2017-06-17 337 views
入座至少有食客人數的一半, 我們人數8位 但已經有四位到場可要求入座, 但 接待人員只給我們四位的座位, 亦沒有替我們安排多四位的座位, 只說 餐廳 沒有大枱,亦都不會預留旁邊的四位座位給我們。 他們的態度好像不需要為客人服務的樣子。 然後我們光顧了上層一間日本料理餐廳人家的服務比他好百倍
。 然後我們光顧了上層一間日本料理餐廳人家的服務比他好百倍
2017-06-16
Dinner
2017-06-03 267 views
是日星期六晚上,1820已經開始排隊,有幸地被問坐唔坐bar table ,當然會有咩位都坐,因為條龍好長,沒人會想等好耐先有得食。等左25分鐘到就有位,初初以為等左甘耐都值得😞沒諗過食物質素好一般,之前叫了既小籠包都好快黎,但叫左既鍋貼就出事,等左20分鐘以上都未黎,仲要叫待應催既時候,就會話要等埋一齊黎煎,即係有排等😑,仲差樣鍋貼先食完,沒辦法甘都要等,其實催都沒用........因為你只可以揀等定唔等😡佢話煎緊.........最後等左25分鐘後終於黎左,不過味道好一般,唔值得要係出面排隊入黎食,同落左單都仍然要繼續等等等..........因為馬鞍山真係沒野食食,先至會勁多人排隊食.......所以要等既話,就唔會再食👎🏻👎🏻
2016-12-15 1266 views
午餐冇咩好食,見上海姥姥冇咩人,又唔洗搭枱,平時多在晚餐先食 因為一碗麵都成60蚊,唔平。今次點左酸辣麵一碗加杯菊花紀子蜜。杯菊花望住佢沖,沖完放入微波爐叮😶碗麵黎到,飲左幾啖酸辣湯,味道ok的。點知食食下。。。。個口漿住d嘢😝吐出黎白色一團唔知乜黎,味道唔似食物味,叫侍應睇下,佢話係麵團,我未食過生麵團,原來係咁既味😣😣呢餐真係勁想嘔,佢仲問我要唔要碗麵😂😂你食埋我份埋單走人因為吐出既白色物體有點嘔心,所以冇影紀子菊花蜜另一杯係我吐出來的😝😝
埋單走人

因為吐出既白色物體有點嘔心,所以冇影
紀子菊花蜜
另一杯係我吐出來的😝😝
2016-12-15
2016-11-09 1058 views
此上海菜式店,新推出的黑醋骨,👍👍👍👍👏有濃濃的醋香味兼有甜甜的,極惹人垂涎三尺呀!👍👍👍👍👍燻蹄拼粉皮,粉皮極之滑滑的,燻蹄上配了点佐料,更是香味四溢的呀!👍👍👍👍👍
2016-11-09 765 views
此上海菜式店的蒜蓉白菜仔,味道還是可以的,👍可份量就是不比昔曰的份量多的呀!😁還有其上碟的擺設今可又不像重前的美观好看了的囉!😡姥姥排骨拉面,👍👍👍👍👍水凖還是能保持的呀!面条彈牙,排骨嫩皮又脆!👍👍👍👍👍
2016-11-08 598 views
一家人成日嚟既食飯地方。蒜蓉白菜仔,今日賣相麻麻地,好彩唔林。新出既黑醋骨,嗅落好酸,但食落唔酸同份量多,唔錯。熏蹄有香味,配粉皮,普通。素鵝多冬茹同脆既。燻魚甜。上海排骨麵岩岩好
一家人成日嚟既食飯地方。
2016-11-08
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$130 (Dinner)
  • 黑醋骨
2016-11-08 560 views
今晚又外出吃飯,媽咪唔煮飯,去食上海菜。依度環境都大既,有枱有bar枱等左半個鐘就入。依度又係一間常來食堂先講蒜蓉白菜仔,今日賣相麻麻地,好彩唔林。新出既黑醋骨,嗅落好酸,但食落唔酸同份量多,唔錯另外新出既係分蹄,以為辣既,點知唔辣係得香味同下面配粉皮。粉皮麻麻,有d硬。素鵝水準同平時一樣,脆燻魚太甜同肉太散了。上海排骨麵既排骨粉感唔多,今日好左,麵同岩岩好,好快吸哂d水。
等左半個鐘就入。
依度又係一間常來食堂
2016-11-08
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$130 (Dinner)
  • 素鵝
2016-10-30 377 views
此店今推出新菜式的,我來了份3樣拼盤,其一熏蹄拼粉皮,其二醉雞充滿了酒香氣味的及三是熏魚,可是帶有濃郁像蜜糖般清甜的呀!可是,不咋喜愛甜食的朋友,也許真的感覺的確太甜了吧?!愛嚐滬菜的朋友可是夠樂享的啊!
呢間上海菜開舖以來每一晚都有好多人排隊今日終於試咗呢度嘅第一次兩個人食叫咗四樣嘢小籠包原本有四粒食咗一粒先記得影相不過不失同其他上海菜差不多上海排骨配拉麵拉麵好食有上海的風味不會太林食落都覺得煙叨排骨食得出落咗鬆肉粉調味稍為濃但不會太油不像平日在街外買的酥炸豬扒一路食一路睇住師傅整別有一番風味 店內另一邊仲有吧枱滿心期待,可是帶來失望中間的肉比較生見到好紅味道可以接受酒味適中紅油抄手只不過是菜肉雲吞加辣油蒜頭芝麻和蔥花唔食辣嘅人都可以試吓如果突出啲辣味就更加好了雲吞應增加菜的分量減少肥肉埋單$200都唔使除翻開$50一樣餸價錢算抵
呢間上海菜開舖以來

不像平日在街外買的酥炸豬扒
一路食一路睇住師傅整

別有一番風味

店內另一邊仲有吧枱
滿心期待,可是帶來失望
中間的肉比較生

埋單$200都唔使

除翻開$50一樣餸

價錢算抵
2016-07-05 1017 views
2人行上海午餐宋嫂魚羹:清清地暖下胃,適合酒後未清醒嘅我. <但正宗好似唔係用龍脷柳? >*****小籠包: ALL TIME FAV, 皮簿濃郁湯包,必食@V@小事一椿:之前食過有經驗,小籠包唔會有碟托底,夾爆左就會漏到枱面,今日特意記得叫佢地俾隻碟;食左2隻時另一侍應提出幫我收起,我當然回覆未食完,竟然再被反擊話意思係收起隻碟.看看旁邊已見底又唔收嘅湯盅, 我冷靜再回答"俾我食埋先好冇?~". 汗顏||||||////::: *****擔擔麵:手拉麵彈牙,花生湯香而不膩.最鍾意邊食邊隔住玻璃睇師傅拉麵,包餃子.
2人行上海午餐

宋嫂魚羹
*****

*****
擔擔麵
Other Info. : 為姥姥而來嘅人龍永遠都係存在,食好野要花心機時間嘅 :)
2016-06-25
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
Lunch
2016-06-08 1026 views
雖然住沙田區,但卻很少到馬鞍山,因為吃的方面實在選擇不多,上星期男人有事要去馬鞍山,便在馬鞍山覓食。這間上海姥姥,每次經過也超級多人,好奇之下決定一試。第一道上的是醉雞,賣相還不錯,但味道則很一般,偏咸了點,入口又沒明顯酒香,重點是,雞一點也不滑。 再來是紅油抄手,雲吞做得不錯,皮不厚肉餡咸淡適中,但汁料只有形而無神,除了淡淡辣油味和醬油味,也沒吃到更多味道了。 小籠包相對質素好一點,皮算薄又不太易穿,肉餡鮮味多汁。 最後來個姥姥手製排骨拉麵,排骨炸得脆口,但略嫌乾身了少許,麵條不是我喜歡的口感,軟硬屬剛好,但不爽口彈牙。說實話,我理解不到為何這裡會長年出現人龍,至少我沒興趣再去一次。但我必須說,這裡的服務不錯的。
這間上海姥姥,每次經過也超級多人,好奇之下決定一試。
小籠包相對質素好一點,皮算薄又不太易穿,肉餡鮮味多汁。

但我必須說,這裡的服務不錯的。
$85 (Tea)
2016-06-06 663 views
馬鞍山被人話係食物沙漠,都幾同意。所以今日又嚟到長期飯堂 上海姥姥。平時都等30分鐘到,今日好快入得,正。兩個人叫左4個菜 約250蚊到 都飽同抵食,因為無加一嫁。冷盤三拼 雞絲粉皮 燻魚同醉雞。粉皮好大芝麻味個皮淋左少少,燻魚唔多骨夠甜有燻過既味,唔似有時有d店無味咁。醉雞就好大酒味 肉夠林但唔係壞小籠包皮薄多汁每日2個 正。菜肉雲x麵就普通 無乜特別但勝在飽肚。最後,至愛炒年糕,係用瘦肉炒健康。
平時都等30分鐘到,今日好快入得,正。
兩個人叫左4個菜 約250蚊到 都飽同抵食,因為無加一嫁。

小籠包皮薄多汁
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Dinner
  • 招牌小籠包
2016-03-13 576 views
之前見fb既評論咁一般,都諗緊食唔食好,今晚一試,又ok喎燻蛋,個人認為煙燻香味濃,但同行既認為食落既味道淡小籠包,皮太薄了,要好輕力夾起,否則會穿,都多汁,但同行既認為及不上鼎泰豐和翡翠拉麵生煎包,多汁要小心,但皮硬了點銀絲卷,較為失望既菜式,而且煉奶份量少
之前見fb既評論咁一般,都諗緊食唔食好,今晚一試,又ok喎

燻蛋,個人認為煙燻香味濃,但同行既認為食落既味道淡

銀絲卷,較為失望既菜式,而且煉奶份量少
2016-03-09
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$70 (Dinner)
  • 燻蛋
2016-03-12 709 views
週六中午,和家人來個滬式中午餐⋯⋯ 姥姥家鄉粗炒 (上海粗炒)等候:約5分鐘 ( 最先上桌的一味)賣相:上菜已是圖中的模樣 溫度:室溫,入口部分是凍的材料:白菜、冬菇、豬肉絲麵:乾身且短,似麵碎份量:三小碗評價:大失所望!與半小時後下一輪上菜的相比,份量明顯有別,鄰枱的熱騰騰到出煙,我這碟彷彿如隔夜餸菜混在一起,用微波爐稍為加熱,還要溫度不夠上筷就如給小孩的麵食,每條短短的;可是鄰枱的可夾起到視線水平四川擔擔麵等候:約40分鐘(三番四次催促才上的)溫度:熱騰騰材料:白芝麻、蔥段、豬肉碎湯:花生、麻醬和少辣帶出這碗麵的精髓,味道不錯麵:略為硬身,要慢慢咀嚼 份量:兩小碗評價:麵的份量不算多,料更不在話下,但湯的美味可搭夠招牌小籠包等候:足足一小時(不停催,回應也是制作中,跟本就是等齊所有入單的小籠包一起上,怪不得有部分食客等到放棄)溫度:熱騰騰外層:皮太厚,唯一好處是不易穿餡:多汁,肉質鮮嫩 評價:中規中矩,不過不失炸銀絲卷等候:約10分鐘賣相:不錯(如圖)值得一讚:伴碟的隔油紙亦不見得有太多油份溫度:熱騰騰評價:外脆內軟,咬到裡頭一絲絲卷成的麵團非常欣賞 香煎素鵝
週六中午,和家人來個滬式中午餐⋯⋯
姥姥家鄉粗炒
姥姥家鄉粗炒 (上海粗炒)

等候:約5分鐘 ( 最先上桌的一味)

賣相:上菜已是圖中的模樣

溫度:室溫,入口部分是凍的

材料:白菜、冬菇、豬肉絲

麵:乾身且短,似麵碎

份量:三小碗

評價:

上筷就如給小孩的麵食,每條短短的;

可是鄰枱的可夾起到視線水平
四川擔擔麵
四川擔擔麵

等候:約40分鐘(三番四次催促才上的)

溫度:熱騰騰

材料:白芝麻、蔥段、豬肉碎

湯:花生、麻醬和少辣帶出這碗麵的精髓,味道不錯

麵:略為硬身,要慢慢咀嚼 份量:兩小碗

評價:

麵的份量不算多,料更不在話下,但湯的美味可搭夠

等候:足足一小時

溫度:熱騰騰

外層:皮太厚,唯一好處是不易穿

餡:多汁,肉質鮮嫩 評價:中規中矩,不過不失

等候:約10分鐘

賣相:不錯(如圖)

值得一讚:伴碟的隔油紙亦不見得有太多油份

溫度:熱騰騰

評價:外脆內軟,咬到裡頭一絲絲卷成的麵團
非常欣賞

等候:約10分鐘

溫度:室溫

材料:腐皮、羅漢齋

評價:腐皮的確香脆,配上羅漢齋的餡,味道可口,一貫水準

整體而言,店内侍應生人手不足,又要兼顧門外排隊的人龍,開市前也許廚房準備功夫不夠,致首輪食客離座後,接著光顧的次輪食客不停的等位、等接待、等食物、等等等

看到門外長期的排隊人潮,我都想快點完成用餐,可惜店內一切未能配合
2016-03-05
Waiting Time
35 Minutes (Dine In)
Lunch
2016-01-30 496 views
happy Friday 放工後諗下同朋友食乜好,結果揀左長期都咁多人排隊嘅上海姥姥,試下佢係咪真係咁有吸引力先:) 七點都咁多人了 排到8點,真係排左一個鐘,終於獲安排入座座位尚算舒適,有二人空間叫左5款食物,好肚餓 燻蛋幾特別,食到燻的香味上海粗炒不錯,欣賞有唔少菜,好健康加上豆瓣醬好好味^_^ 小籠包係亮點,湯多而不易穿,熱騰騰非常滿足 排骨炸得剛好,炸粉不會厚曡曡,麪的份量也多,另一滿足之選ˊ_>ˋ 鍋貼內的湯充足,但口味不太特別,加上不夠脆,失了少少分數叫左5種食物,只係30分鐘就食完店外仍然有一條長長人龍和朋友都匆匆離開,讓其他人入座啦^_^埋單只係每人$98店亦不設加一,又抵食,或者就係佢嘅吸引之處啦
happy Friday 放工後諗下同朋友食乜好,

結果揀左長期都咁多人排隊嘅上海姥姥,

試下佢係咪真係咁有吸引力先:)

七點都咁多人了

排到8點,真係排左一個鐘,

終於獲安排入座

座位尚算舒適,有二人空間

叫左5款食物,好肚餓

燻蛋幾特別,食到燻的香味
燻蛋
上海粗炒不錯,欣賞有唔少菜,好健康

加上豆瓣醬好好味^_^
上海粗炒
小籠包係亮點,湯多而不易穿,熱騰騰非常滿足
排骨湯麵
鍋貼內的湯充足,但口味不太特別,加上不夠脆,失了少少分數
鍋貼
叫左5種食物,只係30分鐘就食完

店外仍然有一條長長人龍

和朋友都匆匆離開,讓其他人入座啦^_^

埋單只係每人$98

店亦不設加一,又抵食,或者就係佢嘅吸引之處啦
2016-01-29
Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
$98 (Dinner)
燻蛋
上海粗炒