六小館

SIXA
Now Closed
2022-04-26 1004 views
呢間餐廳長期客滿,今日11點多去到,終於不用等位。餐廳透入自然光,加上寬闊的坐位,坐得舒服。今次點了一盅六件有2粒燒賣,2粒菜苗餃,2粒粉果,質素不俗。粉果的皮因為太薄,所以容易一夾就散。而燒賣內竟然有帶子,不過就咁食就食唔出,我都是餃開一半才見到。紅米鮮蝦帶子腸粉腸粉柔滑,加上裡面包了炸薄脆和原隻蝦,口感豐富有層次,不過帶子卻冇左影。北菇滑雞盅飯米粒粒粒分明,冬菇和雞的質素都不差,屬於正常發揮。懷舊芝麻卷非常柔滑,加上濃濃的黑芝麻味,又不會過甜,食落很順口,十分值得推介。呢間店的定價算高,不過食物水準也對得住呢個價錢。
呢間餐廳長期客滿,
今日11點多去到,
終於不用等位。
餐廳透入自然光,
加上寬闊的坐位,坐得舒服。

今次點了

有2粒燒賣,2粒菜苗餃,2粒粉果,
質素不俗。
粉果的皮因為太薄,
所以容易一夾就散。
而燒賣內竟然有帶子,

不過就咁食就食唔出,
我都是餃開一半才見到。
紅米鮮蝦帶子腸粉

腸粉柔滑,
加上裡面包了炸薄脆和原隻蝦,
口感豐富有層次,不過帶子卻冇左影。

米粒粒粒分明,
冬菇和雞的質素都不差,
屬於正常發揮。
懷舊芝麻卷

非常柔滑,
加上濃濃的黑芝麻味,
又不會過甜,食落很順口,

十分值得推介。
呢間店的定價算高,
不過食物水準也對得住呢個價錢。
2022-04-17
Type of Meal
Lunch
2022-02-15 1409 views
一盅六件$96黑松露蝦餃皇$48金菇牛肉腸粉$52蘿蔔絲酥$48好味指數:😋😋😋抵食指數:💲💲環境舒適:😌😌😌😌環境衛生:🧹🧹🧹🧹服務質素:💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️推介原因:有日去了東涌行outlet。行街前先填飽肚子,就去了六小館。食物價錢偏貴,比較抵的就是一盅六件。如其名,有6件點心,包括燒賣、鮮蝦菜苗餃、潮州蒸粉果各2件。菜苗餃和粉果的餡都塞得脹卜卜的。皮夠薄。黑松露蝦餃皇好香黑松露味,蝦仁🍤大隻又爽口。蘿蔔絲酥夠鬆化,但咬一口後,竟發現內裡卷著一條頭髮,好不衛生🤢。慶幸侍應二話不說就答應退款或另換一碟給我們。
黑松露蝦餃皇
推介原因:

蘿蔔絲酥
金菇牛肉腸粉
2022-01-08 842 views
.晚市無左堂食🍴星期六緊係要早起去飲下茶🫖坐下啦🥰🥰……….去左citygate 嘅六小館飲早茶🙂呢間嘅點心好好食❤️雖然比其他價錢貴小小👛但點心真心高質😗🤣🤣………..🌟黑松露蝦餃皇👑($48)有2粒,好香黑松露味😍🥰好正!………..🌟北菇滑雞盅飯🍚($52)豉油比較「傑身」,滑雞🐓係真係滑😍😂😂滑雞面有d薑粒,撈埋飯食有種化油膩嘅感覺❤️😗………..🌟蘿蔔絲酥🥕🧑🏻‍🌾($48)呢個就比較普遍,但外皮好鬆化🙂😆唔錯👍🏻……….🌟古法馬拉糕($48)唔會好甜😍又好軟綿綿🥰……….味道:🌕🌕🌕🌕🌖4.8/5衛生:🌕🌕🌕🌕🌑4/5環境:🌕🌕🌕🌕🌗4.5/5性價比:🌕🌕🌕🌖🌑3.8/5回頭率:🌕🌕🌕🌕🌕5/5(我已經食第5、6次😂😂)……….
晚市無左堂食🍴
星期六緊係要早起去飲下茶🫖坐下啦🥰🥰
去左citygate 嘅六小館飲早茶🙂
呢間嘅點心好好食❤️
雖然比其他價錢貴小小👛但點心真心高質😗🤣🤣
………..
🌟黑松露蝦餃皇👑($48)
有2粒,好香黑松露味😍🥰好正!
………..
🌟北菇滑雞盅飯🍚($52)
………..
🌟蘿蔔絲酥🥕🧑🏻‍🌾($48)
呢個就比較普遍,但外皮好鬆化🙂😆唔錯👍🏻
……….
🌟古法馬拉糕($48)
唔會好甜😍又好軟綿綿🥰
味道:🌕🌕🌕🌕🌖4.8/5
衛生:🌕🌕🌕🌕🌑4/5
環境:🌕🌕🌕🌕🌗4.5/5
性價比:🌕🌕🌕🌖🌑3.8/5
回頭率:🌕🌕🌕🌕🌕5/5
(我已經食第5、6次😂😂)
黑松露蝦餃王
蘿蔔絲鬚
2022-01-08
$120 (Breakfast)
黑松露蝦餃王
蘿蔔絲鬚
2021-11-10 1690 views
🇭🇰六小館·鳳爪排骨飯$62 l 七零雞扎$48 l 翡翠竹笙素餃$42呢間我地之前已經食過一次架啦 記得上次佢D野食唔錯 所以今次就再黎啦😈佢既鳳爪同排骨都好入味 而且佢D飯好粒粒分明🤤🤤之後佢個雞扎都好靚 佢個魚肚索曬汁得黎完全唔會肥膩 入面既雞都好嫩 不過就細舊D🤭之後佢個素餃成舊都綠色既 超搞笑 不過呢個食落就清少少 如果大家食得蝦既話 可以試下佢地既鮮蝦菜苗餃 我男朋友上次食過話好好味 佢入面隻蝦係同粒餃一樣咁大 超甜 而且好彈牙🦐·📍東涌達東路20號東薈城名店倉6樓601號舖
🇭🇰六小館
l 翡翠竹笙素餃$42
翡翠竹笙素餃

📍東涌達東路20號東薈城名店倉6樓601號舖
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
鳳爪排骨飯
七零雞扎
2021-10-24 1476 views
趁放假帶媽咪去左東涌行下Outlet,順便諗住係東薈城食埋野。媽咪話想飲茶,所以就揀左呢間六小館整返一盅兩件😋唔知係咪呢到主打唔係食點心,所以選擇種類唔算好多,但勝在樣樣質素都好高🟡 蘿蔔絲酥 $48外皮勁香脆,裡面蘿蔔食得出清甜,係我食過咁多間酒樓嘅蘿蔔絲酥餅入面算係其中之一高質👍🏽👍🏽🟡 鮮蝦菜苗餃 $52皮薄餡靚,粒粒入面都有一大隻蝦,絕對貨真價實🟡 金菇牛肉腸粉 $52腸粉皮夠晒薄,而且又夠滑,但個牛肉餡就一般般,可能啲料唔算多,牛肉味道比較淡🟡 肉碎蠔仔泡飯 $148呢個泡飯不得了,蠔仔粒粒都好肥美,而且數量好多,足料到不得了,湯底亦都鮮甜,唔會好重味精食完要飲好多水個隻❤️順帶一提,埋單個陣原來下午茶時段所以全部野都有75折,性價比好高👏🏽👏🏽

🟡 蘿蔔絲酥 $48

🟡 鮮蝦菜苗餃 $52
皮薄餡靚,粒粒入面都有一大隻蝦,絕對貨真價實

🟡 金菇牛肉腸粉 $52

🟡 肉碎蠔仔泡飯 $148

2021-10-09 1353 views
呢間唔算好大,但環境舒適,好適合三五知己飲茶食點心😋點心非常有水準,亦都有幾多比較特別嘅點心,不過價錢稍為貴咗少少🙂最推介蘿蔔絲酥卷同懷舊芝麻卷,非常好食👍
呢間唔算好大,但環境舒適,好適合三五知己飲茶食點心😋

最推介蘿蔔絲酥卷同懷舊芝麻卷,非常好食👍
2021-10-07 1110 views
又估唔到六小館呢度d野幾抵食,而且環境甚好,大廳空間足夠,當晚黎到就算坐滿8成人都未覺侷促。除左晚市茶位比較貴之外我都冇其他野好挑剔了😂先叫左大人細蚊仔都中意嘅香口野先,呢碟炸雞球啖啖肉,側旁仲有蝦片做擺盤,而雞球粒粒都同蝦片size差唔多,外面香脆內裏仲鎖滿肉汁,應該是用上雞脾肉先至會咁多汁而且無骨,啱晒懶人食🥰蠔仔煎蛋都唔錯,足料,睇下d蠔仔幾大甩🤤中間亦用左d香菜同蔥黎調味,而且呢個餸仲配左2杯清酒,有提升海鮮鮮味嘅作用,夜晚小酌一杯簡直一大樂事😳最後食返個芒果布甸作結,happy dinner黎👍🏻

最後食返個芒果布甸作結,happy dinner黎👍🏻
2021-10-06 515 views
六小館風格行文青復古風,地方超級闊落而且坐得舒服,前菜花生當然唔少得啦,餐廳今晚幫大家諗好咗一個可以快速清花生嘅方法🤣🤣就係佢推出嘅新海鮮menu,會送埋2杯清酒比你,見佢咁抵,就叫左個胡麻明醬蝦球,然後再叫多個湯羹,每位上的,再加多個咕嚕肉,簡簡單單一餐飯。簡單之中帶點不平凡嘅首先係呢味胡麻蝦球,每粒蝦球拳頭咁大,而且前後早有全部俾個胡麻醬汁痴滿晒,蝦球爽口彈牙,同佢送嘅2杯酒一齊食亦能帶出蝦本身嘅鮮味。湯羹就正正常常,口感幼滑而唔漿口,而咕嚕肉賣相都唔差,肉大大嚿但唔多,酸甜平衡得到🤓埋單人均先二百多,實屬相當抵食,下次會叫一d有鑊氣嘅小菜試下佢嘅手勢先得🥰🤩

2021-10-06 331 views
今晚黎到六小館食飯,先講總結,就係平得黎又好食嘅中菜,而且環境舒服,唔知係咪而家少咗自由行嘅關係,東涌呢個頭以往人山人海嘅景象已經風光不再,反而多咗一份平靜。前菜叫左泡椒爽脆魚皮,正常價錢,而且而家仲送咗兩杯清酒,出面閑閑哋叫一杯清酒都講緊$4,50,嚟到六小館食飯竟然送咗兩杯咁大方🤟🏻味道正常,微微辣,而且幾惹味,好玩香港人口味,魚皮亦夠晒爽脆,素晒啲汁咁食。清酒微哽,係比較少見有咁嘅組合。燉湯超級金甜好飲,而且夠晒熱,啱晒鍾意飲中湯嘅人,唯一可惜嘅係料頭唔夠多,另外炒雜菇份量ok而且抵食,菇嘅種類型夠晒多,亦係素晒d汁咁食,送飯一流🤤

2021-10-04 321 views
令到東涌東薈城名店倉嘅呢間粵菜中菜館,六小館,除咗呢度嘅環境有好大篇嘅落地玻璃之外,可以欣賞海景之餘,亦可以透過玻璃望入半開放式嘅廚房,同時品嚐埋廚師製作嘅過程。粵菜入邊我自己就最鍾意食蠔餅,但蠔餅要做得好食係一啲都唔容易,今次食呢個蠔仔煎蛋份量唔算大,一底only,蠔仔都算多,而且冇怪味,而呢度係用煎蛋配上蠔餅,有別於街頭食到嘅粉漿底,各有好壞,六小館嘅會多咗一份蛋香,但相對地脆度會減少,不過亦都唔油膩,都算係高分之作。另外跟咗兩杯清酒,幾清新,感覺比一般嘅清酒更加米色,有種飽和左嘅感覺,同蠔餅呢類海鮮菜式幾夾

2021-10-04 300 views
今日喺東涌行完outlet,即刻跑過嚟呢度六小館同屋企人食個快飯,因為上網見到有個活動幾有趣,叫做seafood love sake,基本上就係你嗌一個同海鮮相關嘅菜式,就會配搭好一杯日本sake比你😳✨我當然唔會錯過呢個咁好嘅機會有得品嚐一下sake嘅韻味!🤡最估唔到係,佢竟然年前坐完呢一個泡椒爽脆魚皮都包左兩杯sake😁咩名堂我就唔係好識,但都無阻佢個名霸氣外漏,月桂冠 京釀祝米大吟釀,呢款就帶有淡淡優雅嘅香氣,單純清爽,同輕盈爽口嘅前菜冷盤泡椒爽脆魚皮十分夾,減少腥味嘅同時,即刻斷咗魚皮嘅鮮味,非常開胃,味蕾係完全打開都係一個新嘅境界咁享受。

2021-10-04 305 views
搭完昂坪360 ,拜完大佛行過大環之後返到嚟市區,唔想食food Court但又想食好多唔同嘅嘢,同朋友商量完之後決定去六小館食高質小小嘅仲裁,呢度環境好闊落,裝修別緻光猛,乾淨企理,而且服務亦好細心。係眾多粵菜menu入邊,零零舍舍有張特別顯眼嘅專門食海鮮清酒為主,款式就唔算特別多,只有三款配搭,但係菜式種類都好吸引,有胡麻將明蝦球同埋蠔仔煎蛋,今次就叫左$178胡麻醬明蝦球,呢個價錢仲配左2杯月桂冠 優質山田錦大吟釀,帶有花果清香嘅味道,質地順滑,甜美柔和,清淡簡約嘅風味,搭配胡麻將明蝦球嘅美味鹹甜同爽但口感,能夠提升兩者之間嘅層次,相輔相成,係一種鮮味喺同甜味喺口中蕩漾嘅感覺🙌🏻

2021-09-28 353 views
山長水遠真係嚟東涌飲餐茶😂 不過真係覺得好值得,性價比好高!仲要search一search真係得東涌有,就覺得更加值!今日叫咗👇🏻一盅六件 $96 - 鍾意食餃嘅朋友(2個人)的話就值得叫!六小館灌湯餃 $62 - 正常水平,冇特別黑松露蝦餃王 $48 - 相對失色,餃子皮太厚,黑松露完全唔突出杞子鮮蝦燒賣 $52 - 加埋辣椒油超級好食紅米鮮蝦帶子腸粉 $62 - 我敢講係我食過最好食嘅腸粉😂 不過千期唔好倒豉油落去,因為腸粉入面係炸嘅鮮蝦同帶子(似好脆嘅炸兩),當然呢個好食好多!鹹水角 $42 - 熱辣辣,好脆,新鮮炸出嚟,好好食!但係屬於正常水平💁🏻‍♀️黃金流沙包 $48 - 都好食嘅,但係對比起今日食嘅相對普通新疆棗皇糕 $42 - 都係相對普通,味道係有嘅,但係如果層次嗰度做返好啲會加多分!六小館炒飯 $158 - 啱啱五個人裝到五碗飯,唔知係咪份量啱啱好嘅原因,所以覺得味道份量都恰到好處👍🏻5個人埋單$754,人均$150,性價比好高,會覺得抵食!仲有環境好好,好寬躺🥰可以五個人一齊食🥰不過唔好太遲去,我嗰日去到已經食唔到蘿蔔絲酥🥲

今日叫咗👇🏻
六小館灌湯餃 $62 - 正常水平,冇特別
杞子鮮蝦燒賣 $52 - 加埋辣椒油超級好食

5個人埋單$754,人均$150,性價比好高,會覺得抵食!

仲有環境好好,好寬躺🥰可以五個人一齊食🥰

不過唔好太遲去,我嗰日去到已經食唔到蘿蔔絲酥🥲
  • 紅米鮮蝦帶子腸粉
周六有要事前往東涌, 想在東薈城草草解決Lunch。發現呢間風評不錯,於是3個人黎食。不得不說,東薈城要前往6樓有點迂迴曲折,對唔太熟呢個商場既我黎講,要搵啱部去到6樓既lift有d難度。六小館是陸慶娛樂旗下,同系仲有間六公館。(不過冇幫襯過,不評論。)在無訂檯情況下, 等了約莫半小時。雖然看到裡面大把位, 目睹門口小姐仍趕人走, 連飛都唔再派,感覺不太好。門口放了餐牌,點心選擇價目清晰,一目了然,值得一讚。(雖然價格小貴,但明碼實價。)入去到空間感十足, 窗戶透入自然光,感覺明亮,窗外都有些少景睇下。內櫳裝修富設計感,座位亦寛敞舒適,整體新淨舒服。翻查資料,原來是由香港著名梁姓設計師以60年代香港小飯館作設計藍本而打造,咁揼本Design,咁有格調都好應該。服務不算太好,女侍應冇講係咩黎就逕自放下一碟錯的點心,我地認得係已經食咗既野,已經幾個人即時叫住佢,點知佢頭也不回地轉身離開,如在夢中,叫都唔醒嗰隻。(汗)好在點心在水準之上…紅米鮮蝦帶子腸粉($62)Steamed Rice Rolls with Shrimps and Scallop外層是鮮艷的紅米腸,表包幼滑,中間裹著一層炸

好在點心在水準之上
紅米鮮蝦帶子腸粉($62)

紅米鮮蝦帶子腸粉Steamed Rice Rolls with Shrimps and Scallop

外層是鮮艷的紅米腸,表包幼滑,中間裹著一層炸薄脆,中間係蝦肉,帶子就唔係好覺有。

工序比較繁複,香港都唔係間間酒樓有得食,見呢度有,果斷嗌黎試下。不過咁樣兩條就62蚊,點心黎講有啲貴

蘿蔔絲酥($48)
Crispy Turnip Puff

蘿蔔絲酥Crispy Turnip Puff

另一樣我覺得已經無可挑剔的點心當屬呢個蘿蔔絲酥。坊間有好多炸得太硬,但佢呢間係鬆脆而不硬,冇炸過龍,冇油饐味,恰到好處,外觀亦大小一致,酥皮精緻好看。入面的蘿蔔絲非常熱,入口清爽,外脆內嫩,口感一流!

是日精選($68)
Daily Special

是日精選是胡椒豬肚湯,份量頗足,夠3人飲每人1-2碗,豬肚乾淨,胡椒惹味,微辣暖胃,內裡仲有些酸菜,可謂開胃而味美。

家鄉炒銀針粉($52)
Stir-Fried Needle Shaped Noodle with Shrimp & Pork

家鄉炒銀針粉

以份量黎講,呢碟銀針粉算係呢間嘢之中比較抵食,銀針粉睇落唔算吸引,但食落都唔錯,唔算濃味唔太油膩,銀針粉之肥滿有咬口,個人覺得不錯,但配料不算太多,直情唔係好覺有豬肉(雖然佢英文譯名入面話有Pork)。

鮮蝦菜苗餃($52)
Steamed Bean Sprout and Shrimp Dumplings

鮮蝦菜苗餃

作為懶健康人,總是揀呢個菜苗餃。不過呢度既菜苗餃相對普通,與一般酒樓水平差唔多,有少少蒸過龍。不算出色。

椒鹽豆腐($98)
Wok-Fried Tofu with Golden Garlic and Chili

椒鹽豆腐

個人不甚喜愛食豆腐,但佢呢個整得OK,中間夠嫩滑,感覺輕盈,面頭撒咗啲似係七味粉既野,不辣,但夠脆口。

黃金流沙包($48)
Steamed Egg Custard Cream Buns

黃金流沙包

望落冇咩特別,但一撕開真係流到汁,量多嗰隻,由於流到隻手有啲醜,冇特別影相。食落香濃奶黃味,不錯。

總結
三個人食咗$522,人均$174。唔算嗌好多嘢,但食物尚算精緻,味道亦佳,惟價錢稍貴。環境係一流既,呢個地方都坐得幾舒服,適合一家人黎飲茶。
2021-09-18
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$174 (Lunch)
蘿蔔絲酥Crispy Turnip Puff
叉燒包完全唔掂沒有叉燒的叉燒包,竟然食到一半叉燒未有出現,甚至連一滴汁也未看到,其他點心也未達普通標準,路旁小食店的點心也勝於它。鹹水角炸燶,叫一碟炒粉竟然只有一小碗份量,我向貌似部長的男人投訴,他不懂道歉,還禮貌欠奉。這間㸃心貴過八月花的洒樓,所有包括人及食物都劣質。
叉燒包完全唔掂
叉燒包