今次係九龍城搵食一試呢間人氣幾高 以漫活享受作主題既石一燒🔥套餐 極上和牛盛會 二人前🥩首先黎既係沙律🥗二人份好大盤 先食菜打底 感覺健康啲 可以阻隔部份油😛前菜 三品甜 日本小蕃薯酸 秘製雜菇 醬汁酸酸甜甜 開胃辣 酸辣海帶裙邊 裙邊爽口 呢種酸辣越食越想食🤤櫻花蝦味噌湯超多份量既櫻花蝦 賣相靚之餘加上木耳 海帶 令湯變得鮮味豐富店員上左燒肉拼盤連菇盛會 後會講解食法建議燒曬所有肉類最後再落菇類炒 和牛油脂會令菇類更香日本九州A4和牛上前腿肉澳洲和牛封門柳日本九州A4和牛三角胸三款之中 最鍾意呢款和牛 油花分布平均 肉味相對上亦較香濃👍🏻揀左一碗飯素 另外一碗加$15升級左稻庭烏冬烏冬Q彈 湯底清甜 配上和牛食 味道剛好上甜品前 送上葡萄尖茶先解油膩呢杯茶如其名 聞落有一浸清香葡萄味 茶味清爽 茶湯清澈略顯黃綠 配埋有金魚裝飾既茶杯 整個感覺昇華左另一個層次 值得一讚👍🏻👍🏻🥰抹茶雪糕自己用茶筅將抹茶刷出泡沫再配上雪糕享用呢個體驗幾好❤️今次遇上店家做啤酒挑戰🍺男士係7秒或女士係9秒內飲完可以免費再送一杯350ml啤酒!我既策略係嘆一嘆啤酒先飲 挑戰成功🤭🤭女士可以揀Sapporo或
今次係九龍城搵食

2024-01-03
Type of Meal
Dinner
  • 櫻花蝦味噌湯
今天來到九龍城的《石一燒》,第一次體驗日本的石燒料理🇯🇵🇯🇵聽說這家餐廳🍴提倡「慢活」享受,希望客人可以慢慢享用美味佳餚。我們下單了二人餐-極上和牛盛會2人前($698)包括了:沙律🥗x2櫻花蝦味噌湯🦐x2前菜(三品)九洲A4和牛三角胸九洲A4和牛上前腿肉澳洲🦘和牛封門柳菇盛會飯素x2 (每份+$15升級稻庭烏冬)$18飲品x2日式甜品x2🐽沙律🥗沙律菜非常新鮮,有苦苣、羽衣甘藍、羅莎紅生菜🥬以及木魚絲,再加上胡麻醬拌在一起,口感清爽,酸酸甜甜😋😋🐽 櫻花蝦味噌湯🦐味噌湯用料豐富,除了海帶和木耳,還加入了大量櫻花蝦,令傳統的味噌湯增添了一點海鮮風味😍🥰🐽前菜(三品)分別為甜、酸、辣,三種味蕾上嘅體驗甜:香炸日本一口甜薯🍠口感軟糯香甜😚酸:自家秘製甜酸菇🍄微酸不刺喉,而且開胃辣:麻辣帶子裙邊。有花椒油的麻,帶出帶子的鮮味🤩🐽和牛盛最近九洲A4和牛貨源主要於熊本縣和岩手縣,而值得一提來自岩手縣的和牛🐮🐮是曾經奪得日本多個和牛大賽的冠軍🏆牛。老闆還說了一個有趣的故事,由於日本東北部盛產優質威士忌,所以牧場在岩手牛的日常飼料中亦不忘加入威士忌🥃令牛匠岩手牛的油脂帶有濃郁香味。依次序石燒分別為:

我們下單了二人餐-極上和牛盛會2人前($698)
包括了:
沙律🥗x2
櫻花蝦味噌湯🦐x2
前菜(三品)
九洲A4和牛三角胸
九洲A4和牛上前腿肉
澳洲🦘和牛封門柳
菇盛會
飯素x2 (每份+$15升級稻庭烏冬)
$18飲品x2
日式甜品x2

🐽沙律🥗

🐽 櫻花蝦味噌湯🦐

🐽前菜(三品)
分別為甜、酸、辣,三種味蕾上嘅體驗
甜:香炸日本一口甜薯🍠口感軟糯香甜😚
酸:自家秘製甜酸菇🍄微酸不刺喉,而且開胃
辣:麻辣帶子裙邊。有花椒油的麻,帶出帶子的鮮味🤩

🐽和牛盛

依次序石燒分別為:
1.九洲A4和牛上前腿。
作為第一棒的選手,它的油脂分佈最平均,肉質柔軟,牛味香濃。

2.澳洲🦘和牛封門柳
而第二棒的選手,油脂最少,但牛味最濃郁!🐮🐮
3.九洲A4和牛三角胸
最後一位選手,油脂最重,牛味相對較輕。

在燒完牛肉後,鐵板上留有的和牛油🧈亦可以用作燒香茹和羽衣甘藍,吸收所有油香作為完美的收結~~

🐽甜品
香草冰淇淋🍦配抹茶🍵醬
店家會提供一些茶道用品,讓我們親手把抹茶粉和純淨水混合成抹茶醬,滿好玩的😚😚

🐽飯後茶
這是葡萄🍇煎茶~茶香配上淡淡的葡萄味,在吃上油膩的燒肉後,喝上一杯可謂非常解膩養胃🥰

店家最近舉辦啤酒🍻活動😍😍😍限時內完成✅可以免費享用冰涼香甜的日本🇯🇵啤酒哦!😍😍

店家由餐點、服務、餐具、環境安排都十分有心思,真的做到「慢活」的感覺,我們都不知不覺在這裡吃了整整2個小時!😳😳

2024-01-02
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$400 (Dinner)
  • 櫻花蝦味噌湯
  • 甜品
  • 前菜
  • 沙律
2023-12-31 17 views
🐽 前菜沙律新鮮嘅生菜同蕃茄,再配上清爽嘅沙律醬,食落好開胃🐽 櫻花蝦味噌湯湯底鮮甜,仲有濃郁嘅味噌香氣,裡面仲有啲鮮嫩嘅櫻花蝦,飲落味道好豐富🐽 16oz 全日本和牛盛會九洲A4和牛三角胸、上前腿肉同西冷都係絕對最頂嘅質素!油花分布好靚,入口即溶,真係食到好滿足。而且佢哋嘅和牛都有嘅濃郁牛肉香氣🐽 日式烏冬烏冬彈牙有嚼勁,湯底鮮味清淡,用黎同濃味既和牛食好夾🐽 日本麥茶咖啡佢嘅口感濃郁而香醇,帶有微微嘅麥茶味同咖啡香氣,好適合消化🐽 抹茶豆腐雪糕豆腐雪糕滑順細膩,配上濃郁嘅抹茶味,香甜而不膩
🐽 前菜沙律
新鮮嘅生菜同蕃茄,再配上清爽嘅沙律醬,食落好開胃

🐽 櫻花蝦味噌湯

🐽 16oz 全日本和牛盛會

🐽 日式烏冬
烏冬彈牙有嚼勁,湯底鮮味清淡,用黎同濃味既和牛食好夾

🐽 日本麥茶咖啡
佢嘅口感濃郁而香醇,帶有微微嘅麥茶味同咖啡香氣,好適合消化

🐽 抹茶豆腐雪糕
豆腐雪糕滑順細膩,配上濃郁嘅抹茶味,香甜而不膩
石一燒此名有點陌生~但又帶點熟悉!7年前大角咀第一間店原來我已食過,岩石燒的始祖,當年全港獨家大胆於日本引入,上過很多飲食雜誌,石燒大比拼永遠低調拿第一位1️⃣上過TVB飲食節目,風魔一時👍期後香港陸陸續續太多仿效,今日再食返,只能說:沉著低調,用食物和服務說話的餐廳‼️今次我地點左4人餐,有6款肉,黑毛豬,和牛,英國皇室禦用羊均有,另可自選2款小食,包罕見日本海葡萄沙律,櫻花蝦湯及飯或日式烏冬。🌟重點推介:薯條和炸雞一流,看似周圍都有的薯條,我地同行四人都話重未試過咁好食既薯條😂鍾意食牛的必食A4三個胸,油脂分佈平均入口即溶。牛味濃的介紹美國牛小扒或(牛柳好正但要加$)👍豬必食~食橡果大的峽肉,爽脆香嫩。仲有必食自製抹茶雪糕💯有得食有得玩嘅體驗店家真系好有心思。當晚仲有9秒飲酒遊戲,飲到就免費😂套餐以食和牛黎講真係抵到爛,飽到嘔。食物不用復雜,但呢間收得你$,絕對對得起價格,唯欠地方有點難找!
石一燒此名有點陌生~但又帶點熟悉!
2023-12-21 18 views
📍 石一燒(九龍城)人氣每天日本直送🇯🇵食材係九龍城每日都大排長龍好受香港人歡迎好多人都會過黎朝聖一下~最近餐廳舉辦左一個{啤酒挑戰}有三款啤酒可以揀🍻🍻奧利恩生啤(沖繩)🍻奧利恩黑啤(沖繩)🍻七寶札幌啤酒(北海道)7秒 飲晒一杯350ml 啤酒會再送一杯 鐘意飲酒既朋友仔,一定要黎挑戰一下!我既同行者係4秒就挑戰完畢啦,大家想破佢記錄既話就快啲過黎玩下啦🍺極級和牛盛會之2人前整個餐都好豐盛,由頭玩到尾,自己燒上等和牛到甜品環節,都係自己一手一腳完成✅好有滿足感🥰沙律🥗係時令蔬菜,好鮮嫩!櫻花蝦味噌湯曄,湯面鋪滿全部都係櫻花蝦,連湯頭都有豐富既蝦味同昆布自然既海鹽味,好豐富🦐甜酸辣包含哂係✨ 前菜三品,本人比較鐘意✨帶子裙邊,就算醃製過,都仲有帶子既鮮味👍店員比左個提示我哋,由淡至油脂重味順住食,更可以食到牛肉的鮮味和牛油脂味重,口感上蠻滑嫩的油花分布超級均勻🐮口感層次豐富尾韻透著一絲鮮甜-入口即化不會過於油膩,非常推薦🥩✨日本九州A4 和牛上前腿肉✨ 日本九洲A4和牛柳(+60)✨日本九州A4和牛三角胸今日我地食既和牛都係來自岩手縣,聽講仲係冠軍牛,拎過好多獎,以下係和牛小介紹!「牛
📍 石一燒(九龍城)
人氣每天日本直送🇯🇵食材
係九龍城每日都大排長龍
好受香港人歡迎
好多人都會過黎朝聖一下~

最近餐廳舉辦左一個{啤酒挑戰}
有三款啤酒可以揀🍻
🍻奧利恩生啤(沖繩)
🍻奧利恩黑啤(沖繩)
🍻七寶札幌啤酒(北海道)
7秒 飲晒一杯350ml 啤酒會再送一杯
鐘意飲酒既朋友仔,一定要黎挑戰一下!
極級和牛盛會之2人前
沙律🥗係時令蔬菜,好鮮嫩!
櫻花蝦味噌湯
店員比左個提示我哋,由淡至油脂重味
順住食,更可以食到牛肉的鮮味
和牛油脂味重,口感上蠻滑嫩的
油花分布超級均勻🐮
口感層次豐富尾韻透著一絲鮮甜-
入口即化不會過於油膩,非常推薦🥩

✨日本九州A4 和牛上前腿肉
✨ 日本九洲A4和牛柳(+60)
✨日本九州A4和牛三角胸
「牛匠•岩手牛」:
>來自岩手縣,又稱「威士忌和牛」
>牧場在日常飼料,加入威士忌粕,令牛匠岩手牛的油脂帶有濃郁香味,其油花分佈比率等級達至 5,而同時達到 A4-A5 級,會被評為上等
>每年只生產 1000 隻,每月只約有 80 隻,以往只作日本內銷,香港由 2020 年尾才開始引進,數量較稀有

另外配有菇盛會🥢集齊日本季節性嘅菇類,燒一燒就食得,正👍
跟餐會配✨ 稻庭烏冬✨日本米飯🍚
兩款都好有日本Feel ~
本人比較喜歡鳥冬,湯底係醬汁味,熱乎乎好温暖😙

普洱咖啡《甘香濃醇》熱飲茶感,去除牛脂既膩~
日式甜品以自制抹茶雪糕為結尾。
豐富既綠茶味,搭配雲呢拿雪糕🍦
令整杯都好岀色👍
2023-12-20 17 views
.石一燒📍 香港九龍城啓德道55號「慢」活享受和式岩石燒料理眾多既套餐入邊選擇左尊上之二人前套餐$598前菜有🥗 胡麻沙律菜, 十分開胃~ 真係醒一下味蕾去迎接之後既美食!🥣 櫻花蝦味噌湯, 細心既店家會問我地有無對蝦過敏, 可以要求走櫻花蝦。我地就真係有對蝦敏感, 所以一碗有走櫻花蝦。 當然有配上櫻花蝦既湯更鮮味🫕 前菜三品~酸菇,小甜薯和沙律帶子裙邊。集甜、辣、酸於一身,口感豐富。而且真正品嚐到用心安排唔同主題既前菜。主菜包括左3款唔同國家既高品質肉🐷 日本佐賀縣名水豚豬梅肉 - 肉質十分幼嫩多汁🐮 美國頂級牛小排 - 套餐跟既牛小排便屬於極佳級 (Prime)→係好稀有, 總產量2-3%,牛味香濃,油脂分布平均, 牛小排只需略為燒一燒, 就食到佢香濃既牛味。🐏 英國羊西冷 - 乾式熟成約28日,肉味濃郁、軟嫩多汁,仲獲得英國皇室認證。輕燒一下就有濃郁羊味,一咬落去特別軟嫩多汁。真心英國皇室認證品質真係不用多說。🍚 配肉可以揀飯或者烏冬, 最後甜品同熱飲都十分高質! 燒完肉就飲返杯熱普洱咖啡解一解油膩感。由其冬天再飲返杯真係好舒適好滿足。甜品🍵 手沏抹茶醬,再落到雲呢拿雪糕上邊。真
石一燒

主菜
包括左3款唔同國家既高品質肉
🐷 日本佐賀縣名水豚豬梅肉 - 肉質十分幼嫩多汁

甜品
🍵 手沏抹茶醬,再落到雲呢拿雪糕上邊。真係自己親手沏既抹茶醬, 好特別。店主都講解, 可以自己控制水量, 要濃要淡淡既抹茶味, 自己掌控。 食埋個自家調配既甜品, 成個晚飯真係好圓滿!

老闆都好好人, 上每個菜式都會詳細介紹, 食客食緊咩, 材料既品質同背景係點, 建議點樣食比較好。
有店家既介紹之後再享用, 每一啖食緊佢地既菜式都更加知道佢地既珍貴之處同食到最好既配味。
細心既店家都有準備好衣套套好我地既外套, 防止吸走燒肉味! 好值得讚~~~

🍻 啤酒挑戰
套餐之外, 仲有啤酒挑戰,7秒(男士)/9秒(女士)內飲完可以免費再送一杯350ml啤酒!
男士7秒飲完其實唔太難, 只要唔好甘多泡時開始飲, 放多一陣等無甘凍時, 都好易挑戰成功!
店家都好開心我地可以成功拎到免費啤酒呢~

老闆都分享啤酒挑戰只想客人玩得開心, 飲得盡興, 好歡迎客人免費拎走佢地既啤酒呢。
入到依家位置不多既店鋪, 好舒服, 設計木系較多, 自然放鬆, 有私隱度而細心既服務, 真係做到佢地想講既「慢」活享受。

#石一燒 #岩石燒 #和式料理 #九龍地美食
2023-12-14 42 views
上星期去咗九龍城一間石燒小店,雖然店內不大,但環境舒適簡約,依家仲有啤酒挑戰,7秒內飲完可以免費再送一杯!.我哋揀咗尊上套餐,「日本豚肉梅肉」肉味突出、肉質嫩滑多汁,「美國牛小排」為極佳級 (Prime),僅佔總產量2-3%,牛味香濃,油脂分布平均,「英國羊西冷」以乾式熟成約28日,所以肉味濃郁、軟嫩多汁,仲獲得英國皇室認證~.前菜有帶子裙邊、日式甜薯同泡菜,而麵豉湯加入大量櫻花蝦,令味道非常香!沙律🥗份量都唔少.本身套餐配飯,不過可以加$15轉烏冬,烏冬口感煙韌,湯底味道也不錯.最後會送上熱茶同抹茶雪糕,今餐整體體驗都非常好👍🏻可以再訪!.📍 石一燒 (九龍城)九龍城啟德道55號AVA55地下6號舖

📍 石一燒 (九龍城)
九龍城啟德道55號AVA55地下6號舖
2023-12-11 339 views
九龍城真是個美食小寶藏,中、西、泰、日、韓……應有盡有。今晚我和老公路經石一燒,老公被“挑戰七秒啤酒大獎賞”的推廣牌吸引,決定入內品嚐燒肉,順便測試一下自己飲啤酒的速度。我們選了最基本的尊上之二人前套餐$598,包括:🥗胡麻沙律菜~沙律菜酸酸甜甜,十分開胃,成功開啟了我們的味蕾。🥣櫻花蝦味噌湯~味噌湯上鋪滿了櫻花蝦乾,令湯頭更鮮味。🫕前菜三品~包括了泡菜,小甜薯和沙律帶子裙邊。集甜、辣、鮮於一身的前菜,口感豐富。🥩日本佐賀縣名水豚豬梅肉~老闆聲稱由於當地水源靚,飼養環境優美,肉味會較其他品種突出。我們品嚐後果然覺得名不虛傳,豬梅肉的肉質果真是嫩滑多汁。🥩美國頂級牛小排~牛小排以美國農業部(USDA)按油花分布情況和牛隻屠宰的年齡將牛肉分為八個等級,只有Prime、Choice、Select這三個等級才能用來做牛排。我們今日這款套餐內的牛小排便屬於極佳級 (Prime)→等級稀有,僅佔總產量2-3%,肌肉含脂肪量在8-11%。牛小排只需略為輕輕一燒,便品嚐到肉質的鮮嫩,美味非常。🥩英國羊西冷~老闆特別介紹這款肉類的質量獲得嚴格的英國皇室認證,經乾式熟成約28日,所以肉味特別濃郁。我們把羊
🥣櫻花蝦味噌湯~味噌湯上鋪滿了櫻花蝦乾,令湯頭更鮮味。
🥩英國羊西冷~老闆特別介紹這款肉類的質量獲得嚴格的英國皇室認證,經乾式熟成約28日,所以肉味特別濃郁。我們把羊西冷放上高温岩石一燒後,果然立即傳來陣陣濃郁羊味,咬下去時亦特別軟嫩多汁。
🍲套餐原本包兩客飯素,我和老公不想吃太多飯,決定加$15升級一客為稻庭烏冬。熱辣辣的醬油湯底烏冬,配以紫菜、木耳及芝麻,令人一試便愛上。
🍧甜品~把水倒入綠茶粉,再用掃攪勻成綠茶醬,淋於雪糕面,便成為一款獨一無二,由自己動手加工的綠茶雪糕。
🍺套餐已包兩杯飲品,但老公未有忘記吸引他進店的推廣牌,決定飽餐後便參與啤酒挑戰(因怕空肚未必可完成挑戰)。最終老公亦挑戰成功,以6秒幾的時間幹掉350ml的Orion啤酒。(Yeah!成功免費飲啤酒,叻叻😆😆)可惜我不好啤酒,老公又一杯夠晒數,否則只要把挑戰過程分享至社交媒體網站,便可多獲一杯啤酒作特別獎賞呢!
自己動手慢活燒高質肉,自己動手加工製作雪糕甜品,加上7秒啤酒Challenge ,石一燒果然是Gimmick 與實力並重的燒肉店。

• 英國羊西冷
2023-12-10 37 views
其實我係燒肉狂粉今次俾個廣告牌吸引左去 7秒飲晒一杯350ml 啤酒仲會會再送一杯 我決定試下叫左個套餐專上2人前套餐餐前黎左個沙律同櫻花蝦味噌湯好多櫻花蝦 食落同蝦米完全唔同仲有個前菜好鐘意個擺位燒的時候 老闆有推薦食法由淡味到濃味咁食 先係食1️⃣佐賀名水豚肉肉質好嫩滑又多汁第2️⃣可以食美國牛小排:呢隻Prime等級稀有,脂肪量在8-11%第3️⃣可以燒英國羊西冷: 肉味好濃郁又軟嫩多汁仲要有英國皇室認證😮中間燒落有唔少油份可以炒埋菇、菜和羽衣甘藍到最期待的挑戰如果女士在9秒完成挑戰飲哂350ml啤酒🍻可以免費🆓多杯我開咗啦成功了yeah餐廳仲有優惠叫啤酒 +1蚊可以飲第二杯🫨🫨🫨抵到震最後仲有普洱咖啡仲從未試過 但原來好夾自己較濃度的抺茶雪糕🍧
其實我係燒肉狂粉

第3️⃣可以燒英國羊西冷:
肉味好濃郁又軟嫩多汁
仲要有英國皇室認證😮
中間燒落有唔少油份
可以炒埋菇、菜和羽衣甘藍
到最期待的挑戰

普洱咖啡
仲從未試過 但原來好夾
自己較濃度的抺茶雪糕🍧
2023-12-06 28 views
揀咗個尊上二人餐🥗雜菜沙律配芝麻醬今日嘅前菜係炸紫薯bb、帶子裙邊、 泡菜櫻花蝦麵豉湯🥣店員好細心解釋肉類同食法👍🏻宮崎日向美豚飼養環境優美仲有靚水源所以肉味好突出、肉質嫩滑多汁美國牛小排: >美國牛Prime牛排是極佳級等級稀有皇室禦用級別英國羊西冷: 乾式熟成約28日,所以肉味特別濃郁、軟嫩多汁煎完肉的熱石,上面充滿油脂,繼續炒菇爆香把甜味炒出來套餐本來跟飯,但係我加咗15蚊可以轉烏冬好喜歡這個日式甜品, 有得食有得玩, 將抹茶即場沖泡,親手調到自己適合嘅濃度,加上雪糕上面, 就變成抹茶雪糕食飽飽仲可以挑戰九秒飲啤酒活動, 估唔到自己都可以挑戰成功餐廳仲有點數活動, 可以儲下分當現金用都幾好
揀咗個尊上二人餐

🥗雜菜沙律配芝麻醬

今日嘅前菜係炸紫薯bb、帶子裙邊、 泡菜

櫻花蝦麵豉湯🥣

店員好細心解釋肉類同食法👍🏻

宮崎日向美豚
飼養環境優美仲有靚水源
所以肉味好突出、肉質嫩滑多汁

美國牛小排:
>美國牛Prime牛排是極佳級等級稀有

皇室禦用級別英國羊西冷:
乾式熟成約28日,所以肉味特別濃郁、軟嫩多汁

煎完肉的熱石,上面充滿油脂,繼續炒菇爆香把甜味炒出來

套餐本來跟飯,但係我加咗15蚊可以轉烏冬

食飽飽仲可以挑戰九秒飲啤酒活動, 估唔到自己都可以挑戰成功

餐廳仲有點數活動, 可以儲下分當現金用都幾好
2023-12-05
有得玩有得食慢慢燒:慢活岩石燒肉以慢活為宗旨,老闆帶住溫泉旅館嘅飲食經驗係九龍城開咗第二間石燒店。佢對肉食非常講究,嚴選日本九州嘅貨源,另外有英國皇室御用嘅肉商。單睇前菜已經別樹一格:辛辣帶子裙邊,櫻花蝦味噌湯,紫薯天婦羅,泡菜,麻醬沙律。碟帶子裙邊調味好有心思,係日式醬漬加少少川味。主角燒肉拼盤真係好靚,有肉有菇有菜有石有葉有蝴蝶。由宮崎豚食起,之後到美國頂級牛小排,壓軸係英皇御用羊西冷。三款都好高質,唔需要落調味,本身石燒同油脂嘅原味道已經一絕。小朋友先做選擇,對肉食有要求嘅人,黎到真係要試齊豬牛羊。羊西冷做左28日熟成,第一次咁享受裸食一件冇額外調味嘅羊肉,有被驚艷!食到咁上下記得玩啤酒挑戰,男生7秒/女生9秒飲晒一杯就免費,拍片分享會送多杯!仲要有幾隻沖繩啤揀,是日勇者試左Orion 黑啤,勁嗨!配肉可以揀飯或者烏冬。最後甜品同熱飲都有驚喜!燒完肉黎一杯熱普洱咖啡,舒服;飯後茶係佢地自家調配,每晚隨機。甜品可以自己手沏抹茶醬,淋落雲呢拿雪糕,加少少莓乾脆脆,完美了。老闆勁好傾,佢仲推介左一款有唐辛子味嘅梅酒俾我地,刺激特別又回魂,希望遲啲開賣!
有得玩有得食慢慢燒:慢活岩石燒肉

• 羊西冷
2023-11-27 30 views
結婚週年想食日式燒肉老公諗到頭痛因為揀咗好多間我都無乜興趣😂最後佢揀咗呢間send畀我睇估唔到九龍城有間岩石燒肉於是就訂咗枱星期六夜晚7點去到得我哋一枱初初都好驚中伏😅但食完可以講一句值得推介👍🏻首先餐廳坐得舒服👍🏻第二服務態度不錯👍🏻👍🏻我哋同女一齊去有問我哋要唔要high chair未嗌嘢食已經拎咗一大籃小禮物出嚟叫我女揀一件仲有提供兒童餐具👍🏻最後當然係食物質素😋我哋點咗四款肉- 日本佐賀縣名水豚豬梅肉 $168- 美國牛小排 $228- 日本九洲A4和牛肉眼 $358- 日本佐賀縣名水豚豬腩肉 $158佢嘅日本和牛同埋日本水豚肉都係有名堂餐牌同餐廳poster都有介紹得好詳細兩款都非常好食😋😋😋美國牛小排都正常發揮岩石燒唔係特別野但佢舊石整得好夠熱👍🏻(唔係講笑...真係試過有d餐廳整得唔夠熱...舊肉好似慢煮咁.....)一上石就有跟洋蔥食晒可以加👍🏻另外我哋仲跟咗飯、烏冬、黑松露薯條同埋菇拼盤薯條意外地好食👍🏻👍🏻送啤酒一流😋整體嚟講食得好滿足亦好開心下次會再嚟😋
結婚週年想食日式燒肉

兩款都非常好食😋😋😋
美國牛小排都正常發揮

岩石燒唔係特別野
但佢舊石整得好夠熱👍🏻
(唔係講笑...真係試過有d餐廳整得唔夠熱...
舊肉好似慢煮咁.....)
一上石就有跟洋蔥
食晒可以加👍🏻

另外我哋仲跟咗飯、烏冬、黑松露薯條同埋菇拼盤
薯條意外地好食👍🏻👍🏻
送啤酒一流😋

整體嚟講食得好滿足亦好開心
下次會再嚟😋

Type of Meal
Dinner
2023-10-12 228 views
係訂座平台book main menu 有50% discount。最尾叫左個2人$698 set 可以加1蚊換蒜香黑松露牛舌。(set menu 係冇discount)主餐牌嗌左個海葡萄沙律, A4和牛西冷,係半價!因為套餐本身包沙律,所以職員俾咗個大份量既海葡萄沙律。同有三點前菜,泡菜、甜薯同海螺邊(?)牛肉質素唔錯,只係每塊切得有少少參差,但有厚度,份量都算唔錯。用石頭嚟燒,夠熱,同好多石上碟,切合店名石一燒!最令人覺得係感動既係餐茶以外,套餐上的普洱咖啡同綠茶雪糕!有茶同甜品 真係貼合餐廳慢活既主題!呷一口茶再傾下計。啤酒都係$49蚊 之後個杯只係加$1蚊,真係幾抵。最後每位$500,算是對得住食材同荷包

主餐牌嗌左個海葡萄沙律, A4和牛西冷,係半價!

因為套餐本身包沙律,所以職員俾咗個大份量既海葡萄沙律。
同有三點前菜,泡菜、甜薯同海螺邊(?)
海葡萄沙律

牛肉質素唔錯,只係每塊切得有少少參差
,但有厚度,份量都算唔錯。

用石頭嚟燒,夠熱,同好多石上碟,切合店名石一燒!

A4和牛西冷

最令人覺得係感動既係餐茶以外,套餐上的普洱咖啡同綠茶雪糕!

有茶同甜品
真係貼合餐廳慢活既主題!呷一口茶再傾下計。

啤酒都係$49蚊 之後個杯只係加$1蚊,真係幾抵。

最後每位$500,算是對得住食材同荷包

櫻花蝦味噌湯
$500 (Dinner)
A4和牛西冷
  • 霜降角切牛
  • 沙律
2023-08-22 335 views
呢間石燒牛餐廳主打慢活美食,而家仲有限定優惠。惠顧2人前或4人前套餐,可享優惠2選1:1️⃣日本啤酒第二杯+$12️⃣石燒蒜香牛油黑松露牛舌+$1(每枱1份)+$1嘅牛舌好大份,配蔥花加埋蒜香牛油黑松露,香到不得了。🥩極上和牛盛會の2人前 $698🥗沙律x2🍠前菜(三品)🥣櫻花蝦味噌湯x2兩人份量嘅沙律超大盆,加埋鰹魚醉同埋芝麻醬一啲都唔單調。前菜有炸甜薯、芝麻本菇同埋帆立貝裙邊。味噌湯味道冇其他餐廳嘅咁鹹,不過有大量櫻花蝦乾,所以味道特別鮮甜。🥩日本九州A4和牛三角胸🥩日本九州A4和牛上前腿肉🥩澳洲和牛封門柳✨菇盛會兩款日本和牛又嫩又重油香。三角胸甚至有少少入口即溶嘅感覺。配搭脂肪較少同埋肉味濃郁嘅和牛封門柳,感覺更加平衡。雜菇配鹽同胡椒炒一炒好惹味。🍚白飯配飯素(升級稻庭烏冬每份+$15)稻庭烏冬配搭木耳絲同海帶,口感豐富又健康。而且比起白飯更加清淡輕盈。🍵日式甜品x2提供抹茶粉同茶筅,可以自製抹茶淋喺雪糕。🥤$18飲品 x2☕️咖啡普洱
1️⃣日本啤酒第二杯+$1
2️⃣石燒蒜香牛油黑松露牛舌+$1(每枱1份)
+$1嘅牛舌好大份,配蔥花加埋蒜香牛油黑松露,香到不得了。

🥩極上和牛盛會の2人前 $698

🥗沙律x2
🍠前菜(三品)
🥣櫻花蝦味噌湯x2

🥩日本九州A4和牛三角胸
🥩日本九州A4和牛上前腿肉
🥩澳洲和牛封門柳
✨菇盛會

🍚白飯配飯素(升級稻庭烏冬每份+$15)

🍵日式甜品x2
提供抹茶粉同茶筅,可以自製抹茶淋喺雪糕。

🥤$18飲品 x2

☕️咖啡普洱
2023-06-02 544 views
家人首次帶我來這間餐廳,位置在九龍城最尾條街,唔講唔知開咗間好野。看看餐牌好像有點貴,我們5個人叫了個$1388四人餐,另加點一個群邊小吃,完全夠食。吃後還覺得物超所值,所有肉類都好吃,完成沒有雪味,而且牛肉入口即化,食完每人一杯梅酒,再黎果香花茶,仲有綠茶雪糕。老闆主張慢活,完成唔急趕慢慢食,環境亦唔逼夾,地方乾淨衛生,完全值得再次光顧。埋單還有餐劵$30張,可以留下次使用。完全值得推薦餐廳👍🏼👍🏼

埋單還有餐劵$30張,可以留下次使用。

完全值得推薦餐廳👍🏼👍🏼
群邊小吃