2017-12-26 3434 views
九龍尖沙咀 iSquare 國際廣場,位於廿四樓,陶源酒家早茶市的點心 "叉燒飽" 勁多肥豬肉,質素差,紅粉汁太多,不好吃!侍應比較粗魯,不可說沒禮貌,但沒有禮儀,杯碟不太乾淨。
2017-12-26
$120 (Lunch)
2017-10-31 5714 views
⚠️⚠️⚠️依間餐廳千祈唔好去!!我同屋企人6個人去食飯食食下待應問要唔要試下個西湖牛肉羹好啦上左菜 係一人一細碗正正常常冇咩問題既牛肉豆腐湯但係埋單就知出事個羹收左我地$128/位6個人 6碗湯成$768!!雞鮑翅都唔洗依個價錢啦係咪啊又唔係遊客黎都照劏!?係收左我地個西湖牛肉羹$768 咪打番個菜名入單囉 又要劏人又唔夠膽打單 要用‘’廚部手寫單‘’黎掩飾打左去投訴話30/10會交待清楚調查結果 到而家31/10仲未有回覆 好離譜已經同海關同消費者委員會舉報唔該openrice俾所有人見到依個post唔好再幫襯依間餐廳⚠️⚠️⚠️
⚠️⚠️⚠️依間餐廳千祈唔好去!!

我同屋企人6個人去食飯
食食下待應問要唔要試下個西湖牛肉羹
好啦上左菜 係一人一細碗正正常常冇咩問題既牛肉豆腐湯
但係埋單就知出事
個羹收左我地$128/位
6個人 6碗湯成$768!!
雞鮑翅都唔洗依個價錢啦係咪啊
又唔係遊客黎都照劏!?
係收左我地個西湖牛肉羹$768 咪打番個菜名入單囉
又要劏人又唔夠膽打單 要用‘’廚部手寫單‘’黎掩飾
已經同海關同消費者委員會舉報

唔該openrice俾所有人見到依個post
唔好再幫襯依間餐廳⚠️⚠️⚠️
2017-10-18
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$400 (Dinner)
2017-09-04 3996 views
平日夜晚,得三四枱人,我地一家來到諗住食個黃油蟹宴慶祝,點知等左45分鐘都上唔到一碟菜。一催再催都係上唔到。問個侍應做咩咁遲,佢仲賴我地未齊人,態度奇差,唔值得再來。
2017-08-21 12453 views
家姐之前幾晚同朋友嚟呢度食晚飯, 話地方唔錯 。今日佢請爸媽嚟呢嗰度嘆個下午茶, 仲有我同另一個家姐出到lift,見到個view真係爽曬 ,飽覽維港兩岸景色 , 今日天氣又好, 藍天白雲 ,絕對靚景 我哋兩點鐘去到, 適逢下午茶時間, 好抵喎點心熱辣辣 好耐未喺酒樓食芋角,呢到個蜂巢面好吸引, 裏面包咗唔少餡料濃湯野菌千層腐皮 ,腐皮好嫩, 索曬啲濃湯 好入味呀! 熱到出煙, 搞到張相矇曬仲有伙記推介嘅乳鴿,呢個唔係炸嘅,面層令立立好靚仔,鴿肉入曬味 仲有一隻衹係$35, 喺街市都要40幾蚊一隻啦 ,勁抵。銀芽肉絲炒麵, 啲麵係炸到脆卜卜, 銀芽同肉絲份量夠, 我哋五個人都食唔曬。我哋一共食咗十個點心,( 仲有個叉燒腸唔記得咗影相 ) 一隻乳鴿, 一碟炒麵, 都係400蚊左右呢度啲夥記服務好好, 食物又唔錯,又好坐 ,多謝家姐

我哋兩點鐘去到, 適逢下午茶時間, 好抵喎

點心熱辣辣

鮑汁叉燒包 香煎蘿蔔糕

沙巴鮮燒賣

鳳爪

金勾鹹水角

芋絲春卷

好耐未喺酒樓食芋角,呢到個蜂巢面好吸引, 裏面包咗唔少餡料

蜂巢脆芋盒

濃湯野菌千層腐皮

仲有一隻衹係$35, 喺街市都要40幾蚊一隻啦 ,勁抵。

銀芽肉絲炒麵

呢度啲夥記服務好好, 食物又唔錯,又好坐
,多謝家姐

2017-08-19
$80 (Tea)
2017-07-30 2554 views
話說朋友一向都鍾意飲茶,逢星期六收工後,我地都會去試下唔同既酒樓 (試新餐廳係我地既興趣 😂)。今次就揀咗陶源,呢間其實之前已經係九龍灣分店食過一次,感覺係好正,點心蒸得好靚好乾身。抱住呢個心態,我地就試下尖沙咀分店。首先,我必須要讚下店員既服務,幫手上茶既姨姨真係好有禮貌又有耐性,非常感謝。就我個人而言,我係非常注重一間舖頭既顧客服務,因為呢個真係我對間餐廳既第一印象。食物做得唔好,可能係一次失手。但服務唔好,可以blacklist。但今次真係有少少失望,因為食物真係失手。蘿蔔糕賣相ok,但由於預先準備好,唔夠熱。味道係唔錯,但唔夠熱就真係嚴重扣分。之後仲有蝦餃燒賣,呢2個係我地每次必食既點心。咁佢地都係夠熱既,但蒸既時間過曬龍,皮唔夠乾身,完全被水蒸氣沾濕,非常失望。灌湯餃湯底味道太雜,太多材料反而食唔到味。個人認為灌湯餃既湯應該係清香而不膩,而且加上花膠同蟹柳有點格格不入。可幸的是,黑松露香菇包係好味而且形神俱備,挽回少少分數。麵包部份十分鬆軟,夠乾身,餡料的菇菌夠香味道岩岩好,真係食完都唔會覺得好滯。整體而言,我相信今次應該係失手。如果點心的火候可以控制得好d,咁都係ok既。今

整體而言,我相信今次應該係失手。如果點心的火候可以控制得好d,咁都係ok既。今次就真係差咗少少。
2017-07-29
$100 (Tea)
2017-06-27 2028 views
平日晚上去食無咩人都清靜可能唔好食既原因 1.400蚊芝士龍蝦伊麵 麵又淋 忌廉多 芝士少 麵份量還可以 佢焗得唔係感好 四百蚊一個芝士龍蝦伊麵 感既貨式真係呢 2.叉燒128其實好一般 唔熱 都係個月啦 一般之中既一般 得個景靚 感覺個廚師無咩好機煮 好hea 3.蝦乾苦瓜就都一般 一pat野 無蝦乾個香味 同埋太水了 4.仲有一個松露煎肉餅 無香味 煎就煎得唔錯既 結果:幾個餸就一千 所以自己諗啦 我寧願加五百去朗廷酒店中菜館米之蓮三星食都好过
平日晚上去食無咩人都清靜
4.仲有一個松露煎肉餅 無香味 煎就煎得唔錯既
結果:幾個餸就一千 所以自己諗啦
我寧願加五百去朗廷酒店中菜館米之蓮三星食都好过
2017-06-26
$300 (Dinner)
2017-03-24 2797 views
服務其差,一個月前為左個 review訂好晒,比晒訂金,一星期前佢地仲識打黎reconfirm人數同set up, 點知去到當晚都係無幫我加人數同加壽包。之前傾好晒既set up,去到完全唔係個會事,set 到好似員工用餐區咁,開晒d白燈,咩review 都睇唔到。又叫極都唔換碟,上菜上到亂晒龍。乳豬又肥又難食,龍蝦伊麵其實係龍蝦殼伊麵碎,雞煲翅無翅有油,花膠竹笙泡翡翠無花膠, 鹽焗雞似臘味,壽包似龜裂的pat pat ,埋完單仲關燈,真心食到成肚火😤😤😤
2017-03-23
$800 (Dinner)
Celebration
Birthday
  • 金月萬壽宴
2017-02-20 4177 views
中午突然想飲茶,附近人不多的也就陶源了吧╮(╯▽╰)╭,相比起附近的百樂門和德興,陶源的點心樣確實比較賞心悅目~叫了叉燒酥,藍莓淮山,網紋鍋貼,還有個鴛鴦腸胃(全名不記得了,看圖時覺得小小件好可愛)很快東西就上來了,由於我太餓,叉燒酥沒拍照就吃了,是我喜歡那種味道~雖說是叉燒酥但酥皮比較不脆,軟軟糯糯~我不喜歡脆脆那種,因為太脆會掉碎屑。藍莓淮山沒有想象中好吃,淮山冰冰涼涼不錯,就是藍莓汁太稀了,不夠稠,粘不住淮山,吃起來淡淡的- -……。網紋鍋貼,呃……味道還真一般,沒有特別好吃,但是也還算過得去,只是相比其他叫的點心沒那麼出色。那個雙色鴛鴦腸粉味道真的很不錯 ! ! 要大力推薦!賣相又好味道又好,外面的腸粉皮很滑,裡面有很酥脆的皮包裹著蝦肉,味道很特別~兩種不同味道,另一個黑的粉皮包的裡面包的是什麼我居然想不起來了,只是覺得外軟內脆,口感很有層次~下次吃一定還會再叫

藍莓淮山
2017-02-20
Lunch
2016-12-25 4398 views
佛跳牆這食物十分矜貴,幼年時曾在香港及澳門吃過正宗大鼎佛跳牆,湯汁膠質甚重,肉跟海味交織出的濃甜,百味紛陳,時至今日對它的味道仍印象深刻,長大後都有吃佛跳牆的經驗,但只限迷你,用料簡化後味道當然沒有當年吃的豐富,猶記得吃過最差的,只是以普通頭湯再加入兩梭散翅,兩隻如手指頭般大的冷藏小鮑魚,冰鮮雞及劣質冬菰,便稱作迷你佛跳牆,收費接近HK$300。知道陶源酒家最近推出吉品迷你佛跳牆,相約友人同往尖沙咀新店,試試他們出品。先讓各位了解一下傳統佛跳牆超源及用料。清朝福建按察使周蓮新官上任,福州銀局官員在家中設宴,官員家廚以雞、鴨、肉等約10多種用料,加入紹興酒煨製成一道名為福壽全的菜餚,周蓮吃後對此大讚,他的家廚鄭春發是宴會當晚的幫廚,其後鄭對此菜加以改良,口味更勝前者。某次宴會上,賓客品嚐鄭氏改進後的福壽全,感到極其鮮美,坐中有文人即興賦詩道: 壇啟葷香飄四鄰,佛聞棄禪跳牆來,而且福州話中福壽全跟佛跳牆發音雷同,人們引用詩句意思,後世普遍稱這道菜為佛跳牆。傳統佛跳牆用料可多達三十多種,傳統用料包括芋頭、雞肉、雞子、竹笙、排骨、海參、栗子、鵪鶉蛋、干貝、花膠、火腿及冬菇凡等等。如果真的以上述

先讓各位了解一下傳統佛跳牆超源及用料。

如果真的以上述所有用料炮製出一鼎,味道百味紛陳當然無容置疑,但備料絶對煩複,現今酒樓還有供應的不是迷你,便是簡化版本,有些酒樓把它做得連基本的膠口質感也沒有,甚為失真,希望今晚吃的會是一盅水準之作。

吉品迷你佛跳牆

先把用料曬冷,有:

吉品乾鮑

魚翅

花膠
瑤柱
冬菇

遼參

材料頗足,但個人認為佛跳牆的靈魂在於燉出來那口湯,而湯確實濃甜,既帶着鮮雞的甜美,亦有着瑤柱鮑魚等的海味乾貨所散發的甘香,花菰屬上佳貨色,帶給了湯濃厚的乾菌香氣,整體味道架構複雜有緻,可惜酒家在製作時並沒有用金華火腿入饌,少了一份來自風乾肉類的鹹鮮,未算極品,但已相當不俗。

湯味美,海味用料靚,很可惜上圖那顆吉品小鮑魚有點不爭氣,味道正常,不過口感奇怪,鮑魚肉竟然是嚡的,可能在曬製過程中出了問題所致,不過除鮑魚外,其他海味都很有水準,魚翅及遼蔘焾滑,瑤柱鮮味。

只一盅佛跳牆當然未夠裹腹,接下來了二道小菜,及一道炒飯。

石窩燒汁啫黑豚肉
以姬松茸、乾蔥頭及燒汁啫熟薄切黑豚,香味豐富,不過由於燒汁及乾蔥頭的味道都濃烈,把黑豚的甘香食味及松茸的甜味都蓋過了,感覺這菜式在撘配設定上有點問題。

黑松露瑤柱蛋白炒飯

飯炒得相當乾身,碟底並無過剩食油,飯爽口彈牙,口感無可挑剔,惟味道則過淡,鹹味不足,黑松露份量不少,用的不是醬,而是用原粒剁碎,做法慷慨,可惜可能炒飯時放得太早,導致香味流失,上碟時松露味道已變得相當淡口,整體味道只屬中等。

梅菜肉碎蒸芥蘭

這道菜做得出乎意料的好,經醃製的梅菜帶有濃郁的咸香,混入甘香豬肉碎,配以爽脆的嫩芥蘭,食味口感俱佳,比已往吃過的梅菜蒸菜芯更為味美。

總結: 迷你版佛跳牆內的吉品鮑魚口感雖然未如理想,但湯的確是近年吃過的迷你佛跳牆中最香濃的,小菜中以梅菜肉碎蒸芥蘭最有水準,炒飯及黑豚味道僅一般。

$550 (Dinner)
  • 梅菜肉碎蒸芥蘭
2016-11-15 3783 views
因為飯腳的公司在附近,上環的陶源去過不知多少次,所以今晚在尖沙咀店的聚會,本來無咪雀躍的感覺,但朋友請客,無理由推搪。點知朋友真闊悼,每人一盅彿跳牆,打開蓋即見到名貴湯料,收費每位$388,無理由唔俾足料,件頭起碼要多,否則客人投訴!味道都好醇,有鮑魚清香,花菇雞湯的味,好滿意!冰燒三層肉,一向的招牌,水準保持,酥脆外皮,肥美肉地,好吃到口不停。廚皇炒飯,最後一個夠鑊氣收水工夫好的靚飯,配料多味道好,好。

味道都好醇,有鮑魚清香,花菇雞湯的味,好滿意!
2016-11-13 15111 views
有一晚約了友人到尖沙咀聚一聚,並於 iSquare 裡的陶源酒家晚飯,一邊吃飯,一邊聊天。由於咱們人少,看過餐牌後,只好點來兩三款菜式好了,多了也吃不到吧。蟲草花珍珠耳蒸滑雞家常菜做的蒸雞多以雲耳入饌,今次吃到的蒸雞,則以蟲草花及珍珠耳入饌,看起來有點貴氣感覺。蟲草花本身並無味道,皆同珍珠耳以油鹽調味,雞件以一般做法。整道菜式味覺是配搭得宜,猶如在吃著家常菜般。百里香雪花牛排上桌時牛排配以意粉,有種西式食法。牛排已切成小塊,方便咀嚼。牛排味道香濃,而且又不靱,做出的醬汁也夠香濃,配合意粉,效果更佳。炒飯友人說,似乎不夠,就點來炒飯。炒飯炒得乾身,而且粒粒分明,又不太膩,不錯。友人聚聚,最好就是食番餐飯,可以聊天一番。
蟲草花珍珠耳蒸滑雞

百里香雪花牛排

炒飯

友人聚聚,最好就是食番餐飯,可以聊天一番。
2016-08-16
2016-11-12 2224 views
 我喜歡飲燉湯, 因為滋潤味又濃, 所以,今次知道陶源酒家推出 吉品佛跳牆, 每位$388, 立刻約了姊妹去滋補一下。之前同事在這裡擺酒,菜式味道也很好﹗相信今晚亦會很回味﹗先來小菜, 有冰燒三層肉, 一小口的三層肉, 脂肪部份很少, 正合我心意,燒肉皮勁香脆, 燒肉又不會過咸,只嫌份量太少了!沙薑凍豬手, 爽中又滑溜的豬手, 膠原位置同樣爽口, 配以沙薑粉, 味道與口感都非常好!到今晚的主角啦! 吉品佛跳牆, 以砂鍋來燉, 模似樣啊!非常多的材料, 吉品鮑、 魚翅、 鵪鶉蛋、花膠、大冬菇、遼參、 元貝。聚集各名貴食材, 加入熬過的雞湯, 精華所在,味道勁濃甜, 吉品鮑有咬口, 慢慢咀嚼那鮑汁味。爽彈小遼參、既滑溜又黏口的花膠, 還有超大花菇, 吸滿了湯料 , 非常滿足!最後點了個小菜, 是黃金蟹肉煎釀帶子, 上菜模樣與想像中大不同, 帶子起雙飛, 釀入蟹肉同煎, 兩者同樣是鮮甜爽彈口感, 若改以鹹蛋黃代替獻汁, 應該會更好味﹗

之前同事在這裡擺酒,菜式味道也很好﹗相信今晚亦會很回味﹗

2016-10-02
$550 (Dinner)
又到了Happy Friday, 女子二人組決定這晚放棄fine dining, 轉而進攻中餐, 在開飯搜索了一下, 看到尖沙咀陶源都不錯, 它就在isqure樓上, 地方乾淨企理, 不過最重要的是它有無敵大海景, 而且客人不算太多, 不需排隊, 所以就來到這裡~ 陶源可算得上是高級酒家, 地方乾淨雅緻, 空間感又大, 洗手間都好乾淨, 給我的印象一向好, 我公司每年的新年飯都是來灣仔 陶源訂位的~ 小菜餐擇很多, 鮑參刺肚固然有, 不過經濟小菜種類不缺, 每款約百多二百元, 豐憸由人, 不會令人大破費 ~ 先點了一個燒味雙拼盤~ 素鵝拼青瓜 賣相不錯, 素鵝炸得乾爽不油笠, 而且切口整齊, 亦沒有太多炸碎彈出來 素鵝入口同樣清爽, 當中的菇粒很香口, 而且皮炸得又薄又脆, 一口咬上去, 實在是味覺最大享受, 好味! 接着是翡翠蔥爆鮮響螺 以青脆的西芹、木耳、紅蘿蔔和鮮響螺炒成,遠遠就聞到香味了! 響螺片份量不算少而且不會太薄,每片都爽口彈牙, 而且醬汁亦相當入味, 口感不會太咸搶味, 而其它配菜如西芹木耳都夠脆夠爽口, 整個口感都相當清新討好, 用來佐飯會多添二碗呢~

而且客人不算太多, 不需排隊, 所以就來到這裡~

我公司每年的新年飯都是來灣仔 陶源訂位的~

不會令人大破費 ~

先點了一個燒味雙拼盤~ 素鵝拼青瓜

接着是翡翠蔥爆鮮響螺

以青脆的西芹、木耳、紅蘿蔔和鮮響螺炒成,遠遠就聞到香味了!

再來豪食二人組點了佛跳牆來品嚐, 為什麼慳妹這天忽然要豪一豪呢?

原來餐廳在做推廣, 每客有齊鮑魚、花膠、魚翅、海蔘、花菇和各種海味的 佛跳牆

現在只需HKD 388, 你說有什麼方法去抵檔呢..

佛跳牆湯頭鮮味十足,那種濃香的感覺,是用上很多新鮮肉和海味熬製出來, 滋陰美味!

撈一下盅底, 發覺用料超級豐富, 內裡有滿滿的魚翅, , 一匙出來, 就足可以遮蓋全個匙呢~份量十足! 魚翅味道很爽口, 入口夠滑夠爽, 沾滿鮮肉的香味, 每一口都是滋味的盡頭!

花膠有一隻, 入口很有彈性, 充滿爽口的感覺, 而且花膠含豐富骨膠原, 女士多吃有美顏效果!

有遼參喔!!! 入口同樣爽口, 滋味十足, 用料新鮮又用上大量肉類來熬的湯, 你可想而知那種美味的幸福感覺呢...

花菇大大隻, 肉質肥實, 咬下去有滿滿的菇香, 吸收着豐富的肉湯, 令人回味~~~

好物尋歸底, 有大大隻的鮑魚喔!!份量不少, 足可蓋着一湯匙~不過咬下去, 鮑魚可能熬湯久了,

失去原有的彈性, 不夠爽口彈牙, 相比起魚翅和花膠, 略為失色呢~

陶源酒家 尖沙咀彌敦道63號iSQUARE國際廣場24樓 2997 9303
2016-09-08
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
可能已經成為習慣,每個月我總愛與媽媽結伴,四出吃喝玩樂,早前帶她到荃灣掃街,媽媽生日而爸爸又不在香港,那就帶她吃豪一點,到陶源酒家吃飽魚吧。 陶源酒家位於尖沙咀iSQUARE,錯過了在大堂坐電梯的話,就要到指定樓層坐電梯到24樓。這裏的裝修挺優雅,坐在窗旁可以飽覽維港夜景,這天還可以看到幻彩滙香江的閃躍燈光。 這裏的菜式不少,我們先來青瓜素鵝拼盤,青瓜口感清爽,加入酸醋及蒜粒,入口時味道酸酸的,非常醒胃。 而素鵝外層煎至金黃色,入口時口感超級香脆,酥香可口,而內裏的餡料不少,紅蘿蔔絲、香菇絲及香菜等,味道清新,亦令口感變得豐富。 翡翠蒽爆鮮盞螺 - 整個餸菜的口感偏向勁口,甜豆入口超級爽脆,帶有甜甜的蔬菜味道,而螺肉非常鮮味,富彈性及帶點微煙韌口感,是一個相當不錯的佐飯好選擇。 既然陶源酒家是鮑魚專門店,那就試試它們的原盅吉品佛跳牆,佛跳牆的材料既名貴又上乘,當中包括有吉品鮑魚、關東遼參、花膠、蹄筋、瑤柱,可以說是真材實料。店員更表示為了讓鮑參翅肚更入味,所以原盅燉煮六七小時,所以湯底味道非常濃郁。打開盅蓋已經有香噴噴的湯味傳來,湯底火候十足,入口時味道非常濃郁,帶有強烈的海鮮甜味,而

打開盅蓋已經有香噴噴的湯味傳來,湯底火候十足,入口時味道非常濃郁,帶有強烈的海鮮甜味,而內裏的材料豐富,即使燉煮了一段長時間,都不會被完全煮溶,非常考驗廚師的功架。
花菇味道清甜,口感軟滑,魚翅含有豐富蛋白質,入口爽滑,口感豐富,花膠口感既黏稠又軟滑,充滿濃厚的膠元感覺,而最特別的就是加入了鵪鶉蛋,聽說這是最全統的煮法。
遼參夠件頭,而且肉質偏厚,味道鮮甜,入口滑身得來又不失爽脆,不過,飽魚的口感就讓我感到有點失望,因為口感偏實,對於老人家來說較難消化。而這個佛跳牆挺撐肚子的,吃後已經出現飽意了。

埋單前,職員為我們送上生果,亦為這餐劃上完美的句號。
2016-08-12
Dinner
Celebration
Birthday
  • 原盅吉品佛跳牆
2K
2016-11-10 1150 views
三條老同學 , 相約出來飯聚 .... 大家吹吹水、說說是非、講講笑話 , 不亦樂乎 ~ 石鍋燒汁啫黑豚肉 端上桌時熱氣騰騰 , 黑豚肉爽口 , 配上了味道濃香的重口味燒汁 , 就是惹味 ~ 百里香雪花牛肋排 是一道中西合璧的 fusion 菜 , 牛肋排煮得腍滑 , 配以廚師特製的中式百里香醬汁和意粉 , 的確得意有趣 ~招牌炒飯 這碟炒飯的飯未炒得均勻 , 味道中規中矩 , 還可以吧 .... 本篇完 ~
三條老同學 , 相約出來飯聚 ....

大家吹吹水、說說是非、講講笑話 , 不亦樂乎 ~

石鍋燒汁啫黑豚肉

百里香雪花牛肋排