2024-07-21 48 views
位於九龍城嘅石一燒,樓底高,內部環境舒適。晚市有唔同嘅燒肉套餐,可以按照對牛嘅level揀唔同價位嘅set dinner 今次試咗$698二人餐嚟講有好多嘢食😳 一開始會有一大盤沙律,然後有三款前菜同櫻花蝦麵豉湯。食到咁上下就到戲肉,就係上個燒石同靚牛! 牛嘅油脂分布都幾靚仔,由油份低開始食,食到最肥美嘅和牛上前腿肉真係可以撈隻碗白飯! 食完之後就會上普洱咖啡,,有好濃嘅普洱茶味再輕輕有咖啡㗎after taste,幾得意,不過驚瞓唔着嘅我,淨係飲咗兩啖,晏晝飲會適合啲。雖然舖頭有好多進步空間,但係絕對睇到係有心機做,嚟開九龍城就支持下啲小店啦~

今次試咗$698

2024-07-19
Dinner
✿✿【九龍城隱世高質日式燒肉!】✿✿📍#石一燒 (九龍城) (九龍城)九龍城啟德道55號AVA55地下6號舖▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️位於九龍城既石一燒,身處係滿是車房雜貨既街度,位置相對旺區較隱蔽,門外一看已經係好靚既日式設計,入面環境寧靜,比到我一種慢活既感覺❤️✨#極上和牛盛會|2人前💰$698✨沙律🥗沙律上面有好多鰹魚乾,配上酸酸甜甜嘅柚子沙律醋非常開胃✨前菜(三品)三款都很不錯,最令我深刻既係袖子蟹柳,味道酸甜,好開胃~✨櫻花蝦味噌湯超級多嘅櫻花蝦,但係唔會太濃鹹鮮味,用嚟清走前菜既味道恰到好處✨日本九州A4和牛三角胸油脂分布非常豐富,放上石板立即滿滿嘅牛香釋出,配上白飯真係幾塊就食晒一碗✨日本九州A4和牛上前腿肉同樣油脂分布非常豐富,但比起前者牛味更香濃,三款入邊我最鍾意呢款✨澳洲和牛封門柳牛柳粒要多啲時間去燒,因為都比較厚,唔錯!✨日式甜品自己加水去開抹茶醬,淋上去雲呢拿雪糕到,可以自己去控制抹茶醬嘅濃度,幾好玩▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️
✿✿【九龍城隱世高質日式燒肉!】✿✿

📍#石一燒 (九龍城) (九龍城)

▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️

✨#極上和牛盛會|2人前💰$698
✨沙律🥗
沙律上面有好多鰹魚乾,配上酸酸甜甜嘅柚子沙律醋非常開胃

✨前菜(三品)
三款都很不錯,最令我深刻既係袖子蟹柳,味道酸甜,好開胃~

✨櫻花蝦味噌湯

✨日本九州A4和牛三角胸

✨日本九州A4和牛上前腿肉

✨澳洲和牛封門柳
牛柳粒要多啲時間去燒,因為都比較厚,唔錯!

✨日式甜品

▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️
2024-07-09 48 views
#20240707 📝📍 石一燒 @stone.one.bar.restaurant 九龍城啟德道55號AVA55地下6號舖 🍽️大角咀鐵樹街10號富多來新邨一期地下13號舖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖#極上和牛盛會の2人前 $698 🥢 #沙律 💭 一尼就上左兜好大兜既沙律,雖然話係二人份量,但都太大兜喇掛😅係平時食開啲沙律菜同芝麻醬既經典組合,健康得尼又開胃🥗. 🥢 #前菜 💭 有三種唔同既款式,蟹棒重點係佢底下個汁,柚子香同好似紫菜味夾埋一齊酸酸地🦀帶子群邊有少少麻辣,配埋貢菜食口感非常爽脆🥬最驚喜係個炸鮮奶,以為個外皮係好似春卷啲皮咁,但原來咬落係勁酥化,入面鮮奶成左固體不過仍然keep到好滑,甜甜地一人得一條真係唔夠喉🥛. 🥢 #櫻花蝦味噌湯 💭 有密集恐懼症既朋友真係要小心,因為佢面頭有海量既櫻花蝦,真係佈滿左成碗湯既面😂入面仲有啲木耳絲同海帶,飲落唔會太咸,啖啖都有野咬下好豐富~. 🥢 #日本九州A4和牛三角胸 🥢 #日本九州A4和牛上前腿肉 🥢 #澳洲和牛封門柳 🥢 #菇盛會💭 戲肉尼到真係勁吸引🤩三角胸係三款入面最多白色位,所以油香同牛味都最重,上前腿肉比較彈牙,
#20240707 📝

🥢 #日本九州A4和牛三角胸
🥢 #日本九州A4和牛上前腿肉
🥢 #澳洲和牛封門柳
🥢 #菇盛會
💭 戲肉尼到真係勁吸引🤩三角胸係三款入面最多白色位,所以油香同牛味都最重,上前腿肉比較彈牙,可以食隻牛日里萬機練返尼既肌肉,至於封門柳唔好睇佢咁厚身,其實食落都仲係好淋身🐮呢度有隻自製醬汁點燒肉好好味,另外都有隻自製鹽入面有啲花椒香味,如果想簡簡單單就咁用鹽同黑椒輕輕調下味都一樣咁正🧂三個圈數數埋埋都有成30塊,就算兩個人食到尾一樣夠飽😮‍💨

🥢 #飯素
🥢 #稻庭烏冬 +$15
💭 本身係跟兩碗飯既,都可以加錢要烏冬,烏冬個湯底係熟悉既豬骨湯底味,飯係珍珠米,建議大家食飯多啲,因為飯可以解到和牛既膩,咁樣食多幾舊牛都無咁滯啦🍚

🥢 #凍桂花烏龍茶
🥢 #零系可口可樂
🥢 #日式甜品
💭 個餐本身跟兩杯$18既野飲,汽水全部都係樽裝依家越尼越少見,呢樣抵讚啦👍🏼說好的日式甜品係一壺熱既麥茶,用尼消滯解膩就一流喇😎

#九龍城美食 #九龍城黃店 #🐷在九龍城 #大角咀美食 #大角咀黃店 #🐷在大角咀 #🐷_食
2024-07-08 106 views
九龍城用心小店 靚牛石燒 同朋友慶祝生日 訂咗九龍城高級石板燒 體驗真係唔錯 朋友讚不絕口😉😉 極尚和牛盛會2人前$698 ✨沙律沙律菜新鮮爽脆 加上我鍾意嘅千島醬 好健康好開胃😍 ✨櫻花蝦味噌湯成碗湯舖滿櫻花蝦 鮮甜味美😍 ✨前菜三品炸牛乳 ~ 外脆內軟😍皇帝蟹柳配柚子汁 ~ 鮮甜帶少少酸酸尾尾😍帶子裙邊+貢菜 ~ 鮮味開胃 貢菜少少辣勁脆😍 到石燒主菜啦🥰 全部都係靚牛 用石板慢慢燒 慢慢嘆 呢間餐廳「慢」生活理念 為都市人減壓😆👍 牛肉放上石板 燒一陣間就食得😋 ✨日本九州A 4和牛三角胸A 4和牛三角胸 雪花分布均勻 鮮甜回甘😍 ✨日本九州A4和牛上前腿肉比較肥美 充滿油脂香🥰 ✨澳洲和牛封門柳 肉質較深色同厚切 牛味好重 點埋自家製彩色嘅鹽 真係好正 😍 ✨菇盛會有幾款菇 可以間住啲肉燒燒下 一齊食 真係好享受🥰 ✨飯素燒肉配飯一流👍✨升級稻庭烏冬加$15升級一碗烏冬 奶白色個湯底 配昆布木耳 烏冬好彈牙👍 ✨日式甜品✨普洱咖啡(送)呢個甜品好有儀式感 綠茶粉落少少水攪勻佢 然後淋上雲呢拿雪糕 一齊食 雪糕有埋綠茶嘅香味 正😋店主仲送上普洱咖啡俾我哋解甜解膩 好有心思👍
九龍城用心小店 靚牛石燒

燒肉配飯一流👍
✨升級稻庭烏冬加$15
升級一碗烏冬 奶白色個湯底 配昆布木耳 烏冬好彈牙👍

✨日式甜品
✨普洱咖啡(送)
店主仲送上普洱咖啡俾我哋解甜解膩 好有心思👍

✨凍檸茶
✨凍桂花烏龍茶
凍檸茶冰涼解渴 烏龍茶淡淡清香😎

宜家埋單仲有擦擦卡 8格擦去一格 中獎可以下次用👍👍

整體嚟講 用心小店 擺盤好靚 材料高質 服務一流 絕對值得encore 😍😍

🎈石一燒 (九龍城) (九龍城)
  • 沙律
  • 甜品
  • 澳洲和牛封門柳
夜晚去接呀肥放工~係附近見到呢間裝修日系幾有feel既石燒餐廳叫左個極上和牛盛會2人前$698胡麻沙律~有生菜同羽衣甘藍~都幾大兜櫻花蝦味蹭湯~一上枱已經聞到好香蝦味,海量櫻花蝦完全見唔到湯,入面仲有昆布、木耳,非常香濃前菜三品:店員建議食法甜、酸、辣炸牛乳~香脆微甜,唔錯柚子蟹柳~開胃清新帶子裙邊~入面仲有貢菜微辣16oz和牛盛會由左食起,燒到一半可以燒菇盛會左起:九州A4和牛上前腿肉、澳洲和和封門柳、九州A4和九三角胸另外店員推介自家鹽~食落有少少辣,突出牛既甜味個人最鍾意牛小腿~食落牛味濃郁~嫰滑封門柳~燒完最juicy~夾起有肉汁滴落嚟~三款中比較有咬口老公話最鍾意牛三角胸~牛味濃油脂豐富~配埋飯食簡直可以炫兩碗飯要左一碗飯~再升級左豬骨湯稻庭烏冬,配料有昆布&木耳,煙韌彈牙菇盛會有本菇&大啡菇~大啡菇燒完仲好juicy~飲品:試個特別既普洱咖啡~店員推介原因解膩一流~第一次飲幾特別~飲完有回甘,確實無咁膩甜品:雲尼拿雪糕配無花果碎~要先倒少少水落抹茶粉搞呀搞因應稀杰再自行加水搞完將抹茶汁淋上雪糕匙羹係櫻花形好靚呢個甜品有得玩又有得食好開心埋單店員會比張驚喜幸運卡你,自己係8格

叫左個極上和牛盛會2人前$698

胡麻沙律~有生菜同羽衣甘藍~都幾大兜

前菜三品:
店員建議食法甜、酸、辣
炸牛乳~香脆微甜,唔錯
柚子蟹柳~開胃清新
帶子裙邊~入面仲有貢菜微辣

16oz和牛盛會由左食起,燒到一半可以燒菇盛會

另外店員推介自家鹽~食落有少少辣,突出牛既甜味

個人最鍾意牛小腿~食落牛味濃郁~嫰滑

菇盛會有本菇&大啡菇~大啡菇燒完仲好juicy~

飲品:
試個特別既普洱咖啡~店員推介原因解膩一流~
第一次飲幾特別~飲完有回甘,確實無咁膩

甜品
雲尼拿雪糕配無花果碎~

要先倒少少水落抹茶粉搞呀搞
因應稀杰再自行加水

搞完將抹茶汁淋上雪糕
匙羹係櫻花形好靚
呢個甜品有得玩又有得食好開心

埋單店員會比張驚喜幸運卡你,自己係8格入面揀1格擦掉,每格都有唔同驚喜,非常有🩵

食物唔錯,環境舒適,會主動問需唔需要椅背套,幫忙笠住d袋唔好彈到,非常細心。店員好nice會用心講解,下次會帶埋幸運卡番嚟再嚟試其他
2024-06-29
  • 前菜
2024-06-27 30 views
今次去咗九龍城嘅 #石一燒 ,呢間燒肉店裝修好日式,所以我同朋友決定試下佢哋嘅 #極上和牛盛會の2人前 ,真係期待滿滿!Order左$698嘅套餐,包含咗多款高級食材,包括#日本九州A4和牛上前腿肉、#日本A4和牛三角胸、#澳洲和牛封門柳。每款和牛都油脂分布均勻,烤完之後真係入口即溶,味道非常濃郁。特別係日本A4和牛三角胸,每一片都充滿肉汁。至於澳洲和牛封門柳,肉質嫩滑而富有咬勁,非常適合燒烤食用。日本九州A4和牛上前腿肉亦十分正,入口即溶嘅油脂真係令人回味無窮烤得剛剛好,真係食過返尋味。🥩🥩🥩🥩⭐套餐仲有三款前菜,包括咗 #沙律、#櫻花蝦味噌湯 同 #前菜拼盤。沙律用左花生芝麻醬,非常開胃;味噌湯味道濃郁,仲好多櫻花蝦;而前菜拼盤非常好食,炸鮮奶、芥辣海蜇、蟹柳,配埋燒肉真係一流。🥗🍄男士唔使驚驚唔夠飽,跟餐包咗兩碗白飯🍚套餐仲包埋兩杯飲品,普洱咖啡是當天額外贈送,甜品是抹茶雪糕 ,特別是普洱咖啡呢個配搭十分新鮮,加上用清酒杯來飲,特別有氣氛,令整個餐程更加豐富。而甜品就將濃濃自己手製的抹茶倒落雪糕上,口感層次豐富,完美地為呢餐畫上句號。🍹🍨食物質素高,服務又好。如果你鐘意食燒肉,呢

男士唔使驚驚唔夠飽,跟餐包咗兩碗白飯🍚

食物質素高,服務又好。如果你鐘意食燒肉,呢間餐廳絕對值得推薦!
2024-06-23 24 views
工作了一星期,兩口子到九龍城閒逛,晚上就到這一間店吃日式石燒。甫一進內,便看到餐廳的一幅特色牆,寫着「慢活享受」。餐牌上寫着:城市人不斷追求『快』但我們反其道而『慢』活享受。極上の二人前套餐包括沙津、味噌湯、前菜、飯素、九州A4和牛三角胸、九州A4和牛前腿肉 以及澳洲和牛封門柳,還有各類菇菌以及少量菜、甜品等等,非常豐富。沙律份量很多,蔬菜非常新鮮,唯有獨特的日式胡麻醬,非常清新爽口。 櫻花蝦味噌湯熱騰騰的,整碗味噌湯佈滿櫻花蝦,香氣撲鼻。前菜三品四格盤子非常有特色,第四格是石頭,我們用手「篤」才知道是石頭呢! 炸鮮奶的炸皮很薄,炸得甘香酥脆。辛辣帶子裙邊口感彈牙, 有少許麻辣味。還有以柚子汁調味嘅蟹柳,店員說這是「甜酸辣」的味道!和牛店員遞上燒得火熱的岩石燒,我們把蝸牛放在岩石板上慢慢燒。日本九州A4和牛前腿肉最為薄身,油花均勻。燒一燒便可吃,牛味亦濃澳洲和牛封門柳色澤最為深邃,較為厚身,且少脂肪,入口嫩滑而不韌。日本九州A4和牛三角胸脂肪最多,油花香甜且肥美。之後,店員端來一套別緻的日式茶壺,「普洱咖啡茶」。入口甘香,且帶少少普洱味,非常特別。可以消除之前吃肉的油膩感。甜品非常特別

極上の二人前

沙律

櫻花蝦味噌湯
熱騰騰的,整碗味噌湯佈滿櫻花蝦,香氣撲鼻。

前菜三品

和牛
店員遞上燒得火熱的岩石燒,我們把蝸牛放在岩石板上慢慢燒。

日本九州A4和牛前腿肉
最為薄身,油花均勻。燒一燒便可吃,牛味亦濃澳洲和牛封門柳
色澤最為深邃,較為厚身,且少脂肪,入口嫩滑而不韌。

日本九州A4和牛三角胸脂肪最多,油花香甜且肥美。

甜品
非常特別,店員介紹我們先將抹茶粉加水, 然後用日本茶筅刷攪, 最後緩緩倒入雪糕內,非常治癒。

這一餐充滿視覺和味覺享受。我們都十分享受慢活的感覺。
2024-06-21 76 views
唔係朋友話我知我都估唔到九龍城有間裝修咁靚嘅日式燒肉店 開心大發現😍店舖以木色為主調加上竹簾、花卉植物與清酒等佈置🎎令人仿如置身日本高級餐廳🏮我哋揀咗極上の二人前($698)最吸引嘅當然係16oz和牛盛會啦😍除此之外 仲有沙津、味噌湯、前菜、飯素、甜品等等非常豐富呢度仲想講下餐廳理念一入餐廳 就已經見到牆上貼着寫有「慢活享受」嘅海報的確 呢個套餐帶畀我哋嘅 係如同fine dining一般 視覺與味覺嘅極致盛宴💯配合餐廳嘅環境絕對係可以同朋友好好享受嘅一頓飯👍🏻------------------------🔸先講和牛🥩 套餐包括👇🏻九州A4和牛三角胸、九州A4和牛前腿肉 以及澳洲和牛封門柳仲有各類菇菌以及少量菜🥬餐廳主打自助岩石燒岩石板被火燒得熱燙不用調校火喉🔥也不怕岩石會降溫🪨只是岩石板比較細塊每次只能燒幾片肉着實要慢慢享受🤣和牛牛味濃郁又以前腿肉最為薄身 油花均勻和牛三角胸脂肪最多 油花香甜肥美封門柳色澤最為深邃和厚身 且少脂肪 入口嫩滑而不韌我哋亦特意請教店員如想要5成熟 每面需要等30-40秒即可✅------------------------食完燒肉 都幾飽下店員此時端來
唔係朋友話我知
我都估唔到九龍城有間裝修咁靚嘅日式燒肉店 開心大發現😍

店舖以木色為主調
加上竹簾、花卉植物與清酒等佈置🎎
令人仿如置身日本高級餐廳🏮

我哋揀咗
極上の二人前($698)

最吸引嘅當然係16oz和牛盛會啦😍
除此之外 仲有
沙津、味噌湯、前菜、飯素、甜品等等
非常豐富

可幸是不算太融
若非我哋今晚唔使瞓了🤣🤣

🔹返回最開始的前菜部份
一共有三品
分別係令人意想不到嘅炸鮮奶(?!)
以柚子汁調味嘅蟹柳
同辛辣帶子裙邊
聽店員講 才知係集齊了甜酸辣!

炸鮮奶非常酥脆

2024-06-20
  • 抹茶雪糕
  • 前菜
2024-06-18 73 views
今次係Lisba嘅第二個爸爸節☺️當然要一家人食餐好慶祝吓🌟為咗慰勞辛勞嘅牛魔王Lisba,我哋嚟到呢間好有特色嘅日式石板燒食咗個極上之二人前套餐😋16安士和牛盛會🥩🍽️九州A4和牛前腿肉呢個石板燒主角係和牛,餐廳介紹我哋由前腿肉食起😋將佢放上燒熱咗嘅石板燒兩下就食得!果然係和牛😋入口即溶,Lisboy同Lisba都食到舔舔脷🌟🍽️ 澳洲和牛封門柳第二道和牛就係要食呢個充滿牛味嘅澳洲和牛封門柳🥩因為薄片放喺石板燒上面燒兩下就食得!勁重牛味,好Yummy!🍽️ 九州A4和牛三角胸第三款就要食和牛係九州A4和牛三角胸😍食到飽飽地好彩仲有呢隻和牛味吸引到我哋😋Lisba繼續努力燒俾我同Lisboy食,呢個和牛油脂分明,入口即溶,好過癮!🍽️ 前菜三品、菇盛會其實食主菜之前呢個套餐有前菜三品俾我哋食,有炸牛奶、Wasabi海蜇同埋蟹柳😍Lisboy食個炸牛奶食到舔舔脷😋依個Wasabi海蜇就夠晒野味開胃!仲有個菇盛會😍侍應表示我哋可以食完燒肉之後,攞個菇嚟吸油香味再燒更加惹味😋🍽️ 櫻花蝦味噌湯、日式烏冬套餐包咗好足料嘅櫻花蝦味噌湯,唔算太咸,Lisboy用嚟配飯食,變咗湯飯!我哋仲試埋佢哋嘅日式烏冬🍜真

🍽️九州A4和牛前腿肉

🍽️ 澳洲和牛封門柳

🍽️ 九州A4和牛三角胸

🍽️ 前菜三品、菇盛會

🍽️ 櫻花蝦味噌湯、日式烏冬
套餐包咗好足料嘅櫻花蝦味噌湯,唔算太咸,Lisboy用嚟配飯食,變咗湯飯!我哋仲試埋佢哋嘅日式烏冬🍜真係飽到上心口😂

🍽️ 日式甜品、飲品
成餐飯除咗和牛,最驚喜就係佢哋嘅甜品,係宇治抹茶配雲呢拿雪糕🍨個抹茶仲要自己用手動模式打開,再倒落個雪糕度食,有得玩有得食視覺味覺一齊享受!😋

🌟我哋見到餐牌有個勁飲活動🍻只要7秒飲得晒沖繩出名嘅啤酒就可以免費送俾我哋,post IG仲有多杯😍不過Lisba話湊住Lisboy就唔想飲酒🍺免費啤酒同我哋無緣😆
  • 九州A4和牛前腿肉
2024-06-17 33 views
極上和牛盛會 2人前套餐包括 日本九州A4和牛三角胸,上前腿肉,澳洲和牛封門柳。日本和牛油脂重,色澤較淺,澳洲就較為濃味,肉質較實,顏色較深。前菜三品炸鮮奶卷,外脆內軟。柚子汁蟹柳,酸甜好開胃。辣帶子邊,好惹味。沙律櫻花蝦味噌湯菇留返最後燒,加埋黑椒,鹽有飯同烏冬之後會有咖啡普洱解一解油最尾係抺茶雪糕,擺設好有日式風格同埋套餐包飲品💰HKD$698埋單後會有驚喜幸運卡,有唔同嘅獎品,可以再約其他朋友黎食
極上和牛盛會 2人前
套餐包括

前菜三品
炸鮮奶卷,外脆內軟。
柚子汁蟹柳,酸甜好開胃。
辣帶子邊,好惹味。
沙律
櫻花蝦味噌湯
菇留返最後燒,加埋黑椒,鹽
有飯同烏冬
之後會有咖啡普洱解一解油
最尾係抺茶雪糕,擺設好有日式風格
同埋套餐包飲品
💰HKD$698

埋單後會有驚喜幸運卡,有唔同嘅獎品,可以再約其他朋友黎食
2024-06-12 22 views
🔸尊上二人前 ($598)▫️ 美國頂級牛小排👉🏻牛小排有豐富嘅大理石油花,肉質柔軟而且油甘香甜,嚼勁十足😏⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️澳洲和牛封門柳👉🏻 和牛封門柳油花比較少,牛味非常濃郁,肉質爽嫩軟滑讀非常Juicy⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️日本佐賀縣名水豚豬梅肉🐷 👉🏻豬肉質感紮實,肉質充滿彈性,油脂豐富但又唔會太過肥膩,肥肉喺燒烤過程中慢慢溶化,滲入肉質入面,增添口感層次⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️菇盛會👉🏻有唔同類型嘅菇,全部都爽脆嫩滑⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️ 前菜三品👉🏻炸鮮奶非常出色,外脆內軟😳辣帶子裙邊口感爽蛋帶點煙靭,好鍾意佢隻麻辣醬汁麻得嚟唔會好辣🥰最後係蟹柳加上自家醬汁酸酸甜甜好開胃⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️普洱咖啡☕️👉🏻同個名一樣,味道真係普洱同咖Mixture,香氣濃郁有微微嘅甜酸感,食完油膩嘅燒肉飲番杯非常解膩⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️ 日式甜品🍨👉🏻甜品非常精緻,食法係首先將水倒入綠茶粉攪拌成綠茶漿,之後再倒入雲呢拿雪糕,值得一讚係佢嘅綠茶粉茶味非常濃郁,雲呢拿雪糕有粒粒雲呢拿籽同好Creamy,成個配搭好出色😚⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️ 沙律▫️ 櫻花蝦味噌湯▫️ 飯素▫️ 稻庭烏冬 (+$15)▫️ 凍桂花烏龍茶▫️ 凍茉莉綠茶——————評分:8/
🔸尊上二人前 ($598)

▫️ 美國頂級牛小排

⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️澳洲和牛封門柳

▫️日本佐賀縣名水豚豬梅肉🐷

▫️菇盛會
👉🏻有唔同類型嘅菇,全部都爽脆嫩滑

▫️ 前菜三品

▫️普洱咖啡☕️

▫️ 日式甜品🍨

▫️ 沙律
▫️ 櫻花蝦味噌湯
▫️ 飯素
▫️ 稻庭烏冬 (+$15)
▫️ 凍桂花烏龍茶
▫️ 凍茉莉綠茶

——————
評分:8/10
平圴消費:~$330

話說九龍城入面有間性價比極高既隱世石燒燒肉,人均三百幾就可以食到含有3種高質和牛既和牛套餐🫰🏻🫰🏻真心抵食又好食‼️我同朋友都食到舔舔脷‼️我地叫左個套餐系:👉🏻🌟極上和牛盛會の2人前🌟 $698入面含有:✨沙律×2✨呢份2人前既沙律🥗超大盤,睇得見既足料😆!新鮮爽脆既沙律菜配上木魚絲同胡麻醬呢個組合夠哂清新,好有日式風情🫰🏻✨前菜(三品)✨▫️炸鮮奶酥脆香口奶香重❣️▫️蟹棒拌柚子汁蟹棒拌上酸甜清爽既柚子汁,真係令人好開胃🤤▫️涼拌帶子裙邊帶子裙邊柔靭鮮味帶微辣,系-味幾好既開胃菜!✨櫻花蝦味噌湯x2✨蝦味滿滿既櫻花蝦味噌湯個陣香中帶鮮再帶甜既味道,真係令人食慾大增!✨日本九州A4和牛三角胸✨呢份三角胸肉質細膩雪花靚,食落油味甘香牛味濃,接近入口即溶咁滯,超正👍🏻✨日本九州A4和牛上前腿肉✨肥瘦適中既牛上前腿肉油花分布均勻,質感柔嫩又多汁,入口又係正到暈🫶✨澳洲和牛封門柳✨和牛封門柳既肌肉結構較為緊密,脂肪相對冇咁多,牛味同樣好香濃!肉質緊實有彈性,唔韌得梨兼冇筋🫰🏻✨菇盛會✨菇盛會分別系大啡菇同鴻禧菇;食完牛肉再食菇🍄,今餐真係好滿足👊🏻✨升級稻庭烏冬✨+$15煙韌彈牙既烏冬配上濃郁豬骨湯底,

我地叫左個套餐系:👉🏻

🌟極上和牛盛會の2人前🌟 $698

入面含有:

✨沙律×2✨

✨前菜(三品)✨

▫️炸鮮奶

酥脆香口奶香重❣️

▫️蟹棒拌柚子汁

蟹棒拌上酸甜清爽既柚子汁,真係令人好開胃🤤

▫️涼拌帶子裙邊

帶子裙邊柔靭鮮味帶微辣,系-味幾好既開胃菜!

✨櫻花蝦味噌湯x2✨

✨日本九州A4和牛三角胸✨

✨日本九州A4和牛上前腿肉✨

✨澳洲和牛封門柳✨

✨菇盛會✨

✨升級稻庭烏冬✨+$15

煙韌彈牙既烏冬配上濃郁豬骨湯底,意料之中嘅好味道

✨$18飲品x2✨

我哋揀咗凍桂花烏龍茶,醇香嘅烏龍茶配上清雅桂花香,油膩感即時唔見哂🙌🏻

✨日式甜品x2✨

呢個甜品幾得意,有得食有得玩!可以自己動手調配抹茶濃度,再淋落個雲呢拿雪糕度-齊食,儀式感+1 🥰

最驚喜係買單嘅時候,職員仲送左張刮刮卡比我地抽獎🎟️食好西仲又有奬抽,開心仔‼️

🛑石一燒

📍九龍城啟德道55號AVA55地下6號舖

港鐵宋皇臺站B3出口,步行約5分鐘
2024-06-05 37 views
石一燒店舖門面睇落普通,但喺我心目中留低好深刻嘅印象,無論食物定係環境氣氛,都令我覺得好舒服❤️同老公叫咗極尚和牛盛會二人前 $698前菜有沙律,炸牛乳,柚子蟹柳,辣味帶子裙邊主食有白米飯、湯烏冬、三種和牛及雜菌盛-日本九州A4和牛三角胸-日本九州A4和牛上前腿肉-澳洲和牛封門柳日本和牛有質素保證當然水準以上,最令我驚喜嘅係連澳洲和牛封門柳肉質都好嫩滑,油脂分布有平均,每一舊都好食!靚嘅牛就係唔需要擔心有冇少少Over cook,因為點燒都好食👄和牛小不免食完有油膩感,套餐附有茶消膩,今日試嘅係咖啡普洱,驚喜地普洱加咖啡配搭上味道竟然唔會苦,彼此都不搶各自風采,好出色最後就係日式小甜品,抹茶醬雲呢拿雪糕,自己攪勻抹茶汁,有得食有得玩🤙🏻老闆宗旨慢活態度,每一道菜食完先上下一道,冇催冇趕好享受,入到去好似俾佢拉慢咗個節奏咁,好休閒似去咗旅行咁!另外最吸引我嘅係餐廳播住好多陳奕迅嘅經典歌haha,一定要book mark呢間鋪!石一燒 (九龍城)地址: 九龍城啟德道55號AVA55地下6號舖

同老公叫咗極尚和牛盛會二人前 $698
前菜有沙律,炸牛乳,柚子蟹柳,辣味帶子裙邊

主食有白米飯、湯烏冬、三種和牛及雜菌盛
-日本九州A4和牛三角胸
-日本九州A4和牛上前腿肉
-澳洲和牛封門柳

石一燒 (九龍城)
地址: 九龍城啟德道55號AVA55地下6號舖
2024-06-04 25 views
朋友話想食燒肉,佢帶左我去一間被低估隱世燒肉📍宋皇臺 石一燒我哋食左:極上二人前,石燒和牛🪨自己燒可以控制食嘢既速度,可以慢慢品嘗食飯既味道,做到慢活享受。🥢和牛真係冇得彈九州A4和牛三角腩:牛肉肉質比較厚實九州A4和牛上前腿肉:薄切和牛,雪花分佈平均,肉質幼嫩澳洲和牛封門柳:牛味好重建議先食和牛前腿肉再食和牛三個腩最後係和牛封門柳🥢前菜(三品)炸鮮奶,炸鮮奶外層好脆,入面鮮奶鬆軟。蟹柳,螺肉沙律🥗係一大盒,我哋一半都食唔到櫻花蝦味噌湯,櫻花蝦超多,舖滿成個碗菇盛會飯日本烏冬綠茶雪糕,綠茶🍵係自己搞均勻,好似日本品茶咁,好有特色。咖啡💥最近餐廳有一個啤酒🍻挑戰奧利恩生啤(沖繩)奧利恩黑啤(沖繩)七寶札幌啤酒(北海道)七秒飲晒一杯350ml啤酒🍻送多杯總結:餐廳食物高質,份量好多,除咗和牛,櫻花蝦味噌湯同甜品都好欣賞。餐廳雖然唔係好大,但是環境佈置好日式,值得推介比朋友。📍 石一燒 (九龍城) (九龍城)九龍城啟德道55號AVA55地下6號舖10分滿分味道:8.5/10環境:8.5/10價格:7.5/102人總數💰784(已加一)人均392
朋友話想食燒肉,佢帶左我去一間被低估隱世燒肉

📍宋皇臺 石一燒

我哋食左:

🥢和牛真係冇得彈
九州A4和牛三角腩:牛肉肉質比較厚實
九州A4和牛上前腿肉:薄切和牛,雪花分佈平均,肉質幼嫩
澳洲和牛封門柳:牛味好重

建議先食和牛前腿肉再食和牛三個腩最後係和牛封門柳

沙律🥗係一大盒,我哋一半都食唔到
櫻花蝦味噌湯,櫻花蝦超多,舖滿成個碗
菇盛會

日本烏冬
綠茶雪糕,綠茶🍵係自己搞均勻,好似日本品茶咁,好有特色。
咖啡

💥最近餐廳有一個啤酒🍻挑戰
奧利恩生啤(沖繩)
奧利恩黑啤(沖繩)
七寶札幌啤酒(北海道)
七秒飲晒一杯350ml啤酒🍻送多杯

📍 石一燒 (九龍城) (九龍城)

10分滿分
味道:8.5/10
環境:8.5/10
價格:7.5/10

2人總數💰784(已加一)人均392

💠🐮極尚和牛盛會の2人前 🔸日本九州A4和牛三角胸每塊都有細緻嘅脂肪紋,食落口充滿肉汁,肉味好香濃,肉質亦好細嫩😋🔸日本九州A4和牛前腿肉油脂分布好均匀,入口好嫩滑,食落口有豐富濃郁嘅脂肪,保持肉質嘅原汁原味 👅正🔸澳洲和牛封門柳色澤呈暗紅色,每件都比較厚身,脂肪唔會太多,但入口鬆軟之餘,食落口肉味都好香濃🤗🔸菇盛會有冬菇同金菇,燒烤完仲保留到菇嘅水份同埋鮮甜味😬🔹前菜(三品)脆皮炸鮮奶卷,酥脆香口,一啲都唔油膩,好好味😋、炙燒蟹柳好開胃、辛辣帶子裙邊好爽口🔹沙律勁大盤😍全部都好新鮮,配埋醬汁🔹櫻花蝦味噌湯😍味噌湯加入超多櫻花蝦,味道好鮮甜🔹升級稻庭烏冬湯底清淡但味道好濃郁🥰稻庭烏冬好彈牙又掛汁,我好鍾意食🔹日式甜品自己加水攪勻抹茶粉,變成抹茶醬,濃稠度由自己調配👍🏻😝倒入雲呢拿雪糕上面食,好香濃🔹咖啡茶飲落有淡淡嘅咖啡同埋茶嘅清香味😝餐廳舒適寬敞,上菜速度快,餐廳店員服務態度好友善,會詳細講解煮食時需要嘅醬料🤗埋單仲有一張刮刮卡,有好多唔同嘅獎品,好食又好玩,會再幫襯👍🏻
💠🐮極尚和牛盛會の2人前
🔸日本九州A4和牛三角胸
🔸日本九州A4和牛前腿肉
🔸澳洲和牛封門柳
🔸菇盛會
有冬菇同金菇,燒烤完仲保留到菇嘅水份同埋鮮甜味😬
🔹前菜(三品)
🔹沙律
勁大盤😍全部都好新鮮,配埋醬汁
🔹櫻花蝦味噌湯
😍味噌湯加入超多櫻花蝦,味道好鮮甜
🔹升級稻庭烏冬
湯底清淡但味道好濃郁🥰稻庭烏冬好彈牙又掛汁,我好鍾意食
🔹日式甜品
🔹咖啡茶