2019-09-29 40 views
今日媽咪提議食粥,所以天氣有啲悶熱,我胃口一般,所以諗食粥都好。但估唔到嘅係而家粥鋪有咁多選擇!以前食蟹粥要特登去到澳門,所以見到Menu有海鮮粥我就即刻叫咗個,個粥底好綿好鮮甜,亦都有蝦有蟹有帶子同埋魚肉,好豐富啊!然後叫咗個脆皮乳鴿,一人一半就唔怕熱氣,又滿足到內心需要!媽咪大讚個脆皮乳鴿個皮好脆,見佢食得好滋味我都好開心!由於想食返健康啲平衡啲,所以我哋又叫咗個西芹炒帶子,啲西芹唔會老,帶子亦都好彈牙,認真唔錯!最後每人整返個熱豆漿,呢餐整體都幾好幾完美。

最後每人整返個熱豆漿,呢餐整體都幾好幾完美。
2019-09-27 41 views
相信所有元朗人就算沒吃過也一定聽過新記雞粥的大名吧,我和家人一直都很喜歡食新記雞粥,又大份又好食😻 原來旺角都開了間分店,今日就試一試旺角店的環境比元朗店舒適不少,但價錢一樣便宜😚「XO醬炒蘿蔔糕」很惹味的一道菜😋外皮煎到有少少脆蘿蔔糕本身的香甜配上惹味的xo醬,超正!推薦加上甜醬一起食,更有風味「豉汁蒸倉魚」非常便宜,才56蚊就有一條質素確非常高魚很新鮮,又大條蒸到剛剛好,不會老非常抵食!!而且加16蚊可以有白飯加飲品🤫「生滾蠔仔皮蛋粥」這裡的粥很綿密,也很夠味最好是可以自己選擇不同的配料蠔仔同皮蛋比想像中夾,可以一試不過還是之前食的招牌海鮮粥/貴妃雞粥更好食🤪還點了「叉燒腸」和「腐乳通菜」,都不錯哦!作為元朗新記的常客,我認為旺角店更出色呢!其實味道同價錢都一樣好,就是這裡坐得舒服很多🙈🙈

旺角店的環境比元朗店舒適不少,但價錢一樣便宜😚

「XO醬炒蘿蔔糕」

很惹味的一道菜😋
外皮煎到有少少脆
蘿蔔糕本身的香甜配上惹味的xo醬,超正!
推薦加上甜醬一起食,更有風味

「豉汁蒸倉魚」

非常便宜,才56蚊就有一條
質素確非常高
魚很新鮮,又大條
蒸到剛剛好,不會老
非常抵食!!
而且加16蚊可以有白飯加飲品🤫

「生滾蠔仔皮蛋粥」

這裡的粥很綿密,也很夠味
最好是可以自己選擇不同的配料
蠔仔同皮蛋比想像中夾,可以一試
不過還是之前食的招牌海鮮粥/貴妃雞粥更好食🤪

還點了「叉燒腸」和「腐乳通菜」,都不錯哦!

2019-09-24 62 views
雖然媽咪煮得一手好菜,但有時佢都會覺得攰想出街食, 屋企附近有間粥品小炒店係我地成日幫襯嘅。今晚我地又嚟喇。有一道菜係我地每次來都必點的, 就是义燒炒蛋, 佢地嘅义燒質地唔錯, 蛋炒得幾滑但唔係溝水嗰隻。今次唔係同弟婦嚟唔使走蔥就更香口好味。平時我地小菜會加錢跟餐的,有飯有湯或飲品, 但今晚我地就散點左炒米粉。米粉炒得好清爽乾身, 只係簡單加左韮黃芽菜同火腿絲已經好好味。媽咪仲讚佢用嘅米粉好好, 唔會起硬骨。見我食左幾日辣野, 媽咪就話不如點個枸杞豬潤湯飲下, 明目清肝喎。我不嬲都唔鍾意飲湯嘅, 不過就鍾意食佢啲豬潤, 所以都ok.最後始終都忍唔到口, 叫左個酥炸魷魚😆, 佢啲魷魚實在柔軟, 脆漿香口薄身, 真係好好味。因為有煎炸野, 所以我就叫左杯龍眼冰。其實之前未叫過, 所以見到佢登場時俾佢鮮綠色嘅造型嚇親😅,太小孩了耶!不過有七喜底還算解渴。

2019-09-23
Type of Meal
Dinner
  • 枸杞豬潤湯
  • XO醬义燒炒蛋
  • 酥炸魷魚鬚
2019-09-22 38 views
在元朗十有名的雞粥,新記現在在旺角也有分店了,今日一於去試一試看一看質素和元朗的有什麼分別!.這食店是新裝修的環境十分之好,冷氣也十分之充足.食店在家樂坊旁十分方便易找,此外也有不少的選擇有小菜啦.🐔粥加上豬潤是我喜愛的選擇,豬潤十分新鮮並沒有半點腥味,這個河粉也吵得十分之好味,腸粉皮十分之滑加上甜甜地的豉油十分好味道,雞粥的用料也十分足,大家一定要試一試,至於必點的豉油王炒麵麵身有少少脆口,水準之作.
食店在家樂坊旁十分方便易找,此外也有不少的選擇有小菜啦.
2019-09-20 25 views
行過見到呢間幾出名的粥店, 十分多人光顧, 決定入去試下~貴妃雞粥 $51新記雞粥係招牌粥👍🏻, 當然要試試, 幼細綿滑的粥底, 加上嫩滑的貴妃雞, 令到粥可吸收雞嘅油香味 , 但又唔會太油, 難怪咁出名!馳名海鮮粥 $69除左雞粥, 試埋呢個馳名海鮮粥, 同樣粥底綿滑, 有好多新鮮唔同的海鮮, 如蝦, 蟹, 魚肉, 帶子,十分推薦😋蜆介鯪魚球 $49唔好以為呢度得粥食, 其實仲有好多小食/餸菜, 呢個蜆介鯪魚球係熱賣菜式之一, 冇諗過呢個價錢可以食到6大粒炸鯪魚球,每粒都炸得金黃色,而鯪魚肉保持彈牙,也有魚鮮味,配上鹹香蜆介醬, 好好味呀!🤤海蜤燻蹄$42賣相吸引, 海蜤爽彈, 而厚切燻蹄夠哂惹味, 辣辣地唔錯👍🏻郊外油菜$30選了芥蘭, 份量夠哂大熱豆漿 $9好香豆味, 又唔太甜凍五花茶 $9自家製👍🏻, 清熱下火
行過見到呢間幾出名的粥店, 十分多人光顧, 決定入去試下~

貴妃雞粥 $51

馳名海鮮粥 $69

蜆介鯪魚球 $49

海蜤燻蹄$42

郊外油菜$30

選了芥蘭, 份量夠哂大

熱豆漿 $9
好香豆味, 又唔太甜

凍五花茶 $9
自家製👍🏻, 清熱下火
2019-09-18
$130 (Dinner)
2019-09-19 215 views
我好似大部分人咁,耐唔耐就想encore食某d野~今日返緊工嘅時候就好想食乳鴿,因此,我又黎啦!今日點解咁多人?7點幾就要等位啦?🔆紅燒元朗脆皮乳鴿$59 - 今次我再唔會同人分享,一於我自己食一隻!水準依然,香脆肉嫩,先發現原來我係可以食兩隻。我知加$16有埋野飲同飯,但隔離枱嘅伯伯碟飯真係好吸引,於是.....🔆XO醬叉燒炒蛋飯$56 - 於是我咪叫左呢碟飯囉,同阿伯個碟一樣賣相正。個炒蛋仲有少少蛋汁,蛋香同咸叉燒蓋住白飯,上面仲有XO醬,味道複雜得黎唔膩口,唔怪得咁多人叫啦!🔆欖菜肉碎四季豆$52 - 而家d豬肉咁貴,仲肯比咁多肉碎嘅?有欖菜調味,係有菜有肉嘅拌飯好朋友👭!🔆除此之外,仲食左蝦米腸同豆漿呢d粥品店必點嘅小食飲品,飽肚又豐富,滿足又開心嘅晚餐圓滿結束。

紅燒元朗脆皮乳鴿
XO醬叉燒炒蛋飯
欖菜肉碎四季豆
蝦米腸
熱豆漿
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$120 (Dinner)
紅燒元朗脆皮乳鴿
XO醬叉燒炒蛋飯
欖菜肉碎四季豆
蝦米腸
熱豆漿
2019-09-19 30 views
每年的中秋節幾乎都係屋企食~今年爸爸突然話不如出去食~咁就近近地去左新記食啦~雖然餐廳叫新記雞粥,但我地入去係嗌小菜一家6口決定嗌5個餸share~1. 蒜蓉炒時菜: -無乜特別就係炒菜2.油鹽水泥鯭:  -好耐無食泥鯭,我覺得魚肉係滑的,但味道不足3.炸魷魚鬚:-聽講係小食,但炸得香脆,食落惹味, 上台唔駛5分鐘,幾乎清碟4.菠蘿子薑炒牛肉:-呢個配搭幾特別,菠蘿酸酸甜甜,送飯唔錯; 子薑唔太辣,就算食左都入到口,而家可以解肉膩5. 脆皮乳鴿-脆皮乳鴿好香口,而且係配淮鹽!!配淮鹽係最好味!!皮好脆, 肉係嫩滑既!!!5個餸真係好夠飽!!下次可能黎試下粥!!
每年的中秋節幾乎都係屋企食~今年爸爸突然話不如出去食~
一家6口決定嗌5個餸share~
1. 蒜蓉炒時菜:
-無乜特別就係炒菜
2.油鹽水泥鯭:
-好耐無食泥鯭,我覺得魚肉係滑的,但味道不足
3.炸魷魚鬚:
4.菠蘿子薑炒牛肉:
5. 脆皮乳鴿

5個餸真係好夠飽!!下次可能黎試下粥!!
蒜蓉炒時菜+油鹽水泥鯭+炸魷魚鬚+菠蘿子薑炒牛肉+脆皮乳鴿
蒜蓉炒時菜+油鹽水泥鯭+炸魷魚鬚+菠蘿子薑炒牛肉+脆皮乳鴿
2019-09-18 36 views
來到新記雞粥,唔一定淨係食雞粥嘅。XO醬海鮮炒飯($65):炒飯炒得好乾身,海鮮料落得幾足,蝦仁、魚肉、帶子粒等等,XO醬令炒飯帶點微辣,更惹味。生滾煲仔粥(牛肉、皮蛋、豬潤)($44):粥底綿滑,配料豐富,份量亦幾多。金牌貴妃雞($65)(例牌):雞肉好嫩滑,而且有鹹香,我仲加左兩塊落碗粥裡面,有點雞油令成碗粥更滑。椒絲腐乳炒通菜($42):大大碟,有鑊氣!蔥花蝦米腸粉($19):簡簡單單,無需多加配料,腸粉又滑又好食。
來到新記雞粥,唔一定淨係食雞粥嘅。

XO醬海鮮炒飯($65):

生滾煲仔粥(牛肉、皮蛋、豬潤)($44):

粥底綿滑,配料豐富,份量亦幾多。

金牌貴妃雞($65)(例牌):

椒絲腐乳炒通菜($42):

大大碟,有鑊氣!

蔥花蝦米腸粉($19):

簡簡單單,無需多加配料,腸粉又滑又好食。

餐廳:新記雞粥 (旺角)地址:旺角花園街1號鴻禧大廈地下5號舖位於旺角花園街嘅新記雞粥係元朗老字號嘅其中一間分店,除左有唔少雜誌、飲食頻道報導過之外,仲係Openrice優秀開飯店大賞2018入面拎左最優秀開飯粥粉麵店優異獎,而出名嘅新假期週刊亦選左新記雞粥為香港8大滑雞粥之一馳名貴妃雞粥 $51新記煲仔雞粥之所以咁出名同獲獎,除左新記以鮮嫩嘅母雞燉粥之外,仲用左超過20款嘅藥材同香料、蝦乾同瑤柱烹煮出黎,貴妃雞除左啖啖肉夠嫩滑之外,亦伴隨住陣陣藥材同酒香,粥底以泰國絲苗米煲成,幼細綿滑,加上貴妃雞嘅香味滲透入粥入面,難怪新記嘅粥咁出名啦蔥花蝦米腸粉 $19每一條腸粉都密佈住蔥花同鹹香嘅蝦米,腸粉唔痴底,爽口嫩滑,食每一啖都充滿住傳統懷舊嘅味道,呢到能夠有咁出色嘅香港地道美食真係唔話得,亦係新記雞粥比較多人叫嘅一款食物蒜泥汁脆皮豆腐 $32脆皮豆腐香脆可口,外面薄薄一層脆皮而內裡嘅豆腐豆味香濃細滑,就咁食可以品嚐到新鮮豆腐嘅豆香,而蘸埋附送嘅蒜泥汁,令脆皮豆腐更為吸引好味,蒜泥汁味濃而不鹹,非常搭配
餐廳:新記雞粥 (旺角)
地址:旺角花園街1號鴻禧大廈地下5號舖

馳名貴妃雞粥 $51

蔥花蝦米腸粉 $19

蒜泥汁脆皮豆腐 $32
2019-09-16
Waiting Time
8 Minutes (Dine In)
$111 (Dinner)
  • 貴妃雞粥
2019-09-15 21 views
今日行過旺角,突然間好想食粥。見到呢一間新記雞粥個貴妃雞粥好似好吸引,即時一支公走咗入嚟食。上到嚟,勁多雞竇上面都有四嚿,其實total有八舊,啲雞,好滑,好嫩。啲粥,好眠,好滑。員工態度有好位置又寬敞,價錢50蚊。旺角呢個旺區嚟講絕對抵!😚
今日行過旺角,突然間好想食粥。
2019-09-12 35 views
今日天口熱無乜胃口,係旺角經過新記粥店就決定食。新記主打雞粥,於是嗌咗一個雞粥,炸兩,xo醬叉燒炒蛋同埋鯪魚球。雞粥黎到都算大碗,入面雞件都夠,粥底本身有味,都幾好😋炸兩腸粉皮薄,咬落去油炸鬼溫度好夠,而且仲係脆既。炸鯪魚球新鮮熱辣,黎到香噴噴,食落唔會好多粉。xo醬叉燒炒蛋既叉燒份量多,炒蛋食落都好滑,xo醬都好足但唔係一齊炒。餐廳坐位比較逼,不過亦有卡位。店舖唔止賣粥,而且好多小食可以揀,飲品仲有泰式飲品。
Type of Meal
Dinner
2019-09-12 22 views
今晚在旺角,眼見呢間响淡風下都有咁多人幫襯,於是一於同同事放工去開餐。,晚上8點左右都好多人,要等一陣,5分鐘左右有位坐底。由於我倆餓鬼上身,都叫左好多嘢,主要係啲招牌嘢,包括雞粥,XO醬叉燒蛋炒飯,炸腸,雞絲海蜇同炸豆腐...鷄粥係signature dish. 果然冇失望,雞好好味,而粥軟綿綿,充滿住雞油,滿哂鷄味,正!海蜇雞絲,冰涼涼,好爽口。XO醬叉燒蛋炒飯,正!出乎意料之外的好食。蛋滑,义燒軟,熱辣辣,加上xo醬,撈埋一齊食,冇得彈。炸兩。薄粉皮包住翠翠油炸鬼,ok.脆豆腐,熱辣辣,外脆內軟,吾錯。食左咁多好滿足,而且價錢都好抵食,下次再去。

海蜇雞絲,冰涼涼,好爽口。

炸兩。薄粉皮包住翠翠油炸鬼,ok.

脆豆腐,熱辣辣,外脆內軟,吾錯。

食左咁多好滿足
,而且價錢都好抵食,下次再去。
  • 貴妃雞粥
  • XO醬叉燒炒蛋飯
2019-09-12 27 views
去廣華探病落嚟想食個lunch見到呢間鋪畀個雞粥吸引咗睇下menu價錢非常之抵旺角呢個地點嚟講 絕對係蔗渣價錢😱.💟芝麻海蜇手撕雞非常多海蜇 味道好爽手撕雞好足料 配芝麻幾好食 但味道偏甜💟xo醬炒蘿蔔糕蘿蔔糕炒得好香口脆卜卜咬入去粒粒蘿蔔 💟招牌貴妃雞粥非常足料 好多雞 雞夠滑啲粥非常之棉 雞味入曬啲粥但啲雞完全唔老 仲要好足料不過略然多咗少少雞油💟xo醬叉燒炒蛋啲蛋炒到好滑 叉燒又大塊xo醬好似唔使錢咁一大劈送畀你撈埋一齊超香勁好食 勁推薦.總結一下 呢間舖頭性價比極高價錢又平 如果同老人家去食旺角嚟講 簡直係五星級😊👍
去廣華探病
總結一下 呢間舖頭性價比極高
價錢又平 如果同老人家去食
旺角嚟講 簡直係五星級😊👍
2019-09-09 30 views
天氣熱到咁,都無乜胃口,朋友介紹之下,去左呢間新記試下,本身唔係好舒服,order左個蠔仔粥加個蝦腸,朋友就order左個xo海鮮炒飯,個粥d蠔大大粒,再有d肉塊,成碗粥料粥參半,唔會一大碗粥而得兩三粒蠔咁,蝦腸好滑,蝦仁大大隻,正!而朋友個炒飯,40蚊大大碟,炒到金黃色,坐對面都嗅到個炒飯好香,海鮮料都好豐富,都係推介之選!店員姐姐個個都好有禮貌,店面都算乾乾淨淨,午餐時間都唔需要等好耐,超級推介👍🏻
2019-09-05 140 views
元朗新記雞粥遠近馳名,旺角開了分店終於可以一嚐😋作為蠔仔控,看見有招牌貴妃雞蠔仔粥是必點的吧😍粥底綿滑細膩,配上貴妃雞胸(我特意要求的)跟完全沒有腥味的蠔仔,鮮味十足!雞胸是檢驗一隻雞料理技巧的標準啊對不對?這雞胸很入味,不太柴👍🏻腸粉就是要配粥才對味啊😆另外點了蝦腸,腸粉好超級滑溜,完美主義者看見這拉腸粉表示超級療癒!蝦仁好大一顆,口感很爽脆,不是那種不新鮮爛爛的蝦😋醬油也剛剛好,甜甜的很搭!雖然一個女生吃這麼多已經快要走不動,但每一餐都一定要吃青菜啊🥬
元朗新記雞粥遠近馳名,旺角開了分店終於可以一嚐😋
作為蠔仔控,看見有招牌貴妃雞蠔仔粥是必點的吧😍
貴妃蠔仔粥

貴妃雞蠔仔粥

蝦腸

白灼菜芯

2019-09-05
$119 (Dinner)
貴妃蠔仔粥
貴妃雞蠔仔粥