2018-07-16 60 views
蘭桂坊真係好耐無黎過, 難得約咗兩個係中環返工嘅好姊妹, 當然去浦吓啦😎行到蘭桂坊最上面, 見到有間食炸雞! 正! 今日好想食炸雞😍黃金鹹蛋炸雞? 黃金鹹蛋蝦, 黃金鹹蛋苦瓜都食過, 就係未食過黃金鹹蛋炸雞!2人套餐好抵, 於是就叫呢個餐啦😋2人餐: > 雙併炸雞 (黃金鹹蛋炸雞+雪花芝士炸雞)> 紫菜薯條> 魚串湯> 橙汁 + 蜜桃汁再另外加咗個單點> BBQ香辣焗雞黃金鹹蛋炸雞 淡淡鹹蛋香味, 每一啖都有鹹蛋黃碎再混埋雞油香味, 原來鹹蛋黃配炸雞可以咁好味😍雪花芝士炸雞雪花就代表炸雞上面有好多芝士粉, 好似雪花咁😂當你食炸雞時, 慢慢將芝士粉溶埋炸雞一齊, 有多重芝士味😋BBQ香辣焗雞香辣味好香, 同埋個醬汁有少少辣, 正正因為係焗雞, 熱力慢慢令醬汁個辣味滲出黎😆但對我黎講唔算好辣, 下次可以試下3隻辣椒辛辣😎 哈哈~其實個餐仲有紫菜薯條同魚串湯, 兩樣味道都好平均👍但我嘅專注力已經全部係晒出色嘅炸雞度喇😋😋😋 仲要係, 炸粉好薄 ❤

2人套餐好抵, 於是就叫呢個餐啦😋

2人餐:
> 雙併炸雞 (黃金鹹蛋炸雞+雪花芝士炸雞)
> 紫菜薯條
> 魚串湯
> 橙汁 + 蜜桃汁

再另外加咗個單點
> BBQ香辣焗雞

雪花芝士炸雞

BBQ香辣焗雞
但對我黎講唔算好辣, 下次可以試下3隻辣椒辛辣😎 哈哈~

仲要係, 炸粉好薄 ❤

2018-07-11
$200 (Dinner)
2018-07-16 29 views
去中環蘭桂坊唔一定蒲嘅,都有唔少好嘢食😋 其中一樣就係韓式炸雞~最近好多鹹蛋乜乜乜,依度就推出左個炸雞餐,有#黃金鹹蛋炸雞 做主菜,無骨版本啖啖肉,鹹蛋味道好出好香😍 鹹味剛剛好,鋪上面嘅芝士脆片配埋炸雞口感變得豐富~餐裡面仲包埋一款薯條同一個熱食,推介#芝士薯條 同#魚板湯 ,兩款都好好食👍🏻最後包埋兩款飲品,成個餐都係二百幾蚊,2-3人食岩哂😋 怕唔夠嘅叫多款#甜酸炸雞 都好好食~想飲酒嘅柚子燒酒都唔錯~

• 芝士薯條
  • 魚串湯
呢間鋪頭最吸引嘅再唔係 #太陽炸雞☀️🍗 而係 #鹹蛋黃炸雞🍳🍗‼️<二人套餐>#雙拼炸雞(鹹蛋黃+甜辣)真係不得之了 完全係意料之外嘅爆油😱响呢到不作眨義詞用✋🏻睇佢唔出原來鹹蛋黃係咁厚一層 起晒沙好堅👏🏻😮本身雞皮同皮下脂肪已經有一定嘅油脂 宜家加埋🥚面頭直程有啲泡泡閃下閃下✨簡直係油香大爆發 大滿足🤤🤤唔好睇佢好似炸到起晒剛咁 其實非常鬆化酥脆🤟🏻🤟🏻咔嚓咔嚓聲 雞皮根本同早排令全人類著迷嘅鹹蛋黃魚皮無異😝😝不過俗語有云🤓:「少食多滋味」半半就啱架喇 如果全份都係🥚不免會太膩太鹹因為説真的佢都幾鹹下😣 撇除呢點係一百分💯🕺甜辣方面 辣度偏低夠多醬 一樣係炸得好好👍🏻明顯冇鹹蛋咁爆油😏#紫菜薯條有keep到薯皮 薯肉飽滿 有薯仔味😋好可惜唔夠脆令薯皮得個硬字 哂咗😢最驚出面啲餐廳得雞碎咁少紫菜粉 同食緊原味冇分別呢到就完全唔洗擔心 超。級。香。濃紫菜味😆‼️紫菜粉呢樣野真係唔可以亂加🖐🏻痴線架 即使薯條涼咗又硬又淋啤啤嗰種帶甜嘅味道係可以搞到人著咗魔咁🔮 狂擺落口 一人清晒一籃冇難度☝🏻👹<太陽炸雞>同小魚以前食有改良過👀最面頭嗰浸芝士焗到呈虎皮紋🧀🐯芝士
鹹蛋黃  X  甜辣

<二人套餐>
#雙拼炸雞(鹹蛋黃+甜辣)
真係不得之了 完全係意料之外嘅爆油😱
响呢到不作眨義詞用✋🏻
睇佢唔出原來鹹蛋黃係咁厚一層 起晒沙好堅👏🏻😮
簡直係油香大爆發 大滿足🤤🤤
唔好睇佢好似炸到起晒剛咁 其實非常鬆化酥脆🤟🏻🤟🏻
咔嚓咔嚓聲 雞皮根本同早排令全人類著迷嘅鹹蛋黃魚皮無異😝😝
不過俗語有云🤓:「少食多滋味」
半半就啱架喇 如果全份都係🥚不免會太膩太鹹
因為説真的佢都幾鹹下😣 撇除呢點係一百分💯🕺
甜辣方面 辣度偏低夠多醬 一樣係炸得好好👍🏻
明顯冇鹹蛋咁爆油😏

#紫菜薯條
有keep到薯皮 薯肉飽滿 有薯仔味😋
好可惜唔夠脆令薯皮得個硬字 哂咗😢
最驚出面啲餐廳得雞碎咁少紫菜粉 同食緊原味冇分別
呢到就完全唔洗擔心 超。級。香。濃紫菜味😆‼️
紫菜粉呢樣野真係唔可以亂加🖐🏻

最面頭嗰浸芝士焗到呈虎皮紋🧀🐯
芝士醬剛好夠用
用黎點雞食係lam lam脷嘅😁
但佢始終唔係小魚喜歡嗰隻芝士味 淨食或配麵包個人就麻麻😳
要提一提呢個炸雞同其他兩隻👆🏻相比起較乾 juicy度同鹹蛋比又差更遠了😏😏
同埋小魚發現咗一新食法 —
食到啲芝士差唔多見底嘅時候用力啲刮 咁就會撈到pat已經浸到淋晒嘅麵包🍞 放上炸雞面食
就好似配搭緊芝士味嘅綿花糖咁🍬 別有一番風味😂
鹹蛋黃  X  甜辣
太陽炸雞
  • 鹹蛋黃炸雞
2018-07-15 34 views
幾個同事一直都說要約食飯,大家在晚上也要忙著周圍去應酬,不如就約午飯時間空檔,來吃個豐富的午飯。公司在中環,那天還要收早,難得大班同事一起去吃lunch,所以向大家提議,試試眾多好評的sodam chicken,。幸運地,餐廳那天不算太full,給我們一桌大枱。Sodam Chicken位於 LKF雲咸街,餐廳分兩層,樓底算高,地下一層用了一塊大鏡提升空間感,我們坐樓上,大玻璃窗的日光照射入來,令收早的下午格外優閒。炸雞款式不少,食物圖片令人流口水。唔知點揀,最後點了4人午市套餐。季節限定黃金鹹蛋炸雞,是我們衝過來的原因,香濃的鹹蛋漿塗上嫩滑的雞肉上,鹹香味道在口內爆發,相當特別。另一個主角蜜糖芥末炸雞,芥末味帶著蜜糖的甜甜味道,兩種味道混合了,竟然出現了清新的感覺,為剛剛的鹹香來一個balance。到了熱帶風情薄餅,薄薄的餅底,加上濃郁的芝士咸香,菠蘿火腿蘑菇帶來熱帶風,不錯。第三位主角出現,太陽炸雞,微焦的芝士由農夫麵包盛載著,拿著一件炸雞,蘸微溶芝士,肉質嫩滑又吸收了芝士香,最後幾個女仔連個麵包都食埋,很有幸福的感覺。

2018-07-09
Type of Meal
Lunch
  • 黃金鹹蛋炸雞
  • 熱帶風情薄餅
  • 太陽炸雞
  • 蜜糖芥末炸雞
2018-07-13 995 views
放假同老公再次出動覓食,上次Sodam Chicken銅鑼灣食得好滋味,今次同老公去另一中環分店食韓雞!Sodam Chicken中環店好近地鐵站,沿雲咸街上斜五分鐘就到。店舖樓高兩層,裝潢設計成酒吧格局,餐桌用左吧檯高腳椅,甚有格調。今次揀咗個2人滋味套餐,再加多份番茄沙律、炸紫菜卷併洋蔥圈。先講番飲品,青蘋果同熱情果特飲,都有添加少量梳打水,配上一串橡皮軟糖,點綴左特飲嘅色彩。黃金鹹蛋炸雞:鹹蛋黃醬黏住雞塊外層,炸得金黃香脆,內裏雞肉嫩滑,同時加左少量芝士脆片做伴碟,大大增強口感。至於蜜糖及芥末醬混合做炸雞醬汁更加係絕配,甜甜地又帶有點微辣,值得推薦!紫菜薯條:薯條係用上原隻薯仔制成,薯條外脆內軟,表面灑上大量紫菜碎,真係食到唔停口!水冷麵:麵件爽口彈牙,以泡菜、青瓜絲及雞蛋作伴菜,充滿田園風味,亦有助消除炸物嘅油膩感!炸紫菜卷併洋蔥圈:脆卜卜嘅炸洋蔥或炸紫菜配煙靭嘅粉絲,再加上韓式辣醬,真係好惹味番茄沙律:簡單而清新的頭盤,令人食慾大增。如吃過炸雞後再食番茄沙律,亦可減去油膩感。

雙拼炸雞(黃金鹹蛋、蜜糖芥末)

水冷面

炸紫菜卷併洋蔥圈
炸紫菜卷拼洋蔥圈

涼伴番茄配沙律醋
炸紫菜卷拼洋蔥圈
涼伴番茄配沙律醋
2018-07-13 45 views
今天好開心啊,約了朋友四個人去吃韓國炸雞雖然有人遲到兩個半小時,我們都吃光光了才到的,但也無損我們享受美食的心情喔~我們點了一個兩人套餐$398,有一份雞,一份薯條,一份沙拉。薯條和沙拉是可以選其他東西的,例如涼麵啊之類的。雞我們選了雙拼口味,分別是左邊的黃金鹹蛋炸雞和右邊的辣味雞。鹹蛋雞入口有濃郁的鹹蛋味,雞皮屬於軟香類,不特別酥脆。辣味雞的雞皮入口很香脆,屬於甜辣類型,還不錯吃。薯條我們選了芝士薯條,味道有點甜甜的。沙拉是凱撒沙拉,芝士和煙肉是點睛位。飲料我們選了lemonade和柚子梳打,柚子梳打的味道很好,柚子香很濃郁,不是水稀稀的那種,而且不會太甜,推薦。另外還點了Apple cider,光造型就十分搶鏡。我們另外還加了一份蜜糖芥末味的炸雞7件 ($155)這個味道有驚喜,芥末味很突出,但是又不會很嗆,和蜜糖味配合得很好,讚!整體消費$749,三個人吃有餘,四個女孩子吃的話應該剛好。
今天好開心啊,約了朋友四個人去吃韓國炸雞

鹹蛋雞入口有濃郁的鹹蛋味,雞皮屬於軟香類,不特別酥脆。
辣味雞的雞皮入口很香脆,屬於甜辣類型,還不錯吃。

薯條我們選了芝士薯條,味道有點甜甜的。

沙拉是凱撒沙拉,芝士和煙肉是點睛位。

另外還點了Apple cider,光造型就十分搶鏡。

整體消費$749,三個人吃有餘,四個女孩子吃的話應該剛好。

2018-07-09
$188 (Dinner)
  • 柚子梳打
  • 蜜糖芥末炸雞
2K
💕近日大熱嘅新加坡鹹蛋魚皮、薯片🥔 熱潮吹到去韓國🇰🇷 最近 #SodamChicken 推出左 #鹹蛋炸雞 🍗🍗🍗 夠曬邪惡👻😋滋味2️⃣人套餐($398)🍳黃金鹹蛋炸雞拼🍯蜜糖芥末炸雞🍗黃金鹹蛋炸雞只有套餐先有,想試就一定要點Combo for 2 或者 Combo for 3-4套餐包左幾樣野食,可以當中自由選擇,仲包左2杯野飲,2個人一定夠食。🍳黃金鹹蛋炸雞和🍯蜜糖芥末炸雞🍗分別每款口味5件,黃金鹹蛋口味充滿鹹蛋香,做到起沙的效果,不會太鹹或過膩。蜜糖芥末蜜味甜香,面頭蓋上香蔥,非常吸睛,炸雞外層香脆,肉質嫩滑美味。🍟紫菜薯條薯條是用了粗薯條,薯味香濃,加入了紫菜真係風味十足。🐟魚串湯魚串湯入面有2串魚串,湯底清甜,底下仲有金菇同娃娃菜,夠曬腍又好味!套餐以外,還點了2款小食!🍢煙肉年糕串($58)煙肉卷住煙韌可口的年糕,再配上蜜糖芥末醬,風味十足!🦑魷魚圈拼脆薯角🥔($65)魷魚圈和脆薯角炸到金黃香脆,配上泰式辣醬味道更好!套餐包🍹飲品2杯(轉特飲加$10)點了店內最Signature 的飲品:🍏蘋果特飲🌼菊花特飲
💕近日大熱嘅新加坡鹹蛋魚皮、薯片🥔

😋滋味2️⃣人套餐($398)
🍳黃金鹹蛋炸雞拼🍯蜜糖芥末炸雞🍗

🍟紫菜薯條

薯條是用了粗薯條,薯味香濃,加入了紫菜真係風味十足。

🐟魚串湯

套餐以外,還點了2款小食!

🍢煙肉年糕串($58)

煙肉卷住煙韌可口的年糕,再配上蜜糖芥末醬,風味十足!

🦑魷魚圈拼脆薯角🥔($65)

魷魚圈和脆薯角炸到金黃香脆,配上泰式辣醬味道更好!

套餐包🍹飲品2杯(轉特飲加$10)
點了店內最Signature 的飲品:
🍏蘋果特飲
🌼菊花特飲
2018-07-11 32 views
今日木嘴出動去食雞喇,呢間餐廳叫sodam chicken,喺老蘭果頭。人地黎老蘭係食囡,木嘴只能黎老蘭食雞,真係my face my fate。要去呢間餐廳,需要行條大斜路加樓梯先上到去,大熱天時,木嘴差d雞都未食到就要call白車入醫院。好彩,靠住本人神一般既意志力,半爬半行下終於去到間餐廳。口勁乾又未齊人就諗住飲啖水啦,嗌左幾聲侍應終於應我,我就問佢可唔可以比杯水飲住先,佢問返我要熱水定凍水呀..咁身為養生小木嘴,梗係嗌杯暖水啦,對身體好丫嘛⋯⋯我:唔該要杯水侍:凍水定熱水?我:er...暖水侍:我地得熱水同凍水我:咁凍水丫侍:凍水得支裝水,要$8我:....................熱水啦呢一串對話就彷佛係麥兜既故仔咁,最終麥兜木嘴榮獲一杯非常滾可以碌熟條脷既水。但其實早黎既朋友已經非常幸運,因為遲黎既朋友想要水既話,係要等佢再煲架,amazing。好!唔講呢d無聊野,事不宜遲,快d叫雞食先。甜酸醬炸雞,呀估唔到幾好食wor!又唔會好熱氣,雞肉又好juicy,皮脆肉嫩,正過老蘭囡囡。另外呢個係無骨炸雞,岩晒唔想啃雞骨想食殘廢餐既懶蟲,即係在下。呢個係太陽芝士炸雞,中間有個

我:唔該要杯水
侍:凍水定熱水?
我:er...暖水
侍:我地得熱水同凍水
我:咁凍水丫
侍:凍水得支裝水,要$8
我:....................熱水啦

好!唔講呢d無聊野,事不宜遲,快d叫雞食先。

呢個係太陽芝士炸雞,中間有個農夫包比你點芝士,包保你有邪惡拉絲拉到兩呎高都ok。

食落唔會太溜,不過可能會咸左少少。d雞都係外脆內軟,唔夠飽仲可以食埋個包,充滿住芝士非常yummy!

呢個係紫菜薯條,其實應該有d似食緊shakeshake薯條,不過當然薯條比較厚肉同好食,同埋紫菜粉都非常夠,熱辣辣都唔錯。呢期咁岩出shakeshake,大家可以黎食下對比下邊個好食d。

呢個係熱情果野飲

呢個係蜜桃

無論係蜜桃定熱情果,都係淡而無味,可能係驚你食野重口得濟所以想比番d清泉你,咁就盛惠$38,不過都有幾粒椰果既。我都係飲番我杯熱水先,呢個時候已經攤到差唔多變暖水,只要我坐多半日,杯水可能會變凍水,唔知可唔可以賣返俾間鋪賺返8蚊呢。

呢個係bbq唔知咩燒雞
辣辣地,可能因為係燒既所以比較乾身,冇之前兩款咁juicy,都係推介之前果兩碟多d。

食晒d雞同薯條,就醒起仲有個炒年糕未黎,傾住計等多十分鐘就問下個侍應有未,侍應當然話要check check 先啦。咁小木嘴憑住金睛火眼隱約見到侍應係部電腦到做左個疑似加單既動作...咁好啦繼續同班friend講我個八婆上司點PK法啦,反正木嘴多的是口水。

又講左15分鐘都仲未上,無咩耐性既小木嘴就追多次單。個侍應竟然咁答我「d年糕要解凍再炒,如果唔係個芯會唔熟,所以會耐d」
由我地點餐到呢個moment應該都有45分鐘以上,先發現原來年糕係既嗌即解凍㗎...好新鮮!其實只要將d年糕拎出去條街曬一曬,應該唔洗煮,五分鐘內可以一拼解凍再加曬熟埋。

其實明顯係漏左單啦,呢個時候我只想回佢一句,你講大話!!

年糕終於上喇,都ok既。雖然佢解左凍45分鐘但個芯都唔係特別淋,可能要解凍多45分鐘先淋得曬。

食完咁多野,木嘴最推薦既都係炸雞,不過驚熱氣既人記得帶定幾粒喉糖先黎食啦!
2018-07-11 45 views
✿╮❤╭✿ ✿雜感女生 好味日記✿ ˚*•✰。Sodam Chicken.酥 GOOD。✰•*˚ ✿✿小滋女的Dolce Vita✿✿ ❤餓底飯聚.食勻全世界❤ ❤吾係POL - Peggy On Line.Proof Of Life❤ ❤ 久不久又心思思,思念韓國炸雞 於是,下班後專程來到中環的Sodam Chicken 與朋友一起girk talk Sodam Chicken出名夠酥! 這裡食雞是對的! 各款炸雞、焗雞跟足韓國menu 最讚是快速的效率,一流的味道 令人感覺「酥GOOD」! 今次點了2人餐,加特飲,非常滿意 紫菜薯條 夠香脆,是即點即製,所以熱辣辣上台 香熱的薯條非常搶手,手快有手慢WAKKAKKAA 炸雞口味多多,雙拼選了芝士和甜酸味 香酥脆就是基底,而韓國的雪花芝士粉就是最出色的金黃美肌粉 甜甜的芝士香味èè好好吃!çç 至於甜酸醬,是經典的韓國傳統 甜甜酸酸最開胃,亦是女生中意的口味 由於炸雞水準頗高,絕對是「以質取勝」 水冷麵 非常清爽,夏天就是要食水冷麵 特別是醋的酸爽,為剛才的橫掃炸雞的咀仔降溫 提子特飲 + 菊花蜜特飲 係啦,提子特飲

雜感女生 好味日記
˚*。Sodam Chicken.酥 GOOD。*˚
✿✿小滋女的Dolce Vita✿✿
餓底飯聚.食勻全世界

久不久又心思思,思念韓國炸雞
於是,下班後專程來到中環的Sodam Chicken

與朋友一起girk talk

Sodam Chicken出名夠酥!
這裡食雞是對的!
各款炸雞、焗雞跟足韓國menu
最讚是快速的效率,一流的味道
令人感覺「酥GOOD」!

今次點了2人餐,加特飲,非常滿意

紫菜薯條
夠香脆,是即點即製,所以熱辣辣上台

香熱的薯條非常搶手,手快有手慢WAKKAKKAA

炸雞口味多多,雙拼選了芝士和甜酸味
香酥脆就是基底,而韓國的雪花芝士粉就是最出色的金黃美肌粉
甜甜的芝士香味èè好好吃!çç
至於甜酸醬,是經典的韓國傳統
甜甜酸酸最開胃,亦是女生中意的口味

由於炸雞水準頗高,絕對是「以質取勝」

水冷麵
非常清爽,夏天就是要食水冷麵

特別是醋的酸爽,為剛才的橫掃炸雞的咀仔降溫

提子特飲 + 菊花蜜特飲
係啦,提子特飲好搞笑,支雪條變左軟糖,味道都好正
提子特飲夠甜度,夠冰涼,好消暑
菊花蜜特飲似梳打汽水,夠滋潤,解熱氣

2杯都是炸雞的好朋友

七一的長假期,同父母出黎中環行下,佢地以前係港島返工,退休後都無出過黎。假期中環會少啲人,可以輕輕鬆鬆行下街,睇下呢幾年變左幾多。四處遊走,阿爸話上黎蘭桂坊睇下,順便又撘下最長的扶手電梯,行到攰攰地就入左Sodam chicken,話要試下年輕人喜歡的韓國炸雞喎。雖然六點幾咁早,都有幾枱客食緊炸雞飲啤酒,生活悠閒寫意。坐低睇下餐牌,有二人餐同四人餐,仲有不少散點食物,多元化,而且價錢一啲都唔貴。四人餐看似太多吃不完,就點了二人餐($398),加多一杯飲品就好了。跟餐的飲品要了蜜桃汁,嘩,勁濃厚的果汁來,完全無加水加冰變淡,桃味超濃,果香十足微甜,好好飲二人餐中選了凱撒沙律,總覺得食炸雞很多肉,還是要點菜穩陣沙律菜用上羅曼生菜,爽脆甜,比一般生菜好食得多,而且灑上大量芝士碎,煙肉碎等,沙律汁也是特別調味,好味又大碟,正薯條要了芝士口味,就是炸薯條加上芝士粉,薯條粗身有薯皮,薯味十足,芝士粉很香芝味,但偏甜,味道特別。炸雞要了雙併,黃金鹹蛋併辣味,滿滿一盤大大件,熱辣辣即炸的,好香啊。先試試近期大熱的黃金口味,最近真係咩都出鹹蛋黃,連炸雞都唔放過,哈哈。嘩嘩,一口咬落去極重鹹蛋黃味,除左面

二人餐中選了凱撒沙律,總覺得食炸雞很多肉,還是要點菜穩陣

先試試近期大熱的黃金口味,最近真係咩都出鹹蛋黃,連炸雞都唔放過,哈哈。嘩嘩,一口咬落去極重鹹蛋黃味,除左面頭的鹹蛋黃醬外,連炸漿都混了鹹蛋黃,味道超濃郁,鹹蛋黃迷表示非常滿足,好好味啊

再來嚐嚐辣味炸雞,是正正的韓式辣醬口味,辣勁都幾厲害,辣辣的好惹味,不過怕辣人仕慎入,這款是真辣味,不是酸辣醬啊。
熱帶風情薄餅($138)
見隔離枱點了pizza好香呀,我地又追加了一份,要了菠蘿火腿口味。
薄薄的餅底十分脆口,上面好多餡料,火腿片,菠蘿粒,蘑菇片等,仲有就係超厚芝士。雖然餅底薄,但一點都不乾,餡料仲好多汁㗎,厚厚的芝士咬落勁滿足

眼濶肚窄,點得太多啦,三個人根本食不完,打包了半碟炸雞同pizza

PS。雖然係炸物快餐,但意外地食完又無口渴喎
2018-07-01
$200 (Dinner)
蘭桂坊是香港人及外國人最喜歡與朋友傾計,飲酒及娛樂,溜漣的地方,今日,我與先生行完香港動植物公園,順便到蘭桂坊感受下及晚餐。我和先生都喜歡靜靜地飲酒,傾下計及食嚇嘢,見到Sodam Chicken的韓國炸雞廣告非常吸引,餐廳雖然細細間環境比較舒適優雅。於是決定試嚇Sodam Chicken。入到去才知原來餐廳有兩層,餐廳室內地下層比較細及少位,但樓上的一層很寬敞及比較多位,已經賓客滿座。有部分是高咖啡枱櫈,非常適合三五知己飲酒傾偈。餐廳正播放著輕鬆的音樂,令人覺得舒適輕鬆愉快。我們要了個滋味二人套餐$398。黃金鹹蛋炸雞併檸檬柚子炸雞,芝士薯條,水冷麵。黃金鹹蛋炸雞併檸檬柚子炸雞。侍㒣放上檯已聞到十分濃香的炸雞香味。嘩,份量十分多。1炸雞大大件。炸雞透著炸過特有的金金黃黃的顏色,剛剛炸起還熱辣辣的,非常誘人。先試下檸檬柚子炸雞,面上放了檸檬黃的透明芡汁,見到已覺垂涎。用筷子先夾一件檸檬柚子炸雞,已感覺外皮非常脆,入口試下,感覺粉漿不會太厚,包裹著雞件厚薄適中,令雞件肉汁不會流失,外脆內軟多汁及雞肉濃郁的味道,加上酸酸甜甜的柚子味,真是惹味又好味。再試黃金鹹蛋炸雞。入口滿帶著鹹蛋香味,不

餐廳正播放著輕鬆的音樂,令人覺得舒適輕鬆愉快。

我們要了個滋味二人套餐$398。
黃金鹹蛋炸雞併檸檬柚子炸雞,芝士薯條,水冷麵。
黃金鹹蛋炸雞併檸檬柚子炸雞
侍㒣放上檯已聞到十分濃香的炸雞香味。
嘩,份量十分多。
炸雞大大件。

再試黃金鹹蛋炸雞
入口滿帶著鹹蛋香味,不但不會蓋過雞的濃郁香味,還與雞的味道非常夾,現在回想還是覺得非常回味。

芝士薯條。
芝士薯條麵上鋪著薄薄柔軟的芝士
,外皮帶著微脆內裏軟綿,非常好薯仔味。
芝士薯條

水冷麵。
面上放有青瓜,及兩隻對半分開的鹹蛋,蕃茄碎。
冷麵冰冰涼涼,麥味比較淡,入口煙煙靭靭,湯帶酸酸甜甜,口感非常正。我平時不太喜歡食麵,但食完這個冷麵,令我從此改觀。

蜜桃汁跟餐
帶少少冰冰涼涼的蜜桃汁,有淡淡的蜜桃味,食完炸雞芝士薯條再飲蜜桃汁真是很正。
左:甜橙燒酒 右:蜜桃汁

甜橙燒酒配套餐+$25。
冰冰凍凍的甜橙燒酒帶有少少酒味及橙香味,配炸雞薯條,真是絕配。
芝士薯條
左:甜橙燒酒 右:蜜桃汁
因為下午要去大館參觀,所以找到路程只需八分鐘的Sodam ,此店專吃炸雞,我地一行五人訂定位,去到就有位,坐二樓可以看到藝粹會。佢地有套餐,但我地有老有B,所以最後冇叫套餐。建議朋友聚會可以叫套餐。等野吃時又望東望西,原來有提供手套,吃炸雞用手套,真係好方便!先上了‘水冷麵’,𤏪之前先夾起D俾小朋友同老朋友,然後撈哂就開吃。清爽好味!岩哂呢個炎熱天氣,而且也開胃。再來熱帶風情pizza, 貪佢好多菠蘿,小朋友喜歡吃。pizza 熱辣辣,十分新鮮~芝士起絲。再來呢個太陽咁的炸雞(太陽的後裔?),中間是麵包盛著芝士,旁邊圍繞的雞下面也是滿滿醬汁。用手套拎要小心燙到手。芝士好正!!!最後個麵包我地切開吃埋。蜜蜂蒜香焗雞,小朋友最愛吃,蒜味不太重,也沒有炸的熱氣,而且因為底有甜甜的蜜糖,連上面的麥片仔也點醬吃哂。有大同中份量,呢個係大份的。五大一小好飽飽,抵吃!

水冷麵

清爽好味!岩哂呢個炎熱天氣,而且也開胃。

芝士起絲。

芝士好正!!!
最後個麵包我地切開吃埋。

蜜糖蒜香焗雞

五大一小好飽飽,抵吃!
$150 (Lunch)
  • 韓式涼拌水冷麵
之前已經聽過朋友介紹Sodam Chicken嘅炸雞唔錯,今次終於有機會同男朋友試下!嚟之前我已經有目標要試佢地期間限定嘅黃金鹹蛋炸雞,不過原來一定要叫套餐先會有呢個口味,所以最尾我地叫咗個二人餐($398)小食薯條夠厚身,新鮮炸起夠晒香口,配埋紫菜粉好好味!雙併炸雞我地揀咗黃金同檸檬柚子風味!每樣雞件大約七件,無骨炸雞炸得好香脆,咬落肉質夠嫩而且有肉汁!雞件上面佈滿鹹蛋黃,夠晒鹹香,唯一係有少少油,最好多啲人share!相反檸檬柚子就比較清新,食多幾件都OK。水冷麵夠晒冰凍,食完咁多熱氣野食番啖麵酸酸地咁,感覺好舒服!只係稍嫌麵質有點硬!另外男朋友強烈要求食pizza,所以我地散叫咗一個熱帶風情薄餅,意想不到地好好食!薄身餅底焗得好脆身,上面啲料亦落得好足,雖然飽飽地都忍唔住清晒個Pizza,值得推介!總結:呢度嘅食物水準相當唔錯,作為韓國炸雞店,炸雞好固然係必需,不過估唔到其他食物都令人喜出望外,適合一大班朋友聚會開心Share😋

小食薯條夠厚身,新鮮炸起夠晒香口,配埋紫菜粉好好味!

昨晚直踩兩場世界杯球賽,今日中午先起身點算,炸雞係不二之選😏第一次ordwr這間sodam chicken,因為睇openrice既評價都幾好,於是都帶左好大既期望。用app訂餐三十分鐘就到左,食到口確實又五錯wor!我地今次order左蜜糖芥末炸雞($155),外賣和堂食不同,蜜糖芥末汁另裝。有兩件雞腿,一隻雞全翼同幾塊雞胸雞背。炸雞皮仍然好香脆,肉質亦彈牙緊實,帶有些少肉汁,點上甜甜的醬汁,芥末少少攻鼻中和炸雞和蜜糖的油膩感,簡直優秀啊!可惜大蔥既存在感幾乎為零,如果五系我比炸雞100分!呢款熱帶風情薄餅都幾好味。芝士既咸香味特別重,但反而入面的topping就變左配角,菠蘿火腿蘑菇等等都口味無咁濃郁,雖然五會比你爆炸既熱帶風情感,但芝士的香味配上薄薄的餅底,都還是很好食啊!最後咁肥膩既炸雞pizza就要order翻凱撒沙律($80)中和翻油膩感,好味既。睇完波第二日訓懶覺,起身就食到咁好味既野食,大滿足啊!下次會試下其他炸雞~
蜜糖大蔥芥末炸雞

凱撒沙律

$200 (Lunch)
蜜糖大蔥芥末炸雞
凱撒沙律
  • 蜜糖芥末大蔥炸雞
2018-07-04 32 views
早前收到Sodam Chicken 中環店嘅試食活動邀請,所以就約埋另外三位朋友一齊去食晚飯。我地order咗一個二人鹹蛋黃炸雞套餐,食物包括鹹蛋黃炸雞同蜜糖芥末炸雞各五件(另外有其他口味選擇)、水冷麵同炸薯條,仲包兩杯飲品。因爲我地有四個人,所以額外再order咗一個辛辣焗雞同墨魚炒年糕。先講炸雞嘅味道~炸雞嘅外皮炸得好脆,而且調味都夠濃味,我個人覺得最好味嘅係蜜糖芥末炸雞,因爲味道甜甜辣辣,食落唔會太膩;其實鹹蛋黃炸雞味道都相當唔錯,好香口,食到有一粒粒鹹蛋黃,不過味道比較濃,所以未必食到好多件,不過一大班朋友share就可以小吃多滋味!炸薯條都好味,上面加咗紫菜碎夠惹味~ 至於辛辣焗雞辣椒味好濃,係香口嘅,肉質都好嫩滑,不過我個人認爲辣咗少少 ~ 墨魚炒年糕嘅配料好豐富,墨魚爽口,年糕有嚼勁但係又唔會太硬,辣度剛剛好,相當唔錯!飲品方面我地order咗Apple cider、青蘋果啤酒、水蜜桃啤酒同Lemonade。水果啤酒嘅味道都唔錯,不過略顯水果味唔夠濃,其他飲品嘅味道就不過不失喇~ 不過值得一讚嘅係餐廳提供好多種類嘅飲品任君選擇!整體黎講,我覺得呢間餐廳嘅食物質素同環境都

整體黎講,我覺得呢間餐廳嘅食物質素同環境都相當唔錯,好適合一大班朋友聚會哦!

2018-06-25