2024-11-12 956 views
放工去荃灣如心廣場搭巴士,經過見到上海婆婆開了分店,客似雲來,決定擇日來試一試水準。精心設計的燈光效果,增強了空間的層次感,營造出溫馨的用餐環境。卡位旁邊展示藝術作品增加文化氛圍,綠化植物,大自然的感覺。酸辣湯雲吞(5粒)大大隻雲吞爽口彈牙,酸辣湯濃郁的調味,不會蓋過雲吞的鮮味,酸辣作為前菜很開胃。酸菜福花菜炒牛仔肉牛仔肉煮得非常軟嫩,肉質柔軟,酸菜味香,配上福花更加香口,帶微辣很滋味。糖醋魚塊我對於上海菜其實並沒有什麼認識,不過經理介紹我們點這款糖醋魚塊,更加適合這個天氣食。糖醋魚塊酸甜醒胃,外層酥脆,魚肉軟糯,醬汁好味。婆婆粒粒炒飯粒粒炒飯都好飽滿,炒得夠腍和入味,臘腸帶鹹香,蝦仁提升了飯的整體質感,份量也很多。一口小饅頭(蒸/炸)(4個)鍾意食炸饅頭,甜品想試下配煉奶,甜而不膩,炸饅頭外脆,咬落是柔軟質感,容易吸收煉奶味。
酸辣湯雲吞(5粒)
酸菜福花菜炒牛仔肉
婆婆粒粒炒飯
一口小饅頭(蒸/炸)(4個)

$200 (Dinner)
  • 婆婆粒粒炒飯
  • 酸辣湯雲吞
次次經過如心廣場嘅上海婆婆,無論中午定晚市都座無虛席,又到左食大閘蟹季節,餐廳推出左唔少蟹粉系列菜式🦀今晚就同屋企人嚟試下🤤🔸蟹粉炒粉皮 $118面頭鋪滿蟹膏蟹粉,🦀甘香美味,粉皮煙煙韌韌,口感Q彈,炒至香氣四溢,吸盡蟹膏蟹粉的鮮味🥰每一口都能感受到蟹黃的豐富口感。🔸韮黃炒鱔糊 $128鱔糊非常新鮮,入口啖啖肉,腍中帶爽🐟配上口感鮮脆的韮黃,令整道菜更加清爽👅整體調味恰到好處,口感豐富層次分明,亦非常適合送飯。🔸川辣肉末炒薯粉 $82這道菜充滿了川菜的麻辣風味🌶️薯粉炒得煙煙韌韌,加上碎肉🐷及椰菜絲🥬口感豐富且不失爽滑。辣度適中,味道濃郁且香氣四溢,讓人忍不住一口接一口。🔸上海小籠包(4隻)$45每個小籠包都充滿了鮮甜的湯汁,皮薄餡多🥟一口咬下去,肉汁瞬間在口中爆開🐷肉餡細嫩多汁,再按個人喜好點上生姜絲醋🤤酸酸爽爽,更加開胃。🔸綠茶芋泥餅 $28這道甜點既有綠茶的清新🍵又有芋泥的香甜。外皮酥脆,佔上適量芝麻,內餡柔滑香甜,綠茶的微苦與芋泥的甘甜在口中形成完美平衡💚整體味道清爽不腻。

🔸蟹粉炒粉皮 $118
蟹粉炒粉皮

🔸韮黃炒鱔糊 $128
鱔糊非常新鮮,入口啖啖肉,腍中帶爽🐟
韮黃炒鱔糊

韮黃炒鱔糊
川辣肉末炒薯粉
綠茶芋泥餅
2024-09-12 1559 views
在荃灣逛街,逛到晚飯時間,在如心廣場見到有上海婆婆,很久沒吃上海菜了,就進去過口癮吧!先來個小食泡椒魚皮絲,爽脆,咬口極佳的魚皮,切得很幼細,用油很少不肥膩,我喜歡再多一點辣度,朋友就覺得辣度剛好,吃完很開胃。上海菜我必點銀芽炒鱔糊,鱔糊份量非常足夠,粗幼切得剛剛好,銀芽也炒得爽口,芡汁濃度剛剛好,是我喜歡的傳統上海菜味道,伴飯佳品。還有我最愛的淮揚酸辣湯。辣度是小辣,酸度適中,有馥郁醋香,做到酸辣平衡,喜歡爽口木耳絲、肉絲、蛋花配合成濃稠口感的湯。見到有人點蜜汁火方,賣相好像很不錯,我們也點了一個。以前在其他店吃過,總覺得蜜汁太甜,並蓋過肉味;但這裡的味道很有驚喜,蜜汁有桂花香,一上桌已令人垂涎,方形的包皮的熱度剛剛好又香軟,把材料夾好,咬下蜜汁爆發,又不會掩蓋肉的香味,加上青瓜的清爽,口感層次豐富,大讚!晚飯時間差不多滿座,但上菜的速度很快,服務態度也非常好,每位服務員都笑容可掬,值得一再光顧。

2024-09-05
$200 (Dinner)
2025-02-03 0 views
今日夜晚我嚟到位於如心廣場嘅上海婆婆食飯,呢間餐廳喺如心廣場都開咗一段時間,每次晚飯時間,都差唔多滿足咁滯。排骨擔擔麵呢個蛋白麵溶咗唔少花生去烹調,麵條爽口彈牙,配埋個湯一齊食,可以食到淡淡嘅花生香味。排骨唔會炸得太過油膩,啱啱好。上海小籠包小籠包入口充滿湯汁,小籠包嘅皮亦都算幾薄,價錢唔算太貴。琥珀合桃芥末蝦球琥珀合桃上碟嘅時候仲係熱辣辣嘅,入口有一陣焦糖同埋芝麻嘅香味。蝦球方面都幾大隻,數量亦都唔少。整體嚟講,我覺得今餐嘅食物都唔錯,我最欣賞嘅就係個擔擔面,價錢合理得來之餘,份量亦都夠多。
排骨擔擔麵
上海小籠包
小籠包入口充滿湯汁,小籠包嘅皮亦都算幾薄,價錢唔算太貴。
琥珀合桃芥末蝦球
2025-01-30 0 views
小籠包皮薄餡靚,一口咬下去,肉汁瞬間爆出,滋味十足,味道鮮美,唔會過咸,搭配一啖醋,簡直係絕配。蟹粉撈麵蟹粉撈麵菜色澤金黃,蟹肉用得相當慷慨,味道鮮甜。麵條非常Q彈,吸收咗醬汁嘅精華,口感順滑。上面嘅蟹粉更係提升咗整體嘅層次,撈埋一齊食,簡直令人陶醉。每一啖都充滿海鮮嘅鮮香,實在令人難忘。醬燒肉末茄子呢道菜色香味俱全,茄子吸收咗肉末同醬汁嘅精華,口感滑溜。肉末嘅香味同茄子嘅清甜相互融合,味道真係相當出色。醬汁調味恰到好處,唔會過於油膩,吃完之後令人意猶未盡。
小籠包

蟹粉撈麵

醬燒肉末茄子
2025-01-24 109 views
今日到荃灣西工作,之後和同事去如心廣場一期這間上海婆婆食午飯。它的午市套餐向來豐富而實惠,是不錯的選擇。我們點了糖醋魚塊、菠蘿黑醋排骨、紅燒豆腐和擔擔麵配春卷,各有特色。糖醋魚塊外脆內嫩,酸甜適中;菠蘿黑醋排骨的醬汁濃郁,帶點果香,肉質軟嫩;紅燒豆腐滑溜入味,配飯一流;擔擔麵的花生醬香濃,春卷脆口不油膩。最後還追加了一個豆沙窩餅,外皮酥脆,內餡甜而不膩,大家都吃得滿心歡喜。整頓午餐既飽肚又滿足,性價比超高,值得推薦!

例湯

紅燒豆腐
四川擔擔麵拼小春卷
豆沙窩餅鍋
2025-01-20 88 views
呢次叫嘅外賣 其中一樣蒸餃被換成薄餅 但店員無一個通知我 我攞嘅時候只係話我知邊幾袋係我就算 我知道唔係俾錯係佢哋自己擅自更改食物 因為貼係嗰袋上面張單寫明換咗 即係話我除咗不知不覺間被人更改落單食物之外 連更改嘅食物都無得選擇 我可唔可以理解為如果我堂食叫咗一種食物佢缺貨就可以隨便換第二種放係我枱面 但一粒聲都唔出我就要全單接受呢? 相信店員自己係其他店食都唔會希望發生咁嘅情況卦 兩個字講哂離譜 就算下午落更休息都唔會咁對客人嘛 雖然我未必幫襯多只係區區七百幾元
TakeAway
2025-01-16 108 views
📍上海婆婆 @shanghai.po.po味道:⭐️⭐️⭐️⭐️❶上海小籠包 $45一咬落去 湯汁隨即流出 湯汁濃郁同時又鮮甜🤙🏻而且餡料所選用嘅豬肉都好鮮嫩🐖建議大家趁熱食 一旦凍左就可能會影響味道😌❷桂花蜜汁火方 $118呢個即係金華火腿+饅頭+腐皮🤟🏻用薄薄嘅饅頭包住由桂花蜜汁熬煮而成嘅金華火腿🐽再伴以脆卜卜嘅腐皮同時一齊食👻食落甜咸交織 味道層次豐富🥰❸黃金四季豆 $78四季豆口感脆嫩🌳 加入咗大量嘅咸蛋黃去烹調🥚每條四季豆都被咸蛋黃包圍住🫢兩者二合為一 好邪惡 但好惹味🫶🏻❹川辣肉末炒薯粉 $82紅薯粉係平時食到比較幼身+有扭紋嘅嗰種🤲🏻食到口感十足 好煙韌🦷加入咗肉碎同香料一齊炒 食落香辣又惹味😋❺綠茶芋泥餅 $28綠茶芋泥餅既外層係綠茶口味既麻糬 內層就係芋泥💚外皮食落帶點嚼勁 內層就綿軟滑順🤓甜度岩岩好 值得一試~🦭
📍上海婆婆 @shanghai.po.po

綠茶芋泥餅既外層係綠茶口味既麻糬 內層就係芋泥💚
外皮食落帶點嚼勁 內層就綿軟滑順🤓
甜度岩岩好 值得一試~🦭
2025-01-14 81 views
呢餐喺「上海婆婆」真係食得幾滿足,每道菜都有驚喜,值得分享俾大家!陳年花雕醉雞 $88醉雞係佢哋嘅招牌,雞肉鮮嫩多汁,帶有陣陣花雕酒香,食落唔會太濃烈又唔會無味,平衡得啱啱好。雞皮滑溜帶有膠質感,連埋湯汁一齊拌飯,真係一流!賣相亦幾吸引,鋪得整整齊齊,睇住都開胃。鮑魚大蝦粉絲煲 $188呢個煲絕對係全晚亮點!鮑魚同大蝦都好新鮮,鮑魚有彈性,大蝦肉質爽甜。粉絲吸晒底汁精華,帶少少辣味,非常惹味,食完仲想添多碗飯!個煲端出嚟熱辣辣,成碟香氣逼人,真係好滿足。四川擔擔麵 $75擔擔麵辣度適中,麻香十足,面條彈牙,唔會煮到淋晒。配料亦幾豐富,花生碎同辣醬混埋一齊,好有層次感。唯一小小美中不足係份量偏細,食完會覺得未夠喉。紅糖糍粑 $48甜品糍粑外層炸得脆口,內裡煙韌,紅糖醬汁甜而不膩,幾有上海風味。4件$48性價比算高,適合朋友一齊分享。松子大黃魚 $178黃魚煎得外脆內嫩,松子增添咗香氣,魚肉無腥味,仲保持住嫩滑嘅口感。用嚟拌埋白飯食,有一種家常菜嘅親切感。銀芽炒鱔糊 $114鱔肉好入味,炒得幾乾身,仲有銀芽嘅清新爽口中和咗啲油膩感。份量都幾足,適合多人一齊夾菜。總括嚟講,呢間餐廳環境舒適有

陳年花雕醉雞 $88

鮑魚大蝦粉絲煲 $188

四川擔擔麵 $75

紅糖糍粑 $48

松子大黃魚 $178

銀芽炒鱔糊 $114

總括嚟講,呢間餐廳環境舒適有質感,服務員態度都好親切,雖然價錢中上,但食物質素對得住價錢,適合打卡同家人朋友聚餐。下次一定會再試其他菜式!
2025-01-14 88 views
今日同爸爸落樓下食 我哋食到9點都仲有好多人入去食陳年花雕醉雞個醉雞酒味好重 啲雞都好入味 仲要好多都係雞髀位 而且上餸速度都好快👍🏻干貝賽螃蟹賽螃蟹係傳統嘅上海菜 佢唔會好鹹 而且有好多蛋白 份量好足 感覺都好健康🤩酸菜福花菜炒牛仔肉碟牛仔肉就炒得好惹味 而且仲有好多椰菜花同酸菜 好開胃 熱辣辣 好好味🤤排骨擔擔麵個擔擔麵好貼心 喺揀嘅時候就已經可以揀辣另上 好啱我呢啲唔係好食得辣嘅人 個擔擔麵花生味好重 而且仲有粒粒花生 個排骨啱啱新鮮炸起😋上海小籠包最後就梗係要嗌上海最出名嘅小籠包啦 個皮真係好薄 一咬落去啲汁仲要噴出嚟添 好正 下次有機會一定要再食🤤
今日同爸爸落樓下食 我哋食到9點都仲有好多人入去食

陳年花雕醉雞

干貝賽螃蟹

酸菜福花菜炒牛仔肉

排骨擔擔麵

2025-01-13 67 views
上海婆婆位於荃灣如心廣場一期,店內裝潢典雅,古色古香的裝飾營造出濃郁的上海風情。上海炒年糕,這道菜的口感層次豐富,年糕軟糯而不粘牙,搭配有小白菜……等,的醬料濃郁醇厚,甜中帶鹹,完美地襯托出年糕的風味。淮揚酸辣湯,湯汁酸辣適中,酸味來自精心熬製的米醋,酸而不澀,恰到好處地喚醒了味蕾,讓人忍不住多喝幾口。辣味則來自於適量的胡椒粉,辣而不燥,形成一種獨特的口感。湯中的食材豐富多樣,有嫩滑的豆腐、脆爽的木耳、鮮美的香菇等,每一口都能品嚐到不同的食材帶來的驚喜,口感層次分明。韭黃炒鱔糊,這道菜的口感鮮嫩可口,鱔魚肉質緊實而富有彈性,韭黃的加入為這道菜增添了一抹清香,與鱔魚的鮮美完美融合,使得整道菜的口感更加豐富,韭黃也保持了脆嫩的口感,兩者搭配在一起,令人回味。川辣麻婆豆腐,豆腐口感嫩滑,輕輕一咬便能感受到其細膩的質地,辣味濃郁而不失層次,辣中帶香,搭配的肉末鮮美多汁,與豆腐的嫩滑形成鮮明對比,辣而不燥,香而不膩,非常惹味。

一行幾個人叫咗好多道菜,整體體驗唔錯,講講個人感受。擔擔麵:呢碗擔擔麵睇落就好吸引,紅通通嘅湯底夠晒濃郁,芝麻香味十足,辣度適中,唔會太刺激,但啱啱好刺激味蕾。麵條軟硬適中,唔會過腍,配埋面上啲肉碎,真係一流!不過分量偏少,食完仲有啲唔夠喉。酒釀丸子:甜甜地嘅酒釀湯,帶有淡淡嘅米香味,丸子煙韌又彈牙,口感好滿足。呢道菜清清地,食完啲重口味菜之後嚟一碗,啱啱好平衡返。蒜泥白肉:豬肉切得薄薄哋,配埋蒜泥醬汁,味道濃郁又唔會太膩。青瓜絲帶嚟一啲清新感,增添層次,算係幾開胃嘅一道菜。清蒸雞:雞肉爽口滑嫩,雞皮帶有少少膠質,啱啱好唔會太油膩,湯汁有少少紅棗味,幾滋潤,但味道略嫌普通,唔算突出。紅燒魚:魚肉炸得香脆,外層吸滿咗紅燒汁,酸甜味道幾突出,加埋啲松子,增添咗口感。不過魚骨較多,食嘅時候要小心啲。炒鰻魚豆芽:鰻魚肉質鮮嫩,炒得幾入味,豆芽保持爽口,整體都幾有鑊氣,呢道菜係我比較滿意嘅一樣。招牌粉絲煲:粉絲吸晒啲湯汁,幾夠味,蝦同鮑魚都好新鮮,入口彈牙。湯底帶少少辣,食落暖笠笠,非常惹味。甜品拼盤(芝麻餅、炸奶黃):芝麻餅外層香脆,內裏仲帶少少韌,幾有咬口。炸奶黃唔會太甜,口感鬆軟,奶味濃郁
一行幾個人叫咗好多道菜,整體體驗唔錯,講講個人感受。

甜品拼盤(芝麻餅、炸奶黃):芝麻餅外層香脆,內裏仲帶少少韌,幾有咬口。炸奶黃唔會太甜,口感鬆軟,奶味濃郁,幾適合食完一餐嚟個完美句號。

整體嚟講,呢間餐廳菜式種類多,味道唔錯,價錢亦都合理,適合一家大細或者朋友聚餐!服務仲要好好!!
2025-01-06 75 views
今晚,我們一家四口一齊晚餐,由於今早送別姑姐/姑婆勞碌了一個早上,就在屋企附近晚餐。🌻 京蔥牛肉包 (3個)$48好味! 即叫即做,熱辣辣,有肉汁,推薦(掛住食唔記得影相😅)🌻 雞絲海蜇 $78都算大碟,好多海蜇,反而雞絲得幾條,海蜇好爽口🌻 醬香金錢牛展 $75(個人覺得肴肉口感好啲,鍾意肴肉多啲)牛展都好林🌻淮揚軟兜 (鱔糊跟4片夾餅) $148鱔糊好大碟,味道一般,鱔亦不是好新鮮似的,都可以一試🌻 上海小籠包 4隻 $45皮唔算好簿,都有肉汁

🌻 京蔥牛肉包 (3個)$48
好味! 即叫即做,熱辣辣,有肉汁,推薦
(掛住食唔記得影相😅)

🌻 雞絲海蜇 $78
都算大碟,好多海蜇,反而雞絲得幾條,海蜇好爽口

🌻 醬香金錢牛展 $75
(個人覺得肴肉口感好啲,鍾意肴肉多啲)牛展都好林

🌻淮揚軟兜 (鱔糊跟4片夾餅) $148
鱔糊好大碟,味道一般,鱔亦不是好新鮮似的,都可以一試

🌻 上海小籠包 4隻 $45
皮唔算好簿,都有肉汁
2025-01-05
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$145 (Dinner)
今日係荃灣如心廣場行街後食飯,見到中庭有間上海婆婆👵分店,門面好開揚好闊落,有很多卡位坐得舒服。冷盤三小拼(肴肉、江南小排骨、三喜烤夫)中 三小拼賣相吸引,最鍾意涼拌肴肉,透明肥膏+深紅色肉質好靚。咬落肥膏個部位似食啫喱入口即溶;肉部份鹹香實實的,唔錯👍。酸辣湯(位)酸辣湯幾好味,多料無渣。味道偏酸只是少辣。雪菜魚羹🥣依款湯清清地幾好味😋。魚片🐟份量好足。雲吞麵🍝個麵底好好食🤤,麵軟身可以大啖食,配少少🤏豆瓣醬更正!雲吞啖啖肉好彈牙!炒蝦🍤D蝦幾大隻,連殼。蝦肉質感彈牙。

冷盤三小拼(肴肉、江南小排骨、三喜烤夫)中

酸辣湯(位)
酸辣湯幾好味,多料無渣。味道偏酸只是少辣。

雪菜魚羹🥣
依款湯清清地幾好味😋。魚片🐟份量好足。

雲吞麵🍝

炒蝦🍤
D蝦幾大隻,連殼。蝦肉質感彈牙。

• 雪菜魚羹
  • 酸辣湯
2024-12-24 185 views
好似好耐冇食上海菜,好想食小籠包,喺荃灣附近就去咗食上海婆婆,平日夜晚去人都好多坐得都好舒服,由於好肚餓,我哋都叫咗好多嘢食,有蟹粉小籠包、菠蘿黑醋排骨、黃金炒飯、酸辣湯雲吞、紅糖糍粑😏見到有張蟹粉系列,我哋本身都鍾意食,於是就揀咗蟹粉小籠包,呢個小籠包好多汁,而且入面夾雜着蟹粉都幾好食菠蘿黑醋排骨,份量都唔少,幾惹味叫咗個黃金炒飯,炒得好好粒粒分明,而且蝦好多份量好足酸辣湯雲吞,呢個份量啱啱好,一人幾粒雲吞,再加一細碗湯仔,佢個酸辣湯好啱味唔算太辣,而且雲吞皮薄餡靚,好食最後食上海菜必叫紅糖糍粑,上海婆婆嘅糍粑係紅糖包裹住喺入面,但脆卜卜一樣好好食😏今餐食得好滿意,而且性價比都好高

菠蘿黑醋排骨,份量都唔少,幾惹味

叫咗個黃金炒飯,炒得好好粒粒分明,而且蝦好多份量好足

今餐食得好滿意,而且性價比都好高