2014-12-08
隨住中環區既租越黎越高。食店由地下開到樓上。由中心區開去蘇豪再開去太平山街。到而家連新街呢到都開左間餐廳。作為雙腳就黎退化既我。最LIKEY就係呢D開係內街既餐廳。泊正係門口都得又方便睇車唔洗心掛掛。再者呢到係免開瓶費嫁。仲要隔黎就有間賣酒既。諗好食乜可以過去搵枝酒襯返。配套好!當然IF U DRUNK, DONT DRIVE!入正題講野食。友人帶來了氣泡酒。就黎D海鮮開下胃。打頭陣係三款法國蠔。係出面食蠔比較鍾意試新野。心態上Gillardeux。white pearl等等自己去買開黎食都得。其中中間果隻La Perie De Quehan最合我心。蠔身飽滿肉厚。口感CREAM而裙邊爽身。只係室溫的感覺有問怪怪的。相信用冰坐住上效果會更好。第二個頭盤就用上冰底上了。呢個海鮮杯有三文。赤身同帶子。用青檸汁『那』熟。店員說加了南美辣椒。卻沒多辛辣。牛油果PRUEE有趣。就是口感太一致。加點爽身如立魚。海葡萄咁會更好。係歐洲既時候最鐘意食唔同既蕃茄。唔同色有唔同味道同口感。LE到既亦用上多色蕃茄。配上香軟既水牛芝士。加埋同蕃茄最好朋友,清香既BASIL DRESSING。DROPPER入面
入正題講野食。友人帶來了氣泡酒。就黎D海鮮開下胃。打頭陣係三款法國蠔。係出面食蠔比較鍾意試新野。心態上Gillardeux。white pearl等等自己去買開黎食都得。其中中間果隻La Perie De Quehan最合我心。蠔身飽滿肉厚。口感CREAM而裙邊爽身。只係室溫的感覺有問怪怪的。相信用冰坐住上效果會更好。 第二個頭盤就用上冰底上了。呢個海鮮杯有三文。赤身同帶子。用青檸汁『那』熟。店員說加了南美辣椒。卻沒多辛辣。牛油果PRUEE有趣。就是口感太一致。加點爽身如立魚。海葡萄咁會更好。 係歐洲既時候最鐘意食唔同既蕃茄。唔同色有唔同味道同口感。LE到既亦用上多色蕃茄。配上香軟既水牛芝士。加埋同蕃茄最好朋友,清香既BASIL DRESSING。DROPPER入面係濃濃既BALSAMIC。飛快清碟。 肉類既主菜叫左味噌燒三文同帶骨肉眼。 三文燒得剛好不過火。味噌亦剛好不會死咸。平衡左三文既油膩感同帶出其鮮味。底下既WASABI薯蓉亦不容錯過。微微嗆鼻感不斷重新喚醒你既味蕾。 牛肉終結者當然不能錯過INBONE RIBEYE。呢到30安士六百蚊有找真係拭。烤得香帶焦黑的香。內裡係誘人既嫩紅。代為去骨切片方便分食。同時肉汁滲到下面比雜菜吸收。清盤又係冇難度。當然條骨我係唔會放過嫁。只要各位唔係同新識既異動朋友黎既話。好應該拎起條骨撕出帶筋膜既肉。呢部分先係最為緊要。
開頭諗住甜品只係黎個完美句號。點知竟然係另一個高潮。 先黎係PANNA COTTA。個奶凍係滑滑滑!魚膠份量十分!畢上匙仲要盪下盪下咁。奶味同VANILLA味濃郁配上白桃同椰子雪糕。重新啟動胃部功能。 TIRAMISU亦係表現出對魚膠份量既掌握。芝士味夠實在。就係咖啡味有點不足。面層既脆粒豐富左口感。令人一羹接一羹。 朱古力撻看似普通卻更為吸引。朱古力餡細滑濃郁。不太甜而有可可的微甘。只能講呢個平衡好啱我心水。襯埋雪糕。冇得輸。 可能睇到呢到你會話做乜連一個雪糕用個泡芙都拎黎講。如果你係咁覺得既請你黎一黎食呢個ICECREAM PUFF。如果你真係覺得唔OKAY既話我知。先講泡芙外面依然微脆而帶面粉同牛油香。內裡係極低密度嫁。冇錯。就係好似食空氣咁。要飽肚你叫個包唔好叫泡芙啦。而三種雪糕各自各精彩。朱古力同VANILLA依然濃。咖啡味呢個更加係不得了。好似杯ESPESSO係個口到容開咁。單係呢一個已經值得再黎一次。 到最尾為左清埋枝紅酒再黎個芝士拼盤。呢到D芝士KEEP得好。呢樣係餐廳食芝士最為緊要。唔係比啲香味走曬同乾爭爭既你。
呢間野。黎得過!