❗️呢排有超抵限時優惠只要消費滿$60,$8/杯生啤(限5)、日本生蠔$28/隻(限2)、$60/份日本象拔蚌(限1)🥳🥳/🏮霜月刺身五點盛 ($238)三文魚 油甘魚 紫菜墨魚 帶子 蝦每款刺身三切厚度剛剛好 夠新鮮🌊.🏮芥辣八爪魚軍艦 ($22)🏮拖羅蓉軍艦 ($38)好吃的高質軍艦 足料鮮味八瓜魚 芥辣程度適中拖羅蓉味鮮 無腥味🎣.🏮黑豚青蔥卷 ($28)香燒薄脆黑豚片 又脆又香🥬包著滿滿青蔥 味道清爽.🏮厚燒仙苔牛舌 ($48)厚牛舌燒得剛好口感軟腍 富彈性 味道鹹香好吃 性價比高😋.🏮山葵雞肉串 ($28)滿滿的山葵醬配上嫩滑雞肉味道和諧 又有刺鼻的感覺 很特別🐔.🏮燒三文魚頭 ($78)將大魚頭分成數件外焦香 內有豐富魚脂和軟嫩魚肉 正☺️.🏮燒明太子飯團 ($48)外脆內軟 飯中有適量明太子醬🍙味道香鹹帶點辣.🏮焦糖菠蘿 ($53)超厚切爆汁菠蘿片🍍外有薄脆焦糖 內軟又多汁 甜度剛好大推薦🙌🏻🔥.🏮關東煮 ($118)甜甜的湯底有齊魚糕 蒟蒻 腐竹 雞蛋 軟腍厚切蘿蔔等等🍲/舒適的日式小店🫶🏻很適合朋友聚會 飲酒傾偈💃🏻🕺🏻
❗️呢排有超抵限時優惠
只要消費滿$60,
🏮霜月刺身五點盛 ($238)
三文魚 油甘魚 紫菜墨魚 帶子 蝦
每款刺身三切
厚度剛剛好 夠新鮮🌊
🏮芥辣八爪魚軍艦 ($22)
🏮拖羅蓉軍艦 ($38)
好吃的高質軍艦
足料鮮味八瓜魚 芥辣程度適中
拖羅蓉味鮮 無腥味🎣
🏮黑豚青蔥卷 ($28)
香燒薄脆黑豚片 又脆又香🥬
包著滿滿青蔥 味道清爽
🏮厚燒仙苔牛舌 ($48)
厚牛舌燒得剛好
口感軟腍 富彈性 味道鹹香
好吃 性價比高😋
🏮山葵雞肉串 ($28)
滿滿的山葵醬配上嫩滑雞肉
味道和諧 又有刺鼻的感覺 很特別🐔
🏮燒三文魚頭 ($78)
將大魚頭分成數件
外焦香 內有豐富魚脂和軟嫩魚肉 正☺️
🏮燒明太子飯團 ($48)
外脆內軟 飯中有適量明太子醬🍙
味道香鹹帶點辣
🏮焦糖菠蘿 ($53)
超厚切爆汁菠蘿片🍍
外有薄脆焦糖 內軟又多汁 甜度剛好
大推薦🙌🏻🔥
🏮關東煮 ($118)
甜甜的湯底
有齊魚糕 蒟蒻 腐竹 雞蛋 軟腍厚切蘿蔔等等🍲
舒適的日式小店🫶🏻
很適合朋友聚會 飲酒傾偈💃🏻🕺🏻
2024-07-23 131 views
星期六晚同朋友慶祝㊗️🎉係佢屋企附近見到呢間精緻企理嘅居酒屋我哋呢晚盡情咁叫食物豬軟骨拉麵(黑蒜油湯)$98濃香嘅黑蒜味帶有豬骨嘅香氣,湯具有豐富豐富嘅層次感。豬軟骨具有嚼勁,拉麵軟硬適中焦糖番茄牛油果沙 $88好清新嘅一道Starter, 和風醬汁酸酸, 每片番茄帶有焦糖味, 兩者配埋一齊好開胃清酒煮大蜆隻隻蜆都大大隻,好有咬口串物🍢🍢生雞皮串 $30鮮嫩嘅雞皮炸得好香脆, 撒咗啲如鹽、日式調味料更顯風味日本雞丸 $33日本雞丸搽滿日式燒汁, 好香燒秋葵 $23燒秋葵 燒得唔乾, 好脆口炸豆腐 $27炸豆腐灑滿香蔥, 日本醬汁滲透哂入啲豆腐度, 豆腐外皮燒得好香脆, 外脆內軟厚燒仙苔牛舌 $48估唔到燒牛舌都可以咁脆爽口鮮淮山 $43應該有輕輕燒過, 保留咗脆口感, 而且無生淮山嘅澀口特選壽司-霜 $198一共8件手握壽司, 魚生算係味道平均
星期六晚同朋友慶祝㊗️🎉
係佢屋企附近見到呢間精緻企理嘅居酒屋
我哋呢晚盡情咁叫食物

豬軟骨拉麵(黑蒜油湯)$98

焦糖番茄牛油果沙 $88

清酒煮大蜆
隻隻蜆都大大隻,好有咬口

串物🍢🍢
生雞皮串 $30
鮮嫩嘅雞皮炸得好香脆, 撒咗啲如鹽、日式調味料更顯風味
日本雞丸 $33
日本雞丸搽滿日式燒汁, 好香
燒秋葵 $23
燒秋葵 燒得唔乾, 好脆口
炸豆腐 $27
厚燒仙苔牛舌 $48
估唔到燒牛舌都可以咁脆爽口

鮮淮山 $43
應該有輕輕燒過, 保留咗脆口感, 而且無生淮山嘅澀口

特選壽司-霜 $198
一共8件手握壽司, 魚生算係味道平均

2024-07-20
$300 (Dinner)
2024-07-16 118 views
見到社交平台佐敦有間新開既居酒屋既壽司睇落好似幾吸引咁就去咗試下,仲忍唔到口叫多咗,兩個人食到頂住個肚咁走~鐘意食刺身既我揀咗佢地個五點盛刺身,有三文魚、油甘魚腩、甜蝦、帶子同埋紫菜魷魚,佢地既三文魚同油甘魚腩都好厚切,油甘魚腩既魚油香好重,係五款刺身入面最出色既~我地仲叫咗枱枱都叫既特選壽司盛,有赤身、油甘魚、三文魚、紋甲魷魚、甜蝦、火炙左口魚邊、穴子同海膽,甜蝦幾爽彈,火炙左口魚邊就好重油香,好味到我𝐞𝐧𝐜𝐨𝐫𝐞多𝟐件|ૂ•ᴗ•⸝⸝)凍冰冰特別想食關東煮🍢 飲咗兩啖湯即刻暖返啲,特別想讚下佢地個大根,入味得黎唔會太鹹又冇根,係個幾高質既關東煮(´ސު`) 見隔離枱係咁食串燒就叫咗啲,燒白鱔既魚皮燒到焦脆,魚肉都偏厚身~ 厚燒仙苔牛舌$𝟒𝟖有𝟑片,係厚切既牛舌黎,性價比幾高!! 見佢地是日精選有蒜蓉燒蟶子皇就叫咗𝟐隻,鋪滿咗蔥同蒜蓉,好惹味~

• 特選壽司盛 - 霜
2024-07-15 138 views
本身上網見人講,都覺得唔大期望🤣🤣點知竟然我跟朋友都讚食物好(某幾款)佢而家做緊個優惠, 消費滿$60可以加購1樣啤酒或食物, 最多可以加購5樣 我地當然加晒。首先送酒小食, 我地叫左海盜芝士同麵豉青瓜, 兩樣都岩送酒。焦糖蕃茄沙律都算特別, 另外左兩隻生蠔都新鮮, 餐廳仲會幫手處理好, 所以之後再encore多兩隻🩵🩵關東煮同串燒都一般, 但天婦羅有意外驚喜, 唔太油, 仲要脆身。朋友話食居酒屋要試佢天婦羅, 就知有冇料到😂每次飲完酒都想叫個熱食, 但佢得炒飯同拉麵, 都唔太吸食, 最後食左佢個求其卷, 都唔錯!!小店位置都不多, 如果假日去就要book定位, 同埋下次會識叫好食既野🤓
本身上網見人講,都覺得唔大期望🤣🤣
點知竟然我跟朋友都讚食物好(某幾款)

2024-07-11
  • 厚燒仙苔牛舌
  • 雜錦天婦羅
👫🏽~ 𝐵𝑒𝑒𝑟𝑃𝑖𝑔 𝑅𝑒𝑣𝑖𝑒𝑤 ~👫🏽【 高質刺身生生蠔配抵飲啤酒~好高CP值 】·—·—·—·—·—·—·—·—·—·—·#🍻🍖 質素:🤩Super Promo: 餐廳最近出左個超抵優惠!只要滿$60,即可以優惠價享用:🍺Suntory生啤|$8/杯🦪日本生蠔|$28/隻🦪日本象拔蚌|$68/份🤩生蠔隻隻都好肥美,仲好新鮮,咁抵真係唔好錯過~🍱 特選壽司盛——月|$368大拖羅、中拖羅、鰹魚、油甘魚、白身魚(2款)、牡丹蝦、帶子、海膽、三文魚子每款壽司平均質素都幾高,兩款拖羅魚肉質感軟嫩,值得一提海膽壽司係好鮮甜!!有啲出乎小編意料😳🍱 刺身-金目鯛(薄切)|$198小編勁中意食!!薄切魚生就算唔配醬汁食都唔腥好新鮮,再仲配搭柚子醋一齊食就更加開胃,食唔停呀🍢 秘汁燒牛小排|$43除左刺生壽司之外,餐廳都仲有啲串燒同其他小食,豬生就好喜歡呢款牛小排串燒🤭肉質夠冧亦幾juicy,唔會燒過龍唔會乾爭爭🍹芒果烏龍茶|$28唔太甜既飲品同時又飲到有芒果同茶香,清清地幾好😌·—·—·—·—·—·—·—·—·—·—·🍻 #霜月居酒屋 🍖📍佐敦白加士街127號地舖·—·—·—·—·—·—·—

#🍻🍖 質素:

🍺Suntory生啤|$8/杯
🦪日本生蠔|$28/隻
🦪日本象拔蚌|$68/份
🤩生蠔隻隻都好肥美,仲好新鮮,咁抵真係唔好錯過~

🍱 特選壽司盛——月|$368

🍱 刺身-金目鯛(薄切)|$198

🍢 秘汁燒牛小排|$43

🍹芒果烏龍茶|$28
唔太甜既飲品同時又飲到有芒果同茶香,清清地幾好😌

🍻 #霜月居酒屋 🍖
📍佐敦白加士街127號地舖

日本生蠔
秘汁燒牛小排|$43
日本象拔蚌|$68/份
Waiting Time
8 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
日本生蠔
秘汁燒牛小排|$43
日本象拔蚌|$68/份
  • 刺身-金目鯛(薄切)
2024-07-03 185 views
見到門面裝修唔錯,入去試試諗住同屋企人開開心心食餐飯牛脷丼飯嘅牛脷又薄又韌勁難食牛脷完全冇味,唔知自己食緊咩叉燒拉麵麵質太腍,上菜時已經發脹自己喺屋企煮出前一丁仲好食過佢生蠔竟然係唔夠凍,仲有蠔殼碎第一次食生蠔個侍應係比筷子而唔係比叉嘢食唔得又唔識service都算啦食食吓嘢覺得好熱好侷促,要求店家開冷氣居然俾我聽到店主細細聲同員工講「唔好開俾佢地」然後叫我哋轉較近廚房嘅張枱,因為廚房有開冷氣態度十分差劣 其實想慳電唔緊要咁不如嗰段時間直頭落場唔好營業開得門做生意,七月嘅天氣已經十分炎熱34度高溫 除咗我哋呢一台客之外其實當時仲有其他客人店內竟然堅持唔開冷氣態度仲要好差 真係令人費解奉勸大家唔好去試呢間餐廳
見到門面裝修唔錯,入去試試

諗住同屋企人開開心心食餐飯
牛脷丼飯嘅牛脷又薄又韌勁難食
牛脷完全冇味,唔知自己食緊咩

叉燒拉麵麵質太腍,上菜時已經發脹
自己喺屋企煮出前一丁仲好食過佢

生蠔竟然係唔夠凍,仲有蠔殼碎
第一次食生蠔個侍應係比筷子而唔係比叉

嘢食唔得又唔識service都算啦
食食吓嘢覺得好熱好侷促,要求店家開冷氣
居然俾我聽到店主細細聲同員工講「唔好開俾佢地」
然後叫我哋轉較近廚房嘅張枱,
因為廚房有開冷氣

態度十分差劣 其實想慳電唔緊要
咁不如嗰段時間直頭落場唔好營業
開得門做生意,七月嘅天氣已經十分炎熱
34度高溫 除咗我哋呢一台客之外
其實當時仲有其他客人
店內竟然堅持唔開冷氣
態度仲要好差 真係令人費解
奉勸大家唔好去試呢間餐廳
2024-07-02
2024-07-02 82 views
食壽司刺身除了可去連鎖壽司店外,居酒屋也是一個好選擇。今晚我和老公便去了佐敦霜月食日本料理。🍣特選壽司盛-月~這款壽司盛包括大拖羅、中拖羅、鰹魚、油甘魚、白身魚、牡丹蝦、帶子,海膽及三文魚子。種類繁多,每款壽司都鮮味可口。壽司size適中,一口吃完一件壽司的感覺真爽。壽司醋飯不易散開,醋的比例剛剛好。🦈🐟霜月刺身五點盛~這款刺身原本包括三文魚、鰹魚、油甘魚,甜蝦及帶子。由於我和老公都不愛吃三文魚,餐廳貼心地說可換另一款刺身給我們,服務十分週到。全部刺身都非常新鮮彈牙。🐮👅厚燒仙苔牛舌~牛舌厚切啖啖肉,煙煙韌韌,口感爽嫩。胡椒及鹽的調味亦十分適中,味道吸引。🈹️餐廳現在正進行一個超級推廣:只要惠顧任何食物滿$60,便可以優惠價享用Suntory生啤($8),日本生蠔($28)或日本象拔蚌($68)。我們當然不會錯過這個超級優惠,立即以優惠價點選了日本生蠔。🦪生蠔海水味重,夠creamy,十分肥美。

日式居酒屋環境舒適,裏面放滿日式風格嘅掛畫及貼紙食材新鮮,配搭及擺盤都有誠意!店員亦會介紹Daily Special,同埋有咩優惠,呢排做緊特別優惠價換購啤酒、日本生蠔或日本象拔蚌必點串燒及海鮮類,食材好新鮮,每款海鮮都非常鮮甜!個人最鍾意係清酒煮蜆,粒粒大隻,清酒湯底鮮甜蒜蓉燒蟶子皇及扇貝都好好味,伴碟嘅沙律菜,味道亦唔錯!主食叫咗海膽炒飯,賣相好開胃!炒飯粒粒分明,海膽香甜!另外一款主食係豬軟骨拉麵,湯底有得揀辣味地獄湯或者原味豬骨湯有得揀梗係試吓特別啲嘅地獄湯拉麵!⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⊃✎⁾⁾Like+分享給愛吃嘅朋友仔啦( ´͈ ᗨ `͈ )◞‎♡⃛⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯

必點串燒及海鮮類,食材好新鮮,每款海鮮都非常鮮甜!

個人最鍾意係清酒煮蜆,粒粒大隻,清酒湯底鮮甜

蒜蓉燒蟶子皇及扇貝都好好味,伴碟嘅沙律菜,味道亦唔錯!

主食叫咗海膽炒飯,賣相好開胃!炒飯粒粒分明,海膽香甜!

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
$340 (Dinner)
經常來佐敦搵食,早就留意到有間低調淡雅的「霜月居酒屋」,這天跟朋友相約前來一試,食物非常出色,滿足了我作為饕餮的欲望😋😋首選的是「霜月刺身五點盛」($238)🍱🍱這份刺身拼盤匯聚了三文魚、油甘魚、鰹魚、甜蝦和帶子等頂級食材,肥美鮮嫩,油脂適中,色澤亮麗動人。三文肉質細緻柔嫩,入口即化,散發著海洋的清甜氣息,迷人的油脂感在舌尖綿延不絕。油甘魚肉質飽滿多汁,油脂豐沛,香甜醇厚。帶子肉質緊實飽滿,咬下去會發出滿足的脆響,Q彈有勁。甜蝦清新淡雅,略帶彈牙的質感,層次豐富,令人回味無窮。隨後登場的「清酒煮大蜆」($88)🦪🦪更是一樣驚喜)。酒香四溢的大蜆肉,肥美多汁,入口即化,鮮美無比,濃郁的酒香滋潤整個口腔,令人欲罷不能。「鰻魚炒飯」($138)🐟🍚則將鰻魚與飯粒的完美結合,飯粒飽滿分明,每顆都晶瑩剔透,鰻魚肉質細嫩,彷彿在齒頰間化開,兩者交織出綿密軟糯的口感,令人回味無窮。而「銀鱈魚西京燒」($198)🐟🐠肉質飽滿肥厚,呈現出潔白如玉的色澤。表層經過細心的烤製,形成了一層金黃焦脆的外殼,而內裡依然保持著鮮嫩多汁的肉質。咬下去,肉質緊實有彈性,融化在舌尖的同時,又能感受到魚肉的清新柔嫩。而我們

而我們亦叫了不少前菜和小食!「雞軟骨」($22)🐥🐥外層酥脆,咬下去會發出清脆的聲響,內裡卻軟嫩多汁,肉質緊實彈牙,散發出濃郁的雞肉鮮香,間或還能品嘗到一絲鹹香,口感層次豐富,讓人欲罷不能。

「芝士年糕」($32)🍡🍡的出現更是一絕,外表呈現出金黃色澤,散發出濃郁的奶香,口感香滑細緻,入口即化,清甜可口,令人回味。

「鮟鱇魚肝」($58)🐟🐠更是明星菜色,它肥厚飽滿,表面微微泛著油亮光澤,肉質鮮嫩柔滑,彷彿化在口中,回甘持久。

「霜月居酒屋」所有食物都非常高質,而餐廳亦推出不同優惠,例如消費滿$60,可以$8享Suntory啤酒、以$28享日本生蠔,以及以$68享日本象拔蚌,十分抵食!

霜月居酒屋 (佐敦)
地址:佐敦白加士街127號地舖
【佐敦選擇困難症居酒屋🏮大份抵食平民小店|壽司 拉麵 串燒 啤酒一站店 🍻】推薦指數: 🌕🌕🌕🌕🌑*:.。..。.:*・*:.。. .。.:* ・*:.。. .。.:*・゜゚・*📍HK #佐敦 - 霜月居酒屋 𝗦𝗵𝗶𝗺𝗼𝘁𝘀𝘂𝗸𝗶 𝗜𝘇𝗮𝗸𝗮𝘆𝗮選擇多到眼花瞭亂嘅居酒屋小店,壽司、刺身、卷物、軍艦、串燒、揚物、天婦羅、炒飯通通都有😳 依家季節限定有埋拉麵,名副其實「選擇困難症」嘅敵人,只有你諗唔到,無你嗌唔到嚟食見到門口個牌子,依家做緊2個優惠:🈹 生啤買2送1🈹 入座時間 2-5PM 40% OFF【𝗥𝗲𝘃𝗶𝗲𝘄 食評 💬】壽司·刺身 𝗦𝗨𝗦𝗛𝗜 ◐ 特選壽司盛-霜 $198|8.5/10 🌟 (赤身,油甘魚,三文魚,紋甲魷魚,左口魚邊,甜蝦,穴子,海膽)◐ 求其卷 $128|7.5/10 🌟✏️ 壽司盛份量足,試到8款壽司,尤其穴子好條,加上海膽新鮮清甜,已經好值得嗌!求其卷就係廚師發辦嘅卷物,超大一個卷,選擇困難患者不妨試試( ´▽` )ノ 前菜 𝗔𝗣𝗣𝗘𝗧𝗜𝗭𝗘𝗥𝗦 ◐ 清酒煮大硯 $88|8/10 🌟◐ 明太子玉子燒 $48|7.5/10✏️ 硯有肉地幾大隻,配酒一流!明太子玉子

推薦指數: 🌕🌕🌕🌕🌑
選擇多到眼花瞭亂嘅居酒屋小店,壽司刺身、卷物、軍艦、串燒、揚物、天婦羅、炒飯通通都有😳 依家季節限定有埋拉麵,名副其實「選擇困難症」嘅敵人,只有你諗唔到,無你嗌唔到嚟食

見到門口個牌子,依家做緊2個優惠:

◐ 求其卷 $128|7.5/10 🌟

前菜 𝗔𝗣𝗣𝗘𝗧𝗜𝗭𝗘𝗥𝗦
◐ 清酒煮大硯 $88|8/10 🌟
◐ 明太子玉子燒 $48|7.5/10
✏️ 硯有肉地幾大隻,配酒一流!明太子玉子燒共2件,上面舖滿明太子醬

串燒 𝗦𝗞𝗘𝗪𝗘𝗥𝗦
◐ 黑豚車厘卷 $33|7/10
◐ 大蔥雞肉卷 $53|7/10
◐ 黑豚露荀卷 $33|7/10
◐ 焦糖菠蘿 $53|9/10 🌟
✏️ 多達40款串燒選擇,雞、牛、豬、海鮮、蔬菜應有盡有🍍 個人最推薦焦糖菠蘿,外層薄薄嘅焦糖有少少似冰糖葫蘆咁

酒 𝗔𝗟𝗖𝗢𝗛𝗢𝗟
◐ Highball $58
◐ Premium Half and Half $48

*・゜゚・*:.。..。.:*・*:.。. .。.:* ・*:.。. .。.:*・゜゚・*
霜月居酒屋 𝗦𝗵𝗶𝗺𝗼𝘁𝘀𝘂𝗸𝗶 𝗜𝘇𝗮𝗸𝗮𝘆𝗮
🥢 @
🚶 佐敦站A2出口,步行約9分鐘
📍 佐敦白加士街127號地舖
🏷️

地區:#laymao_佐敦
分類:#laymao_日式
*・・*:.。..。.:*・*:.。. .。.:* ・*:.。. .。.:*・゜゚・*

2024-06-18 43 views
霜月居酒屋位於佐敦內街小巷, 位置不太起眼, 平日晚餐時段不算旺場, 但環境舒適, 跟朋友來聚餐挺不錯; 日本裝修風格, 小店以簡約質樸木系大地色作主要裝潢, 配以相撲手, 日本掛畫等裝飾作襯托, 而且播著流行日本歌曲, 充滿日本地道風味! 餐牌的食物選擇眾多, 天婦羅, 炒飯, 烏冬, 煮物, 揚物, 疏菜, 海鮮, 串燒, 卷物, 手握壽司, 刺身, 佐酒小食, 沙律, 清酒, 啤酒, 特色飲品等, 佢哋仲有多款嘅時令海鮮, 新鮮抵食。而家仲做緊優惠, 成張單滿$300每人有限定5次優惠, 可以用$8 要生啤, $28隻生蠔 (每人最多叫兩隻 ) , $68日本象拔蚌 (每人最多叫一隻) 。真係好抵呀!桃取生蠔 - $58/隻呢隻日本生蠔好大隻, 海水味比較淡, 肥美, 有鮮甜味, 生蠔鮮嫩多汁, 容易入口, 蠔肉都好creamy! 生蠔而家做緊買5送1呀!清酒煮大蜆 - $88蜆肉粒粒都好大隻, 肉質鮮嫩, 非常鮮甜, 口感彈牙, 清酒味幾重, 居酒屋必點菜式,! 清酒加昆布既湯底清香, 蜆肉連埋湯汁一齊品嚐更加滋味!海鮮拉麵(黑蒜油湯) - $108呢個係期間限定, 有叉燒

桃取生蠔 - $58/隻

清酒煮大蜆 - $88

海鮮拉麵(黑蒜油湯) - $108
呢個係期間限定, 有叉燒拉麵, 豬軟骨拉麵, 海鮮拉麵, 湯底可配豚骨湯/黑蒜油湯/ 地獄湯;我地揀咗黑蒜油湯湯麵, 湯底味道濃郁, 超香黑蒜油味, 係標準嘅日式風味拉麵, 用料十分扎實, 海鮮有蟹柳, 青口, 墨魚仔, 帶子, 蝦仁, 筍干, 半隻蛋, 海苔, 玉米, 用嘅麵十分彈牙, 分量都好足, 值得一試。

蒜蓉牛油蘆筍炒帶子 - $108
帶子大大粒, 有4大粒, 超級有誠意, 蘆筍充滿牛油同蒜蓉香味, 滋味爆燈, 超好味!

雞腎 - $30/串
雞腎煙韌之餘有咬口, 香辣味調味, 非常惹味。

白桃熱情果 - $28 / 芒果烏龍茶 - $28
呢度除咗有各款嘅日本酒之外亦都有唔少特飲, 呢個芒果烏龍茶, 香甜得來茶味又足, 大大杯, 幾抵飲, 整體感覺唔會太甜, 適合鍾意清新嘅朋友。白桃熱情果soda酸酸甜甜, 白桃味香甜, 熱情果微酸, 夠哂解渴。
平時喺附近返工,每隔個零禮拜同事都會約食一次霜月居🤣 因為真係大份好食又抵食平均$58-78就有午市套餐定食仲要無收加一!!包前菜沙律 麵豉湯 主食 飯 同埋一罐罐裝飲品雖然收得平 但一啲都冇馬虎無論係食物質素同埋擺盤都係似over $80-90嘅lunch menu! 大家食完都話抵食鯖魚燒得好香 我次次食揀呢個餐 $58魚比得好大塊 完全唔係hea你同事叫嘅角切魚生飯都好高質 -唯一缺憾係冇得揀凍檸茶/凍奶茶之類的飲品主要跟餐都係罐裝汽水,就算加$10要特飲都係得梳打類
平均$58-78就有午市套餐定食
仲要無收加一!!
包前菜沙律 麵豉湯 主食 飯 同埋一罐罐裝飲品
唯一缺憾係冇得揀凍檸茶/凍奶茶之類的飲品
主要跟餐都係罐裝汽水,就算加$10要特飲都係得梳打類
鹽燒鯖魚定食
鹽燒鯖魚定食
今次就嚟到佐敦一間隱世居酒屋食嘢,嚟到嘅時候基本上滿座~睇得出都好受街坊歡迎🥰豬軟骨拉麵($98)豬骨湯麵,湯底金黃,味道濃郁,係標準嘅日式風味拉麵🍜,用料十分扎實,豬軟骨入口就知道煮咗好耐,軟同嫩卻又不爛,用嘅面十分彈牙,分量都好足,值得一試😻日本A4和牛烏冬$118湯底同樣係豬骨湯底,但係卻又不同🥰牛肉嘅油脂從肉上滲透入湯入邊,令湯底帶有種牛肉嘅風味🐮同時牛肉嘅油脂溶咗少少,食落都冇咁膩👍🏻烏冬係細烏冬,十分嘅彈牙,配上湯底放入嘴十分唔錯 ,牛肉明顯烤過再煮,帶有明顯燒烤嘅風味,呢個超推薦👍🏻😍味淋魚乾 ($58)甜甜嘅魚乾配上沙律醬,口感類似7-11嘅魷魚幹,但係好吃數倍😎同朋友傾計時偶爾嚼上兩啖,不知不覺就吃完,到現在仲係度回味🥰羊架🐑($43)具有厚重嘅羊肉味,啱啱拎上來嘅時候外表焦黑,我以為全熟,冇諗過切開之後羊肉白中透粉😻,配上輕微嘅鹽味,真係超夾👍🏻日本生蠔🦪($28)見到佢哋做緊優惠,滿$60就可以叫一隻優惠生豪😻講緊$28真係超抵食!雖然佢未去到好甜,但係啲肉都夠厚夠大隻👍🏻吉列廣島蠔$78啱啱拎上台嘅時候仲冒住熱氣🤩,金黃嘅吉列蠔配上沙律醬,係嘴入邊仲可以聽到嘎吱

豬軟骨拉麵($98)

日本A4和牛烏冬$118

味淋魚乾 ($58)

羊架🐑($43)

日本生蠔🦪($28)

吉列廣島蠔$78
啱啱拎上台嘅時候仲冒住熱氣🤩,金黃嘅吉列蠔配上沙律醬,係嘴入邊仲可以聽到嘎吱嘎吱嘅響聲😆,係鍾意炸物嘅朋友們絕對唔可以錯過嘅一道經典美食~

柚子酒($88)
帶有淡淡嘅柚子香氣,對於我呢種唔常喝酒嘅人嚟講,入口略微辛辣,但隨住冰塊融化,柚子嘅香氣漸漸並發出嚟😋到最後口味竟是略帶回甘,對不會飲酒嘅新手非常友好👍🏻

荔枝梳打$28
荔枝味唔算太濃郁,但係同梳打配合得非常融洽!完全唔會太甜👍🏻😋
2024-06-11 32 views
今晚去左一間佐敦既日式居酒屋小店,環境清靜,店內裝潢簡樸而溫馨,木質既桌椅和柔和既燈光讓人感到放鬆。特選壽司盛-月🍣大拖羅:脂肪含量高,入口即化。🍣中拖羅:肉質細膩,有嚼勁。🍣鰹魚:肉質堅實,帶有獨特既鮮美。🍣油甘魚:肉質鮮嫩,帶有淡淡既甜味。🍣白身魚:肉質細膩,味道清淡,極具彈性。🍣牡丹蝦:入口有鮮美既甜味,口感彈牙。🍣帶子:肉質柔軟,帶有自然既甜味。🍣海膽:口感獨特,入口鮮美。🍣三文魚子:充滿住鹹鮮味。明太子玉子燒玉子燒口感柔軟綿密,帶有輕微既甜味和豐富的香味,明太子增添鹹香風味,與玉子燒既甜味相互平衡。賴尿蝦干咬落口有嚼勁,充滿住海洋既鮮味和賴尿蝦獨持既鹹香味。厚燒仙苔牛舌牛舌被烤至外表微焦,口感柔軟有嚼勁。黑豚青蔥卷黑豚肉切成薄片,卷入新鮮既青蔥,黑豚肉質感柔軟,青蔥中和黑豚肉既油脂感。自家製雞團子雞肉經過精心調製而成,肉質細膩,配搭生蛋黃蘸料,增添左多樣既風味。汁煮南非鮑魚伴肝醬南非鮑魚肉質厚實,口感緊致,肝醬濃郁既味道,與鮑魚的鮮美相結合,每一口都充滿驚喜。

特選壽司盛-月
🍣大拖羅:脂肪含量高,入口即化。
🍣中拖羅:肉質細膩,有嚼勁。
🍣鰹魚:肉質堅實,帶有獨特既鮮美。
🍣油甘魚:肉質鮮嫩,帶有淡淡既甜味。
🍣白身魚:肉質細膩,味道清淡,極具彈性。
🍣牡丹蝦:入口有鮮美既甜味,口感彈牙。
🍣帶子:肉質柔軟,帶有自然既甜味。
🍣海膽:口感獨特,入口鮮美。
🍣三文魚子:充滿住鹹鮮味。

賴尿蝦干
咬落口有嚼勁,充滿住海洋既鮮味和賴尿蝦獨持既鹹香味。

厚燒仙苔牛舌
牛舌被烤至外表微焦,口感柔軟有嚼勁。

汁煮南非鮑魚伴肝醬
🍤 店內日系裝修溫馨的燈光和精緻的裝飾讓人好似去左日本他們家的菜品,簡直是美味到爆炸!💥 我特別推薦他們家的桃取生蠔、雜錦天婦羅、各類串燒和壽司,每一口都讓人回味無窮!🤤🦪 生蠔鮮嫩多汁,搭搭啤酒,簡直是一絕!雜錦天婦羅外酥里嫩,有蝦、茄子、青椒、紫蘇葉🧡串燒和壽司更是不用說,每一款都讓人讚不盡口👍我最鐘意係燒雞皮同埋白鱔🍻 生蠔現在還買5送1,特價啤酒也非常划算如果多朋友黎 仲可以消費滿200就換購一項

🍤 店內日系裝修溫馨的燈光和精緻的裝飾讓人好似去左日本

他們家的菜品,簡直是美味到爆炸!💥

🦪 生蠔鮮嫩多汁,搭搭啤酒,簡直是一絕!

雜錦天婦羅外酥里嫩,有蝦、茄子、青椒、紫蘇葉🧡

🍻 生蠔現在還買5送1,特價啤酒也非常划算
如果多朋友黎 仲可以消費滿200就換購一項