鯪魚球大大粒彈牙又唔算太油,面好脆好香,咬落去凌鯪魚肉又有另一種香,沾上芥蜆醬人間美食。一碟有六粒兩個人吃有點過火,多人吃的話就肯定會爭。炒麵好香,勁乾身,相比出面其他炒出來不算太油膩,又有芽菜係面好爽口。 L 覺得為最好。粥都綿,雞肉又嫩滑,配炒麵就是最佳拍檔。雲吞麵飲完湯不會口渴,麵亦算都爽口,可惜不夠彈牙、雲吞份量都算多。炸兩個皮好滑好好食,入面個油炸鬼都唔不會好硬,趁熱食的確不錯。龍眼冰配七喜加上綠色有點像到酒吧雞尾酒。

粥都綿,雞肉又嫩滑,配炒麵就是最佳拍檔。

炸兩個皮好滑好好食,入面個油炸鬼都唔
不會好硬,趁熱食的確不錯。

龍眼冰配七喜加上綠色有點像到酒吧雞尾酒

2019-12-18
$110 (Dinner)
  • 蜆介鯪魚球
大家都知道旺角有很多美食,其中有一間雞粥好像挺出名的,不少人都說過,所以今天就出拔草吧。「貴妃雞粥」貴妃雞肉質好滑。原來雞係用咗藥材去煮,所以會食到一陣好香的藥材味。而粥底綿綿的,好好吃的一個粥品。「椒絲腐乳炒通菜」有鑊氣。但偏咸。「酥炸魷魚鬚」魷魚酥炸得香脆。咬一口,外面酥脆入面爽口彈牙。「XO醬叉燒炒蛋」蛋味香濃,叉燒肉質軟冧。「自家製五花茶」清熱之選,不太甜。「鮮蝦雲吞米粉」鮮蝦雲吞大隻、足料。米粉屬極幼身品種。份量好多,吃完好滿足。標準服務,下單送菜都快的,很快就有吃的。

標準服務,下單送菜都快的,很快就有吃的。

椒絲腐乳炒通菜
XO醬叉燒炒蛋
鮮蝦雲吞米粉
椒絲腐乳炒通菜
XO醬叉燒炒蛋
鮮蝦雲吞米粉
  • 自家製五花茶
2019-12-06 44 views
🐔🐔🐔雞粥係我由細食到大,食多多都唔厭㗎😂小時候住過大圍...好好食嘅 定係一般貨色都有!但自從試過新記...真係一試難忘!佢哋嘅雞粥同炒麵堅好食!堅好食!堅係好食😋😋😋佢哋旺角都有兩間分店,咁晒九龍人唔洗入元朗啦!今次叫咗酥炸魷魚鬚:新鮮脆口又唔韌,香口嘢送粥一流👍🏽秘製雞中翼:炸到外脆肉嫩!好有童年感覺呀🥰🥰鬼馬炒牛肉:聽名就知油炸鬼好鬼馬!做法似咕嚕,甜甜酸酸好開胃,最正係油炸鬼索咗汁原本咁好食😋加埋必點「貴妃雞粥」「豉油王炒麵」我今晚人生好完美啊
佢哋旺角都有兩間分店,咁晒九龍人唔洗入元朗啦!
加埋必點「貴妃雞粥」「豉油王炒麵」我今晚人生好完美啊
2019-12-05 47 views
屋企附近有幾間粥店,其中這間新記就有兩間,今晚正好無飯開,就落去食返碗粥。生滾粥都是三十多元,價錢合理。酥炸魷魚鬚:炸得香脆,外層粉漿又薄,魷魚新鮮彈牙。蒜泥汁脆皮豆腐:豆腐即叫即做,入口熱辣辣,有點似豆卜,加上蒜泥汁去減膩感。炸魚皮:炸得鬆化又有魚香,不會過咸。鮮蝦雲吞麵:湯底味道略淡,但雲吞正好一口一粒,裏面包滿了爽口蝦仁,麵質爽彈。薑葱爆鯇魚骨腩:魚腩表面薄粉炸至金黃,保留了魚肉嫩滑又帶點脆,加上薑葱香味,完全唔腥,而且鮮味十足。及第粥:十分足料,豬潤、肉丸、粉腸等等佔差不多半碗,粥底鮮甜綿滑。泰式青檸冰及豆漿:前者酸甜解渴但略嫌過甜,後者豆味濃郁且甜度適中。

酥炸魷魚鬚:炸得香脆,外層粉漿又薄,魷魚新鮮彈牙。

炸魚皮:炸得鬆化又有魚香,不會過咸。

天寒地凍,想食碗熱辣辣的粥暖下胃,一行入女人街就見到這間新記雞粥,除了有粥食,還有很多的小食及粉麵,價錢亦都不貴。貴妃雞粥即叫即煮的生滾粥,用了醃過的貴妃雞,本身味道都帶咸味,雞味滲入粥內,粥底綿滑,有鮮雞味,而且雞肉嫩滑,配條新鮮炸起的油條,香脆又好味。芽菜炒河炒河份量足二人分享,河粉爽口,不過有點油膩。叉燒腸粉腸粉粉漿都很滑,而且厚薄適中,叉燒帶點蜜汁味。蜆介鯪魚球鯪魚球又係即叫即炸,新鮮熱辣,而且又彈牙。海蜇生腸估唔到連生腸都有,生腸煙韌,海蜇有爽口。

芽菜炒河
炒河份量足二人分享,河粉爽口,不過有點油膩。

叉燒腸粉
腸粉粉漿都很滑,而且厚薄適中,叉燒帶點蜜汁味。

蜆介鯪魚球
鯪魚球又係即叫即炸,新鮮熱辣,而且又彈牙。

海蜇生腸
估唔到連生腸都有,生腸煙韌,海蜇有爽口。

2019-11-17 67 views
作為一名健身教練, 乳鴿做前菜無得彈久仰新記雞粥大名, 係時候食晚飯又係附近就走過去食。入面環境又ok乾淨企理, 唔會太麻甩feel, 都見到好多人一個人黎開餐, 似乎都係快靚正之選。新記最出名乳鴿同雞粥, 就叫隻乳鴿做前菜10分鐘左右乳鴿就到, 乳鴿皮脆香口熱辣辣, 碟邊放有准鹽, 沾少少, 乳鴿立即昇華泥猛粥好耐好耐冇食過泥猛粥, 而且唔係度度有得食, 首先粥既份量算大, 男仕食應該都ok, 泥猛肉實淨唔梅, 係新鮮既煲出泥既粥香甜唔腥, 有驚喜❗豉椒炒黃膳黃膳有好多舊, 肉厚所以口感唔錯, 伴上三色椒 , 甜甜地又惹味, 撈飯真係一流!久仰大命既新記乳鴿果然無令我失望, 下次會試埋雞粥, 真係平靚正之選❗
作為一名健身教練, 乳鴿做前菜無得彈

新記最出名乳鴿同雞粥, 就叫隻乳鴿做前菜

泥猛粥
煲出泥既粥香甜唔腥, 有驚喜❗

豉椒炒黃膳

2019-11-12 124 views
先生大病初癒,行過家樂坊就話好想食炸嘢,我即刻諗起之前同同事食早餐嘅時候佢哋提過呢到嘅炸嘢都幾出色,於是咁就決定咗今晚嘅晚餐😉之前食過雞粥,印象好深刻,對呢度嘅粥非常有信心,今次就試吓海鮮粥,果然係非常足料🥰除咗蝦同蟹,仲有帶子,絕對對得住價錢。粥底非常綿滑,味道鮮甜,食完都唔會口乾👍🏻先生當然對粥冇興趣,佢揀咗海鮮炒飯,初頭我仲笑佢叫個咁普通嘅炒飯,一試之下原來真係飯不可以貌相,除咗蝦仁之外,仲加入帶子粒,味道非常鮮美,用XO醬炒更加惹味,係我印象中食過最好食嘅炒飯🙈終於嚟到重頭戲,就係久違嘅炸多春魚同魷魚!多春魚條條完整,炸得非常香脆,一咬落去有大量魚籽,味道甘香,非常香口😍炸魷魚鬚係我嘅最愛,同樣炸得非常酥脆,口感彈牙,味道鮮美,一個人食晒一碟都絕對冇問題🤩凍檸水單叫十八蚊,如果叫小菜可以加十六蚊有飲品加白飯,但我哋叫粥品同炒飯就冇優惠,十八蚊都真係幾貴😢佢嘅粥、炒飯同炸嘢都真係無懈可擊,真係想俾一百分,扣咗一分係飲品稍貴,平啲就完美👍🏻

XO醬海鮮炒飯

凍檸水

$124 (Dinner)
XO醬海鮮炒飯
凍檸水
天氣開始有點涼~~🍃一於相約表姐到旺角吃雞粥~~雖然是平日但都幾多食客,不斷有客人~~👫👬👭餐廳裝修簡潔光猛~~牆上掛滿招牌食物的圖片~~看著看著,都頗吸引~~~哈哈哈哈~~🤭餐廳除了雞粥,還有其他粥品、小食、小菜~~🙋‍♀️除正常茶記飲品,它還有一些特色飲品~~🥛貴妃雞粥 ($51)粥底好綿好滑,有雞油的香味,又不會太油膩~🐥雖然煲過粥,但貴妃雞的肉嫩,一點都不柴~雞皮本身腌過咸咸香香,而且非常非常滑~~一窩粥起碼可以添到4小碗,性價比非常高~😎味道一流~~🤤🤤🤤海蜇手撕雞 ($49)海蜇很爽口而又不會太韌,絕不難咬~~😌有少許甜榨菜絲、麻油、辣椒油的味道甜甜香香~~只有很微很微的辣~~🌶配上手撕雞肉,是一道很開胃的小食~~😋香脆炸大腸 ($49)豬大腸的外皮炸得香香脆脆~~🐷裡面的脂肪比例剛剛好,咬下去很綿,有嚼勁非常香口~~$49有這麽多塊,性價比極高~😍酥炸魷魚鬚 ($49)魷魚鬚炸得外酥內軟~~🦑炸粉香酥,而不會太油膩魷魚鬚則有嚼勁而不會韌~~很有水準~~😚椒鹽豬排 ($55)這道小菜一上枱,我們已經聞到非常香噴噴~☺椒鹽、炸蒜、辣椒絲爆開配上豬排,微辣咸香~而豬排夠厚肉,但又
天氣開始有點涼~~🍃
一於相約表姐到旺角吃雞粥~~

雖然是平日
但都幾多食客,不斷有客人~~👫👬👭
餐廳裝修簡潔光猛~~
牆上掛滿招牌食物的圖片~~
看著看著,都頗吸引~~~哈哈哈哈~~🤭

餐廳除了雞粥,還有其他粥品、小食、小菜~~🙋‍♀️

除正常茶記飲品,它還有一些特色飲品~~🥛

貴妃雞粥 ($51)

粥底好綿好滑,有雞油的香味,又不會太油膩~🐥
雖然煲過粥,但貴妃雞的肉嫩,一點都不柴~
雞皮本身腌過咸咸香香,而且非常非常滑~~
一窩粥起碼可以添到4小碗,性價比非常高~😎
味道一流~~🤤🤤🤤

海蜇手撕雞 ($49)

海蜇很爽口而又不會太韌,絕不難咬~~😌
有少許甜榨菜絲、麻油、辣椒油的味道
甜甜香香~~只有很微很微的辣~~🌶
配上手撕雞肉,是一道很開胃的小食~~😋

香脆炸大腸 ($49)

豬大腸的外皮炸得香香脆脆~~🐷
裡面的脂肪比例剛剛好,咬下去很綿,有嚼勁
非常香口~~$49有這麽多塊,性價比極高~😍

酥炸魷魚鬚 ($49)

魷魚鬚炸得外酥內軟~~🦑
炸粉香酥,而不會太油膩
魷魚鬚則有嚼勁而不會韌~~很有水準~~😚

椒鹽豬排 ($55)

這道小菜一上枱,我們已經聞到非常香噴噴~☺
椒鹽、炸蒜、辣椒絲爆開配上豬排,微辣咸香~
而豬排夠厚肉,但又不會柴~~🐷
表面又炸得微微香脆~~極度香口惹味~~🤤
配飯應該會是十分開胃~~味道一流的小菜~~😍

七喜話梅柑桔冰 ($22)

餐廳在餐牌有推薦這款飲品~
是懷舊茶餐廳的味道~~甜甜咸咸的~~
是非常開胃、夏天應該很消暑的一款飲品~~🤤

豆漿 ($9)

豆漿不是太大一杯,豆味濃厚,但偏甜~~🥛

P.S.
是性價比極高,食物又好好吃的一家餐廳
一定會再來幫襯~~🙆‍♀️
想吃那款xo醬叉燒炒蛋~餐牌上的圖片很吸引~🤤
  • 椒鹽豬排
  • 香脆炸大腸
  • 酥炸魷魚鬚
2019-10-21 62 views
是日口淡淡,想食得清淡d,朋友提議去食粥,太耐無去過粥鋪嘅關係,仲以為係好舊式嗰種添,哈哈,朋友話佢係好出名嫁。一入到鋪頭,真係同傳統嗰種好大分別,環境舒適,佢地menu最令我大開眼界,唔限止於粥品,腸粉嗰d,家常小菜,涼拌類都有,真係非一般的粥店。但黎得一定都要叫返碗粥食嘅,我地就叫咗佢地嘅招牌貴妃雞粥,粥底好綿,鹹道啱啱好,雞肉新鮮嫩滑,好足料。佢地亦唔會因為有粥係面而呃秤,每塊都啖啖肉,好足料。乳鴿同樣好好食,皮薄又脆,啖啖肉,烤得好香,火喉啱啱好。口㾗想食炸野,叫咗碟炸魷魚鬚,都無令人失望,魷魚新鮮唔腥,有彈性,炸皮唔太厚,唔錯。

乳鴿同樣好好食,皮薄又脆,啖啖肉,烤得好香,火喉啱啱好。

2019-10-16
$125 (Dinner)
見好耐都冇同媽咪撐枱腳我哋今日就去旺角試吓間家姐推介嘅雞粥😛媽咪話佢之後都都會再同友去encore😘由於我同媽咪兩個都係為食底,所以小食我首先帶咗一個炸大腸佢要左一個炸乳鴿 😙😙另外唔少得一個海蜇麻油雞絲來做涼盤😛首先佢嘅炸大腸份量都幾多👍而且佢揸到啲油都出晒黎唔算特別油膩點一點醬更加嘢味🙋而且價錢唔貴 仲抵過食其他小食店😂媽咪叫嗰隻炸乳鴿係新鮮炸起再點小小准鹽,好香而且好juicy ,佢地炸得個皮好薄 d 肉好嫩🤐好有功架另外海蜇麻油雞嘅麻油佢撈得好香,加少少凍嘅雞絲 正 又爽口😛至於媽咪話想食粥 ,佢想食招牌嘅貴妃雞粥,我自己就要左個由細到大都鍾意食嘅艇仔粥🤣首先兩碗粥嘅份量非常之足夠,我地都太輕視😂媽咪嗰個貴妃雞粥,雞肉滑嫩而且好有雞味🥺🥺而且粥底好綿,我自己嗰個艇仔粥都好正入邊無論係花生豬皮等等都好足料😛另外我哋見隔離枱仲有帶豉油王炒麵我哋都點左一個,佢炒得好有鑊氣,而且老抽亦都好香😛
見好耐都冇同媽咪撐枱腳
我哋今日就去旺角試吓間家姐推介嘅雞粥😛
媽咪話佢之後都都會再同友去encore😘

由於我同媽咪兩個都係為食底,
所以小食我首先帶咗一個炸大腸佢要左一個炸乳鴿 😙😙

另外唔少得一個海蜇麻油雞絲來做涼盤😛

點一點醬更加嘢味🙋而且價錢唔貴 仲抵過食其他小食店😂

首先兩碗粥嘅份量非常之足夠,我地都太輕視😂
媽咪嗰個貴妃雞粥,雞肉滑嫩而且好有雞味🥺🥺而且粥底好綿,
我自己嗰個艇仔粥都好正入邊無論係花生豬皮等等都好足料😛

• 紅燒元朗脆皮乳鴿
2019-10-09 167 views
今日唔知點解好想食下粥,朋友介紹我來這間位於好景商場附近的粥店,她說這裡的雞粥好吃!餐廳就像茶餐廳的格局,餐牌上有很多不同款式的食物,除了有粥品也有小菜等菜式。貴妃雞粥,粥底好綿,好香雞味,粥入面有不少雞件,雞肉嫩滑,而且一碗份量都有很多,唔怪得之咁多人點黎食!魚腩粥,粥底味道夠雞粥清,但好香魚肉的味道!魚腩都有3-4件在粥入面,唔會太多骨,魚肉都幾滑!蜆介鯪魚球,冇諗過一碟有6粒,而且粒粒都好大,外面炸得金黃,內裡鯪魚肉彈牙,十分惹味!再配上蜆介醬另有一番風味!豉油皇炒麵,好耐冇食過啦,因為平時通常會選擇炒米粉!這裡的炒麵炒得乾身,幾香口,個人覺得有少少咸,但是加了一些辣醬後十分惹味!香煎蝦米腸,朋友一向都好喜歡食煎腸粉,最喜歡加入很多花生醬和甜醬,這裡的煎腸粉煎得有點脆口,很香蝦米味,而且煎得乾身!香脆炸兩腸粉,食粥品通常都會點炸兩食,這裡的油炸鬼唔會好多油,而且幾脆口,腸粉口感順滑!這裡的食物款款份量都算很多,而且價錢不算太貴,味道亦不錯,有機會會再黎!
魚腩粥

豉油皇炒麵
香煎蝦米腸
炸兩

$100 (Dinner)
2019-10-05 48 views
今晚過黎旺角同一位好耐無見既朋友食飯,轉咗工第一次再約出黎食飯~早咗少少到,先點一杯熱豆漿飲~ 再睇下menu過咗無耐,朋友就到了可以落單~我地揀點咗貴妃雞豬潤粥,粥底軟綿綿,材料豐富,成碗大約有5、6件貴妃雞,和7、8件豬潤,雞肉嫩滑,份量大碗,成晚最中意呢個雞粥我地仲點咗一碟西芹炒帶子~帶子大約有5、粒左右,除咗主菜西芹,仲有d配菜紅蘿蔔、三色椒~炒得幾香口之後就係清蒸盲槽~盲槽魚骨少,肉質嫩滑再配上薑蔥一齊蒸,保留了盲槽的鮮味朋友還點了一杯五花茶~凍五花茶係無冰的,唔會令味道變淡,好細心吹咗成晚水~真係超好聊的fd子下次要再出黎食飯啊

早咗少少到,先點一杯熱豆漿飲~ 再睇下menu

過咗無耐,朋友就到了
可以落單~

之後就係清蒸盲槽~盲槽魚骨少,肉質嫩滑
再配上薑蔥一齊蒸,保留了盲槽的鮮味

吹咗成晚水~真係超好聊的fd子
下次要再出黎食飯啊

2019-10-03
Type of Meal
Dinner
2019-10-03 41 views
自小對鷄粥情有獨鍾,多數在新界地區吃到,所以偶爾才能吃到。如今在鬧市中,看到元朗鷄粥的招牌,二話不說,衝入餐廳了。既是粥品店,又有晚飯小菜。目標很明確,這夜,是來吃鷄粥的。餐牌圖文並茂,粥品吸引,小食種類眾多。點了一碗,貴妃鷄豬潤粥。看到鯪魚球,又忍不住點了。鯪魚球,有鷄蛋般大,炸得金黃,非常誘人。每顆大小均一,口感彈牙紮實,略帶小骨,可接受,在欣賞鯪魚球之際,熱騰騰的,貴妃鷄豬潤粥,出現了。用上陶瓷器皿更保溫。豬潤呈微粉紅色,浸一會能吃了。粥底盡吸鷄肉的鮮味,很鮮甜。鷄肉份量也不吝嗇,也連鷄皮。
自小對鷄粥情有獨鍾,
多數在新界地區吃到,
所以偶爾才能吃到。

如今在鬧市中,
看到元朗鷄粥的招牌,
二話不說,衝入餐廳了。
既是粥品店,又有晚飯小菜。

目標很明確,
這夜,是來吃鷄粥的。
餐牌圖文並茂,
粥品吸引,小食種類眾多。

點了一碗,貴妃鷄豬潤粥。
看到鯪魚球,又忍不住點了。

鯪魚球,有鷄蛋般大,
炸得金黃,非常誘人。
每顆大小均一,
口感彈牙紮實,
略帶小骨,可接受,

在欣賞鯪魚球之際,
熱騰騰的,
貴妃鷄豬潤粥,出現了。
用上陶瓷器皿更保溫。

豬潤呈微粉紅色,浸一會能吃了。
粥底盡吸鷄肉的鮮味,很鮮甜。
鷄肉份量也不吝嗇,也連鷄皮。
2019-10-02
  • 蜆介鯪魚球
2019-09-30 65 views
今日先生帶我嚟佢打波前成日食嘅粥鋪, 齋聽個名仲以為淨係得粥賣, 去到先知原來選擇好多元化嚟得粥店當然唔少得要叫返個靚粥試吓, 我揀咗佢哋嘅招牌海鮮粥, 而先生就揀咗雞粥, 我哋再額外叫咗炸魷魚鬚同埋乳鴿呢間鋪頭嘅食物真心有驚喜, 個粥底煲得好綿! 材料又新鮮又足!!😍完全唔似街邊嗰啲, 每隻粥都用同一個粥底, 味道完全一樣🙈 特別係個雞粥, 粥底非常有雞味, 格外鮮甜! 😋另外必須要推薦炸魷魚鬚, 魷魚鬚鮮甜彈牙, 而且炸得好香脆!😍

2019-09-29 55 views
同一家人係旺角行街,見到有雞粥,又有小菜,入面都幾多人,應該都不太差既。貴妃雞粥粥底煲得很綿,雞肉如果就甘食會偏咸,但用黎配粥就剛好,雞肉有微微藥材味道,而且肉質嫩滑,蜆介鯪魚球鯪魚球夠大粒,仲加了點陳皮去腥,食到鯪魚既鮮甜,表皮炸到金黃色添。炸大腸新鮮的大腸,都算乾淨沒太大陣味道,大腸夠肥,而且表皮炸得酥化。牛肉腸粉皮比較厚,普通了些。魚香茄子煲魚香茄子ok,如果係砂煲上就更好,套餐既白飯有點生。自製五花茶及豆漿飲得出係自家製作,不會太甜,有花茶香及豆香,好健康。

炸大腸

牛肉腸粉
皮比較厚,普通了些。

魚香茄子煲
魚香茄子ok,如果係砂煲上就更好,套餐既白飯有點生。

自製五花茶及豆漿
飲得出係自家製作,不會太甜,有花茶香及豆香,好健康。