2020-02-28 1234 views
喜歡吃潮州菜的絕對要來這裏試一試! 吃過一次, 真心推介, 這裏的所有菜式也很地道和好吃😋。晚上來到的時候, 已經裝滿了人, 很熱鬧。蠔餅 - 我會推薦這個菜式~ 即叫即製, 外層超級香脆, 裏面的蠔仔分量多, 是地道的潮州菜式。豬肚湯 - 豬肚配鹹酸菜, 喝完感覺很暖胃, 胡椒分量剛剛好, 飲落令人開胃的。反沙芋 - 每條芋頭都被薄薄的白砂糖包著, 充滿芋頭香, 有外脆內軟的口感。金銀蛋浸時蔬 - 大大碟, 鹹蛋和皮蛋分量多, 我喜歡它切成粒, 大大粒, 更有口感, 時蔬很鮮甜。涼瓜肉鬆煎蛋 - 這個非常好吃, 超級推薦!! 我吃了半碟呢! 煎蛋裏面的涼瓜分量多, 又不苦, 煎蛋煎至微微焦脆, 充滿蛋香, 不會煎得過老。

蠔餅 - 我會推薦這個菜式

涼瓜肉鬆煎蛋 - 這個非常好吃, 超級推薦
2020-02-28
Type of Meal
Dinner
  • 反沙芋
  • 蠔餅
超有特色而且好食嘅潮州打冷🤩糖醋麵 $68好少食到糖醋麵!呢間嘅糖醋麵煎成心心呀❣️係招牌菜之一!好得意呀🧡個麵幾脆,不過如果再脆啲會更正🤣高手反沙芋都係一道好特別嘅菜式!比較少見到~出面有層砂糖,然後芋頭外脆內綿,入面好好食😍只係砂糖可以少啲,宜家甜咗少少🙈海蜇手撕雞 $88好吸引呢😍味道唔錯,好香麻油味~椒鹽炸蝦 $88蝦隻好新鮮,炒得惹味👍🏻潮州蠔仔粥 $58好多蠔仔!味道好清、芫荽味濃🤣個粥嘅米粒粒分明而且有好多!潮州鹵水鵝片 $118唔錯,幾好食😋鹹菜胡椒豬肚湯 $58足料,好飲呀🤤

超有特色而且好食嘅潮州打冷🤩
糖醋麵 $68

高手反沙芋

都係一道好特別嘅菜式!比較少見到~
海蜇手撕雞 $88

好吸引呢😍味道唔錯,好香麻油味~
椒鹽炸蝦 $88

蝦隻好新鮮,炒得惹味👍🏻
潮州蠔仔粥 $58

好多蠔仔!味道好清、芫荽味濃🤣個粥嘅米粒粒分明而且有好多!
潮州鹵水鵝片 $118

唔錯,幾好食😋
鹹菜胡椒豬肚湯 $58

足料,好飲呀🤤
2019-10-20 1395 views
同阿仔黎開九龍城搵野食,阿仔只喜愛食麵,我又想食少少,最緊要有魚,諗起潮州菜,但唔想去創發,上網搵到呢間啲人話幾正,決心去試下。其實呢間野啲野真係好食,又唔貴。不過最差既印象就係佢個椒鹽脆豆腐,佢水牌有分水豆腐同脆豆腐,應該叫得脆豆腐就係用滑豆腐細細粒,佢黎左呢個樣既不特止,仲話係咁既,我問佢水牌2種豆腐既分別,佢仲無啦啦找個油鹽水醬過黎,真搞笑佢個白飯魚冇乜用炒,好似淨係乾炸原條白飯魚咁,唔會食到成啖粉,幾好正常野佢係英倉黎,唔貴,肉質好食過普通倉魚好多,鐘意食魚既一定要叫心型兩面黃係佢地既主打,好香口,一定要嗌俾身邊人食代表心意下次要同蝦子餅黎試😍😍

椒鹽脆豆腐

椒鹽白飯魚

平扁四季豆

正常野
煎封䱽魚

潮州兩面黃

心型兩面黃係佢地既主打,好香口,一定要嗌俾身邊人食代表心意

下次要同蝦子餅黎試😍😍
  • 乾煎䱽魚
  • 兩面黃
2019-10-20 809 views
炒蜆食沙多過肉,蠔餅得粉唔見蠔,啲嘢攤到凍晒先周圍逐張枱問係邊個嗌,最離譜係埋單又亂計錢,一定計多冇計少,糾正佢會俾面色你睇,開口埋口話唔知唔知,俾人篤爆扮痴扮傻,衰過黑的,已幫襯超過十年,以後冇交易,拜拜
2019-10-20
2019-07-07 1340 views
呢間潮州菜味道好又抵食,唔介意店面舊左d,地面跣d,無咩service,只望食餐平民價高質潮州菜既,不防一試!必食推介:煎蠔餅,夠晒脆口熱氣😋。炒蜆,無沙勁惹味。心形雙面王,配埋糖醋一齊食,甜甜酸酸既脆麵餅,真係食到心花怒放🌹。炸大腸,又一超脆爆熱氣推介,真係要冒住喉嚨痛既風險試下佢,正!唔少得既當然係佢地既滷水鵝併豆腐,無食到唔好話俾人知你去左食潮州菜呀!如果唔會對芋頭過敏既,記得一早order定佢地既反沙芋,勁正既飯後甜品!

2019-06-26 1060 views
一班人最好不過就係去打冷,可以食到多ᗪ唔同既菜式星期五放工後一行6人就去試一試呢間位於九龍城抵食既潮州打冷,之前其實電視都有介紹過呢間潮州飯店,就係比蠔仔餅反沙芋糖醋麵吸引而來蠔仔餅,潮州鹵水鵝片~蠔仔餅煎得好香口,蠔仔都好大隻蒜香骨~炸到金黃色既蒜粒及排骨好香口鹵水小併椒鹽九肚魚~非常香口反沙芋~反沙芋唔係好多地方都食得到,脆脆白沙糖包住軟軟既芋頭又香又脆口真係好好食,而且份量都好多潮式糖醋伊麵~糖醋麵都唔係好多地方可以食得到形象整到心形🧡一樣,一上檯個個都電話食先炒通菜炒芥蘭仲有好多菜式都好想試,下次一定會再黎食
一班人最好不過就係去打冷,可以食到多ᗪ唔同既菜式
反沙芋
糖醋麵吸引而來

蠔仔餅,潮州鹵水鵝片~蠔仔餅煎得好香口,蠔仔都好大隻

蒜香骨~炸到金黃色既蒜粒及排骨好香口

鹵水小併

椒鹽九肚魚~非常香口

又香又脆口
真係好好食,而且份量都好多

潮式糖醋伊麵~糖醋麵都唔係好多地方可以食得到
形象整到心形🧡一樣
,一上檯個個都電話食先

炒通菜

炒芥蘭

仲有好多菜式都好想試,下次一定會再黎食
2019-05-31
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$130 (Dinner)
  • 反沙芋
  • 潮式糖醋伊麵
2019-04-13 3434 views
九龍城有不少潮州食店,甚麼檔次也有,每位八百元一頓飯,至四十元一客午餐也有。潮式飯菜,當以「打冷」等為傳統。以「打冷」而論,個人喜好是新成。來的人是街坊,令氣氛比較舒適,如果你明白我指的是甚麼氣氛。沒有太江湖的人物,沒有彼此鬥認叻的高談闊論,沒有看著門口自己非法停泊的車,卻在喝啤酒的司機。在新成,有親切的家庭式招待,絕不怠慢,是閑適。從前老闆娘親手煎蠔餅,現在也是老闆娘親手,只是不是原來的老闆娘,換代交棒了,但心德是有傳授的,一樣的美味。乾煎䱽魚連翅邊魚骨也脆的,但肉身又保持鬆軟,一流。滷水很有水準,當中是有香料的,那是對滷水的最基本要求。新成做得恰到好處,因為不是每個人也接受香料的,所以他們用的分量是輕量的。另方面,他們的炒粉麵也相當有水準,例如沙嗲牛肉炒河。潮州粥很夠熱,這很重要的,當吃了些肥鵝肥腸下肚之後,一口熱粥會令你不覺得膩。啤酒價錢是很合理的,他們最貴的青島啤酒大瓶裝也只廿四元。很愉快的一次晚餐經驗。

很愉快的一次晚餐經驗。
鵝件拼荳腐
鵝腸拼墨魚韮菜底
乾煎䱽魚
蠔餅
各式醬料
2019-04-12
$180 (Dinner)
鵝件拼荳腐
鵝腸拼墨魚韮菜底
蠔餅
各式醬料
2019-04-06 2222 views
黎九龍城成日唔係食泰國🇹🇭野就係牛肉包,今次就試下食下潮州野😋人多抗冷其實好開心,不過今日得兩支公,所以就只能揀兩三款。成日行過呢間見佢門口煎蠔餅好香,所以心思思想去食!今日終於恨到啦!地方就係舊啲,而且我地要坐到最入,隔離就係一大堆雜物同埋個生哂銹既舊雪櫃,的確感覺就麻麻。不過黎呢啲老舖就預左😂男友必點鵝🦆腸,腸係好肥美都洗得乾淨,如果有啲豆腐墊一墊底會更好。唯一可惜係個鹵水汁淡左啲好食!煎🍳得好香,蠔、蛋🥚粉既比例好好,比起泰式既其實分別唔大,呢個有啲蔥花香,多啲麵粉,蠔都夠多同香!兩個人輕易食哂呢個份量!因為見一碗就45蚊,一窩就75🍲咁梗係叫一窩⋯點知大到咁!🙊😅足料大份,但真係唔哂、我地每人食左三碗都仲有一半😣😂蠔仔都係足料,最重要係佢落唔少大地魚,夠香!亦都有好多塊大大塊既冬菇,飽肚又好食!只要忍到地方舊啲唔係好fancy既話,呢間新城都值得食🤗😋

鹵水鵝腸

蠔仔粥

只要忍到地方舊啲唔係好fancy既話,呢間新城都值得食🤗😋
2019-04-05
$120 (Dinner)
鹵水鵝腸
2018-10-18 2486 views
今晚食宵夜,黎左九龍城尼間「新城潮洲飯店」食潮洲菜。好記得幾年前住九龍城既時候,自己一個人黎食蠔仔粥的往日風情。今日,叫左三碟菜。豆醬汁烏頭,蠔仔粥,腐乳炒通菜。豆醬汁烏頭好正宗,睇到烏頭條尾就知啦。條烏頭肉滑,有淡淡的檸檬味。好特別,好野味。推薦! 必食!另外,佢既蠔仔粥都好出名。必食的蠔仔粥,足料!仲有個腐乳炒通菜好大碟,都係$50。成餐的食物都好滿意好滿足!仲有店內的人情味不是間間都有嫁。。。
另外,佢既蠔仔粥都好出名。必食的蠔仔粥,足料!
仲有個腐乳炒通菜好大碟,都係$50。
豆醬汁烏頭
豆醬汁烏頭
  • 豆醬烏頭
2018-07-29 1874 views
落住大雨嚟到九龍城搵地方食晚餐,見到呢間潮州菜館冇乜人幫襯,儘管如此都決定走入嚟試吓,疑似老闆娘走嚟招呼我地,好好介紹菜式又健談,係咁同我地傾計,因為只有兩個人唔敢叫咁多餸,叫了炸雙棗(蝦棗、蟹棗),蠔仔粥,韭菜蜆仔肉,蠔餅。全部都好重口味,不過全部都好好食。韭菜蜆仔肉放落去蠔仔粥度,勁足料變得超有口感,蠔餅同炸雙棗都整得非常脆口,尤其蟹 棗勁好食,咬落去有蟹肉絲的。最後埋單時,老闆娘又同我地傾計,叫我地記得再嚟,仲收平我地幾蚊,哈哈

2018-03-13 1798 views
出九龍城揾食 1個人嘅午飯 都好多選擇諗吓"方榮記"$30 碟頭炒粉麵飯熱茶任飲”再諗食”魚旦粉" 依家要$35 都唔飽仲有黃明記 每況愈下越食越差……决定再食"新城”…… 之前食過3餸飯 印象好好 再食就唔係咁正飯餸菜多少份量 按老闆娘心意 ……今次去食 老闆娘好急好趕時間咁點菜稍一猶豫 即刻不停催促 要咩要咩……見小妹女人仔 份量全部縮細 (睇倒隔離比較)其實平時好親民 唔夠飯可以叫大飯嘅3餸飯 + 例湯+ 熱菜蜜 $34 價錢經濟菜脯炒蛋2片~細細塊 炒得香 切雞3件 ~ 但微波爐叮過就嚡拾拾肉碎炒茄子~ 大油膩過晒火 軟綿綿 偏甜(放棄)白飯~ 細碗 夠熱 軟熟嘅 例湯~ 唔係老火靚湯 白蘿蔔清水味湯唔夠餸 蘿蔔都變成主角
出九龍城揾食 1個人嘅午飯 都好多選擇

諗吓"方榮記"$30 碟頭炒粉麵飯熱茶任飲”
再諗食”魚旦粉" 依家要$35 都唔飽
仲有黃明記 每況愈下越食越差……

决定再食"新城”……
之前食過3餸飯 印象好好 再食就唔係咁正
飯餸菜多少份量 按老闆娘心意 ……

今次去食 老闆娘好急好趕時間咁
點菜稍一猶豫 即刻不停催促 要咩要咩……
見小妹女人仔 份量全部縮細 (睇倒隔離比較)
其實平時好親民 唔夠飯可以叫大飯嘅

3餸飯 + 例湯+ 熱菜蜜 $34 價錢經濟
菜脯炒蛋2片~細細塊 炒得香
切雞3件 ~ 但微波爐叮過就嚡拾拾
肉碎炒茄子~ 大油膩過晒火 軟綿綿 偏甜(放棄)
白飯~ 細碗 夠熱 軟熟嘅
例湯~ 唔係老火靚湯 白蘿蔔清水味湯
唔夠餸 蘿蔔都變成主角

3餸飯+湯+熱菜蜜
2018-03-01
$34 (Lunch)
2018-02-05 2082 views
同女友專登揸車去九龍城買芋圓,咁買完都成8點啦!咁橫掂都好好彩咁樣泊到個兩個鍾錶位,咁不如就係度食埋啦!咁九龍城就好出名食泰國野啦!但係女友就話唔想食wor!於是我腦袋一唸,就唸到e間正正潮州菜啦!咀佢都話ok啦!咁就gogogo啦!去到啦!好好彩剛剛有個卡位仔,但係都有d迫,唔緊要啦!e度都唔係食環境,咁我地就點餸食啦,其實我地心裡面都已經有想食嘅菜式啦,都唔洗點樣唸呀!首先黎嘅係蠔仔粥,本身就唸住叫一碗呀!但呀姐姐就話一窩抵食好多,無記錯都係多二三十蚊,咁窩粥就非常非常足料,裏面好多蠔仔,另外重有冬菇,有烘左嘅大地魚乾,肉碎,重有d香菜等等,湯味鮮甜及惹味,真係令人一試難忘 ,你每一啖食落去都會食度有料,而且佢就唔會話咸,食落去果d係鮮味黎呀!正呀!好!到第二道菜啦,鹵水鵝片啦!鹵水鵝片係用左胸肉部分,大大塊同啖啖肉,好正呀!我女友大讚肉質腍,滷得入味,而最正係隻鵝大得黎係唔肥呀!出去食燒味就最怕食左d肥嘅家禽,果d肥膏食落去都唔知要跑返幾多個圈呀!而佢果d鹵水汁就真係堅無得輸呀!煮好左出黎都陣陣香味,再配埋下面果d鹵水豆腐,又香又滑,真係唔只用黎墊底咁簡單呀!我相信舊豆腐呀師傅都

好!到第二道菜啦,鹵水鵝片啦!鹵水鵝片係用左胸肉部分,大大塊同啖啖肉,好正呀!我女友大讚肉質腍,滷得入味,而最正係隻鵝大得黎係唔肥呀!出去食燒味就最怕食左d肥嘅家禽,果d肥膏食落去都唔知要跑返幾多個圈呀!而佢果d鹵水汁就真係堅無得輸呀!煮好左出黎都陣陣香味,再配埋下面果d鹵水豆腐,又香又滑,真係唔只用黎墊底咁簡單呀!我相信舊豆腐呀師傅都真係落足心機呀!

好啦!到拼盤出場啦!食材就非常之豐富,出面食果d拼盤就只可以選擇兩個或者三個併,但係e道就可以大雜併,有生腸,墨魚,紅腸,大腸同鵝腸等,同一個鹵水汁出黎嘅產品,同個鹵水鵝一樣,一樣都係咁入味,咁好食,特別推介係d大腸,炆到好林,好入味,唔臭,師傅們就真係好利害呀!

最後一個菜式係咸肉炒椰菜花,我真係未食過咁好味嘅椰菜花呀!非常入味,咸肉果d香味完完全全出晒黎,入晒去d椰菜花度,而且師傅嘅調味剛剛好,好出色,遺憾嘅係我揸車無得飲啤酒,我一定會再黎呀!
2018-01-20 500 views
之前難得朋友揸車出黎所以我地就搵左d平時唔會去ge地方食飯黎到九龍城 唔係搵d好出名ge泰國餐而係呢間茶餐廳招牌都甩甩地色好有舊色餐飲ge味道😂😂😂好似大牌擋咁 人多黎係唔錯ge選擇👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻香煎紅衫魚 我覺得似炸多d 一d都唔乾 仲係嫩ga我相信係高溫煎 鎖住左肉汁 所以仲保持左外脆內軟ge口感重口味 豬大腸一d都唔騷 煮得好淋D醬汁夠入味 係好有令人食完又想再食不過提提大家 內藏有大高膽固醇 唔建議大家食太多一星期幾舊仔好啦 幾好食都係咁話椒鹽九肚魚 又係另一完美展現外脆內軟ge菜式油溫控制得好好 唔會話太高溫搞到出面太lon 入面唔熟又唔會太低 令菜冇左外脆內軟👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻潮式蠔餅!!係少之有少ge餐廳有ge因為蠔仔真係好難handle 又要洗得乾淨又要保持到蠔ge嫩口之餘仲要唔有腥味真係好難但呢度做到晒 呢個蠔餅唔多粉蠔同粉係73比例 perfect 每一細口都有蠔食食大牌擋又點少得叫一個煲食魚香茄子唔會死咸 送飯一流👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
之前難得朋友揸車出黎

食大牌擋又點少得叫一個煲食
魚香茄子
唔會死咸 送飯一流👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

2017-11-07 1973 views
星期日放假唔洗湊仔,緊係約朋友食飯聚吓啦😊大家都諗住近近地就選擇九龍城食飯,星期六晚食完泰國菜,咁星期日晚就【打冷】真係唔好睇少我地兩個女人仔,都點左好多野食,總共有7樣,又係食7咁食😂狗菜豬紅~呢個太多油,豬紅多過狗菜😌老水鵝片~人間美味!其他地方食鵝片通常都係用花生墊底,呢度用菜😍鹽焗烏頭~係魚我都鐘意食😍不過我就唔鐘意點果個咸醬,再唔係點魚露/辣椒油🌶️都好味道脆口蠔餅~其實現時好多蠔餅都已經唔係用香煎,係大火炸!因為夠快嘛!不過蠔餅都多蠔,而且香口,但一定要趁熱食😋蒜蓉芥蘭~唔多油,唔太咸👍而且份量夠晒多!幸好女人都係鐘意食菜,慢慢食都食得晒既糖醋麵~呢個值得推薦😍因為真係好好食!不過我明明講左要雙面黃,到上枱時都只係單面黃,可能廚房太忙啦!仲有呀!個麵餅整到成個心型咁,真係吹漲🤣反沙芋~呢個潮州特色小食,我唔嗜甜點都覺得幾好食,可惜當晚實在太飽了!呢個反沙芋食左一兩舊,就將佢打包歸家⋯⋯以前舊同事係潮州人,佢耐不耐都會整反沙芋比我食,但佢就唔係一舊舊,而係一片片咁,我反而覺得咁樣更加好食,薄薄地又易入口兩個人由7:30pm食到12:30,食足5個鐘,真係好犀利,同埋坐街邊有樣好

狗菜豬紅~呢個太多油,豬紅多過狗菜😌

兩個人由7:30pm食到12:30,食足5個鐘,真係好犀利,同埋坐街邊有樣好,可以坐響到食煙😎當晚隔離枱仲請我地飲左枝大啤🤗

韮菜豬紅
鹽焗烏頭
蒜蓉芥蘭
糖醋麵
2017-09-02 1481 views
逢星期四都會同老豆一家出街吃飯,今天老豆話要到九龍城吃潮州菜,就去新城是老店,環境比較逼夾和舊,但餸菜好味,有好多人光顧的蠔仔粥:蠔仔勁多加埋肉碎,冬菇好鮮甜美味,不小心吃了幾碗蠔餅:炸得香脆酥,蠔仔不會太細,味道調教得恰當好味滷水鵝:香醇味濃的滷水,鵝肥美,伴底的滷水豆腐也夠晒味,還叫了紅腸墨魚,紅腸不會在凍肉舖買的有玫瑰味的,怪怪。是香的。墨魚爽脆蒜香骨:肉香撲鼻,易咬,不炸到硬實實也有好香蒜味,一般炒菜也很出色
蠔仔粥:蠔仔勁多加埋肉碎,冬菇好鮮甜美味,不小心吃了幾碗
蠔餅:炸得香脆酥,蠔仔不會太細,味道調教得恰當好味
蒜香骨:肉香撲鼻,易咬,不炸到硬實實
也有好香蒜味,一般炒菜也很出色
  • 蠔仔粥