2019-04-28 378 views
好耐無同大學同學聚下舊啦! 平時食得多西餐 所以今次想食下中菜🙈感覺warm d 傾計都開心啲☺黎左旺角靚煲皇小菜坊,靚湯又有小菜,今晚一定食得好開心黎到都算多人,好多人都係點小菜,依度既小菜好靚,好似酒店出品咁乾煸欖菜肉鬆四季豆, 黎到緊係要點餐廳特色小炒,依個四季豆有濃濃的香味,入口又不油膩,配啤酒應該更正更爽。火焰霸王豬手煲亦是清新之選,豬手本身都好有肉味,湯底的辣味提鮮不少,入口厚身多肉,很爽口,而菜心仔翠綠。苦盡甘來,湯頭鮮甜,消熱解毒,吃小菜後來一個也不錯蝦滑個賣相好靚,好似一條雪條咁,好得意,放落湯底度,吸曬湯既甜味,味道唔錯
好耐無同大學同學聚下舊啦!
平時食得多西餐 所以今次想食下中菜🙈
感覺warm d 傾計都開心啲☺

黎左旺角靚煲皇小菜坊,靚湯又有小菜,今晚一定食得好開心

苦盡甘來,湯頭鮮甜,消熱解毒,吃小菜後來一個也不錯

2019-04-23 332 views
半夜收工去到旺角,肚餓點好,好彩搵到靚煲皇、最難得半夜三點多鐘仲有小菜、睇過參牌多款精選菜色都好吸引,但一個人可以又唔可以食得太多,最後廚房大佬施師傅介紹了兩個小菜洋蔥霸王雞同金湯四寶蔬!果然好味道!雞唔止香滑味道剛剛好!四寶蔬菜用的原來是南瓜湯!難怪鲜甜美味,最後我還開支紅酒來餸菜,哇哇做了一整天收工真係食番餐好係非常relax 👍😋😋
2019-04-12
  • 靚煲皇
  • 手切肥牛
  • 口水雞
  • 泰式蝦球
2019-04-21 328 views
靚煲皇不只是吃火鍋,原來它也有小菜,昨晚去吃宵夜,簡直很有驚喜👍👍👍我們叫左#火焰霸王豬手#鬼馬炒安格斯牛肉#梅鮮子愛上小鮮肉#香辣銀紙串串蝦#大汗手抓羊肉全部都好好吃,仲有好多其他特色小菜,下星期再去食😋😋😋師傅手勢真是👍👍👍估不到這間小店有可做到這些特色小菜😁
我們叫左
#火焰霸王豬手
#鬼馬炒安格斯牛肉
#梅鮮子愛上小鮮肉
#香辣銀紙串串蝦
#大汗手抓羊肉
2019-04-20
  • 火焰霸王豬手
收工之後已經係夜晚九點,成班同事,又想食火鍋又想食小菜,但係已經係宵夜時段,好難滿足兩個要求,睇到呢個食評之後,結果我哋一共三個人就即刻去試試,先上開胃小食,酸薑皮蛋,可以開胃先,一個火鍋豬手辣子煲,服務員很快就上了黑色的平底煲,潑上濃郁的天津玫瑰露,隨即點上火,火焰🔥紅紅充滿成個煲裏面,結果麻辣香味同豬手嘅香味即刻充滿成張枱,好肚餓嘅我哋,都未諗住點其他菜就馬上,一人夾一隻豬手你食啦!豬手整得好琳,一啲都唔靭,一啖就可以將骨同肉分開,淡淡漂香嘅麻辣汁,令到我哋食個不停,另外買香味充滿我哋嘴唇,另外我哋還點左一個小菜,名稱好特別,叫做#梅仙子遇上小鮮肉,原來係用冰花梅漿,同豬冧肉炸成的球,炒埋一齊,甜甜酸酸的味道,😋有啲似咕嚕肉,但係比咕嚕肉清新同唔油膩,而且仍然保持爽脆感覺,真係識得試吓👍🏼👍🏼,另外在叫咗個 #皇朝醬炒安格斯肥牛 充滿濃郁牛香味,加上洋蔥,青椒,芹菜和馬蹄等,唔會食到過分肥油嘅感覺!跟住朋友想打邊爐,就加咗些少湯落個豬手煲,食法早啲食麻辣雞煲咁,朋友帶了個八吋蟹柳棒,和一些普通的新鮮蔬菜🥬和午餐肉,結果今晚大家都食到大家想食嘅料理菜式!大家都非常滿足!
火焰辣子麻辣豬手煲
梅仙子愛上小鮮肉
皇朝醬炒安格斯肥牛
八吋神仙蟹柳棒
2019-04-20 202 views
之前清明節無去拜山,我地閒日拜會方便D,拜完之後落旺角食飯,今晚決定帶著媽媽來到旺角一家餐廳,來享受一下小菜~來到這裡,必點的一定是這裡的招牌之一,火焰霸王豬手煲,感覺可以用“驚為天人”來形容,絕對不誇張。豬手吃起來,外層有膠質,味道香而不膩,而且非常軟嫩。沒有令我失望,連嘴刁的媽媽也一塊接一塊的吃,哈哈。金湯珍菌浸四寶蔬, 餐廳已經細心的把食物好,入口甜、鮮,而且頗有咬口,作為主菜的確是個好選擇。這道菜是今晚其中一個亮點呢。這道菜非常講究烹調火候,而且極考廚師工夫。無論是配飯還是只當菜吃,都是一流的選擇。薑蔥炒蟹,蟹肉好有鮮味,同埋好大隻,價錢唔貴,依個抵食乾煸欖菜肉鬆四季豆,媽媽超愛這款菜,是一道非常開胃的主食呢。四季豆完全吸收了濃味,吃起來非常鮮甜,最後我們是連這個也完全吃光光哦。總的來說,服務非常貼心,而且食物是水準之作,下次還是會帶媽媽再來享受享受。

薑蔥炒蟹,蟹肉好有鮮味,同埋好大隻,價錢唔貴,依個抵食

Type of Meal
Dinner
2019-04-19 140 views
以為靚煲皇淨係打邊爐咁你就錯喇, 之前試過佢嘅打邊爐絕對一流 ,估唔到小菜都完全冇失望 。今日訂左,黎到真係幾多人,好早有訂位姐食物選擇都幾多,好多小菜,夏天食岩曬前菜我哋叫咗乾煸欖菜肉鬆四季豆,金湯珍菌浸四寶蔬, 雖然比較少食蔬菜類小菜,但係真係好好食,好爽口 ,簡直一試愛上 。主菜係火焰霸王豬手煲,呢個真係必叫, 因為個豬手好厚身,食落去煙煙韌韌, 感覺啖啖骨膠原 , 啱曬女性朋友食 。仲有好多菇 ,成個餸炆得好入味 。干鍋洋蔥胡椒蝦又係要激讚, 佢嘅蝦好新鮮好爽口 ,完全食唔到有腥味。腰果辣子格格肉又好好味 ,出面炸到好脆入面好嫩滑, 個汁又啱啱好唔會太辣。秘製啫啫三蔥大魚頭煲, 好足料,淨係食魚頭都抵,又香又脆,魚肉都新鮮棒打牛魔王,牛舌好新鮮,入口都好有口感薑蔥炒蟹,新鮮蟹肉由大廚處理,味道鮮甜多肉,海鮮迷必吃價錢唔太貴,下次會再來

今日訂左,黎到真係幾多人,好早有訂位姐
食物選擇都幾多,好多小菜,夏天食岩曬

棒打牛魔王,牛舌好新鮮,入口都好有口感

薑蔥炒蟹,新鮮蟹肉由大廚處理,味道鮮甜多肉,海鮮迷必吃

價錢唔太貴,下次會再來
2019-04-16 97 views
好耐都冇黎靚煲皇呢邊食嘢啦,今日朋友生日諗住過嚟呢邊試吓新野因為網上面見到靚煲皇而家出咗私房菜,原本佢嘅小炒都好好味,咁梗係過嚟試吓私房菜啦,叫咗個小炒王食,小炒王鑊氣夠晒食落一啲都唔油膩,大蝦米香口脆口,配上韭菜韭菜一點咋也沒有,腰果炸得剛剛好,每食一啖送一口啤酒同朋友吹下水一流。炒芥蘭花,芥蘭佢切到好似一對對花咁樣,所以食落去每個位置都包含晒蒜蓉味,原來可以咁樣做法,令到味道每一處都有。下次一定再嚟食過。
下次一定再嚟食過。
2019-04-16 79 views
呢兩日天氣開始有啲轉涼,諗住同班朋友再嚟烚吓烚吓,點知侍應介紹咗佢哋新出嘅私房菜,叫我地帶返幾味嚟試吓,咁我哋就帶咗個錫紙包蝦,一上枱錫紙包到實一實,一打開成陣味攻晒出嚟,爆得好香嘅蒜頭加辣椒,睇上去紅卜卜咁樣好似好辣,但其實食落去都不算,因為我不太食辣,但是吃上口還能接受到,不過真係好香,蝦肉超彈牙爽口,令到蝦味更加濃郁,如果覺得不夠辣,或者夠味,可以再點返原本佢嘅醬汁,食落口更加重香蒜味,但我不能食太多因為很辣
2019-04-15 88 views
千年老友搵地方吹水聚聚,要有電視睇,要有好野食,要抵食,仲要有地方俾我地「BleiBahLa」吹水。老友推介落旺角「靚煲皇」,係旺角地鐵朗豪坊直踩就到,啱哂我呢啲路盲港島人。今餐老友聚聚,點左精算小菜俾我地可以齊飲酒作樂家鄉欖角一口骨秘製啫啫三蔥大魚頭煲腰果辣子格格肉唔係普通既肉品 ,風味無窮。呢個入口香脆同辣辣地,配清涼啤酒簡直一流。綿綿粟米羹配上彈牙花膠⋯ 爽口金湯珍菌浸四寶蔬,堅係夠鮮味,食完有種去膩感。最重要無腥味味!呢個好考師父功力又要做得靚又要好味道!有舊式粵功夫菜功力! 火焰霸王豬手煲豬手好嫩口多汁,「啖啖肉、小鮮肉」,大廚仲會出黎表演點火,好似酒店食飯咁,但價錢平好多干鍋洋蔥胡椒蝦從未試咁多脆蝦,連穀咬都得,口感爽脆,蔥爆惹味最後以一個鮮甜湯底,再配蝦滑結束 環境地方唔算大,但一應俱齊,有WiFi, 每張枱配有多個USB插頭,仲有兩陪大電視surround sound , 睇波一流!
今餐老友聚聚,點左精算小菜俾我地可以齊飲酒作樂

家鄉欖角一口骨
秘製啫啫三蔥大魚頭煲

腰果辣子格格肉
唔係普通既肉品 ,風味無窮。
呢個入口香脆同辣辣地,配清涼啤酒簡直一流。

綿綿粟米羹配上彈牙花膠⋯ 爽口

火焰霸王豬手煲

干鍋洋蔥胡椒蝦
從未試咁多脆蝦,連穀咬都得,口感爽脆,蔥爆惹味

最後以一個鮮甜湯底,再配蝦滑結束

2019-04-13 191 views
今晚同爸爸撐枱腳,去左旺角靚煲皇,依度除左專門吃火鍋,其實小菜都唔錯,想不到也帶來一點驚喜。-靚煲皇提供的菜式也不少,而且價錢實惠。🔹金湯珍菌浸四寶蔬鮮濃的金湯配上鮮菌同時蔬,入口味道濃郁,賣相都好靚。🔹秘製啫啫三蔥大魚頭煲跟著是香味十足的魚頭煲,魚頭煮得合宜,十分香口,師傅手藝高,把魚頭做得入味,入口非常惹味。🔹棒打牛魔王其實是牛舌來的,牛味香濃,感覺唔肥膩,連配菜一齊食口感幾好,食得好健康。🔹腰果辣子格格肉我同爸爸都搶住食,因為格格肉好香好脆,但又係做得唔油膩,味道唔會太咸,好香肉味,有辣香,但又唔會好辣,鍾意姚肉同食辣既人一定要試試-店員服務好好,不停加茶,每款食物份量都幾多,價錢又唔貴,賣相仲好精緻 豐富的晚餐,食得很滿足。
靚煲皇提供的菜式也不少,而且價錢實惠。
🔹金湯珍菌浸四寶蔬
鮮濃的金湯配上鮮菌同時蔬,入口味道濃郁,賣相都好靚。
🔹秘製啫啫三蔥大魚頭煲
🔹棒打牛魔王
🔹腰果辣子格格肉
豐富的晚餐,食得很滿足。
Type of Meal
Dinner
2019-04-11 156 views
最近岩岩放大假,梗係要外出搵食啦!天氣熱左,想食下小菜,開胃又開心今日黎左靚煲皇小菜坊,佢地D小菜好似幾正,一於試下先😄🤣同人二人,食小菜要有次序,要由淡味到濃味,否則一早放食濃味小菜,會破壞左其他既味道,每個師傅都有自己既祕製方法,呢間幾好味,聽聞係酒店級大廚,值得一試!乾煸欖菜肉鬆四季豆,煮得好真係難 ,要比例啱啱好否則肉鬆味就會過濃 搶左四季豆嘅味道🤭呢度嘅四季豆做得非常出色 沾滿左肉鬆,入口味道唔錯, 真係忍唔住食左好多干鍋洋蔥胡椒蝦, 一上枱見到 立即嗌左碗白飯🍚 因為聞到超香紅胡椒蝦嘅味道, 一定要送飯呀🤩胡椒蝦好入味,咬落去好脆火焰霸王豬手煲,必點之選,師傅會有表演點火,好似係酒店食緊晚餐呀.豬手好厚肉呀 滿滿嘅骨膠原喔💓炆得好入味 本身好少食豬手 今次都食左唔少呀,好香好正家鄉欖角一口骨, 夏日炎炎,食D香口野一流喔👍🏻入口好香好濃 ,超正呀價錢唔算貴,不過計返我地深夜出沒,有位泊車,有個空曠地方放縱一下,都可以再試!我地坐室內,氣氛唔錯,室外就好似兒時大排擋咁,好有風味。食物都算新鮮。我最欣賞係呢個餐具座,方便,又明顯,咁都用錯公筷的話,就抵打😁
今日黎左靚煲皇小菜坊,佢地D小菜好似幾正,一於試下先😄🤣
乾煸欖菜肉鬆四季豆,煮得好真係難 ,要比例啱啱好
否則肉鬆味就會過濃 搶左四季豆嘅味道🤭

呢度嘅四季豆做得非常出色
沾滿左肉鬆,入口味道唔錯, 真係忍唔住食左好多

干鍋洋蔥胡椒蝦, 一上枱見到 立即嗌左碗白飯🍚
因為聞到超香紅胡椒蝦嘅味道, 一定要送飯呀🤩
胡椒蝦好入味,咬落去好脆

豬手好厚肉呀 滿滿嘅骨膠原喔💓
炆得好入味 本身好少食豬手 今次都食左唔少呀,好香好正

家鄉欖角一口骨, 夏日炎炎,食D香口野一流喔👍🏻
入口好香好濃 ,超正呀

2019-04-10 103 views
今日約咗朋友一齊嚟到骨煲皇,原本都諗住係食啲骨煲或者食吓火鍋,點知侍應推介比我地試吓佢哋新出嘅小菜,咁我哋叫咗兩款嚟試吓,帶咗其中一款小菜薑汁黑蒜炒芥蘭花,聽個名已經覺得好健康,黑蒜比白蒜更加有健康價值有藥用價值,吃落看落味道都比較香濃,而家再配上芥蘭,大懶似得就像花一樣,令到每一條芥蘭都很入味吃下每一啖都有黑蒜的味道,再配上芥蘭爽脆少爺咕嚕肉咕嚕肉很多地方都會有,但不是每一個地方都做得好味,咕嚕肉最緊要吃上口外皮要脆口,才算好味,少爺咕嚕就做到這個效果,皮脆脆口,肉質軟多汁,酸酸甜甜,

少爺咕嚕肉
2019-04-10 94 views
骨煲皇一向都是火鍋為名,好像這種天氣吃火鍋真有點吃不消,但估唔到而家佢推出左新式小菜,另加私房菜,小菜花款不多,但都是最主要的小炒美味的食物,今日我地叫左個秘製小炒皇,呢個系侍應推介要吃的,甘更系要番一碟試下,一上台已經好香,炒得好夠鑊氣,不太油膩,配上蝦米韭菜香口,腰果又香濃,微微辣,這個組合配在一起再加上啤酒簡直一流。成都口水雞,香麻麻子比較重,吃上口麻麻的辣辣的,雞肉嫩滑,不太鞋口,不會乾爭爭的,雞皮超滑。
2019-04-09 116 views
又係時候成班老友去聚會啦,天氣時冷時熱,大家一齊去烚下烚下,一路打邊爐一路傾計,正!朋友揀咗依間火鍋店,佢話以前去過都唔錯,又無時間限制,可以慢慢食、慢慢傾。我地叫左胡椒肚雞煲好夠味,配料好多,店主仲好細心話首先要嘗一嚐個湯先。其他食物都唔錯,牛肉都好有鮮味。另外佢地既小菜都唔差,特別豬大腸係自家製的,食落好脆好爽口,好好味。黃金炸蝦又係好好食,感覺上依度既小菜唔比火鍋差,夏天熱返都可以黎食小菜。整體食物唔錯,價錢又公道,大家話又多個聚腳地啦。

整體食物唔錯,價錢又公道,大家話又多個聚腳地啦。
2019-04-08 205 views
今晚又要返半日,人都悶埋.所以放工約左朋友去旺角靚煲皇食個飯傾下計一入到去店員已經俾左一大樽茶我地,飲住茶睇下食咩先食住花生醫下肚先今日點左五指毛桃雞湯,依個湯味道鮮甜,即使依家熱返都好岩打邊爐入面好足料,好多紅豆同五指毛桃,個湯底係真材實料另外叫左炸雞軟骨,外面都好脆口,入面暖暖的唔錯豬紅,黃沙豬--同樣淥一陣就食,個口感,味道都同其他食物唔同,可以有多一個選擇響鈴--即炸出黎,出到黎仲熱既,好脆下,淥一陣就食,好正D餃都幾新鮮,食落係唔會好多粉既感覺,NICE午餐肉好香,好耐無食,所以貪得意叫下栗米好甜好多汁,配埋個湯仲好食野菜菜籃--新鮮蔬菜,食左咁多肉都要食下菜先得喇

一入到去店員已經俾左一大樽茶我地,飲住茶睇下食咩先

食住花生醫下肚先

入面好足料,好多紅豆同五指毛桃,個湯底係真材實料

另外叫左炸雞軟骨,外面都好脆口,入面暖暖的唔錯

響鈴--即炸出黎,出到黎仲熱既,好脆下,淥一陣就食,好正

D餃都幾新鮮,食落係唔會好多粉既感覺,NICE
午餐肉好香,好耐無食,所以貪得意叫下
栗米好甜好多汁,配埋個湯仲好食

野菜菜籃--新鮮蔬菜,食左咁多肉都要食下菜先得喇