2024-07-27
今次嚟食蘇山雞飯喺為咗椰子雞煲而嚟冇叫到海南雞,我哋跟餐加咗個麻辣玻璃魷魚通菜,同埋嗌咗下午茶餐嘅白咖喱魚餅扎肉老鼠粉。火焰醬香椰子雞窩🐥跟油飯 ($168)雞窩嚟嘅時候會另外有一樽細酒淋喺面焗住啲雞,沙漏完咗先開蓋。椰子雞窩味道好清甜,椰子水味好出,加埋少少酒同雞味,湯底好出色,可以成個湯底清晒佢😍雞嘅份量唔算好多,肉少多骨,雞肉比較嚡口,雞嚟講就一般,反而入面嘅椰子肉有驚喜,結論係呢個窩嘅椰子出色過個雞。跟餐配嘅油飯同配海南雞嘅一樣,佢唔係純雞油嘅油飯,好香唔會太油膩,飯亦都唔會太濕,係我鍾意嘅油飯回感同味道。跟餐半價嘅麻辣玻璃魷魚通菜🥬魷魚煙韌、菜嘅份量都唔少,上面個辣醬味道無咩特別,入面有乾蒜,個味道有啲似印尼撈麵嗰隻蒜味,整體嚟講幾好食嘅。白咖喱魚餅扎肉老鼠粉🍜($58)魚餅扎肉加埋有5-6塊,分量唔算少,扎肉都厚身有咬口,而白咖喱湯口感順滑,配埋老鼠粉都幾好食。蘇山雞飯除咗海南雞出色,其他菜式都好食,會再encore😋
火焰醬香椰子雞窩🐥跟油飯 ($168)
跟餐半價嘅麻辣玻璃魷魚通菜🥬
白咖喱魚餅扎肉老鼠粉🍜($58)
蘇山雞飯除咗海南雞出色,其他菜式都好食,會再encore😋