2023-12-09 71 views
下午茶時間掃描QR code點了一個迷你飯餐,餐飲 - 季節時令熱飲迅速送到,但只有半杯,而且只是普通熱茶,算了,餐牌沒寫明.....我正在玩電話遊戲,就邊玩邊等送餐,到我玩完的時候,原來已經過了15分鐘有多,茶都喝完了,於是出去問問剛才上茶那位年輕女服務員,才發現原來漏了單,但她竟然看也不看我一眼,自顧自重新按出我那張單,然後放在水吧上給廚房安排,我沒好氣地返回座位,怎料不用一分鐘,我的飯餐就送上了...但賣相太難看,我也忘了拍照,總結就是餸的份量跟餐牌上的相片有著極大的分別!這次最難忘的經驗是 - 忘記下單是有錯在先,怎麼就連一句‘“唔好意思”都不懂跟客人說?我以後不會再光顧了,講完。

我以後不會再光顧了,講完。
2023-11-09 82 views
放左工過黎apm行下,順便食個飯,行左幾層唔知食咩好,見四湯八麵個餐牌幾抵,又寫住全日免加一,就試下吧。餐廳七成滿,店員示意隨便揀位坐,坐低後送上餐牌同qr code,同門口睇嘅餐牌一樣,有十一款套餐揀,套餐包括飲品、頭盤同甜品,商場價黎講幾抵吖。⭐慢煮叉燒雞油香飯配溏心蛋叉燒不是半肥瘦有點失望,但個調味做得唔錯,入口香軟。溏心蛋有蛋香,好流心😋⭐宜蘭紅燒牛肉湯麵朋友點了牛肉麵,麵條選了台灣扁麵,有咬口幾好食。牛展牛丸好香口,但湯底偏淡了點,整體蠻不錯。⭐麻辣蓮藕片勁爽口,麻麻辣辣好開胃。⭐麻辣滷鴨血豆腐滷得入味,厚切有口感。⭐季第時令凍飲是晚係烏龍茶,冰冰涼涼好解渴。⭐季節奶凍杯個餐仲有甜品送,奶凍微甜,好滑帶椰香,幾好食。店員好醒目,見食完即刻送上甜品唔使追,加上上餐速度勁快,係趕時間的好選擇😆

⭐慢煮叉燒雞油香飯配溏心蛋

⭐宜蘭紅燒牛肉湯麵

⭐麻辣蓮藕片
勁爽口,麻麻辣辣好開胃。

⭐麻辣滷鴨血豆腐
滷得入味,厚切有口感。

⭐季第時令凍飲
是晚係烏龍茶,冰冰涼涼好解渴。

⭐季節奶凍杯
個餐仲有甜品送,奶凍微甜,好滑帶椰香,幾好食。

2023-11-07
2023-11-02 51 views
行完APM,隨意在附近的一家餐廳用餐,他們的晚市套餐性價比很高,晚市套餐包括一款小食、一款主食、一款飲料和一款甜品。私房烤雞髀配雞油香飯糖心蛋這道菜色香味俱佳,烤雞髀的外皮烤得酥脆,肉質鮮嫩多汁。雞油香飯散發出濃郁的雞油香氣,每一口都是滿滿的滿足感。而糖心蛋更是驚喜,切開時流出的濃稠蛋黃令人垂涎欲滴。麻辣滷鴨血豆腐這道小食帶有濃郁的麻辣味道,鴨肉鮮嫩多汁,與滷汁的結合更為美味。豆腐吸收了滷汁的鮮香,口感滑嫩。整體來說,這道小食麻辣可口,十分開胃。宜蘭紅燒牛肉麵配手作麵,台灣扁面。這碗牛肉麵的湯頭濃郁鮮美,牛肉燉得十分軟嫩,口感非常好。手作麵和台灣扁面則帶有彈牙的口感,吃起來非常有嚼勁。整碗牛肉麵的味道非常濃郁,令人回味無窮。滷味雞翼這道滷味雞翼煮得剛剛好,肉質鮮嫩多汁,入口即化。滷味的調味料滲入雞肉中,使得每一口都充滿了豐富的口感和味道。桂圓紅棗薏米水作為甜品。這杯桂圓紅棗薏米水清甜可口,桂圓和紅棗的香氣彌漫在口中,令人感到放鬆和舒適。時令冷凍杯冷凍杯甜度適中,椰奶的口感順滑散發着一絲絲的椰香,感覺清甜。最值得一讚是餐廳的服務,每一位服務員都非常熱誠,服務態度也非常友好,就這一點已經非

私房烤雞髀配雞油香飯糖心蛋

麻辣滷鴨血豆腐

宜蘭紅燒牛肉麵配手作麵,台灣扁面。

時令冷凍杯

最值得一讚是餐廳的服務,每一位服務員都非常熱誠,服務態度也非常友好,就這一點已經非常值得再來幫襯。
2023-10-29 67 views
Apm 周圍嘅餐廳都好多人排隊~肚仔餓餓又唔想排隊,呢間啱哂😂1. D04 藥膳燉排骨湯麵(蛋拉麵) $92湯底方面係淡淡嘅藥膳味,唔係好濃~至於麵質硬硬的~本人麻麻地!中規中矩嘅湯麵!推薦指數:⭐️⭐️2. D11 私房烤雞髀雞油香飯配溏心蛋 $88雞髀好食,但好乾!雞油飯都好食,但都好乾!🤣要加少少湯麵嘅湯汁整濕返少少先入得口🥺推薦指數:⭐️⭐️⭐️總括而言,呢間係普通餐廳,90幾蚊有前菜、主食、野飲、小甜品,抵唔抵就見人見志🫢整體推薦:⭐️⭐️⭐️
Apm 周圍嘅餐廳都好多人排隊~
肚仔餓餓又唔想排隊,呢間啱哂😂

1. D04 藥膳燉排骨湯麵(蛋拉麵) $92
湯底方面係淡淡嘅藥膳味,唔係好濃~
至於麵質硬硬的~本人麻麻地!
中規中矩嘅湯麵!
推薦指數:⭐️⭐️
D04 藥膳燉排骨湯麵

2. D11 私房烤雞髀雞油香飯配溏心蛋 $88
雞髀好食,但好乾!
雞油飯都好食,但都好乾!🤣
要加少少湯麵嘅湯汁整濕返少少先入得口🥺
推薦指數:⭐️⭐️⭐️
D11 私房烤雞髀雞油香飯配溏心蛋

整體推薦:⭐️⭐️⭐️

2023-10-26
2023-10-26 962 views
#香港人 生活節奏繁忙,好需要 #MeTime 比自己輕鬆吓😉 放咗工漫無目的咁周圍行吓,買啲嘢氹吓自己… 其實都係一種樂趣☺️ 咁當然唔少得食返餐好嘢,滿足下味蕾啦😚 呢日過開嚟 apm 行街,醒起好耐都冇試過「四湯八湯」師傅嘅手勢,好回味佢哋嘅 #海南雞 🤤 既然咁順路,點可以唔幫襯喎😉餐廳地方雖然唔係太大,不過設計得幾骨子,一個人嘅可以坐近門口嘅吧枱,其他位置都安排得幾舒服!呢晚簡簡單單我要咗個 #海南雞飯晚餐,晚餐配咗一個 #藥膳湯、#雞油香飯,仲可以喺 #飲品、#甜品,同埋 #小食 裡面每樣揀一款,認真豐富🤤 先上枱嘅係我揀嘅小食 #滷水雞翼、#桂圓紅棗薏米茶。滷水雞翼做得好滑好夠入味,個桂圓紅棗薏米茶亦煲得好濃、仲相當足料,啱晒乾燥嘅季節俾我補一補😚 之後上嘅係我最愛嘅 #海南雞飯,師傅好細心,將所有骨頭都拆走,好啱我呢啲懶人嘅口味🤤 跟餐嘅藥膳湯同香油雞飯一啲都唔馬虎,海南雞配埋特製嘅醬汁入口,零舍惹味🤤 豐富嘅一餐又點少得甜品呢?佢哋嘅 #椰汁奶凍 入口非常棉滑🤤 正好為呢一餐畫上完美句號😚最後要讚吓佢哋嘅服務員都非常用心同有禮貌,佢哋見我怕辣,仲專登整咗個蔥油醬汁俾

最後要讚吓佢哋嘅服務員都非常用心同有禮貌,佢哋見我怕辣,仲專登整咗個蔥油醬汁俾我沾雞,真係好細心呀❤️ 難怪我咁掛住佢哋啦!

📍 四湯八麵 (觀塘)觀塘道418號創紀之城五期(apm)4樓L4-18號舖
2023-10-26
$113 (Dinner)
家的感覺·四湯八麵難得出觀塘 當然要去下APM覓食啦經過見到四湯八麵嘅餐牌款式有超級多 真係令到人好難選擇 因為每款都好似好好食見到佢嘅有我最愛嘅豬手❤️所以最尾就決定揀佢啦!❀滷豆腐無骨豬手飯配糖心蛋滷豆腐滷得非常入味 無骨豬手脂肪同肉質平均 而且仲有少量酸菜 令到胃口大開 再加上半隻糖心蛋 份量剛剛好!❀沙嗲陳皮魚蛋好耐冇食陳皮魚蛋 所以追加咗佢做小食沙嗲醬辣辣地非常過癮 沙嗲味道出色!仲要有勁多粒o(*^▽^*)o❀桂圓紅棗薏米水今日開始轉涼 梗係要叫杯養生薏米水😎
家的感覺·四湯八麵

難得出觀塘 當然要去下APM覓食啦
見到佢嘅有我最愛嘅豬手❤️所以最尾就決定揀佢啦!

❀滷豆腐無骨豬手飯配糖心蛋

❀沙嗲陳皮魚蛋
好耐冇食陳皮魚蛋 所以追加咗佢做小食
沙嗲醬辣辣地非常過癮 沙嗲味道出色!
仲要有勁多粒o(*^▽^*)o

❀桂圓紅棗薏米水
今日開始轉涼 梗係要叫杯養生薏米水😎
2023-10-06 47 views
經過Apm 商場數次,終於第一次來到四湯八麵吃晚餐。在店舖門外,已有晚餐的餐牌供參考。店家小巧簡潔,環境舒適。 晚市套餐有很多選擇,前菜+飲品+主菜+甜品一口價,十分吸引。 前菜點了醬油小棠菜小棠菜加上醬油,不會太單調,爽甜。滷味雞翼單骨雞翼令雞肉更加入味,份量足夠,滷味汁很開胃。 海南雞配雞油香飯配藥膳湯$98雞油香飯滿滿的油香感,香而不膩。海南雞嫩滑有雞味,配上醬料及藥膳湯,十分健康藥膳湯濃郁而不會太苦,合適的藥材味道,很補身暖胃。福建蝦湯麵$96選了蛋拉麵,口應彈牙厚實,有蛋香味。福建蝦湯十分濃郁入味,大蝦大隻彈牙配上濃郁蝦湯底,青口,肉扎,溏心蛋令味道更豐富,配料及湯底都出色。季節特飲是凍烏龍茶,很解腻。甜品還有椰汁奶凍杯,大滿足,椰汁香濃,奶凍口感幼滑。

經過Apm 商場數次,終於第一次來到四湯八麵吃晚餐。
在店舖門外,已有晚餐的餐牌供參考。店家小巧簡潔,環境舒適。

前菜點了
醬油小棠菜

小棠菜加上醬油,不會太單調,爽甜。
滷味雞翼

單骨雞翼令雞肉更加入味,份量足夠,滷味汁很開胃。

海南雞配雞油香飯配藥膳湯$98
藥膳湯濃郁而不會太苦,合適的藥材味道,很補身暖胃。
福建蝦湯麵$96

季節特飲是凍烏龍茶,很解腻。

甜品還有椰汁奶凍杯,大滿足,椰汁香濃,奶凍口感幼滑。

2023-09-21
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
今晚同老公食飯 我地禁岩係觀塘行街💡突然想食湯麵 就隨心試了這一間 四湯八麵📍-係台式食物為主,有主食、小食同飲品🥢我揀左蕃茄麻辣湯麵配慢煮叉燒配台灣扁麵🍅仲有滷鴨血,豆腐, 材料幾豐富!🌶呢個湯底好惹味,又唔會太辣同太辣 好開胃🍴岩晒D鍾意辣但又怕太油既朋友!✅-我既小食就揀左醬油小棠菜🥬正常發揮晚餐必食菜 而且唔會太硬✔️-老公揀左海南雞配雞油香飯🍚配藥膳湯🥣呢個份量幾多 雞肉夠滑🥢-小食老公揀左滷味雞翼🍖呢個幾入味,同埋夠淋呀!-飲品方面我地揀左凍無糖烏龍茶🥃解油膩之選!-食物感覺唔重味精,而且份量都幾夠🔎不過選擇就真係唔多 如果再多D唔同選擇會更加好❗️
今晚同老公食飯 我地禁岩係觀塘行街💡
突然想食湯麵 就隨心試了這一間 四湯八麵📍
係台式食物為主,有主食、小食同飲品🥢
我揀左蕃茄麻辣湯麵配慢煮叉燒配台灣扁麵🍅
仲有滷鴨血,豆腐, 材料幾豐富!🌶
呢個湯底好惹味,又唔會太辣同太辣 好開胃🍴
岩晒D鍾意辣但又怕太油既朋友!✅
我既小食就揀左醬油小棠菜🥬正常發揮
晚餐必食菜 而且唔會太硬✔️
老公揀左海南雞配雞油香飯🍚配藥膳湯🥣
呢個份量幾多 雞肉夠滑🥢
小食老公揀左滷味雞翼🍖
呢個幾入味,同埋夠淋呀!
飲品方面我地揀左凍無糖烏龍茶🥃
解油膩之選!
食物感覺唔重味精,而且份量都幾夠🔎
不過選擇就真係唔多 如果再多D唔同選擇會更加好❗️
凍無糖烏龍茶
2023-09-28
$96 (Dinner)
凍無糖烏龍茶
2023-09-24 41 views
星期日去APM食嘢,見food court已經好多人,於是就上咗嚟呢間四湯八麵,見menu嘅午餐都幾啱食,價錢唔貴,就一於試下~用qr code自助落單,我點咗番茄麻辣湯麵配慢煮叉燒(滷鴨血同豆腐),跟餐有杯免費嘅時令熱飲,侍應拎咗嘢飲嚟先知應該係杯熱紅茶~等咗一陣就有得食,我食咗幾啖就發現唔對路,我點嗰個餐係有鴨血㗎喎,但我摷勻成碗麵都唔見有鴨血,但就有半隻雞翼🤨 我就問個侍應,我個餐唔係有鴨血㗎咩,個男侍應呢個時候先笑笑口話「鴨血賣晒,所以俾咗雞翼你」……. 賣晒唔事先講俾客人知售罄,就算我落咗單先知賣晒都可以講啫,無鴨血我可以轉食第二個餐囉!仲要我唔問佢就唔講,用半隻雞翼就當代替?萬一佢加咗啲我有食物敏感嘅餸俾我咁點算?!不過因為我已經食咗幾啖,加上之後有嘢做,唔想嘥時間同佢爭拗或者轉餐,就照食,但真係好差嘅體驗🙄

鴨血賣晒又唔講 被強行加入半隻雞翼代替鴨血嘅番茄麻辣湯麵•配慢煮叉燒 (滷鴨血•豆腐)
2023-09-24
Type of Meal
Lunch
3K
2023-09-22 37 views
開完OT, 非常疲累,係公司樓下搵一間餐廳食啲輕量晚飯,免得回家又煮又洗。每次經過這間都想試吓,裝潢設計時尚,食物方面台灣風味,最啱香港人胃口。海南雞飯金黃色澤,皮與肉之間有一層薄薄嘅水晶,透徹。肉質嫩滑,啖啖香。雞油香飯飯粒充滿油份,不會過油,甜香十足。藥膳湯藥材味道濃厚,滋補。沙爹豬皮蘿蔔呢個小食真心推介,沙爹辣度適中,豬皮處理得乾淨衛生,蘿蔔非常入味。桂圓紅棗薏米水天然糖份嘅桂圓,清甜又健康。

海南雞飯
金黃色澤,皮與肉之間有一層薄薄嘅水晶,透徹。
肉質嫩滑,啖啖香。

雞油香飯
飯粒充滿油份,不會過油,甜香十足。

藥膳湯
藥材味道濃厚,滋補。

沙爹豬皮蘿蔔

桂圓紅棗薏米水
天然糖份嘅桂圓,清甜又健康。
2023-09-22
$120 (Dinner)
2023-09-14 38 views
晚餐套餐嗰甜品上到黎O晒嘴,唔明白點解用咁大個盒裝咁少奶凍,奶凍份量只有大概膠盒得5分之一。得一個係咁嘅份量都算啦,而係叫兩個套餐嘅甜品份量都係咁少,我問過職員甜品得咁少份量係唔係正常,佢話係,但係我見隔離檯客人一樣的套餐甜品,但係人地份量多一倍以上。差評。不會再幫襯。
晚飯套餐甜品-季節奶東杯
2023-09-11 45 views
食過也做過,之前和朋友剛好看到這間小店不用排隊,便決定嘗試一下,價錢大概就是商場價100左右,但質素比樓下food court還低,紅燒牛肉麵微辣,面份量較多,味道麻麻…稱不上很難吃,但絕不配100蚊一個餐…之後有空剛巧見這裡請侍應便去做了一陣子,感覺像員工收銀當自己老闆的語氣,同時想不被批鬥就要和部分長工阿姨埋堆…旁邊茶木、錦麗味道和性價比都更高,所以多數時間都是那兩邊大排長龍…這裡卻能一小時都空無一人,先不說味道,想必部分也是因為服務態度問題…有待改善
2023-08-31
2023-09-09 49 views
專登去APM買嘢,順便試吓這間新開的食肆,普普通通的午餐,食物還可以地方就有啲滴水侍應做嘢就比較粗心大意,因為我見有個小朋友等食物時就瞓咗喺媽媽大髀上,但個侍應竟然喺佢頭上第嘢食,如果小朋友突然起身應該成碗湯麵招頭淋,到時就大家都麻煩,因為當時小朋友同媽媽是坐高枱位,所以我睇得比較清楚。扣哂分
2023-09-07 1076 views
同事有心事,所以放工即慶去吃飯暢談。在創紀之城揀了一間小店,開放式門口,寬敞闊落,燈光柔和。內裏裝潢簡約,感覺舒適。設有四人卡座、兩人座,還有單人高枱,適合不同人數的需要。晚餐包有飲品、頭盤、主食和甜品,都幾豐富,當然也可單點。****************************頭盤五選一,揀了醬油小棠菜,翠綠清清嫩,不會太油或太鹹,不錯!另一款是麻辣蓮藕片,又薄又爽,弄得入味,麻辣度剛好,辣得來又不會太搶喉,好吃!****************************十一款主食中,朋友揀了一碗宜蘭紅燒牛肉湯麵($96),有滷牛腱、濃汁牛筋丸、紅白蘿蔔、小棠菜,大大碗,份量好足!上海幼麵白滑,口感不錯;湯麵色澤濃,味道香,兩者同吃便最佳!滷牛腱大大塊,腍嫩入味;牛筋丸彈牙爆汁,味道香濃。****************************我選了無骨泰滷豬手飯配溏心蛋套餐($92),份量十足。米飯粒粒分明,加了滷汁和雪菜碎,添上鹹香,好吃!溏心蛋賣相一流,香滑兼富蛋香,可惜只有半隻,實在不夠喉。滷炸豆腐和滷豬手都滷得非常入味,豬手已起骨,啖啖肉,豬皮油潤滑溜,跟白飯拌勻同吃,好
同事有心事,所以放工即慶去吃飯暢談。
晚餐包有飲品、頭盤、主食和甜品,都幾豐富,當然也可單點。
麻辣蓮藕片
宜蘭紅燒牛肉湯麵套餐
無骨泰滷豬手飯配溏心蛋套餐
滷炸豆腐和滷豬手都滷得非常入味,豬手已起骨,啖啖肉,豬皮油潤滑溜,跟白飯拌勻同吃,好吃得通通吃光,正!
烏龍茶
季節時令熱飲是烏龍茶($0),茶香解喝;另加錢要了杯熱有營檸檬薏米水(+$15),入口溫暖,沒有添加糖,滿載檸檬的清新,薏米水的份量亦不少,煲至軟身,但亦存咬口,健康之選!
椰汁奶凍
是日季節奶凍杯是椰汁奶凍($0),啖啖椰子香,又香又滑,甜度剛好。
牆上所鑲的字:一碗麵,尋找你喜歡的味「辛、酸、鹹、苦、甘」,你喜愛那種味道的麵呢?來尋找吧!
2023-09-05
$101 (Dinner)
麻辣蓮藕片
烏龍茶
椰汁奶凍
2023-09-07 74 views
前兩日去左APM,見8點幾好多餐廳都收左,呢間仲開緊人又算多,點知就中伏😂我地叫左兩個晚餐,小食要左豬皮蘿蔔,滷水雞翼,點知兩樣都係滾水白烚再淋汁,雞翼同豬皮完全無味得黎,仲食到成陣滾水味,衰到連個汁都係淡茂茂😨然後話係晚餐Set,但野飲杯杯都要加10幾蚊,諗住算啦要左杯免費跟餐既「季節時令」飲品,點知黎到原來係一杯烏龍茶😂大佬阿烏龍茶有分時唔時令架咩? 點解唔誠實D寫茶算? 凍飲仲要加3蚊。好奇想知D人點評價上黎睇下,但見到間野原來咁多「唱好」,仲有幾篇野話文青餐廳,呢間餐廳不論裝修同食物都無樣野文青喎,食物求其,搵人唱好都咁求奇,點搞😂

Type of Meal
Dinner