Restaurant: SkyCity Bistro
Terms & Details:
Restaurant: SkyCity Bistro
Info:

2021-04-23 7727 views
疫情下,難得一聚Join左member今個月有折當然要黎食下先黎食個頭盤有龍蝦,凍蝦,長腳蟹,螺,生蠔,魚生等等等等等(掛住食好多忘記影)之後飲左個南瓜湯,同試左個沙律,正常發揮(無乜驚喜)重有壽司,沙律忘記影相再到熟食區除左相中牛扒重有羊,雞,印度咖哩等等等等等再黎就有中式點心,小炒,炒飯等等等等等等甜品有心太軟,桃膠,cheese cake,H牌雪糕等等重有水果,咖啡,奶茶,果汁,檸茶,檸水任飲
疫情下,難得一聚

Join左member今個月有折當然要黎食下

之後飲左個南瓜湯,同試左個沙律,正常發揮(無乜驚喜
)重有壽司,沙律忘記影相

再到熟食區除左相中牛扒重有羊,雞,印度咖哩等等等等等

再黎就有中式點心,小炒,炒飯等等等等等等

甜品有心太軟,桃膠,cheese cake,H牌雪糕等等

重有水果,咖啡,奶茶,果汁,檸茶,檸水任飲
2021-03-26 6803 views
朋友跟我道別請我去天際万豪吃自助餐。我敢說這裏的自助餐絕對是香港性價比最高的其中一家。526元包加一已經可以有龍蝦, 生蠔, 松葉蟹腳,凍蝦,青口,牡丹蝦任吃。甜品有哈根達斯,而且還有全海景夜色和五星級酒店服務,這價錢實在冠絕全港。但一分錢一分貨,松葉蟹腳的質量一般,一吃就知道雪藏了很久不夠新鮮。其他的海鮮還可以,牡丹蝦質量不錯。熱食比較一般,沒有什麼特別好吃的,清蒸班魚都沒有,也沒有牛扒和鵝肝,感覺一般。不過這里沒什麼人,很多東西都不用排隊。要享受一頓海景自助晚餐確實不錯。

2021-03-26
$526 (Dinner)
2021-03-13 4691 views
本身係抱住期望,山長水遠入嚟呢間酒店,可惜食物質素同款式都好普通食物上凍盤有長腳蟹、翡翠螺、蝦同青口,味道不過不失。熱食真係極度普通, 講緊好少少嘅已經係燒鵝🥲仲有即場煮麵等,但我一向唔食咁多麵食。 甜品方面真係好失望好失望一來款式少,得大概4款蛋糕,全部味道一般。仲有豆腐花、pancake, 桃膠等,最好食嘅居然係葡撻,因為其他嘢食太普通,顯得葡撻已經好好食🤣 雪糕係Haagen Dazs, 都係大路嘅味道。 最值得一讚嘅係職員嘅服務態度,真係nice又helpful

食物上凍盤有長腳蟹、翡翠螺、蝦同青口,味道不過不失。
甜品方面真係好失望好失望
雪糕係Haagen Dazs, 都係大路嘅味道。
最值得一讚嘅係職員嘅服務態度,真係nice又helpful
第一次和朋友聚餐來到亞博館附近的天際萬豪酒店,感覺這萬豪酒店是我去過規模最細小的一間。大堂並不寬敞,所謂的海景其實也衹是像貨櫃碼頭一般的海景。雖然地方有點偏遠,但晚上自助餐人數比我想像中多,不過有一點好處就是不用怎麼排隊。晚上自助餐675+1, 這價錢算是香港五星級酒店自助餐的價錢了。基本上龍蝦生蠔松葉蟹腳凍蝦田螺青口三文魚牡丹蝦一應俱全。飲品的種類選擇也比較多。說實話海鮮的品質是比較好的,松葉蟹腳非常新鮮 有海水味道,三文魚牡丹蝦和吞拿魚也十分新鮮,一看就知道不是下等貨。其他如東風螺凍蝦 龍蝦還可以。生蠔稍嫌 體積比較細小。不過個人認為這價錢稍微有點貴,因為熟食的選擇比較一般,甜品也沒有想像的多 跟金鐘的萬豪有一段距離。

2021-03-07
$743 (Dinner)
2020-11-26 4489 views
之前到東涌Skycity Marriott Hotel Staycation時,package除左儲蓄之外,仲包左一晚自助晚餐,今次嚟到呢一間喺酒店地下的天際咖啡室享受自助晚餐。雖然我哋係連住宿,但係當晚都見到有好多人專程坐酒店穿梭巴士入嚟食。天際咖啡室位置都好闊落,我哋被安排坐喺近窗邊的位置,雖然已經入黑,冇乜景色睇,但係環境尚算寧靜,坐得舒服。食物的選擇都沒有令人失望,首先冷盤方面,尤其要讚嘅係海鮮,因為佢嘅選擇都好多。海鮮吧除咗有大蝦、青口、翡翠螺這些必有的之外,還有波士頓龍蝦、即開生蠔、長腳蟹腳等等,而刺身方面亦同樣精彩,除了必備的三文魚呑拿魚等等外,日本牡丹蝦相當驚喜,每位客人每次限取兩隻,食落彈牙。以熟食方面,選擇相對地沒有太出眾。應有的會有,例如燒牛肉、羊架、印度薄餅、燉湯等等一些大路的選擇,還有即煮的粉面。選擇只能說沒有海鮮驚喜,如果多款式一點會更好,而燉湯今天嘗試到蟲草花燉雞,相當滋補。另外,甜品亦都相當出色。有即叫即製的pancake, 另外比較驚喜嘅係有中式糖水以及豆腐花。而且haagendaz 雪糕任食。如果帶埋小朋友一齊去一定好開心。最後,呢一度嘅自助晚餐飲品

最後,呢一度嘅自助晚餐飲品係任飲的,自己可以喺出面選擇。除左一般咖啡茶之外,仲有果汁揀。
2020-10-26 3946 views
staycation 於是大老遠入左機場住天際萬豪因為都係大集團Marriott 既企下既酒店於是都非常期待我係check-in 時已經book 好左8點食自助晚餐當日係星期日自助晚餐價格係638 加一晚上去餐廳 都唔洗點等位可能d人食6點早場 食完就走我入去行左一圏發現基本上無咩選擇 由於我係唔食海鮮同生冷野果到有一邊係salad吧 海鮮吧 同日本刺身吧然後有飲料吧 同少量中菜 最後一個甜品吧 中菜 同甜品無咩誠意 個中湯直情係無咩味最後我只係食左兩件壽司 少少沙律 同半盅湯同行友人就話海鮮同魚生唔太新鮮而且食物種類唔多總括而話 我個人認為$700自助餐黎講唔太值食物質素麻麻 種類唔多 價錢平我會揀$700食其他野所以唔會encore 了吧
staycation

食物質素麻麻 種類唔多 價錢平
我會揀$700食其他野
所以唔會encore 了吧

2020-10-05 6572 views
無得去旅行,唯有扮下出國,去機場隔離嘅萬豪食自助餐。。望住機場好有去旅行feel喎😂過嚟食嘢仲可以楂車,包左3個鐘泊車咖。自助餐由6點到10點,環境望到機場都好靚,地方又大,海鮮種類好多!凍海鮮有龍蝦,生蠔🦪,凍蝦,螺,長腳蟹。龍蝦每隻都有蝦膏咖!生蠔就唔係好肥美,不過就任食,唔係即開,但refil好快。長腳蟹偏咸,係好咸,無乜鮮味,凍蝦都係一般。。不過質素都正常,好食😋仲有刺身,必食牡丹蝦!好大隻,又鮮甜。仲有三文魚,八爪魚,吞拿魚。。應該岩哂大家口味沙律材料都用蓋遮好,感覺衛生熱盤都有好多款,不過就無魚,有海膽菜,蟹夾,炒飯,咖哩,雞。。。。。羊架,牛都幾好食!仲有鵝肝,讚👍🏻甜品雪糕有H字牌,好多口味,蜜瓜,士多啤梨,朱古力,曲奇,呍呢盒,一杯杯拎甜品選擇好少,而且味道一般,不過仲有桃膠,豆腐花。生果,有菠蘿🍍西瓜🍉火龍果,蜜瓜。。。飲品有咖啡機,仲有橙汁,菠蘿汁,啤酒都有!整體來講,侍應收碟速度快,有禮貌,環境舒適。自助餐偏離市區,人流唔多,不停refil食物!可以悠閑咁食,傾吓計,讚!

沙律材料都用蓋遮好,感覺衛生

羊架,牛都幾好食!仲有鵝肝,讚👍🏻

飲品有咖啡機,仲有橙汁,菠蘿汁,啤酒都有!

2020-10-04
$600 (Dinner)
2020-09-18 3039 views
訂枱既關係,黎到吾洗等論環境同裝修已經無得輸,依間自助餐走高級路線所以食物賣相,無論係熟食定冷食賣相都好好講到裝修除左大堂同Lift美觀高級外,男女廁裝修都吾差,女洗手間更有補妝位同海景影相位係女廁以自助餐黎講,依間刺身夠新鮮亦多選擇另推薦自助餐甜品區必食,甜品區款式好多,而且以飾物櫃放甜品,未食已經覺得好靚食咁多間酒店自助餐,依間甜品除賣晒靚外,好睇好食熟食仲有羊髀,配汁整得幾好羊髀肉質吾錯除室內環境好外、有海景侍應服務質素好好
訂枱既關係,黎到吾洗等

論環境同裝修已經無得輸,依間自助餐走高級路線
所以食物賣相,無論係熟食定冷食賣相都好好

自助餐黎講,依間刺身夠新鮮亦多選擇

食咁多間酒店自助餐,依間甜品除賣晒靚外,好睇好食

熟食仲有羊髀,配汁整得幾好
羊髀肉質吾錯

除室內環境好外、有海景
侍應服務質素好好
三文魚刺身
甜品區甜品
Lunch
三文魚刺身
甜品區甜品
2020-07-25 5587 views
係OKIBook訂枱。食中午自助餐。一至五用OKIBook訂枱可以有50%折扣。但要在1:30pm入座。自助餐供應只維持在2:30pm。入到餐廳。環境乾淨。服務員講明我可以坐到4:00pm。我個人先去食物選區巡視。沒有牛排及羊排。但其他食物充裕。因每次出去取食物,要載口罩。我個人選擇一次過取全部食物。因只有我一個人,所以可以將全選的食物放在整張食桌。我拿下凍肉、青口、日式飯團、湯麵、紅燒雞、南瓜湯、中湯、糯米雞、甜酸角。甜品我選取楊枝甘露、豆花、小蛋糕。有無限供應的哈根打斯雪糕。飲品我會自取鳯梨汁、橙汁、熱朱古力及咖啡。凍肉、青口及海鮮好易入口。屬上等食材。湯麵好彈牙。配料好食。足料。紅燒雞肉好嫩。南瓜湯真係好似鑵頭味。至於個中湯似老火湯。糯米雞、甜酸角都好味。楊枝甘露、豆花做到好高水準。特別是楊枝甘露,雖然細碗,但做到好似許留山質素。小蛋糕好精緻。好食。朱古力及咖啡一般好飲。埋單$196.8。

南瓜湯、中湯、湯麵
青口、糯米雞、甜酸角
楊枝甘露、豆花
哈根打斯雪糕
Other Info. : 特別是楊枝甘露,雖然細碗,但做到好似許留山質素。
2020-07-24
$196.8 (Lunch)
Dining Offer
Group-buy
青口、糯米雞、甜酸角
楊枝甘露、豆花
哈根打斯雪糕
  • 楊枝甘露
2020-06-21 4569 views
回顧上年,26/10/2019,因為朋友推薦 join 咗 member,大約$2000/年費,送2位 Buffet Dinner x 2 /Lunch /Breakfast,仲有紅酒和其他八折/九折coupon等等,應該值回票價。其實酒店 Buffet 間間都差不多,食來食去都係嗰啲品種,只不過呢間地方大服務好和免費泊車,每年食三/四次都唔會厭。講真,呢間 Buffet 都有幾樣食物可特別推介 ; 印度式咖哩和薄餅 ; 即開生蠔 ; 葡撻和甜品 ; Sake日本清酒。
2019-10-26
2020-06-05 4391 views
今日黎到位於赤鱲角Marriott Hotel一試周末無限任點午餐▪️ 任點任食午餐 $338/adult $169/children .食物種類唔算好多,有海鮮冷盤、刺身、中西熱葷、印度料理和精緻甜品🍮一坐低,會先送一盤海鮮冷盤,蟹腳幾鮮甜,其海鮮就略略失色肥師奶覺得佢地既中菜係幾出色,而且上菜個份量細細份同埋好幾款甜品都正,如果唔係食唔落 都好想encore 焦糖燉蛋🤤🤤🤤.有啲似平時食放題咁,響紙仔度揀返想要嘅餐點,就會有專人送上枱其實個感覺就唔多似食Buffet,因為冇咗出去拎嘢食嗰個環節不過感覺上又真係衛生啲,始終大家唔會出出入入 掂黎掂去.整體來講都幾抵食,個環境同埋服務都唔錯,食完仲可以去東涌行吓街,我地當日就去左迪欣湖散步💕
一坐低,會先送一盤海鮮冷盤,蟹腳幾鮮甜,其海鮮就略略失色

肥師奶覺得佢地既中菜係幾出色,而且上菜個份量細細份

不過感覺上又真係衛生啲,始終大家唔會出出入入 掂黎掂去
第一次來係衝住d蠔去食,都無失望既,但無特別好讚。野食唔算多選擇,但對我來講夠食就ok,有時太多又食唔晒、食唔到,都無咩意思。對我呢d細細胃來講,菜單款色已ok、好夠,可能我個人唔太貪心⋯⋯個次生日去食,諗住麻煩侍應借打火機,借左2次先借到,仲要就咁放係枱面比我,搞到無晒驚喜😂😂不過講到呢到既好處就如題,泊車唔洗錢、又有八折優惠(Openrice book住)同埋清靜d,唔洗諗住爭野食或排食物,都幾好👍🏻😌
Celebration
Birthday
2020-03-04 4290 views
Marriott呢間餐廳其實我哋都嚟過好多次,純粹因為我哋買咗coupon,所以每憑有咩特別嘅慶祝日子,我哋都會專登揸車過嚟食~\(≧▽≦)/~(題外話,Around $1880有大約3套晚餐、1套午餐、同1套早餐嘅二人coupon,其實都真係幾抵嘅)自從肺炎疫症之後,根本就冇乜人去食自助餐,今次我哋去,完全感覺好似係包場咁,得小貓三數隻,我諗最多都係得五六枱客人,都幾可憐。而家去食自助餐,大家都唔好expect有啲咩咁大嘅驚喜,因為而家啲自助餐,嚟嚟去去都係嗰啲嘢食。不過我覺得呢間值得一讚嘅係,佢哋其實都有幾多熱食嘅,如果同老人家去會係幾適合,起碼多啲選擇。今次我哋都有一個好大嘅驚喜,就係今次佢哋竟然有生蠔!我哋食過三四次,無論係晏晝定夜晚,都未試過有生蠔🦪其實可以為皮嘅仲有好多,例如有羊扒,蟹腳,仲有無數類型嘅甜品。我哋泊車仲可以唔使錢添,包咗3個鐘。

我哋泊車仲可以唔使錢添,包咗3個鐘。
2019-12-18 3246 views
我過食評以為好好食才選這自助晚餐慶祝生日,見openrice 寫的價錢星期一至四$498仲有八折以為好抵食,結果就中伏了。價錢:17/12 星期二晚大人$608好食的食物:長腳蟹,螺,中菜部分如叉燒、切雞、魚等。服務人員態度好,收碟快。有免費飲品如啤酒、果汁和咖啡等。但是⋯⋯食物種類勁少,海鮮(𧐢、長腳蟹、螺、龍蝦仔),日本菜(有刺身和壽司),沙律吧(沙律、湯、麵包),中菜最多(燒味、炒飯、炒麵、即煮湯面、小籠包子),西菜(火雞、吉列魚),印度菜(咖哩)和甜品(最大的部分竟然是甜品)。食物質素差:生蠔十分不新鮮,我拿了三隻,三隻入了口都要吐出來,未曾食過如此差的生蠔!沙律很味道很奇怪,麵包硬過石頭!一家五口去食,四位成人都覺得選擇少之又少,未試過食自助餐這樣差,十分失望。

價錢:17/12 星期二晚大人$608

好食的食物:長腳蟹,螺,中菜部分如叉燒、切雞、魚等。

服務人員態度好,收碟快。

有免費飲品如啤酒、果汁和咖啡等。

但是⋯⋯
食物種類勁少,海鮮(𧐢、長腳蟹、螺、龍蝦仔),日本菜(有刺身壽司),沙律吧(沙律、湯、麵包),中菜最多(燒味、炒飯、炒麵、即煮湯面、小籠包子),西菜(火雞、吉列魚),印度菜(咖哩)和甜品(最大的部分竟然是甜品)。

2019-12-17
$500 (Dinner)
Celebration
Birthday
2019-12-12 2482 views
今午送朋友機,在機場附近都有大型建設進行中,所以選擇到酒店吃自助午餐。自助午餐價格連服務費約二佰多元,尚算合理,要看看食物質素才知道抵食與否!用餐區域很大,有落地玻璃窗,望到碼頭及海景,只是餐廳在地面一層而未能遠眺更多景觀。我們下午一時入座,當時人流不多,所以不用着急也不用排隊取心愛的美食。食物有明顯分區,先是熱湯和麵包,之後是冷盤、芝士、沙律、魚生及凍海鮮。沙律有多種選擇,紅菜頭一片片切開新鮮好味,魚生方面就一般,吞拿魚每件都有根。 麵包本身已切開一片片,所以有點乾身,加了芝士比較好味,南瓜湯溫度夠熱,南瓜味道一般。沖咖啡的咖啡機、熱朱古力、凍熱牛奶、果汁及熱水等集中在吧枱位置,多種選擇確是少有。若想飲杯紅酒或啤酒可以考慮任飲選擇或以每杯計算...... 熱朱古力好味,鮮奶咖啡和特濃咖啡都不錯平時食自助餐多數先選擇美食,最後才留意飲品,今次反而是例外!店員先處理好賬單並放在餐抬上,過了一段時間後再來處理付款!之後走到粉麵區和熱葷區,熱葷有中式小炒、點心和蔬菜等。走廊設計非常寬闊,連每個食物區域都很大,對每樣食物都可以仔細看看!還有印度食品......火雞肉色澤不錯......烤羊腿賣

沙律、魚生

若想飲杯紅酒或啤酒可以考慮任飲選擇或以每杯計算......

熱朱古力好味,鮮奶咖啡和特濃咖啡都不錯

熱朱古力

特濃咖啡

店員先處理好賬單並放在餐抬上,過了一段時間後再來處理付款!

之後走到粉麵區和熱葷區,熱葷有中式小炒、點心和蔬菜等。

還有印度食品......

火雞肉色澤不錯......
火雞肉

烤羊腿賣相幾好......
Roasted Lamb Leg

印度薄餅有厚有薄,薄的很薄很脆,與印度咖哩羊肉一起吃很好味

碟中間的火雞肉較乾身,下方的烤羊腿腍身,味道不錯。
西蘭花和薯仔也是腍身入味,可以與印度咖哩一起進餐。
印度薄餅、咖哩羊肉、火雞肉和牛肉

另外還有其他小碗盛着不同香辣度的醬汁,幾惹味幾有驚喜

另一好味熱葷是欖角蒸魚柳,魚柳熟度剛好,嫩滑好味!

欖角蒸魚柳

甜品部在最後區域,有朱古力噴泉、生果盤、多款蛋糕和豆腐花,豆腐花的質感及味道不大討好。

班戟可以加入香蕉或蘋果,是即叫即做,之後再加喜愛的醬料或其他配料。

直接將香蕉班戟與心太軟一起作伴,心太軟的朱古力味很濃,與香蕉班戟很夾又好味。
心太軟、香蕉班戟

甜品櫃上,意大利芝士餅是最搶手,味道適中,軟滑不太甜。

韓色柚子蜜啫喱一小樽,味道只有甜,未能分辨層次的味道。

甜品選擇雖然不多,但勝在質素平均,
小四方形的朱古力布朗尼味道適中,
圓形小杯心太軟及意大利芝士餅較出色。
意大利芝士餅、芝士蛋糕、士多啤梨朱古力慕絲、心太軟、朱古力布朗尼

另有一部雪糕車,車內有凍櫃,有超過六款雪糕任選。
平時雪糕位置都是人頭湧湧,今日沒有這個狀況,可以慢慢揀!

試了雲尼拿又香又甜、抹茶濃味,啖啖滋味;
夏威夷果仁有粒粒果仁在雪糕裏,味道適中;
焦糖脆餅味是最甜的,配上咖啡最適合不過。
焦糖脆餅、抹茶、夏威夷果仁雪糕

士多啤梨芝士餅的士多啤梨味甜酸味適中,雪糕內有芝士餅,
口感真的像在吃芝士餅一樣,又有趣又好味!
士多啤梨芝士餅雪糕

是次自助餐享受珍貴的寫意,可按自己的節奏探索和行動,是意外收獲!
下午二時半用餐完結,人流一般,食物充裕,廚師及店員服務到位有禮!
不論是愛吃素、愛肉、愛辣、愛味道適中或是清淡,全部都可以滿足到!
沙律及印度食品質素最好,其次是熱葷和甜品,再加基本任飲確是不錯,抵食!
Other Info. : 消費滿指定金額可享免費泊車優惠。
2019-11-19
$240 (Lunch)
心太軟、香蕉班戟
焦糖脆餅、抹茶、夏威夷果仁雪糕