2022-11-18 279 views
朋友最近中左肺炎😷,好返之後出返嚟成個人瘦晒,所以特別帶佢去食之前試過好好味又抵食嘅相馬日式火鍋👹幫佢個人增返磅先😈大病完既朋友要健脾暖胃,特別揀左《胡椒雞湯》胡椒味辣而驅風散寒,朋友飲左兩啖都表示個人好暖,而且keep住既頭痛都好返啲🤘🏻超級期待既秋季《大閘蟹》蟹膏絕對不能錯過!滑溜又有蛋黃既味道,超級回味🤝!蟹有少寒底,再飲返碗胡椒雞湯暖返個位, Perfecto!👌🏻任食《串燒小食》炸春卷、蕃薯粒、炸蝦、炸丸都好好味👐🏻係新鮮炸起,又無油益味,外面酥脆,岩哂鐘意食煎炸野既我呀🤟🏻任食《海鮮》青口、帶子、琵琶蝦、東風螺、廣島蠔、紅虎蝦,選擇多又新鮮,仲要係任食,朋友同我勁淥勁食🤝啲海鮮淥落胡椒雞湯度,雞湯帶岀海鮮鮮甜味,再加上胡椒辣味辟咗少少海鮮嘅腥味👍🏻同埋朋友食到捧住個肚走😏店員好貼心,將食物擺好後,再主動問我哋要唔要幫手影相❤️,服務態度好,食物又高質,強力推薦💪🏻
大病完既朋友要健脾暖胃,特別揀左《胡椒雞湯》
超級期待既秋季《大閘蟹》
任食《串燒小食》
任食《海鮮》

2022-11-17 178 views
老公說今天要和我二人世界👫🏻,帶了我去位於火炭的相馬日式火鍋店,地點私隱度高,環境寧靜,很感恩可以有一個很放鬆又舒適的地方盡情享受二人世界👩‍❤️‍👨熱食#單骨雞翼#炸物串燒*單骨雞翼有多種味道,當中我最喜歡是甜甜的蜜糖味雞翼,它炸得很鬆脆,配上甜甜的蜜糖很惹味,女人就是喜愛甜💖*炸物串燒是老公最愛,他最喜歡蕃薯粒🍠,自己都可以吃掉了一整盤,希望他不要回家放臭屁😷火鍋#胡椒雞湯雞湯有濃濃的雞味,配上牛肉和豚肉,非常滋味可口,少許胡椒味道更令人非常開胃🥴聚光燈#大閘蟹重要的要擺放到最後,超級好吃的大閘蟹🦀,肉質既鮮甜又可口;蟹膏更是令人吃到停不了口🫣相馬火鍋食物優質💖,環境既寧靜又舒適,可以全程放鬆與老公二人世界👫🏻,真的要給十個讚啦💗!
熱食#單骨雞翼#炸物串燒
火鍋#胡椒雞湯
聚光燈#大閘蟹

2022-11-15 157 views
話說最近勁黑仔,屋企爆水渠又停電🥲,突然全家要落街搵嘢食,附近嘢食選擇又唔多😩,所以行遠少少去沙田商業中心碰吓運氣,呢一個機緣巧合之下既選擇,真係令人覺得好驚喜💁🏻‍♀️湯底-清湯因為呀女👧🏻喺度,我哋都唔太想食啲濃味野,呢個清湯非常之適合想食較清淡嘅朋友仔😉火鍋配料-海鮮簡稱清湯真係智慧之選🤭食到海鮮真實既鮮甜味,蝦肉🦐爽口彈牙,東風螺🐚肉質好厚又有彈性好正!廣島蠔🦪有新鮮嘅海腥味,食過返尋味😙火鍋配料-豚肉,牛肩胛肉類都十分新鮮,冰鮮保存到肉質既彈性💯牛肩胛脂肪分佈平均,入口有彈性又多汁😎 同樣地清湯保存左佢地原本肉質既味道,令肉質鮮味原形畢露😍套餐主角-大閘蟹大閘蟹肉岩哂呀女,揸住兩隻蟹鉗係咁食🤣蟹膏由我同老公食哂🤭蟹膏質感奶滑超惹味😋總括嚟講,食物質素唔錯💁🏻‍♀️,今次真係因禍得福🧏🏻‍♀️,發現咗呢間好有驚喜嘅日式火鍋店🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️
湯底-清湯
火鍋配料-海鮮
火鍋配料-豚肉,牛肩胛
套餐主角-大閘蟹

2022-11-14 121 views
今次就去佐呢間位於火炭嘅日式火鍋題,見到佢哋都有好多唔同嘅湯底,今次我就揀咗蕃茄湯底酸酸甜甜咁幾開胃😄日式炸物❤️都好出色,唔會太油 仲要係即叫即炸👍🏽好多款式,最鍾意食佢哋嘅蝦多士炸到脆卜卜好邪惡😈美國特選牛肩胛❤️佢哋嘅牛肉方面都好出色,牛肉嘅品質都好頂級👍🏽👍🏽優質豚肉❤️係嚟自日本鹿兒島黑豚肉,相對重肉味,肥瘦適中,啖啖油脂香得黎冇豬既騷臭味串燒❤️都係我既至愛,雖然串燒都係肉但係又會有另一種唔同嘅風味,肥牛卷同埋雞肉串燒就最推介啦👏🏽👏🏽蕃茄湯❤️同行朋友叫咗番茄湯🍅酸酸哋好清,同啲海鮮好夾👏🏽 虎蝦🦐勁大隻,雖然呢個品種冇乜蝦膏,但勝在肉質彈牙味道鮮甜👍🏽👍🏽真心推介👍🏽👍🏽下次會再嚟食😋

真心推介👍🏽👍🏽下次會再嚟食😋
🦀 無限時任食大閘蟹海鮮火鍋放題 🦀✨ 無限時!無限時!無限時!吃放題最大挑戰一向是時間,與時間競賽,密密食又不能和親友暢談,有時都會感到吃得又趕又辛苦。精靈的朋友近日找到一家位於火炭的相馬日式火鍋放題,無限時不限量的供應時令大閘蟹、海鮮及火鍋放題,絕對是餓底組出的好機會😙👏🏻💰價目參考:🦀 任食海鮮(包括大閘蟹)+任食自助火鍋吧 +無限肉類供應+即叫即做雞翼串燒、炸物、即叫即蒸點心+無限飲品及雪糕,晚市成人每位$498 ,星期六、日;公眾假期及前夕每位另外加$30 (另收10%服務費)🦀 先說重點大閘蟹,11月前一般選擇食蟹乸,11月後一般選擇食蟹公。此時正是蟹公最當造的時刻。餐廳大閘蟹是無限追加項目,雖然比較細,但基本上隻隻爆膏,這次吃到的全是蟹公,當中只有1、2隻較瘦削。爆膏蟹公的膏柔軟,口感豐腴滑溜,令人回味。由於這次兩人前往,餐廳會安排每次提供4隻蟹,當客人吃完桌上大閘蟹,店員會主動詢問是否需要加蟹,相當均真,亦會主動回收骨碟,服務實在不錯。🦀 坊間任食多數只送海鮮拼盤一盤,這裡卻是無限追加海鮮,包括:鮑魚、鑽石蜆、扇貝、蟹棒、琵琶蝦、青口、蠔、藍尾蝦、紅虎蝦、大頭蝦、帆立貝
🦀 無限時任食大閘蟹海鮮火鍋放題 🦀

💰價目參考:

🦀 坊間任食多數只送海鮮拼盤一盤,這裡卻是無限追加海鮮,包括:鮑魚、鑽石蜆、扇貝、蟹棒、琵琶蝦、青口、蠔、藍尾蝦、紅虎蝦、大頭蝦、帆立貝等。鮑魚還是鮮活在動,實在難得。

🐮 肉類方面美國特選牛肩胛、豚肉片、雞腿肉都不錯。蔬菜、丸類、主食類及飲品則可以再自助區任取。如想吃串燒炸物或即蒸點心亦可填紙仔入單。由於這次吃大閘蟹的目標很明確,所以只點了金菇牛肉串及燒菠蘿,把胃口留給最重中次重的海鮮系列了。

與朋友由18:30吃到接近10:00,每人吃了8隻大閘蟹,實在相當滿足。最後當然要吃韓國雪條獎勵一下自己。

🔸小總結:
餐廳食物質素不錯,最難得的是無限時無限量的大閘蟹和海鮮追加項目,名副其實方方正正的放題任食。無限時只屬個別分店,建議客人預先訂座,這次筆者還是以候補位置當選🤣。感覺餐廳服務態度良好,貨真價實,會再回訪。

👅 味道:4.7/5
💰CP值:4.6/5
🕴🏻服務:4.9/5
🔰餐廳環境:4.5/5
👀回頭率:4.6/5
🍽 餐廳:相馬日式火鍋
🌐地址: 火炭山尾街18-24號沙田商業中心1樓9號(火炭港鐵站步行約10分鐘路程)

🐮 #cowing吃在火炭

#foodie #hkfoodie #hongkongfoodie #852food #852foodie #foodstagram #火炭美食 #相機食先 #吃貨 #食好西 #相馬日式火鍋 #大閘蟹 #大閘蟹放題
2022-11-12
Type of Meal
Dinner
2022-11-10 154 views
聽朋友推薦呢間火鍋店🍲性價比幾高,夜晚又諗唔到食咩好,就決定試下係咪真係好似佢哋講到咁吸引!大閘蟹🦀既質素唔錯,叫咗一轉食完即刻再要叫第二轉🤤🤤🤤🌟必食嘅炸物拼盤有蝦多士,芝士春卷,吉列蝦,午餐肉 米網蝦春卷,吉列蝦炸到金黃色食落脆卜卜又唔會成淡粉或者剩係食到炸皮,另外平時午餐肉就食得多啦,炸午餐肉更邪惡😈更滿足😍🌟牛肉方面係特選嘅牛肩胛!脂肪比例十分平均,肥瘦適中,而且有好香嘅牛肉味🌟鹿兒島黑豚肉油花多,肉質纖維較幼,容易咬斷完全唔靭💯🌟中華辣湯🔥好頂癮,超多辣椒🌶越煮越辣,但係越辣就越想食😄鐘意食辣既必試👍食物質素好高水準,掛住日本嘅朋友可以去試吓💯
大閘蟹🦀既質素唔錯,叫咗一轉食完即刻再要叫第二轉🤤🤤🤤
🌟鹿兒島黑豚肉油花多,肉質纖維較幼,容易咬斷完全唔靭💯

食物質素好高水準,掛住日本嘅朋友可以去試吓💯
2022-11-09 135 views
老公生日懶得自己煮,決定打邊爐,就諗住揀間好少少嘅火鍋店,見呢間相馬都幾多人推介,喺火炭又近近地我哋呢班沙田友就一於試吓🔥冇諗過大閘蟹🦀放題都keep到個質素,熱辣辣唔係整定喺度♥️雞肉係我至愛🐔,因為肉質真係好嫩滑,雞肉配豚骨湯底真係冇得彈 真係好好味😋海鮮🐟方面都有好多唔同嘅選擇有日本帶子、廣島蠔丶蟹棒、青口、虎蝦🦐等等,佢哋嘅廣島蠔真係要大讚👍勁細心已經幫手拆咗殼,而且隻隻都又大又肥美仲好有鮮味👅豚骨湯底有好濃郁嘅豬味🐷,唔似得其他地方咁淡茂茂😍呢間日式火鍋🍲放題真係冇令我哋失望,大家都可以嚟試下
🔥冇諗過大閘蟹🦀放題都keep到個質素,熱辣辣唔係整定喺度
豚骨湯底有好濃郁嘅豬味🐷,唔似得其他地方咁淡茂茂😍

呢間日式火鍋🍲放題真係冇令我哋失望,大家都可以嚟試下
2022-11-09 33 views
我哋剛剛去咗火炭分店,因為一開始你哋無講過一人一鍋,其實我哋係想要一個鍋,當時的職員話未能給枱。之後我哋其實都ok, 但該職員態度仍然好差,話我哋之前無提出,所以就係任餐廳安排。職員每次都係用背脊對住我哋講嘢,所以朋友問佢「哥仔,可唔可以企定講?」,佢即刻鬧我哋話「你想點呀?」後尾我哋起身走,那個男人走出店門大大聲講「x你老母」!好唔好食唔知,但職員惡到問候人娘親,請各位小心!以上情況在埸其他職員和食客也可見證你哋問候食客娘親。希望貴店改善服務!

2022-11-06
$500 (Dinner)
2022-11-08 134 views
趁着假期又秋涼一家人去左火炭附近踩下單車🚴🏽‍♀️,踩完單車有啲肚餓就同朋友一齊上網搵到呢一間喺火炭嘅火鍋放題,佢抵食之處係除咗火鍋料任食之外,仲有點心、串燒炸物、雪糕等等可以任食😽呢個大閘蟹海鮮火鍋任食,重點當然唔可以錯過大閘蟹啦!😻😻🦀大閘蟹好新鮮,啲肉既肉質係爽口,非常之清甜😺,食到老公個樣超滿足🥩肉類有豚肉、牛肩胛,十分新鮮,肉質爽韌,豚肉味濃無膻味😸牛肩胛包住響鈴食,好好味😽🍗 日式炸物,有炸蝦、番薯、春卷、午餐肉,炸到好甘香鬆脆,一啖炸物一啖大閘蟹肉,係味覺既享受😻🍲中華麻辣湯,煮肉同海鮮都好夾😺帶岀哂肉同海鮮既鮮甜味🙌🏻呢個火鍋放題真係無得彈😼 踩完單車過嚟食,真係超抵!又有得任食海鮮、又有得任食串燒炸物,仲有得任食雪糕,最緊要佢選擇種類多👍🏻👍🏻會推介朋友去完沙田區踩單車去火炭食🫶🏻

呢個大閘蟹海鮮火鍋任食,重點當然唔可以錯過大閘蟹啦!😻😻
🍲中華麻辣湯,煮肉同海鮮都好夾😺帶岀哂肉同海鮮既鮮甜味🙌🏻

2022-11-07 113 views
朋友最近搬左去火炭,佢推介係沙田商業中心既相馬日式火鍋🍲,有大大隻大閘蟹好抵食,難得入火炭當然不容錯過😚我地5點入座,任食408星期六加30,連埋加一每人500有找,有大閘蟹、又有得任食海鮮超抵!湯底「甜豉油湯」甜甜既湯底,食海鮮🦞🦐🦪最啱👍🏻甜甜既味道,帶岀左海鮮既鮮甜味同奶滑既味道🥰火鍋料「美國牛肩胛」「優質豚肉」牛肩胛同豚肉🥓色澤都好光鮮亮麗,放埋落甜豉油湯,牛肉同豚肉既鮮肉味好濃郁,肉質更係爽滑新鮮👍🏻熟食「單骨雞翼」雞翼有多種味道,有七味粉、蜜糖味、燒烤醬味,多到我都忘記咗🤣總之就係每隻都好好味😚主角「大閘蟹」🦀大閘蟹肉同蟹膏既飽滿度極高🔝🔝蟹肉鮮甜,蟹膏好奶滑惹味,每人兩隻係基本😗估唔到火炭係工業區附近都有咁高質同多選擇既任食火鍋放題🍲,最緊要係呢個時間有當造既大閘蟹食!真係超級滿意呀!🥰

湯底「甜豉油湯」

火鍋料「美國牛肩胛」「優質豚肉」

熟食「單骨雞翼」

主角「大閘蟹」

2022-10-28 359 views
🦀🦀又到一度食大閘蟹既季節🦀🦀今年先試下相馬(火炭店)無限時任食大閘蟹放題$498/位,1700-2200火炭店比較開陽,不過蟹比較細隻少少。唔緊要,最緊上蟹快面而且蟹膏唔錯,個人食左17隻,有一半爆膏,非常滋味除左蟹,仲有串燒炸物&打方邊爐, 非常豐富朋友們唔食, 只好自己每款試一件, 三款炸春卷&炸蝦炸得香脆唔油, 蝦多士有芝麻好香,孜然雞翼,水牛城雞翼全部單骨,入咪味延又方便食串燒雞&牛:燒得幾香燒翠肉瓜&菠蘿:食返少少蔬菜啦打邊爐方面,一坐低已上左海鮮拼盤、牛頸脊、豚肉&雞肉。海鮮有貝類、蝦類、蜆等,仲有鮑鮑&帶子,十分豐富
🦀🦀又到一度食大閘蟹既季節🦀🦀

除左蟹,仲有串燒炸物&打方邊爐, 非常豐富

串燒雞&牛:燒得幾香
燒翠肉瓜&菠蘿:食返少少蔬菜啦

2022-10-18 471 views
放工約咗朋友去食飯,大家就揀咗火炭相馬打邊爐有朋友食過話好正😍一於黎試試佢<大閘蟹>👈估唔到放題有大閘蟹,我哋梗係要先試左大閘蟹先啦,蟹🦀都好新鮮好多膏,好好味😋<日式炸物>👈呢個真係好邪惡😈嘅炸物,炸午餐肉炸蝦🦐炸春卷應有盡有💯不過好彩佢哋呢到嘅炸物又唔會話炸到好油膩👏🏽炸得好香脆,試過有啲係成個碟都係油見到都驚,呢度絕對唔會咁❤️<海鮮>👈最正係海鮮任食,日本帶子,廣島號,蟹棒,青口,虎蝦,蜆,虎蝦,超大隻蝦🦐好新鮮,肉質結實又彈牙👍<單骨雞翼>👈再叫埋雞翼小食即叫即炸,香脆可口全部味都好好食😋士匪雞翼世一仲要任食,我一個人食左成5隻😆<中華辣湯 >👈無辣不歡嘅我就揀咗佢哋嘅中華辣湯底🌶辣味好濃郁👍🏽我已經推介左好幾個朋友再嚟食😄

我已經推介左好幾個朋友再嚟食😄
2022-10-18 337 views
今日去咗火炭開工,收工同事話不如一齊去食火鍋於是就去左呢間環境幾乾淨闊落嘅火鍋,最鍾意就係呢度可以一人一鍋洗爭食,又衛生啲(我地一人揀左一款湯底、一個係番茄湯底,一個係豚骨湯底),前者好鮮甜酸酸甜甜好開胃,後者就好濃🐷味咁難得見到有大閘蟹放題梗係要來試吓啦,啲蟹都算有幾多膏yummy😋日本鹿兒島黑豚肉好靚,好似人地去壽喜燒果D靚肉,豬肉🐷味好重又有咬口,鍾意肉味重既話必食👍🏽海鮮就有七款咁多,包括大頭蝦、虎蝦、廣島蠔、青口、日本帶子蜆,蟹棒,首先不得不提佢哋啲蝦🦐真係好新鮮,拎到出嚟隻腳仔仲郁緊,肉質亦爽脆彈牙食得出鮮味🤤豚骨湯底好濃味😋直頭啲肉淥完之後唔需要點醬油都好好味😋😋😋我想食清小小,所以就揀左個健康啲嘅番茄🍅湯底,番茄味都幾濃,見到湯底都真係有番茄,清清地又唔會蓋過啲肉味,打邊爐必食呢個湯底我哋已經約定下口次再嚟食過真係食過返尋味😋

豚骨湯底好濃味😋直頭啲肉淥完之後唔需要點醬油都好好味😋😋😋

我哋已經約定下口次再嚟食過真係食過返尋味😋
2022-10-14 439 views
任食火鍋最開心就係有靚嘅牛肉,呢間位於火炭嘅相馬日式火鍋放題,環境真係好舒服,食物嘅種類都好豐富,而且仲要好高質👍🏽👍🏽大閘蟹放題出邊真係好少有,仲要隻隻都有膏👍🏽我哋都係先食咗大閘蟹跟住再食火鍋😄啲雞腿肉好肥美又滑❤️我自己就最鍾意食牛,佢哋啲美國特選牛肩胛嘅油脂分布好平均👍🏽牛肉嘅厚薄適中,而且好重牛肉味,忍唔住食咗好多😄豚肉方面都係優質日本進口,薄切豬肉片🐷更加能夠吸收湯底嘅精華海鮮🐟🦐出面嘅火鍋店海鮮選擇得好少 呢間就出奇地多,呢度啲蝦🦐全部都勁新鮮大大隻,又有青口,呢啲海鮮打邊爐都係最佳配搭🥰見到佢有好多唔同嘅湯底,今次就試咗佢哋嘅蕃茄🍅湯底有好濃嘅新鮮蕃茄味感覺比較fresh😍好滿足嘅一餐🥰有機會一定要再嚟過😄
啲雞腿肉好肥美又滑❤️

好滿足嘅一餐🥰有機會一定要再嚟過😄
2022-10-14 289 views
相馬呢間火鍋店之前已經食過一次其他分店,今次嚟到火炭分店服務質素各方面都一樣咁好大閘蟹 - 任食真係有驚喜,質素都唔差,落單唔使好耐就有得食👍🏽日式炸物拼盤 - 好出色,有好多唔同嘅炸丸,連炸午餐肉都有添😋日本優質豚肉 - 真心靚❤️好滑好香😋單骨雞翼 - 本身都好鍾意食雞翼🐔同埋佢哋呢度嘅雞翼有勁多款唔同嘅味道,我自己覺得蜜糖雞翼甜甜地咁好正👍🏽我個朋友就鍾意食辣,佢就推介士匪雞翼同水牛城雞翼辣辣地🔥好過癮豚骨湯底 - 好濃豬骨🐷湯味😋不過又唔會太鹹👍🏽價錢其實都幾抵食決定下次唔想煮飯都可以再嚟食,平平哋乾手淨腳唔洗煩真係好過叫外賣😂
日本優質豚肉 - 真心靚❤️好滑好香😋
豚骨湯底 - 好濃豬骨🐷湯味😋不過又唔會太鹹👍🏽