舌尖上的高潮!脷搭脷好好味😈,極彈牙香燒軟嫩牛舌set do👅!・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・👅 極味厚切牛舌定食 HK$158 (附牛舌咖喱)> 白飯轉三文魚籽飯 +HK$38・味道:呢個牛舌芯唔係軟腍係彈牙已經有啲surprise,仲要係非常十分超級彈牙😂,外皮燒得好香,未到焦脆級別,簡單以黑椒調味已經好香口。睇落好令身但唔油嘅,不過有加檸檬汁嘅必要,中和到油膩感🍋!醬汁有日本粉紅鹽、照燒汁、日式蔥油,正常冇伏,不過個人認為就咁單食牛舌,食返佢原本牛肉香係最正的🤭加錢轉嘅三文魚籽飯,三文魚籽油甘包住啲珍珠米,鹹鮮味十足,不過食耐咗都係會膩XD 套餐另外配埋沙律、牛舌咖喱、茶碗蒸、味噌湯。沙律同味噌湯正常冇伏,茶碗蒸嫩滑有蟹柳幾新鮮,重蛋味;反而牛舌咖喱一般,牛舌變咗偏老嘅牛肉粒~ 不過整體呢個價錢算幾抵食👍🏻!・口感:牛舌彈牙程度10分彈嚟講佢有12分,動L動L的!・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🤰性價比:高~🤰9衝度:9衝~🤰結論:值得會一會佢嘅好食😋,不過同openrice嘅食客一樣遇到同一問題係等上菜時間太耐,放飯時間等半個鐘以上,明白可能人手不足,但睇返我
・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・

👅 極味厚切牛舌定食 HK$158 (附牛舌咖喱)
> 白飯轉三文魚籽飯 +HK$38
・口感:牛舌彈牙程度10分彈嚟講佢有12分,動L動L的!

🤰性價比:高~
🤰9衝度:9衝~
🤰結論:值得會一會佢嘅好食😋,不過同openrice嘅食客一樣遇到同一問題係等上菜時間太耐,放飯時間等半個鐘以上,明白可能人手不足,但睇返我食當日同openrice其他分享都有同一問題,係唔按落單先後次序上菜💥!結果成件事都有小小混亂,希望店家注意下啦😬~

2024-07-05
$188 (Lunch)
極味厚切牛舌定食
牛舌發燒友注意⚠️我就為牛舌而來的,呢度被人喻為係港版嘅「牛舌之檸檬」,今次試吓究竟好唔好食?🐮👅極味厚切牛舌&牛小排定食 $188🩷主角牛舌使用仙台風格,利用直火燒烤,師傅火候控制得宜,燒到外焦內軟,牛舌每片都勁厚切,由於外面香烤脆口,舌芯保持粉嫩,可以保持彈牙且嫩,為了保持原味,使用簡單鹽同黑椒作調味,食完厚厚口舌充滿幸福感!🍋加咗檸檬汁味道更清新!🤎牛小排質地柔軟甘甜,使用的醬汁類似日本燒汁,令到牛小排可以充滿牛香,都好yummy!🧡咖喱牛舌粒日本甜甜嘅咖喱,配上好細粒嘅牛舌我,作為一個配菜送飯都好適合。🐟極上北海道魚生丼御膳 $178呢間店「由日本豐洲市場直送新鮮魚材,供應高質壽司、刺身、燒物、定食等。」 所以刺身全部都好新鮮,刺身都勁厚切,帶子都鮮甜,海膽屬於深橙色嘅款式,海鮮味濃郁,味道都不錯!💛牛舌牛小排都好食,材選材都不錯,裝修木系風格,如果地方寬敞少少就更完美了。@shuran_izakaya🎏秋嵐日本料理 (鰂魚涌)📍鰂魚涌英皇道1010-1056號東匯坊地庫072號舖#牛舌 #鰂魚涌美食 #秋嵐日本料理 #牛舌關注組

🐮👅極味厚切牛舌&牛小排定食 $188

🩷主角

🍋加咗檸檬汁味道更清新!

🤎牛小排

🧡咖喱牛舌粒

🐟極上北海道魚生丼御膳 $178

呢間店「由日本豐洲市場直送新鮮魚材,供應高質壽司刺身、燒物、定食等。」 所以刺身全部都好新鮮,刺身都勁厚切,帶子都鮮甜,海膽屬於深橙色嘅款式,海鮮味濃郁,味道都不錯!

@shuran_izakaya

🎏秋嵐日本料理 (鰂魚涌)
📍鰂魚涌英皇道1010-1056號東匯坊地庫072號舖

#牛舌 #鰂魚涌美食 #秋嵐日本料理 #牛舌關注組
2062 views
  • 極上北海道魚生丼御膳
  • 極味厚切牛舌&牛小排定食
地方淺窄但係長期排長龍,我哋兩個人一個就要最出名嘅牛脷定食另一個就叫三文魚骹定食,點知其他兩個嚟幫襯嘅人全部都係叫曬流利定食,真係非常有趣,因為通常啲人都鍾意嗌唔同嘢s開心hare,搞到我喺度諗究竟係唔係呢間餐廳淨係得牛脷好食其他嗰啲嘢唔掂呢。講返個牛脷定食,以158蚊嚟講咁嘅味道算係還可以啦,始終價錢喺呢個地段嚟講算係高嘅。不過佢份餐都幾豐富,首先佢個牛脷嘅數量真係多,而且個味道又真係唔錯,至於佢啲嘥啲就麻麻地,蒸蛋雜菜沙律配芝麻醬仲有嗰碗麵豉湯同埋嗰粒抹茶甜品似乎都係為咗令到個餐可以買158蚊而加落去。佢三文魚骹嗰個套餐味道都唔錯嘅,啲配菜同牛脷定食一樣都係麻麻地嘅。整體嚟講唔係唔係好食不過唔值得排長龍去等。

朋友早於月初預約了秋嵐這家餐廳。最好要預約,因我們7pm到店時,店內已是全滿座的狀態。除了牛舌之外,餐廳還供應丼飯、串燒、爐端燒等等,環觀店內,目測可見絕大多客人都是點牛舌。我們也是慕名而至,直接點兩份極味厚切牛舌定食! 極味厚切牛舌定食,一上桌就見到厚厚的,粉嫩的牛舌!定食內容包括沙律、味增湯、茶碗蒸、牛舌咖喱、白飯、甜品。牛舌芯簡單的以鹽及黑椒略略調味,外層燒得帶微微焦香,中間部分軟嫩得來又彈牙,口感豐富。雖然配有三款醬料,有岩鹽、照燒汁及蔥油,但牛舌本身調味恰好,簡簡單單的擠點檸檬汁,令其帶點酸香清新就已很好吃!牛舌咖喱的牛舌沒那麼出色,但都炆煮得夠軟稔。茶碗蒸內有蟹柳及冬菇,又香又滑溜。甜品是蕨餅,口感煙韌。滿滿的一份定食,對我們兩個女生而言都好夠飽肚!秋嵐的厚切牛舌是在港嚐過的牛舌之中最為好吃~~

2024-08-23
$174 (Dinner)
2024-11-12 0 views
之前行過見咁多人排隊等呢間,上網發現原來佢嘅燒牛舌好出名,所以決定收工同朋友黎試下。$188 一個牛舌set,另外加左$38 升級魚子飯,賣相睇落唔錯,牛舌都好大舊,不過開頭都有少少擔心牛舌咁厚會好難咬,食落又唔會,雖然外皮有少少韌,,但屬於可接受範圍。個人認為佢d 牛舌可以燒耐少少,中間感覺唔係幾夠熟。整體黎講屬於不過不失,又未去到想像中咁好食,可能牛舌份量偏多嘅關係,食到最尾一舊牛舌開始有「漏」嘅感覺 ,如果呢個份量同人share 應該會好d。

2024-10-22
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
2024-11-07 0 views
紅爆的厚切牛舌🔥我是早一個月打電話去book枱的🥹 當日見到6點到都可以穩入第一轉,但都full得幾快😶‍🌫️ 不過餐廳都幾逼夾🫠枱同枱之間都冇咩空位🫥🐮👅 極味厚切牛舌定食 $158我見八九成人都係嗌呢個餐🤣整個擺盤都勁打卡📸 一份有成八舊勁厚切牛舌加其他配菜白飯,性價比都幾好👍🏻牛舌勁厚,好爽彈🤣佢中間偏紅質感岩岩好,因為如果熟啲就會開始有少少韌🤏🏻味道冇過多嘅調味,黑椒同埋鹽,同埋佢配咗三種調味俾你,可以自己再沾👍🏻+🐤🍗龍田炸雞 $18一碟有3舊,食落新鮮,炸得幾脆,不過個炸醬有少少厚,同埋的食落舊雞有啲肥🤣🤣🤣但啲肉都是嫩的🐤👍🏻Ok嘅,好想食可以叫。整體都好滿意,如果冇咁多人排隊嘅話都會再食多次😋😋

🐮👅 極味厚切牛舌定食 $158
我見八九成人都係嗌呢個餐🤣

+🐤🍗龍田炸雞 $18

整體都好滿意,如果冇咁多人排隊嘅話都會再食多次😋😋

今次嚟到試最近好hit嘅🍋港版牛舌之檸檬🍋自己就無試過日本真正嗰間,今次試下港版先啦,超興奮呀😝!!餐廳爆滿到不行,經常都要等大約20-30枱😥😥座位亦都迫左少少🤧基本上大家都係叫牛舌🐮🤣雖然店位細左D但overall嚟講係值得一試嘅高質厚燒牛舌心!!-🔥必食Items ▫️ 極味厚切牛舌定食 HK$158 ★★★★★套餐包有沙律、麵豉湯、茶碗蒸、細碗牛舌咖哩,白飯,同蕨餅做甜品。🍱牛舌面烤得香脆,但舌芯中間竟呈粉紅色💖同保持到彈牙柔軟😱,真係好impressive。為左保持原味,建議簡單使用鹽做調味就得😚▫️ 極味厚切牛舌&牛小排定食 $188 ★★★★☆如果你驚膩,唔想淨係食牛舌,可選擇牛舌&牛小排套餐🤩但我覺得牛小排有啲韌,整體嚟講都算幾野味😋

🔥必食Items

▫️ 極味厚切牛舌定食 HK$158 ★★★★★

▫️ 極味厚切牛舌&牛小排定食 $188 ★★★★☆
衝住牛舌而黎!之前去日本旅行冇食到檸檬牛舌已經有小小遺憾,知道香港有,即刻拉埋朋友一齊試~去到基本上每一枱都係叫同款😎👅極味厚切牛舌定食 HKD 158必食之選!!呢個定食set 除左有好多舊厚切牛脷之外,仲包有沙律、麵豉湯、茶碗蒸、牛舌咖哩,白飯,同紅豆蕨餅….牛舌外皮燒得又香又脆,但舌芯仍然保持粉嫩,口感彈牙,搭配檸檬汁~正呀😋~佢仲配有鹽,醬汁同蔥汁比我哋自由點配~🐟 鰻重御膳HKD 108鰻魚定食就中規中矩,同外面基本都一樣~定食Set都係包有沙律、麵豉湯、茶碗蒸、牛舌咖哩,白飯,同紅豆蕨餅~

👅極味厚切牛舌定食 HKD 158

🐟 鰻重御膳HKD 108

2024-10-31
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)

👅極味厚切牛舌定食 HKD 158

🐟 鰻重御膳HKD 108

2024-10-31
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$750 (Dinner)
鰂魚涌 │ 香港必試厚切牛舌😍👅✽ 極味厚切牛舌定食 $158✽ 定食包括湯、飯、主菜、茶碗蒸、咖喱和蕨餅終於有機會一試👅傳聞中媲美日本牛舌檸檬的香港牛舌🐮🐮 位置的確很隱蔽😮 幸好早上11:45剛開門就到~ 去到12:00就開始多人了👀 12:15 門口開始有人龍。一來就是八件❗️首先必須是沾上檸檬汁😍 一吃真的驚為天人🥹是我暫時在香港吃過最好吃的牛舌芯。牛舌切得很厚~牛舌芯烤得恰到好處,外層微焦,內裡卻保持著粉嫩的色澤,肉質質地嫩滑😭😭去過深水埗的一家牛舌專門店,那裡的牛舌口感也相當不錯。但與這裏相比,深水埗的牛舌在滑嫩程度上略遜一籌。份量對女生來說算多、而且有飯和一小碟咖喱,咖喱上有兩塊小牛舌、質感應該接近根部的部份,咖喱口感挺滑的🫦 甜品是一小口蕨餅、質地黏牙,不太特別。至於有人說職員態度惡劣、我不太覺得呢🤔用餐時服務沒有特別好或壞。👉🏻牛肉愛好者實在非常推薦試試看😍食物味道: 9/10性價比: 8/10打卡指數: 7.5/10價格:約$170❇️不能預約⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰
鰂魚涌 │ 香港必試厚切牛舌😍👅

✽ 極味厚切牛舌定食 $158
✽ 定食包括湯、飯、主菜、茶碗蒸、咖喱和蕨餅

👉🏻牛肉愛好者實在非常推薦試試看😍

食物味道: 9/10
性價比: 8/10
打卡指數: 7.5/10
價格:約$170

❇️不能預約

⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰
$170 (Lunch)
2024-10-23 1795 views
呢間餐廳喺網上成日見到有人介紹,被譽為香港版嘅牛舌之檸檬,自己去過日本試真正嗰間牛舌之檸檬,都覺得只係一般,唔覺得超好食,唔需要特登大排長龍為咗去食一次,今次見到有香港版嘅,又走去試吓睇吓好唔好食。平日六點幾七點去到,已經好多人排隊,要等三四十張枱,最後等咗80分鐘先可以入座,座位非常迫,枱與枱之間好窄,要行入去入面張凳坐都要好纖瘦先得。基本上大家都係叫牛舌,我哋就一個叫牛舌+牛小排,一個就叫魚生飯試吓。價錢方面都唔算特別平,同日本差唔多,甚至仲好似貴過日本,而份量方面,就細過日本,個木盤都細好多。龍田炸雞 $18 3粒炸雞唔算大粒,熱辣辣,不過唔脆,點醬都幾好食嘅。極味厚切牛舌+牛小排定食(附牛舌咖哩) $188定食有沙律、麵豉湯、茶碗蒸、牛舌咖喱、白飯、甜品,沙律就係胡麻醬沙律都OK嘅,麵豉湯就用粉沖冇乜特別,茶碗蒸入面有蟹柳冬菇,不過個蛋唔算好香,亦都冇高湯味,牛舌咖喱嘅牛舌好腍,咖喱用嚟撈飯就啱,如果唔係個白飯會好齋,甜品喺個粉紅色花花盒入面,係一舊蕨餅。牛舌嘅問題同日本一樣都係燒得唔夠,燒得唔夠耐亦都唔夠香,個牛舌本身都唔係太靚,個色澤一般,不過就好夠厚嘅。反而牛小排就幾好食

龍田炸雞 $18 3粒
炸雞唔算大粒,熱辣辣,不過唔脆,點醬都幾好食嘅。
龍田炸雞3粒

極味厚切牛舌+牛小排定食(附牛舌咖哩) $188
極味厚切牛舌+牛小排定食(附牛舌咖哩)

牛舌嘅問題同日本一樣都係燒得唔夠,燒得唔夠耐亦都唔夠香,個牛舌本身都唔係太靚,個色澤一般,不過就好夠厚嘅。反而牛小排就幾好食,燒得香,加上因為有用醬汁燒,個醬汁好食。
極味厚切牛舌+牛小排定食(附牛舌咖哩)

極上北海道魚生丼御膳 $178
寫住有赤蝦、海膽、三文魚、三文魚子、時令魚、帶子,睇嚟時令魚就係油甘魚,同餐牌圖片一樣。
講真對魚生丼都冇期望,始終佢主打牛舌。赤蝦好腥,食蝦肉已經腥,啜咗一下蝦頭更腥。三文魚、帶子都冇乜味,油甘魚還好,海膽口感ok唔會超淋,但都唔鮮甜。飯係白飯,不是醋飯,暖暖的。
極上北海道魚生丼御膳
極上北海道魚生丼御膳
2024-10-18
Waiting Time
80 Minutes (Dine In)
$250 (Dinner)
2024-10-22 1820 views
這是我第2次光顧這間小店了香港500 年難得一遇既水災令這店關門了2 個多月幸好老板裝修後重開了 我跟上次一樣提前打電話跟老板溝通預算多少再告訴他我不能吃什麼 其他都由他決定了不能錯過他的蟹肉蟹膏更不錯過他家的燒魚~超好吃的!除了廚師發板 他家都有晚市定食等等我來這天剛好全店滿坐 有一家老小 有小情侶有一班「老友仔」食著串燒喝著酒好有居酒屋的感覺而店舖只有2夫婦跟一員工看到有些客人都充當店員了證明老板人緣不錯喔不得不提 雖然他們很忙 但水準仍發揮得好好呢希望能推介給大家支持一下保留著香港的小店跟人情味❤️
這是我第2次光顧這間小店了
香港500 年難得一遇既水災令這店關門了2 個多月
幸好老板裝修後重開了
我跟上次一樣提前打電話跟老板溝通預算多少
再告訴他我不能吃什麼 其他都由他決定了
不能錯過他的蟹肉蟹膏
更不錯過他家的燒魚~超好吃的!
除了廚師發板 他家都有晚市定食等等

不得不提 雖然他們很忙 但水準仍發揮得好好呢
希望能推介給大家支持一下
保留著香港的小店跟人情味❤️
2024-02-29
$600 (Dinner)
  • 松葉蟹肉蟹膏竹炭多士
  • 明太子雞翼
2024-10-20 1927 views
無記錯嘅話,之回應該係第4度光顧秋嵐。今次依舊食大熱嘅極味厚切牛舌定食😂 已經唔係第一次食,但每次一見到這個牛舌小山丘都忍唔住要影張相😂🥢極味厚切牛舌定食 $158 加一 $174自從推出極厚牛舌,店子時常爆滿,作為街坊嘅我⋯真係好睇緣份先食到!食牛舌嘅真係極力推介!今次坐正燒爐前可以睇到大廚們燒過不停,亦比我看到他們處理牛舌,真係好震撼!辛苦晒各位!今次坐喺火爐前面,已經隔住膠板定係玻璃,但係都感覺到嗰個熱力⋯ 大廚們辛苦了!《秋嵐日本料理》地址:鰂魚涌 鰂魚涌街 東匯坊

🥢極味厚切牛舌定食 $158 加一 $174

極味厚切牛舌

食牛舌嘅真係極力推介!

今次坐正燒爐前

辛苦晒各位!

《秋嵐日本料理》
地址:鰂魚涌 鰂魚涌街 東匯坊
2024-10-20
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$174 (Lunch)
極味厚切牛舌定食
暫時唔會去日本嘅朋友又好掛住牛舌の檸檬必食!山長水遠過嚟,walk in 7點到,等左一個鐘多少少,但絕對值得!極味厚切牛舌 $158 (+10%)🐮👅食落十分驚艷!牛舌粉嫩,食落非常彈牙,一啲都唔韌,而且十分juicy,表層燒得好香,黑椒味令牛舌味道再昇華一個層次!份量好多,有大概有七至八舊牛舌,男仔食都會覺得好飽!除左就咁食牛舌之外,仲有檸檬汁解膩,海鹽,照燒汁同日式蔥油。個人認為就咁牛舌都好夠餸飯,間中可點少少海鹽同埋少少照燒汁。定食仲包括茶碗蒸,味噌湯,沙律🥗,抹茶蕨餅同咖喱🍛非常足料,一定夠哂飽,呢個價錢嚟講非常抵食!茶碗蒸好軟滑,不過個人略嫌蛋的份量可以多少少,蛋質比較結身,個人口味喜歡稀少少,不過總括而言都好食!另外咖喱仲有牛舌,非常大方🤓但咖喱可能會有少少搶左牛舌嘅味道,所以分開食會比較好。+ $38 轉三文魚籽白飯三文魚籽極為新鮮,平時食嘅三文魚籽較腍同易爆開,依個三文魚籽係非常爽口!咬落會爆汁出嚟,餸飯一流😋汁燒廣島蠔 $30一串 (兩隻) 🦪雖然唔係非常大隻,但食落好juicy同埋好新鮮,蠔味好重,口味軟滑,值得一試!海鹽燒白鱔 $48$48兩舊嚟講真係的骰,魚肉

極味厚切牛舌 $158 (+10%)🐮👅

+ $38 轉三文魚籽白飯

汁燒廣島蠔 $30一串 (兩隻) 🦪

海鹽燒白鱔 $48
$48兩舊嚟講真係的骰,魚肉太少☹️食落味道亦都唔驚艷,個人認為依個唔洗試
2024-09-30
Waiting Time
70 Minutes (Dine In)
$240 (Dinner)
2024-10-16 1147 views
星期日5點幾去到已排緊長龍,頭一round入吾到,佢會派飛,咁可以係附近等下我地就大約等左1個鐘內就可以入坐今次試左首先係牛小排蟹膏飯,醬汁調得好好食同蟹膏同蟹肉中和番個油膩重點黎拉~雖然牛小排都好出色但當食牛舌既時候😗🙈都係會有少少比下去因為佢個牛舌真係太出色,爽口粉嫰肥美❤️😘所以牛舌真係性價比極高!真心推介👍🏻😋😋(不過如果係同朋友一齊食,極度建議兩個人只係嗌一份,因為牛舌始終食幾舊都會好快覺得膩🙈)
我地就大約等左1個鐘內就可以入坐

今次試左
首先係牛小排蟹膏飯,醬汁調得好好食
同蟹膏同蟹肉中和番個油膩
牛小排蟹膏飯

重點黎拉~雖然牛小排都好出色
但當食牛舌既時候😗🙈都係會有少少比下去
因為佢個牛舌真係太出色,爽口粉嫰肥美❤️😘
所以牛舌真係性價比極高!真心推介👍🏻😋😋
2024-10-13
Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner