2023-01-16
今日星期六陪媽咪去中環買年貨,唔知吃什麼,於是網上搵下有咩推薦的店鋪。睇下睇下媽咪想吃蛇羹,就揀咗蛇王芬來吃lunch。店鋪的招牌好显眼、一下就搵到,在門口就開始聞到蛇羹的特殊香味。呢間一睇就知係老字號,墻上有好多報道,裡面的環境乾淨又有兒時的味道。上菜好快,蛇羹我雖然不吃,但是媽咪話好好味好正宗,睇落來真係色香味俱全。豉油皇炒麵好有鍋氣,豆芽的爽脆,韭黃和韭菜的香氣,雖然簡單但係每一啖都吃得出好滋味。還點咗芋頭滑雞煲,裡面的芋頭每一塊都是鬆鬆軟軟的,唔知係不係落咗椰漿在裡面,芋頭真係勁好吃,大家有去一定要試下點呢個芋頭滑雞煲!最後總有個薑汁炒芥藍,都好好味,反正我們全部都吃嗮。吃飯的時候注意到隔離有個通關之後翻香港的阿姐同夥計聊天,應該是老顧客。他們彼此之間的寒暄和關心我聽落都覺得溫馨,她還買咗好多臘味翻屋企,師傅好細心話她知點整好味的煲仔飯。時代的潮流或者會令老字號的店越來越少,但係我唸,我們需要呢點有情懷的老字號存在。
最後總有個薑汁炒芥藍,都好好味,反正我們全部都吃嗮。