2017-09-23 1036 views
盛記係良心餐廳 午餐大件夾抵食平時食開蒸魚餐同豉油雞餐今日轉下口味食公司麵!$50咋!佢呢個係隱形午餐,餐牌上係無寫出來的係同事食過介紹我的平時食過雙餸麵都要$47呢個公司麵真係超值!大大碗上枱 湯底夠哂熱 有咖喱腩汁 少少油 香味四散!勁多配餸 真係不敢相信只需要$50!有咖喱豬皮 牛腩 軟滑牛根 白魚旦 一片魚片 豬紅 生菜 蘿白 腸仔 魚皮餃 同大大粒雲吞!另外加上少量青蔥 增加不少香味幼麵係雲吞麵的彈牙皂水麵 份量足雖然唔包飲品 但食完呢個麵都已經飽到飲唔落!大讚!
盛記係良心餐廳 午餐大件夾抵食
平時食開蒸魚餐同豉油雞餐
今日轉下口味食公司麵!$50咋!
佢呢個係隱形午餐,餐牌上係無寫出來的
係同事食過介紹我的
平時食過雙餸麵都要$47
呢個公司麵真係超值!

大大碗上枱 湯底夠哂熱 有咖喱腩汁 少少油 香味四散!
勁多配餸 真係不敢相信只需要$50!

另外加上少量青蔥 增加不少香味
幼麵係雲吞麵的彈牙皂水麵 份量足
雖然唔包飲品 但食完呢個麵都已經飽到飲唔落!大讚!
2017-09-19 776 views
幫襯咗好多次,之前食物同服務都係滿意 ,所以姊妹食生日飯決定去盛記打邊爐,食物新鮮價錢合理,最緊要食得開心,但佢地 服務生係超差,十問九唔應,比錢仲要受氣,睇面色,估唔到差到咁,比錢要受一肚氣所以一定唔會再幫襯
所以一定唔會再幫襯
2017-09-16
2017-08-19 981 views
黎得沙田打邊爐,梗係要黎盛記!點解要揀盛記!?因為食物夠新鮮,而我每次黎必定會點響鈴,切牛肉,手打丸同炸魚皮!響鈴好大卷而唔油膩!手切牛肉唔係凍鮮肉,而係食得出係新鮮,好有牛味。手打丸爽口彈牙,好好食。而炸魚皮一般出面食到一係唔脆或太厚粉,甚至有d過咸,而呢到既就完全無上面既問題!,所以黎到必定叫呢4寶!至於其他食物都好好食,牛栢葉唔係街市或者小食檔個種經過漂白變得白白個種,呢到係黑栢葉,證明真係新鮮無加工,而海鮮方面,呢到既生蠔好大隻,煮完都唔會縮好多水,蝦又大隻又爽口!其實講真食物無咩嘢係差!全部都好食!湯底方面可選擇兩種或單樣都可以,都係真材實料湯底!寫寫下又想去食!
黎得沙田打邊爐,梗係要黎盛記!
,所以黎到必定叫呢4寶!

其實講真食物無咩嘢係差!全部都好食!
$200 (Dinner)
2017-08-13 834 views
放咗工一個人去沙田,唔知食咩好?喺瀝源邨商場見到呢間食肆有個提示牌。就去盛記試下啦!鋪頭喺商場最下層,唔熟路嘅我都要搵咗一輪先去到。企喺門口都唔肯定已經到咗。鋪內嘅裝修都幾特別。四周都掛咗好多金句。一坐低就有員工埋嚟,告知有咩賣晒,仲有咩可以食。最後我叫咗碗牛雜湯麵。員工制服背面印有一句說話 “一碗熱麵成就五十年的愛與夢”。員工服務態度很好,值得一讚。最後,題外話:第一次幫襯佢地,但環境似曾相識,是否出現過電視?接受過訪問?
放咗工一個人去沙田,唔知食咩好?
喺瀝源邨商場見到呢間食肆有個提示牌。

就去盛記試下啦!
鋪頭喺商場最下層,唔熟路嘅我都要搵咗一輪先去到。

企喺門口都唔肯定已經到咗。

鋪內嘅裝修都幾特別。

四周都掛咗好多金句。

一坐低就有員工埋嚟,告知有咩賣晒,仲有咩可以食。

最後我叫咗碗牛雜湯麵。
牛雜湯麵

員工制服背面印有一句說話 “一碗熱麵成就五十年的愛與夢”。

員工服務態度很好,值得一讚。

2017-07-27
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$47 (Lunch)
牛雜湯麵
2017-08-10 773 views
非常workshop嘅感覺呀!入面全部都係老闆嘅珍藏壞舊品, 係小型博物館咁!💯!又可以係書架度攞書睇,又有好多廢物利用嘅擺設!簡直就係沙田友聚腳嘅老地方!大家要好好珍惜呀!沿路嘅擺設好自成一格咁嘅舖頭, 好似去咗個小鎮嘅餐廳仔咁呀!😍😍😍一座厎就叫咗一碗牛腩粗麵同雲吞幼麵, 估唔到粗麵😋😋😋😋好食過幼麵! 牛腩又𣺉又入味😋😋😋😋, 雲吞又大粒, 凍飲都比較大杯D, 每碗都有菜呀!沿路擺設舖頭門囗地圖收錢地方黑白相間書架上嘅書都有好多選擇呀!牛腩粗麵雲吞幼麵

沿路擺設

舖頭門囗

地圖

收錢地方

黑白相間

書架上嘅書都有好多選擇呀!

牛腩粗麵

雲吞幼麵

2017-05-08
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$45 (Lunch)
2017-07-09 850 views
同好姊妹兩個最愛烚下烚下,呢次已經係第......幾次嚟呢?😜今次叫左桶蠔、胭脂牛肉粒、餃子拼雲吞同埋皇帝菜揀左番茄牛尾湯底,每次湯底既料都好豐盛,所以兩個人都唔敢點咁多款食物終於試到胭脂牛肉粒喇!次次嚟都話賣晒不過真係好好食,食落除左牛味,仲好多油份,脂肪分佈得好細膩

今次叫左桶蠔、胭脂牛肉粒、餃子拼雲吞同埋皇帝菜

終於試到胭脂牛肉粒喇!次次嚟都話賣晒
不過真係好好食,食落除左牛味,仲好多油份,脂肪分佈得好細膩

番茄牛尾湯底
$300 (Dinner)
番茄牛尾湯底
2017-06-13 11922 views
不知怎的,之前就有冰室、茶餐廳的狂熱,近來就是牛腩麵、牛雜麵、油渣麵的狂熱。瀝源邨這一間麵店,晚上應該是火鍋店,但是食評大都針對此店火鍋,今天路過沙田,經常說沙田只有新城市廣場的連鎖店,毫無特色,於是便來了瀝源邨這間麵店。尤如文青光顧的麵店,很多擺設、舊式收藏品,後來還發現枱底有一隻貓咪仔,在枱底之間不停穿梭,還會喵喵的叫,非常治癒,叫聲動人。牛腩麵也只是一般,因為牛腩不夠肥,定還是吃過元朗的朱兆記、以及大埔群記,之後都很難再吃到稱心滿意的牛腩麵了。盛記牛腩麵比較瘦,雖然湯底還算濃郁,但是牛腩作為主角, 這麼瘦,吃得客人滿口痴牙,難以感到歡喜。三寶,有人比較喜歡。豬皮本人向來都感覺一般,這兒的豬皮挺爽彈,豬紅不太結實,蘿蔔更加差,他們吃得門口蘿蔔咋,這個三寶不太令人滿意。凍檸茶的味道還好,不知天氣太熱,還是本身冰粒太少,吃完麵條之後,冰粒已經全部溶掉,以致凍檸茶不太冷,但是茶味還算濃郁,檸檬新鮮,這杯飲品也是炎夏的小確幸。牛雜麵參考圖片。

,在枱底之間不停穿梭,還會喵喵的叫,非常治癒
,叫聲動人。

,這個三寶不太令人滿意。

牛雜麵參考圖片。
$60 (Lunch)
2017-06-11 703 views
裝潢擺設獨特的盛記麵家, 主攻晚市的火鍋生意, 日常午市以麵食和飯餐為主, 算是附近打工仔的飯堂之一;一碗牛腩雲吞麵, 大而料足, 軟腍牛腩肥瘦均有, 鮮蝦雲吞不算是飽滿, 但蝦肉還算爽口, 配上腩汁, 輕鬆又一餐。簡單的屋邨港式街坊日常
2017-05-08 1030 views
今次五個人一齊嚟到沙田街市附近嘅盛記打邊爐,佢喺沙田其中一個屋村嘅入面,都比較難搵,原來仲要上一層樓梯先到,上到去好得意呀,好似私人地方咁,出面有個大花園,而且裝修得好得意,好多小燈飾、小擺設,有另一番格調。本身我哋都book咗位,但係由於太多人食啦,我哋五個人嚟到,都要等成半個鐘先有位入到去,睇下周圍其實個地方都幾大,我諗真係好旺場所以先冇位。坐低梗係即刻要叫個火鍋湯底啦,我哋一齊揀咗個粟米番茄火鍋滋潤一下,唔好咁熱氣,之後叫咗我哋最鍾意食嘅牛肉,仲有牛丸、響鈴、豆腐、雲吞等等嘅火鍋配料。最重要梗係佢哋既混醬啦,我咁鍾意食辣,所以要加好多辣椒落去點綴一下。終於食得啦,啲牛肉真係好好食,好有口感啊而且有厚度,唔似出面啲餐廳切到好薄,喺口入面仲可以等佢30秒咬完之後,先至溶化,超正啊。另外就係我至愛嘅雲吞都特別推介,佢包到好大隻,而且入面啲料好足,大大隻煆係入面同埋豬肉,食完好滿足呀。不過都唔平架起碼$200-300一個人啊。

不過都唔平架起碼$200-300一個人啊。
2017-05-07 618 views
好耐冇幫襯過盛記,今日朋友想喺沙田打邊爐,所以我就推介左盛記喇一如以往.食材都係好新鮮,特別係個響鈴同出面嘅唔同,好厚身好脆,吸完湯汁更加正!唯一不足係待應唔夠醒水,禮貌ok嘅,不過加湯加水都要叫一兩次先應機

響鈴
蕃茄薯仔湯底
2017-05-07
Type of Meal
Dinner
響鈴
蕃茄薯仔湯底
2017-05-06 522 views
第一次嚟盛記!吾講吾知,屋村內竟然有間隱世火鍋店! 地點一d 都吾起眼, 我去的時候是平日夜晚,全場滿座,朋友說一定要預早訂位。 店內裝修吾似火鍋酒樓,好有香港特色! 我地一行10人,可以地盡情叫~~~!火鍋湯底,要左蘋果雪耳湯(真係有好多蘋果)及番茄薯仔湯,。我地叫左珊瑚蚌、牛肉粒、新鮮手打墨魚丸、老友鬼鬼、魚卜、豆腐、新鮮肥牛、響鈴、水魷魚、冰豆腐、鯇魚、厚切午餐肉及聖子刺身!我最鐘意係冰豆腐,吾會散開又吸哂湯既味道;響鈴好香好趣!牛肉粒好新鮮!講真每碟配料都好新鮮! 好食!
第一次嚟盛記!

我地一行10人,可以地盡情叫~~~!

講真每碟配料都好新鮮! 好食!
去盛記打邊爐已經試過幾次, 襯放假走去食個晏, 以為只係的粉麵提供, 點知原來另有午市套餐, 幾抵食, 相信平日應該好多人幫襯之前過來用餐都被安排於近天井的位置, 未有機會欣賞店主的精心格局, 終於到今次有機會喇!土魷蒸肉餅➕白飯➕油菜 - $41 我好鍾意用土魷蒸肉餅來撈飯, 簡簡單單又一餐薄薄的一層肉餅, 口感棉滑, 土魷味好香唔知係唔係太肚餓抑或係肉餅太薄食完之後仲有啲空虛感

土魷蒸肉餅➕白飯➕油菜 - $41
土魷蒸肉餅➕白飯➕油菜
我好鍾意用土魷蒸肉餅來撈飯, 簡簡單單又一餐

薄薄的一層肉餅, 口感棉滑, 土魷味好香

唔知係唔係太肚餓抑或係肉餅太薄

食完之後仲有啲空虛感
$41 (Lunch)
土魷蒸肉餅➕白飯➕油菜
  • 土魷蒸肉餅
2017-04-14 906 views
認識盛記是因為她們的火鍋,但瀝源對我來說實在太遠,通常夜晚我都歸心似箭,不想去太遠吃飯。剛巧今早要去禾輋,終於可來一試她們的午餐。假日午市只有蒸飯和粉麵。我原本想吃牛肚、牛筋河,但她們的牛筋一定要跟牛腩,不想吃太多肉,就要一碗牛肚河好了。牛肚河和凍檸茶都不是特別好吃,也未至於難食。我想這裡是吃人情味吧!店員都很有禮貌、很親切,特別是坐在門口收銀處的兩位嬸嬸和婆婆 你們都看到相片,店內裝飾很特別。她們也有露天茶座。有機會,我都想試下她們的火鍋。她們有大大的圓枱,一班人去都無問題
牛肚河+凍檸茶,少冰
牛肚河

假日午市只有蒸飯和粉麵。

你們都看到相片,店內裝飾很特別。她們也有露天茶座。

2017-04-14
$50 (Lunch)
黎到呢到既感覺,完全唔似一間打邊爐既酒樓,個裝修好有香港特色。我地嗌左個椰子雞煲,個人覺得冇乜椰子味,煲入面都會有紅棗,薑片等等。而雞就係上檯先至落。而食材方面,我地嗌左:安格斯牛粒(有竹籤比你篤住滾下滾下)響鈴(真係即叫即炸,食兩件都飽😋😋)脆鯇魚腩(老公唔食魚都話好食,真係食落chok chok聲)蠔肉餃(比較特別既一款,入面真係見到一粒粒既蠔仔)另外,嗌左魚卜,竹笙,菜同午餐肉。又食到飽飽既一餐, 滿足❤❤
而食材方面,我地嗌左:
安格斯牛粒(有竹籤比你篤住滾下滾下)
響鈴(真係即叫即炸,食兩件都飽😋😋)
蠔肉餃(比較特別既一款,入面真係見到一粒粒既蠔仔)
另外,嗌左魚卜,竹笙,菜同午餐肉。
又食到飽飽既一餐, 滿足❤❤
2017-04-03
  • 炸響鈴
2017-03-18 997 views
今晚氣溫驟降,兩口子想食火鍋,想起盛記叫左:雪梨鯊魚骨湯底: 裡面仲有雪耳紅棗杞子豬肉,幾潤,我地連d雪梨雪耳都唔放過脆響鈴: 大大件,超索汁手切牛: 另一半竟然叫大份,雖然牛係中上質素,但好似多左d白菜仔: 比我想像中既大喎,唔係白菜「仔」墨丸:正常,彈牙冰豆腐:好味,但可惜我地唔係辣湯底,否則一定超索味
今晚氣溫驟降,兩口子想食火鍋,想起盛記
叫左:
脆響鈴: 大大件,超索汁
手切牛: 另一半竟然叫大份,雖然牛係中上質素,但好似多左d
白菜仔: 比我想像中既大喎,唔係白菜「仔

墨丸:正常,彈牙
冰豆腐:好味,但可惜我地唔係辣湯底,否則一定超索味
雪梨鯊魚骨湯底
冰豆腐
2017-02-23
$275 (Dinner)
雪梨鯊魚骨湯底
冰豆腐