2010-02-19 24 views
舊式的上海菜館多是以數字命名,以三六九最為常見,近年則好像以親戚為多!一時間又姑娘又婆婆開個不亦樂乎!如果不是拜年的話真的很少機會來到將軍澳.一行四人打算先吃午餐在未開檯前先開飯!主場的友人說這間不錯可以一試:皮蛋豆腐----雖然賣相一般,但豆腐真的不錯!滑溜有豆香,有蒜茸的汁調味做得很好,有香味得來不太咸.皮蛋只是普通貨色.雞絲海蜇----海蜇爽脆夠厚身,惜調味不足味道淡了一點!請求侍應可否多加一點麻油,最後竟拿了吃雞絲粉皮的麻醬出來!不過錯有錯著,原來麻醬加海蜇又幾好味喎!酸辣湯----聞下去酸味有點刺鼻,但入口酸辣的感覺很平均,雖然杰了一點看來似羹多過湯,但材料豐富及最重要是温度夠熱.小籠飽----皮搓得一般厚了一點及很易穿,湯汁不多餡料尚算鮮味葱油餅----這裡做的是質感偏向厚實,有葱香!趁熱吃非常美味,但放一會涼了的話,要撕開都有一定難度.排骨麵----一向不喜歡湯麵用這種巨形碗裝了三分滿的形式出現.即拉的麵彈性不錯,湯底略淡,另外分開上的排骨是炸得乾身油份少,不過沒甚味道及肉質偏嚡.牛腱麵----牛腱肉質炆得軟淋,不過味道淡了一點.葱油拌麵----有濃香的葱油味及蝦乾的香,
牛腱麵----牛腱肉質炆得軟淋,不過味道淡了一點.
葱油拌麵----有濃香的葱油味及蝦乾的香,但不只是爆香了的京葱還奇怪地埋了一個芡汁!撇除茨汁令到麵條有點糊外,整碗麵味道是不錯的.
以這店和那間姑娘作個比較的話.這個婆婆比那個姑娘高出很多班!

酸辣湯
小籠飽
葱油餅
排骨麵
牛腱麵
葱油拌麵
$80 (Lunch)
2010-02-10 11 views
一放假點都有一日黎搵『婆婆』, 因為佢d湯麵幾好, 清得黎口感又好。要咗以下食物:1) set 雪菜肉絲湯麵 + 小籠包: 湯麵ok, 小籠包好d, 小籠包個皮依然夠薄, 所以好難唔『瀑』湯2) set 蕃茄牛肉湯麵 + 椰汁饅頭: 牛肉湯麵好味, 每次黎都會叫, 椰汁饅頭 + 鍊奶好得 3) set 雪菜肉絲炒年糕 + 豆漿: 鍾意炒年糕嘅口感, 伴雪菜肉絲更好, 有軟有脆, 不過油咗少少4) 菜肉包: 我唔食菜肉包, 不過同事話唔錯5) 椒鹽xx糕: 呢個唔掂, 冇味, 又熱氣6) set 牛展湯麵 + 小籠包: 牛展湯麵都係之次會叫, 牛展好入味p.s. 湯麵d碗超大超重 (麵係咁多就話je), 真係戥waiters慘...overall 水準都仲keep到

4) 菜肉包: 我唔食菜肉包, 不過同事話唔錯
5) 椒鹽xx糕: 呢個唔掂, 冇味, 又熱氣

overall 水準都仲keep到
椒鹽xx糕
蕃茄牛肉湯麵
$50 (Lunch)
蕃茄牛肉湯麵
2010-02-10 11 views
尋晚9點幾10點先到叫左個小籠包, 韭菜煎餃, 蔥油餅, 四川雞柳年糕1) 小籠包, 好多汁, 正 ^^2) 蔥油餅, 好耐冇食過, 好懷念 3) 韭菜煎餃: 底好脆, 內裡又多汁, 好開心 - 開心到唔記得影相 4) 四川雞柳年糕, 幾惹美, 不過原來個底係超多蒽服務都唔錯, 雖然要截單開始收舖, 但都唔會趕人走
尋晚9點幾10點先到
叫左個小籠包, 韭菜煎餃, 蔥油餅, 四川雞柳年糕
1) 小籠包, 好多汁, 正 ^^
2) 蔥油餅, 好耐冇食過, 好懷念

4) 四川雞柳年糕, 幾惹美, 不過原來個底係超多蒽
服務都唔錯, 雖然要截單開始收舖, 但都唔會趕人走
2010-02-09
2010-01-04 58 views
係將軍澳行完山, 我地就去左新都城食晏喇.一早就plan好要黎上海婆婆度試下, 因為食評都唔錯.我地一行6人, 叫左成十款菜!!!生煎窩貼 - 3隻$22ok啦, 普普通通, 冇乜特別香煎素鵝 - $38幾好味, 係d餡少左d花雕醉雞 - $52睇落唔錯, 我阿哥都話ok. 我就唔好呢味,所以一件都冇食蔥花家常薄餅 - 4件$32都幾香蔥味, 又唔會太油. 我地再點埋水煮魚既湯食, 一流呀!上湯小籠包 - 4隻$25都係好普遍, no comment水煮魚片 - $58好味!!! 全家都話正!!! 個麻辣味啱啱好, 唔會太辣, 又唔會太麻.個汁真係好開胃! 如果可以, 真係想淨係打包個汁番屋企煮麵食, 一定好味!略嫌薯粉太少, 可以多d, 因為配埋個汁, 真係好好味!泡椒大蝦球 - $88個汁同水煮魚o個個冇乜分別. 不過個蝦球就好唔掂!冇鮮味, 而且太彈牙, 感覺得到係"啤"水"啤得耐得制!總之, 成個感覺就唔新鮮, 口感好"人造"!鱔糊粗炒 - $52呢個ok, 鱔糊唔腥. 味道可以, 唔會太咸.四川雞柳炒年糕 - $48太咸啦! 咸到入唔到口! 忍唔住問個經理可以換左佢, 因為真
係將軍澳行完山, 我地就去左新都城食晏喇.
一早就plan好要黎上海婆婆度試下, 因為食評都唔錯.
我地一行6人, 叫左成十款菜!!!

生煎窩貼 - 3隻$22
ok啦, 普普通通, 冇乜特別

香煎素鵝 - $38
幾好味, 係d餡少左d

花雕醉雞 - $52
睇落唔錯, 我阿哥都話ok. 我就唔好呢味,所以一件都冇食

蔥花家常薄餅 - 4件$32

上湯小籠包 - 4隻$25
都係好普遍, no comment

水煮魚片 - $58

略嫌薯粉太少, 可以多d, 因為配埋個汁, 真係好好味!

泡椒大蝦球 - $88
個汁同水煮魚o個個冇乜分別. 不過個蝦球就好唔掂!
冇鮮味, 而且太彈牙, 感覺得到係"啤"水"啤得耐得制!
總之, 成個感覺就唔新鮮, 口感好"人造"!

鱔糊粗炒 - $52
呢個ok, 鱔糊唔腥. 味道可以, 唔會太咸.

四川雞柳炒年糕 - $48
太咸啦! 咸到入唔到口! 忍唔住問個經理可以換左佢, 因為真係食唔落.
結果佢收走, 亦跟進話師傅試過都agree我地, 所以同意換過碟俾我地. 服務態度唔錯! 加分!

松子魚 - $108
這個都不錯, 個酸甜好開胃, 送飯一流! 不過貴左d, 因為都唔係好大條...

雪菜肉絲炒年糕 - $45
呢個replace個四川炒年糕. 雪菜新鮮, 不過比起我地之前既菜, 呢個個味偏淡. 可能廚房都就住就住, 驚再complain. 不過其實係夠味既.

其實上海菜就係味濃, 所以我都唔覺得上海婆婆煮得比其他上海餐廳濃.
整體唔錯! 會再幫襯, 因為下次想試下d麵食~

花雕醉雞
鱔糊粗炒
松子魚
雪菜肉絲炒年糕
2010-01-02
$97.5 (Lunch)
花雕醉雞
蔥花家常薄餅
水煮魚片
鱔糊粗炒
松子魚
自從買了新單車後, 新都城就變了每次的終點站, 泊好單車每次落地行總見這店舖人龍不絕, 但要踏回單車回程總不能兼顧外賣, 所以每次想試也只好作罷. 在前兩個月沒單車在身, 就襯此機一試這人龍旺店咸肉津白 - 津白夠嫩, 但咸肉味略淡了點花彫醉雞 - 脾位雞肉嫩滑, 酒香味濃, 吃在肚中, 口中還帶點餘韻婆婆炒粗 - 也即是上海粗炒, 材料都是椰菜, 冬菇和肉絲等, 有濃烈的豉油香味, 吃罷盒底也不油, 抵贊酒釀丸子 - 丸子是多的, 但桂花味淡, 也嫌不夠清香

咸肉津白 - 津白夠嫩, 但咸肉味略淡了點
酒釀丸子 - 丸子是多的, 但桂花味淡, 也嫌不夠清香
咸肉津白
花彫醉雞
婆婆炒粗
酒釀丸子
2009-10-25
花彫醉雞
2009-10-04 13 views
這家店開業以來一直都很多人光顧,看到人龍都怕。是日國慶日與家人吃飯(主要還是不用付錢)才會去一試,等了一個小時才能進店。等候期間一直留意知客的咬字,說紅籌可以聽到黃籌,黃籌又可以聽到綠籌,綠籌又變成黃籌,她是交通燈嗎?是次點了以下餸菜:雞絲水晶粉皮- 粉皮晶瑩滑溜,可惜麻醬下太多很膩花雕醉雞- 第一塊只是表面有酒香,但第二塊開始入味了。雞肉不算很滑但絕對不韌,而且每口都是肉,抵吃兼必吃﹗酥炸鍋巴- 夠脆口沒油膱味,合格上海炒年糕- 年糕有嚼頭之餘不會欲斷難斷,加上不會太咸的醬汁,不過不失排骨粗炒- 排骨和大家樂不同,這裡應該沒經油炸,肉量豐,肉質頗腍不怕肉屑繞牙三日,粗麵帶點煙韌亦算不錯。味道太濃是其敗筆之處,而且放涼了可以看到醬汁凝結起來……能抵得渴的人可以一試,我這種不喜歡濃味食物的人吃那粗炒吃得甚是痛苦……

是次點了以下餸菜:
雞絲水晶粉皮- 粉皮晶瑩滑溜,可惜麻醬下太多很膩
酥炸鍋巴- 夠脆口沒油膱味,合格

啖啖肉
濃味粗炒
2009-10-01
$77 (Dinner)
啖啖肉
  • 花雕醉雞
2009-09-14 29 views
  三號風球,一行四人到上海婆婆吃滬菜。  上海婆婆內掛有很多嬰兒肖像壁畫,很有特色,而地方也很清靜和乾淨,也蠻寬闊,令人感到舒適。  這次試試婆婆的擔擔麵和小籠包,這個lunch set值$43大元,差在沒有飲品。擔擔麵要了少辣,這種辣味不是集中在舌頭上,而是主要留在上顎,但吃時蠻舒服。麵很彈牙,但被剪得很碎,湯的花生味佔了很重的比例,個人覺得略為over了。小籠包的皮可再薄一點,而湯就很足了,雖然味道不錯,但似乎翡翠的較好,包底有一片瓜,我就沒有吃了。  味精,一定是有的,但不是太多,喝多2杯水就可以解決,但我這個餐沒有一些水以外的飲品(如豆漿),就真的有點缺憾。
  三號風球,一行四人到上海婆婆吃滬菜。

這次試試婆婆的擔擔麵小籠包,這個lunch set值$43大元,差在沒有飲品。擔擔麵要了少辣,這種辣味不是集中在舌頭上,而是主要留在上顎,但吃時蠻舒服。麵很彈牙,但被剪得很碎,湯的花生味佔了很重的比例,個人覺得略為over了。小籠包的皮可再薄一點,而湯就很足了,雖然味道不錯,但似乎翡翠的較好,包底有一片瓜,我就沒有吃了。

擔擔麵
小籠包
2009-09-14
$43 (Lunch)
擔擔麵
小籠包
2009-09-14 26 views
這餐廳不設預訂,1家3口6:30 pm去到已有很多人在門口等位,最後等了25分鐘才有個門口位。皮蛋豆腐 – 冷盤, 真的是糖心皮蛋,豆腐很滑擔擔麵 – 叫了小辣,味道一般,為甚麼用那麼大隻碗裝載?螺肉冷麵 – 螺肉好像在supermarket有賣的那種包裝食品椒鹽小黃魚 – 炸至微黃、皮脆、肉鮮嫩,怕骨的要小心雲腿津白 – 津白清甜,但雲腿很硬很鹹手切牛肉包 – 是煎的,很熱菜飯 – 有鹹肉在內,齋吃也好味。相片中的飯是已吃了2口之後影的還有很多食品想吃,但太飽了,留待下次吧!當晚客人川流不息,不用你叫,侍應都久不久走來替人客斟茶,抵讚。隔着一大塊玻璃,見有3位廚師不停做麵糰、拉麵、蒸餃和包。他們後面好像是廚房。餐廳門口有告示,繁忙時段每枱人吃飯時間是1 1/2小時,食物上枱算快,時間足夠。餐廳大多數是2-6人幫襯,所以8-10人,最好在6pm前或8:30pm後來等,否則等1小時也未必有位。
皮蛋豆腐 – 冷盤, 真的是糖心皮蛋,豆腐很滑
擔擔麵 – 叫了小辣,味道一般,為甚麼用那麼大隻碗裝載?
椒鹽小黃魚 – 炸至微黃、皮脆、肉鮮嫩,怕骨的要小心
雲腿津白 – 津白清甜,但雲腿很硬很鹹
手切牛肉包 – 是煎的,很熱
還有很多食品想吃,但太飽了,留待下次吧!

2009-09-13
$93 (Dinner)
2009-09-12 22 views
今曰重遊舊地將軍澳,這裏在過去一年多真的變化很大,所以要重新去做訪我們以前常出沒的食市,這裏也不例外.食物水準仍保持,服務亦殷切,我兩一早+一時多就到,所以還未需要排隊,中午不設訂坐,假日請早.還用說?這裏有一定的捧場客.今日亦食得好豐富p.s.我亦有試過美孚分店,都係覺得將軍澳好啲附上插圖Which我覺足夠告訴你有幾好味lu!
還用說?這裏有一定的捧場客.
今日亦食得好豐富

p.s.我亦有試過美孚分店,都係覺得將軍澳好啲

附上插圖Which我覺足夠告訴你有幾好味lu!

店內環境算寬敞
食具潔淨
上湯小籠包$25 - 正!皮薄函靚,多湯!
生煎包$22 - 好味
四川怪味雞$52 - 我的至愛
皮蛋豆腐$38 - 味道剛剛好.
水煮魚片$58 - 魚和粉絲都配合得宜
2009-09-12
$135 (Lunch)
店內環境算寬敞
食具潔淨
上湯小籠包$25 - 正!皮薄函靚,多湯!
生煎包$22 - 好味
四川怪味雞$52 - 我的至愛
皮蛋豆腐$38 - 味道剛剛好.
水煮魚片$58 - 魚和粉絲都配合得宜
  • 上湯小籠包
  • 怪味雞
2009-09-06 60 views
幾多人食既一間餐廳, 附近食店雲習, 都有咁多客幫襯...都等左大半個鐘酔雞味道普通, 不過夠滑, 小龍包皮薄多汁, 好味, 蔥爆牛肉撈拉麵味香, 拉麵口感不錯, 個"跟"都好味, 但最好4人以上先叫
2009-08-28
蔥爆牛肉撈拉麵
蔥爆牛肉撈拉麵
純菜豆腐魚肉"跟"
小龍包
2009-08-25 14 views
放工7:00去到冇人等,立即入去上菜速度都算快,係小籠包要耐D雞絲粉皮:麻醬太多,好漿口小籠包:皮夠薄,好多汁,記住小心夾爆婆婆粒粒炒飯:最鐘意食就係呢個,又有臘腸,口感豐富花雕醉雞:醉雞最重要就係要夠酒味,肉滑!!佢做到晒,必食之一下次再試其他野
放工7:00去到冇人等,立即入去

上菜速度都算快,係小籠包要耐D

雞絲粉皮:麻醬太多,好漿口

小籠包:皮夠薄,好多汁,記住小心夾爆

婆婆粒粒炒飯:最鐘意食就係呢個,又有臘腸,口感豐富

下次再試其他野
$70 (Dinner)
  • 花雕醉雞,婆婆粒粒炒飯
2009-07-06 22 views
一班同事又出來透一 透氣,到外邊午飯,真的比吃飯堂爽很多呢,今回五人行,可以坐的士到遠一點的地方,結果大家選擇了這間我第一次到的上海婆婆。工作天的下午也是如預期般的有午市套餐,主要分成三款,有午市飯麵套餐、小菜套餐及一麵一點套餐,午市飯麵套餐是最基本的碟頭飯麵餐,有湯麵、粗炒及炒年糕等選擇,小菜套餐就是小菜拼飯,最後的一麵一點是很經濟的一個組合,一個套餐有一個麵及一個點心,所以最後我們點了三個小菜套餐及兩個一麵一點套餐。小菜套餐除了飯及小菜外,也包括湯及豆漿,豆漿真的沒太多豆味而稀,喝起來比水好喝就是了;湯點了兩碗老火湯及一碗酸辣湯,吃上海菜本應是喝酸辣湯的,但由於同事們不大吃得辣,所以才有如此安排,而幸好這個安排也非常恰當的,因為酸辣湯喝起來雖不是太辣,但就是有嗆喉的酸,縱使足料的有荀絲、豆腐絲、菇絲、蛋花及肉粒等,也是無補於事;老火湯反是比較好,青紅蘿蔔豬肉煲得清甜有點肉味,雖不是太老火,但也不錯。然後先送上兩個點心,同樣是點了小籠包,小籠包的皮挺薄,但皮的粉搓得不太勻,吃得出有點嚡口的感覺,雖然在內的肉餡也豐,但湯汁偏少,吃起來不夠油潤感,可能是店家用得不夠多肥肉吧,另配上的上海

然後先送上兩個點心,同樣是點了小籠包,小籠包的皮挺薄,但皮的粉搓得不太勻,吃得出有點嚡口的感覺,雖然在內的肉餡也豐,但湯汁偏少,吃起來不夠油潤感,可能是店家用得不夠多肥肉吧,另配上的上海黑醋也不太香。

點的兩個麵也同是擔擔麵,一個普通辣,另一個走辣,兩款也吃了一點,辣的那個其實也真的不辣,只是較惹味罷了,再說麵身,軟腍而完全沒有咬勁,雖然不是要求好像吃廣東生麵般彈牙,但也不要給我如煨麵般的麵吧,而湯也不是太香,花生味明顯不足,其他的麻醬及肉粒反為是足夠的,但麻醬的香度也好像是力有不逮的,要吃好的擔擔麵,也要去詠藜園。

點的三個小菜分別是醬燒茄子、醬爆雞丁及奶湯津白,另外的白飯我們全加三元,換成咸肉菜飯,先說咸肉菜飯,咸肉及菜也不是很多,但咸肉雖不是很香,偏偏也還吃得出有它的存在,不錯,而醬燒茄子煮得軟腍,茄子吸了大量的油後變得更腍更滑口,而醬燒汁是一點的豬肉碎加豉油茨而成,味道沒什麼特吃,是四平八隱的一道菜。

醬爆雞丁有點不知所謂,真的想問問師傅到底他知不知道醬爆雞丁中的「爆」字為何物,看這道菜的樣子,應該形容為醬炒雞丁或醬煮雞丁才對,因為觀乎其雞丁,全都是濕淋淋的,醬爆當然是有醬的,但爆的意思,就是要煮至汁乾身為止,雖然雞丁、菇絲及翠玉瓜也軟腍,汁扣上了也夠味,但與食客的期望實在有太大的落差了;奶湯津白的奶湯到底是什麼呢?奶油津白吃得多,奶湯津白也是第一次吃,湯全無奶油味,也沒有任何肉類的味,呼之欲出的應該是師傅到,同事說湯好喝,但我也是敬而遠之,津白以奶油津白的標準來說煮得不夠軟,但若大家當它是一碟白灼津白,問題也不是很大。

吃過鹹的,見餐牌中的小菜套餐,可以加八元有甜品,我們也加了三款不同的,以完結這頓午飯,甜點等上五分鐘左右,也端到了我們桌上,先說擂沙湯丸,芝麻餡豐,一咬開外皮,芝麻餡奪路而出,芝麻餡雖不太滑,但也香,而皮也軟熟,可是外邊的「擂沙」好像真的不大對版,吃起來很嚡口,也沒有豆香,相信店家用了糖焗花生碎取代了黃豆粉所致;合桃露丸子的合核露也吃得出有合核香味,但就是磨得完全不滑,用肉眼也可望到粒粒的合核粒,而丸子軟腍而有咬口,不錯;酒釀丸子的丸子同上也是不錯,可是酒釀的味道等於零,而桂花味也只是很勉強的吃到一點,絕對是水準以下的出品,教我這非常愛吃此道的凡人很失望。

幸好也算是吃得飽,還只是二百四十元有找,抵吃!但婆婆的廚藝絕對是大有改善的空間。
午市套餐有午市飯麵套餐、小菜套餐及一麵一點套餐
沒豆味的豆漿、嗆喉的酸辣湯及不錯的青紅蘿蔔煲豬肉
小籠包肉餡也豐,但湯汁偏少
擔擔麵花生味明顯不足
醬燒茄子一般
醬爆雞丁應該形容為醬炒雞丁或醬煮雞丁才對
奶湯津白、咸肉菜飯及盛在小碗中的擔擔麵
擂沙湯丸、酒釀丸子及合桃露丸子
2009-07-06
$48 (Lunch)
午市套餐有午市飯麵套餐、小菜套餐及一麵一點套餐
2009-07-06 15 views
都有個幾月前的一日個星期日....諗住係新都城食個LUNCH見到上海婆婆門口有好大塊牌有套餐食....馬上入左去...入到見俾得正價餐牌..就問WAITER唔係有門口個套餐咩??喔..........原來假期係冇....但做咩仲放係門口到...但都入到去..就係正價餐牌叫...叫左婆婆炒飯...小寵包,螞蟻上樹婆婆炒飯係最好食...個樣已經好吸引,,加上炒飯入面放左D 唔係平時係榮華買到的立腸..而且D飯唔會太濕..一粒粒..而小寵包就不過不失...湯汁都算多!螞蟻上樹就唔好!太鹹!同放得太多粟粉....好杰!雖然係係正價餐牌到叫...但價錢都算適中!雖然本人對上海菜係沒有太大的喜歡...但就幾鐘意呢間GE 婆婆炒飯自幾個月前的呢一日至今,,我已經ENCORE左幾次....次次都必食婆婆炒飯!
見到上海婆婆門口有好大塊牌有套餐食....
但都入到去..就係正價餐牌叫...
叫左婆婆炒飯...小寵包,螞蟻上樹
而且D飯唔會太濕..一粒粒..
而小寵包就不過不失...湯汁都算多!
螞蟻上樹就唔好!太鹹!同放得太多粟粉....好杰!
雖然係係正價餐牌到叫...但價錢都算適中!
雖然本人對上海菜係沒有太大的喜歡...
但就幾鐘意呢間GE 婆婆炒飯

$60 (Lunch)
  • 婆婆炒飯
2009-07-03 19 views
七一到將軍澳新都城逛逛,中午自然得先拜拜五臟廟,一看「上海婆婆」有人等位,似乎不錯,試試無防!兩個人叫了蒓菜雞絲蛋湯、上海排骨菜飯、嫩雞燴麵。想不到蒓菜湯端上來是一大盆,加了不少雞絲,蕝菜滑溜溜的,挺有意思;對於兩人來說實在太多!排骨菜飯較為遜色,菜和飯的味道混不起來,排骨只有鹹味,沒甚麼肉味,更不用說有肉汁鮮味啦!嫩雞燴麵一般,麵條不夠彈性,嚼勁較差!總之,中中味道。服務還算不錯!至於下次會再光顧,再臨新都城再說吧。
2009-07-01
$65 (Breakfast)
2009-06-30 14 views
中午同朋友去食下午茶份量較少約$30一個餐有豆漿飲都叫抵食啦上海粗炒都OK既上海炒年糕最好起菜算快服務都唔錯卡位坐得幾舒服
中午同朋友去食下午茶

起菜算快

服務都唔錯
卡位坐得幾舒服
2009-06-30
$35 (Tea)
Celebration
Birthday