六小館

SIXA
2024-02-12 153 views
這間位於東涌東薈城的【六小館】,主打廣東菜,款式甚多,而且有特色。臨近春節,餐廳有推送歲迎春團圓四人套餐,十分豐富。另外Openrice做緊66折優惠享譽午餐2位或4位的套餐,還可以加購點心優惠價,下次可以去食午餐。金銀桂花炒魚肚炒蛋、櫻花蝦、粉絲等,色澤鮮艷。陳醋小雲耳拌青筍酸甜雲耳及爽口青筍,十分開胃。養生石斛海螺燉瑤柱圃燉湯完全無味精,原汁原味,螺頭鮮甜,原粒瑤柱,鮮味十足。開運上湯生財走地雞雞皮皮下脂肪不多,肉質爽嫩,有鮮雞味。黃金銀魚仔蒸欖角龍躉斑球龍躉肉結實,肉質彈牙且鮮。花開富貴炒日本帶子帶子鮮甜無渣,配上爽脆的甜豆、雲耳及百合。熔岩沙茶原隻鮑魚豬手煲豬手帶點微辣,炆得入味,豬手膠質豐富,鮑魚新鮮夠腍。金箔黑蒜醬油炒飯炒飯飯粒分明,帶香甜黑蒜香味,十分爽口。甜品是桂花糕,十分滿足的一餐。

金銀桂花炒魚肚
炒蛋、櫻花蝦、粉絲等,色澤鮮艷。

陳醋小雲耳拌青筍
酸甜雲耳及爽口青筍,十分開胃。

養生石斛海螺燉瑤柱圃
燉湯完全無味精,原汁原味,螺頭鮮甜,原粒瑤柱,鮮味十足。

開運上湯生財走地雞
雞皮皮下脂肪不多,肉質爽嫩,有鮮雞味。

黃金銀魚仔蒸欖角龍躉斑球
龍躉肉結實,肉質彈牙且鮮。

花開富貴炒日本帶子
帶子鮮甜無渣,配上爽脆的甜豆、雲耳及百合。

熔岩沙茶原隻鮑魚豬手煲
豬手帶點微辣,炆得入味,豬手膠質豐富,鮑魚新鮮夠腍。

金箔黑蒜醬油炒飯
炒飯飯粒分明,帶香甜黑蒜香味,十分爽口。

甜品是桂花糕,十分滿足的一餐。
2024-02-07 106 views
價錢黎講,係貴既。同海鮮有關既菜色份量都較小,反而雞同豬既菜色份量係正常返小小。環境坐得幾舒服。不過人手唔係好夠,等食物既時間較耐,反而見套餐既食客,上菜上得好快,散叫既話就要俾D心理準備等等。金銀桂花炒魚肚 🥰 燈光照住,好金光閃閃,落單果陣職員都講明味道偏淡,如果唔夠味,會俾醬油我地,但可能因為唔係一黎就食佢,食左幾碟濃味先食佢,我地反而覺得岩岩好。蛋炒得好夠碎,粒粒分明,口感軟綿唔算好干,5個人食就一人一匙咁上下。蝦籽海參燒珍寶明蝦球煲 🥰 象徵住全家安好團圓,來年豐衣足食,味道好香,送飯一流,大量蔥。蝦球唔算好大隻,好似都有6-7隻,味道較咸,海參係一口size但口感好軟滑。醬汁好多。蠔皇發財金錢扒溫室豆苗 🥲 "發財"份量真係好小,呢個係最唔抵食,一人一小啖都冇,味道正常,份量好小,會寧願叫牛 / 豬 / 雞。雕皇薑蔥焗台山川島生蠔 🥰 好惹味香口,但蠔好細隻同我印象中既薑蔥焗蠔既size有D分別,味道係唔錯,但性價比好低。好似都係6-7隻蠔,之後大量薑蔥。黃金銀魚仔蒸X角龍躉斑球 🥰 呢碟係最好食,但同樣地份量同價錢都係唔值既。一人一塊手心size既龍躉斑球,咸香岩岩好,底

黃金銀魚仔蒸X角龍躉斑球 🥰 呢碟係最好食,但同樣地份量同價錢都係唔值既。一人一塊手心size既龍躉斑球,咸香岩岩好,底係有小小粉絲,份量比前菜小食既多小小,龍躉斑球好鮮甜冇骨,但真係一人一件。

功夫吊燒三味脆皮雞 🥰 惹味可口! 脆皮雞皮脆肉嫩,雞味香濃,跟3隻醬,有蒜香醬 麻辣醬 海鮮醬,同1/2隻雞可以試到3隻唔同味,但留意返,試哂3隻醬既話,D雞肉可能唔夠分。

小館薑蔥霸王雞 🥰 醬油係蒸魚時油,雞好嫩滑,份量黎講一個人都分左2件有肉既咁上下,而個醬油係好開胃好味!

熔岩沙茶原隻鮑魚豬手煲 🥰 熱辣辣原個煲上,沙茶醬非常惹味,豬手唔算好大隻,一人一件岩岩好,鮑魚同 豬手都好入味,亦都好夠淋同有咬口,真係好味既!

無花果意大利黑醋小排骨 🥰 小排骨係炸過,夾埋意大利黑醋,食起黎唔太覺小排骨既肥膩感。

招牌胡麻醬珍寶明蝦球 🙂 炸過既蝦球味道較咸,配埋胡麻醬,整體味道都係偏咸。但係唔會好油膩。

杞子圓肉桂花糕 🥰 有桂花既淡淡幽香,入口清甜美味唔死甜,好中意!

呂宋香芒凍布甸 花奶另上 🥰 兒時回憶重芒果香味,唔死甜,好食~
東涌基本上都冇咩人會去推廣有咩好食,因為真係好偏僻,不過其實東涌除咗可以行名店倉外,其實仲有好多嘢食㗎,今次我去嘅呢一間,真係好適合新年一家大細去食而且佢哋最近做緊推廣優惠,套餐有六六折優惠,另外還有666限定快閃優惠,真係超級抵食,忍唔住帶埋我屋企人一齊去食今次叫咗個2人套餐,但份量都已經好夠飽-首先會有前菜三品(陳醋小雲耳拌青荀、涼拌椒香棒棒豆乾和魔鬼冰爽水魷魚)陳醋小雲耳拌青荀,食落好脆爽,而且酸酸哋好開胃魔鬼冰爽水魷魚,味道不會太辣,大約10小辣左右嘅辣度,好惹味涼拌椒香棒棒豆乾,分量超級多,差啲食前菜都食飽🤣-巴蜀燒紐西蘭頂級羊鞍架(2支骨)食落會有一陣香料味,所以一啲都唔騷,而且肉質鮮嫩,唔會好難咬-蜜糖豆山珍菌炒日本帶子帶子份量超級多,而且每一隻都好飽滿,而蜜糖豆也炒得剛剛好,調味也不錯,就連平時唔多食蜜糖豆的我也忍不住食咗好多-意式鮮茄濃湯野生竹笙煮娃娃菜唔好睇佢外表咁普通,但娃娃菜和竹笙吸晒鮮茄濃湯的味道,配飯一齊食簡直一絕-養生姬松茸燉原隻鮑魚飲落好清甜,而且冇我好怕松茸湯的苦味,而且真係有原隻鮑魚喺入面,唔係講笑真係好足料-黑松露醬鮮拆龍蝦蛋白炒飯黑松露醬味道超香

今次叫咗個2人套餐,但份量都已經好夠飽

陳醋小雲耳拌青荀,食落好脆爽,而且酸酸哋好開胃

涼拌椒香棒棒豆乾,分量超級多,差啲食前菜都食飽🤣

-巴蜀燒紐西蘭頂級羊鞍架(2支骨)

-蜜糖豆山珍菌炒日本帶子

-意式鮮茄濃湯野生竹笙煮娃娃菜

-養生姬松茸燉原隻鮑魚

-黑松露醬鮮拆龍蝦蛋白炒飯

黑松露醬味道超香,而且個炒飯炒得好乾身,可以食到飯粒一粒粒嘅口感,另外真係會食到好多新鮮龍蝦肉🤤好滿足

-是日甜品

今日的甜品是杞子圓肉桂花糕,味道偏甜一點,因為真係好足料入面有好多杞子圓肉,而且唔會係落咗好多魚膠粉,死實實那種,不錯

-鮮果汁(2杯)

是橙汁,味道不錯,不會太甜

✨整體來講,食物質素都非常不錯,而且空間好大,同隔離台相距都有一段距離,唔會好逼夾,而且坐窗邊位,有陽光照射入來,感覺超舒服

以上均是我個人觀感,每個人嘅口味各有不同,所以末必同每個人嘅用餐感覺一樣,如有不同,敬請見諒。

2024-02-06 69 views
{食盡東涌之中式 — 六小館}————————————————臨近新年諗住去東薈城行下睇下有冇咩平貨買,行到攰究竟東薈城有咩好選擇呢🧐 其實近年發現都會成都開咗好多唔同嘅餐廳,而呢一間位於六樓嘅六小館, 舖頭面積非常大,座位闊落舒適,幾啱一班人傾計飲茶🫶 而今次兩個人,就嗌咗佢嘅二人晚市套餐試下啦🫖🔸 前菜三小品有陳醋小雲耳清筍, 涼拌豆乾同埋冰爽水魷魚, 個人最鍾意小雲耳清筍, 因為佢有一種好微好微嘅麻辣,食落好開胃,岩曬我呢d食唔到太辣但又想過下口癮既人🤣🔸 養生姬松茸燉原隻鮑魚呢個燉湯好足料👍,鮑魚大大隻,個湯清清地幾好飲又健康!🔸 燒紐西蘭頂級羊鞍架 (2枝)羊架燒得岩岩好唔會過熟,肉質幾嫩滑,好快就食完!🤭🔸 黑松露醬鮮拆龍蝦蛋白炒飯呢個炒飯幾出色,飯粒分明,黑松露落得夠多,仲有啖啖龍蝦肉粒,係足料又高質既炒飯!推薦!Overall comment: 我見openrice依家仲做緊66折優惠就可以食到午餐2位套餐同午餐4位套啦!另外仲有$6.6加購優惠, 不妨一試!
{食盡東涌之中式 — 六小館}
————————————————
臨近新年諗住去東薈城行下睇下有冇咩平貨買,

🔸 前菜三小品

🔸 養生姬松茸燉原隻鮑魚

呢個燉湯好足料👍,鮑魚大大隻,個湯清清地幾好飲又健康!

🔸 燒紐西蘭頂級羊鞍架 (2枝)

羊架燒得岩岩好唔會過熟,肉質幾嫩滑,好快就食完!🤭

🔸 黑松露醬鮮拆龍蝦蛋白炒飯

Overall comment:
2024-01-29 108 views
朋友請食飯,誠意邀請我們來到這間「六小館」。原來她說在Open Rice看到一個不錯的優惠「六小館限定$6.6活動」,我們今晚吃的就是那個專屬晚餐四位用,菜單已包括6餸1燉湯仲有飯麵、甜品、果汁等。餐廳環境清幽雅致,店員招呼亦殷勤,先來前菜「四川麻辣口水花甲王」及「七味脆皮有機豆腐」,開胃菜非常大碟及可口👍🏻燉湯有「養生姬松茸燉原隻鮑魚」,每人一盎,滋潤補身。特別推介「紅燒去邊石岐乳鴿王」,燒到好香脆,而且乳鴿超級大隻。另外「鮑魚汁薑蔥脆竹炆花膠煲」,大大片花膠,有驚喜!「大澳蝦醬豚肉生菜」,以啫啫煲上,香噴噴熱辣辣,十分惹味!「黑松露醬鮮拆龍蝦蛋白炒飯」,這個炒飯很出色,廚師花心機把龍蝦拆肉,配黑松露醬加蛋白,把飯炒得好乾身,烹調技術很高!這個套餐已經豐富得很,還可以$66.6加配一個(四選一)菜式,好食抵食到不得了,難怪我的好友叫我咁遠都要過嚟試吓!

燉湯有「養生姬松茸燉原隻鮑魚」,每人一盎,滋潤補身。

「大澳蝦醬豚肉生菜」,以啫啫煲上,香噴噴熱辣辣,十分惹味!

2024-01-25 114 views
之前試過尖沙咀的六公館,環境及食物質素俱佳。於Openrice搜尋下,才發現原來同一集團有另一間價格更親民的六小館,今日一於和朋友一行四人入東涌逛逛outlet,順道試試這間菜館。我們預先於Openrice購買了一個四位用的尊屬晚餐(原價$1866,Openrice價只需$1588),包兩款前菜、一款湯品、四款主菜、一款炒飯,甜品及4杯鮮橙汁。😛四川麻辣口水花甲皇~花甲微辣惹味,肉質夠鮮。😋七味脆皮有機豆腐~豆腐炸得香脆卻不油膩,灑上七味粉的豆腐滋味十足。🥣養生姬松茸燉原隻鮑魚湯~燉湯湯料豐富,原隻鮑魚燉煮後一點也不韌,湯頭清甜美味。🍲鮑魚汁薑葱脆竹炆花膠煲~煲內有四大片花膠,炆得軟焾入味,滿滿的骨膠原感覺。🐟金湯老壇酸菜煮鮮魚片~一大窩酸菜魚,配搭滑不溜口的薯粉,爽口的芽菜,甜甜酸酸的酸菜,微辣帶酸,鯇魚片肉質亦夠嫩滑。🦆紅燒開邊石岐乳鴿皇2隻~乳鴿夠大隻,皮脆肉嫩,juicy而不油膩。🥬大澳蝦醬豚肉生啫時菜煲~唐生菜大大棵,爽脆清甜,配合蝦醬和豚肉,香口惹味。🦞黑松露醬鮮拆龍蝦蛋白炒飯~炒飯內有粒粒鮮拆龍蝦肉,炒得乾身,充滿黑松露味道。杞子圓肉桂花糕~桂花糕挺身爽口,杞子圓肉足料非
😛四川麻辣口水花甲皇~花甲微辣惹味,肉質夠鮮。
杞子圓肉桂花糕~桂花糕挺身爽口,杞子圓肉足料非常,清新味道為這頓豐富晚餐劃上完美句號。
值得一提,餐館現在於Openrice 正推廣六小館限定$6.6活動,只需多付$6.6,便可享用牛、雞,魚或龍蝦四選一的人氣煮場菜式。可惜我們今晚已經吃到肚滿腸肥,唯有留待下一次再戰這個$6.6限定活動!

2024-01-24 81 views
今次嚟到東涌嘅六小館,試咗皇牌2人晚餐,非常豐富🤍首先有雲影金粟魚肚羹,超級足料,啖啖都食到唔同嘅材料!然後就係前菜三小品,豆乾、雲石青荀同冰爽水魷魚,3樣野都好清新開胃,而且口感豐富。之後沙茶鮑魚豬手煲,鮑魚同豬手好入味,啖啖肉,超級惹味~最值得一讚嘅係滑蛋炒日本帶子,帶子同灣滑蛋口感嫩滑,但店家喺入面加入咗櫻花蝦,加咗一種獨特嘅香味,令普通滑蛋裡都食到海鮮嘅鮮味,配搭出色。最後仲有米粉,口感唔錯,條條分明,再加埋最後嘅甜品同果汁,份量好多,食到飽飽滿足!今次試完晚餐,仲見到佢地有個好抵嘅六小館66折優惠享譽午餐2位用 套餐同六小館66折優惠享譽午餐4位用 套餐 及 $6.6加購點心!下次再嚟試午市先!

之後沙茶鮑魚豬手煲,鮑魚同豬手好入味,啖啖肉,超級惹味~

2024-01-24 65 views
搬入東涌已經半年,發現除咗屋邨商場,好少酒樓。東薈城有兩間都幾高級。老公生日佢鍾意食中菜,上網check吓原來六小館經OpenRice 購買2位用午餐餐飲券有66折優惠就買了帶老公去做生日。環境雅緻,座位寬敞坐得好舒適,職員都殷勤有禮。食物方面都有質素有心思!網上皇牌2人午餐◻️法式拆蟹鉗肉龍蝦湯(2位)去殼蟹鉗啖啖肉 鮮味又大大隻,湯味道濃厚口感順滑。◻️前菜三小品~陳醋小雲耳青筍 醋香開胃~涼拌豆乾 豆腐乾、紅蘿蔔絲、青瓜絲,嫲嫲辣辣惹味味!~冰爽水魷魚微辣爽口◻️黑松露蝦餃皇大大隻 晶瑩剔透 外皮粉紅色賣相好靚,豬肉、蝦、松露餡,好香松露味好食😋◻️蜜汁黑豚叉燒腸呀黑豚肉做嘅叉燒腸,我都係第一次食,確實係幾好味,腸粉皮都好軟滑!◻️飄香荷葉珍珠雞好似三文治咁,兩層糯米,中間夾住肉碎和蛋,軟糯中帶肉香。◻️ 手工紫薯南瓜粿南瓜造型好可愛,鮮艷奪目嘅橙色,包住紫薯蓉餡。係一道唔錯嘅甜品。◻️芹香藕片炒鮮雜菌健康鑊氣小炒,蓮藕片、幾種菇類和芹菜一起炒,好味又健康🫰🏻🫰🏻

網上皇牌2人午餐

◻️法式拆蟹鉗肉龍蝦湯(2位)
去殼蟹鉗啖啖肉 鮮味又大大隻,湯味道濃厚口感順滑。

◻️前菜三小品
~陳醋小雲耳青筍
醋香開胃
~涼拌豆乾
豆腐乾、紅蘿蔔絲、青瓜絲,嫲嫲辣辣惹味味!
~冰爽水魷魚
微辣爽口

◻️黑松露蝦餃皇

◻️蜜汁黑豚叉燒腸呀

◻️飄香荷葉珍珠雞
好似三文治咁,兩層糯米,中間夾住肉碎和蛋,軟糯中帶肉香。

◻️ 手工紫薯南瓜粿

◻️芹香藕片炒鮮雜菌

2024-01-20 1467 views
久不久就喜歡到東薈城逛outlet,每回出發前都會搜索一下有甚麼好東西吃。這次偶然發現六小館於openrice出了不少優惠,套餐有66折的折扣。由於向來對這個集團的食肆相當有信心,加上這家於去年光顧午市時,對食物和服務都留下好印象,因此這回相當有信心地於網上先行購買66折的套餐。二人套餐非常豐富前菜三小品--陳醋小雲耳拌青筍、涼拌椒香棒棒豆乾和魔鬼冰爽水魷魚皆有水準。雪影金粟魚肚羹溫熱足料。熔岩沙茶原隻鮑魚豬手煲有4隻鮑魚,鮑魚和豬手都入味腍滑。櫻花蝦牛乳滑蛋炒日本帶子,特別欣賞滑蛋,滑溜且蛋味濃。養生黑杞子浸杞時蔬,清淡健康,喜歡。桂花鮮蝦炒新竹米粉,炒得相當乾身,大蝦扎實爽彈。桂花糕清甜,充滿桂花香。其實2人餐的份量已相當多,惟因為餐廳可以$6.6加配一夜情,即清蒸原條本地鮮魚,見價格太吸引就加配了,水準沒有將貨就價,個人覺得這條魚是整餐中最驚喜的,其中一邊更起了骨,可謂啖啖肉,而且嫩滑不帶腥,必試!環境不錯,為新派粵菜館的裝潢,清雅悠然,枱與枱之間能保持一定的距離。

二人套餐非常豐富

雪影金粟魚肚羹溫熱足料。

熔岩沙茶原隻鮑魚豬手煲有4隻鮑魚,鮑魚和豬手都入味腍滑。

櫻花蝦牛乳滑蛋炒日本帶子,特別欣賞滑蛋,滑溜且蛋味濃。

養生黑杞子浸杞時蔬,清淡健康,喜歡。

桂花鮮蝦炒新竹米粉,炒得相當乾身,大蝦扎實爽彈。

桂花糕清甜,充滿桂花香。

Type of Meal
Dinner
2024-01-18 56 views
今日喺東涌東薈城試咗一間勁高質嘅點心店六小館,唔止食物好味,環境仲靚到不得了,真心推介俾大家🫶🏻經openrice book位66折優惠享譽午餐2位用套餐及66折優惠享譽午餐4位用套餐,仲有$6.6加購優惠價🤩🤩 真係好抵😍🫶🏻皇牌二人午餐 🌟前菜三小品呢個三小品每一樣嘢都好好食,有陳醋小雲耳青筍、涼拌豆乾、冰爽水魷魚🫶🏻 絕對唔係一般貨色,特別鍾意佢個陳醋小雲耳,有青花椒嘅味道😍惹味開胃👍🌟法式拆蟹鉗肉龍蝦湯(二位)估唔到中式餐廳竟然可以飲到呢個龍蝦湯🤩 仲要做得唔錯👍 每一碗湯都有一隻肥美嘅蟹鉗😍 龍蝦湯都夠濃夠creamy, 幾特別🫶🏻🌟芹香藕片炒鮮雜菌呢一碟超有驚喜🤩 藕片勁爽脆,雜菌新鮮,而且調味都好好👍🌟黑松露蝦餃王呢度嘅點心出名又靚又好食,呢個黑松露蝦餃王個皮係粉紅色嘅勁吸睛😍 裏面嘅蝦肉係勁多勁大粒,而且係新鮮彈牙,黑松露味都好出,推介👍🌟蜜汁黑豚叉燒腸粉蜜汁叉燒燒得夠香,腸粉皮柔嫩夠彈性,呢個配搭點會唔好食呀😎🌟飄香荷葉珍珠雞一盅有兩件,佢嘅糯米同埋餡嘅比例我覺得非常好,餡料好足,夠晒鹹香,超正👍🌟手工紫薯南瓜粿又係賣相勁靚勁可愛🥰南瓜嘅造型,個皮煙煙韌韌,裏面嘅紫薯

🫶🏻皇牌二人午餐
🌟前菜三小品

🌟法式拆蟹鉗肉龍蝦湯(二位)

🌟芹香藕片炒鮮雜菌
呢一碟超有驚喜🤩 藕片勁爽脆,雜菌新鮮,而且調味都好好👍

🌟黑松露蝦餃王

🌟蜜汁黑豚叉燒腸粉
蜜汁叉燒燒得夠香,腸粉皮柔嫩夠彈性,呢個配搭點會唔好食呀😎

🌟飄香荷葉珍珠雞

🌟手工紫薯南瓜粿
又係賣相勁靚勁可愛🥰南瓜嘅造型,個皮煙煙韌韌,裏面嘅紫薯餡好香好綿密,真係好好食😎

2024-01-11
$200 (Lunch)
2024-01-15 98 views
六小館位於東涌達東路20號東薈城名店倉6樓601號舖operice做緊66折令我心動的皇牌2人晚餐優惠價HK$688 (77折) 享受【六小館】皇牌晚餐2位用 (原價HK$986)皇牌晚餐2位用 ‧菜單包括 小館前菜三小品陳醋小雲耳拌青筍開胃,陳醋好清新涼拌椒香棒棒豆乾豆乾入晒味,辣辣地魔鬼冰爽水魷魚魷魚爽口,辣得過癮湯品雪影金粟魚肚羹大大碗夠熱辣味道清淡熔岩沙茶原隻鮑魚豬手煲呢個推薦沙茶醬惹味鮑魚夠淋豬手有咬口非常美味櫻花蝦牛乳滑蛋炒日本帶子蛋香夠滑帶子大大粒,有5粒養生黑杞子浸杞時蔬白菜清甜有少少菇拌碟桂花鮮蝦炒新竹米粉非常清香蝦仁彈牙新竹米粉夠爽身厨師是日甜品芒果布甸有新鮮芒果粒清甜套餐每份可現場再享小館回饋價 $ 6.6 加配以下人氣煮場菜式(四選一)(A)清蒸原條本地鮮魚【一夜情】 (原價$298/條)大條魚肉滑
六小館位於東涌達東路20號東薈城名店倉6樓601號舖

芒果布甸
有新鮮芒果粒
清甜

(A)清蒸原條本地鮮魚【一夜情】
(原價$298/條)
大條
魚肉滑

2024-01-08
$688 (Dinner)
而家經Openrice訂可以優惠價HK$688(77折)享受【六小館】皇牌晚餐2位用(原價HK$986),超級抵食啊~套餐仲附送兩杯啤酒、汽水或者鮮果汁🍹1️⃣ 小館前菜三小品攞咗個前菜三小品,有陳醋雲耳拌青筍,清爽又脆口;涼拌椒香棒棒豆乾,微辣又開胃;仲有魔鬼冰爽水魷魚好爽口🌶️2️⃣ 雪影金粟魚肚羹魚肚滑嫩鮮甜,非常暖肚☃️🤧3️⃣ 熔岩沙茶原隻鮑魚豬手煲原煲上保持住熱辣辣😜好足料,鮑魚同豬手煮得恰到好處,鮑魚煮到好冧一啲都唔韌,豬手好入味配上沙茶醬好惹味🤓4️⃣ 櫻花蝦牛乳滑蛋炒日本帶子好有驚喜🫶🏻櫻花蝦香氣同牛乳滑蛋嘅柔滑口感好夾,口感非常幼滑,蛋香味濃郁,再加上好多粒新鮮嘅日本帶子,好好味😚😋5️⃣ 養生黑杞子浸杞時蔬 用咗黑杞子同菜心非常鮮甜,食咗幾款重口味菜式,食下過道菜清淡得嚟又健康🤪6️⃣ 桂花鮮蝦炒新竹米粉非常大碟🤣個人認為呢個米粉係足夠3-4人份量😛新竹米粉口感幼身煙靭,配上加入鮮蝦同蛋一齊炒,蝦🦐有好多隻,口感爽口彈牙,好有鑊氣,好食🤪🤪🤪7️⃣ 是日甜品我當日嘅甜品就係芒果布甸,芒果布甸滑順,好多果肉,食到尾真係超級滿足🥹🥰而家係Openrice仲可以享有多種優惠🫶🏻✨66折優惠享譽午餐2位

1️⃣ 小館前菜三小品

2️⃣ 雪影金粟魚肚羹
魚肚滑嫩鮮甜,非常暖肚☃️🤧

3️⃣ 熔岩沙茶原隻鮑魚豬手煲

4️⃣ 櫻花蝦牛乳滑蛋炒日本帶子

5️⃣ 養生黑杞子浸杞時蔬

6️⃣ 桂花鮮蝦炒新竹米粉

7️⃣ 是日甜品

而家係Openrice仲可以享有多種優惠🫶🏻
✨66折優惠享譽午餐2位用套餐
✨66折優惠享譽午餐4位用套餐及$6.6加購優惠價
每份可現場再享小館回饋價$6.6加配以下人氣煮場菜式(四選一)
(A)清蒸原條本地鮮魚【一夜情】(原價$298/條)(B)法式蒜蓉扒香辣小龍蝦墨魚汁麵(原價$268/份)
(C)生浸上湯菜膽走地雞(原價$238/半隻)
(D)古法清湯本地新鮮牛坑腩(原價$228/份)
2024-01-05 90 views
各位老饕!搵食報到!今日同班friend到一間館頭食飯,要同你哋講,真係食到一個開心!冰爽水魷魚真係清新解膩,加上自家醬汁,順滑得滯⚡️,每啖都鮮甜得嚟唔腥,乾脆嘅Q彈度,真係啱食!干窩五腩片仲唔使講,豬肉嘅肉味突出,辣椒麻香味十足🌶️,煲出嚟嘅汁哩啦噴鼻,肉塊熟到腍,唔會爛,好有嚼勁。最後,可唔可以講咋,黑豚芥蘭,芥蘭青翠欲滴,豚肉絲嫩滑入味,香濃睇得見,更多嘅係,食到彈牙有情,咁滑咁嫩,實在係正👍!食完今次,心諗下次一定要再黎,家庭聚餐嘅好選擇,值得一試!
年尾咁多假期一定好多飯局, 一班人食飯諗食乜都唔係易事, 我自己就鍾意揀中菜, 人多圓檯傾計都方便啲嘛, 近排就俾我發掘到一間新派粵式fusion菜🤓餐廳門口放咗餐牌📋選擇同價目清晰👍🏻仲有好多套餐可以揀👀..餐廳裝潢雅緻, 地方寬闊, 咁啱去到時BB瞓左, 我推住BB車唔收車入餐廳都夠位放! 員工都好nice安排個好位俾我放BB車🫶🏻好感動! 真係好啱一家大細黎🫶🏻..『小館前菜三小品』首先奉上前菜, 陳醋小雲耳拌青筍酸酸地夠晒開胃! 涼拌椒香棒棒豆乾有輕微麻辣👅 魔鬼冰爽水魷魚出奇地驚喜! 好爽口, 食完一舊又一舊..『雪影金粟魚肚羹』有「平價花膠」之稱嘅魚肚含有豐富膠原蛋白😍養顏護膚, 呢排天氣咁凍飲返個熱湯真係一流!..『熔岩沙茶原隻鮑魚豬手煲』熱辣辣原煲上, 沙茶醬非常惹味, 豬手份量都唔少🫡仲有好隻鮑魚..『櫻花蝦牛乳滑蛋炒日本帶子』蛋香味十足🥚口感非常幼滑, 蛋香味停留係口腔, 一口雞蛋連埋帶子同櫻花蝦一齊食, 有多重口感..『養生黑杞子浸杞時蔬』菜心大條得黎唔覺老! 加左黑杞子好養生🥰..『桂花鮮蝦炒新竹米粉』用左台灣成日食到果種好幼身嘅新竹米粉, 口感較煙勒同幼細,

菜心大條得黎唔覺老! 加左黑杞子好養生🥰

『桂花鮮蝦炒新竹米粉』
用左台灣成日食到果種好幼身嘅新竹米粉, 口感較煙勒同幼細, 加入鮮蝦同蛋一齊炒, 好香口, 而且好有鑊氣, 唔會炒到一pat咁! 蝦肉又爽口彈牙🦐
『桂花鮮蝦炒新竹米粉』

食左咁濃味嘅野, 套餐仲可以要鮮果汁, 好fresh! 食到最後仲有甜品😋我差啲食唔落, 係圓肉杞子桂花糕, 入口清甜! 為呢餐畫下完美句號🫶🏻

宜家係openrice 仲可以以66折預購午餐及晚餐套餐! 好抵食🤗仲可以用HK$6.6加購以下菜式🫡

🫶🏻清蒸原條本地鮮魚【一夜情】(原價HK$298/條)
🫶🏻法式蒜蓉扒香辣小龍蝦墨魚汁麵 (原價HK$268/ 份)
🫶🏻生浸上湯菜膽走地雞(原價HK$238/半隻)
🫶🏻古法清湯本地新鮮牛坑腩 (原價HK$228/份)

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
六小館 @sixahk
📍 東涌達東路20號東薈城名店倉6樓601號舖

#MrsLong #hk #hkmami #hkbloggermama #Longs #influencer #hkmom #mamablogger #香港美食 #餐廳推介 #hkfoodie #親子好去處 #假日好去處 #香港探店 #foodieshk #hkigfood #tasteofhk #hkfoodlovers #東涌 #東薈城 #六小館 #中菜
『桂花鮮蝦炒新竹米粉』
今日悶悶地同老婆 BB 去東涌東薈城 outlet 睇吓有冇啲咩買,行行吓都夜啦,又有啲肚餓咁就入咗去六小館食嘢,餐廳環境寬敞明亮,裝修雅致,都唔錯都幾靚,梳化啊凳啊都幾舒服,慢慢坐都 OK,畀人一種舒適放鬆的感覺。侍應態度親切友善,笑容滿面地迎接客人,對於食物的介紹都非常熱心,去果陣時都唔算多人,可能真係聖誕新年長假期,好多人已經離開香港去咗旅行玩呀,咁變咗留喺香港消費啲人少咗,食飯都唔使點等位。睇吓個繽紛聖誕二人套餐個 Menu 真係嚇鬼死你,法式牛油烘焙軟殼蟹伴蔥油墨魚汁麵,吓前菜 ?? 不過奇怪在佢上咗乳鴿先,紅燒開邊石岐乳鴿,呢個真係唔錯喎,食得出係即燒即上皮脆肉嫩多汁好味。到前菜,食完都已經飽到想嘔咁滯,可惜冇軟殼蟹,變咗做炸魷魚鬚,不過前菜唔係牛油焗就會好啲囉。跟住個法式拆蟹鉗肉龍蝦湯,個龍蝦湯都幾濃味嘅唔錯,龍蝦鉗肉幾鮮甜,食落都爽口,個湯幾醬口嘅唔錯。再嚟巴蜀燒紐西蘭頂級羊鞍架,燒羊架都幾好味唔錯,羊肉冇羶味,不過巴蜀香料就好似擺埋落去燒就會好啲囉,跟住到鑊仔金盞紫羅和牛肉,炒牛肉都幾甜唔錯,係有少許輕微韌,配菜啲三色椒子薑菠蘿酸酸甜甜都幾好味嘅。迷迭香金湯煮龍躉斑球

睇吓個繽紛聖誕二人套餐個 Menu 真係嚇鬼死你,法式牛油烘焙軟殼蟹伴蔥油墨魚汁麵,吓前菜 ?? 不過奇怪在佢上咗乳鴿先,紅燒開邊石岐乳鴿,呢個真係唔錯喎,食得出係即燒即上皮脆肉嫩多汁好味。到前菜,食完都已經飽到想嘔咁滯,可惜冇軟殼蟹,變咗做炸魷魚鬚,不過前菜唔係牛油焗就會好啲囉。跟住個法式拆蟹鉗肉龍蝦湯,個龍蝦湯都幾濃味嘅唔錯,龍蝦鉗肉幾鮮甜,食落都爽口,個湯幾醬口嘅唔錯。再嚟巴蜀燒紐西蘭頂級羊鞍架,燒羊架都幾好味唔錯,羊肉冇羶味,不過巴蜀香料就好似擺埋落去燒就會好啲囉,跟住到鑊仔金盞紫羅和牛肉,炒牛肉都幾甜唔錯,係有少許輕微韌,配菜啲三色椒子薑菠蘿酸酸甜甜都幾好味嘅。迷迭香金湯煮龍躉斑球,咁呢個就基本上係等於高湯煮魚囉,魚味反而真係唔係好出,個高湯又冇乜味,但係都幾大嚿幾抵食嘅。咁個餐都有個菜食吓,金銀蒜魚仔咁樣蒸嘅娃娃菜,幾香口幾甜唔錯嘅,到個主食就係香煎帶子黑松露炒飯,不過黑松露味唔係好出,我唔食黑松露都唔覺得佢有黑松露味咁,個帶子可能未解晒凍就去煎咁變咗冇乜味,但係個炒飯就炒得幾乾身又唔濕嘅,最後個甜品,應該係藍莓汁爆珠芒果汁奶凍,咁好似啲好大粒嘅魚子咁樣樣爆珠,好香好甜。
最尾埋單都唔係話好貴,埋一加埋茶錢唔過千,咁多野食,價格相對合理,用餐環境舒適,適合同家人朋友一齊黎,放BB車都方便。
總結來說。如果您在東涌附近,不妨去六小館一試。
法式拆蟹鉗肉龍蝦湯
法式牛油烘焙炸魷魚鬚伴蔥油墨魚汁麵
香煎帶子黑松露炒飯
金蒜銀魚仔蒸娃娃菜
廚師節日甜品
Other Info. : 有個姐姐就應該可能新來嘅,不過就快手得滯啦成日上錯嘢,佢唔係慢㗎係好快㗎佢斟酒斟得好快上得好快,不過佢就斟咗杯原價嘅容量俾我,但套餐版本嘅容量應該係少D,不過就佢都好熱心嘅,俾人鬧好慘。
2023-12-26
$450 (Dinner)