Restaurant: Ser Wong Fun
Info:

2023-01-16 270 views
今日星期六陪媽咪去中環買年貨,唔知吃什麼,於是網上搵下有咩推薦的店鋪。睇下睇下媽咪想吃蛇羹,就揀咗蛇王芬來吃lunch。店鋪的招牌好显眼、一下就搵到,在門口就開始聞到蛇羹的特殊香味。呢間一睇就知係老字號,墻上有好多報道,裡面的環境乾淨又有兒時的味道。上菜好快,蛇羹我雖然不吃,但是媽咪話好好味好正宗,睇落來真係色香味俱全。豉油皇炒麵好有鍋氣,豆芽的爽脆,韭黃和韭菜的香氣,雖然簡單但係每一啖都吃得出好滋味。還點咗芋頭滑雞煲,裡面的芋頭每一塊都是鬆鬆軟軟的,唔知係不係落咗椰漿在裡面,芋頭真係勁好吃,大家有去一定要試下點呢個芋頭滑雞煲!最後總有個薑汁炒芥藍,都好好味,反正我們全部都吃嗮。吃飯的時候注意到隔離有個通關之後翻香港的阿姐同夥計聊天,應該是老顧客。他們彼此之間的寒暄和關心我聽落都覺得溫馨,她還買咗好多臘味翻屋企,師傅好細心話她知點整好味的煲仔飯。時代的潮流或者會令老字號的店越來越少,但係我唸,我們需要呢點有情懷的老字號存在。

豉油炒麵

荔芋雞肉煲

最後總有個薑汁炒芥藍,都好好味,反正我們全部都吃嗮。
薑汁芥蘭

2023-01-14
豉油炒麵
荔芋雞肉煲
薑汁芥蘭
懷舊既情懷,過去咗一段時間會想食返以前嘅味道~經過呢度望一望招牌就比佢吸左入去了☺️入到去古色古香,桌上、牆上的裝修都有百年歷史的痕跡,感覺也很乾淨,是值得來的💕店名時蛇王芬還以為只有蛇的菜品,原來是飯店有很多款式😍我地簡左兩份香噴噴一人前馳名鴛鴦腸糯米飯+太史蛇羹🍴$178/1呢個套餐12-5pm供應,過左5點就另一個套餐☺️🐍蛇羹非常足料!有好多蛇肉仲有啲花膠條好滑溜😋食完塊面都滑啲🤣配埋薄脆、檸檬葉真係一流,食完身都暖啲🥰-鴛鴦腸糯米飯帶有黏性飯粒粒粒分明炒起既臘腸好香煙韌有口感-響螺燉雞腳 $120熱騰騰既湯上枱放耐左依然都夠熱因為整個燉蒸能保持熱度呢個湯超濃郁又濃厚!雞腳好肥美材料足味道正😋真係要試!真材實料🥰
店名時蛇王芬還以為只有蛇的菜品,原來是飯店有很多款式😍
我地簡左兩份香噴噴一人前

響螺燉雞腳 $120
熱騰騰既湯上枱
放耐左依然都夠熱
因為整個燉蒸能保持熱度
呢個湯超濃郁又濃厚!
雞腳好肥美
材料足味道正😋
真係要試!真材實料🥰

2023-01-15 68 views
擁有多年歷史嘅「蛇王芬」近年好似有唔少搞作,除左開設另一年輕品牌副線「四季芬芳」外,連中環總店都積極轉型。除左賣傳統嘅蛇羮糯米飯外,仲轉攻燒味、中式小菜、炒粉麵飯等等。潤腸燒鵝雙拼飯 ($75/碟): 見到餐廳嘅生曬臘腸及潤腸咁靚,都叫左碟燒味飯試下。燒鵝皮脆肉嫩,肉質唔柴,幾香口,潤腸油香豐富,鮮香美味。整體份量頗多。椒鹽脆豆腐 ($95): 脆豆腐有足足二三十件,每件均炸至外皮呈金黃色,酥脆而內裡幼滑,加埋椒鹽更為香口惹味。啫啫雞煲 ($170): 熱騰騰香氣十足,雞件滑,醬汁惹味。仲有幾件豬潤,軟嫩美味。紅燒斑腩飯 ($90): 斑腩外脆內軟,相當滑嫩,醬汁濃郁,幾適合拌飯。

2023-01-03
Dinner
2023-01-08 66 views
正式踏入冬天,今年仲未食過蛇😗 聽聞食蛇好補身,蛇屬性溫熱,有驅寒功效,2023年開始,其中一個願望就係想身體健康😌 所以特登上網搜尋食蛇名店,排榜首既係呢間位於中環,歷史攸久,至今已是由第三代做舵手,亦是米芝蓮推介既蛇王芬😊餐廳位置尙算方便,鄰近中環地標-中環街市,在中環街市門口向半山方向出發,不用數分鐘便能找到蛇王芬。食蛇羹通常會配上糯米飯,餐廳亦有一個蛇羹加糯米飯的優惠套餐,只需$179便能享用兩款美食。我們再有一個名為彿國飄香的小炒,再加一個蛋白炒飯。小菜亦不錯👍🏻,很有鑊氣,並且是即叫即炒的,新鮮熱辣送到。食物亦都不會太油膩,符合大眾現在趨向健康飲食的文化。

2023-01-01
2023-01-05 250 views
細細個成日經過蛇王芬,有啲街名未必記得,深刻嘅舖頭或老字號就自然成為地標,呢間喺香港已經超過八十年嘅老店,依家由第四代掌舵,兩年前仲喺沙田開咗間二線新派粵菜餐館,行年輕化路線。蛇羹(碗) $140已經N年無食過,今次特登嚟食,除咗蛇肉,仲有木耳絲、果皮、筍絲丶雞絲丶花膠,而薄脆丶檸檬葉先係我對蛇羹嘅回憶,缺一不可。腊味糯米飯(小) $150呢度嘅切肉臘腸丶鮮鴨潤腸係交由相熟工場所製,特別鍾意潤腸,酒香丶甘香而不膩,如果加啲蔥花就更靚仔好味喇~竹笙上素煲 $140本身好鍾意食竹笙,上素煲有粟米芯丶筍丶菇丶油麥菜等,滾住上枱,夠哂熱辣辣!黑糖三棗桂圓薑母茶 $28與時俱進,傳統菜館竟然有呢幾款茶飲,薑母茶甜度適中,有薑丶圓肉,冬天最啱飲。

蛇羹(碗) $140

黑糖三棗桂圓薑母茶 $28
2023-01-02
Dinner
2023-01-03 56 views
蛇王芬 (中環)中環閣麟街30號地舖天氣越黎越凍,手腳經常冰冷,長輩建議我去要食蛇羹補身。網上搜索一番,發現中環蛇王芬是香港食蛇好地方,是百年老字號,亦得到米芝連推介,我相信能在香港屹立不倒,一定有其優勝之處。是日難得放假,便約三五知己過來品嚐一下😋從中環街市沿閣麟街拾級而上,大概兩三分鐘便能看到蛇王芬閃閃發光的招牌,我們在店外了解一下便決定入座,當日早上11:15,距離香港人的午膳時間尙早吧,所以我們便能直接進入。餐廳豐有中式裝潢,有名食評家的提字,餐廳雖然歷史悠久,但內襱看上乾乾淨淨,沒有殘舊骯髒的感覺,使我們在這疫情嚴重的期間仍放心光顧。我們一行三人點了三碗蛇羹,蛇羹味道不錯,時不時吃到絲絲蛇肉,羹內亦有木耳絲、雞絲、竹筍絲、果皮和火腿等,很足料。食蛇有助驅風通絡、活血、袪風濕,並且對保養皮膚好,我日後亦會多光顧此百年老店。

蛇王芬 (中環)
中環閣麟街30號地舖

2023-01-01
  • 蛇羹
2022-12-21 109 views
實而不華的老字號,爸說二三十年前他在中環上班時,也有來光顧過這店午膳,一個碟頭飯或一碗燒味飯加碗例湯,就是這店當時午市突出招牌出品之一。時至今日,這店依然屹立原址,看佈置擺設,相信幾十年前的中式陳設到現今還是一模一樣,是這飯店與味道的堅持。因他是上了百年的老字號,食客來真的不會來吃裝修,而是吃撚手小菜和懷緬舊日的情懷,這店就是在中環閣麟街 - 蛇王芬飯店。今天相約了爸爸,趁著這幾天天氣轉冷,約他來這店讓他回味一番懷緬一下過去。為遷就爸爸天氣冷要多點滋補,蛇羹糯米飯今晚決不可少了,這兩味是這店鎮店之寶,其實這店的小炒也是炒得出色又夠鑊氣。蛇羹足料,蛇絲雞絲之外,還有鮑魚絲和花膠木耳絲冬菇絲等,湯底滿有檸檬香草味道,真的與別家的不同。糯米飯充滿臘味油香潤腸臘腸加上蔥花,保持著一貫的味道。今晚再點了一小炒 - 紅燒北菰豆腐,足料兼鑊氣足夠。飯後爸爸說,習慣了要坐得舒服吃得有氣氛有打卡佈置的香港人,年青的一代更加直覺以為蛇王乜蛇王物的店,只得蛇羹或臘味糯米飯而卻步,這樣的想法只會錯過了一間有水準的飯店。這店既然得到米芝蓮無數推介,又是百年老店蛇界翹楚,實而不華四個字形容這店不是浪得虛名吧。總括

糯米飯充滿臘味油香潤腸臘腸加上蔥花,保持著一貫的味道。

今晚再點了一小炒 - 紅燒北菰豆腐,足料兼鑊氣足夠。

總括這店,能維持著上一輩子的熱誠和老香港傳統味道,去繼續經營祖業,不是容易的事,年青的這一代有這樣的熱血,是值得稱讚。
2022-12-20 126 views
好日都唔去吓中環,一場嚟到,梗係要搵食,行行吓…【蛇王芬】!!!真係聞名不如入去食!望望食午餐餐牌……蛇羹+糯米飯 $ 178燉湯+雙拼飯 $150我地兩女一男,女生又扮細食咁就各叫一份,另加多個蛇羹,雙拼飯就梗係臘腸同潤腸……蛇羹?相對其他地方,係好少少嘅燉湯?相對其他地方,係好少少嘅糯米飯?相對其他地方,係好少少嘅臘腸同潤腸?相對其他地方,係好少少嘅至於價錢?相對其他地方,又真係貴好多喎!芬姐!好難有下次喎……
好日都唔去吓中環,

一場嚟到,梗係要搵食,

行行吓…【蛇王芬】!!!

真係聞名不如入去食!

望望食午餐餐牌……

蛇羹+糯米飯 $ 178

燉湯+雙拼飯 $150

我地兩女一男,女生又扮細食

咁就各叫一份,另加多個蛇羹,

雙拼飯就梗係臘腸同潤腸……

蛇羹?相對其他地方,係好少少嘅

燉湯?相對其他地方,係好少少嘅

糯米飯?相對其他地方,係好少少嘅

臘腸同潤腸?相對其他地方,係好少少嘅

至於價錢?

相對其他地方,又真係貴好多喎!

芬姐!

好難有下次喎……
2022-12-20
2022-12-20 172 views
千祈一定唔好去食🙅‍♀️路過只因天氣太凍搞到好想食蛇🐍,就畀佢呃咗🤦‍♀️痴線......​本身想叫1人餐再叫其他嘢但原來只得12pm-5pm供應,焗叫2人餐點知星期日要再加50蚊,盛惠hkd430,個餐有兩碗蛇羹同一個糯米飯。唔抵都唔緊要,仲要唔好食,個糯米飯勁笠太濕勁多油,個蛇羹直情似雞絲,搵極成碗得一條係似蛇肉,大家睇相都見到正常蛇肉都會有d蛇紋😩 同我食開嘅蛇勁大落差。。。如果可以想畀0星星😑其實真係好少要畀到劣評😶
千祈一定唔好去食🙅‍♀️
路過只因天氣太凍搞到好想食蛇🐍,就畀佢呃咗🤦‍♀️

2022-12-18
2022-12-19 199 views
突然想約人吃飯結果朋友說喝點酒再吃跑到中環喝一杯再出發填肚子朋友找了一家相當有氣氛的酒吧那裡帥哥真多呀不過這不是重點🤣好在一開始並不多人可以聊聊天 說一說各自的近況等到六點多的時候酒吧開始多客人我們就換了場子去吃飯本來還在想吃異國料理還是小炒結果我們因為天氣太冷跑去吃蛇羹的店家吃家常便飯-啫啫滑雞煲上枱仲聽到"吱吱喳喳"聲雞唔算多 偏油偶爾會吃到沒入味的相信不會再點了-金銀蛋扒時蔬基本上沒碰吃菜吃的像吃鹽🧂我還是乖乖吃金銀蛋-臘腸蛋白炒飯飯整體油亮亮的以為沒什麼味道臘腸成功挽回頹勢吃多了也不會膩但也不是百分百想再回顧了畢竟特色不算太突出-椒鹽脆豆腐小小一粒看著挺脆身的但吃進口就總覺得有股苦味在口腔裏徘徊放棄喝口茶沖淡一下味覺也許店舖出名的不是家常便飯類而是蛇羹等等菜式所以我覺得一般般其他人可能覺得非常好👍🏻
突然想約人吃飯

而是蛇羹等等菜式
所以我覺得一般般
其他人可能覺得非常好👍🏻
2022-10-21
$65 (Dinner)
2022-12-18 65 views
呢排天氣凍,好想食蛇暖下胃,一於同朋友去試下中環呢間百年老店蛇王芬睇餐牌,都有好多小菜粉面飯揀我地最後揀咗以下幾款:馳名鴦腸糯米飯+太史蛇羮($178)蛇羹份量好足,蛇肉好有鮮味,加咗檸檬葉好香,一d都唔腥,加埋好多卜卜脆片,幾有口感食蛇羹一定要配糯米飯,簡直絕配🤣好適合冬天食呢間糯米飯黏軟幾有口感金銀蛋扒時菜($100)呢碟小菜好足料,金銀蛋咸咸地配油墨菜味道都幾夾菜遠班片飯($95)菜遠同班片份量都好足,班片新鮮嫩滑黑糖三棗桂圓薑母茶($28)呢個又係好岩冬天飲,甜度適中,香甜不膩,飲完成個人暖粒粒同埋呢間餐廳既職員都幾nice,做野又快手,加埋野食質素高得黎又足料,值得推介

睇餐牌,都有好多小菜粉面飯揀

我地最後揀咗以下幾款:
馳名鴦腸糯米飯+太史蛇羮($178)

食蛇羹一定要配糯米飯,簡直絕配🤣好適合冬天食

呢間糯米飯黏軟幾有口感

金銀蛋扒時菜($100)

呢碟小菜好足料,金銀蛋咸咸地配油墨菜味道都幾夾

菜遠班片飯($95)

菜遠同班片份量都好足,班片新鮮嫩滑

黑糖三棗桂圓薑母茶($28)

呢個又係好岩冬天飲,甜度適中,香甜不膩,飲完成個人暖粒粒

2022-12-16 1995 views
天氣開始凍最好就係去食蛇羹,喺公司附近有間老字號,有蛇羹食仲有中菜食,食物質素非常好所以諗住喺度推介一下。蛇王芬,地址係中環閣麟街30號地舖,餐廳嘅裝修好有懷舊風味,地方超級整潔而且好寬敞,果然能夠屹立不倒中環120年仲要係米芝蓮推介今次叫咗個二人餐,有一款燉湯,一個海鮮,一個主菜,同一份主食。豬膶啫啫雞煲,一上枱已經聞到好香嘅味道,熱辣辣嘅啫啫雞非常入味,入口雞肉好嫩滑,羊蔥味配搭香滑嘅雞件非常好食,豬潤入口有口感,火候控制得啱啱好,食得出食材係好新鮮。福建炒飯 ,炒飯賣相十分之好,上面鋪滿各式各樣嘅海鮮,冬菇粒,菜粒,鮮蝦,一啖食落去門口回香,因為有蝦令到味道更加鮮,蝦肉食落去爽口彈牙,芡汁做得十分出色,第一次食到咁好味嘅福建炒飯簡直係色香味俱全。呢個係必食嘅推介。美極煎蝦碌 ,煎香咗嘅大蝦吸收咗蒜香同美極嘅味道,蝦殼鹹鹹香香,蝦肉非常入味,美極汁令到蝦嘅鮮味更加突出,蝦肉入口爽口彈牙,味道鮮美,越食越香口,好惹味見到隔籬枱啲蛇羹都好吸引下次一定要試吓,我見到蛇羹仲跟埋薄脆同檸檬葉,用料都非常豐富,所以明白點解價錢較為貴,真係名不虛傳。食到最尾仲送一碗綠豆沙,唔算太甜又可以清下熱氣
仲要係米芝蓮推介

今次叫咗個二人餐,
有一款燉湯,一個海鮮,一個主菜,同一份主食。
豬膶啫啫雞煲,
福建炒飯 ,
美極煎蝦碌 ,
。食到最尾仲送一碗綠豆沙,
唔算太甜又可以清下熱氣
  • 綠豆沙
2022-12-13 45 views
天氣突然轉冷,終於都有番d冬天嘅感覺喇~天氣凍自然想食d暖野暖下胃,唔想打邊爐咁heavy,就諗起蛇羹同糯米飯!呢間喺中環䇄立百年嘅蛇王芬位置非常容易搵,喺門面已經見到好多餐廳採訪嘅報章雜誌,仲要曾經係有米芝蓮推介,咁就當然要去試吓啦!首先當然要叫佢哋最出名嘅蛇羹,今次只係叫咗一碗細嘅,因為同行朋友唔敢食蛇,不過見上到黎之後咁香,又同碗仔翅差唔多,佢都鼓起勇氣試咗一啖,連平時唔食蛇羹嘅佢都讚好食👍🏻蛇羹入面有好足料嘅瘦肉絲、冬菇絲,木耳絲同蛇肉絲,食落去仲有陣陣陳皮味,最上面仲有d薄脆,食落去非常鮮甜美味,個胃都即刻暖番曬😍除咗蛇羹之外,我地仲叫咗一個鱆魚雞粒荷葉飯,一上菜陣陣嘅荷葉味已經撲鼻而來,打開熱辣辣,入面嘅飯粒粒分明,而且都係好足料,每一羹都食到鹹香嘅鱆魚味同嫰滑嘅雞,非常好食👍🏻估唔到除咗糯米飯之外,佢嘅荷葉飯都一樣咁出色😋😋最後再叫咗一個家鄉雜菜煲,入面有芥蘭、西蘭花、草菇、冬菇、蝦米同埋粉絲,好豐富同埋都好鮮味!估唔到一間食蛇羹出名嘅舖頭,佢嘅小菜同埋窩物都咁唔錯👍🏻下次真係可以再試吓唔同嘅小炒同其他菜式~

• 蛇羹
2022-12-13 273 views
屋企人推介呢間餐廳,交通唔算方便,要行上斜路少少先到,個燈牌同入面裝修都好有70年代飯店感覺。就咁睇個名完全被騙,以為只係嚟食蛇羹 原來有好多廣東菜選擇。不過未食過蛇羹嘅我當然要試下先!一碗蛇羹入面有蛇肉、雞絲,仲有啲脆卜卜嘅增加口感。而且蛇羹用咗少少香草調味,感覺唔似平時酒樓嘅羹咁heavy,有少少fresh嘅感覺。呢個咕嚕肉係我意想不到咁好食,真係做到外脆內軟,而且唔會好有粉感。非常推介~籠仔飯一嚟到個陣已經好香,成個飯唔會太油,溫度控制得啱啱好‧唯一美中不足係無咩荷葉味,不過已經好好食!價錢雖然唔平,但屋企人都食得好滿足。唔只係蛇羹,啲廣東菜做得非常出色。聽老闆娘講,佢地沙田仲有第間分店,專做年輕市場,有機會要去下先~

就咁睇個名完全被騙,以為只係嚟食蛇羹
 原來有好多廣東菜選擇。

菠蘿咕嚕肉

2022-12-04
$200 (Dinner)
菠蘿咕嚕肉
2022-12-11 63 views
又貴量又少,品質跟不上價格,蛇片580食一碟芹菜,我用4碟1500可以直接係尖沙咀食大餐,以為呢個價格可以有咩驚喜,一係個量,一係個味,一係個相,結果冇一個值得呢個價,失望
xo醬蛇片
潤腸滑雞煲仔飯