2021-02-23 1743 views
2021.02.22香港人鍾唔鍾意排隊⋯一等⋯再等。唔知等咗幾耐。終於到啦!一條街、兩條街、幾多個舖位、舖位每一角落用到盡。一枱接一枱。你食飽就到我食。但地方乾浄企理,伙記勤快有禮。大大聲聲,好熱鬧,好有氣氛。韮菜鴨胸:夠鑊氣,唔肥膩,大件夾抵食。小食牛展:味道一般,但勝在軟韌適中。一心諗住食避風塘賴尿蝦,點知一時口叫錯咗椒鹽賴尿蝦。無辦法啦!都要食㗎!但係賴尿蝦都叫做鮮甜,彈牙。要食避風塘賴尿蝦,唯有下次再去排隊囉⋯
2021.02.22
香港人鍾唔鍾意排隊⋯一等⋯再等。唔知等咗幾耐。終於到啦!
韮菜鴨胸:夠鑊氣,唔肥膩,大件夾抵食。

小食牛展:味道一般,但勝在軟韌適中。

要食避風塘賴尿蝦,唯有下次再去排隊囉⋯
2021-01-05 1422 views
食呢間野日子係2 人晚餐限聚令既時間 .2 個人叫個羊腩煲 同白飯魚 以 ssp 4 大天王黎講都不失水準 🍴羊腩煲 細 🐑細既羊腩 size已好夠大 每人會有一兜腐乳比較衞生 羊腩 既皮幾彈牙 羊肉密度高 應該係黑草羊黎 . 個羊味唔算勁 但對於吸哂汁既羊腩煲黎講算濃 腐竹夠軟林 😃 馬蹄夠爽口 叫個生菜撈個白飯都已經好正👍🏻🍴牛油白飯魚 🐟每次都會點呢個 因為本身炸白飯魚已好正 佢整得好香脆 茨粉唔會太厚 白飯魚魚味濃 然後出面吸收哂牛油味 好香 好惹味 一定要襯啤酒👍🏻#羊腩煲 #中菜 #大排檔 #白飯魚 #牛油焗 #枝竹 #羊肉 #馬蹄 Score 平均分< 7.5/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Service 服務:👍🏻👍🏻~~~~~~~~~~~~~#小菜王深水埗福榮街43 號~~~~~~~~~~~~
🍴羊腩煲 細 🐑

🍴牛油白飯魚 🐟

Score 平均分< 7.5/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#小菜王
深水埗福榮街43 號
~~~~~~~~~~~~
2020-12-17
$280 (Tea)
2020-12-11 1249 views
自細響屋邨長大,最忘不了大排檔風味。不過香港地又熱又濕真係唔係好多人願意去大排檔既環境食。近排趁天氣涼涼爽爽,去西九龍中心行一轉,幫我喜歡的「小菜王」。未夠7:00,已經要排隊,可想而知香港人幾鍾意食風味菜,好彩排隊位置有十來張櫈坐下,等都等得舒服D。15分鐘終於有位。呢度既燃手小菜極多,以前試過炸豬大腸丶蒜蓉蒸勝瓜都好正,不過令我回味無窮既就係開邊蒜蓉蒸蝦、椒鹽鮮魷同豉椒花甲,今次加埋個砵酒焗蠔真係perfect既海鮮盛宴。蒜蓉開邊蒸蝦既蒜蓉夠多丶鮮魷就鬆化脆口丶豉椒花甲冇沙又惹味,配埋兩支啤酒就真係正正正!而個蠔煲相比就一般咗D。趁香港重有呢D排檔,真係要嚟多D。

趁香港重有呢D排檔,真係要嚟多D。
2020-11-27
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
  • 蒜蓉蒸勝瓜
  • 炸大腸
蒜蓉粉絲蒸扇貝(時價??)••••••呢間舖真係唔好彩😂老爸正正係點心師傅,對中菜略有研究。老爸一食就話唔係原隻扇貝,whatever急凍定冰鮮,柱肉係完全唔痴殼,當時小編唔識食都覺得奇怪🧐正常就算蒸過龍都好點都仲要拆舊肉出嚟,亦無柱肉裙邊或者紅膏,柱肉仲好實無鮮味。好後悔呢餐飯無攞收據,埋單$760,條數點計呢?唯一唔知價係6隻扇貝,兩支藍妹$66加其他餸都係$457,換言之,者係每隻扇貝$50?唔係嘛😤現場無nuts提供,唔應該有nuts費,就算要收加一,都要$40一隻,咁嘅質素未免食水太深😓。豉椒鵝腸($88)••••••芡汁收汁不合格,豉椒汁好水,令豉椒味道淡 ,成碟變左汁浸鵝腸,好彩鵝腸處理可以,無異味。百花小棠菜($95)••••••無乜墨魚滑鮮味,內餡少,切得太碎太細都減低口感。椒鹽鮮魷($108? $113?)••••••搞笑,寫文睇返餐牌,先見到呢度道菜有兩個價錢🤡有無咁玩野🤡有圖無圖差5蚊😁lol不過,呢道菜係好味👍🏻炸得脆身,調味合理,重點係鮮魷厚肉!好正🤤食得過癮滿足!菜心炒牛肉($95)••••••救命😫炒碟菜心都可以炒到黃哂老哂😓點搞啊。牛肉幾滑,份量不少,
蒜蓉粉絲蒸扇貝(時價??)
••••••

好後悔呢餐飯無攞收據,埋單$760,條數點計呢?

豉椒鵝腸($88)
••••••

百花小棠菜($95)
••••••
無乜墨魚滑鮮味,內餡少,切得太碎太細都減低口感。

椒鹽鮮魷($108? $113?)
••••••

菜心炒牛肉($95)
••••••
救命😫炒碟菜心都可以炒到黃哂老哂😓點搞啊。牛肉幾滑,份量不少,味道對味,但啲菜心本身已經唔靚,老又有渣,仲熟過龍黃哂真係好難接受😵。
🎖大大碟大排檔之樓上雅座😋.回味之選焗魚腸佢係少有食到咁足料🤤仲有埋魚肝😋平時多數都係溝埋油炸鬼就算,要去細味既話佢係有少少少少腥既😆但加番啲胡椒粉就可以😍仲有炸鼻涕魚、蒸大蟶子、金銀蛋莧菜、清蒸滑頭腩🤤🤤.佢個芝士牛油焗白飯魚,一如其名就唔係炸係焗嘅話🙈令到佢唔夠脆身,雖然個甜甜牛油味係唔錯,但就失去左脆既口感😂呢度啲嘢大碟得黎同價錢都有關,事關呢度啲價錢冇好平😂😂但我地食左十個菜黎講都真係足料👍🏻一定再嚟😋😋
🎖大大碟大排檔之樓上雅座😋
2020-08-29 991 views
今日第一日開始可以晚上堂食,頓時就想起夠曬鑊氣的小菜王,久違了的小炒,未禁晩飯堂食前經常去吃,食物好吃好味好招呼的一間有冷氣的大排檔,最愛吃這裡的小炒,不愧為小菜之王👍👍👍👍👍——————差不多每次去都吃的幾款餸,總是吃不厭🤣唯一改了小小就是平日吃的薑蔥斑腩煲,今天微微改變為枝竹火腩斑腩煲😂🐟魚是我的至愛———————-🟩枝竹火腩斑腩煲——-新鮮斑腩肉滑肉嫩鮮甜,配火腩枝竹惹味,枝竹炆得剛剛好😍———————🟧京都骨———洋蔥🧅汁料的惹味,京都骨酸酸甜甜的開胃,印象中每次都會叫來吃,味道令人停不了吃的滋味⋯⋯🥰——————-🟫椒絲🌶️腐乳通菜炒牛肉——-濃郁椒絲腐乳,夠味道的通菜,牛肉炒得軟熟😋——————-每樣餸菜都夠哂鑊氣,上枱就香噴噴的誘惑,難以抗拒的小菜王——————吃著美食的活在當下享受人生開心🥳⋯⋯簡單

——————
差不多每次去都吃的幾款餸,總是吃不厭🤣
🐟魚是我的至愛

———————-

———————

——————-

——————-
每樣餸菜都夠哂鑊氣,上枱就香噴噴的誘惑,難以抗拒的小菜王
——————
吃著美食的活在當下享受人生
開心🥳⋯⋯簡單
2020-07-04 491 views
今天朋友生日大夥兒一同來到我們的私竇慶祝。來到這裏當然找老板輝哥豪吃一頓。前菜點了花雕鴨舌,芥末墨魚頭和韭菜豬紅,三款小食都是我的最愛,特別是花雕鴨舌酒味濃郁,佐酒簡直一流。另外點了缽仔焗魚腸,這道菜在外面很難吃得到,實在值得懷緬的一道小菜。黃金蝦也是一絕,蟹黃味濃郁,蝦肉很大,絕對是必點小菜。薑蔥霸王雞,豉油皇鵝腸,清蒸大班,花辣田螺,椒鹽九肚魚,薑蔥田雞都非常好吃,鑊氣非常足夠。不過清蒸大班的魚肉有點硬,略嫌清甜味不足。滑蛋白飯魚做法非常特別,也是一道古老的菜式。蒜蓉蒸絲瓜和豉椒炒青瓜也不錯。整體來說非常滿意。而且老闆服務非常好,人均才250元。又可以在私人包房盡情歡樂,私隱度十足。絕對是一大班人吃飯的首選地方。

2020-07-03
$250 (Dinner)
  • 花雕鴨舌
  • 韭菜豬紅
  • 芥辣墨魚頭
  • 黄金虾
  • 砵仔焗鱼肠
  • 椒盐鲜鱿
  • 豉椒鹅肠
2020-06-24 1779 views
今天和一班愛國朋友一齊吃飯。選了這間由前退休警長開設的餐館。這間餐館為處深水埗福榮街有幾個店鋪。而且也有幾個閣樓包廂供貴賓使用。實在私隱度極高。最感謝的是因為我們都是愛國撐警的朋友。基本上送了很多小吃和全場飲品全免費。在這裏要感謝老闆輝哥。點了花雕鴨舌,田螺,椒鹽墨魚肉,椒鹽鮮魷,芝士西蘭花,韭菜豬紅,雙椒炒田雞,豉汁蒸鱔,豆角炒豬頸肉,鰻魚炒飯,白灼豬膶,芥辣墨魚頭,腐乳炒通菜,鹵水牛展,蒜蓉蒸勝瓜等菜式。當中老闆還多送了一份鹵水牛展,韭菜豬紅和芥辣墨魚頭給我們。實在非常感謝。我最喜歡吃花雕鴨舌和韭菜豬紅。鴨舌帶有酒味令你吃不停口,豬紅味道是我吃過最好的完全沒有腥味。另外芥辣墨魚頭亦很開胃。豆角炒豬頸肉的豬頸肉亦很香脆。椒鹽鮮魷和椒鹽墨魚肉簡直是佐酒的首選。田螺配上香辣醬令鮮味提高一個層次。另外鰻魚炒飯亦很特別,是用蛋白去炒。唯獨炒飯比較濕,如果乾身一點會較好。豉汁蒸鱔亦非常好。鱔肉很多非常有咬勁。雙椒炒田雞也非常好吃。滷水牛展水準也非常高。蒜蓉蒸勝瓜和腐乳通菜也做得不錯。唯一芝士西蘭花和白灼豬膶做得比較一般。但整體水準已經是非常高,難怪客似雲來。最後每人只收215元,相信老闆送了很

最後每人只收215元,相信老闆送了很多東西。正常來說起碼要人均300。

2020-06-23
$215 (Dinner)
  • 鰻魚炒飯
  • 花雕鴨舌
  • 韭菜豬紅
  • 蒜蓉蒸胜瓜
2020-06-18 669 views
放工同朋友去食小菜,見到呢間都幾多正評,就決定嚟。嚟到嘅時候朋友已經到咗。佢哋已經叫咗椒鹽九肚魚自己食緊😣同飲緊啤酒🤪我嚟到即刻唔執輸買咗個炸大腸,夠晒爽脆,好味。同埋帶咗個粉絲肥牛煲,幾個男人吹水飲酒一流。Ps同埋雖然係大排檔,冷氣都夠凍。

佢哋已經叫咗椒鹽九肚魚自己食緊😣同飲緊啤酒🤪

Ps同埋雖然係大排檔,冷氣都夠凍。
  • 炸大腸
  • 豉椒炒蟶子
2020-05-15 1038 views
今日突然之間好想食小炒,所以就約左班朋友夜晚去食大排擋。其中一個朋友提議去試吓小菜王,話佢喺深水埗係好出名,又好食嘅餐廳,最重要既係有冷氣,咁一於就試吓😁先叫左個韭菜豬紅,呢碗野真係勁足料,好大兜,好似食極都食唔完咁,豬紅又整得入味,辣度適中,唔錯唔錯👍🏻👍🏻另外就係蜆蚧鯪魚球,一碟有十幾個,粒粒都大大粒,又熱又彈牙,炸到個皮脆卜卜😬冇腥味,如果再配埋個醬汁,就更加好味😋😋仲有沙拉骨,都好好食,肉質幾林,配埋沙律醬好開胃👍🏻仲有炒蜆,勁夠鑊氣,又冇沙,好香口好惹味🥰
2020-05-14
$200 (Dinner)
2020-05-15 613 views
由於較早前疫情問題。去大牌檔食飯都小咗,所以都好耐無嚟過,近排較好轉,所以想食小炒的我,又唸起好有鑊氣的小菜王,呢間大牌檔隨咗食物好食,座位也寬闊,而且仲係有幾間鋪,好大,足夠空調的舒適,有些人不喜歡坐冷氣位置,又有戶外的座位,可能有些人喜歡坐外面有著大牌檔的風味.........我就更係坐冷氣@—-呢度既食物真係好好味,尤其係薑蔥魚腩煲,每次去到必吃,佢既味道惹味,魚腩厚身又大件,薑葱爆香的味道,望見未食已經流晒口水@—-沙薑雞🐔,沙薑味道濃郁,雞🐔滑溜,食落啖啖滑滑的雞肉,啖啖沙薑的惹味,令人越食越越開胃@——京都骨——用梅頭豬扒做的京都骨,酸甜味適中,配羊蔥香氣濃厚,隨咗好食之外,用梅頭豬扒做的京都骨,肉質不會硬,咬落軟熟之下有口感,開胃醒胃,吃不厭之餘,仲越食越好味😋😋😋😋😋😋@——日式燒靖魚,又香又脆口,皮脆肉嫩,比起日式餐廳的燒靖魚,一點也不會遜色⋯⋯😋😋😋😋@——-可能天氣熱咗啲,多咗款式飲品,椰青水,大熱天時,清熱解喝,一直都可以保持到水準的小炒王,隋了食物做得好,衞生也不錯,服務更是👍👍

我就更係坐冷氣

😋😋😋😋

2020-05-13 787 views
小菜王太出名,開到有5間鋪,晚晚都旺場,有店內冷氣位及門口吸煙位選擇;我唔吸煙,梗係坐冷氣房啦大排檔一定無裝修架啦,去得大排檔,就係幾個麻甩朋友加大量啤酒第一個小菜係「香露豬手」:完全唔掂!豬手唔入味之餘仲有少少苦味,普普通通整個南乳豬手算啦,整個咩鬼凍冰冰,一舊膠咁既香露豬手做咩呀⋯⋯跟住上「小炒王」:一上枱熱辣辣,好夠鑊氣,食落都好惹味又好大碟,但食食下好快涼咗,就越食越唔好食,又將小炒王必備,比較貴價既韮菜轉咗做西芹... 整體一般啦...豉椒蒸鱔:呢個好正常又好食,鱔肉好彈牙,唔算太油膩,不過呢個餸,都好難出事的,因為就係用加豉椒去蒸鱔囉總結:中規中矩,食物質素還可以,去大排檔都志在一班人去啤啤佢,所以還可以啦... 不過回家後現在幾頸渴,應該落咗唔少味精

啤酒

香露豬腳

小炒王

豉椒蒸鱔

2020-05-12
$180 (Dinner)
豉椒蒸鱔
最近疫情比較嚴重, 出街食飯人又多, 真係有啲心驚驚, 今日走去買外賣返屋企食, 點知原來有85折, 老細話口罩就冇能力供應俾街坊, 俾番小小折頭俾各位街坊, 同心抗疫!真係人間有愛!
, 俾番小小折頭俾各位街坊, 同心抗疫!真係人間有愛!
TakeAway
2019-12-07 1606 views
近排少咗人外出食飯,竟然到店內 唔使等位好難得。蜆蚧鯪魚球, 黃金蝦, 蒜蓉蒸勝瓜, 椒鹽九肚魚, 豉椒炒蟶子,全部都是我哋啲至愛。隔離枱嘅餸菜已到,聞到陣陣嘅香味, 已經流曬口水。三五知己專誠到來共聚晚餐, 喺大排檔裏有一種香港獨有的人情味。終於可以喺近日咁緊張嘅氣氛下, 放鬆下心情 ,回復平靜。店舖嘅員工好親切 ,好似大家識咗好耐嘅老朋友一樣, 啲街坊同員工有講有笑 ,伙記們寓工作於娛樂。今日quota已滿, 仲有好多餸菜好想食, 已約定友人, 下次繼續開懷暢食。
近排少咗人外出食飯,竟然到店內 唔使等位好難得。

隔離枱嘅餸菜已到,聞到陣陣嘅香味, 已經流曬口水。

終於可以喺近日咁緊張嘅氣氛下, 放鬆下心情 ,回復平靜。

• 黃金蝦
  • 蒜蓉蒸勝瓜
  • 蜆蚧鯪魚球
  • 砵仔焗魚腸
2019-09-13 1857 views
跟同事放工後到這裡吃飯提早做節,同事推介必食黄金蝦,我地先叫六個餸,啤酒。食完一round 又再叫,食完一round又再叫,最後叫左十一個餸,當中一個係炒飯。豬紅,味道好,不辣,細細粒,易入口,下面仲有韮菜。豉椒炒蜆,不太大隻,我覺得辣,有些有沙。蝦醬炒通菜,好味,不過蝦醬味可加強。炸墨魚餅,不油膩,但不脆,有墨魚粒,好薄,唔夠食。黄金蝦,招牌菜,味道好,有些鹹,不夠乾身,好有鹹蛋黃味,碟底仲有鹹蛋黃。金銀蛋莧菜,好大碟,好味,但皮蛋太少。牛仔骨,好淋好好味,洋蔥OK。椒鹽九肚魚,點埋喼汁就真係非常正。炸鯪魚球,蜆蚧太少,多了些葱,鯪魚球不夠彈,味道可以。沙拉肉排,好多沙律醬,肉排味道好好。鰻魚炒飯,味道好,鰻魚沒有骨,但不夠乾身,似濕炒飯。總結,食完飽到頂住。

豬紅,味道好,不辣,細細粒,易入口,下面仲有韮菜。

豉椒炒蜆,不太大隻,我覺得辣,有些有沙。

蝦醬炒通菜,好味,不過蝦醬味可加強。

炸墨魚餅,不油膩,但不脆,有墨魚粒,好薄,唔夠食。

金銀蛋莧菜,好大碟,好味,但皮蛋太少。

牛仔骨,好淋好好味,洋蔥OK。

椒鹽九肚魚,點埋喼汁就真係非常正。

炸鯪魚球,蜆蚧太少,多了些葱,鯪魚球不夠彈,味道可以。

沙拉肉排,好多沙律醬,肉排味道好好。

鰻魚炒飯,味道好,鰻魚沒有骨,但不夠乾身,似濕炒飯。

總結,食完飽到頂住。
2019-09-10