2019-04-03 302 views
這家豬軟骨煲的湯底味道非常清淡,完全感受不到味道!最大的問題是食材新鮮度欠奉,粟米可能已經是存放了很久,當煮熟時有些粟米粒顏色已變黑了,而且完全完全完全沒有味道!墨魚滑也是一樣,質感很差,味道也有少許酸,最敗筆就是雜菇籃,3種菇類,已經有2種變壞而變酸了,經過投訴後,店員免收了雜菇的費用,牛柏葉內也有的幾塊顏色已形成深黃色!晚餐只點了7種配料,其中4種也是不太新鮮的,只有金錢𦟌,菜心和紅薯粉是正常的!太太特意安排生日飯給我,可惜發生此失望的事情⋯⋯結賬候至回家途中,太太非常內疚選了這店,也向我多次作出道歉!我藉此機會向各位報告一下,此店確實有需要改進的地方!
軟骨煲/金錢𦟌/墨魚滑/紅薯粉/菜心/粟米/牛柏葉
2019-04-01
$374 (Dinner)
Celebration
Birthday
每一次來到靚煲皇,心中都會有期待的,期待新的湯底,期待新的小菜,每一次都是吃到直豎姆指的。 今次再一次仔到靚煲皇,就是因為這邊推出了全新的湯底「毛桃椰青雞煲」,用上五指毛桃,並加入椰肉跟雞件,健脾、養顏美容一流的說。在這個天氣不穩的情況下,可以喝一口清甜的五指毛桃湯,實在是一個不錯的選擇,不但可以健脾、潤肺,還可以調節胃腸功能、提高免疫力、抗氧化。加上店主用上椰青水去打造湯底,配合上椰肉跟雞件的鮮味,湯底的味道豐富多了,而且十分吸引,未正式打邊爐以前,我們一行四人,每人已經喝了兩大碗湯了。 先來一道香煎鮮蠔,來自本地的新鮮蠔,用來煎、用來打邊爐一流。這道小菜用上煎的方式來炮製,加入炸得脆脆的小白飯魚及點點蔥花,連同肥美的蠔一同食用,口感最為豐富,入口更為美味,真想Encore呢。現在想起也在垂涎。 巧手蝦子柚皮,並不是所有地方都有得食,製作柚皮的功夫很多,亦很考驗廚師的功架。加入大量蝦子,為我帶來視覺的衝擊,入口的時候令柚皮更為甘甜更為香。正在來臨的夏天,可以吃到這個清新的菜式,實在是享受。 除了小菜,我們還點了不少火鍋材料,例如龍躉

除了小菜,我們還點了不少火鍋材料,例如龍躉片、炸芋頭、本地鮮蠔等。龍躉片既鮮且嫩滑;炸芋頭煮到快變蓉,又或者直接食都很棒,別人吃這個炸芋頭愈吃愈飽,我吃這個炸芋頭愈吃愈想吃;本地鮮蠔又鮮甜又肥美,而且食落還帶點點爽的,正正子。

我們點的食物又何止那麼小,可我們只顧吃吃聊聊笑笑的,就連照片也忘了拍攝,很滿足的一晚呢。很期待下一次再來靚煲皇,究竟又會有甚麼驚喜呢?
  • 蝦子柚皮
  • 香煎鮮蠔
  • 毛桃椰青雞煲
  • 龍躉片
  • 炸芋頭
  • 本地鮮蠔
2019-03-31 588 views
香港打邊爐ge選擇好多,但要好食得又有噱頭,先會特別吸引,呢間喺旺角既靚煲皇,裝修唔似一間普通火鍋店,係一間飲下野,傾下計嘅好地方。呢度嘅火鍋選擇好特別,有辣有唔辣,全部湯底都係新鮮煲成,任君選擇!藥膳醉雞煲湯底香濃,湯底亦都夠滋補;海蔘份量都多,有得食,而個湯底亦都幾清甜。配料方面係木地鮮雞,擺盤夠別致。雞肉食落幾嫩,不過要熟曬先已經食得,好食嘅。另外點左牛舌,有食到日本牛舌既新鮮嘅味道同感覺,喺香港來講,相當難得。 至於流浮山生蠔,食得出有鮮味,爽口新鮮份量都幾大粒,蠔嘅味道都出,配料索哂味道就咁食都正。 價錢唔貴,幾抵食!讚!👍🤤✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨如果大家喜愛我寫既食評📝,麻煩幫幫手比個愛的鼓勵❤,我會寫更多豐富既食評比大家!🤤✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨

至於流浮山生蠔,食得出有鮮味,爽口新鮮
份量都幾大粒,蠔嘅味道都出,配料索哂味道就咁食都正。

價錢唔貴,幾抵食!讚!👍🤤

✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨

2019-03-15 799 views
星期四晚上,和朋友去了打邊爐。今次我們來到旺角靚煲皇,朋友曾吃過,說這兒食物質素有保證。其中一位朋友是喜歡喝酒,所以這天晚上開了一支紅酒,價錢不貴,味道也不錯👍😋這個胡椒豬肚雞煲,單是豬骨湯底都已經十分吸引,另外再加上鮮雞,湯底味道鮮甜而不膩,比我在其他地方吃到差不到的湯底,個人更喜歡這次的,當然豬肚也是鮮味十足,湯底吸盡精華,滋味十足,女孩的最愛😍!肉類在火鍋中煮大約15分鐘,溫度大約是1600,便可以做到溫體火鍋的效果,既可食到嫩滑口感,香味亦夠突出!而黃金鮮蝦上枱時香噴噴,加入醬汁令味道更有層次,在等火鍋滾熟前可以先吃。牛肉煮熟後並沒有縮水,證明沒有在後處理時浸水令肉類發漲,入口也充滿鮮味,值得一試!食到滿枱美食,環境又舒適,當然值得推介!👍😋🥰+++++++++++++++如果大家喜歡💕我寫既食評,麻煩比個❤️鼓勵一下我,我會寫更多更好既食評比大家!😊

食到滿枱美食,環境又舒適,當然值得推介!👍😋🥰

+++++++++++++++
2019-03-09 864 views
呢間餐廳都幾出名, 成日都見好多人排隊而且booking 成日都好full.早排終於有機會同朋友一齊去食啦, 而且我地仲係幾日前已經打電話去book定位. 非常之期待~~古法酸菜盤烤魚($248)條魚係連同d什菌配菜煎過先放入烤盤☝食第一啖覺得幾新奇,同汀汀d烤魚唔同。外皮帶點脆,但煎過嘅肉質偏紮實又不算嫩。食耐左個魚皮仲開始韌😅由其d煎過嘅什菌,口感好5爽口彈牙😖煎過嘅秀珍菇,雞脾菇個色都勁似中草藥,食落乾柴到呢。個酸菜湯底酸菜味幾香濃,酸咪咪幾開胃,而且有d大量酸菜,芫茜,芽菜,豆卜,蕃茄,洋蔥配料。湯底價錢亦唔算貴, 再加上鍋底裡面的原材本身都唔少, 所以都算幾抵食.而麻辣鍋我地就叫左小辣, 所以食落麻香又唔會太刺激.炸響鈴每次打邊爐必點之一, 雖然唔係好健康, 但勝在好味!外層油炸過, 所以感覺灼耐左都冇咁容易散開哂. 值得一試. 豬潤新鮮,配上酸辣湯底非常好味!節瓜比較大件, 而且件件都非常 “粉”, 唔會話口感 “生水”. 蔬菜籃,基本上所有菜同菇都好新鮮好靚, 而最重要係處理得乾乾淨淨, 冇爛冇污漕野.下次和朋友也會再來

古法酸菜盤烤魚($248)

條魚係連同d什菌配菜煎過先放入烤盤☝
食第一啖覺得幾新奇,同汀汀d烤魚唔同。
外皮帶點脆,但煎過嘅肉質偏紮實又不算嫩。
食耐左個魚皮仲開始韌😅由其d煎過嘅什菌,口感好5爽口彈牙😖
煎過嘅秀珍菇,雞脾菇個色都勁似中草藥,食落乾柴到呢。

而麻辣鍋我地就叫左小辣, 所以食落麻香又唔會太刺激.

炸響鈴
豬潤新鮮,配上酸辣湯底非常好味!

下次和朋友也會再來
$300 (Dinner)
  • 響鈴
  • 黃沙豬潤
  • 野菜菜籃
2019-03-06 1057 views
今日同班朋友食飯,佢地最鍾意打邊爐㗎啦,我地唔鍾意D味精邊爐,所以黎左一間真係煲湯既餐廳呢度既五指毛桃耶青鍋好似幾好味,我都係真係第一次食依種咁有中藥名稱既火鍋.湯底好鮮甜,好似老火湯咁,好好味之後開始落雞肉同椰青,每樣食材都好新鮮,雞肉好有鮮味,肉質都滑,同埋份量幾多招牌本地手切肥牛色澤紅潤,肥瘦適中,鮮嫩又有牛味,份量又大份,大滿足另外叫左個小菜係炒蠔,炒蠔好厚身,充滿油香味,又唔會有油膩感,入口爽口彈牙。 炸芋頭新鮮炸起嘅芋頭,好鬆趣,再配埋湯底仲好食,香口得來又趣口,外相金黃色好吸引啱晒鍾意蝦肉嘅我,而且蝦肉好彈牙,必吃之選食材新鮮,湯底鮮甜,下次一定會再黎

招牌本地手切肥牛
色澤紅潤,肥瘦適中,鮮嫩又有牛味,份量又大份,大滿足

炸芋頭

啱晒鍾意蝦肉嘅我,而且蝦肉好彈牙,必吃之選

食材新鮮,湯底鮮甜,下次一定會再黎
  • 靚煲皇
  • 手切肥牛
  • 小炒皇
2019-03-02 1044 views
突然好想食火鍋,於是約好星期5晚同朋友一齊去打邊爐,我地6點準時收工已經即刻去旺角餐廳時常都很多人,今天也不例外,好在已經訂了枱。火鍋配料落單冇耐就會上菜,很快呢!藥膳醉雞煲,湯底好濃郁,好有味道雞肉吸收了湯的精華,食落非常開胃,也是我喜歡這湯的原因!雞肉嫩滑,有雞的鮮味!正宗流浮山蠔厚薄適中,入口鮮嫩,十分有蠔味!准山味很濃,而且爽口!配上湯底反而感覺清清地,更出更鮮! 海鯵是我選這款湯底的原因,能吸收湯的味道,令你更能感受到湯的鮮味,當然海鯵本身已是十分高級的食材! 總括黎講,食材還是keep到水準,兩個人食左七百幾蚊已經很飽了!一定會再黎

旺角餐廳時常都很多人,今天也不例外,好在已經訂了枱。

火鍋配料落單冇耐就會上菜,很快呢!

藥膳醉雞煲,湯底好濃郁,好有味道

正宗流浮山蠔厚薄適中,入口鮮嫩,十分有蠔味!

准山味很濃,而且爽口!配上湯底反而感覺清清地,更出更鮮!

2019-02-17 283 views
早前情人節,跟家人一起過,今年選擇打邊爐,因為比較溫馨來到後大家決定選了花彫醉雞煲,感覺寒冷天吃這些會較保暖 這兒收費都算合理和抵食。這湯底都不錯,雞鍋真的見到雞,湯味的確幾清甜,湯色也較清,滿有花雕香,味道偏濃,感覺不錯雞肉十分滑溜,跟湯底十分MATCH,十分喜歡這個醉雞鍋吃過雞肉後便開始吃牛肉了極尚牛肉份量算是多 ,肉質不錯,味道新鮮。 把牛肉放進湯後不久便可拿出來,味道不錯。索滿湯底的濃香味道後,就幾好味。牛柳粒也是真材實料,份量也是充足,入口滿是牛味,這兒的牛肉全部都很高級想吃得豐富些的我倆,還點了炸魚皮,水餃,豬潤,等等很多東西。這三者是我點的,三者中,水餃水準不錯,很有味道 埋單計數,平均每人才不過二百多元,已經可以在一個舒適的用餐環境中吃得既飽肚,又滿足,愜意呢!
早前情人節,跟家人一起過,今年選擇打邊爐,因為比較溫馨

來到後大家決定選了花彫醉雞煲,感覺寒冷天吃這些會較保暖
這兒收費都算合理和抵食。

雞肉十分滑溜,跟湯底十分MATCH,十分喜歡這個醉雞鍋

吃過雞肉後便開始吃牛肉了

極尚牛肉份量算是多 ,肉質不錯,味道新鮮。

2019-02-15 241 views
打邊爐癮起, 兩口子隨意響附近食, 靚煲皇食評參考多, 所以就黎呢度.豬骨湯底材料多, 豬骨味濃郁, 清而不膩, 趁個湯仲清甜, 先淥海鮮類.呢隻本地肥蠔, 隻隻都漲卜卜, 又肥又新鮮, 雖然暖左, 但食蠔都係冬天係最啱季節, 本地都有靚蠔, 咁就唔洗旅行先食啦.冬天仲有最正既豆苗, 呢D葉大, 就算淥完唔會得好少, 豆苗新鮮嫩綠.最後係主子最愛的午餐肉, 厚切有口感, 肥豬肉唔多, 就算邊爐淥都好香, 非常美味.

2019-02-10 249 views
從未試過打邊爐等咁耐,坐落成20分鐘個湯底都未嚟,之後再等20分鐘啲餸先嚟,唔明點解啲野唔使佢煮都要咁耐,負評😠😠😠😠😠Literally took 40 min for uncooked food to arrive, never had to wait in other hot pot restaurants.
2019-02-10 192 views
新年同D朋友落左靚煲皇飯聚, 天氣有點熱所以無打邊爐, 叫左幾款小菜.香蔥炒蠔, 雖然D蠔係細蠔, 但隻隻都肥嘟嘟, 好飽滿. 有蠔味唔腥, 味道鮮甜, 彈牙但唔痴牙. 雖然係炒, 但時間掌握得好, 唔會炒到好韌.仲有終極邪惡既炸大腸, 呢樣唔敢隨街食, 一來驚洗得唔乾淨有味, 二來又驚好油. 但黎到呢度食, 呢2個問題都無出現, 大腸唔油膩, 即炸個皮好香口, 脆脆地好惹味. D腸洗得夠乾淨, 無異味, 唔算好肥, 食落外脆內軟, 一食愛上.其餘仲有一D家常餸菜, 小菜都好有水準.
其餘仲有一D家常餸菜, 小菜都好有水準.
2019-02-10 2316 views
新年每日拜年同訓教,其實日子都幾無聊,終於放完假,過返正常日子今日約左朋友食飯,順便拎利是,黎左靚煲皇打邊爐我地食左藥膳雞煲,湯底好有味道,幾特別湯底味道清甜,幾香幾醇,湯底幾濃郁,再加重芝士,好正!海参好大條,入面份量都幾多,貨真價實之後開始落D新鮮雞,雞件份量算多,而且配埋個湯,味道好清甜!雞肉好滑,吸埋湯味好好食另外,見佢地既蠔係流浮山既蠔,所以特登試下,熟左之後出奇地彈牙,而且無縮水,仲好有鮮味!每人都係$180度,三口子食到捧住肚走!

今日約左朋友食飯,順便拎利是,黎左靚煲皇打邊爐

我地食左藥膳雞煲,湯底好有味道,幾特別

湯底味道清甜,幾香幾醇,湯底幾濃郁,再加重芝士,好正!

海参好大條,入面份量都幾多,貨真價實

雞肉好滑,吸埋湯味好好食

另外,見佢地既蠔係流浮山既蠔,所以特登試下,
熟左之後出奇地彈牙,而且無縮水,仲好有鮮味!

每人都係$180度,三口子食到捧住肚走!
2019-02-07 1208 views
年初二同朋友吃飯,我們提議到靚煲皇打邊爐 宵夜去到都有D人等緊位~ 餐廳都幾大, D座位都算闊絡.都幾有特色~最後太多人,我地坐出面食算啦叫左五指毛桃椰青雞湯鍋,湯底好鮮甜,味道唔錯,剩係湯都已經好好飲,唔想放野食入去湯底都好多料!!之後放埋雞肉同椰青入去😋樣樣都勁新鮮勁大份雞肉油脂甘香 肉質鮮甜,脂肪分怖平均, 肉味都算濃~新鮮牛肉唔算太重味, 入口嫩滑有質感,配埋湯底仲好食我地得2個人,所以唔敢食太多野,好滿足,下次同朋友會再黎店名:靚煲皇 地址:旺角塘尾道18號嘉禮大廈地下
年初二同朋友吃飯,我們提議到靚煲皇打邊爐
宵夜去到都有D人等緊位~

餐廳都幾大, D座位都算闊絡.
都幾有特色~

最後太多人,我地坐出面食算啦

湯底都好多料!!之後放埋雞肉同椰青入去
😋樣樣都勁新鮮勁大份

雞肉油脂甘香 肉質鮮甜,脂肪分怖平均, 肉味都算濃~

新鮮牛肉唔算太重味, 入口嫩滑有質感,配埋湯底仲好食

我地得2個人,所以唔敢食太多野,好滿足,下次同朋友會再黎

店名:靚煲皇
地址:旺角塘尾道18號嘉禮大廈地下
2019-02-04 1106 views
又到新年了,很快又一年,朋友聚會的時間又到了而且我地仲係幾日前已經打電話黎book靚煲皇. ~~古法酸菜盤烤魚($248)▫️條魚係連同d什菌配菜煎過先放入烤盤☝️食第一啖覺得幾新奇,同汀汀d烤魚唔同。外皮帶點脆,但煎過嘅肉質偏紮實又不算嫩。食耐左個魚皮仲開始韌😅由其d煎過嘅什菌,口感好5爽口彈牙😖煎過嘅秀珍菇,雞脾菇個色都勁似中草藥,食落乾柴到呢。個酸菜湯底酸菜味幾香濃,酸咪咪幾開胃,而且有d大量酸菜,芫茜,芽菜,豆卜,蕃茄,洋蔥配料。湯底價錢亦唔算貴, 再加上鍋底裡面的原材本身都唔少, 所以都算幾抵食.而麻辣鍋我地就叫左小辣, 所以食落麻香又唔會太刺激.炸響鈴每次打邊爐必點之一, 雖然唔係好健康, 但勝在好味!外層油炸過, 所以感覺灼耐左都冇咁容易散開哂. 值得一試. 豬潤新鮮,配上酸辣湯底非常好味!節瓜比較大件, 而且件件都非常 “粉”, 唔會話口感 “生水”. 蔬菜籃,基本上所有菜同菇都好新鮮好靚, 而最重要係處理得乾乾淨淨, 冇爛冇污漕野.下次和朋友也會再來
又到新年了,很快又一年,朋友聚會的時間又到了
而且我地仲係幾日前已經打電話黎book靚煲皇. ~~

古法酸菜盤烤魚($248)
▫️
條魚係連同d什菌配菜煎過先放入烤盤☝️
食第一啖覺得幾新奇,同汀汀d烤魚唔同。
外皮帶點脆,但煎過嘅肉質偏紮實又不算嫩。
食耐左個魚皮仲開始韌😅由其d煎過嘅什菌,口感好5爽口彈牙😖

煎過嘅秀珍菇,雞脾菇個色都勁似中草藥,食落乾柴到呢。

而麻辣鍋我地就叫左小辣, 所以食落麻香又唔會太刺激.

炸響鈴

豬潤新鮮,配上酸辣湯底非常好味!

下次和朋友也會再來
2019-01-28 128 views
第一次食火鍋火鍋湯底會有健康作用,真係攞健康中藥嚟做鍋底,五指毛桃係今次嘅湯底最主要嘅中藥,唔好睇佢一支支樹木甘,五指毛桃好好的中藥,可增強抵抗力,預防感冒,又可以去水腫當減埋肥添。今次係五指毛桃雞煲,湯一滾,即擺放雞件和紅豆落鍋,再滾一滾要即係飲啖湯先,湯底清甜香濃,十分清新,好濃郁椰子味再配上雞肉,令雞肉更加香滑。有咁好嘅湯底當然要配返新鮮嘅海鮮食材先得喇,我叫左個本地生蠔,流浮山每一日即送生蠔,蠔肉香濃新鮮,蠔味重,一點也不會醒。