2020-11-23 2303 views
聽朋友介紹你咗星會食大閘蟹 見佢400蚊一位有三隻蟹就嚟試下啦 地址確實唔係太方便媽咪都搵咗好耐都係正在過境救呢睇到尖沙咀夜景 餐廳唔多人 坐得幾舒服但係裏面就比較暗一啲嘢食方面覺得一般般大閘蟹可能係因為水味嘅關係都比較細隻膏都有嘅 可能人哋嘅關係服務都唔錯啲嘢呢不過就要等一陣呀 嗰個星期日就冇所謂啦可以慢慢食 覺得隻鮑魚好細隻 食完都唔係太飽大閘蟹中間有一隻係壞咗嘅之後我要攞去換佢整返一隻畀我 覺得最好食嘅係嗰個 竹笙羹 有好多好多雪耳 另外個臘味飯都好好食 食大閘蟹我都係食紅星嘅因為有幾百蚊一個套餐 另外去包埋有薑茶燥呀 花雕咁樣都係一個套餐 甜品方面就只係得一個 細細嘅蛋撻
2020-11-14 1078 views
等咗好耐總算等到食大隻蟹季節了!所以訂了天文臺道8號"星薈"去品嚐大閘蟹!進入酒樓就被一 個無敵海景的露台吸引了!當然不忘先來個打卡!然後坐在靠落地玻璃一邊看著五光十色的夜景, 一邊品嚐我心愛的大閘蟹! 一坐低侍應立即問要飲橙汁還是花雕酒?我當然選與大閘蟹絕配的花雕酒啦!首先來一度小 食,包括有又爽又香的肴肉,及外脆內軟滑的豆腐,豆腐外皮炸非常香脆,而內面卻超級軟滑,然 後再來一籠蟹粉小籠包!一個字"正"!肉汁豐富蟹味濃郁! 品嚐完小食主角終於到了,侍應先來一隻公的大閘蟹,大約五両左右,一打開蟹蓋就聞到香噴噴的 蟹味!蟹膏飽滿肉質鮮嫩!近來抗疫的確令人疲勞!現在可以一邊品嚐大閘蟹!一邊看着香港的夜 景!一邊嘆番杯花雕!的確人是人生的一樂也!突然覺得所有壓力一掃而空! 吃完一隻公的,再來一隻乸,打開這一隻,重新再嚟一個大的驚喜!蟹膏飽滿色,色澤金黃,蟹香 味十足,未食已經流口水了! !吃完乸的接二連三在上另一隻公的!同樣非常美味! 飽嘗完大閘蟹,就來一碗粟米鮮蝦羹,裏面有幾隻大大隻又爽又鮮的蝦,真係非一般的粟米羹,吃 完粟米羹,再上一度紅糟菌皇金姿,初時看來以為一片一片微微金黃的是爽爽豬
飽嘗完大閘蟹,就來一碗粟米鮮蝦羹,裏面有幾隻大大隻又爽又鮮的蝦,真係非一般的粟米羹,吃 完粟米羹,再上一度紅糟菌皇金姿,初時看來以為一片一片微微金黃的是爽爽豬頸肉,但一入口才 知道是花姿餅做的,用味道濃郁的手打花姿餅切片,加上用翠玉瓜及其他配料,用紅糟汁炒制而 成,味非常特別而且好吃!吃到這裏已經超滿足了!但原來好戲在後頭!侍應再來一籠香噴噴的臘 味糯米飯,嘩!味道超香!須然已感到有點飽,但依然忍不住口繼續吃!然後再來精美甜點!享受 完一餐美味的大餐後,心情感到極為愉快!又到買單的時候,嘩!心情 更喜出望外原來是做緊抗優惠價!今晚這個一頓晚餐,食足三個鐘,真係可以用環境靚!食物正!價錢平!來形容!
2020-11-10 619 views
一到11月就係食大閘蟹嘅好季節!最好係食大閘蟹套餐。除咗大閘蟹、仲有其他食物咁,非常豐富~揀咗$398/位嘅餐🤩晚上8:30後尊享優惠價$368/位(兩位起)▶️金磚豆腐肴肉豆腐好金黃卜卜脆;肴肉肥瘦適中▶️大閘蟹兩皇一后🦀全部都係⭐️黃毛金爪⭐️ 大蟹,而且爆膏😍 好邪惡、但係好正!▶️粟米鮮蝦羹呢個夠清甜,粟米同蝦嘅份量都幾多,好飲!▶️紅糟菌皇金姿有翠玉瓜、紅椒、黃椒及花枝。呢個啲菜炒得幾惹味,不過就多油咗少少。▶️蟹粉小籠包最鍾意食小籠包,佢個皮夠薄,入邊啲豬肉帶有蟹粉,熱辣辣幾好食😋▶️臘味飯食完咁多野,最後暖返個胃,食返個臘味飯~▶️陳年雕皇或果汁揀咗陳年花雕,飲完店員會同你添飲,幾好!▶️ 甜品完晒所有菜,最後會附上薑茶俾你驅寒!幾貼心~️

揀咗$398/位嘅餐🤩
晚上8:30後尊享優惠價$368/位(兩位起)

▶️金磚豆腐肴肉
豆腐好金黃卜卜脆;肴肉肥瘦適中

▶️大閘蟹兩皇一后🦀

▶️粟米鮮蝦羹
呢個夠清甜,粟米同蝦嘅份量都幾多,好飲!

▶️紅糟菌皇金姿

▶️蟹粉小籠包

▶️臘味飯
食完咁多野,最後暖返個胃,食返個臘味飯~

▶️陳年雕皇或果汁
揀咗陳年花雕,飲完店員會同你添飲,幾好!

▶️ 甜品

完晒所有菜,最後會附上薑茶俾你驅寒!幾貼心~

開左季咁耐 今年第一次食大閘蟹當然要搵間有信譽 仲要有靚景多到好多好評 我都忍唔住去試下.✿大閘蟹宴✿《大閘蟹》皇->后->皇 蟹皇即係公 無蟹黃 專食蟹膏=蟹精子蟹后即係乸 無蟹膏 專食蟹黃=蟹卵子小編好喜歡吃蟹皇 有成5両重一打開蟹蓋 就爆哂蟹膏 好creamy蟹后就重3兩半 橙色蟹黃其實蟹黃都好好食 好似食緊鹹蛋黃咁每隻蟹腳都有肉 肉質鮮嫩點埋鎮江醋 真係好享受工具法寶齊全🧰 完完整整食哂成隻食完蟹店員仲好貼心咁準備埋薑茶 正.《蟹粉小籠包》皮薄餡靚 要小心翼翼咁夾起咬一口 肉汁湧出黎唔知係咪食完大閘蟹蟹膏味太濃再食小籠包覺得蟹粉味唔太突出.《雪燕竹笙羹》滿滿的雪燕 賣相矜貴爽脆竹笙 更添口感轉季時節 滋陰又補水.《原隻鮑魚蝦仁》鮑魚細細隻 厚肉但好爽口一啲都唔韌 夾埋爽彈蝦仁🍤相映成趣.《上湯薑絲灼菜遠》咁大條菜心食落去 竟然唔覺硬仲食到蔬菜本身嘅鮮甜添.《家嫂臘味飯》荷葉包着糯米飯 非常足料上碟時漂來陣陣荷葉香氣入口食到臘味油香 有齊臘腸潤腸蝦米🦐呢個飯可以媲美去飲最尾黎既炒飯完全將個肚填滿 非常滿足.成個餐仲附送精美甜品仲可以「任飲」陳年彫皇/橙汁就咁飲陳年

開左季咁耐 今年第一次食大閘蟹

仲有得望住維港夜景🌃
270度落地大玻璃窗 勁好feel

原價每位$438 6點後開始有得食
宜家8點半後優惠價 每位$405咋
(未計加一同茶芥)
2020-11-08 368 views
適逢大閘蟹蟹季我今晚就同媽媽黎尖沙咀食呢個兩皇一后套餐,6點開始就有得食,價錢$398/位(2位起),另加茶芥同加一,8:30後仲有$368。個餐除左「黃毛金爪」蟹,仲有經典嘅前菜,金磚豆腐肴肉。最鍾意蟹粉小籠包,超多湯而啲皮又夠薄。橙汁同陳年彫皇都係飲添。花彫真係好好飲,味道偏甜,同平時飲開嘅酒真係好唔同。跟住就依次上皇,后,皇。公蟹大隻啲,約重5両,啲膏係透明軟身。母蟹細隻好多,約重3両半,啲膏深橙色,硬身,而且更爆膏!果然係蟹季!不過作為食蟹初哥,食三隻都差唔多搞左一個半鐘。食完仲送上一杯薑水。之後上嘅家嫂臘味飯、紅槽菌皇金姿、粟米鮮蝦羹,都唔係好食得落。鮮蝦羹好濃郁而且鮮蝦係彈牙嘅。臘味飯粒粒咬口。甜品係杏仁酥,暖暖地上好滋味。餐廳裝修有270度落地玻璃窗,有維港夜景㗎。仲有露台室外位添。

個餐除左「黃毛金爪」蟹,仲有經典嘅前菜,金磚豆腐肴肉。
最鍾意蟹粉小籠包,超多湯而啲皮又夠薄。

跟住就依次上皇,后,皇。
公蟹大隻啲,約重5両,啲膏係透明軟身。
母蟹細隻好多,約重3両半,啲膏深橙色,硬身,而且更爆膏!

鮮蝦羹好濃郁而且鮮蝦係彈牙嘅。臘味飯粒粒咬口。

甜品係杏仁酥,暖暖地上好滋味。

2020-10-31
Type of Meal
Dinner
一年一度食大閘蟹嘅季節又嚟喇,10月中已經開始見唔少朋友喺IG曬命,呢晚終於輪到我😛。我預先打去「星薈」訂定位,星期五晚就可以同朋友食住蟹,享受Happy Friday🎉。我哋八點半鐘去到門口,勁多人等緊入座,皆因呢個時段可以以優惠價$368/位,享用「大閘蟹饗宴」,抵‼️,之但係原價都係$398/位啫,唔貴,另外要收加一服務費同茶芥。Walk-in客要等位,或者睇下有無人放飛機,甚至最終都未必有位,所以記得記得要訂座。第一樣要講嘅必定係大閘蟹,每人可以食到三隻,品嚐兩皇一后。餐廳逐輪咁拎出嚟,咁就可以慢慢品嚐😚。餐枱有齊新碟、工具、手套同濕紙巾,非常貼心。大閘蟹公約五両重,第一輪同第三輪都係食佢🦀🦀。將佢一分為二之後,就見到大量金黃蟹膏,啲膏超甜超正,口感好綿。雖然食蟹要拆好攰,但真係超值得🤤。大閘蟹乸就細隻少少,約重3両半,我哋都認為蟹公好食啲,可能因為蟹乸啲膏相對實少少,但其實都唔差。餐牌介紹餐廳所選嘅全部都係「黃毛金爪」高質靚蟹👍。除咗大閘蟹以外套餐仲有好多嘢食,我哋飽到一個點食唔哂🤰,打包咗半份飯。食大閘蟹之前先來前菜小食,包括金磚豆腐同肴肉。兩者味道都唔錯,一人一件,前者脆口
大閘蟹乸
金磚豆腐
肴肉
除咗大閘蟹以外套餐仲有好多嘢食,我哋飽到一個點食唔哂🤰,打包咗半份飯。食大閘蟹之前先來前菜小食,包括金磚豆腐肴肉。兩者味道都唔錯,一人一件,前者脆口嫩滑,後者嘅啫喱部份喺口中溶化,令人回味。
粟米鮮蝦羮
粟米鮮蝦羮,湯羹夠熱已經贏咗一半,湯品好足料,有好多粟米🌽同鮮蝦🦐,味道濃郁。
蟹粉小籠包
蟹粉小籠包,一人一隻小籠包,爆多汁,好彩無夾穿🥢。 小籠包落咗蟹粉真係特別惹味。
紅糟菌皇金姿
紅糟菌皇金姿,用紅糟醬炒有浸獨特嘅香氣,再帶點微辣🌶。魚片爽口入味,同時亦有好多瓜菜同菇,即刻想食碗白飯。
家嫂臘味飯
家嫂臘味飯,臘味飯份量多🍚,用籠仔蒸好有傳統滋味,糯米飯口感軟糯,唔會爛撻達,餸料又夠豐富😋。不過食完上面啲嘢已經好飽,所以要打包。
迷你腰果蛋黃撻
精美甜品迷你腰果蛋黃撻🥧,一口呎吋啱啱好,咬開滿滿驚喜,入面類似奶皇包餡同月餅餡,簡單好食。
陳年彫皇
陳年彫皇係套餐包埋嘅,唔飲酒都可以飲橙汁。彫皇係任飲的🍶,但酒味相當濃郁,飲兩三杯已經有醉嘅感覺,哈哈。
食物出色不在話下,環境仲要超正,有270度落地玻璃,🌃景色一覽無遺(就連廁所個景都勁靚🙈),怪唔之得可以用嚟做婚宴場地。
另外,我哋仲走咗出露台八卦下,露台正到爆,不得了😍,同其他打卡天台酒吧完全冇分別;加上依家天氣涼涼哋,啱哂食完飯、坐下吹水同觀賞香港靚景。
總括嚟講,✨星薈好高質,食物同環境方面均令人滿意,兩皇一后大閘蟹宴真係食到我哋舔舔脷👅🦀🦀🦀。呢晚好滿足,過咗一個Super Happy Friday!
2020-10-30
$400 (Dinner)
肴肉
粟米鮮蝦羮
紅糟菌皇金姿
迷你腰果蛋黃撻
陳年彫皇
2020-11-05 882 views
秋風起當然是大閘蟹的時節,來酒家吃大閘蟹抵食之餘,還可以坐定定享用其他美食。今晚來到有270 度維港景色,落地玻璃設計,更有戶外露台的星薈品嚐$398大閘蟹餐(2位),已包括加一服務費和茶芥。晚上8點半後更尊享優惠價$368.位2皇1后、共3隻大閘蟹,性價比高,大閘蟹公約重5両,大閘蟹乸約重3両半,嚴選「黃毛金爪」高質靚蟹,隻隻都爆膏。蟹公的膏較香甜,蟹乸主要蟹黃,也有蟹膏,非常滿足粟米鮮蝦羹還以為是普普通通的粟米羹,原來有幾隻大蝦, 粟米蓉濃郁蟹粉小籠包熱騰騰油與肉汁糅合,鮮上加鮮,一口一隻,豐郁鮮味在口中爆發。紅糟菌黃金姿大大碟, 簡直是一碟主菜份量,太誇了,拆蟹後吃一個有蔬菜的炒吃,非常好的安排家嫂臘味飯食到此刻已經很滿足了, 原來還有糯米飯,口感煙韌黏身,搭配風味十足的臘味,飽著還是吃個不停。我特別喜歡有葱花的糯米飯,不止更香口,口感也更豐富。原本可以走出餐廳露欣賞夜色, 但今晚下雨, 我們唯有乖乖地坐定定拆蟹。大閘蟹餐可以選擇鮮橙汁或者任飲陳年彫皇。 彫酒香氣非常驚人,花雕配大閘蟹,果真是一絕。

主要蟹黃,也有蟹膏,非常滿足

粟米鮮蝦羹
還以為是普普通通的粟米羹,原來有幾隻大蝦, 粟米蓉濃郁

紅糟菌黃金姿

Type of Meal
Dinner
2020-11-03 289 views
知道朋友鍾意食大閘蟹,就同埋佢一齊去星薈,大閘蟹饗宴晚上 6 點後供應💁🏻‍♀️我地叫左 2 皇 1 后大閘蟹饗宴,晚上八時半後特設尊享優惠價 $405/位(兩位起),原價 $438/位😬另加一服務費以原價計算‼️.精選大閘蟹(每位 3 隻)🦀嚴選「黃毛金爪」高質靚蟹,2 皇 1 后 ✨大閘蟹公約重5両,大閘蟹乸約重3両,半性價比高🆗食蟹次序係公母公🔄上枱嘅時候大閘蟹都仲暖😉3 隻蟹都有好多蟹膏、蟹黃😍蟹肉、蟹膏鮮甜👍🏻.雪燕竹笙羹🥣面頭有好多雪燕😆同竹笙非常夾,滋陰養顏🥰.原隻鮑魚蝦仁🔥蝦仁大隻爽口🦐鮑魚彈牙入味.家嫂臘味飯🍚有臘腸、潤腸🐖蝦米🍤冬菇🍄唔油膩又香口😋.上湯薑絲灼菜遠🥬菜心新鮮幼嫩😗.蟹粉小籠包(每位 1 隻)🥢皮薄餡靚,入面好多蟹粉,湯汁又多又鮮甜🤤.黄金撻🥧表面有粒腰果,入面係奶皇餡💛.陳年彫皇🥃可以任飲,醇香帶苦😌.果汁🍹橙汁有好多果肉🍊.鐵觀音🍵茶味香濃.場內設 270 度落地玻璃窗🌌可以邊吃邊欣賞維港夜景🌃亦可造訪餐廳露台,欣賞夜色及吹吹風💨chill 下
雪燕竹笙羹🥣面頭有好多雪燕😆同竹笙非常夾,滋陰養顏🥰
原隻鮑魚蝦仁🔥蝦仁大隻爽口🦐鮑魚彈牙入味
家嫂臘味飯🍚有臘腸、潤腸🐖蝦米🍤冬菇🍄唔油膩又香口😋
上湯薑絲灼菜遠🥬菜心新鮮幼嫩😗
黄金撻🥧表面有粒腰果,入面係奶皇餡💛
陳年彫皇🥃可以任飲,醇香帶苦😌
果汁🍹橙汁有好多果肉🍊
鐵觀音🍵茶味香濃
  • 蟹公
  • 蟹乸
2020-11-02 179 views
秋風起又是吃大閘蟹的季節我當然抓緊這個機會和媽媽食返一餐大閘蟹盛宴,本身打算買幾隻在家食就算,網上發現去星匯食套餐可能比自己買更加便宜晚餐一位$400幾,每一位有三隻大閘蟹!又有燕窩鮑魚,燈汁/陳年彫皇任飲,位置靚環境正,可能是城中最平的大閘蟹套餐,本身訂了兩位臨時訂多兩位。.星薈品嚐$438大閘蟹餐(2位)每人(yes 是每人!)三隻,2皇1后,見到是黃毛金爪高質靚蟹,隻隻都好新鮮多膏:第一輪:大閘蟹公(約重5両,重身味濃,爆膏!)第二輪:大閘蟹乸(約重3両半,膏多肉較公的結實,也是爆膏!)第三輪:大閘蟹公(同樣是爆膏!)每輪蟹都是新鮮蒸,熱辣辣好香好正!.基本上食完三輪大閘蟹已經好飽,而套餐還有其他食物,性價比好高:雪燕竹笙羹 - 超多雪燕原隻鮑魚蝦仁 - 每人一隻原隻鮑魚,蝦仁大隻又好爽上湯薑絲灼菜心蟹粉小籠包 - 金黃色的湯汁,正!家嫂臘味糯米飯 - 夠熱夠臘味,好滿足呀。甜品-腰果小蛋糕大閘蟹套餐晚上6點就有原價$438/位,晚上8點優惠價$405/位(兩位起)。本身星薈是婚宴場地,所以裝修靚又有露台又是270度落地玻璃窗,可以邊吃蟹邊看幻彩詠香江!
秋風起又是吃大閘蟹的季節
星薈品嚐$438大閘蟹餐(2位)
第一輪:大閘蟹公(約重5両,重身味濃,爆膏!)

第三輪:大閘蟹公(同樣是爆膏!)

每輪蟹都是新鮮蒸,熱辣辣好香好正!
雪燕竹笙羹 - 超多雪燕

原隻鮑魚蝦仁 - 每人一隻原隻鮑魚,蝦仁大隻又好爽

上湯薑絲灼菜心
蟹粉小籠包 - 金黃色的湯汁,正!
家嫂臘味糯米飯 - 夠熱夠臘味,好滿足呀。
甜品-腰果小蛋糕

2020-11-01 215 views
估唔到尖沙咀都有性價比咁高嘅大閘蟹餐🤩可以一路食大閘蟹,一路望住維港夜景~餐廳提供好多唔同嘅大閘蟹餐,我哋今晚揀咗$438/位既大閘蟹餐(2位)~當中仲有得任飲花雕酒😎.♦ 大閘蟹 ⋆ 💯套餐包括左每人三隻大閘蟹,分別係兩隻五両重嘅公蟹同3両半既母蟹。不論公蟹定母蟹~都係超多膏而且超香😆而大閘蟹仲會分三輪上~好細心.♦ 蟹粉小籠包 ⋆ 套餐會包每人一隻蟹粉小籠包~小籠包係最surprise到我嘅地方!一咬開整個汁都充滿着蟹粉香~皮薄而且鮮甜.♦ 雪燕竹笙羹 ⋆超多雪燕😂味道清清地,用嚟解之前嘅膩都唔錯😆.另外仲有包左鮑魚蝦仁、薑絲菜心、臘味飯、薑茶同甜品。小菜質素唔錯,分量合理

♦ 大閘蟹 ⋆ 💯

♦ 蟹粉小籠包 ⋆

♦ 雪燕竹笙羹 ⋆
超多雪燕😂味道清清地,用嚟解之前嘅膩都唔錯😆
$450 (Dinner)
2020-10-30 154 views
秋風起,話咁快又到左食大閘蟹的季節。鍾意食蟹的我們就揀左去酒樓食大閘蟹套餐,整個套餐除左有「兩后一皇」共三隻新鮮大閘蟹外,還有六道精美的點心小菜,份量非常豐富。大閘蟹套餐價錢$398/位,八時半後更有特價優惠$368/位,價錢也算合理。🧡金磚豆腐肴肉豆腐表面炸得金香,入面則依舊滑嫩好吃。肴肉口感層次分明,十分適合作為前菜冷盤。🧡「兩皇一后」大閘蟹枱面已經預先放好拆大閘蟹的工具,方便大家陣間慢慢拆蟹肉食。主角終於出場,大閘蟹聚手得來色澤都不錯,十分新鮮。打開蟹蓋全都是滿滿的蟹膏,金黃色的非常吸引。蟹膏十分鮮味,充滿油香。食蟹必先經過一番努力,才能吃到啖啖蟹肉,幸好這幾隻大閘蟹都足稱又夠肉,我兩都吃得很滋味。🧡蟹粉小籠包熱辣辣的小籠包多汁又多蟹粉,一咬便流出清甜湯汁。🧡粟米鮮蝦羹蝦仁爽口彈牙,粟米羹入口順滑,味道不錯。🧡紅糟菌皇金姿小菜炒得好夠鑊氣,醬汁惹味好吃。🧡家嫂臘味飯本以為是普通的臘味飯,不過味道卻令我們為之驚喜。面頭鋪滿了臘腸、臘肉和蝦米等,食落香口,加上糯米飯口感特別軟糯,整體味道一流。🧡精美甜點最後以中式甜點作為終結,我地兩個都食到棒腹離開。另外,餐廳的用餐環境寬闊開揚,最特

🧡金磚豆腐肴肉

🧡「兩皇一后」大閘蟹

打開蟹蓋全都是滿滿的蟹膏,金黃色的非常吸引。

🧡蟹粉小籠包

熱辣辣的小籠包多汁又多蟹粉,一咬便流出清甜湯汁。

🧡粟米鮮蝦羹
蝦仁爽口彈牙,粟米羹入口順滑,味道不錯。

🧡紅糟菌皇金姿
小菜炒得好夠鑊氣,醬汁惹味好吃。

🧡家嫂臘味飯

🧡精美甜點
最後以中式甜點作為終結,我地兩個都食到棒腹離開。

另外,餐廳的用餐環境寬闊開揚,最特別是可以眺望維港兩岸夜景,情調十足。
2020-10-30 140 views
#大閘蟹 #尖沙咀 #不是任食 #但都好夠食 .秋風起 又係大閘蟹既季節😍 睇完朋友d爆膏相就即刻打電話book左呢間位於尖沙咀天文臺道既「星薈」, 餐廳位於大廈既頂樓(21樓), 主要座位係室內 但室外有露台 可以呼吸新鮮空氣同吹吹海風, 餐廳設有270度落地玻璃窗, 邊食邊睇到維港夜景同幻彩詠香江🙈.我地8:30後入座 擇左個特價優惠餐 $405 嚴選「黃毛金爪」高質靚大閘蟹餐(原價係$438 就有2皇1后, 總共3隻大閘蟹😍 大閘蟹公大約重5両; 大閘蟹乸就細少少 大約重3両半, 每隻都好爆膏😍😍. 話明食套餐, 除左大閘蟹之外 當然唔少得其他菜式 😋 包括: 金磚豆腐肴肉、粟米鮮蝦羹、紅糟菌皇金姿、蟹粉小籠包、家嫂臘味飯、甜品同任飲陳年彫皇(好好飲) 😜😜. 餐廳職員都幾細心下 每食完一隻蟹就會幫手換碟同埋食完一隻收晒野 先會再上另一隻蟹👍🏻 原本仲諗緊會唔會唔夠飽 .. 但到最後都食唔晒個飯同甜品 可能因為蟹太大隻同太多膏 有點膩🙈 .埋單價包埋茶芥加一都係$405(8:30後)😝好滿足又抵食。(不過食完呢餐要on diet返幾日先😢😆) ..📌地址:尖沙咀天文臺道8號21樓
#大閘蟹 #尖沙咀 #不是任食 #但都好夠食
📌地址:尖沙咀天文臺道8號21樓
💰價錢:$405 (8:30後大閘蟹餐)
👅推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻(5星為最高)
———————————————————
#EatgoEat #Hkfood #foodiehk #hkiger #hkig #hkgirl #hkfoodies #hkfoodpic #hkfoodblog #foodpic #foodphoto #foodbloggers #foodphotography #foodistagram #hkfoodcrew #foodstagram #香港美食 #美食 #yummy #TST #相機食先 #食好西 #蟹膏 #爆膏 #必食大閘蟹 #高CP
2020-10-30 963 views
呢間婚宴酒家設270度落地玻璃窗,可以邊食飯邊欣賞維港夜景🏙最近推出季節限定嘅大閘蟹套餐,夜晚6點後供應,8點半後特設尊享優惠價$4️⃣0️⃣5️⃣/位(原價$438),不過記住係✌🏼位起。💗精選大閘蟹(每位3隻· 2皇1后)嚴選「黃毛金爪」大閘蟹,蟹公約重5両,蟹乸就約重3両半🦀上菜次序係公➡️乸➡️公,每次兩隻兩隻咁上,確保温度微熱🔥蟹公帶細膩粘口嘅白膏,蟹肉較結實飽滿;蟹乸一掰開就爆哂橙黃色嘅蟹膏,食落較硬身甘香。整體蟹肉肥美鮮甜 ,蟹黃餘韻揮之不去,點埋酸甜嘅蟹醋更加提鮮🤤食完仲有杯薑茶驅寒☕️💗雪燕竹笙羹 湯羹質感濃稠,味道清淡樸素🍲飲落每一啖都有大量燕窩碎、竹笙絲、嫩豆腐粒、豬肉碎同蛋白,非常足料養顏😋💗原隻鮑魚蝦仁炒翠肉瓜爽口清新🥒配上兩隻細鮑魚,軟腍得嚟有嚼勁🦪仲有兩隻彈牙嘅蝦仁。可惜冇挑到蝦腸🦐💗上湯薑絲灼菜遠上湯清淡帶咸鮮,加入薑絲有助暖胃,菜遠保持翠綠軟嫩🥬💗蟹粉小籠包(每位1隻)外皮薄身軟滑,一咬開濃郁湯汁滿瀉,充滿蟹油嘅甘香,豬肉餡鮮美💗家嫂臘味飯糯米飯墊咗荷葉一齊蒸,飯粒軟硬適中,口感黏糯煙韌。配料完全唔吝嗇,有臘腸、潤腸、蝦米同冬菇,夠哂香口,淋埋甜豉油食更惹味。💗精美甜品
💗精選大閘蟹(每位3隻· 2皇1后)
黃毛金爪大閘蟹

蟹公
蟹乸

💗雪燕竹笙羹
雪燕竹笙羹

💗原隻鮑魚蝦仁
原隻鮑魚蝦仁

💗上湯薑絲灼菜遠
上湯清淡帶咸鮮,加入薑絲有助暖胃,菜遠保持翠綠軟嫩🥬
上湯薑絲灼菜遠

💗蟹粉小籠包(每位1隻)

💗家嫂臘味飯

💗精美甜品
黃金酥口感鬆化,入面充滿鹹蛋黃香,面頭有一粒香脆嘅腰果點綴
黃金酥

💗 陳年彫皇或橙汁
原本每位一杯,宜家加碼變成無限添飲!
2020-10-28
黃毛金爪大閘蟹
蟹公
蟹乸
雪燕竹笙羹
原隻鮑魚蝦仁
上湯薑絲灼菜遠
黃金酥
天氣轉涼~大閘蟹嘅季節又到啦!上網搵吓有咩大閘蟹好食多膏吸引 又抵食先!就搵到呢一間啦!!😙😙前菜金磚豆腐肴肉個肴肉做得非常之好,肉調味唔錯😋😋,外層豬皮啫喱Q彈感覺膠原豐富。金磚豆腐外脆內軟,有些少椒鹽 調味啱啱好,香得黎唔會鹹👍👍蟹粉小籠包 為咗影呢個蟹粉小籠包浪費咗我幾滴精華😢😢精華真係好好食,畀一啲專做上海舖嘅都要好食鮮甜味美跟住就開始玩高質既兩王一后"黃毛金爪"啦,首先黎隻公,公就比較大隻清蒸能突出大閘蟹的鮮甜香氣,一掰開蟹蓋,滿滿金黃色滿滿蟹肉肥美鮮甜蟹膏,蟹肉肥美鮮甜蟹肉肥美鮮甜,心諗隻公已經咁好,隻乸咪不得了。餐廳都計曬時間,食完隻公就已經差唔多蒸好隻乸,亦果然不出所料,只乸雖然細啲但係完全係爆黃嘅狀態蟹黃全部爆曬出嚟、香氣撲鼻、蟹黃嘅餘韻睇口內久之不散,蟹肉再配合埋陳年花雕酒簡直絕配,酒帶出肉香,陳年彫皇更加係任飲!八點半後"大閘蟹饗宴"$368就食到3隻大閘蟹,2隻公約重5両、1乸重3両半、花雕任飲真係好好抵食。除咗美食之外、更加有無敵維港美景,一路食一路望住窗外嘅靚景真係人生一大樂事。🥰🥰餐廳有露台,欣賞夜色一絕!秋風吹來,非常寫意!😎😎食完三隻蟹之後仲有,紅糟菌
天氣轉涼~大閘蟹嘅季節又到啦!

前菜金磚豆腐肴肉

金磚豆腐外脆內軟,有些少椒鹽 調味啱啱好,香得黎唔會鹹👍👍

蟹粉小籠包 為咗影呢個蟹粉小籠包浪費咗我幾滴精華😢😢
精華真係好好食,畀一啲專做上海舖嘅都要好食鮮甜味美

蟹肉肥美鮮甜,心諗隻公已經咁好,隻乸咪不得了。

餐廳有露台,欣賞夜色一絕!秋風吹來,非常寫意!😎😎

食完三隻蟹之後仲有,紅糟菌皇金姿,係傳統嘅客家紅糟醬炒菇同魚片,味道同火候都掌握得好好,盡顯廚師功架,味道濃得嚟又唔會鹹,又夠晒鑊氣。

粟米鮮蝦跟講真嗰句就唔會期待有咩特別,蝦肉比較多都總算係真材實料。

家香臘味飯足料又香,做得好屬水準之上。

甜品係“腰果杏仁蛋黃酥”,好香、好鬆化,入面有我至愛嘅鹹蛋黃,作為一餐美滿嘅完結非常之好。
Other Info. : 用云閃付銀聯二維碼付款,消費淨額$500或以上,送$50現金券可以係下次惠顧時使用
2020-10-23
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$368 (Dinner)
  • 大閘蟹
  • 紅糟菌皇金姿
  • 蟹粉小籠包
  • 陳年彫皇
2020-10-24 190 views
今次同大肥肥👦🏻去星薈品嚐 *$405大閘蟹餐(2位起)(包加一服務費和茶芥)!!! 佢哋嚴選「黃毛金爪」高質靚蟹,隻隻鮮活多膏😋甘香惹味!除咗大閘蟹之外,佢仲包好多嘢食㗎,一定捧住個肚出嚟!1️⃣雪燕竹笙羹滋陰養顏,材料嘅份量都幾足!🙆🏻‍♀️美味指數:7.11/102️⃣原隻鮑魚蝦仁原隻鮑魚好入味😋🙆🏻‍♀️美味指數:7.22/103️⃣上湯薑絲灼菜遠菜遠好鮮好嫩🙆🏻‍♀️美味指數:7.23/104️⃣蟹粉小籠包小籠包湯汁多到好似爆漿咁!🙆🏻‍♀️美味指數:7.21/105️⃣家嫂臘味飯呢個真係超有驚喜!糯米飯好煙靭,臘味真係好入味!🙆🏻‍♀️美味指數:7.65/106️⃣精美甜品冇諗到呢個裏面有鹹蛋黃,比想像中特別🙆🏻‍♀️美味指數:7.45/107️⃣任飲陳年彫皇配大閘蟹真係一流!💡整體來講,性價比高,大閘蟹公約重5両,大閘蟹乸約重3両半!場內設270度落地玻璃窗,可以邊吃邊欣賞維港夜景,真係好浪漫🌹仲可以可造訪餐廳露台,欣賞夜色及吹晚風星薈 (尖沙咀)地址:尖沙咀天文臺道8號21樓✍🏻 大閘蟹套餐晚上6點後供應,尊享優惠價$405/位(兩位起),原價$438/位! 可以品嚐到2皇1后、共3隻大閘蟹!仲要可以任飲陳年
[尖沙咀~星薈]
1️⃣雪燕竹笙羹
滋陰養顏,材料嘅份量都幾足!
🙆🏻‍♀️美味指數:7.11/10
2️⃣原隻鮑魚蝦仁
原隻鮑魚好入味😋
🙆🏻‍♀️美味指數:7.22/10
3️⃣上湯薑絲灼菜遠
菜遠好鮮好嫩
🙆🏻‍♀️美味指數:7.23/10
4️⃣蟹粉小籠包
小籠包湯汁多到好似爆漿咁!
🙆🏻‍♀️美味指數:7.21/10
5️⃣家嫂臘味飯
呢個真係超有驚喜!糯米飯好煙靭,臘味真係好入味!
🙆🏻‍♀️美味指數:7.65/10
6️⃣精美甜品
冇諗到呢個裏面有鹹蛋黃,比想像中特別
🙆🏻‍♀️美味指數:7.45/10
7️⃣任飲陳年彫皇
配大閘蟹真係一流!
星薈 (尖沙咀)
地址:尖沙咀天文臺道8號21樓
✍🏻 大閘蟹套餐晚上6點後供應,尊享優惠價$405/位(兩位起),原價$438/位! 可以品嚐到2皇1后、共3隻大閘蟹!仲要可以任飲陳年彫皇
🤩用云閃付銀聯二維碼付款,消費淨額$500或以上,送$50現金券(下次惠顧使用)