2021-05-13 2296 views
之前已經食過兩三次,水準穩定時不時都會記起呢度嘅南瓜湯底原本打算破戒食叉燒拉麵但記起「每次消費都係一次投票」呢句說話都係轉嚟食純素拉麵而佢都不負我所望食完心理同生理都好滿足今次體驗特別嘅係隔離夜店已經開始營業第一次食晚市 聽住隔離boom boom boom🔊🔊🔊呢邊慢慢嘆緊個拉麵 都別有一番風味今次繼續揀南瓜湯底 配木耳餃 溏心蛋 密糖豆 仲加咗個蓮藕脆片再加埋佢原本已經有嘅豆卜紫菜同粟米粒睇落超級豐富 能夠食到咁有心嘅素食真係好幸福*值得一提老闆好好人 原本我坐出面好熱老闆立即為我送上冰水同開風扇 非常窩心
之前已經食過兩三次,水準穩定
時不時都會記起呢度嘅南瓜湯底

*值得一提老闆好好人 原本我坐出面好熱
老闆立即為我送上冰水同開風扇 非常窩心
南瓜黃椒濃湯拉麵
2021-05-08
$90 (Dinner)
南瓜黃椒濃湯拉麵
平時食得🆚比較雜,所以有時都要都要食清D,等條腸胃可以休息下🤗所以今次就黎左一間近幾個月先開始營業既素食小店,位於中環和安里—————————————————-@soulmate_ramen #支持蘋果日報 既💛小店,賣既主要係純素日式拉麵🍜,有幾款不同湯底/麵底,仲有成二十款既素食配料可以俾你任配塔👍另外仲有幾款小食😉——————————————————-鮮茄🍅甘荀🥕濃湯🍲配日本🇯🇵純素拉麵🍜(墨丸/滷水杏鮑菇🍄/白菜🥬香菇🍄木耳餃🥟)四菇🍄濃湯🍲配日本🇯🇵純素拉麵🍜(入味素魚腐/香煎茄子🍆片/流心芝士🧀腸)湯底🥣食落唔會好重味精,鮮茄🍅湯底🆚比較清甜淡口少少,而四菇🍄濃湯相比起就重味D!!麵質食落口感正常,而且做到有少少掛湯添👍 配料選擇多元化,而且食落唔會有怪味,個樣亦都似足非素食版本!所以絕對係減肥中或者素食者既一個好選擇👍🤗
平時食得🆚比較雜,所以有時都要
都要食清D,等條腸胃可以休息下🤗

所以今次就黎左一間近幾個月先開始營業既素食小店,
位於中環和安里
—————————————————-
@soulmate_ramen
#支持蘋果日報 既💛小店,

另外仲有幾款小食😉
——————————————————-

鮮茄🍅甘荀🥕濃湯🍲配

日本🇯🇵純素拉麵🍜
(墨丸/滷水杏鮑菇🍄/白菜🥬香菇🍄木耳餃🥟)

四菇🍄濃湯🍲配
日本🇯🇵純素拉麵🍜
(入味素魚腐/香煎茄子🍆片/
流心芝士🧀腸)

麵質食落口感正常,
而且做到有少少掛湯添👍

配料選擇多元化,而且食落唔會
有怪味,個樣亦都似足非素食版本!

所以絕對係減肥中或者素食者既
一個好選擇👍🤗

2021-04-19 1172 views
難得有間素食拉麵,當然要去試下果然聞名不如親身試食,其實係某葷食拉麵店,都有試過素拉麵,但始終食唔到那好味感,但今次試素味謀麵.. 個湯底真係超好味,重點食完唔會口喝,而且店員招呼又非常好,所以去開中環真係要去試下
難得有間素食拉麵,當然要去試下
2021-03-28 1380 views
某日Lunch Time經過中環就搵媽媽食飯,睇下佢平日食咩佢就介紹咗呢間一齊去食呢間餐廳主打素麵除咗麵食同湯底係素之外餸菜方面都係素食為主👸四菇濃湯 $98 (已包3餸)(加木耳餃,糖心蛋,杏鮑菇片)講咗個湯先,其實唔平架但係一飲入口,真係菇味大爆發勁香菇味,超濃郁但飲得出無味精嘅,完全真材實料糖心蛋煮得啱啱好,蛋黃係perfect流心杏鮑菇片都有兩三塊雖然浸喺菇湯入面,但都食到好入味嘅滷水味木耳餃對比起就普通咗少少,無乜特色有機會的話會揀另一款菇再食不過麵就少咗啲,我自己一個食得哂仲飲哂個湯,男仔可能有機會會唔夠食媽媽揀咗鮮茄甘荀濃湯我覺得都ok,但菇湯真係好出色另外仲食咗舊茄子覺得佢係煮得比較生係有咬口嗰隻茄子個皮就太韌唔係好食到但係店員好細心問返我啲意見呢樣都好值得嘉許下次有機會都會加$18將個濃湯升級做黑松露湯👸Jan B重點推介
某日Lunch Time經過中環
就搵媽媽食飯,睇下佢平日食咩
佢就介紹咗呢間一齊去食
呢間餐廳主打素麵
除咗麵食同湯底係素之外
餸菜方面都係素食為主

👸四菇濃湯 $98 (已包3餸)
(加木耳餃,糖心蛋,杏鮑菇片)
講咗個湯先,其實唔平架
但係一飲入口,真係菇味大爆發
勁香菇味,超濃郁
但飲得出無味精嘅,完全真材實料
糖心蛋煮得啱啱好,蛋黃係perfect流心
杏鮑菇片都有兩三塊
雖然浸喺菇湯入面,但都食到好入味嘅滷水味
木耳餃對比起就普通咗少少,無乜特色
有機會的話會揀另一款菇再食
不過麵就少咗啲,我自己一個食得哂
仲飲哂個湯,男仔可能有機會會唔夠食

媽媽揀咗鮮茄甘荀濃湯
我覺得都ok,但菇湯真係好出色
另外仲食咗舊茄子覺得佢係煮得比較生

2021-03-19
Type of Meal
Lunch
2021-03-26 868 views
早排同事提議lunch食呢間純素餐廳因為我呢位同事平時食開純素連佢都話好少會做到純素麵食‼️。聽落都唔錯又可以健康啲所以就一試呢度湯底都係「不含五辛、雞蛋、牛奶」我就點左南瓜粟米濃湯底配三款配料($88)湯底的確好有驚喜濃郁得黎唔覺重口味食到南瓜同粟米既鮮甜味如果係純素黎講有呢個味道應該好真材實料先做到配料揀左木耳餃、牛蒡丸同埋猴頭菇呢三款係出面麵食店都係比較少見同特別我最中意係牛蒡丸少膠味而又食到牛蒡既粒粒口感午市仲配罐裝飲品性價比係中環區黎講都不錯期待佢地之後有更多唔同既特式湯底選擇
早排同事提議lunch食呢間純素餐廳
因為我呢位同事平時食開純素
連佢都話好少會做到純素麵食‼️

聽落都唔錯又可以健康啲所以就一試
呢度湯底都係「不含五辛、雞蛋、牛奶」
我就點左南瓜粟米濃湯底配三款配料($88)
湯底的確好有驚喜
濃郁得黎唔覺重口味
食到南瓜同粟米既鮮甜味
如果係純素黎講有呢個味道應該好真材實料先做到
配料揀左木耳餃、牛蒡丸同埋猴頭菇
呢三款係出面麵食店都係比較少見同特別
我最中意係牛蒡丸
少膠味而又食到牛蒡既粒粒口感
午市仲配罐裝飲品
性價比係中環區黎講都不錯
期待佢地之後有更多唔同既特式湯底選擇
2021-02-08 1215 views
疫情期間食左好多外賣,製造左好多垃圾,當中大部分都係幾百年都未分解到既塑膠,好對唔住個地球。為左減輕罪疚感,唯有努力回收。今次去到素味謀麵,估唔到麵食都可以用紙製外賣盒!除左個膠盒蓋之外,其餘都係紙造既,感覺好似舒服少少。嗌外賣之前都有諗塊紫菜會唔會稔哂,估唔到會分開用既紙袋仔包住,到食果陣先放入去,都幾貼心。張紙當然係會拎去回收,盡量減少垃圾。拉麵本身配有豆卜、木耳同粟米,另外仲有得揀三個餸,我揀左西蘭花、猴頭菇同白菜香菇木耳餃。依個配搭我覺得似車仔麵多過日式拉麵,包住食拉麵既心態去食可能覺得怪怪地,但當車仔麵就覺得佢少油健康又足料。餃子有少少芫茜味,唔食芫茜既朋友記得唔好揀喇。湯底要左個四菇濃湯,仲有得揀正常定濃味,我就揀左個濃味,感覺湯底比較稠身,同埋唔似有落味精,成碗飲哂都唔覺口渴。拉麵可能因為係外賣所以變硬左,要堂食先知道佢既真正口感係點。依家去買外賣有7折,大家把握機會去試啦!如果可以就最好自備餐盒,減少用外賣盒。

拉麵本身配有豆卜木耳粟米,另外仲有得揀三個餸,我揀左西蘭花猴頭菇白菜香菇木耳餃。依個配搭我覺得似車仔麵多過日式拉麵,包住食拉麵既心態去食可能覺得怪怪地,但當車仔麵就覺得佢少油健康又足料。餃子有少少芫茜味,唔食芫茜既朋友記得唔好揀喇。湯底要左個四菇濃湯,仲有得揀正常濃味,我就揀左個濃味,感覺湯底比較稠身,同埋唔似有落味精,成碗飲哂都唔覺口渴。拉麵可能因為係外賣所以變硬左,要堂食先知道佢既真正口感係點。

2021-01-18 1108 views
中環內街的素食小麵店,小店位於內街最入的位置,不算起眼,如果不走到盡頭,一定看不見!小店素麵湯底並不算多選擇,但配菜卻要選擇三款!湯底夠熱,麵質感都算ok,但美中不足係配菜係凍嘅吾夠熱,有D失望!期待有改善!
小店素麵湯底並不算多選擇,但配菜卻要選擇三款!
2021-01-18
$90 (Lunch)
呢間拉麵店好特別,用左好西式的特濃蘑菇湯底,非常Fusion, 個湯底好味到唔夠飲成個拉麵都係純素,最有心嘅係連面都係自家製,冇加蛋,但都好彈牙,同平時啲拉麵冇乜分別~ 最鍾意嘅係整到入曬味又完全冇渣嘅日式甜蘿蔔,我估佢係用咗一啲日式嘅調味料去令蘿蔔入味,好味過港式車仔麵嘅蘿蔔好多 好友驚喜!另一個招牌菜就係日式燒粟米,應該係加咗啲黑椒同鹽,好香口如果可以加埋平時日式拉麵嘅筍就Perfect啦!估唔到原來用左西湯嘅Fusion ramen可以咁好味

• 特濃蘑菇湯底拉麵
2020-12-11 889 views
在香港搵同類型的素拉麵店在香港真是少見聽聞《素味謀麵》已久, 今晚終於來到中環一試,在中環港鐵站D2出口,沿著德己立街往蘭桂芳方向行,經過見士丹利街及威靈頓街,之後就會見到和安里,店舖位於和安里最入的位置,都幾隱蔽,店中面積都細,所以選擇在晚上時份來都是一個好時機,起碼不會太多人迫埋一齊店中有QR code 落單服務,不過只可用信用卡付款,如果現金付款就要剔點菜紙,枱上有支消毒搓手液俾客人,服務都好細心,除了拉麵之外,也有小食、飲品及餐後甜品選擇素食拉麵都好似我們平時食車仔麵般點配菜,配菜選擇都有廿幾款,有4類的選擇,分別有小清新、漬物、齋口不齋心及香口系列,追加餸就$8一個,每款湯麵都可以選擇3款配菜,基本已有豆卜、紫菜、粟米、木耳、芫荽及蔥,如有口味要求就要落單前說明最後我選擇了滷水猴頭菇、流心芝士腸、好似牛肉丸純素拉麵配四菇濃湯$98講解下店中的拉麵,所有湯底都沒有奶、蛋及五辛,一共有3款選擇,分別以蕃茄甘筍湯🥕🍅、南瓜黃椒湯及四菇濃湯,店員都向我介紹一番,店中最受歡迎是蕃茄甘筍,而味道較香甜可以選擇南瓜黃椒,而湯稠較濃的可以選擇四菇濃湯,最就選擇了後者的四菇濃湯,採用了冬菇、大
在香港搵同類型的素拉麵店在香港真是少見

講解下店中的拉麵,所有湯底都沒有奶、蛋及五辛,一共有3款選擇,分別以蕃茄甘筍湯🥕🍅、南瓜黃椒湯及四菇濃湯,店員都向我介紹一番,店中最受歡迎是蕃茄甘筍,而味道較香甜可以選擇南瓜黃椒,而湯稠較濃的可以選擇四菇濃湯,最就選擇了後者的四菇濃湯,採用了冬菇、大啡菇、鴻喜菇及蘑菇,所以菇濃湯味道始終沒有五辛,晤會太濃烈,但都加入了黑椒🧂去腥提鮮惹味

店中採用自行研發之純素日式拉麵,每日於本港新鮮製造,獨家供應。絶不含蛋、奶或五辛成份;五辛包括葱、蒜、韭、洋葱、蕎頭,吃拉麵都可以吃到純素,真是素食者的福音,麵條不失彈性,都算煙韌有咬口,掛汁能力就一般。

配菜方面,滷水猴頭菇有香甜的味道
,鬆軟入味,有嚼勁,而流心芝士腸就就沒有平時吃的芝士腸🧀那些脆皮,不過可讚流心芝士都好香滑軟身,流出芝味,最驚喜是好似牛肉丸,質感爽口,仿真度高似牛丸的香惹,都好意外

飲品方面主要是罐裝或樽裝,不過可以點凍或常溫!

埋單有張receipt 俾我,下次來可以減$15,純素素食者又多一個選擇啦
好似牛肉丸
流心芝士腸
滷水猴頭菇
四菇濃湯
純素拉麵
2020-11-28
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$110 (Dinner)
好似牛肉丸
流心芝士腸
滷水猴頭菇
四菇濃湯
純素拉麵
2020-12-04 558 views
最近成日腸到素味謀面呢間餐廳既POST, 但係一直都未試過.今日咁岩去中環剪頭髮,由於疫情關係,好多餐廳都選擇暫停營業甚至有啲早左關門,我呢個尷尬時間,好彩搵到一間素食餐廳叫外賣.雖然價錢唔係走平民路線,但係賣相真係一流.佢既PACKING細心到爆.先黎一個麵既熱湯,再黎一張用紙袋入既紫菜. 跟手就係4粒炸雞都用生菜墊底.淨係呢個排場我已經心裡面加左分.雖然外賣黎到已經唔熱,但係個味道都還可以.當上左湯同擺好紫菜後,個賣相更加不我了.個個煎黃瓜同青瓜都好好食.尤其個炸素雞塊,老老實實我食第一口時我都即刻再CHECK多次間餐廳係咪做素食.因為我真係驚自己食左雞,佢個味道同口感真係太真實.令到我都差點以為自己破左戒

今日咁岩去中環剪頭髮,由於疫情關係,好多餐廳都選擇暫停營業

淨係呢個排場我已經心裡面加左分.
雖然外賣黎到已經唔熱,但係個味道都還可以.

當上左湯同擺好紫菜後,個賣相更加不我了.
個個煎黃瓜同青瓜都好好食.

2020-11-30 401 views
香港少有唯一全素的拉麵店,我選擇了南瓜湯底,感覺不太味精也不太咸,剛剛好!玉米同翠玉瓜都煎得很香口,很有BBQ的風味,好食!!!魚腐就一般,有點咸同雪藏味。麵質還不錯,雖然不是我平時喜歡吃的粗拉麵,但和整碗湯麵都十分配合,值得一試!老實說,這算是我在香港食過最好味的全素拉麵🤤!期待下次試他們的其他湯底和配菜。環境比較細小,地方不大,可能會坐的不太舒適。如果自己用 QR code下單更不用收service charge ,不錯不錯!非常值得一試的純素拉麵!

2020-10-25 427 views
在香港,素食店本身數量就不多,一家只專心一意去做一種食物的更是難得,所以當這家素拉麵店開張時,一直非常想試試。我本身是個超愛澱粉質的人,飯和麵食是最愛,因此要求會特別的高。要找這家拉麵店,好不容易,在中環和安里,走上蘭桂坊斜路上見到和安里就轉入,走到盡頭便會看到。店有點小,門外一張可坐大概3人的枱,裡面大概有5張小方枱,可容納大概10人。食物方面,主打的拉麵有三款湯底,湯底配料等都是自由選擇,有點像車仔麵啊!湯底除了選擇味道外,還可選擇正常還是濃湯,麵食可選擇拉麵或烏冬,亦可加底或少麵。除了麵食,這裡還有小食和甜點,每秊竹食物也有清楚註明是純素還是奶素蛋素。落單可選擇使用手提電話scan QR code落單然後一次過使用電子付款,也可以選擇傳統方式,新是用筆在餐牌上剔,然後用現金付款。在這店開業不久後,有不少素食網友試過也大讚,但我的非素食者朋友一試後表示很普通,湯底也偏淡,所以這次我保守的選了鮮茄甘筍濃湯的濃湯版。我經常覺得,無論茶記火鍋西餐,番茄湯底基本上也不會太伏的。雖然店不大,星期六的下午四時四十分左右,店有四枱客(包括我),但店員一人似乎不夠細心,一直沒有注意到我,我大叫第二

雖然店不大,星期六的下午四時四十分左右,店有四枱客(包括我),但店員一人似乎不夠細心,一直沒有注意到我,我大叫第二次才聽到我要落單。

等若數分鐘,我的拉麵終於到了。

鮮茄濃湯拉麵

我最終沒有選擇加任何配菜,但伴著拉麵就有一塊紫菜、兩件豆卜、適量的蔥花、芫茜和粟米粒。

在我印象中的番茄濃湯,應該是比較杰身,有點像湯咖哩烏冬那款,我還記得多年前未茹素前在嗚門吃的石鍋番茄濃湯海鮮烏冬,自此我的鮮茄濃湯概念就是要那種很厚身的濃湯感覺。說回湯底,雖然不是我想像中的濃郁,但還是不錯的,有番茄和甘筍清甜,只是沒有坊間那種誇張的大酸大甜的茄味,不過做拉麵湯底其實也算是可以。話說回來,我揀選的是濃湯,是這個程度的味選,那麼,正常的應該會更淡口。

豆卜是經過煎炸的,吃得出還是熱的。

拉麵是幼身,彈牙沒梘水味。

來到餸方面,我選了每次我車仔麵必吃的蘿蔔、白菜香菇木耳餃和滷水猴頭菇。

蘿蔔在餐牌上是標為小清新系列,但看到蘿蔔的醬油色就不覺得它是小清新(哈)!蘿蔔炆煮得很淋,入口即化,是醬油煮的,略嫌醬油味偏重,吃不到蘿蔔天生的清甜味。

白菜香菇木耳餃,一看名字,我就想起了灣仔碼頭素食水餃(不過查明了灣仔碼頭的叫作小棠菜香菇木耳水餃)。我每次外吃,有餃子我都必定會試的。這碗麵來了兩粒餃子,一入口,果然跟灣仔碼頭素食水餃味道一樣,因為畢竟在未罷國貨前,灣仔碼頭素食水餃曾經是我家中必備之物,所以吃來就感覺是一樣(戴定頭盔先,沒有跟店方確認㗎,單純我覺得似)。

最後,來到說猴頭菇。猴頭菇也是我外出用膳見到時必點的。猴頭菇的處理是極度麻煩,所以難得有食肆會做,我都會點猴頭菇來吃。猴頭菇本身帶有苦澀味,處理乾猴頭菇需要頗長時間去浸水和搾水,把所有苦澀味搾走(有點像做柚皮)。坊間有即食猴頭菇賣,但多是沾了蛋漿,所以是為蛋素。新鮮猴頭菇更是可遇不可求,我試過做一次,新鮮猴頭菇還是會帶有苦澀味。此店的滷水猴頭菇是標明是純素。猴頭菇就像是海棉,很會吸水,所以這滷水猴頭菇就吸盡了滷水汁,要注意不要燙到舌頭,口感正常,但吃下去還是有猴頭菇的苦澀味,感覺在去苦味方面可以再下點功夫。

整體而言,整碗拉麵不過不失,畢竟$88 一碗拉麵,我認為湯底和餸方面可做得更好,暫時未去到值得再回頭特意過來幫襯。
2020-10-24
$100 (Tea)
2020-09-28 521 views
今次都係經過朋友介紹,叫我去試。不過真心冇幾何去LKF,所以今次咁啱去開中環就去試一試呢間拉麵店。畢竟香港好似冇一間轉系素食嘅拉麵店😌環境⭐️⭐️⭐️始終地理環境因素,舖頭嘅位置唔算好大。大概可以容納10個人左右,店外亦都有兩張枱。不過整體上我只可以用簡潔去形容。唔算有咩talking point。價格⭐️⭐️⭐️以中環來講價錢不過不失。尚算貼地。一個人大概$100左右。點講都係中環。食物⭐️⭐️拉麵有三種湯底:蕃茄甘筍濃湯,南瓜黃椒濃湯,四菇濃湯。而我揀咗四菇,因為如果煮得好,菇湯可以好香好濃。不過個湯冇我想像中咁濃郁,菇味未夠香。麵身尚可,夠彈牙。配料嘅選擇都算多,有菜有肉。反而我覺得最值得稱讚嘅係佢嘅賣相,因為當佢送上湯麵嘅時候食物嘅擺位非常工整,有傳統拉麵嗰個氣勢👍🏻呢個值得一讚。我額外再叫多咗個小食,炸餃子。不過我覺得呢個餃子皮揸得唔係咁好,唔夠趣反而有點硬。但餃子個餡味道口感其實都好好,敗筆之處就係個皮度。如果揸得透徹啲,相信口感一定加分。尤其是有兩種醬汁。整體上我支持一間素食嘅拉麵,不過如果佢可以多幾款小食會更加吸引。但我覺得如果舖頭喺中環蘭桂坊嘅位置附近,其實營業時間應該可以開夜啲,而

環境⭐️⭐️⭐️

價格⭐️⭐️⭐️

食物⭐️⭐️

整體上我支持一間素食嘅拉麵,不過如果佢可以多幾款小食會更加吸引。但我覺得如果舖頭喺中環蘭桂坊嘅位置附近,其實營業時間應該可以開夜啲,而唔係晚上9:00就閂門。整體上呢間拉麵店中規中矩,但係我絕對唔會專登揸車去食。期待佢事業之後更有改善👍🏻
2020-07-15 513 views
由於禁制令既影響 我就起fb同店家改預約日子黎個最後外食既晚餐 店家都好好起fb解答所有問題 仲可以幫你預約埋位星期二晚去到 只又另一位客人 簡直好似包場一樣 一坐低 店員已經即刻卑水我 再攞menu一望個menu 原來有新餐品推出(根據食材季節而定)如果想早d知有咩食 可以fb店家 我相信佢地可以卑最update既menu你地 我就點左個四神菇素烏冬+鹵秀珍菇+素墨魚丸+素爆漿芝士丸 個麵會配粟米🌽紫菜 豆卜(好乾 建議店家先剪一剪等佢吸d汁)木耳 青蔥coriander (呢d都可以點走佢 方便唔食5辛既人)另外個湯底可以點正常or濃 我就點左正常個🍄湯 哇 好正 好重菇味 我最後係成碗飲晒 好飽 但飲到最後覺得好鹹 要不停配好滑既udon食 至於配料 秀珍菇食唔到魯過既味道 大概係因為個湯底太濃 墨魚丸好彈牙 唔會覺得係食緊麵粉 不過個丸既芯就無咩味道 要不停點湯先可以 最後爆漿cheese丸 好特別 同樣個外皮好滑好彈牙 芝士真係流心 有淡淡既芝司味 但真係比較淡 另外朋友點左個番茄湯 我偷飲左一下 好開胃 酸酸微甜 食得出係用真材實料黎整個湯底由於我真係飲晒d湯 已經好飽 剩

由於我真係飲晒d湯 已經好飽 剩左好多udon 如果餐牌上可以點少麵就好 減少d浪費

野飲都係包埋 好抵 我同友人各要左支迷你解茶

整體:湯濃郁 麵好滑 配料大部分都唔錯 但味道較淡 同成碗麵唔太夾 唔融為一體
環境:係街尾 夜晚未必見到 較難搵到 檯與檯之間都好貼
服務:店員店家都好好態度 仲會同我地傾下計 問下食物質素等
一般日本拉麵的湯底都以豬骨湯為主,不然也會加入海鮮成分,很少有素食可以選擇。不過香港最近就開了一間素食拉麵店,三款超濃厚蔬菜湯底都是純素,麵底和配菜也有純素選擇,還有脆口小吃過口癮,又幾正喎!素食拉麵店位於中環和安里巷子盡頭,麵店面積不大,入面只有十個座位,外面無冷氣位置有兩張四人檯,午飯時間可能要等位。選餐類似車仔麵形式,由湯底、麵底、配料到飲品都多己劃紙仔,仲可以走莞茜或多蔥之類,真係充滿港式貼心風情。三款純素無蛋奶無五辛湯底都好吸引,我因為唔鍾意黃椒,主要在番茄和四菇之間掙扎,最後選了茄紅素和胡蘿蔔素。不過可惜的是純素拉麵暫時供應,如果不吃蛋的話要揀日本烏冬勒。配菜類有分小清新、漬物、齋口不齋心和香口系列,我覺得都幾有趣,都有標清楚係純素、奶素定蛋素,方便不同飲食習慣人士自行選擇。飲品都是罐裝或枝裝為主,另外可以加錢轉豆漿或特飲。 鮮茄甘筍濃湯 HK$88 / 極樂雞(vegan) HK$35 (本土鮮製日本拉麵, 滷水猴頭菇, 香煎茄子片, 爆漿山葵芝士丸)拉麵原來定番有紫菜片、豆卜、粟米和木耳絲,不管視覺或味覺上都好豐富。我另外仲叫左個「極樂雞」食下,這個炸素雞唔係 gree

拉麵原來定番有紫菜片、豆卜、粟米和木耳絲,不管視覺或味覺上都好豐富。我另外仲叫左個「極樂雞」食下,這個炸素雞唔係 green common 或者 KFC 食到果個牌子,都係純素,甜酸醬和芥辣醬就兩個都有蒜。

嘩!個拉麵湯底好濃厚喎,個拉麵底都好好食,不過呢個係有蛋的正常拉麵,希望下次有機會試到純素麵條。煎茄子好好食,滷水猴頭菇都幾入面,不過得三舊比較少。爆漿山葵芝士丸亦都只有兩粒,而且我覺得唔夠山葵味,唔算好香口。

炸雞我覺得一般正常發揮,唔算特別好食或唔好食,過下口癮OK。
2020-07-03