的,餡唔會太甜,好好食哦$15 優惠價要了支潤肺糖水桃膠菊花桂花雪梨茶,甘甜桃膠qq食點心同蛇是很健康養生,估唔到老店都有新創意,點心好食好看更是以健康為賣點,一年365 日都可以來吃啦。蛇肉經中醫証實可抗癌,癌是殺手,真的多吃有
蛇王芬
中環閣麟街30號地舖

$140 一碗蛇羹,好多肉,灑大量胡椒粉吃,太史蛇羹出名正

$40 太子參帶子餃,太子蔘是中藥,入口帶甘,好多蝦

蛇肉經中醫証實可抗癌,癌是殺手,真的多吃有益

#food #yummy #dimsum #foodhk #中環必食 #蛇羹 #點心 #delicioua #cusinie
食蛇養生懷舊老店『春清‧夏調‧秋補‧冬防』🌸秋冬鮑魚燴五蛇羹(細碗)$140🌟🌟🌟🌟🌟蛇羹𢳂到滿瀉,上面仲放了幾塊脆脆,蛇羹內的材料豐富,每一啖都超足料,味道濃郁,而不會口渴。🌸燕窩蛇湯海鮮節瓜盅套餐 $188🌟🌟🌟🌟🌟🍀燕窩蛇湯〰️滋陰養顏,有數條蛇肉、味道有回甘既感覺,非常好飲。🍀海鮮節瓜盅〰️因為是放在蛇湯肉,節瓜索晒蛇湯,超入味,還有爽口蝦仁、蟹肉碎、瑤柱粒、薏米、桂圓肉、菌類等等,材料非常豐富。🍀蛇王芬臘腸蟹肉蛋白飯〰️臘腸甘香,臘腸油落在蛋白飯內,增添味道,飯面放了糖漬橙皮及紫椰菜,拌勻食用,口感特別,橙皮味香配紫椰菜蟹肉蛋白飯,每一啖都感清新而解膩。🍀公利蔗汁(送完即止)〰️細細杯,但超濃郁香甜既蔗汁。🌸太史蛇羹酥(三角酥)$58/份🌟🌟🌟🌟🌟大大件,酥皮超鬆化配搭蛇羹做餡料,蛇羹餡料識起上嚟,就好像肉鬆一樣。我真係好好味!🌸京式回鍋肉飯 $80🌟🌟🌟🌟🌟傳統做法的京式回鍋肉飯,有麵筋、笋、冬菇、青椒、紅椒、肉片,材料豐富,而且白飯軟糯。======詳情======蛇王芬 (中環)中環閣麟街30號地舖================#yummy #香港美食指南 #香港美食
食蛇養生懷舊老店
『春清‧夏調‧秋補‧冬防』

🌸秋冬鮑魚燴五蛇羹(細碗)$140🌟🌟🌟🌟🌟

🌸燕窩蛇湯海鮮節瓜盅套餐 $188🌟🌟🌟🌟🌟

🍀公利蔗汁(送完即止)〰️細細杯,但超濃郁香甜既蔗汁。

🌸太史蛇羹酥(三角酥)$58/份🌟🌟🌟🌟🌟

🌸京式回鍋肉飯 $80🌟🌟🌟🌟🌟

======詳情======
蛇王芬 (中環)
中環閣麟街30號地舖
================

#yummy #香港美食指南 #香港美食 #hkfoodie #hkfood #hkeat #吃貨 #吃貨日常 #RnT吃貨 #相機食先 #中環美食 #中環好去處 #香港美食 #香港探店 #蛇羹 #蛇湯 #四季皆吃 #春清 #夏調 #秋補 #冬防 #中環老店 #太史蛇羹酥 #燕窩蛇羹 #京式回鍋肉 #公利蔗汁 #蛇王芬臘腸蟹肉蛋白飯 #秋冬鮑魚燴五蛇羹 #海鮮節瓜湯 #蛇王芬
2023-03-26
$233 (Lunch)
  • 秋冬鮑魚燴五蛇羹
  • 燕窩蛇湯海鮮節瓜盅套餐
  • 太史蛇羹酥
  • 京式回鍋肉飯
ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ 大家以為蛇只能在冬天吃?不!一年四季都可以😌營養好處有多高我們就不多説了,相信大家都見得多😚🌼 燕窩蛇湯海鮮節瓜盅首先上桌的是燕窩蛇湯海鮮節瓜盅。濃郁的蛇湯搭配上燕窩,口感滑溜細緻,不僅滋補還暖和了整個身體。海鮮和節瓜的添加,使得這道菜更具層次感,清鮮的海鮮搭配脆嫩的節瓜,讓人回味無窮。🌼 臘腸蟹肉蛋白炒飯接著是臘腸蟹肉蛋白炒飯。這道菜的亮點在於豐富的口感和濃郁的味道。香脆的臘腸與口感細膩的蟹肉完美結合,而蛋白則為炒飯增添了絲絲滑嫩。每一口都讓人陶醉其中,美味無法抵擋。🌼 太子餃鮮嫩的帶子包裹在軟糯的餃子皮中,煮得恰到好處。鹹香四溢的餡料與餃子皮的口感相得益彰,讓人陷入美食的狂熱。🌼 黑芝麻豆沙包鬆軟的麵包外皮裹著香甜的黑芝麻豆沙,甜而不膩的味道,為這頓美食盡美結尾。ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

大家以為蛇只能在冬天吃?不!一年四季都可以😌
營養好處有多高我們就不多説了,相信大家都見得多😚

🌼 燕窩蛇湯海鮮節瓜盅

🌼 臘腸蟹肉蛋白炒飯

🌼 太子餃

🌼 黑芝麻豆沙包

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

2023-03-18 94 views
自從疫情下,就很少到中環行街了,解除左口罩令今日就到中環嘅大街小巷走走,來到中環街市閣麟街中見到蛇王芬嘅招牌特別耀眼,相請不如偶遇,就此吃晚飯。餐廳內擺設舒適雅典,友善的侍應推介的菜式。原來不止吃蛇羹,蛇的菜式,還有特色的中式小炒甜品各樣養生滋補燉湯特色的小炒菜式,迎合上班一族的年輕人,真的周到老少咸宜,👏🏻😍我地點咗個套餐$380包括兩個招牌蛇羹一個生炒糯米飯(兩人份量)蛇羹非常足料,有爽口彈牙的鮑魚絲雞肉絲花膠蛇肉,十分之鮮甜鮮甜而不膩,上層溥溥的脆片,又令到你有豐富口感,再加上檸檬絲的提鮮,又是味覺的享受,不愧是米芝蓮之選,生炒糯米飯亦做得十分之出色,米香口感煙韌分明,潤腸和臘腸亦十分之有獨特風味咸香,我哋吃得津津有味👍最後我地仲食香草綠豆糖水,綠豆軟綿無渣,甜度恰好,好完美的晚餐,樣樣都咁美味!👍👍👍下次來,一定吃它的特色小炒,蛇王芬的魅力,真的沒法擋😍😍

下次來,一定吃它的特色小炒,蛇王芬的魅力,真的沒法擋😍😍

2023-03-13 822 views
想試下香港特色食品,是日便來到中環的🐍蛇王芬食蛇羹,呢間老字號蛇店很有名,不少名人光顧過呢。約十二點左右來到,餐廳貌似剛開門不外,店內還有少許漂白水味😅但至少餐枱、用具、地板等摸落很清爽,氣味一陣就消散,做足清潔也是很重要的。點了兩份香噴噴一人前同炒了菜,午餐就先是這樣吧😋🍚馳名鴦腸糯米飯+🐍太史蛇羹一人前包呢兩樣野食,如果兩樣都散點要$300+,現套餐價只係$178,真係抵左好多㗎。糯米飯軟綿綿,鹹香油潤,臘腸同潤腸下得多,兩者都很鮮味呢,好味好味,美中不足是欠了點花生,個人較喜歡有花生的糯米飯🤤蛇羹盛得滿滿的,熱辣辣很吸引呀,睇見都流哂口水🤤一絲絲蛇肉很有口感,入面仲有冬菇、木耳、魚唇等,足料又好味。🥬腐乳椒絲油麥菜本身想炒通菜,但無就轉左做油麥菜,一樣同腐乳好夾㗎。腐乳鹹香鮮味,真係想要個白飯撈汁,哈哈😝無估到星期六中午都咁多人黎食,食緊期間不斷有食客入店,好快就滿座啦👏

點了兩份香噴噴一人前同炒了菜,午餐就先是這樣吧😋

🍚馳名鴦腸糯米飯+🐍太史蛇羹

🥬腐乳椒絲油麥菜

作為中環區的元祖級的老字號中菜廳,「蛇王芬」已來到家族第四代傳人,不經不覺已在港開業超過80年。開店初期,老店以賣蛇羹、蛇湯及燒味飯等為主起家。經過時日,現在除了養生進補蛇羹、滋潤燉湯外,亦有各式精緻粵菜提供。鋪頭裝潢格局十年如一日,很傳统帶點懷舊氣息。.蛇羹為秋冬時令補物之一,但蛇王芬的新傳人在跟我們寒暄時提及,為迎合市場、與時並進、一直有思量要將菜式不斷革新。因此最近構思推出春夏合時版本蛇羹,為食客帶來新口味。但由於在到訪當天,還在籌備階段,所以要留待再訪時才可以一試。.除了招牌的蛇羹和糯米飯外,晚市有供應套餐。二人套餐包括:餐前養生特飲、招牌燉湯、海鮮、主菜、炒粉麵、以及合時糖水。性價比很高。.晚市二人套餐 💲530.➿ 養生特飲❀ 黑糖三棗桂圓薑母茶❀ 桃膠菊花桂花雪梨茶由蛇王芬的年青副線四季芬芳所提供的原枝滋補冷飲,單看名字也知道是健康產品。標榜無糖無添加物,飲得健康放心。.➿ 燉湯✿ 海底椰雪梨蘋果豬𦟌餐廳主打是一是他們的靚燉湯,散點一盅要💲120,因此點選套餐應該更化算。燉湯足料滋補,很不錯。.➿ 海鮮✿ 滑蛋蝦仁雖說是傳統家常小菜,但這裡的是高級酒樓小菜質素版本。滑蛋嫩
晚市二人套餐 💲530

➿ 燉湯
✿ 海底椰雪梨蘋果豬𦟌

➿ 海鮮
✿ 滑蛋蝦仁
雖說是傳統家常小菜,但這裡的是高級酒樓小菜質素版本。滑蛋嫩滑,調味剛好,蝦仁大大隻很爽口。
滑蛋蝦仁

➿ 主菜
✿ 西檸雞
正式小菜份量所以滿大,雞件酸甜香脆。
西檸雞

➿ 主食
✿ 福建炒飯
同樣高質素的福建炒飯,芡汁濃稠,配料多,飯身乾爽。
福建炒飯

糖水
❀ 香草果皮綠豆沙
套餐還會附送兩碗滋補合時湯水,果皮綠豆沙,清熱解毒。
香草果皮綠豆沙

Type of Meal