2022-07-28 2319 views
去到大排檔小炒店,最鍾意就係叫煎炸嘅食物,叫咗幾款椒鹽食物,椒鹽白飯魚,椒鹽九肚魚,簡直係中伏,唔明白點解炸嘢拎到出嚟都唔係超級熱辣辣😢😢,真係有啲失色,不過始終屋企好難整煎炸食物,間唔中出街食下都還可以嘅😆😆

2022-07-20 1279 views
菜!冇味!扇背!冇味!又唔新鮮!豉油王蝦!蝦就可以!但有一隻唔新鮮!味道?差!冇鼓油咸香味!唔會食到要啃手指!聖子!過熟!整體係不知所謂!自己整好食過佢!佢地真係要檢討下!唔好一味擴張生意!唔理質素!
2022-07-20
2022-06-29 1333 views
不評價味道,因每個人口味唔同,今次我只想講。食物質素非常差。味精多到未食完餐飯已經口渴到不得了。之後幾日就屙到七彩,高燒! 今次係我第一次評論餐廳,就係因為間野簡直劣食到無話可說。焗魚腸係無魚腸,粉絲扮魚腸,加d魚油扮魚腥味。豉椒炒花蛤,臭!非常唔新鮮!openrice要200字先可以評論。甘就。垃圾餐廳食物發霉,落鬼死咁多味精就係希望客人嗌多d啤酒。服務態度極度惡劣,落單無回應,重複多次就叫你收聲。簡直八婆到一個地步。至於環境方面。本身就係大排檔,無讚無彈。講真,去食大排檔預咗無服務,但係呢間極品餐廳唔係無服務,係一個唔覺意分分鐘妖返你轉頭。同住係附近居民了解,晚晚d餐檯鋪滿條街,好心你搵咁喇多。要求你個食材新鮮小小都唔係過分要求啦。食到我屙足整晚。差差差差差!極度差!非常差!劣食到無底線!簡直係收買人命!奉勸各位去之前做足心裡準備。
2021-10-27 3748 views
星期日同家人前往欣澳遠足後,夜晚當然係要擦餐勁既!出門搵揀餐廳,揀人多既地方就實無錯。一係好抵食,一係好好食!終於,我地響深水埗搵到呢間好多人圍住既小菜王,並引證左上面果句說話!碟碟份量足夠,大件夾抵食!絕對係親朋戚友既聚會首選!好多張枱都有叫羊腩煲,下次一定會試埋佢!
星期日同家人前往欣澳遠足後,
夜晚當然係要擦餐勁既!

出門搵揀餐廳,揀人多既地方就實無錯。
一係好抵食,一係好好食!

碟碟份量足夠,大件夾抵食!
絕對係親朋戚友既聚會首選!

好多張枱都有叫羊腩煲,下次一定會試埋佢!
焗魚腸
2021-10-24
Type of Meal
Dinner
焗魚腸
2021-09-02 2679 views
🤩 深水埗|小菜王|丁丁探店人均:155 HKD地址:深水埗福榮街43號-一年前班长请我爱文生送我走谁能想到今年我回来送班长了深水埗大排档扎堆这次试试有名的小菜王(不是容记小菜王!)总体评价是分量很足!味道也很不错-「小炒王」这是香港很经典的下酒菜不同店的风味也不同芹菜虾干榨菜腰果不同食材一起炒吃一整盘也不会腻-「椒盐九肚鱼」自从去年吃了这个菜之后我基本每次大排档都会点鱼肉很嫩油炸的很香脆-「鼓椒炒蚬」这也是经典菜式之一适合下酒-「黑胡椒牛仔骨」朋友点的这个菜味道还是不错的牛仔骨的肉有一点肥反而里面的洋葱很甜很好吃
🤩 深水埗|小菜王|丁丁探店
人均:155 HKD
地址:深水埗福榮街43號
一年前班长请我爱文生送我走
谁能想到今年我回来送班长了
深水埗大排档扎堆
这次试试有名的小菜王
(不是容记小菜王!)
总体评价是分量很足!
味道也很不错

油炸的很香脆
「鼓椒炒蚬」
这也是经典菜式之一
适合下酒
「黑胡椒牛仔骨」
朋友点的这个菜
椒盐九肚鱼
豉椒炒蚬
  • 豉椒炒蜆
2021-09-01 1794 views
行完街突然想食炒菜,就openrice random揀一間大排檔,我地最後揀左深水埗都出名既小菜王。由於當日係weekend,餐廳都幾好多人,所以等左一陣位先入座,不過都唔算耐🥢豉椒炒蜆炒蜆都幾大碟,唔會好多空殼,蜆肉都新鮮,但真係好多沙,有一半都係沙,仲有啲咸,我不停飲水🤢🥢椒鹽鮮魷魷魚較彈牙亦夠厚身,我好怕有啲地方魷魚細細,但咬落去成舊粉。佢上粉上得均勻,炸到金黃色,相當香口,呢碟係最好食🥢薑蔥魚腩煲魚腩厚身大件,肉質唔錯,但淨係食到白胡椒味,好彩有薑葱味搭救,但係唯一呢碟咸淡度適中🥢腐乳炒通菜炒通菜完全冇穫氣,似係灼咁,炒得過熟,都冇咩蝦醬味雖然食物質素一般,但服務唔錯,唔似其他大排擋通常都係邊食邊受氣

🥢豉椒炒蜆

🥢椒鹽鮮魷

🥢薑蔥魚腩煲
薑蔥魚腩煲

🥢腐乳炒通菜
炒通菜完全冇穫氣,似係灼咁,炒得過熟,都冇咩蝦醬味

2021-08-29
2021-08-18 1912 views
疫情下我真係好怕呢種大排檔做唔住,所以有時間就落去幫襯下。見到仍然超多人等位就知道唔洗擔心。人少少兩人叫咗「豉椒聖子王」$45/隻合理價錢,聖子王啖啖肉唔腥又爽脆,自己係企唔識整過曬火,都係在大排檔食先正😅,「油鹽水花甲」,粒粒都有肉,完全冇沙,份量又多,湯底有冬菜少少粉絲超級甜,叫埋個瀬粉一齊食一流。仲有必食「豬大腸配酸姜」冇菠蘿🍍😋!之前食過「黃金中蝦」同「蒜蓉牛油白飯魚」兩大名菜。真係要一食再食😃
油鹽水花甲
  • 豉椒炒蟶子
  • 芝士牛油焗白飯魚
  • 黃金蝦
2021-06-19 1722 views
又再一次食我最鐘意既小菜 , 講到到小菜 一定要去一去深水埗~,不過人人就多左啲,可能要等耐啲不過好在我哋嗌咗菜之後,好快都上菜,我哋嗌咗個椒鹽白飯魚同埋炸雲吞,都係職責非常脆口

不過人人就多左啲,可能要等耐啲

不過好在我哋嗌咗菜之後,好快都上菜

我哋嗌咗個椒鹽白飯魚同埋炸雲吞,都係職責非常脆口

2021-06-19
2021-04-25 1960 views
去到深水埗冇理由唔食吓「小菜王」,環境雖然係一般,不過有冷氣又乾淨都算係咁,而且阿姐熱情豉椒炒蜆 - 大大碟,嘢味又新鮮,其他食肆好多時都係殼多,但係依家唔係,空殼情況少豉汁鵝腸 - 呢啲功夫多嘅菜喺屋企真係唔會做,洗得好乾淨,而且肥膏唔多,鵝腸食落爽口椒鹽鮮魷 - 魷魚🦑肉厚大,自己去街市買都唔平,佢嘅炸粉唔厚,唔會食到一口粉,正👍🏻白粥 - 喺潮州粥嗰種,有粒粒嘅飯,冇特別不過送餸減鹹就剛剛好平時夜晚係好多人食嘅,不過今日比較早,所以唔使等位,而且佢有冷氣,喺夏天嚟食都唔怕食到身水身汗。最緊要街坊價,碟碟都好大碟,食唔晒記得打包

豉油王鵝腸

白粥

Type of Meal
Dinner
2021-02-23 1723 views
2021.02.22香港人鍾唔鍾意排隊⋯一等⋯再等。唔知等咗幾耐。終於到啦!一條街、兩條街、幾多個舖位、舖位每一角落用到盡。一枱接一枱。你食飽就到我食。但地方乾浄企理,伙記勤快有禮。大大聲聲,好熱鬧,好有氣氛。韮菜鴨胸:夠鑊氣,唔肥膩,大件夾抵食。小食牛展:味道一般,但勝在軟韌適中。一心諗住食避風塘賴尿蝦,點知一時口叫錯咗椒鹽賴尿蝦。無辦法啦!都要食㗎!但係賴尿蝦都叫做鮮甜,彈牙。要食避風塘賴尿蝦,唯有下次再去排隊囉⋯
2021.02.22
香港人鍾唔鍾意排隊⋯一等⋯再等。唔知等咗幾耐。終於到啦!
韮菜鴨胸:夠鑊氣,唔肥膩,大件夾抵食。

小食牛展:味道一般,但勝在軟韌適中。

要食避風塘賴尿蝦,唯有下次再去排隊囉⋯
2021-01-05 1411 views
食呢間野日子係2 人晚餐限聚令既時間 .2 個人叫個羊腩煲 同白飯魚 以 ssp 4 大天王黎講都不失水準 🍴羊腩煲 細 🐑細既羊腩 size已好夠大 每人會有一兜腐乳比較衞生 羊腩 既皮幾彈牙 羊肉密度高 應該係黑草羊黎 . 個羊味唔算勁 但對於吸哂汁既羊腩煲黎講算濃 腐竹夠軟林 😃 馬蹄夠爽口 叫個生菜撈個白飯都已經好正👍🏻🍴牛油白飯魚 🐟每次都會點呢個 因為本身炸白飯魚已好正 佢整得好香脆 茨粉唔會太厚 白飯魚魚味濃 然後出面吸收哂牛油味 好香 好惹味 一定要襯啤酒👍🏻#羊腩煲 #中菜 #大排檔 #白飯魚 #牛油焗 #枝竹 #羊肉 #馬蹄 Score 平均分< 7.5/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Service 服務:👍🏻👍🏻~~~~~~~~~~~~~#小菜王深水埗福榮街43 號~~~~~~~~~~~~
🍴羊腩煲 細 🐑

🍴牛油白飯魚 🐟

Score 平均分< 7.5/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#小菜王
深水埗福榮街43 號
~~~~~~~~~~~~
2020-12-17
$280 (Tea)
2020-12-11 1237 views
自細響屋邨長大,最忘不了大排檔風味。不過香港地又熱又濕真係唔係好多人願意去大排檔既環境食。近排趁天氣涼涼爽爽,去西九龍中心行一轉,幫我喜歡的「小菜王」。未夠7:00,已經要排隊,可想而知香港人幾鍾意食風味菜,好彩排隊位置有十來張櫈坐下,等都等得舒服D。15分鐘終於有位。呢度既燃手小菜極多,以前試過炸豬大腸丶蒜蓉蒸勝瓜都好正,不過令我回味無窮既就係開邊蒜蓉蒸蝦、椒鹽鮮魷同豉椒花甲,今次加埋個砵酒焗蠔真係perfect既海鮮盛宴。蒜蓉開邊蒸蝦既蒜蓉夠多丶鮮魷就鬆化脆口丶豉椒花甲冇沙又惹味,配埋兩支啤酒就真係正正正!而個蠔煲相比就一般咗D。趁香港重有呢D排檔,真係要嚟多D。

趁香港重有呢D排檔,真係要嚟多D。
2020-11-27
  • 蒜蓉蒸勝瓜
  • 炸大腸
蒜蓉粉絲蒸扇貝(時價??)••••••呢間舖真係唔好彩😂老爸正正係點心師傅,對中菜略有研究。老爸一食就話唔係原隻扇貝,whatever急凍定冰鮮,柱肉係完全唔痴殼,當時小編唔識食都覺得奇怪🧐正常就算蒸過龍都好點都仲要拆舊肉出嚟,亦無柱肉裙邊或者紅膏,柱肉仲好實無鮮味。好後悔呢餐飯無攞收據,埋單$760,條數點計呢?唯一唔知價係6隻扇貝,兩支藍妹$66加其他餸都係$457,換言之,者係每隻扇貝$50?唔係嘛😤現場無nuts提供,唔應該有nuts費,就算要收加一,都要$40一隻,咁嘅質素未免食水太深😓。豉椒鵝腸($88)••••••芡汁收汁不合格,豉椒汁好水,令豉椒味道淡 ,成碟變左汁浸鵝腸,好彩鵝腸處理可以,無異味。百花小棠菜($95)••••••無乜墨魚滑鮮味,內餡少,切得太碎太細都減低口感。椒鹽鮮魷($108? $113?)••••••搞笑,寫文睇返餐牌,先見到呢度道菜有兩個價錢🤡有無咁玩野🤡有圖無圖差5蚊😁lol不過,呢道菜係好味👍🏻炸得脆身,調味合理,重點係鮮魷厚肉!好正🤤食得過癮滿足!菜心炒牛肉($95)••••••救命😫炒碟菜心都可以炒到黃哂老哂😓點搞啊。牛肉幾滑,份量不少,
蒜蓉粉絲蒸扇貝(時價??)
••••••

好後悔呢餐飯無攞收據,埋單$760,條數點計呢?

豉椒鵝腸($88)
••••••

百花小棠菜($95)
••••••
無乜墨魚滑鮮味,內餡少,切得太碎太細都減低口感。

椒鹽鮮魷($108? $113?)
••••••

菜心炒牛肉($95)
••••••
救命😫炒碟菜心都可以炒到黃哂老哂😓點搞啊。牛肉幾滑,份量不少,味道對味,但啲菜心本身已經唔靚,老又有渣,仲熟過龍黃哂真係好難接受😵。
🎖大大碟大排檔之樓上雅座😋.回味之選焗魚腸佢係少有食到咁足料🤤仲有埋魚肝😋平時多數都係溝埋油炸鬼就算,要去細味既話佢係有少少少少腥既😆但加番啲胡椒粉就可以😍仲有炸鼻涕魚、蒸大蟶子、金銀蛋莧菜、清蒸滑頭腩🤤🤤.佢個芝士牛油焗白飯魚,一如其名就唔係炸係焗嘅話🙈令到佢唔夠脆身,雖然個甜甜牛油味係唔錯,但就失去左脆既口感😂呢度啲嘢大碟得黎同價錢都有關,事關呢度啲價錢冇好平😂😂但我地食左十個菜黎講都真係足料👍🏻一定再嚟😋😋
🎖大大碟大排檔之樓上雅座😋
2020-08-29 986 views
今日第一日開始可以晚上堂食,頓時就想起夠曬鑊氣的小菜王,久違了的小炒,未禁晩飯堂食前經常去吃,食物好吃好味好招呼的一間有冷氣的大排檔,最愛吃這裡的小炒,不愧為小菜之王👍👍👍👍👍——————差不多每次去都吃的幾款餸,總是吃不厭🤣唯一改了小小就是平日吃的薑蔥斑腩煲,今天微微改變為枝竹火腩斑腩煲😂🐟魚是我的至愛———————-🟩枝竹火腩斑腩煲——-新鮮斑腩肉滑肉嫩鮮甜,配火腩枝竹惹味,枝竹炆得剛剛好😍———————🟧京都骨———洋蔥🧅汁料的惹味,京都骨酸酸甜甜的開胃,印象中每次都會叫來吃,味道令人停不了吃的滋味⋯⋯🥰——————-🟫椒絲🌶️腐乳通菜炒牛肉——-濃郁椒絲腐乳,夠味道的通菜,牛肉炒得軟熟😋——————-每樣餸菜都夠哂鑊氣,上枱就香噴噴的誘惑,難以抗拒的小菜王——————吃著美食的活在當下享受人生開心🥳⋯⋯簡單

——————
差不多每次去都吃的幾款餸,總是吃不厭🤣
🐟魚是我的至愛

———————-

———————

——————-

——————-
每樣餸菜都夠哂鑊氣,上枱就香噴噴的誘惑,難以抗拒的小菜王
——————
吃著美食的活在當下享受人生