Restaurant: Ser Wong Fun
Info:

2023-10-31 547 views
蛇王芬 (29/10/2023)今日係假期和朋友到中環街市行街和午膳! 朋友想吃懷舊風味美食,所以在附近行吓覓食! 行上幾條街,見到了久違的老店,蛇王芬! 它在中環閣麟街30號地舖。中環街市乘行人電梯就到,很方便的!門口的霓虹燈和燒腊枱面,真的好有懷舊味道!室內裝潢和枱椅擺設是古舊中式酒樓的風格! 牆上掛滿了名人所增的字幅和得獎的殊榮,兒時的回憶都番來了!店員親切友善!她說已係第4代數十年的老店,向我們推介太史蛇羹,它係呢間飯店既招牌菜之一,用新鮮蛇肉熬製而成。她還推介我哋試另一款套餐「燕窩蛇湯海鮮節瓜盅套餐」,話喺四季都啱食,有春清、夏調、秋補、冬防之效!今天我們都係要吃蛇羹!點了個二人餐:古法燴蛇羹兩碗+生炒糯米飯一份(2人用)蛇羹有:木耳絲、冬菇絲、花膠、蛇肉、陳皮等,材料豐富十足!蛇肉煮得十分軟嫩,沒有腥味,加上其他的材料和調味料,香濃而鮮美,蛇湯沒有加杰的汁底,有層次感,加上香茅草和薄脆,吃得很滿足!真的一年4季都啱食!跟著來的是生炒糯米飯。 糯米飯炒得很乾身,好有口感!份量十足不油不膩,腊味的滋味和油分很甘香,和糯米飯很搭配!我們仲加了兩條膶腸和一條腊腸! 膶腸超正,鮮味有
蛇王芬 (29/10/2023)

跟著來的是生炒糯米飯。 糯米飯炒得很乾身,好有口感!份量十足不油不膩,腊味的滋味和油分很甘香,和糯米飯很搭配!我們仲加了兩條膶腸和一條腊腸! 膶腸超正,鮮味有汁!腊腸脆皮有鮮肉味!

這間老店真是好正! 食物用心去做,質量又高!價錢唔貴仲不用加一!真的要向大家推介!
2023-10-25 310 views
Ser Wong Fun is a legendary restaurant in Shatin that has been serving snake-based dishes for generations. This unique establishment embraces the rich culinary heritage of Cantonese cuisine by featuring snake as the main ingredient in many of its dishes. The restaurant's rustic and traditional setting adds to the overall experience. The star of the menu is the snake soup, a delicacy known for its health benefits and complex flavors. The soup is prepared by simmering snake meat with a blend of Chinese herbs and spices, resulting in a rich and savory broth. Ser Wong Fun also offers other snake-inspired dishes, such as stir-fried snake meat with vegetables and snake gall soup. If you're feeling adventurous and curious about exploring exotic flavors, Ser Wong Fun is the place to go.
自從立秋後,入夜無之前咁熱嚕~最近起中環行街時發現有一間食蛇既傳統餐廳《蛇王芬》,呢間餐廳屹立在港已經八十三年,佢同其他食蛇鋪頭有少許分別,就係有燉湯飲❣️估唔到蛇、燉湯同炒湯係咁夾架😍小妹爸爸好愛飲湯,決定同爸爸嚟《蛇王芬》撐枱腳😊我哋兩個叫左一份「燕窩蛇湯·海鮮節瓜盅配蛇王芬臘腸蟹肉蛋白炒飯」、一份燉湯配碟頭飯系列及一碟清炒西蘭花,初初以為一人份量應該唔會大份啦,點知份量十足兩條友差啲食唔晒😂不過勝在湯又好飲、飯又好食🤤不知不覺就食晒✌🏻▫️ 燕窩蛇湯·海鮮節瓜盅紅色燉盅一路熱住碗湯,蛇湯湯料十足,有玫瑰花、薏米、蛇肉、節瓜、燕窩、蝦、蟹肉,爸爸好西利飲到無味精少鹽,係湯料既原味!有玫瑰花同燕窩養顏又補身🩷🩷▫️ 臘腸蟹肉蛋白炒飯掀開盅蓋,映入眼簾係色彩繽紛,有別一般蛋白炒飯,配料十足,臘腸、潤腸、蟹肉、蛋絲、紫椰菜絲、蔥花,重點係炒到粒粒飯香,連屹立在港六十年既爸爸都讚不絕口👍🏻👍🏻▫️無花果蜜棗豬肺湯燉湯套餐有四至五款特色盅湯揀,第一眼望到《蜜瓜瑤柱響螺湯》可惜賣晒🥺,跟住就揀左今季當造水果《無花果蜜棗豬肺湯》,爸爸話呢個湯坊間較為少有!又一碗足料靚湯😍😍 蜜棗,瘦肉,無花果、雲腿、豬

▫️ 燕窩蛇湯·海鮮節瓜盅

▫️ 臘腸蟹肉蛋白炒飯

▫️無花果蜜棗豬肺湯
燉湯套餐有四至五款特色盅湯揀,第一眼望到《蜜瓜瑤柱響螺湯》可惜賣晒🥺,跟住就揀左今季當造水果《無花果蜜棗豬肺湯》,爸爸話呢個湯坊間較為少有!又一碗足料靚湯😍😍 蜜棗,瘦肉,無花果、雲腿、豬肺、南北杏,香甜可口無味精!小妹飲第一啖已經覺得超好飲🥳🥳

▫️銀芽肉絲炒麵
本身想試跟燒味飯個餐,可惜只做下午三點前,於是乎試吓佢地啲碟頭飯啦。肉絲一啲都唔幼,好似肉片對切😆炒麵都好食,味道方面岩岩好!

▫️清炒西蘭花🥦
繼續行均衡營養路線~叫番碟菜食吓,西蘭花點整都咁好食😋

平時成日聽人講「食蛇好燥喎」「秋冬最好食番碗蛇羹補一補」原來唔係咁樣架,係誤會嚟😮其實~蛇性味平,善行氣活絡,四季可用!即使日後想食蛇但又怕蛇羮既話,不妨嚟《蛇王芬》試吓☺️☺️

兩份套餐及炒菜
燕窩蛇湯·海鮮節瓜盅
無花果蜜棗豬肺湯
銀芽肉絲炒麵
燕窩蛇湯·海鮮節瓜盅配蛇王芬臘腸蟹肉蛋白炒飯
2023-09-18
$225 (Dinner)
兩份套餐及炒菜
燕窩蛇湯·海鮮節瓜盅
無花果蜜棗豬肺湯
銀芽肉絲炒麵
燕窩蛇湯·海鮮節瓜盅配蛇王芬臘腸蟹肉蛋白炒飯
2023-09-18 492 views
近來工作繁忙,有需要靠食療進補一吓,就嚟咗中環百年老店<蛇王芬>,一邊食一邊養生😛燕窩蛇湯海鮮節瓜盅套餐 ($188)套餐包含<燕窩蛇湯海鮮節瓜盅>同<蛇王芬臘腸蟹肉蛋白炒飯>兩味菜,另送<公利蔗汁>,可惜我哋幫襯當晚<公利蔗汁>送晒,無緣一試😖<燕窩蛇湯海鮮節瓜盅>蛇湯玫瑰花香同肉香非常突出,湯頭清澈,飲落令人好快暖身🥰 海鮮節瓜盅含有多款矝貴食材如燕窩、蟹肉、乾瑤柱、蝦肉等,口感層次非常豐富,滋陰營養值爆燈🤩 老闆娘向我哋介紹蛇湯嘅益處,同埋精選節瓜(全年收成,性質適合唔同體質食客食用)、玫瑰花(紓肝鬱)等入饌嘅心思,令我哋都十分讚嘆<蛇王芬>美食嘅保健價值🥺<蛇王芬臘腸蟹肉蛋白炒飯>好有鑊氣,配料份量毫不吝嗇,各散發獨有鮮美,飯粒分明唔油膩,美妙😍經典太史蛇羹 (每碗) ($140)蛇肉十彈牙,同市面其他蛇羹相比,<蛇王芬>嘅蛇羹肉香好濃,感覺沉實、偏鹹唔甜🍲 加上各樣配料如木耳絲、果皮,食落足料,味道天然😇西檸煎軟雞 ($140)傳統老

燕窩蛇湯海鮮節瓜盅套餐 ($188)

蛇王芬臘腸蟹肉蛋白炒飯

經典太史蛇羹 (每碗) ($140)

經典太史蛇羹 (每碗)

西檸煎軟雞 ($140)
西檸煎軟雞

傳統老店中菜總係有獨特吸引力,今次我哋食蛇肉之餘,再叫多味<西檸煎軟雞>拌本身都好多料嘅<蛇王芬臘腸蟹肉蛋白炒飯>食,真係好為食🤭
西檸煎軟雞

雞肉炸得香口得嚟,內裏多汁肉嫩香甜😍 嘅香檸醬好清新,夾埋同係行 light 路線嘅<蛇王芬臘腸蟹肉蛋白炒飯>一齊食,完全冇食滯嘅問題😋

<蛇王芬>堅持繁複的傳統手藝做出真材實料嘅美食👨🏻‍🍳 又與時並進配合香港都市人嘅需要揀選時令食材入饌🐍🫛🍈🥥🫚🧄🐓🐖🐂幫食客享受佳餚同時輕鬆補身,食得多,身體好👏🏻🙌🏻💪🏻🏋🏻

2023-09-15
$234 (Dinner)
  • 經典太史蛇羹
2023-09-17 328 views
美國朋友主動話要食呢間,作為香港人傾,我都未試過呢一間老字號。裝修好有香港懷舊特色,感覺以前嘅酒樓就係咁樣嘅間隔。蜜瓜瑤柱燉螺頭(秋冬) ($120): 對於幾時要飲乜嘢湯,冇咗媽咪喺度我真係唔係好清楚,好彩佢哋餐牌上邊有寫住邊一種季節適合飲咩湯,方便可以適時進補。一上堂嘅時候,已經聞到好大浸嘅鹹香味,佢哋加咗豬肉同埋好多瑤柱,真係好足料,蜜瓜香甜潤喉,好耐冇飲過撳香濃嘅中式湯!金菇瑤柱扒豆腐($120): 呢樣係我揀嘅,有印象細個喺酒樓食過,但係好似近來都冇乜見過呢一款懷舊菜,香煎豆腐,配上金菇瑤柱芡汁,識落熱辣辣,最啱就係送白飯($20)! 菠蘿咕嚕肉($140): 呢個係我朋友嗌嘅,佢話喺美國食唔到正宗嘅咕嚕肉,所以每一次去到中式餐廳佢都必點。呢度嘅菠蘿用上新鮮菠蘿,而且咕嚕肉係冇骨嘅,每舊啖啖肉,炸皮唔會過厚全部啱啱好,酸甜度亦都適中!總結:而家去得多新派食肆,其實間唔中離婚懷舊香港老餐廳都唔錯,真係食得返兒時嘅味道,其實呢啲舖頭喺香港真係買少見少,趁而家佢哋仲捱得住嘅時候我哋就應該好好幫襯去支持吓啦。

2023-09-04 216 views
蛇王芬地址: 中環閣麟街30號地舖電話: =====================蛇王芬,我細細個就聽過呢個名啦,老店名字深入民心,多了口啤。除了蛇,一般人印象都是秋冬要進補暖身先食,現在夏天有什什麼好介紹呀?有飯,湯點心小炒等的,叫了個套餐$188燕窩蛇湯海鮮節瓜鐘套餐,很補身的燉湯,湯頭有冬瓜夏天補水,而燕窩就養顏,蛇肉除低脂高蛋白質,更可以補氣,成個湯都是精華來!蛇王芬臘腸 蟹肉蛋白炒飯,飯粒粉得很粒粒分明,很多料每一口都食到不同材料在口中!家鄉雜菜煲 $120,清淡健康少油菜式,加了蝦米吊味,大量蔬菜外仲有粉絲。瑤柱煎芙蓉蛋角 $130,慷慨很多蝦肉同豬肉碎,煎得整齊仲加了芽菜洋蔥,令口感多了份爽利。
蛇王芬

地址: 中環閣麟街30號地舖
電話:
=====================

2023-08-29 164 views
🐻位於中環的蛇王芬,今次去試了他們的午餐🐻套餐係$150元有一盅燉湯和一碗雙併燒味飯🐻叫左蘋果海底椰燉湯,味道香濃,料頭十足,雙併飯有叉燒,油雞,切雞,燒肉等選擇,我叫左叉油雞雙併,叉燒不錯,味足肉嫩帶有適量的甜味,油雞都很嫩滑,要注意的是他的飯量真係一碗,男生唔會夠飽🐻美中不足是一誰店舖有浸怪味,店員服務一般,愛理不理咁🐻蛇王芬 (中環)中環閣麟街30號地舖
🐻位於中環的蛇王芬,今次去試了他們的午餐

🐻套餐係$150元有一盅燉湯和一碗雙併燒味飯

🐻美中不足是一誰店舖有浸怪味,店員服務一般,愛理不理咁

🐻蛇王芬 (中環)
中環閣麟街30號地舖
2023-08-29
$150 (Lunch)
2023-08-26 190 views
蛇王芬 中環閣麟街30號地舖中環扶手電梯旁的一間老字號店舖除非左食蛇出名 仲有小菜 燒味都可以試下叫左一碗油雞瀨粉 蔥油好香 食胸位大大嚿中式炒牛柳$170嫩滑的牛柳肉為主料牛柳的炒制過程讓其表面微微有些焦香 加埋洋蔥爆炒一道傳統的中華美食咕嚕炒蝦球$200獨特酸甜口味廣東菜系美食呈現出金黃色的外皮,蝦球外酥里嫩 搭配著鮮艷的青紅椒,整體顏色豐富鮮明醋和番茄醬的組合賦予了菜品濃郁的酸味酸甜對比的味道,往往能刺激味蕾
蛇王芬

牛柳的炒制過程讓其表面微微有些焦香 加埋洋蔥爆炒
一道傳統的中華美食

咕嚕炒蝦球$200
獨特酸甜口味廣東菜系美食
呈現出金黃色的外皮,蝦球外酥里嫩
搭配著鮮艷的青紅椒,整體顏色豐富鮮明
醋和番茄醬的組合賦予了菜品濃郁的酸味
酸甜對比的味道,往往能刺激味蕾
2023-08-21 144 views
膶腸香煎鯪魚角 $140好少見到膶腸煎鯪魚角呢碟菜,尤其呢度膶腸、臘腸咁出名~煎香嘅膶腸原來咁香脆,surprised。加埋蛋、鯪魚煎成一大底,好夾!海鮮炒河 + 燉湯套餐 $190喜歡家庭式湯水嘅話,一定要飲呢個足料豬肺湯。d豬肺同配料燉到入口即化,d精華溶晒入去,正😊呢度嘅炒野唔使多講,夠哂鑊氣,海鮮炒河,新鮮、好味!d河粉沾滿醬料味,仲咁多海鮮,好食。燕窩蛇湯 + 海鮮節瓜盅套餐 $188睇過介紹,蛇四季啱食,見呢個餐幾清新咁:蛇湯清清甜甜,仲有燕窩,upgrade哂😁加上節瓜消暑、清熱,呢款湯好啱夏天飲!配蛇王芬臘腸蟹肉蛋白炒飯炒飯用臘腸、蟹肉、蛋白炒,夠香口。而且好多料,至愛嘅臘腸,原來同蟹肉好夾!

膶腸香煎鯪魚角 $140

海鮮炒河 + 燉湯套餐 $190

燕窩蛇湯 + 海鮮節瓜盅套餐 $188

配蛇王芬臘腸蟹肉蛋白炒飯

$260 (Dinner)
2023-08-19 123 views
燕窩蛇湯海鮮節瓜盅套餐老闆娘極力推介,四季適宜嘅套餐,有燕窩蛇湯、配蛇王芬臘腸蟹肉蛋白炒飯做主打,這個組合果然是養生之選。蛇湯配合玫瑰、燕窩,味道清新優雅,臘腸蟹肉炒飯一人份量剛好。老字號臘腸值得推介,脆身而且味濃。海鮮炒河河粉炒得乾身,鋪上滿滿嘅海鮮;配上店家提供的辣椒油,可口開胃。杏仁無花果燉豬肺湯豬肺湯不是很多店鋪有提供,呢度的白肺湯很值得推介,它提供的豬肺份量多,湯頭清香豬肺香濃。潤腸香煎鯪魚角用炒蛋配合潤腸及鯪魚肉蓉,份量十足!上枱時已聞到陣陣潤腸油香味。而且很少見到呢個餸,worth a try ar!

燕窩蛇湯海鮮節瓜盅套餐

海鮮炒河

杏仁無花果燉豬肺湯

潤腸香煎鯪魚角
2023-07-22 184 views
傳統的燕窩蛇湯海鮮節瓜盅套餐,再配上香噴噴的腊味糯米飯,實在是令人垂涎三尺。出門前天氣陰陰沉沉,但步入蛇王芬的大門,溫馨的氛圍讓我忘卻了外頭的陰雲。店內佈置古色古香,仿佛帶我們回到了過去的香港。先來點了招牌菜──燕窩蛇湯海鮮節瓜盅套餐。服務員彬彬有禮地為我們端上,一打開瓜盅蓋,湯的香氣撲鼻而來。湯裡面的燕窩份量十足,入口即化,滋味十分鮮美。蛇湯的味道濃郁卻不膩,令人意猶未盡。接著上來的是腊味糯米飯,看著蒸氣瀰漫,香氣撲鼻,讓我肚餓難耐。一口咬下,糯米飯Q彈而不膩,腊味的豐富滋味充分釋放在口中,令人回味無窮。這道糯米飯真的是相當出色,讓我更加期待之後的菜式。在品嘗美食的同時,我們不禁開始談起了過去的趣事,笑聲不斷,好友間的情誼更加深厚。

2023-07-17
Type of Meal
Lunch
2023-07-05 223 views
今日路過,想試佢哋嘅腊味糯米飯好耐,不過又已食咗晏,就決定買外賣返屋企做晚餐。打開個盒香噴噴,望落去以為唔係好多,原來都有飯碗差唔多3碗半。糯米飯軟棉棉嘅,臘腸膶腸都好甘香好好味,仲要份量都唔算少,整個飯都好好味,不過如果再乾身啲啲同埋有花生就更加好。

腊味糯米飯
腊味糯米飯
2023-06-19 208 views
上星期日去左聞名已久既「蛇王芬」,除左出色既蛇羹同糯米飯,餐廳加入不同與蛇相關既菜式,適合一年四季食用,滋補養生。首先係套餐嘅部分,$188套餐就包括燕窩蛇湯海鮮節瓜盅、臘腸蟹肉蛋白炒飯,仲送一杯公利蔗汁。燕窩蛇湯好滑好鮮,加埋海鮮同節瓜,真材實料👍🏻,非常開胃好味。臘腸蟹肉蛋白炒飯亦好好食,飯粒香口,蟹肉同蛋白令味道更加豐富。最後嘅公利蔗汁清甜爽口,搭配食物飲落去都好舒服。另外新款點心都好好食,特別係黑芝麻豆沙包,芝麻馅非常滑順,黑芝麻香味濃郁,好好味。菊花蝦餃外皮夠薄,蝦肉鮮甜,一口咬落去真係好滿足。☀️最後係福建炒飯同銀牙肉絲炒麵,都係好好味嘅經典菜式。福建炒飯飯粒爽口,炒得香口,加埋啲蝦同青豆,味道更加豐富。銀牙肉絲炒麵亦係好滑好嫩,炒得好入味,好開胃。✨總括而言,蛇王芬嘅新款食品套餐同啲新款點心都同樣好味,而福建炒飯同銀牙肉絲炒麵都係好食嘅經典菜式。如果你鍾意食蛇羹,又鍾意試新嘅菜式同埋點心,蛇王芬係一個好好嘅選擇。🎁

2023-06-13 117 views
一個人係中環食乜好,見到「蛇王芬」推出了養生套餐,好吸引,立即試試。 燕窩蛇湯海鮮節瓜盅配蛇王芬臘腸蟹肉蛋白炒飯真的沒有想過燕窩可以配蛇肉,再加節瓜和玫瑰,居然個湯好清甜。 炒飯啲飯粒粒分明,再加上臘腸的香, 蟹肉的鮮,蛋白的滑, 還有陳皮和玫瑰,增加了炒飯味覺上的層次。

配蛇王芬臘腸蟹肉蛋白炒飯

2023-06-11 116 views
中環有好多不同嘅美食,但是有間老字號「蛇王芬」,之前去過,都係去食蛇羹和臘味糯米飯。沒想過可以配搭其他食材,做出美味又養生的料理。😍這就是「蛇王芬」新推的養生套餐,$188。燕窩蛇湯海鮮節瓜盅,燕窩、蛇肉、節瓜、海鮮,個湯非常清甜,清潤,又補而不燥,再加兩朶玫瑰,另到湯的清新味道再提升了。蛇王芬臘腸蟹肉蛋白炒飯,炒飯粒粒分明,特別加上紫椰菜及陳皮絲,清新爽口,減低臘腸的油膩感。另外還加埋玫瑰🌹,玫瑰嘅清香,加上陳皮的香味,整個飯嘅層次更加豐富。翡翠蘆筍餃餃皮晶瑩翠綠,以新鮮豬肉、雞髀菇、秀珍菇及蘆筍切碎,蘆筍鮮脆,鮮肉多汁,爽口又美味。太子參帶子餃帶子餃於餡料中混入中醫師推介的太子蔘粉,餃子🥟味道甘香味濃,鮮味十足。紅菜頭素餃餡料有紅菜頭、雞髀菇、冬菇、杞子;蒸餃最能夠保持蔬菜的原汁原味,清甜好味。而且更是素食人士健康之選。蝦乾肉碎炒四季豆蝦乾嘅鮮味十足,新鮮嘅肉碎,和四季豆,是一個很惹味的小菜,配飯食一流。

這就是「蛇王芬」新推的養生套餐,$188。

蛇王芬臘腸蟹肉蛋白炒飯,炒飯粒粒分明,特別加

翡翠蘆筍餃
餃皮晶瑩翠綠,以新鮮豬肉、雞髀菇、秀珍菇及蘆
筍切碎,蘆筍鮮脆,鮮肉多汁,爽口又美味。

太子參帶子餃

紅菜頭素餃