2019-01-20 146 views
為預早慶祝朋友既生日,我地去左一間北角都幾出名既英倫風情餐廳。會唔會太有氣氛,浪漫氣氛逼人,好似同朋友有點太浪漫。裡面有好多黑白照,一睇就知老闆係個龍友。我最鐘意既係裡面有英國倫敦既經典電話亭,個裝潢真係賞心悅目。餐廳有靚紅酒,$75 一杯,同朋友叫左杯西班牙既紅酒,好易入口。主菜升級套餐$45 蚊,多個沙律同餐湯,是日係南瓜湯,口感豐富,冇偷工減料。 沙律都唔錯,生菜搭麻醬係我飛佛。但裡面既芝士有點難入口。芝士炸雞翼都幾大份,外脆內軟多肉汁,食落仲有淡淡既芝士味。不過始終覺得有d醬會好味d呢個係一碟十分有創意既fusion菜式,無諗過risotto 可以同海膽同蟹膏一齊食。 一塊紫菜擺點飯,海膽同蟹膏,一齊擺落口,全部東西既味道會係個口交融。個risotto 分開尼食都好好味,有點忌廉同洋蔥香。本身冇expect 太多既牛扒(因為香港餐廳既牛扒通常都唔好味),神奇地嫩口,又有陣陣牛肉香味。另一樣非常貼心既野係,侍應會幫我地換碟,換一套菜式都會幫我地換一換。食到最後,7 點幾8 點餐廳已經滿座了,早少少既話就唔洗等咁奈,比大家做個參考。

會唔會太有氣氛,浪漫氣氛逼人,好似同朋友有點太浪漫。

沙律都唔錯,生菜搭麻醬係我飛佛。但裡面既芝士有點難入口。

2019-01-13 2948 views
今日心情大好, 和老公去食西餐。 享受假日既寧靜。我們被呢間有外國情懷的餐廳所吸引, 就入去食晚餐, 原來服務, 食物都很好。 除了餐廳內比較多枱之外, 各方面十很高水準。香煎雞軟骨餃子 煎餅汁之前係第2度食過一次雞軟骨餃子, 入面既雞軟骨脆脆的很好食。 呢間煮得更好食, 因為煎到外脆和加左煎餅汁甜甜的。 很惹味。 份量很多。黑松露湯曾經飲過好似粉沖出黎既黑松露湯, 或菇的草腥味太重。 呢間的黑松露濃濃的, 又有黑松露粒在入面。有口感。 另外碗上有d醬。 我老公加埋湯一齊飲話味道更好。 可惜我一早飲哂d湯喇。沙律沙律菜新鮮, 醬汁開胃。 欣賞沙律有鮮橙和青瓜, 更新鮮醒胃。soul seasonal一心想食海鮮而來的。 很高興今日咁多人仲有得食未賣哂。時令生蠔: 唔算大隻。 但都飽滿和新鮮。 每人兩隻都夠食。鮮龍蝦: 厚肉, 多膏。 食完覺得好滿足。 食極都仲有肉。 輕輕一推就有得食。 螺: 每人一隻。呢個真係不得了。 超厚肉。 又爽。 老公唔食螺, 我食哂2隻好開心。 係比較難拆肉, 要小心唔好彈到人鮑魚: 睇望唔大隻, 食完真係覺得好新鮮同厚肉。阿根廷紅蝦: 老公食哂2隻, 我冇食
今日心情大好, 和老公去食西餐。 享受假日既寧靜。

香煎雞軟骨餃子 煎餅汁

黑松露湯

沙律

soul seasonal
一心想食海鮮而來的。 很高興今日咁多人仲有得食未賣哂。

時令生蠔: 唔算大隻。 但都飽滿和新鮮。 每人兩隻都夠食。

鮑魚: 睇望唔大隻, 食完真係覺得好新鮮同厚肉。

阿根廷紅蝦: 老公食哂2隻, 我冇食。 佢話都係厚肉同新鮮。好正。

餐廳內好多人傾心事。。同好多熟客仔。。 我喜歡佢地點偏遠都咁多人專誠去光顧。

• soul seasonal
  • 香煎雞軟骨餃子
2019-01-08 2274 views
黎到北角搵食, 走到呢條好有異國風情既小巷。 唔講以為自己去到英國酒吧街。 我同女朋友於是揀左呢間食dinner. 海鮮拼盤$398十分豐盛, 有生蠔, 紅蝦, 龍蝦, 螺, 鮑魚。 有蕃茄莎莎醬同檸檬角。 侍應送上黎時有乾冰係底。 平實而不會太浮誇。生蠔: 4個。 帶微微既咸味。 食落順喉甘香。 人體試驗過食完冇肚痛。紅蝦: 好爽口龍蝦: d肉好結實,龍蝦先開邊好易拆肉, size大。 仲有鉗同腳都卜開哂。 鮑魚: 2隻, 勁厚肉 又爽口。 睇落唔大隻但咬落真是好厚肉螺: 2隻, 比較難拆肉因為係冷盤。 小心並用力地拆開後, 螺肉真係好彈牙兩個人慢慢嘆完個海鮮拼盤後, 餐廳先上另一碟。 其實食完我都半飽。 燒美國豬鞍 配新鮮薯菜 雜沙律菜 $178我冇特別要求個豬鞍要幾熟, 交俾廚師決定。 豬鞍煮到差唔多全熟, 露出又厚又雪白既肉。 咬落好滑好juicy 。 餐廳切開新鮮薯仔, 再煮熱, 而冇用炸薯條炸薯角果d。 感覺十分fresh同健康.沙律菜份量都唔少,呢款沙律醬好好味。 總結: 餐廳好浪漫。 侍應好helpful。 食物物超所值。 好抵食。 女朋友食得好愉快。 見到餐廳都有一堆

紅蝦: 好爽口

燒美國豬鞍 配新鮮薯菜 雜沙律菜 $178

總結: 餐廳好浪漫。 侍應好helpful。 食物物超所值。 好抵食。 女朋友食得好愉快。 見到餐廳都有一堆熟客仔就知有質素。

2019-01-05 169 views
同女友慶祝完聖誕節,點都要同屋企人慶祝返次補數既~~~難得兩老肯去遠d既地方揾食,甘我今次就帶佢地去到位於北角既<Soul 9+>,順便試下新野~~~<Soul 9+>位於書局街附近,餐廳位置比較偏僻,當晚都要揾左一陣先去到~~原本想叫好多人都推薦既溫泉蛋杯同玉子燒,但餐廳當日入唔切蛋同魚,結果所有有關蛋同魚既菜色我地都唔叫得...........首先上場既沙律,醬汁既酸甜比例配搭不俗,十分開胃~~~燒美國豬鞍扒伴薯角及沙律 $178 - 豬扒幾厚兼且唔肥,但味道實在太淡(長輩甚至話味道近乎似白煮豬扒)~~~日本鷄胸XO醬鮮茄扁意粉 $128 - 意粉屬於比較硬身既類型,配合鮮甜既番茄汁其實味道唔錯,但説好的XO醬好似食唔出........香煎雞軟骨餃子伴燒餅汁 $58 - 餃子裏面包住係一粒粒經搞碎後既雞軟骨,餃子皮煎得幾香,整體少油而不膩~~~ 黑松露忌廉蘑菇湯 - 黑松露令原本甜味濃郁既蘑菇湯增加左一層香味,但如果可以上臺時既溫度再熱返少少會好d~~~埋單人均約150蚊,價錢係同區算係合理水平,但質素上暫時未有令我有想返桌既衝動~~~

首先上場既沙律,醬汁既酸甜比例配搭不俗,十分開胃~~~

2018-12-26
$150 (Dinner)
Celebration
Christmas
2019-01-05 161 views
北角錦屏錦街可謂美食街,之前聽講Soul 9+啲嘢好好食,店長/店員又靚仔,今次特登book定位黎試下~SOUL Season $398呢個海鮮拼盤超抵食,樣樣嘢都好新鮮,我最鍾意食鮑魚,勁鮮甜!原板海膽黑松露蟹膏意大利飯 $158海膽、黑松露同蟹膏都係我至愛,呢個飯可以滿足晒我三個願望!海膽甘甜冇臭味,仲有成板咁多,比海鮮拼盤更抵食!用紫菜包住意大利飯+海膽/黑松露/蟹膏,一個字:正。 +$48 套餐(是日餐湯及沙律)沙律菜好新鮮,再加埋芝士碎,可以媲美散叫嘅沙律喎。餐湯係磨菇忌廉湯,黑松露味好出,啲湯好杰,飲完好飽肚。最重要係,店長/店員堅係靚仔,哈哈哈哈哈!

SOUL Season $398

原板海膽黑松露蟹膏意大利飯 $158

+$48 套餐(是日餐湯及沙律)

最重要係,店長/店員堅係靚仔,哈哈哈哈哈!
$332 (Dinner)
  • 原板海膽黑松露蟹膏意大利飯
今次係我第一次喺Openrice寫食評,因不吐不快。見到Openrice咁多人畀咁高評分俾呢間餐廳 ,所以就特登嚟呢間試下, 點知完全中伏。叫咗食評盛讚的海膽risotto,燒羊架,海鮮意粉, 仲有一個唔記得叫乜嘅starter。其實,食物賣相係幾吸睛嘅 ,但係食品個combination都好古怪 。首先starter好普通,跟住risotto啲奶味好重,海膽又好一般 , 分開食都ok嘅 ,夾埋食就各不相讓,blend唔到,好古怪。 千祈唔好用張紫菜包住嚟食,因為啲飯熱,張紫菜包埋啲飯度就淋pat pat, 包唔到兼好難食。一個 想做fusion,但又fusion失敗的食品。燒羊架,只有雪味無調味,更無羊肉味。見到pat 薯蓉,已看出是現成薯粉加水開出來,不是真薯仔做的。我朋友即刻面燶,食落果然是。一個三、四百元的主菜,side dish竟然cheap到用現成薯粉開水做薯蓉奉客,使唔使咁懶,薯仔好貴咩,賺到咁盡呀。海鮮意粉是 唯一我哋覺得好食嘅。份量是意大利 餐廳嘅antipasto份量, 但收你一個 main course嘅價錢。 又係一句,使唔使賺到咁盡呀。最後要comment嘅就

最後要comment嘅就係衛生程度十分不理想,枱面污糟。經過個廚房見到入面 啲污糟碗碟堆到 亂糟糟,好恐怖。 個廚房面積好細,只能夠容許最多兩個人一齊喺入面工作, 仲要好難轉到身嗰 隻,完全解釋到點解間餐廳出菜咁慢 。

其實最初點四個dishes,覺得好食嘅話會叫多啲嘢嚟食。但係食完之後,我同朋友決定唔再order任何食品,因為間餐廳只得裝修、但環境極擠迫,食物衛生不合格,卻收中高檔西餐廳的價錢。

結論,只適宜到此餐廳吃set lunch的pasta,因pasta簡單又幾好味,百多元就有交易,食完就走。
P.S.餐廳極細,坐得好迫,完全不適合静靜的聊天。隔離枱四、五個人飯聚,佢地D老朋友對話聲聲入耳,想唔聽都唔得,好有茶餐廳搭枱feel。
2018-12-19 179 views
一餐飯食得開唔開心除左食物質素之外,餐廳的環境同氣氛都相當重要!今日我同朋友偶然係北角發現左一間食物高質,環境又舒適的餐廳,推介指數相當高!呢間Soul 9+ 位於北角地鐵站附近的小巷中,裝修相當有格調,氣氛一流,而且座位又舒適,岩晒啲想搵間餐廳靜靜地傾下計嘅朋友,食食下仲見到唔少情侶嚟添。食物方面有好多選擇,我同朋友叫左1.自家製龍蝦片蟹味噌凱薩沙律、2.原板海膽黑松露蟹膏意大利飯、3.黑松露自家製美國牛肉漢堡配薯條。而飲品方面因為我同朋友都唔飲酒,所以就揀左fruit soda同lemon tea,但鍾意飲酒既朋友都有好多選擇,落完單等左一陣就上菜啦第一道上既菜式係自家製龍蝦片蟹味噌凱薩沙律。有一大盆沙律菜,上面仲有啲脆脆。而龍蝦片同蟹膏原來係分開上,蟹膏蟹味十足,但就咁食會偏咸,撈落沙律菜味道就會剛剛好!而脆片有淡淡龍蝦味,仲好脆,全部撈埋食,口感會相當豐富,同平時食開嘅沙律好唔同。第二道菜式就係原板海膽黑松露蟹膏意大利飯,我咁大人都未試過海膽配意大利飯,仲要係原板海膽咁上!先試個意大利,就咁食已經夠晒creamy,撈埋飯上面既黑松露已經好惹味。之後加埋蟹膏同海膽一齊食,味道出奇

第二道菜式就係原板海膽黑松露蟹膏意大利飯,我咁大人都未試過海膽配意大利飯,仲要係原板海膽咁上!先試個意大利,就咁食已經夠晒creamy,撈埋飯上面既黑松露已經好惹味。之後加埋蟹膏同海膽一齊食,味道出奇地夾!海膽相當鮮味,同朋友完全食唔停口,老闆仲好細心咁同我地講可以用紫菜包住飯同海膽蟹膏一齊食,即刻覺得件事日式晒,味道又會有唔同。一個飯有咁多層次嘅味道,真係好正。

最後一道茶式就係黑松露自家製美國牛肉漢堡配薯條,個漢堡一上枱已經散發出濃濃嘅黑松露味,聞到都流晒口水,伴碟仲有混合左黑醋既沙律同粗薯條。 牛肉漢堡啖啖肉,超有牛味,而且黑松露味仲相當濃郁,麵包又好鬆軟。而薯條係粗薯條,食落好香脆,呢道菜同樣冇令人失落。

總括來講今餐我同朋友都好滿意,全程坐得得舒適,餐廳環境又好,食物又超好食,一定會再返嚟食!
2018-12-15
$200 (Dinner)
  • 原板海膽黑松露蟹膏意大利飯,
  • 黑松露自家製美國牛肉漢堡配薯條
2018-12-11 121 views
第一次來到Soul9+, 它在錦屏街, 離地鐵很近,但不好找。只要你找到,你會愛上這條街的。街道不長, 有七八間特色餐廳酒吧相連, 各有特色, 照相拍卡一流👍五點半來到, 當然Happy Hour先, 这酒不錯, 甜甜地, 不会D r y, 喜歡水煙瓶, 好可愛喔!原板海膽黑松露蟹膏意大利飯, 意大利飯配上濃厚的忌廉醬汁及香草, 好香好滑漏。 用上紫菜和 黑松露蟹膏醬拌碟整板新鲜美味的海膽, 伴著 意大利飯一起上桌, 吃的時候自己親手攪拌。 鮮甜甘香的海膽配上濃厚的意大利飯, 想想都流口水。白酒配整版海膽意大利飯,是不是很正呀!這個 燒美國豬鞍扒亦相當好吃, 伴碟的沙律非常新鮮不用說, 豬按扒一啲都唔鞋,而且彈牙,肉味濃, 廚師的手工一流。

水煙瓶, 好可愛喔!

用上紫菜和 黑松露蟹膏醬拌碟

白酒配整版海膽意大利飯,是不是很正呀!

• 燒美國豬鞍扒
熱水果茶+水果梳打: 兩杯同樣是過甜了!!! 整體是好飲的味道, 但下次一定要少甜!!! 檸檬芝士雞翼: 它們一放在我們的桌子上時, 已經有一股檸檬清香飄進我們的鼻子裡, 炸雞翼外面脆卜卜, 內裡仍然很juicy, 讚!!! 洋蔥圈配他他沙律醬: 炸洋蔥圈同樣炸得外脆內軟. 讚!!! 讓我們想一口接一口的, 吃不停!!! 美國prime肉眼+薯角+沙律: 我們當天點了五成熟, 但是此肉眼仍是煙韌無比, 雖然薯角和沙律都做得不錯!!!

熱水果茶+水果梳打:

兩杯同樣是過甜了!!!

整體是好飲的味道,

但下次一定要少甜!!!

檸檬芝士雞翼:

它們一放在我們的桌子上時,

已經有一股檸檬清香飄進我們的鼻子裡,

炸雞翼外面脆卜卜, 內裡仍然很juicy, 讚!!!

洋蔥圈配他他沙律醬:

炸洋蔥圈同樣炸得外脆內軟. 讚!!!

讓我們想一口接一口的, 吃不停!!!

美國prime肉眼+薯角+沙律:

我們當天點了五成熟,

但是此肉眼仍是煙韌無比,

雖然薯角和沙律都做得不錯!!!

2018-12-09
$550 (Dinner)
2018-12-11 91 views
今天放工後相約朋友來到北角附近吃晚飯,朋友帶我到了北角錦屏街這一帶,才發現原來錦屏街是一條很小的街道,一間間的小精緻餐廳,恍如一條小小的食街。我們今次晚飯的soul 9+就座落在這條小食街,店內環境雖然並不是十分大,但裝潢很有風格,環境帶點英倫風,亦十分舒適,有很多精緻的飾品花了很多心思。我們二人點了的菜有前菜凍肉芝士拼盤($88),煙燻鮮蟹肉玉子燒($98),主菜有﹔焗龍蝦尾有機蘆筍意大利飯($138),七吋意大利紅醬水牛芝士薄餅($125),薄餅加配了挪威煙三文魚片,西班牙黑毛豬火腿片,自家油醋雜菜沙律。先來的是凍肉芝士拼盤($88),拼盤繽紛多彩、沙律菜、小車裡茄、小量醋伴碟,賣相亦實在不錯,有且、我們喜歡布裡芝士(Brie)和巴馬火腿,多樣化的質地、口感、顏色是不錯的餐前小吃。之後是另一前菜煙燻鮮蟹肉玉子燒($98),上菜時,用玻璃蓋上,服務員提醒我們要等1分鐘才打開。開蓋後,會有一團熱烘烘的白煙,十分特別,玉子燒上有少許的蟹肉,而且很新鮮有煙燻過的味道,玉子鮮甜滑溜味道一流,怪不得是本店的人氣推介前菜。之後是主菜焗龍蝦尾有機蘆筍意大利飯($138),這菜賣相一流,,選用的是龍

之後是主菜焗龍蝦尾有機蘆筍意大利飯($138),這菜賣相一流,,選用的是龍蝦尾所以很容易把肉和外殼分開,龍蝦肉爽口嫩滑而且啖啖肉!。意大利飯配上清甜的忌廉汁,配上小露筍,味道每一口也十分有層次,很出色和值得推介!

最後是主菜意大利紅醬水牛芝士薄餅($125),我們加配了威煙三文魚片,西班牙黑毛豬火腿片,自家油醋雜菜沙律,光是賣相便很有層次感,薄餅主要材料為番茄、水牛芝士、羅勒,芝士味濃,切開拉絲已直吞口水,趁熱食下香脆可口的味道令人難以抗拒。

最後結上服務費$494,我和朋友都十分享受這十分精緻的晚餐,從各菜式的賣相上,可見大廚都用心做菜。西餐加上日式的配搭和英倫風的裝潢,這西餐廳可說是應有盡有,相信總有一款菜式適合你呢,這令人難忘的環境和美食,絕對推介情侶一試!!

2018-12-10 167 views
今日嚟到北角接朋友收工,見到呢間Soul9+個名幾特別,環境好似唔錯,就入咗去啦~唔知大家見到個餐廳名會點讀呢?哈哈雖然唔係好知咩意思,但聽落好似都幾特別煙燻鮮蟹肉玉子燒($98)前菜我哋叫咗個煙燻鮮蟹肉玉子燒,賣相好靚!用個玻璃蓋kum住d煙,一開蓋成間餐廳都聞到浸煙燻味,幾特別。面嘅蟹肉好香,同甜甜地嘅玉子一齊食好夾~鍾意食玉子嘅值得一試呀!香煎雞軟骨餃子(燒餅汁)($58)小食就有叫左一份雞軟骨餃子,裡面真係啖啖軟骨,又有好香嘅雞味!面頭嘅燒餅汁少少酸酸甜甜,同啲餃子好夾~個plate仲佈置得好靚添原板海膽、黑松露蟹膏意大利飯($158)小妹其實未食過海膽,今次係初體驗賣相好靚~原版海膽!真材實料可惜份量唔算多,黑松露醬嘅味亦唔夠香~黑松露自家製美國牛肉漢堡配薯條($138)呢份burger 值得一讚包夠香口,牛肉夠juicy,再配埋半溶嘅芝士真係冇得輸!薯條都好正~厚肉同熱辣辣,好想再嚟一份。總括嚟講,環境同野食都唔錯,仲有好多可以打卡嘅食物,岩晒鍾意影嘢食嘅你呀!啲位有少少迫,但都幾cozy,係同好朋友打牙骹嘅好地方!放左工嚟歎返餐都唔錯menu(仲會寫埋邊啲適合打卡!):
唔知大家見到個餐廳名會點讀呢?哈哈
雖然唔係好知咩意思,但聽落好似都幾特別

煙燻鮮蟹肉玉子燒
煙燻鮮蟹肉玉子燒($98)
前菜我哋叫咗個煙燻鮮蟹肉玉子燒,賣相好靚!
煙燻鮮蟹肉玉子燒
面嘅蟹肉好香,同甜甜地嘅玉子一齊食好夾~
鍾意食玉子嘅值得一試呀!
香煎雞軟骨餃子(燒餅汁)
香煎雞軟骨餃子(燒餅汁)($58)
面頭嘅燒餅汁少少酸酸甜甜,同啲餃子好夾~
個plate仲佈置得好靚添

原板海膽、黑松露蟹膏意大利飯
原板海膽、黑松露蟹膏意大利飯($158)
小妹其實未食過海膽,今次係初體驗

賣相好靚~原版海膽!真材實料

可惜份量唔算多,黑松露醬嘅味亦唔夠香~
黑松露自家製美國牛肉漢堡配薯條
黑松露自家製美國牛肉漢堡配薯條($138)
呢份burger 值得一讚

包夠香口,牛肉夠juicy,再配埋半溶嘅芝士真係冇得輸!
薯條都好正~厚肉同熱辣辣,好想再嚟一份。

menu(仲會寫埋邊啲適合打卡!):
黑松露自家製美國牛肉漢堡配薯條
2018-12-03 114 views
Discovered this restaurant as I was shopping at FoodDepot next door.The cozy joint is stylish and they serve pizzas, burgers and pastas.The pasta I wanted was sold out so I had the cheese and ham platter and the ribs.Started with the cheese and ham platter which had a selection of brie, Swiss cheese, salami and parma ham.It was really nice but lacked bread to go with it.Next were the ribs!!It was two generous slabs where the meat came off the bones but more barbecue sauce was needed.The chips th
Next were the ribs!!
The chips that came with it were perfectly fried.
Finished with a fruit soda which was peach syrup and soda water.
The menu didn't specify which fruit so I wonder if there was a choice because they didn't ask us when we ordered.

Overall, a nice place for dinner in NP.
2018-12-03 3516 views
並不是在北角居住的我,向來並不是常常在這區尋找美食,但由於我男朋友是在北角居住,我不多不少也會知道這一區大概是有哪一些街道、對少部份的餐廳有認識。錦屏街是一條很小的街道,就近地鐵站和北角的市中心,但由於被一些店舖和樓宇遮蓋,平常人經過這條街附近卻未必會知道這條街的存在。曾經出於好奇心而且經過這條街附近的關係,到過這條街看看,原來是一排的餐廳,恍如一條小小的食街。除了店內的座位,店內亦有兩張桌子,大概是店內的位置滿座時便會把店外的位置分配給客人吧。店內環境雖然並不是十分大,但裝潢、擺設看得出來是花了心思,有一串串的掛燈、復古的相片、有格調的時鐘,整個環境帶點英倫風格,雖然我未去過英國,但在這裏也能幻想一下吧。凡選擇意大利飯、意粉或薯菜,加$48就可有餐湯和沙律,餐湯是粟米蓉湯,我認為西餐廳的餐湯質素大多一般般,但這裡的質素卻是不錯啊。粟米湯是稀稀的,有很多的粟米蓉在裡面,就像在吃粟米似的,十分清甜。 新鮮檸皮炸雞翼 $68真是第一次聽檸皮雞翼,感覺新鮮,就這樣聽到大概就會覺得是檸檬皮吧?的確是有少許的檸檬味,然後加上雞翼的脆皮也不會很容易脆落,雞肉還是暖暖的,味道不錯。 煙燻燒蟹肉玉子燒

新鮮檸皮炸雞翼 $68

煙燻燒蟹肉玉子燒 $98
玉子燒在現今已是漸漸普遍的食物,原本是日本菜,但在這間西餐廳卻成了招牌菜之一。這道菜來的時候是有蓋的,然後店員提醒我們1分鐘後才把蓋打開,方會有煙燻效果。有少許的蟹肉在玉子燒上,蟹肉很新鮮,而且真的感覺到有煙燻過的味道,再加上玉子燒很清甜滑溜,一片一片切出來,把蟹肉平均分配在每一件玉子燒上,聽男朋友說食法是這樣的。

原板海膽•黑松露蟹膏意大利飯 $158
這間餐廳最出名的就是海膽,海膽蟹膏意大利飯也是他們的招牌菜之一。食法是把一些飯、黑松露和海膽平均放在每一塊紫菜上,其實我本身認為海膽是很難做好的,但這間的海膽和蟹膏真的一點也不腥,混合了黑松露和意大利飯更成了fusion菜,變得高級而不失特色。

焗龍蝦味有機蘆筍意大利飯 $138
若一間餐廳選擇用一個比較大的碟子去承載意大利飯,便會給客人只有很少意大利飯的感覺,這裡也是如此。但通常它們亦有個特徵,就是其實份量也不少,碟子小而份量少只是視覺上的錯覺。平時在一些西餐廳吃龍蝦的時候,西餐廳也會說自己是波士頓龍蝦,但又怎麼會每一間都是波士頓龍蝦呢?這間的龍蝦我相信是波士頓龍蝦,爽口嫩滑,而且外殼是實心的。意大利飯配上清清的忌廉汁,而且有一條條小小的露筍,吃意大利飯的同時也能有健康的感覺。
2018-12-02
Type of Meal
Dinner
2018-12-01 117 views
北角有條長樓梯既舊街,就在地鐵站出口隔離。原來而家開左好多餐廳喺度。 平時行過已經覺得有一間的餐廳門口外型特別吸引,仲有燈飾閃閃!哈~ 適逢今日約左個住呢附近既舊同學,就去了呢間隱世小店一試! 入到去,座位不算太多,但係個裝修擺設和燈光都非常有心思。藍藍綠綠的色調,牆上還掛了一些黑白相,充滿浪漫的氣氛。 因為好奇的關係,我們選了餐牌內附有“相機食先”標誌既菜式,煙燻鮮蟹肉玉子燒! 上菜時,有一個透明蓋蓋著,服務員提醒我們要等1分鐘才打開。呢個時候就係準備相機既好時機!原來一打開蓋,會有一團白煙出來,是玉子燒的出場效果,好特別!唔怪得叫“相機食先”!除了外型有趣外,味道也不錯呢!鮮蟹肉的味道!熱烘烘的!正! 焗龍蝦尾有機蘆筍意大利飯龍蝦肉好新鮮,好彈牙,啖啖肉!意大利飯個汁好好味! 燒美國豬胺扒,配薯角沙拉豬扒好大件,而且個汁好好味,肉汁鎖在裏頭,很鬆化但又不油利!伴埋個沙拉!掂呀! Fruit Soda好有趣的生果味,好似波子汽水,好清新! Ice Chocolate濃濃的朱古力味!幸福的感覺! 總括來說,呢間隱世小店,雖然食物選擇唔算多,但每一道菜都很用心!環境及食物質素都唔錯,

適逢今日約左個住呢附近既舊同學,就去了呢間隱世小店一試!

焗龍蝦尾有機蘆筍意大利飯
龍蝦肉好新鮮,好彈牙,啖啖肉!意大利飯個汁好好味!

燒美國豬胺扒,配薯角沙拉

Fruit Soda
好有趣的生果味,好似波子汽水,好清新!

Ice Chocolate
濃濃的朱古力味!幸福的感覺!

總括來說,呢間隱世小店,雖然食物選擇唔算多,但每一道菜都很用心!環境及食物質素都唔錯,而且仲有好多影相位!另外,仲有露天位!好鬼寫意!傾計一流!非常推介!!
2018-11-29 1183 views
去年前曾經來這裡吃過晚飯,覺得味道很好,今晚有空就來到。本來想坐外面,感受一下浪漫氣氛,可惜落大雨,要留待下次吧。香草蒜片白酒忌廉煮紐西蘭頸蜆$88,頸蜆的口感有點像螄蚶,非常鮮甜,而白酒和蒜味十足,忍不住當湯來喝。原板海膽、黑松露、蟹羔意大利飯$158。海膽是馬糞海膽,體積不是很大,不過很鮮甜。海膽、黑松露、蟹羔是地上最鮮味,自由配搭,可以用紫菜包意大利飯加海膽,又可以用黑松露、蟹羔加意大利飯又得,我就試過三種加在一起,不過味道沒有想像中好,都是分開吃比較好味道。燒美國豬鞍、新鮮薯角、雜菜沙律$178,大大件的豬鞍,燒得外脆內軟,肉汁豐富,廚師掌握火候恰到好處。新鮮薯角很有薯味,雜菜沙律帶點酸味,可以平衡一下肥膩感。今晚再吃,品質味道都沒有改變,希望這間小店繼續努力保持水準,期待下次再來。
去年前曾經來這裡吃過晚飯,覺得味道很好,今晚有空就來到。

本來想坐外面,感受一下浪漫氣氛,可惜落大雨,要留待下次吧。

原板海膽、黑松露、蟹羔意大利飯$158。

海膽是馬糞海膽,體積不是很大,不過很鮮甜。

新鮮薯角很有薯味,雜菜沙律帶點酸味,可以平衡一下肥膩感。