2020-03-13
只要餐廳有「鮨」一字,大家就會覺得間壽司店非常高質。由今日起,我決定為咁多間「鮨」字頭既壽司店驗明真身,第一間幸運兒就係鮨月。鮨月總共提供兩款Omakase套餐,我同朋友決定試$980既omakase套餐。- 縞鰺刺身配螢光魷魚縞鰺肉質讖細,無乜油脂,加左柚子皮更加唔肥膩,但論鮮甜度更勝鰤魚。至於螢光魷魚加咗芝麻醬,爽口之外帶微辣,相當有趣。- BB八爪魚八爪魚平時食唔少,但今次係BB章魚既頭😱!頭部中間好似米槳,口感煙韌。-北海道厚岸蠔來自北海道厚岸既生蠔非常肥美,味道相當甘甜。- 赤身配拖羅蓉 呢個係一口食,師傅建議加埋wasabi一齊食,味道層次更豐富,赤身配拖羅真係雙重滋味。壽司總共有五件,雖然數量比較少,但每件壽司都令我欲罷不能。師傅除咗提供薑片仲有冰頭漬,作用一樣係每件壽司之間比客人清一清味蕾。冰頭漬人口爽脆,味道酸酸甜甜。比起薑片,我更愛冰頭漬💕。- 蝶壽司上面放左切碎既蝶魚邊加紫蘇葉,鮮甜無比。- 赤蝦北海道根室海膽壽司配海葡萄一件壽司有三層,見到都已經流晒口水🤤,甘甜嘅海膽、鮮甜既赤蝦加上多汁既海葡萄,三者既配合猶如交響樂,即使食完都令人回味至今。- 大拖羅壽司係真正
- 縞鰺刺身配螢光魷魚
- BB八爪魚
-北海道厚岸蠔
來自北海道厚岸既生蠔非常肥美,味道相當甘甜。
- 赤身配拖羅蓉
- 蝶
壽司上面放左切碎既蝶魚邊加紫蘇葉,鮮甜無比。
- 赤蝦北海道根室海膽壽司配海葡萄
- 大拖羅壽司
係真正既人口即融,從外表上已經感受到大拖羅滿滿既油脂,魚油部份相當出色。
-大阪燒
材料唔算豐富,但口感厚實,食落完全唔粉。
- 軟骨餃子
餃子炸得非常香脆,而且充滿咬口。
- 天婦羅
天婦羅包括目光魚、明太子青椒仔、鮑魚同蝦。鮨月嘅天婦羅幾有新鮮感,粉槳夠薄,其中明太子青椒仔最深刻,明太子嘅鹹香蓋過青椒既特殊味道,另外目光魚肉質好嫩滑,外皮香脆,可謂外脆內軟。
除咗以上咁多款食物,套餐仲包埋甜品、茶漬飯等等,相當豐富。食物種類係我食過咁多Omakase之中最多款,如果多啲壽司會更好。不過整體來講鮨月的確出色,通過「鮨」字既考驗😎