2023-11-11
第一次嚟啟岸巷子,一個舊區突然出現新嘅地標,新舊共融,係幾chill嘅搵食好地方~叫咗二人餐,都幾多嘢食,三個Tapas加一個主菜同一款甜品~🔘香煎慢煮八爪魚有兩大條八爪魚,口感軟熟得來有嚼勁,焦焦的幾香口,特別用上兩款不同醬汁,味道更有層次~🔘啤酒蒜片蝦冇記錯係用咗黑啤去調味,除咗蒜味仲有淡淡的啤酒麥香,蝦肉大隻爽彈~ 🔘香烤胡椒蟹肉餅炸得香脆嘅蟹餅,多蟹肉,最正係淋上蟹膏醬汁,蟹味即刻提升~🔘招牌西班牙海鮮炒飯特別加咗左口魚裙邊同三文魚子,每粒飯都包裹住醬汁軟硬適中,每當食到左口魚裙邊,魚油味爆發,非一般嘅西班牙炒飯~🔘煙靭之選有齊朋友喜歡嘅甜品 - churros同蕨餅,口感煙靭Q彈~🔘招牌西班牙水果茶成壺上自己慢慢倒出,一開始係橙味比較出,飲到底就好有芒果味,水果同茶味都幾平衡,唔會過淡,推介~🔘抹茶麻糬鮮奶用上明治鮮奶,特別香滑,除咗飲品仲送一小串抹茶味蕨餅~食完先發現原來呢度係主打西班牙x日式fusion菜,難怪咁多日式元素,感覺餐廳願意花心思去令到一個菜式昇華,比standard加多少少嘢,令客人都感受到佢嘅誠意~
🔘香煎慢煮八爪魚
🔘啤酒蒜片蝦
冇記錯係用咗黑啤去調味,除咗蒜味仲有淡淡的
啤酒麥香,蝦肉大隻爽彈~
🔘香烤胡椒蟹肉餅
炸得香脆嘅蟹餅,多蟹肉,最正係淋上蟹膏醬汁,蟹味即刻提升~
🔘招牌西班牙海鮮炒飯
🔘煙靭之選
🔘招牌西班牙水果茶
🔘抹茶麻糬鮮奶
用上明治鮮奶,特別香滑,除咗飲品仲送一小串抹茶味蕨餅~