2021-05-15 51 views
很久沒吃辣,找了又找之下,選擇了去麻辣五三五一嚐辣味烤魚。叫了麻辣烤魚,價錢合理,$200港幣不用,有一整條魚,魚肉很多新鮮不會霉霉爛爛,湯底一流,麻辣味十足,又麻又辣,建議把魚肉煮大概15至20分鐘完全深透辣味,另外還可以些配料,一邊火鍋一般吃烤魚,配料方面叫了鴨血,非常嫩滑,另外叫了鮮腐竹,滲透了辣味,嘴巴辣到不要不要,豬腩片,半肥半瘦,邪惡至極。另外強烈推介要叫豆腐,嗦了麻辣湯汁,超級下飯。小食叫了炸豆腐,$68分量超多,最起碼有50粒豆腐,避風塘口味,炸蒜和辣椒,極度惹味。四川擔擔面,38元,花生醬味很濃郁。總括依然二人晚餐費用不到$500,性價比高味道很好,值得回頭。
很久沒吃辣,找了又找之下,選擇了去
麻辣五三五一嚐辣味烤魚。

今日放假,午餐同朋友去左尖沙咀寶勒巷10號八樓既「麻辣五三五」嘆川菜一出lift門,已經聞到超級濃郁既麻辣香氣真係好香好香午餐時間人流唔多,可以好好享受,餐廳環境光猛舒適,坐位寬敞,地方乾淨衛生午餐價錢極之抵食,烤魚$98一大條,上枱時真係驚呆了,我以為是迷你版,店員告之原來$98是跟晚上$198份量一樣的還有午市套餐重平過茶餐廳,我地點了一款宮保雞丁套餐,雞丁份量很多,直頭小菜咁既份量,還可配一款小食,一碗飯,一碗湯及飲品,先$58我地揀既係酸菜烤魚,另重有水煮、麻辣、皮蛋可以揀條魚份量很大,味道很好,表面烤過口感微脆,魚肉嫩滑多肉而且無骨,還有多款配料可揀當邊爐咁食午市套餐跟餐既兩個小食,木耳同夫妻肺片,木耳帶酸有醋味,肺片則帶麻辣味很香辣惹味跟餐既粉葛豬骨湯蒜泥白肉厚薄適中,蒜味重,蒜泥滑,濃而不苦牛肉四川擔擔幼麵牛肉份量多,湯底夠濃帶微微辣,做到掛汁效果整體食物質素甚高,午市價錢極吸引,值得回頭

一出lift門,已經聞到超級濃郁既麻辣香氣
真係好香好香

午餐價錢極之抵食,烤魚$98一大條,上枱時真係驚呆了

我地揀既係酸菜烤魚,另重有水煮、麻辣、皮蛋可以揀

跟餐既粉葛豬骨湯

蒜泥白肉厚薄適中,蒜味重,蒜泥滑,濃而不苦

牛肉四川擔擔幼麵
牛肉份量多,湯底夠濃帶微微辣,做到掛汁效果

整體食物質素甚高,午市價錢極吸引,值得回頭
Type of Meal
Lunch
2021-05-12 47 views
話說我朋友好鍾意食麻辣野咁我就搵到呢間麻辣五三五,睇個簡介好似好pro咁又好似好好食咁,咁我地就去左試啦,我地見到個門面裝修都唔錯都好有Feel。入到去格局同一般店冇咩分別,咁我地就叫左幾個比較common既小菜試一試佢個味道。小食方面,我地就叫左個口水雞做開胃菜,個口水雞好滑好有雞味,而個口水汁又同時好有麻辣味,但係個麻辣味中又帶有觧味,唔會剩係得死辣,辣得十分過癮。好快就清左。之後有個四川回鍋肉,菜同肉都係煮岩岩好,菜唔會太綿,肉又有咬口唔會太硬。但係個味道冇口水雞咁特出,所以個味道上就輸蝕左俾個口水雞。但係整體上都係一款好菜式。之後主菜就係個干鍋,我地叫左蝦,腐皮同埋蓮偶,個麻辣味十分過癮,越食越辣越食越過癮,配埋個飯真係越食越多,文字真係形容唔到,好好食。
回鍋肉
干鍋
$200 (Dinner)
回鍋肉
干鍋
2021-05-11 62 views
在朋友的介紹下,來到位於尖東的麻辣五三五,是一間非常正宗的四川菜館。餐廳是樓上舖,地方不大,但裝修設計很特別,全店用上霓虹燈光管佈置,別有一番風味。這間餐廳的烤魚有多種不同的烹調方法:水煮、麻辣、清香、香茜皮蛋等,而我們就點了最傳統的麻辣烤魚。不一會兒,一盤熱辣辣、香噴噴的烤魚就上菜,烤魚外面炸非常香脆,內裡魚肉嫩滑鮮美,用上花椒、八角、辣椒、蔥段作湯底,非常香辣惹味。侍應也十分貼心,建議我們盡快食完烤魚,不然湯把魚浸得太耐,魚肉會失去鮮味。吃完烤魚之後,我們再加入油麥菜、魚皮餃等食材,放進鍋來烹調,又是另外一種麻辣火鍋的風味。另外我們也點了一些小食:椒鹽鴨舌,用大量蒜粒、椒鹽香炸而成,鴨舌香脆可口,蒜香濃郁,一口一隻非常惹味。正宗四川擔擔麵,麵條彈牙爽口,湯汁有濃濃的花生醬香,並帶有微微的香辣口味,分量剛剛好,十分滿足。

2021-04-29
Type of Meal
Dinner
2021-05-10 46 views
餐廳環境簡潔,牆上有燈牌好耐無食烤魚了,呢間喺尖沙咀新開嘅川菜,有多款湯底烤魚及干鍋,仲有水煮系列及小食先叫啤酒啤啤佢,宜家做緊買2送1幾抵飲,一杯黑啤一杯白啤今次叫咗烤魚配香茜皮蛋湯底,烤魚烤到香噴噴,外層金送黃色,香口微焦脆,入面魚肉仲好嫩滑湯底入面有好多芫荽皮蛋,仲有豆腐,好足料喔鮮枝竹同樣係我打邊爐最愛,豆香不斷吸湯又一流好耐無食粉絲喇,我覺得佢吸滿芫荽湯底好好食牛柏葉好新鮮爽口,唔會有雪味

餐廳環境簡潔,牆上有燈牌

先叫啤酒啤啤佢,宜家做緊買2送1幾抵飲,一杯黑啤一杯白啤

湯底入面有好多芫荽皮蛋,仲有豆腐,好足料喔

鮮枝竹同樣係我打邊爐最愛,豆香不斷吸湯又一流

好耐無食粉絲喇,我覺得佢吸滿芫荽湯底好好食

牛柏葉好新鮮爽口,唔會有雪味
2021-05-08 59 views
我跟老公都嗜辣,朋友推薦我地試下尖沙咀嘅🌟麻辣五三五🌟,果然不出所望,夠曬辣啊.......🔥餐廳裝潢以霓虹燈做裝飾,牆上貼滿特式幽默的字句,幾有趣!我地點左4款食物♨️先黎麻辣毛肚*$68,夠曬爽口,屬少辣程度,唔太食得辣嘅朋友都食到。♨️避風塘炒軟殼蟹*$198, 本身想點避風塘炒辣蟹,但因無貨,所以店員建議我地揀炒軟殼蟹。滿滿嘅炸蒜頭, 葱段, 乾辣椒,配上幾隻大大嘅軟殼蟹,唔會好多炸粉,夠惹味,炸蒜頭用黎撈麵就最啱喇!♨️家常酸辣麵*$38,有葱粒同肉碎,麵條夠滑,湯底帶微酸微辣,唔太食得辣都食到。♨️店員推介我地試下烤魚*$198,有五款湯底選擇,香茜皮蛋、水煮、酸菜、清椒清香、麻辣,我地揀左麻辣小辣。用熱煱暖住烤魚,烤魚上枱見到滿滿嘅辣椒,看似好辣喎!入口都喎算太辣,我地叫中辣都可以。魚本身已煎到9成熟,在煱內煮下會入味啲。烤魚新鮮有鮮味又有麻辣味。仲可以加配多款配菜架,下次一定要再試~店員好細心幫我地加湯,提醒我哋麻辣湯會越滾越辣。魚肉夠嫩滑,邊食邊浸下麻辣湯,好有風味啊!🔥辣控🔥要黎試下!

餐廳裝潢以霓虹燈做裝飾,牆上貼滿特式幽默的字句,幾有趣!

我地點左4款食物

🔥辣控🔥要黎試下!
2021-05-07 42 views
朋友知道我鍾意食辣野,所以推介左呢間餐廳比我!話自己食過覺得水準不錯叫我可以去試下。一向都鍾意食烤魚的我當然避不及待就去左食!烤魚的價錢不貴只係$198,而且有5款口味選擇包括有水煮,麻辣,青香,酸菜同芫茜皮蛋,真係唔食辣的朋友都可以食。鍾意食辣的我地就揀左麻辣中辣(辣度可以自己選擇)!上菜的時候真心有點嚇了一跳因爲$198的價錢無預計過條魚可以有咁大,非常抵食!!魚微微炸過所以外皮頗鬆脆,魚肉嫩滑加上麻辣湯非常惹味。初初食的時候覺得可以再辣少少就好,誰知原來湯底越滾越辣食得非常過癮。食完之後只剩下大大一條魚骨,魚肉基本都係啖啖肉吃不到骨頭。除了烤魚外我地都點左一D配菜,不得不點的就是寬粉,吸收麻辣湯的精華加上滑爽的口感非常入味,再上加上蟹柳,雲耳,金針菇等等好似食緊麻辣火鍋。最後值得一讚的係餐廳的職員非常又善和有禮貌,會留意顧客需要主動服務。

2021-05-07 34 views
母親節快到,我提早和母親慶祝,來到尖沙咀的「麻辣五三五」品嚐母親最愛的川菜。這家菜館交通方便,環境不錯,兼正宗四川風味,再加上CP值特高,是吃川菜的首選。正當我們坐下來,看著餐牌的時候,服務員便向我們推介「烤魚」。我們點了「香茜皮蛋烤魚」和幾個自選配菜,另外再加幾個川味小菜。先來一碗老火豬骨湯,一大塊豬骨,湯底濃郁,我們都再加添一碗。“烤魚”, 一整條開邊的魽魚,放在鍋上滾著。我們放入加配的“鮮東菇”、“肥牛”、“廣島蠔”、“鮮枝竹”和“水晶粉”。魚肉結實而爽滑,無骨,加上芫荽皮蛋的清香,非常可口。“夫妻肺片”和“豆乾絲”......都是經典川菜。“干鍋牛肉”,牛肉爽滑,川味十足,花椒辣中帶麻,非常地道的川菜。“宮保雞丁”,香而不辣,雞肉入味,加上脆卜卜的花生,特別開胃。“京蔥爆羊肉”,大件兼美味的羊肉,完全沒有羊羶味。“干煎大蝦碌”,大大隻新鮮的蝦碌,煎得香噴噴,可以連殼食,而且肉質鮮甜爽口。滿枱的餸菜,有辣的,有不辣的,但都是美食,母親吃得津津有味。

“烤魚”, 一整條開邊的魽魚,放在鍋上滾著。

“夫妻肺片”和“豆乾絲”......都是經典川菜。

“京蔥爆羊肉”,大件兼美味的羊肉,完全沒有羊羶味。

2021-05-06 43 views
喜歡吃川菜, 因為辣味醒胃。但如果碟碟都辣又太過刺激, 所以通常吃川菜都會揀有辣有唔辣。麻辣毛肚, 香辣爽脆, 非常薄切, 很入味, 所以是真的辣。烤魚(酸菜味), 酸辣好不好吃, 酸菜起著重要作用, 這裡的酸菜份量非常多, 舖滿了整條魚。窩筍&水晶粉, 另加的烤魚配料, 窩筍爽口, 水晶粉軟滑。別人都是紅通通的烤魚, 我們就自製成一盤青BB的烤魚。宮保雞丁, 乾辣椒看著不少, 但其實不辣, 雞肉嫩滑香口, 帶點微酸很開胃。四川擔擔麵, 麻醬的香氣比較重, 所以也覺得不辣。有辣有唔辣, 有麻辣又有酸辣, 味道很豐富的一餐了。
麻辣毛肚

烤魚
窩筍&水晶粉, 另加的烤魚配料, 窩筍爽口, 水晶粉軟滑。
別人都是紅通通的烤魚, 我們就自製成一盤青BB的烤魚。
宮保雞丁
四川擔擔麵, 麻醬的香氣比較重, 所以也覺得不辣。
四川擔擔麵
有辣有唔辣, 有麻辣又有酸辣, 味道很豐富的一餐了。
2021-05-04
$250 (Dinner)
2021-05-02 42 views
🌶🔥同家姐拍拖👯 搵間尖沙咀近近地✨#同家姐撐枱腳系列 午市套餐 真心好抵食主食配麵 仲要包埋嘢飲🧃我哋揀咗飲椰汁🥥椰汁解辣~我叫咗 $68 宮保雞丁 配 麻辣稻庭烏冬宮保雞丁炒得好香而且好多雞粒🤪$68 鹽水雞 配 麻辣米線 鹽水雞好入味而且啲份量多到好似唔駛錢咁🤣🤣如果你唔係好食得辣嘅話,唔係太建議食麻辣湯底,我問咗職員原來可以叫轉清湯,因為麻辣湯 好多辣油喺面 食到有少少辛苦而且千祈唔好着白色衫去食啲辣又彈到啲衫呢件衫就報銷😫$238 酸菜桂花魚 好鬼大碗! !個湯好正🤪好飲 又夠熱不過有少少驚有魚骨$78 京蔥炒牛肉 超級無敵多牛肉成碟嘢都超好食啲京蔥都食埋🤣 我自己覺得呢樣係最好食!埋單嘅時候發現除咗午市套餐之外 全單都有七五折 正✨估唔到每碟分量咁多 我同家姐食到飽死🥲我哋食唔晒要打包添 📍 麻辣五三五 (尖沙咀)尖沙咀寶勒巷10號8樓
🌶🔥

$68 宮保雞丁 配 麻辣稻庭烏冬
宮保雞丁炒得好香而且好多雞粒🤪

$68 鹽水雞 配 麻辣米線 鹽水雞好入味
而且啲份量多到好似唔駛錢咁🤣🤣

如果你唔係好食得辣嘅話,唔係太建議食麻辣湯底,
我問咗職員原來可以叫轉清湯,
因為麻辣湯 好多辣油喺面 食到有少少辛苦

個湯好正🤪好飲 又夠熱
不過有少少驚有魚骨

$78 京蔥炒牛肉 超級無敵多牛肉
成碟嘢都超好食
啲京蔥都食埋🤣 我自己覺得呢樣係最好食!

埋單嘅時候發現
除咗午市套餐之外 全單都有七五折 正✨
估唔到每碟分量咁多 我同家姐食到飽死🥲
我哋食唔晒要打包添

📍 麻辣五三五 (尖沙咀)
尖沙咀寶勒巷10號8樓
之前成日聽朋友講呢間麻辣好味,今日終於有時間約好姊妹嚟試吓喺尖沙咀非常方便,餐廳裝修好有香港特色,用霓虹光管裝飾,夜晚打卡好靚朋友推薦我一定要試烤魚,有五款湯底選擇,香茜皮蛋、水煮、酸菜、清椒清香、麻辣,有辣有唔辣,我就當然叫麻辣啦,揀咗小辣,一上枱已經好吸引,烤魚已經預先煎香左,魚皮香脆,鋪滿辣椒🌶️,侍應好細心提醒我哋,如果怕辣可以先夾起辣椒,因為會越滾越辣,唔夠辣再放返落去都可以。條魚唔會好多骨,魚肉索晒d麻辣燙汁,勁惹味,我哋另外加咗水晶粉,口感煙韌,吸埋d麻辣湯好正另外我哋叫咗干鍋,最少選擇五款食材,呢個干鍋最特別之處係連埋小熱爐一齊上枱,好細心呀,咁樣可以一路加熱,唔會凍哂。我哋叫咗雞軟骨、萵筍、娃娃菜、台灣黑椒腸同豬頸肉,連埋配菜辣椒🌶️、青椒🫑大葱一齊炒,又香又辣,即刻想加碗白飯今次兩個人食唔到水煮魚,下次好想試吓水煮系列
之前成日聽朋友講呢間麻辣好味,今日終於有時間約好姊妹嚟試吓

我哋另外加咗水晶粉,口感煙韌,吸埋d麻辣湯好正
好細心呀,咁樣可以一路加熱,唔會凍哂。

今次兩個人食唔到水煮魚,下次好想試吓水煮系列
2021-04-26 27 views
喺網上見到關於"麻辣五三五"嘅介紹,即係約咗同我一樣鍾意食辣嘅同事一齊試!蒜泥白肉:每片豬肉片中間都夾住一塊青瓜加上用辣椒油同醋整成嘅酸辣醬汁,感覺好清爽!自家製蒜泥好似忌廉咁勁creamy,濃郁蒜香喺口腔大爆發😋麻婆豆腐:豆腐超嫩滑,麻同辣都兼備!因為無叫白飯所以覺得有少少過鹹,我哋一致認為如果送白飯一流!蒜蓉炒萵筍絲:因為唔想每一碟餸都係辣嘅所以問店員可唔可以改用蒜蓉炒,萵筍清脆嫩綠入口爽甜,可以解一解辣!烤魚(水煮)+稻庭烏冬:烤魚都唔算細條而且啖啖肉唔多骨,水煮汁同喺大陸食嘅好相似,好似真係上咗深圳食嘅味道!烏冬滑身又有嚼勁,索哂水煮汁👍🏻雖然全場得一個侍應但佢都好有禮貌同埋叫佢嘅時候佢都好快會過到嚟!

蒜泥白肉:

麻婆豆腐:

蒜蓉炒萵筍絲:

烤魚(水煮)+稻庭烏冬:

2021-04-25 31 views
趁星期日休息,就同朋友去食下好西。於是去左食好西。朋友推介左一間新餐廳,叫麻辣五三五。故名意義,呢間餐廳主打川菜類。我哋叫左麻辣烤魚,配白菜仔,窩筍,水晶粉。另叫左個蒜泥白肉加擔擔麵。白肉係招牌菜,要嘗試下而重點一定係講烤魚,魚先煎過,魚皮較脆香口。師傅同你將魚中間劏開,受熱均勻,唔怕魚肉一邊唔入味。而魚肉滑身,容易入口之餘。麻辣既香料都落足料。令你食落既第一口,香氣十足。然後開始有麻既感覺係舌尖擴散,再感受到陣陣既辣味充滿口腔。好刺激味蕾,又令人停唔到口甘,將條魚掃凈得返魚骨。叫得烤魚係一定要追加配料。因烤魚後既汁係精華。配料吸收左個湯底,特別有風味。尤其蔬菜類,易入味又帶點健康,值得追加。蒜泥白肉夠特別。個蒜泥夠細緻,配白肉係入口即化,自然恰到好處,店家仲捲左一片青瓜片係肉內。完全減低白肉既油膩感,加點清新爽口既感覺。仲有啖啖面都一定要食呀其實食完都好滿足。因為麻辣味十足。感覺食到正宗既川菜,特別開心😃
趁星期日休息,就同朋友去食下好西。於是去左食好西。
朋友推介左一間新餐廳,叫麻辣五三五。

另叫左個蒜泥白肉加擔擔麵。

白肉係招牌菜,要嘗試下

仲有啖啖面都一定要食呀
2021-04-24 93 views
今天像大鄉里一樣乘車途經尖沙咀,發現景物全非,多了很多宏偉美麗的建議物,真的渴望疫情完全受控,大家可處處逛逛,看看這靜悄悄改變的香港。逛著逛著,為了補充「精力」前征,我們選擇了麻辣五三五。經「防疫基本步」後,便入座了。可能玻璃幕場緣故,室內十分光猛,座位舒適。我們點樣了正在特價的烤魚套,十分抵!原價$198,現在只售$98!湯底可分為酸菜丶芫茜皮蛋丶水煮及清椒清香,配料分$20的及$10一分的,像火鍋一樣,可點選你喜歡的,不錯!除此之外我們也叫了香油鹽洗雞丶蒜泥白肉丶干煸四季豆及小蔥皮蛋豆腐。香油鹽水雞端上來是熱辣辣的,雞香滑嫩,上面撒上蔥蒜抹,十分美味!蒜泥白肉薄片腩肉與青瓜片疊著成卷筒狀,中央放著蒜泥,內上放上醬油,和著一起吃,咸辣有致,吃別停不了口!干煸四季豆豆炸得剛好再入鍋煮,吃是仍有外林內脆的口感,欖菜肉末咸濃適中,十分吸引!烤魚套餐烤魚套餐我們選了酸菜湯底,再叫了新鮮的清水大蜆、烚得剛熟脆脆的日本黑豚肉、美味新鮮脆嫩的廣島蠔丶能吸收了酸菜魚精華牛柏葉丶新鮮的羊肉片丶金菇丶林而煙韌的水晶粉和脆口的窩荀,魚滑而嫩,組合起來,真係冇得輸!小蔥皮蛋豆腐豆腐幻滑丶配合上可看見的松花皮

香油鹽水雞
端上來是熱辣辣的,雞香滑嫩,上面撒上蔥蒜抹,十分美味!

烤魚(酸菜魚)
清水大蜆、日本廣島蠔、日本黑豚肉
牛柏葉、羊肉片、窩筍、水晶粉

烤魚套餐

小蔥皮蛋豆腐
豆腐幻滑丶配合上可看見的松花皮蛋,特別喜歡那醬汁,使兩種不平凡的食材,變得更美味!
這一頓飯, 十分滿意!
金菇

烤魚(酸菜魚)
小蔥皮蛋豆腐
  • 烤魚(酸菜汁)
2021-04-24 26 views
寶勒巷五光十色,很多人都會到此尋夢歡作樂。眨下眼這裡的食肆愈開愈多,甚麼國家也有。今次我們就去一趟四川。甫坐下就來了碗霸王花湯,先潤一下肺。先來點涼菜。手拍青瓜不可少,爽脆的青瓜加上點點蒜末,清甜中帶點辛辣,開胃非常。一向對鴨舌有一份執着,要入味又保持爽口不是易事。看到川滷鴨舌,真沒點錯!本身鴨舌滷得入味,再加上一點麻辣,令人愈食愈想食!在等待烤魚時,點些小食。椒鹽豆腐角脆脆的,咬下去真是滋味。烤魚套餐正在優惠中,真的太好了!酸菜口味是近期最愛。烤魚是結合了烤和炖的方法,魚肉嫩滑盡吸湯汁。加點配料,蓮藕和薯粉,簡直精華所在。不得不提這家羊肉,香鮮羶滑,不能錯過!

甫坐下就來了碗霸王花湯,先潤一下肺。

先來點涼菜。

在等待烤魚時,點些小食。椒鹽豆腐角脆脆的,咬下去真是滋味。

加點配料,蓮藕和薯粉,簡直精華所在。

不得不提這家羊肉,香鮮羶滑,不能錯過!