2023-03-03 555 views
好耐沒食過打冷,新城潮洲飯店最招牌的菜是反沙芋和糖醋麵,糖醋麵煮成心形的,兩面煎得焦黃香脆,配搭砂糖和醋一起吃,自己下調料酸甜自己控制。反沙芋要在飯菜吃的差不多時才叫,用香甜脆口的反沙芋做完美結尾。
2023-02-25 345 views
好耐冇食大排檔,琴晚大概七點去到已經排晒隊,等咗都起碼半個鐘先入到,嚟到呢度梗係要食佢嘅潮州滷水鵝片($138),蠔餅($78),同埋炒蜆(時價)。味道質素真係唔錯,嘢食都來得好快,不過我覺得個蠔餅如果多啲蠔會味道更佳👍🏽😋: 4/5🤑: total $300

😋: 4/5
🤑: total $300
2023-02-11 322 views
九龍城🚇呢間新城潮州飯店🤩已經屹立多年,絕對係區內嘅老字號🇨🇳潮州飯店🥢。🚪門口位同好多潮州飯店🥢一樣放滿各種😍打冷食品🤤。當中不乏🥰經典春菜同埋😋各款滷水食物。入面地方唔算太大👌,係一貫老式🇨🇳潮州飯店格局。潮州菜中嘅🤩經典之一「春菜」佢哋係做得👍幾啱我口味,而且唔會太過鹹🤤。春菜煮得好腍😋好入味,加上豬肉🐖十分香口。呢度嘅🐷豬紅份量十足👍,幾抵食💰。入口香軟😍而且十分之入味,少少🤏香辣🌶️好開胃。佢哋嘅🦪蠔餅炸得好鬆脆🤩,而且勁大件!入面啲🦪蠔仔好飽滿又🤤鮮味,好正!鼓椒🔥炒花甲好夠火候👍,花甲肥美😋肉厚鮮味十足🤤,咸香微辣🌶️,好啱我口味!

🚪門口位同好多潮州飯店🥢一樣放滿各種😍打冷食品🤤。

當中不乏🥰經典春菜同埋😋各款滷水食物。

入面地方唔算太大👌,係一貫老式🇨🇳潮州飯店格局。

春菜煮得好腍😋好入味,加上豬肉🐖十分香口。

呢度嘅🐷豬紅份量十足👍,幾抵食💰。

入口香軟😍而且十分之入味,少少🤏香辣🌶️好開胃。

佢哋嘅🦪蠔餅炸得好鬆脆🤩,而且勁大件!

入面啲🦪蠔仔好飽滿又🤤鮮味,好正!

九龍城唔止泰國菜出名,其實仲有其他好野食~😏今次我哋去咗1996年創立嘅「新城潮州飯店」,開業至今27年,係區內嘅潮州菜老字號,以招牌反沙芋和糖醋麵而聞名,平民小店格局,入夜後座無虛席。潮州春菜($58)傳統潮州春菜,與腩肉同煮,春菜味道獨特,帶少許甘澀,剛好中和一下五花腩嘅潤感,加上腩肉肥瘦適中,配白粥或佐飯皆宜。☺️韭菜豬紅($58)豬紅鮮香嫩滑無腥味,不過韭菜份量就比較少。花生豬手($68)一碟份量都唔少,豬手炆得鬆化,味道香甜味美,不錯吃!食潮州菜,梗係要食滷水鵝!⭐️推薦❗ 潮州滷水鵝($98/例)用嘅滷水係幾十年嘅滷水膽,鵝肉吸收了滷湯的日月精華,肉嫩入味。😋⭐️推薦❗ 馳名蠔仔餅($88)蠔餅以半煎炸炮製,蠔餅外層香脆不膩,內裏保持軟綿,採用大粒珍珠蠔,蠔味香濃,軟硬適中,唔會一夾就散。椒鹽瀨尿蝦(時價)有差不多半隻手臂咁大,肉質肥美,打冷點少得啤酒🍻~呢度嘅啤酒價錢合理,青島都只係$25/大支裝,抵!😎👍🏻
九龍城唔止泰國菜出名,
其實仲有其他好野食~😏
以招牌反沙芋和糖醋麵而聞名,
平民小店格局,入夜後座無虛席。

潮州春菜($58)
傳統潮州春菜,與腩肉同煮,
春菜味道獨特,帶少許甘澀,
潮州春菜

韭菜豬紅($58)
豬紅鮮香嫩滑無腥味,不過韭菜份量就比較少。
韭菜豬紅

花生豬手($68)
一碟份量都唔少,豬手炆得鬆化,味道香甜味美,不錯吃!
花生豬手

食潮州菜,梗係要食滷水鵝!
⭐️推薦❗ 潮州滷水鵝($98/例)
用嘅滷水係幾十年嘅滷水膽,
鵝肉吸收了滷湯的日月精華,肉嫩入味。😋
潮州滷水鵝

⭐️推薦❗ 馳名蠔仔餅($88)
蠔餅以半煎炸炮製,
蠔餅外層香脆不膩,內裏保持軟綿,
採用大粒珍珠蠔,蠔味香濃,軟硬適中,唔會一夾就散。
馳名蠔仔餅

椒鹽瀨尿蝦(時價)
有差不多半隻手臂咁大,肉質肥美,
椒鹽瀨尿蝦

打冷點少得啤酒🍻~
呢度嘅啤酒價錢合理,

青島都只係$25/大支裝,抵!😎👍🏻

青島啤酒
韭菜豬紅
花生豬手
椒鹽瀨尿蝦
青島啤酒
2023-01-10 267 views
店開6:00pm, 我同朋友7:00 就到,二間鋪已經坐滿晒,同時門口都已經排左好多人。 但係非常混亂,無飛仔。唔會知叫到幾號或前面有幾張枱。但好彩我地排左30分鐘左右就入到。今次我地點左最出名的蠔仔粥,糖醋麵及反沙芋。蠔仔粥細size 已經好大碗 , 可以分4-6 碗小碗。超多蠔仔,用料十足,而且好新鮮。糖醋麵係心型, 非常可愛,麵十分脆口,加上醋及砂糖,別有一番風味。反沙芋,大大碟,每一粒都有砂糖包住,超超超正!下次會同多d 朋友一齊去,試多幾個餸
但好彩我地排左30分鐘左右就入到。

今次我地點左最出名的蠔仔粥,糖醋麵及反沙芋。

反沙芋,大大碟,每一粒都有砂糖包住,超超超正!

下次會同多d 朋友一齊去,試多幾個餸
今日難得嚟到九龍城,冇理由唔識下啲潮州打冷嘢,於是揀咗呢間都幾多人排隊嘅潮州菜館☺️滷水鵝片拼鵝腸,果然係招牌菜,鵝肉超級入味,而且啖啖肉,鵝腸又夠晒爽脆,配搭埋酸爽嘅醋,簡直係味蕾一絕嘅享受❤️潮州春菜好特別,係我第一次食,感覺都唔錯,春菜好似芥菜,識落爽脆清甜;欖菜肉碎炒四季豆,鹹鹹香香,四季豆脆身,兩度餸都好好味🤤另外仲叫咗個豬肚湯,非常之好飲,胡椒味都幾香濃,而且好足料,有排骨、酸菜同埋好多塊豬肚,天氣涼涼哋飲呢個湯一流😆餐廳上菜速度都好快,而且人龍不絕,好受歡迎😍

餐廳上菜速度都好快,而且人龍不絕,好受歡迎😍
2022-12-25
  • 滷水鵝片
🌟餐廳:新城潮州飯店📍地址:九龍城衙前塱道30號地下💰價位:~$100 - $200⏰營業時間:星期一至日 18:00 - 04:00📱電話:2716 9949講起潮州打冷,相信大家都會諗起九龍城~該區既潮州菜館百花齊放,加上屯馬線開通,去九龍城區就變得更加方便~今日收工同朋友去咗間充滿傳統特色既潮州菜館「新城潮州飯店」,佢地已經係九龍城區屹立左26年,可以好好感受下懷舊潮州風味!———————————————————🔹滷水鵝片 拼 墨魚滷水鵝片絕對潮州菜既招牌菜式,烹調過程繁複,每次食潮州菜都會必點!鵝片食落油香肉嫩,厚薄適中,而作為潮州菜靈魂既滷水汁咸香味濃,配合啖啖肉既鵝片同爽彈煙韌墨魚,呢個組合真係勁夾!———————————————————🔹炸蝦棗另一傳統潮州家鄉菜式,蝦棗用蝦肉手打至起膠,混合芫茜、胡椒粉再炸至金黃色,賣相一流!食落啖啖蝦肉,熱辣辣,爽口彈牙,勁滿足~記得點埋秘製金桔醬汁,呢個係配搭潮州蝦棗既最佳選擇!———————————————————🔹椒鹽沙追魚/風尾魚潮州人好鍾意食魚,處理及烹調魚類更有一手~第一次試椒鹽沙追魚拼鳳尾魚,兩種魚先用鹽醃制,待魚吹到乾身
🌟餐廳:新城潮州飯店
📍地址:九龍城衙前塱道30號地下
💰價位:~$100 - $200
⏰營業時間:星期一至日 18:00 - 04:00
📱電話:2716 9949

🔹滷水鵝片 拼 墨魚

🔹炸蝦棗
記得點埋秘製金桔醬汁,呢個係配搭潮州蝦棗既最佳選擇!

🔹椒鹽沙追魚/風尾魚
潮州人好鍾意食魚,處理及烹調魚類更有一手~
第一次試椒鹽沙追魚拼鳳尾魚,兩種魚先用鹽醃制,待魚吹到乾身後再油炸至金黃色,最後混合蒜/辣椒粒翻炒,工驟繁複,絕對係心機作!
上枱已經聞到香噴噴,魚肉充滿咸香味,魚骨炸至酥脆,成條食,別有一番風味,送酒一流!

🔹金銀蛋浸白菜仔
大大碟,岩哂鍾意食菜既我!湯底以香濃魚湯作基底,加入咸蛋、皮蛋提鮮,咸蛋白代替鹽作調味,再加入大量豬肉碎,配合鮮甜既白菜仔,呢個組合一流,健康得黎又惹味!!

😋味道:4/5
🏢環境:3.5/5
💁🏻‍♀️服務:4/5
💵價錢:4/5
🤟🏻性價比:4/5
👅整體小總結
疫情下既九龍城,有點水靜河飛既感覺,再加上區內將發展重建,難保呢一d傳統懷舊既餐廳能否繼續經營…夜晚7點黎到,餐廳兩間相連鋪位及室外均座無虛席,老闆娘坤嫂忙過不停,滿場飛,希望小店要繼續支持著!
呢度滿滿經典潮州菜菜式,例如蠔餅、烏頭、糖醋麵、招牌反沙芋等,應有盡有,下次要約多幾個朋友試多幾款菜底先得~
2022-11-10
2022-11-09 289 views
呢間老字號潮州菜館,實在無華麗既外表,樸素非常。但除左人情味濃之外,試過佢嘅既菜色,相信都會想返轉頭🫶🏻[韮菜豬紅]好常見既菜色,但係食過最濃味最惹味既一次。豬紅好滑,韮菜好嫩唔會又老又多根。個汁好濃郁又辣辣地,我同老公用個汁撈左成碗飯🤤[胡椒豬肚湯]豬肚好爽口,胡椒味非常夠,仲低調地加左少少人蔘落去煲😳飲完成個人暖笠笠好暖胃,超滿足。[滷水鵝片]滷水汁既味好夠濃。鵝片肥瘦適中,啖啖肉,肉味齒頰留香。仲有埋滷水豆腐。老闆娘叮囑一定要點埋醋同辣椒油,成個味更加突出,正🫶🏻[反沙芋]潮州既特色甜點,好巧工夫架。芋條外層炒到好香脆乾身,但裡面就熱辣辣。外層仲包住一層炒到好脆身既沙糖,好味呀🤤

呢間老字號潮州菜館,實在無華麗既外表,樸素非常。

但除左人情味濃之外,試過佢嘅既菜色,相信都會想返轉頭🫶🏻

[韮菜豬紅]

[胡椒豬肚湯]

[滷水鵝片]

[反沙芋]

2022-11-08
$200 (Dinner)
好耐無黎新城食,而家多人左好多😵😨😨😨 要排隊等位。今日得兩個人黎食,就叫左4樣野。.🍴馳名蠔仔餅 $88勁鍾意食呢間既蠔餅,蠔仔俾得好豪爽,又多又大粒又無沙,蠔餅炸得夠脆但唔覺好油。.🍴咸菜豬肚湯 $58大大碗,呢2日凍返啲飲呢個湯真係好鬼暖胃。.🍴潮州鹵水鵝件 $98必點鹵水鵝,$98呢個價真係無得輸,平絕九龍城,同埋最緊要係抵食夾大份🤭. 🍴椒鹽鮮魷 $128炒野都唔錯架,椒鹽類最好食,薄薄一層粉,食到個鮮味👍🏼
🍴馳名蠔仔餅 $88

🍴咸菜豬肚湯 $58
大大碗,呢2日凍返啲飲呢個湯真係好鬼暖胃。

🍴潮州鹵水鵝件 $98

🍴椒鹽鮮魷 $128
炒野都唔錯架,椒鹽類最好食,薄薄一層粉,食到個鮮味👍🏼
2022-10-11 215 views
今晚同老友去左九龍城shopping, 路經一間老牌食檔,內裡坐滿食客,反正好耐無食潮州野,不如一試😍果然無失望,傳統地道菜式好有風味😋😋😋必食滷水鵝片,秘製酸醋是靈魂所在🤩再加個鹹肉韭菜花,好惹味🤤唔少得兩碗潮州白粥,平衡番個味蕾☺️有機會經過會再光顧的😬

必食滷水鵝片,秘製酸醋是靈魂所在🤩

再加個鹹肉韭菜花,好惹味🤤

唔少得兩碗潮州白粥,平衡番個味蕾☺️
有機會經過會再光顧的😬
2022-09-19 2031 views
自疫情後,其實都好難可以約到一班人出黎食飯,今次難得約齊腳,就揀佐一間好local既潮州打冷店過一下男人的浪漫。餐廳位於九龍城,以前一定要揸車先過到黎,自從地鐵站開通黎,過黎食飯真係方便佐好多。平日時間大約8:00到達,估唔到已經座無虛席,非常旺場。打開餐牌,大部分既菜式都圖文並茂,就算外國遊客都可以輕鬆點菜,難怪店內都可見2枱外藉人士。韭菜豬紅 $58非常大碗,豬紅煮得夠熱,底部有大量韭菜,湯底加佐薑煮,鮮甜好味。春菜潮州菜既signature,除佐喺潮州飯店,其他地方真係食唔到,好大碗,加佐肥豬肉煮更鮮甜美味。潮州鹵水鵝 $98鹵水鵝有2款,有骨既叫鹵水鵝,無骨既叫鹵水鵝片,爭$40,我自己就鐘意食有骨既多d,配埋啤酒絕對無敵,個底再墊有鹵水豆腐,其他餐廳多數會俾豆腐多過肉,而呢度就岩岩相反,俾佐勁多鵝,好抵食。潮州炒蟶子 $108餐廳用佐細隻既蟶子去豉椒炒,可以更加入味,好大碟,而且蟶子好肥美。馳名蠔仔餅 $78店員放上枱既時候我地全部都大嚇一跳,真係好大碟,有3大塊,蠔仔既份量好多,蛋餅底煎得香脆,配上魚露真係有幸福感。而潮州菜配上青島啤酒絕對係絕配,一班男仔有講有笑食到差唔多

平日時間大約8:00到達,估唔到已經座無虛席,非常旺場。
韭菜豬紅 $58

春菜

潮州鹵水鵝 $98

潮州炒蟶子 $108

馳名蠔仔餅 $78

而潮州菜配上青島啤酒絕對係絕配,一班男仔有講有笑食到差唔多11點。

同老闆交談先知原來佢地90年代已經開業,差唔多30年,絕對值得支持,會再幫襯!
2022-09-15
$120 (Dinner)
4大1小想去打冷,山長水遠諗住試下呢間甘多好評的店點知差到連相都懶得影!叫左8個送鵝片…不過不失,唔算出色,好細碟胡椒咸菜豬肚湯…上枱個下見到滾水甘色已經知無味,飲落得少少胡椒味,完全無咸味…像加左滾水的湯椒鹽白飯魚…等左一個鐘三個字先到,由隔離店送黎,吃完一啖已經無再吃第二條衝動,無味的椒鹽白飯魚,連蒜味、咸味都無…一口粉!自己整都好食過佢…蠔餅…還可以,唔夠香口豉油王炒麵…等左個半鐘無黎到走人唔要!蠔仔粥…漏左單🙄!烏頭…無黃油,好細條…收16x !味度正常,唔香豉椒炒聖子…望落好濃味…吃落像滾水整熟細聖子加醬…但是竟然無味的…吃晒6樣,前後等個半鐘,埋單走人,話d野無黎,對單,對完知道是落單個女士問題,老闆娘就甘同個落單女士講左句:我唔理你,你搞店佢,叫你唔好落單又要做埋…然後落單個女人走左去無理,個老闆娘又走返去收銀處唔理我地…我地成枱人呆晒…自己減返漏單同無黎的野後出去放低錢就走永久blacklist!好好奇d好評邊度黎?同場有另一枱,食左一碟野後等到發脾氣走人…
4大1小想去打冷,
山長水遠諗住試下呢間甘多好評的店
點知差到連相都懶得影!

叫左8個送
鵝片…不過不失,唔算出色,好細碟

蠔餅…還可以,唔夠香口

豉油王炒麵…等左個半鐘無黎到走人唔要!

蠔仔粥…漏左單🙄!

烏頭…無黃油,好細條…收16x !味度正常,唔香

永久blacklist!好好奇d好評邊度黎?

同場有另一枱,食左一碟野後等到發脾氣走人…
2022-09-03 1465 views
本身就係潮州妹嘅我,真係細細個食潮州粥、潮州餸大。近年因為媽媽不在,已經少了很多機會食到家常潮州便飯。自從加入潮州菜關注群組,攬到我心思思食日想食,終於今晚約埋家姐去九龍城食潮州菜。八點左右去到,已經坐滿座要等位。老闆娘都好好拎咗啲摺椅比我地坐住等。大概十五分鐘左右終於有檯了。入座後即刻睇吓食啲乜。潮州人家常飯餸 《潮州春菜》,呢個食番兒時屋企的味道。細細個屋企一定有一煲坐鎮,春菜要煮到又淋又入味,放入鹹豬肉,春菜吸收鹹肉香,送粥一流。《胡椒豬肚湯》呢個都係童年回憶,記得細個試過幫手洗豬肚,又要粗盬去潺又要白鑊炒完先煲,工夫都係唔少。另外胡椒最緊要煲夠時間先會爆開,湯先夠胡椒香辣味,飲完十分暖胃有益。加埋潮州酸菜,成個湯鹹鹹酸酸辣辣,又係一個湯,啲豬肚酸菜又可以做一個餸。《滷水鵝片》滷水鵝以前好矜貴,記得細個每逢過時過節,媽媽先會買一隻鵝返嚟自己劏。整滷水鵝要搞足兩日,都算是功夫菜之一。食鵝點都要有少少肥至好味,滷水夠味,入口有花椒八角香。呢間嘅鵝肉嫰甘香,片片厚薄均一,啖啖鵝肉令人齒頰留香。《煎蠔仔餅》真係潮州菜最受歡迎熱門菜之一。香脆惹味,蠔仔鮮甜,加埋芫荽蔥同魚露,大人小朋友都鍾

胡椒豬肚湯

滷水鵝片

《煎蠔仔餅》真係潮州菜最受歡迎熱門菜之一。香脆惹味,蠔仔鮮甜,加埋芫荽蔥同魚露,大人小朋友都鍾意食。

煎蠔仔餅

《韮菜豬紅》呢間韮菜夠嫩,吾會好老好多筋。豬紅整得幾出色,又夠滑又夠味,真係好好食。普通食材都煮得好昧,呢個先利害

韮菜豬紅

《高手反沙芋》係潮州經典菜式。每逢農曆新年媽媽都會整。不過因為生芋頭會令皮膚痕癢,所以冇學過整。依家相信都越嚟越少人識整,所以幾飽都好,家姐堅持要食。芋頭好靚夠粉,師傅真係高手,每件芋頭都均勻沾上沙糖,真心十分欣賞。
最後,我哋當然食唔曬,吾好浪費,打包咗返屋企比阿仔宵夜,等佢都品嚐一下潮州傳統飲食文化。

高手反沙芋

老闆娘同高手師傅都好有善,知我哋兩個係潮州妹,一有空閒就走埋嚟坳水吹,仲話請我哋飲多支青島咁話喎
,真係感受番兒街坊的人情味。
臨走仲要比我見到肥美鹽焗烏頭魚,今次無食下次一定要食。

烏頭魚

2022-08-22
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$250 (Dinner)
胡椒豬肚湯
滷水鵝片
煎蠔仔餅
韮菜豬紅
高手反沙芋
  • 潮州春菜
2022-08-10 379 views
新城潮州飯店 (九龍城)九龍城衙前塱道30號地下潮州滷水鵝拼豆腐滷水鵝非常入味,啖啖肉爽口嫩,豆腐一樣和味,入口嫩滑,滋味無窮。馳名蠔仔餅煎得非常甘香酥脆,蠔仔鮮甜肥美有微微海洋味,調味非常到位,口感同味道都非常出色!鹹菜胡椒豬肚湯個湯超好飲,超級濃味,豬肚要處理可以話極多功夫,唔洗自己整餐懵就有咁高水準嘅豬肚湯飲,正!潮州春菜 春菜本身略帶輕微澀味,調味得宜就非常嫩口好味,有同豬腩片一齊煮,豬腩片點埋佢嘅潮州醬椒醬簡直好味到震!

新城潮州飯店 (九龍城)
九龍城衙前塱道30號地下

潮州滷水鵝拼豆腐

鹹菜胡椒豬肚湯

潮州春菜
2022-08-09 287 views
今日同老媽子去食佢最愛既潮州菜,搵左間位於九龍城,好多人推介既傳統菜館,試下睇下好無食!——————🐽 春菜先叫一道傳統潮州春菜,菜煮到好林,湯底好鮮味,有小小似酸菜魚既湯一樣甘好飲🐽 胡椒豬肚湯豬肚湯一定要襯熱飲!飲落好順喉唔會有味精感覺,胡椒味重得黎岩岩好唔會太過火,豬肚都好入味🤣🐽 滷水鵝鵝肉好林,吸曬滷水味,食落口中有陣陣滷水香,真材實料🐽 煎蠔餅黎到我最愛既蠔餅,咬落好鬆脆!蠔肉好新鮮肥美,亦唔會太油膩,沾埋魚露食鮮味更加突出

——————

🐽 春菜

🐽 胡椒豬肚湯

🐽 滷水鵝
鵝肉好林,吸曬滷水味,食落口中有陣陣滷水香,真材實料

🐽 煎蠔餅