2019-02-26 301 views
最近見到上海姥姥有新年菜式推出啊🤩為食嘅我就梗係同班朋友仔去試吓啦😉😉 姥姥金湯全家福❤️樣樣都有,有海鮮有豬肉有雞☺️抵食👍🏻湯又好飲,連菜同粉絲都入曬味啊☺️年年有餘老壇酸菜魚❤️嘩❗️好大碟啊,魚質好滑,幾乎入口即溶,有少少麻辣,雖然我平時唔係食得好辣架😝但都食到喎☺️☺️推介推介👍🏻👍🏻大紅大紫小籠包❤️個餡係帶子同XO醬黎架😳配搭得好特別啊😍咬落去又多汁又多肉啊🙈鍾意食小籠包嘅一定要試吓👏🏻👏🏻姥姥手製排骨拉麵❤️四川擔擔麵 岩曬鍾意食麵嘅我,好彈牙🤩最後食埋個吉祥平安八寶飯❤️有紅豆同桂花汁但又唔會太甜喎😆好有口感,做甜品岩曬喇大滿足啊🤗🤗🤗 📍樂富聯合道198號樂富廣場1樓1117-1118號舖
姥姥手製排骨拉麵❤️四川擔擔麵 岩曬鍾意食麵嘅我,好彈牙🤩

2019-02-16 283 views
以上海野嚟講呢間上海姥姥真係幾唔掂,佢分店多,所以成日都見到,第一次食完已經覺得啲野食全部都好咸,但因為鍾意食小籠包所以諗住再試多次。小籠包,皮厚,個餡都係偏咸,食完要即刻飲水嗰種。呢個蒸銀絲卷真係十分唔掂,剛蒸完拎出嚟但個包又實又硬,似擺過夜同翻蒸,而且個底有層油!!完全唔得呀!

小籠包,皮厚,個餡都係偏咸,食完要即刻飲水嗰種。

2019-02-08 418 views
今日同一班朋友去左#上海姥姥 食lunch,預先同大家打食個新年飯先。-#年年有餘老壇酸菜魚 ($108)特別推介,因為中意食辣嘅我係覺得好食嘅,因為辣味都適中。啲魚好大舊又滑,我最中意嘅係佢放係底個啲菜、粉絲、豆皮、蓮藕,因為索晒味(正)。不過如果唔食得辣嘅話都可以叫嘅,叫杯凍豆漿幫到你(哈哈!!)😋😋😋-#吉祥平安八寶飯 ($58)特別推介,點解中意?好簡單,因為糯米,仲要加入我嘅最愛:桂花。完勝!😋😋😋-其他食物呢就有#姥姥金湯全家福 ($168)個名叫全家福因為入面有好多材料,有:海參、蛋餃、鹹肉片、炸豬肉丸、百葉包、雞脾、鵪鶉蛋、蝦、粉絲、津白。清湯底,係男女老少都食得個種。叫多碗白飯已經好正,不過我略嫌豬肉丸啲豬肉同百葉包入面啲豬肉太粉。#大紅大紫小籠包 ($68)咁食上海菜就當然要有小籠包喇,一籠小籠包有四隻,出面個皮係紅色嘅,連入面啲湯都係紅色嘅,勁有新年feel。小籠包入面有帶子同埋XO醬,不過食落去味道同一般小籠包差唔多。另外,都有叫左四川擔擔麵,都足花生醬味,不過不失。
年年有餘老壇酸菜魚

#年年有餘老壇酸菜魚 ($108)
吉祥平安八寶飯

#吉祥平安八寶飯 ($58)
其他食物呢就有
姥姥金湯全家福

#姥姥金湯全家福 ($168)
大紅大紫小籠包

#大紅大紫小籠包 ($68)
四川擔擔麵

另外,都有叫左四川擔擔麵,都足花生醬味,不過不失。
2019-01-22
2019-02-08 177 views
新年就緊係要行花市啦, 由於朋友帶住BB, 唔去得太遠所以就揀左係摩士公園附近食野上海姥姥係帶住小朋友坐得最舒服既選擇打開餐牌, 發現有好多選擇, 好多樣野都想食, 尤其係小食類姥姥好貼心, 佢某D小食會分左輕盈版同標準版, 等你可以試多幾款牛展一D都唔硬, 加埋生蒜, 麻辣醬同青瓜絲一齊食, 味道都OK, 不過份量就少左D, 得4-5片, 就$44手拍青瓜, 青瓜有調過味, 都幾入味, 唔錯, 好爽口素鵝入面有冬菇粒, 個味道唔差既, 可惜係上菜前已經放左一段時間, 加上炸起既時候冇隔油, 成件素鵝油沐沐, 個碟底仲有勁多油回味雞既醬同麻辣牛展差唔多, 只係配左雞肉, 但個雞既味道都唔差既食上海野又點少得小籠包, 上菜時已經見到小籠包入面既湯汁湯汁好熱架, 食既時候小心D, 建議咬開小小吸左D湯汁再食入面既餡料, 小籠包幾好食但係廚師放入去蒸既時候冇將佢地分開擺好, 搞到小籠包D皮同隔離果粒癡埋左一齊, 一夾起就穿左, 浪費哂個湯汁紫菜炸蝦卷味道都唔差, 紫菜包住蝦, 味道都幾夾, 但同素鵝一樣, 炸完出黎冇隔油直接上菜, 食落好油膩, 個碟底又係有好多油銀絲卷識食緊係要食炸架啦,
上海姥姥係帶住小朋友坐得最舒服既選擇

蒜香辣牛展 (輕盈)

手拍小青瓜 (輕盈)

手拍青瓜, 青瓜有調過味, 都幾入味, 唔錯, 好爽口
香煎素鵝 (輕盈)
回味口水雞

招牌小籠包

食上海野又點少得小籠包, 上菜時已經見到小籠包入面既湯汁
紫菜鮮蝦春卷
炸銀絲卷
銀絲卷識食緊係要食炸架啦, 配埋煉奶味道一流, 但姥姥既銀絲卷就炸得唔太好食, 應該係炸得唔夠耐, 得個面有少少脆
之後成條就好似食緊蒸銀絲卷咁, 但值得一讚既係佢好貼心咁搣左底紙先上菜
酸辣湯/ 紅油炒手
酸辣湯個人覺得太酸, 同埋都比較稀, 所以只係試左2啖
至於紅油炒手, 味道普普通通, 個頂個皮包埋一舊太多太厚

回鍋肉

回鍋肉入面有椰菜, 青椒, 紅椒同埋五花腩片, 但就冇豆腐干
個人都幾鍾意食回鍋肉, 但就覺得呢個回鍋肉就一般般, 不過不失, 雖然知道呢味餸菜係油既, 但都真係太多油了
姥姥手製排骨拉面
食左咁多小食都要食返個主食既, 個人覺得個湯面做得幾好食, 面質軟硬適中, 湯底都做得唔差, 食落去有驚喜既
至於個排骨就相對差少少啦, 炸得太乾

試左咁多樣野, 個人覺得最好食係個面, 其他野整體都OK
2019-02-02
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$170 (Dinner)
Celebration
Chinese New Year
2019-02-04 131 views
農曆新年🧧,中國人最重視的節日之一,當然要一家人開開心心食團年飯,開年飯亦推出了新春限定菜式,應節一下簡直是上湯迷你版盆菜,大人小孩都食得,有蛋餃🥟,炸豬肉丸,百葉包,粉絲,鵪鶉蛋,津白,鹹肉片,雞腿件外,還有大蝦🦐和海參,十分豐富,配搭豐富。,魚片🐟沒有腥味,頗大塊,微辣,如果不太好吃辣的朋友,也可以試試, 除了魚片, 還有蓮藕片,百葉等其他配菜。, 平時已經愛吃小籠包的我, 這個令我驚喜,XO醬和豬肉碎伴匀,加入了帶子,咬落肉汁放滿了湯匙,不太好甜品的我,也應節嚐了一口,紅豆加糯米飯上面淋上了桂花煮成的糖漿,口感煙靭,且有淡淡的桂花香味,又幾好食喎除了新年菜式外,還點了平日也常來吃的和, 幸福滿滿地為這一餐畫上完美的句號
[上海姥姥]亦推出了新春限定菜式,應節一下

[姥姥金湯全家福]簡直是上湯迷你版盆菜,大人小孩都食得,有蛋餃🥟,炸豬肉丸,百葉包,粉絲,鵪鶉蛋,津白,鹹肉片,雞腿件外,還有大蝦🦐和海參,十分豐富,配搭豐富。
[年年有餘老壇酸菜魚],魚片🐟沒有腥味,頗大塊,微辣,如果不太好吃辣的朋友,也可以試試, 除了魚片, 還有蓮藕片,百葉等其他配菜。
[大紅大紫小籠包], 平時已經愛吃小籠包的我, 這個令我驚喜,XO醬和豬肉碎伴匀,加入了帶子,咬落肉汁放滿了湯匙

[吉祥平安八寶飯],不太好甜品的我,也應節嚐了一口,紅豆加糯米飯上面淋上了桂花煮成的糖漿,口感煙靭,且有淡淡的桂花香味,又幾好食喎

除了新年菜式外,還點了平日也常來吃的[四川擔擔麵]和[姥姥手製排骨拉麵],
幸福滿滿地為這一餐畫上完美的句號
2019-02-02 109 views
新年檔期每每都是間間餐廳製作工藝比較繁複用材講究的日子,今天食新年餐宴菜式~!🌟🌠店員保持我們常滿的熱茶,服務不錯👍~.*姥姥金湯全家福有海蔘、蛋餃、福袋百葉包、鮮甜大蝦、南瓜、番茄湯底清澈,滿滿精華入味,味道香濃豐富,相信煨制時間不短有火喉🙊😀*年年有餘老壇酸菜魚四川老壇酸菜魚肉質美味,份量好足且啖啖肉,味道卻是大香小辣相當開胃的微辣~!☺*大紅大紫小籠包帶子鮮美足料,加上惹味的XO醬更能把帶子鮮味帶出~湯汁滿溢,包皮鮮豔而薄😝*黄金蝦仁炒飯 炒得粒粒分明的鹹蛋黃蝦仁炒飯,在蛋香之中,也流露着香濃的鮮蝦味🔥*吉祥平安八寶飯吉祥平安的八寶飯,寄託著人們對於來年的美好祈願和祝福~面頭桂花表層通透,飯同紅豆甜蜜軟糯,易入口,老人後生仔女小孩都愛吃~紅豆沙、紅車厘子、紅棗,紫、白糯米、杏脯、腰果碎和桂花糖,八寶食材色澤鮮豔美觀😎*雪梨紅棗茶都市人工作繁忙好易'上火',這款雪梨就具有潤燥清熱的效果,而紅棗味甘性溫,具養生補中益氣效果🌈
店員保持我們常滿的熱茶,服務不錯👍~
*姥姥金湯全家福
有海蔘、蛋餃、福袋百葉包、鮮甜大蝦、南瓜、番茄
*年年有餘老壇酸菜魚
*大紅大紫小籠包
*黄金蝦仁炒飯
*吉祥平安八寶飯
吉祥平安的八寶飯,寄託著人們對於來年的美好祈願和祝福~
*雪梨紅棗茶
2019-02-02 117 views
家人團年、開年、春茗,上餐館吃盡中國八大菜系已成為近年的必備節目。今日團拜去到樂富親友家,被問及可有介紹,我考慮不到百分之一秒便答:上海姥姥。知道她們近日更新了賀年餐牌,已經蠢蠢欲動食指大動,新正頭親人相聚,就最啱點個「姥姥金湯全家福」、「年年有餘老壇酸菜魚」、「大紅大紫小籠包」及「吉祥平安八寶飯」,再加點其他新派上海菜餚,賀年飯局圓滿又飽足!「姥姥金湯全家福」這盤全家福有8款主菜,包括有海蔘、形如金元寶的蛋餃、福袋百葉包、上海菜經典鹹肉片、寓意哈哈大笑的大蝦、大吉大利雞腿件、團圓美滿炸豬肉丸和財源滾滾鵪鶉蛋,意頭夠配搭又新鮮,仲要浸在清香撲鼻,由南瓜及番茄熬製而成的「金湯」,襯埋爽嫩津白及細長粉絲,可口!「年年有餘老壇酸菜魚」我最愛大廚細心地剔走魚骨,用鯰魚片入饌,大大啖、啖啖肉,肉質超爽滑。四川名物老壇酸菜、唐芹、肉碎、辣椒乾及花椒粒,放入老雞豬骨濃湯中烹調,做到辣度適中不油膩、酸辣比例平衡不嗆喉,一家大細都啱食。還有盤內放入百葉片、蓮藕及粉絲,絲絲入扣。「大紅大紫小籠包」好欣賞大廚巧思將火龍果汁取色做皮,再以鮮甜帶子做餡,諧音即是大紅大紫。混和XO醬和豬肉。一口咬下去,湯汁在口中

「姥姥金湯全家福」

「年年有餘老壇酸菜魚」

「大紅大紫小籠包」
好欣賞大廚巧思將火龍果汁取色做皮,再以鮮甜帶子做餡,諧音即是大紅大紫。混和XO醬和豬肉。一口咬下去,湯汁在口中溢滿,肉餡鮮美而不肥膩。

「吉祥平安八寶飯」
食開上海菜的朋友都知,八寶飯是甜品來的。渾圓造形及豐富餡料,象徵團團圓圓,甜蜜美滿。八種吉祥食物包括有紅豆沙、紅車厘子和紅棗、紫、白糯米、杏脯、腰果碎和桂花糖,甜到入心。

「雪梨紅棗茶」
飲品方面,我推薦這杯清潤解酸辣的凍飲,取其諧音大吉大利(雪梨)、紅運當頭(紅棗)。這餐新年意頭菜,真是豬年好運來!

2019-02-01 83 views
Originally intended to go to Shanghai Lao Lao at Lokfu but it was closed so went here as it was the nearest branch.They had some attractive festive dishes so decided to try them all.They were very affordable so we shared this between the four of  us.The pumpkin soup was loaded with chicken, prawns, quail egg, egg dumplings, sea cucumber etc.My favourite was the poached fish with pickled vegetables which went deliciously with rice.Just for the instaworthy factor, we had the shanghai dumplings whi
Just for the instaworthy factor, we had the shanghai dumplings which were pink in colour.
There was a scallop inside each dumpling.
I was already full but there was glutinous rice dessert laced with osmantus flowers and sweet sauce.

Overall I was quite stuffed and it didn't cost us a bomb!
2019-01-31 65 views
新年嘅菜式就當然要有新年氣氛啲!同班Fd提早食團年飯,見到有新年Menu幾過癮,一齊試吓先! 🧧大紅大紫小籠包($68)小籠包就食得多,但紅色嘅小籠包就真係第一次!其實裏面係XO醬加帶子,混合豬肉嘅小籠包!味道幾特別,XO醬嘅香味滲入豬肉裏面,香得來有少少辣,而且皮薄得黎又包得實正,湯汁完全留到係小籠包裏面,唔會一夾就散,讚! 🦐姥姥金湯全家福($168)睇個樣已經贏咗🤣面頭鋪滿晒新年嘅材料,包括海參、雞🐔、蝦🦐⋯⋯成個小型盆菜咁,份量又唔算好大,如果得兩個人食,又想應下節,揀呢個就啱晒啦! 🐟年年有餘老壇酸菜魚($108)新年當然要有魚,賣相好應節,成盤紅噹噹的!望見以為好辣,但係食落去又OK喎,酸菜味道比較出,唔算好辣,但有辣香,魚塊好滑,但又唔容易散,加埋蓮藕片同豆乾面伴底,好惹味 🍤黄金蝦仁炒飯($72)叫得黃金,就梗係有鹹蛋黃啦!咁邪惡嘅嘢,又點會唔好食🤣飯炒得比較乾身,粒粒分明,加埋juice嘅蝦仁,中和返個口感🥰 🍛吉祥平安八寶飯($58)八寶飯中間包着豆沙餡,面頭再加上紅棗、芒果、蜜餞車厘子,最後仲淋上桂花汁,感覺就好似食緊糯米飯咁,幾得意 🍵雪梨紅棗茶($18)紅棗加

新年嘅菜式就當然要有新年氣氛啲!

🧧大紅大紫小籠包($68)

🦐姥姥金湯全家福($168)

🐟年年有餘老壇酸菜魚($108)

🍤黄金蝦仁炒飯($72)

🍛吉祥平安八寶飯($58)

🍵雪梨紅棗茶($18)
紅棗加雪梨,真係超級滋潤!味道就偏甜d嘅!
2019-01-31 113 views
嗰日難得可以同屋企人一齊食個午餐,去咗上海姥姥試吓佢新嗰個新年Menu。作為餓底嘅我,好多嘢都鍾意食,特別係魚😁所以見到佢有酸菜魚好興奮,再加上以為佢份量應該唔會太多,所以就成版咁叫晒,職員呆左一下😂近排天氣凍左試咗佢杯紅棗雪梨茶,兩粒大大粒嘅去核紅棗加埋兩舊仔雪梨,又真係幾好飲喎,唔會太甜而且溫粒粒,飲完好舒服😌20分鐘唔夠嘢食上齊,餓底開餐喇!先食小籠包:皮薄多湯汁,帶子甜甜地加埋少少XO醬味,冇一般嘅豬肉餡小籠包咁油膩,好特別好味好味👍🏻👍🏻👍🏻金湯全家福:(影唔到嘅裏面其實好多菜同埋粉絲)食菜先,啲菜同粉絲吸晒啲湯底好甜👍🏻海參軟綿綿(但手指咁長嘅海參切左四件,我有啲嫌佢太細粒),蛋餃皮薄多肉,炸豬肉丸都好味😋我最期待嘅酸菜魚: 好正,啲魚好滑夠厚身又冇咩骨,粉絲都索左湯底嘅酸味同麻辣味,停唔到口。不過我覺得可以再辣啲,可能因為過年菜要老少咸宜嘅關係啦。八寶飯:我未食過八寶飯架😌佢個面啲汁打得好靚,加埋啲桂花喺度好似玻璃咁。材料好足,紅豆好棉好甜👍🏻整體:好食。而且職員見我哋停晒手,主動過嚟問我地要唔要打包👍🏻晚餐有着落唔使煩✌🏿餓底是這樣練成的。

雪梨紅棗茶

20分鐘唔夠嘢食上齊,餓底開餐喇!

大紫大紅小籠包

年年有魚老壇酸菜魚

2019-01-24
$200 (Lunch)
雪梨紅棗茶
大紫大紅小籠包
年年有魚老壇酸菜魚
2019-01-31 93 views
農曆新年就到,我地都會一家人去食團年飯!今日見老公放假,就提早少少食團年飯啦!老公係上海菜愛好者,所以今次就近近地揀咗去上海姥姥到食!團年飯,梗係要食啲意頭嘢㗎啦!我地就哪咗呢個「姥姥金湯全家福」,有海参、蛋餃、鹹肉片、炸豬肉丸、百葉包、雞腿件、鵪鶉蛋、大蝦、粉絲、津白!好齊全,咩都有,希望新年全家幸幸福福!之後就到呢個「年年有餘:老壇酸菜魚」,酸酸辣辣,祝大家年年有魚!甜定鹹?點少得呢個「吉祥平安八寶飯」,有紅棗桂花,配埋糯米飯,甜甜地嘅飯,真係會食唔停口!上海菜點少得小籠包?呢個好有意頭嘅「大紅大紫小籠包」,就咁睇顏色都覺得意頭好啦!「大紅大紫小籠包」入面有帶子 (大紫),配埋XO醬,好刺激嘅口感!小朋友唔食得辣?咁就叫個「招牌小籠包」啦!$39/4粒,抵食!小朋友鐘意食飯,我老爺都係無飯不歡!所以叫咗個「鹹肉菜炒飯」,我女成日唔食菜,炒埋落個飯到挑唔到!最啱我女食!一個炒飯唔夠食嘅,嚟多個「黃金蝦炒飯」,開頭仲怕好漏,點知又唔會喎!好香口好好味!大人細路都食唔停口!食埋甜品先夠完美:「雷沙湯圓」必定係首選!飲品,一定嚟滋潤飲品:雪梨紅棗茶,凍嘅貴啲!同埋小朋友必飲:豆漿一杯!女人

鹹肉菜炒飯

黃金蝦炒飯

雷沙湯圓

食埋甜品先夠完美:「雷沙湯圓」必定係首選!

凍雪梨紅棗茶  +  豆漿

豆漿  +  熱雪梨紅棗茶

女人唔好飲咁多凍嘢啦!熱雪梨紅棗茶,好甜好好味!
2019-01-30
$150 (Dinner)
Celebration
凍雪梨紅棗茶  +  豆漿
豆漿  +  熱雪梨紅棗茶
  • 小籠包
2019-01-30 270 views
以後屋企人或者一大班朋友食飯又多一個地方選擇la😙今次7個女仔一齊食飯b li ba na 😂點左勁多樣野食~我又要肥多幾磅了#姥姥金湯全家福 $168有海參,蛋餃,鹹肉片炸豬肉丸,百菜包,雞腿片,鵪鶉蛋,大蝦,粉絲,津白 配料很多簡簡單單既一道菜咩營養都有 味道不錯#年年有餘老壇酸菜魚 (辣) $108入口魚肉夠細滑,酸辣比得上系內地食地道既酸菜魚。有水準得黎,又平又抵食👍🏻湯下的蓮藕片同埋粉絲浸住酸辣湯底好入味🤭喜歡吃辣的我食左好多😂#大紅大紫小籠包 $68由帶子同XO醬炮製而成嘅小籠包,好快手相機食先之後就趁熱擺入口😋 啖啖湯汁#姥姥手製排骨拉麵 $54湯底比較清淡 肉排炸得鬆脆,咬落幾有口感 #四川擔擔麵 $48每次食上海姥姥都例排都一定會Order既擔擔麵微微的辣好開胃☺️ #吉祥平安八寶飯 $58糯米紅米煙煙unun 中間仲有紅荳容 外面有甜棗芒果蜜桃,聞落仲有好清香既桂花味💕食完飯做飯後甜品 剛剛好❤️ ⭐️好味指數:7/10
點左勁多樣野食~我又要肥多幾磅了

#姥姥金湯全家福 $168

#年年有餘老壇酸菜魚 (辣) $108
年年有餘老壇酸菜魚 (辣)

#大紅大紫小籠包 $68

#姥姥手製排骨拉麵 $54
湯底比較清淡 肉排炸得鬆脆,咬落幾有口感

#四川擔擔麵 $48

2019-01-24
Type of Meal
Dinner
姥姥金湯全家福
年年有餘老壇酸菜魚 (辣)
  • 小籠包
  • 擔擔麵
今日趁雷囡s返晒學,同我的可愛妹妹撐枱腳!難得的 #MeTime Lunch ,當然要食好啲啦!妹妹話想食上海野,我地就近近地搭左2個站去樂富廣場嘅上海姥姥。貪佢就腳,食完仲可以濕平完先去接囡放學😆 完美用盡我的MeTime 🤣呢度環境乾淨,裝修都唔錯,牆上仲掛左好多疑似延禧攻略嘅掛畫,張張得半個樣,又幾有格調,我鐘意。延禧粉去食飯不妨集下郵🤣餐牌上面樣樣都想食,新春賀年菜樣樣都好吸引,價錢唔貴,唔慌大碟啦!唔洗諗,點菜時型左一句:「呢版吖唔該!」點知....嘩嘩嘩!碟碟都好大碟😆😆 紅棗雪梨茶:真材實料,有雪梨有紅棗,絕非一般沖劑。飲得出好滋潤,好溫暖💕年年有餘老壇酸菜魚:真係超大盤,魚略炸過,唔會一夾就散,肉又夠滑。酸菜底味道啱啱好,酸辣度好啱我口味,唔似有啲酸到牙都軟。辣味又剛好,唔算好辣,有dd花椒,輕微麻口。粉絲同豆皮好索味,好正👍🏻大紅大紫小籠包:真係好紅好靚,竟然係原粒帶子,絕對足料👍🏻最正係個姥姥金湯全家福:超足料👍🏻湯夠清甜,蝦夠新鮮,仲有大大條海參,口感剛好,唔會太淋又唔硬👍🏻 仲有蛋餃同百葉包。百葉包咬一啖就飽左...奉勸各位細食嘅朋友仔,share 就好喇,太足
今日趁雷囡s返晒學,同我的可愛妹妹撐枱腳!
難得的 #MeTime Lunch ,當然要食好啲啦!

嘩嘩嘩!碟碟都好大碟😆😆

年年有餘老壇酸菜魚:

大紅大紫小籠包:
真係好紅好靚,竟然係原粒帶子,絕對足料👍🏻

最正係個姥姥金湯全家福:
超足料👍🏻湯夠清甜,蝦夠新鮮,仲有大大條海參,口感剛好,唔會太淋又唔硬👍🏻 仲有蛋餃同百葉包。百葉包咬一啖就飽左...奉勸各位細食嘅朋友仔,share 就好喇,太足料🤣🤣粉絲又係主角,好索好味👍🏻

吉祥平安八寶飯:
啱晒做甜品,唔好睇佢細細份,勁足料超飽,桂花琉璃汁,好晶瑩好靚😍

2姊妹成枱野食左四百幾,大滿足。出左名唔嘥野,勁惜食嘅雷囡媽媽,當然會打包返屋企同家人分享繼續食啦😆😆
  • 姥姥金湯全家福
  • 老壇酸菜魚
  • 雪梨紅棗茶
  • 吉祥平安百寶飯
  • 大紅大紫小籠包
2019-01-21 735 views
一月中下旬星期天下午,天氣很熱。今天下午去看望友人,大家都還沒有吃飯,決定去吃個下午茶暖暖肚子。這家上海菜已經變成到處都有的連鎖店,從來沒有試過,看到裡面蠻古色古香,人不多,就進去了。我點的紅油抄手拌麵先到,抄手有四顆,不過較乾身,抄手皮的摺疊位偏硬。麵條味道不錯,不太硬身,配辣椒油挺惹味,不過油浸的感覺總是油膩膩的。朋友的菜肉雲吞拉麵也到,湯底看上去挺清,喝一口湯味道偏濃但沒有味精重的感覺,麵條不會泡得過軟,湯跟麵的平衡做得不錯。吃上海菜少不了點一籠小籠包,服務生送上來的時候幾乎是用拋的,差點沒嚇到;小籠包四隻,用來點醋的薑絲也放得太鬆散隨便,看著都不想倒醋下去。味道就是普通,沒特別。友人愛吃煎餃,所以再加點了三隻生煎鍋貼,我就喜歡水餃,不過這裡的鍋貼真的很乾,忍不住要加一點醋,要不然不知道要怎麼吃。總的來說,就是價錢可以,質素普通的連鎖店質素,不要有要求就行。
一月中下旬星期天下午,天氣很熱。

菜肉雲吞拉麵

小籠包

生煎鍋貼

2019-01-20
$160 (Tea)
菜肉雲吞拉麵
2019-01-11 126 views
lunch time 唔太餓想食d面 又唔會太飽於是就揀上海姥姥叫左炸醬面d炸醬係鹹左少少姐但加埋青瓜絲我覺得岩岩好稍微不足既係個面太細如果係男仔一定唔夠飽一餐盛惠50以上的面都食唔飽實在有d慘叫非湯面類既面食都會跟一碗湯係杞子雞湯入面係真係有幾件雞但煲湯雞就唔好預佢有幾滑了
lunch time 唔太餓
想食d面 又唔會太飽