2014-07-21 3486 views
抵达长洲码头12点20分 抓紧时间觅食之前曾经看过苏波记的食评还不错 于是一路向左找到了菜单上有十好几种菜 海鲜、肉类、主食、青菜都有任点4种198 6种398 还有更多的以此类推我们3人饭量都不大 本着营养均衡的原则 点的清蒸海上鲜(鲳鱼)、豉椒蛏子、椒盐豆腐和清炒通菜上菜的速度可真是不快 我们是第二桌点菜的 居然比我们后来的好几桌都上菜了 我们还什么都没有又等了好久还是没有我们的菜 我们催了下服务员 告诉我们通菜应该快了我想原因恐怕是我们点的菜没有和别人的重复 所以先把重复的菜炒出大锅分给了其他人吧 而我们的要单作 所以就慢了还好通菜上来之后 几个菜就陆续都到了鱼还好 很新鲜 虽然小点 但蒸的味道也不错蛏子也还好 也胜在新鲜 下面都是壳 但豉椒味道很浓 朋友后来拿汁来拌饭 通菜很嫩 清淡 分量少了点椒盐豆腐最让人失望 完全炸焦了 没有外焦里嫩的感觉 像豆干 而且 看图 完全是避风塘啊 椒盐在哪里?好在是健康的豆腐 也吃光了看到别桌的咕噜肉闻起来还挺香 不知道吃起来如何呢好在也不会经常去长洲 下次也不会去这家了吧加白饭和茶芥共215 便宜是便宜 但总感觉没吃好呢 其实周围都是类似的店
抵达长洲码头12点20分 抓紧时间觅食

之前曾经看过苏波记的食评还不错 于是一路向左找到了

菜单上有十好几种菜 海鲜、肉类、主食、青菜都有

任点4种198 6种398 还有更多的以此类推

加白饭和茶芥共215 便宜是便宜 但总感觉没吃好呢

其实周围都是类似的店 这种质素的应该随处可见吧

PS 吃饭的中间还跳闸两次停电 好在每次都及时修复
2014-07-20
$75 (Lunch)
2014-03-14 5175 views
去長洲食海鮮真係撞手神,個個都頂爛市鬥平真係唔識揀!事前已經上OPENRICE 做足功課,二人餐任選四餸其實真係幾抵,但份量偏小,食完真係唔係幾夠-___- 姜䓤蟹- 兩隻,手掌咁大,肉質偏梅,味道不錯!但我寧願佢比一隻大隻啲。如果你真係得兩個人又想食蟹,會建議揀炸蟹。椒鹽鮮魷- 好食!不會太咸,完全無太厚炸粉嘅問題,而且鮮魷夠厚!推介!'是'椒聖子- 好好食!份量都OK,味道好,聖子都算有鮮味白煮海螺- 本身螺都新鮮,只係比較細隻同份量偏小,圖為1/3, 螺跟五蚊銀差不多。唔駛加一,味道都算OK啦,可以再去嘅!環境同其他無乜分別,態度都幾好,係有個呀姐成日送錯枱。

'是'椒聖子- 好好食!份量都OK,味道好,聖子都算有鮮味
白煮海螺
2014-03-12
$103 (Dinner)
2014-03-14 4933 views
長洲之旅接近尾聲,當然離唔開食海鮮啦! 見到一間舖有個二人餐$198,有4個餸,餐牌中自己選擇.叫左椒鹽鮮魷,豉椒炒蟶子,蒜蓉開邊蒸蝦,鐵板蠔仔煎蛋.椒鹽鮮魷:味道一般,粉漿唔脆,口感唔是太好. 豉椒炒蟶子:失敗之作,好睇唔好食,份量好多,但蟶子完全唔新鮮,雪到冇味.炒都入唔到味 蒜蓉開邊蒸蝦:雖然細細隻,肉唔多,起碼唔會梅,勝在好重蒜香,幾好! 鐵板蠔仔煎蛋:追左好幾次先出來,不過幾好食,順番條氣 ,味道唔錯,好有蛋香,起碼用左4-5隻蛋來煎,用料都足,唔似廟街果D,得個粉,蠔都唔多隻,蠔仔都唔蠔仔架,都算大粒,成個鐵板蠔仔煎蛋都有十幾粒架! 哩個價錢都冇話可說囉!
長洲之旅接近尾聲,當然離唔開食海鮮啦!

見到一間舖有個二人餐$198,有4個餸,餐牌中自己選擇.
叫左椒鹽鮮魷,豉椒炒蟶子,蒜蓉開邊蒸蝦,鐵板蠔仔煎蛋.
椒鹽鮮魷:味道一般,粉漿唔脆,口感唔是太好.

鐵板蠔仔煎蛋:追左好幾次先出來,不過幾好食,順番條氣

哩個價錢都冇話可說囉!
豉椒炒蟶子
2014-03-12
$99 (Dinner)
2014-02-04 4026 views
同屋企人遊長洲,行到夜晚就入左哩間小菜館食dinner。叫左個$198四個小菜既餐,有肉有海鮮有菜。蒜蓉白菜仔:無乜特別,所以無影相。西檸雞:個西檸汁做得幾好,酸酸甜甜,又唔會太稀,份量又夠多,令每件雞都掛到D汁上去;炸雞都唔錯,夠juicy,略嫌炸粉厚左D。豉椒炒蟶子:肉唔算肥美,但夠多,最重要係無乜沙,食得放心D。蒜蓉粉絲蒸蝦:哩個就麻麻地,蒜蓉略帶苦味,D蝦肉好梅,唔太新鮮。每人大約$100就有咁多野食,都無乜投訴lu~~
同屋企人遊長洲,行到夜晚就入左哩間小菜館食dinner。

叫左個$198四個小菜既餐,有肉有海鮮有菜。

蒜蓉白菜仔:無乜特別,所以無影相。

每人大約$100就有咁多野食,都無乜投訴lu~~
2013-12-27
2013-09-22 3158 views
打風前一晩一家四口長州宿一宵; 六點到來剩最后一張枱, 點左過四人歺六個餸$298;咕嚕肉: 小朋友至愛;姜蔥炒蚧: 老婆至愛;蒜蝦: 食得出係新鮮嘢;蠔餅: 最后出來但值得等....點魚露更鮮;另加炒通菜及干牛河就中上水準.坐外面係就熱左D, 細路邊吃邊滴汗, 下次要先訂位坐裡面.
咕嚕肉: 小朋友至愛;
姜蔥炒蚧: 老婆至愛;
蒜蝦: 食得出係新鮮嘢;
蠔餅: 最后出來但值得等....點魚露更鮮;
另加炒通菜及干牛河就中上水準.

坐外面係就熱左D, 細路邊吃邊滴汗, 下次要先訂位坐裡面.
Other Info. : 仲有, 見到隔離椒鹽鮮魷及炒聖子都掂.....蘇坡記, 下次再嚟搵你!
2013-09-21
$80 (Dinner)
  • 煎蠔餅
  • 咕嚕肉
  • 姜蔥蚧
2013-07-19 2681 views
放2日假去長洲玩,上來睇過食評,呢間d評語好似都ok.咁就試下啦.初頭諗住叫$198的四款海鮮小菜餐再加一個炒面.諗諗下都係要$298六款海鮮小菜餐.落單後,等了45分鐘,我問個阿姐係咪漏左單.佢就即刻拎個椒鹽鮮魷黎.賣相和味道都很好.點知下一碟炒菜心要再等多20分鐘先來.但其實我5分鐘前已經著左.我拎張單入去,個阿姐就問我係咪埋單,我話係呀,不過我等左1個鐘都只係食了一碟野.佢就即刻入去追.其實我已經叫佢追左幾次.每次都係指定動作話整緊.......單多..............但事實係全場只有5成滿左右.今次追單終於成功,d野5分鐘內1次過黎晒.其實我一叫定野已心知不妙.因為隔離2檯既朋友都已經等到呆晒.我坐的低時係20:00,當時大約7成滿,到我22:00走果時已經得反2成滿.最經典係隔離張大檯,我坐低時已經食緊,到我埋單佢地都仲有野未到.而佢地居然都仲等.價錢佢係咁多間最貴的,唔係睇到食評有師兄話好食到一連食2次我真係唔會去.
椒鹽鮮魷
賣相和味道都很好.

點知下一碟炒菜心要再等多20分鐘先來.但
其實我5分鐘前已經著左.
佢就即刻入去追.其實我已經叫佢追左幾次.

但事實係全場只有5成滿左右.

今次追單終於成功,d野5分鐘內1次過黎晒.
清炒菜心
蠔餅
椒鹽肉排
海上鮮
肉絲豉油王炒麵
而佢地居然都仲等.

2013-07-17
$90 (Dinner)
椒鹽肉排
2013-05-25 2076 views
去長洲,唔知食咩,照舊上Openrice睇下邊間好,見到呢間幾多笑臉,於是試下啦夜晚都好容易有位,可能因為係平日啦,每間都差唔多,呢間反而叫多d人!!一坐低,睇下餐牌,$198 4個餸,價錢可能貴左少少,但食後就知絕對值得4個餸可以係個List度任揀,有海鮮有肉有菜有湯有飯有麵,真係任君選擇架朋友話既然可以任揀,梗係揀唒海鮮啦 可能覺得海鮮貴d啦=)於是揀左,豉椒炒蟶子,鐵板蠔仔煎蛋,椒鹽鮮魷同埋蒜蓉開邊蒸蝦豉椒炒蟶子一黎到真係好驚訝,估唔到係滿滿一碟既蟶子!! 成日以為呢類餐廳會呃下人,殼多就肉少,不過今次真係好足料呀味道當然都係好好味啦! 蟶子係鮮甜既,個汁都好好味,整體都好推介比大家食 (一路食都keep住見好多人叫左蟶子 )鐵板蠔仔煎蛋鐵板黎到,仲係"sasa"聲,好香!呢一碟叫做幾好啦,d蛋好好食,蠔仔又大隻又新鮮,但我個人就覺得潮式既蠔餅好食d,個味都夾d,所以都係可以叫(味道唔差)可以唔叫(可以揀其他)椒鹽鮮魷果然係推介既! 一上枱就覺得好靚份量又多!鮮魷都係新鮮既,味道好好,而且個口感好爽~ 個椒鹽都做得好出色,好脆,又唔厚粉! 成碟餸根本就好好味 好推介比大家!!蒜蓉

朋友話既然可以任揀,梗係揀唒海鮮啦
可能覺得海鮮貴d啦=)

豉椒炒蟶子
一黎到真係好驚訝,估唔到係滿滿一碟既蟶子

(一路食都keep住見好多人叫左蟶子

鐵板蠔仔煎蛋
鐵板黎到,仲係"sasa"聲,好香!

椒鹽鮮魷
果然係推介既! 一上枱就覺得好靚份量又多!

好推介比大家!!

蒜蓉開邊蒸蝦
一上枱其實有少少O嘴,心諗"下!? 乜d蝦咁細隻既??" 同我想像既有少少出入,,但一睇反其實係滿滿既一碟,如果係大隻又差唔多姐!!

味道係好既,估唔到d蝦咁細隻都肯幫我地開邊蒸,抵讚
整體都幾好食! 但同蠔仔煎蛋一樣,可以叫可以唔叫啦

總結:
呢間蘇波記真係好唔錯呀!! 大家去長洲真係可以放心去食~ 食唔食到椒鹽瀨尿蝦,真係睇你好唔好彩,因為要睇佢入唔入到貨,我地今次就食唔到喇
但我如果下次黎長洲,一定會再食呢一間!!
2013-05-23
  • 椒鹽鮮魷
  • 蒜蓉蒸扇貝
  • 豉椒炒蟶子
2013-05-23 1672 views
7:45p.m.去到排隊,勁多人﹗約8:30排到第一位時,老闆娘對住排隊人士大叫:「無咩海鮮啦﹗小菜啱食嗎?唔啱就唔好排了。」由於我哋趕時間去排隊攞門票睇搶包山比賽,唯有硬著頭皮照食。好彩,仲可以叫到三款海鮮黎食。蠔餅 - 賣相靚﹗蠔餅好大底,用鐵板上,熱辣辣而不油膩。有雞蛋的香、蠔的鮮,啖啖鮮香惹味﹗椒鹽炸魷魚 - 炸到鬆化香口,魷魚一咬就爛,惜魷魚鮮味不足,且椒鹽味不夠濃﹗粉絲蒸扇貝 - 與粉絲及蒜頭一起蒸,加上惹味的豉油,扇貝真的又甜又香又好味!可惜扇貝較細隻,瘦弱弱﹗ 咕嚕肉 - 一睇色水,就知係好嘢﹗豬肉炸得香脆,菠蘿酸甜、紅青椒鮮爽、混合甜酸味濃的醬汁,完美搭配,開胃醒神,超級好食。蝦醬炒通菜 - 夠鑊氣去炒,好味﹗福建炒飯 - 飯炒得乾身香口、不油膩,夠鑊氣。配料足,有冬菇粒、瘦肉粒、蝦肉、瑤柱粒、菜梗粒等。惜天氣悶熱,加上我哋已飽,僅食左三份一。

蝦醬炒通菜 - 夠鑊氣去炒,好味﹗
2013-05-17
$77 (Dinner)
  • 咕嚕肉及蠔餅
2013-05-21 1235 views
星期天在家無聊,便與家人乘船去長洲走一轉,城市人赴長洲是個頗耗資的活動,來回中環與長洲的成人船費大約五十餘元,乘坐普通船單程便花了一個小時。這天不是佛誕,沒有飄色,也沒有搶包山活動,但依然人山人海,尤其當有小輪到達,遊人相繼湧出來,一下子街上站滿了人。相信花季已經過去,沒有去尋櫻花,隨意在大街上逛,媽媽買了點海味乾貨。近海的大街上有很多大牌檔,我們在這裡用膳,$198套餐可任選餐牌上四款食品,包括海鮮/小菜/炒粉麵飯,媽媽點了咕嚕肉、扇貝及蒸魚,我點了蠔仔炒蛋。扇貝送到時,每人只有一隻,每隻都佈滿粉絲,粉絲的蒜汁很香,媽媽懷疑扇貝被換包,怎麼一點也不黏,肉和殼好像早已分開,肉質很嫩滑,稍微不夠彈牙。媽媽想吃咕嚕肉,因為她說在家很難做得好吃,必須要用一大鍋熱油才做到鬆脆的效果,結果這道小菜沒有令她失望,另一個優點是用新鮮鳳梨粒同炒,而不是用罐頭糖水鳳梨,新鮮水果味道比較好,而且有較高的纖維素。蒸魚僅僅夠我們食用的大小,忘了詢問是什麼魚類,結果來了一尾倉魚,以薑蔥來烹煮,豉油調味,跟家裡煮差不多,不能期望太高,新鮮就好。最後是蠔仔炒蛋,用鐵板上菜,很夠熱,蠔仔不會太細小,但份量不是很多,煎
隨意在大街上逛,媽媽買了點海味乾貨。

新鮮水果味道比較好,而且有較高的纖維素。
豉油調味,跟家裡煮差不多,不能期望太高,新鮮就好。
最後是蠔仔炒蛋,用鐵板上菜,很夠熱,蠔仔不會太細小,但份量不是很多,煎至金黃色
的蛋餅,廚師煮的時候已經調味,吃時不需要加魚露,否則味道太鹹。

這是一份很普通的遊客餐,雖然心裡明白,在旅遊區不能期望過高,只覺得身在海邊,
吃的海鮮也不是特別精彩,反而家常小菜,水準更勝海鮮。
2013-05-05
  • 咕嚕肉
2013-05-16 953 views
長洲之行接近尾聲,跟豬大人決定來個早晚餐。是日在長洲的最後一餐,選的是【蘇波記】。一間男友跟家人每次到長洲都會光顧的酒家~由於只有我倆二人的源故,所以叫了一個二人套餐。點好食物, 啤酒先上~這個啤酒的味道淡淡的,挺合本人胃口。二人餐中, 我倆都愛的炒硯上桌。炒硯是多款海鮮中最好吃的了~夠味、夠獲氣、夠辣, 讚!到了本身最期待的扇貝,可惜肉很細小,而且不夠汁沾粉絲來吃...失望再來又是失望的避風塘炒蟹。蟹炒出來乾身,另外蟹不新鮮,口感帶點霉。幸而最後一樣海鮮挽回了分數。蒸倉魚是也。魚新鮮, 夠滑!!豬大人怕不夠飽,特意加了一個星洲炒米。份量十足, 味道剛好, 不會太咸或太辣~可惜吃了數口因為太飽便放下快子了~這餐消費
長洲之行接近尾聲,
跟豬大人決定來個早晚餐。
是日在長洲的最後一餐,
選的是【蘇波記】。
一間男友跟家人每次到長洲都會光顧的酒家~

由於只有我倆二人的源故,
所以叫了一個二人套餐。
點好食物, 啤酒先上~
這個啤酒的味道淡淡的,
挺合本人胃口。
二人餐中, 我倆都愛的炒硯上桌。
炒硯是多款海鮮中最好吃的了~
夠味、夠獲氣、夠辣, 讚!

到了本身最期待的扇貝,
可惜肉很細小,
而且不夠汁沾粉絲來吃...失望
再來又是失望的避風塘炒蟹。
蟹炒出來乾身,
另外蟹不新鮮,
口感帶點霉。
幸而最後一樣海鮮挽回了分數。
蒸倉魚是也。
魚新鮮, 夠滑!!
豬大人怕不夠飽,
特意加了一個星洲炒米。
份量十足, 味道剛好,
不會太咸或太辣~
可惜吃了數口因為太飽便放下快子了~
這餐消費
2013-04-28
2013-02-04 618 views
每到長洲一遊,都會喺蘇波記食飯,之前去食都唔值得我去講啲咩,都喺普通味道,半新鮮嘅海鮮,好hea咁有一碟送喺你面前,但今次呢個小驚喜,就真係要寫寫。首先,蒜泥白肉 ,呢個香得好緊要,酸酸地,小小辣,下面嘅大豆芽真係香到覺得完全食極都唔够,不過美中不足,啲肉厚左小小,不過味道搭够過失,食完嘅香味都留喺口裡面之後就黎蠔餅,完全喺香,正,新鮮,加埋小小白胡椒,香到覺得完全唔够到炒聖子,之前食都係得種好hea嘅味道,梅梅地嘅聖子。不過今次聖子好新鮮爽口鮮甜,味道一流,香得好緊要椒鹽鮮魷,好新鮮,好香,不過椒鹽就唔係好够香,好似整完之後放上去咁咕嚕肉,色水見到都已經覺得好食,香酸甜味道完全係完美配合,正辣酒煮螺,螺够新鮮,好甜,辣味同香味完全配合最後一提,之前食每碟送都會好似凉凉地,不過今次每跌都熱辣辣,完全加分

辣酒煮螺,螺够新鮮,好甜,辣味同香味完全配合
2013-02-03
2012-11-21 261 views
星期五女兒不用上學,難得有一天閒日假期,於是我和家人一起放假到長洲一遊。出發前問住長洲的朋友,長洲有那間店海鮮又平又好味?他斷然的答回一句:NO,由於女兒堅持說去離島梗係要食海鮮啦!於是我在OpenRice上尋找,終於找到了此間一試沿途也有一些食店叫我們埋去坐,我看價錢好像便宜一點,但目標已鎖定,無謂博了,一坐下,店員介紹我們198元便有四道菜好抵吃,但我們四個人都有點餓,便叫了298元六道菜第一道上的菜是蝦,有大有細隻,夠鮮甜,唯一可惜的是太少了!第二道上的菜是炒聖子,細細隻,新鮮,但應不是生炒,可能是烚熟後再加汁炒,扣了分,但也夠味蟹又是細細隻,但數量也不太少,肉質夠結實,味道也可以食到此,心想:298元六道菜,即每碟50元,以這樣的份量,會否太少呢?但話未說完,重頭戲來了!蒸扇貝,有好多粉絲及蒜頭在上面一起蒸,加上不太咸的豉油,真的又甜又香又好味!椒鹽鮮魷,魷魚炸得香脆夠味,又夠大碟,很快便被我們吃光了!(我\看鄰檯另一店的食客檯上的椒鹽鮮魷,無論賣相、香味都不及我這碟好,我便慶幸我沒有三心兩意我選食店了)蓀魚,同酒樓吃沒多大分別,夠新鮮,豉油又好味!吃完了六道菜後,我改變了想法

白烚蝦
第一道上的菜是蝦,有大有細隻,夠鮮甜,唯一可惜的是太少了!
炒聖子
薑蔥炒蟹
蟹又是細細隻,但數量也不太少,肉質夠結實,味道也可以

但話未說完,重頭戲來了!
蒸扇貝
椒鹽鮮魷
椒鹽鮮魷,魷魚炸得香脆夠味,又夠大碟,很快便被我們吃光了!
蒸魚
蓀魚,同酒樓吃沒多大分別,夠新鮮,豉油又好味!

吃完了六道菜後,我改變了想法,298元六道菜真是好抵

Other Info. : 臨走時,店外有一中年女人(我想是老板娘),見我們有老有嫩,便溫馨地叫我們用水樽多裝兩支茶走,以免中途要買汽水,又介紹我們到景點遊覽,又說:「返轉頭時飯哂d茶可以再加,隨便不用客氣!」,令我們覺得很窩心!唔知係咪長洲人特別熱心呢!
2012-11-16
$75 (Lunch)
蒸扇貝
蒸魚
白烚蝦
  • 椒鹽鮮魷、蒸魚
2012-11-09 146 views
工作忙碌 , 經常在辦公室工作 , 飽受噪音、壓力 及 悶悶不樂的煎熬 , 難得放假 , 當然要計劃輕鬆一下。== 星期天 ==來到一個中學經常來到的一個小島 , 很熟悉 , 很親切 , 不會覺得有任何束縛拍照 , 吃喝玩樂 , 很寫意時間過得很快 , 又是晚飯時間 , 離島首選當然是海鮮海鮮店很多 , 每檔都叫喊 " 來這裡! 來這裡 ! " 他們標榜的價錢平 , 200玩有4個餸 (可選海鮮 及 小菜) , 非常吸引我們當然是選擇不用等為原則 , 來到蘇波記

== 星期天 ==
拍照 , 吃喝玩樂 , 很寫意

時間過得很快 , 又是晚飯時間 , 離島首選當然是海鮮
海鮮店很多 , 每檔都叫喊 " 來這裡! 來這裡 ! "

我們當然是選擇不用等為原則 , 來到蘇波記
很美
新鮮
殼只有十個八個,.但肉很多 , 那裡來的肉 ? 都OK
味道不錯
OK
很惹味 , 蝦還可以
Other Info. : 總括來說 , 其實味道都可以 , 海鮮都新鮮 , 只是海鮮體型是比較少一點 (6.5分) 當然一分錢一分貨 最後我們2個人叫了6個餸 =P
2012-10-14
$155 (Dinner)
很美
新鮮
味道不錯
OK
很惹味 , 蝦還可以
2012-11-05 172 views
踏入秋天最適宜郊遊,是次一行六人到長州逛逛兼掃街。在北眺亭看畢日落後,便下山食晚飯了。同行地膽長州強介紹我們到蘇波記,由於我們整個下午都掃街,大家都不是太餓,於是點了個4人餐,可以選6個小菜,盛為$298,好抵食喎! 要試一家菜館的功架,一碟造得好的咕嚕肉及乾炒牛河實在不容易。蘇波記的咕嚕肉充滿鑊氣,酸甜味亦平均,但是日辣椒明顯重手了,連菠蘿也食到辣味 辣味的咕嚕肉感覺有點怪怪。這家蠔餅是用鐵板上,可以保持溫度,蠔仔蠻多,但有點腥啊份量不是太多,但以4人餐來說,夠食有餘。聖子新鮮,正!是日海上鮮為豉汁蒸黃立倉,好有住家風味。連不好魚的小妹食左兩啖,都覺得送飯一流有大排檔風味,正!最後食返碟菜,可能白菜仔選料一般,菜炒得有點硬另加一支青島啤和4個「靚仔」,食到飽飽一人都係五十幾蚊,長州強果然無介紹錯~
咕嚕肉: 咁辣既
辣味的咕嚕肉感覺有點怪怪。
鐵板蠔餅
這家蠔餅是用鐵板上,可以保持溫度,蠔仔蠻多,但有點腥啊
豉椒聖子
份量不是太多,但以4人餐來說,夠食有餘。聖子新鮮,正!
清蒸海上鮮
正: 椒鹽鮮魷
有大排檔風味,正!
蒜蓉白菜仔
最後食返碟菜,可能白菜仔選料一般,菜炒得有點硬

Other Info. : 叫左呀姐加茶嗌左幾次先有反應 ==" 不過係呢個環境食飯係食風味而不是食服務,還可以啦~~
2012-11-03
$50 (Dinner)
豉椒聖子
清蒸海上鮮
正: 椒鹽鮮魷
  • 椒鹽鮮魷
2012-07-30 116 views
等位等了一陣子,有客人離開,我倆及另一對男女被安排入座同一桌,撘枱。我們坐下,枱布上仍有上手客人吃完的幾堆瀨尿蝦殼,用後的紙巾團等!有個較後生的阿姐拿來枱布,直接舖上,說:係咁𠺢,得架啦!舖上後,枱布凸凹不平,之後,忍不住,再叫另一位較年長的阿姐來,揭開上面的枱布,掃走下面的廢物,再加返果塊枱布上去。之後,正常叫了四種餸菜,其中三款,約十五分鐘已到,包括炒聖子,份量及味道不錯,第二味水煮牛肉,肉質嫩,適合愛棘人士,棘得幾好味!第三味是炸鮮魷,脆!而最後一碟蒸扇貝,就提了三次,只答你蒸緊,蒸緊,足足等了四十五分鐘才上枱,一放下,有一隻小小小強出來,我當然立即搞掂佢,再提起唔熱的金屬碟,碟同個籃間有另一隻小小強及很多螞蟻被略熱的扇貝被燙得在蠕動。碟子是不熱的,只有放上去的汁是熱的,等了四十五分鐘,竟然如此差劣,碟子大大,三隻小小扇貝要蒸四十五分鐘,太過分!

有個較後生的阿姐拿來枱布,直接舖上,說:係咁𠺢,得架啦!

2012-07-21
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)