是日黎到灣仔日街月街呢個超有feel嘅area食廚師發辦。呢間鮨月,燈光半暗,播住你我熟悉嘅台灣同廣東流行曲,侍應同師傅都係年輕人。今日係平日夜晚,但係未到8點已經差唔多全場滿座。呢度師傅有四個,未計廚房入面,個個手起刀落已經上到一個菜,係廚師發辦入面難得嘅爽手。<前菜>螢光魷魚,配薑絲,魷魚入面仲有啲膏,咬落有爆汁效果。<刺身>間八魚,柚子皮仲有四季紅係上面令味道更豐富,肉質有咬口,配滿佈蔥花嘅酸汁食,超開胃。北海道厚岸蠔,上面有海葡萄,落左檸檬汁,所以就咁就食得。又到生蠔當造嘅季節,夠曬厚肉,冰涼入口,海水味重。粒貝,上面加左岩鹽,口感好似象拔蚌咁韌韌地,我自己就鍾意落多啲檸檬汁酸酸味味。赤身,上面有拖羅蓉。不得了,赤身勁厚身,拖羅蓉又夠曬油脂。呢個一啖入口,口腔滿滿吞拿魚嘅魚油,魚嘅鮮味超無敵。<壽司>龍,魚油多,超嫩口。比壳之,火炙過,魚油更出,軟嫩上面係甜酒浸過嘅海帶。笛鯛,柚子胡椒,較爽口,魚鮮味重。蟹膏赤蝦,本身啖味啲所以配重味嘅蟹膏。入口滿滿,蟹膏味道好搶,口感亦豐富。大拖羅,靠近魚餃位所以脂肪帶較低,帶少少筋,但始終係刺

<前菜>
螢光魷魚,配薑絲,魷魚入面仲有啲膏,咬落有爆汁效果。

<刺身>

<壽司>
龍,魚油多,超嫩口。

比壳之,火炙過,魚油更出,軟嫩上面係甜酒浸過嘅海帶。

笛鯛,柚子胡椒,較爽口,魚鮮味重。

大拖羅,靠近魚餃位所以脂肪帶較低,帶少少筋,但始終係刺身之王,魚油味道依然澎拜!

<和食>
炒鮑魚,切開一粒粒人口容易食,醬油味重,好入味。
炒鮑魚

太刀魚,全部去骨,好香而有魚味。肉質綿綿。

雞軟骨,軟骨份量差好,又夠軟,外面調味鹹度剛好。

<天婦羅>
蝦、白子、明太子青椒仔。白子坐天婦羅真係第一次見。食落係好似豆腐咁,無左原本未處理前嘅口感同味道。

<野菜烏冬>
作為呢餐頂肚之物,有菜苗、紅蘿蔔、娃娃菜等。烏冬份量剛好,夠曬飽肚。

<甜品>
靜岡縣士多啤梨鮮甜,柚子雪芭冰涼而且酸味味,係呢餐一個完美嘅終結。
柚子雪芭
2020-02-13
$1500 (Dinner)
炒鮑魚
柚子雪芭
2020-02-11 123 views
難得約到閨蜜食好西,當然要同佢擦餐勁嘅同事介紹一間隱世嘅正宗日本omakase餐廳-鮨月如果想更加感受到傳統omakase廚師發辦嘅滋味,識揀一定坐吧枱一邊品嚐美食,一邊欣賞壽司師傅嘅精湛手藝侍應保證餐廳食材每日由日本空運到港,保證新鮮及原汁原味頭盤薄切幼油甘魚,四季紅葉及特製酸醬汁,肉質鮮甜且彈牙,味道清清地鮮炸青森沢蟹配上鮟鱇魚肝,好新奇嘅配搭,先咬一口咸嘅蟹仔,再吃一口滑溜溜嘅魚肝,膏腴肥厚,入口即溶,令人一試難忘,為今晚美食之旅揭開序幕北海道厚岸蠔,配上海葡萄及檸檬汁,肉質肥美,入口爽脆,仲帶有一層甜味,鍾意食蠔但又怕腥嘅就一定要試下刺身北海道帆立貝+火炙裙邊+海膽手卷,配上即磨山葵,三種食材交集嘅口感,簡直係「味覺の感動」吞拿魚赤身x 拖羅蓉珍貴嘅拖羅蓉混合蔥花,芝麻,蘿蔔漬,口感更佳。連埋底層嘅赤身食,入口即化,啖啖肉,質感鬆軟 ,油脂腴美,非常甘香冰頭漬「冰頭」乃鮭魚(三文魚)的鼻樑軟骨位,有咬感!且含有豐富骨膠原。日本人喜以醋及味醂等醃製成漬物,入口爽脆軟韌,酸酸甜甜的。據說只有高級的omakase餐廳才會供應魴鮄壽司師傅刀功了得,厚薄均稱,透白肉質呈淡粉紅色,鮮甜嫩滑
難得約到閨蜜食好西,當然要同佢擦餐勁嘅
同事介紹一間隱世嘅正宗日本omakase餐廳-鮨月

一邊品嚐美食,一邊欣賞壽司師傅嘅精湛手藝

侍應保證餐廳食材每日由日本空運到港,保證新鮮及原汁原味

頭盤

刺身

吞拿魚赤身x 拖羅蓉

冰頭漬

魴鮄壽司
師傅刀功了得,厚薄均稱,透白肉質呈淡粉紅色,鮮甜嫩滑,配上白干梅,不用蘸醬汁已能吃出鮮味!魚肉肉質紮實,味道清甜,啖啖濃厚魚油味,非常美味

眼仁奈壽司
配上椒花,油分適中,質感軟韌適中,魚腥味較重

火炙皮剝壽司
皮剝(Kawahagi)樣子雖醜但也是冬季白身魚中的貴族,在日本由於產量少,屬於超高價值的壽司材料,香港也只一兩間壽司店吃得到
肉質爽彈帶點韌性,味道清甜,入口即溶。加上師傅特意配上肝醬和芝麻,讓整道菜變得更加完滿

蟹膏赤蝦壽司
大大隻赤蝦肉質嫩滑爽口甜甜的,配上松葉蟹膏及海葡萄一起吃,有一種極豐富層次感,滿滿的在口腔裡

大吞拿魚腩壽司
脂肪分佈好像雪花般,富天然魚油脂的甘香,入口即溶。由於脂肪精華味道濃郁。由於魚腩位運動量少,最容易積聚脂肪,因此也是整條魚最肥美的部分。師傅話吃這道菜時,要先放入口中,讓它在口腔中慢慢溶化,之後再加以細嚼。那種肥美的郁香停留於兩腮之間,口中餘韻久久不散

熱食

串茄
烤煙肉配上番茄仔,以醬汁先腌過再烤,,咬落去爆汁,油膩得嚟又帶點清甜

天婦羅拼盤
【蕃薯,蝦,苦瓜】不得不讚廚師用明太子做苦瓜的內餡,令這道菜生色不少

燒白鱔

軟骨餃子

甜品
【最中餅】櫻花形狀的威化餅中間夾住菠蘿味雪葩和紅豆蓉,外脆內軟,甜入心頭。為這晚畫上完美的句號
2020-02-04
2020-02-07 122 views
番左一星期新工真係好累😭可憐寶寶需要安慰,所以港島做野既人緊係搵番港島既 omakase,位置係星街,女仔記得唔好著高踭鞋啦,因為要上一段樓梯,但上到去真係自成一覺既感覺,靜靜地冇 Soho 咁雜咁多人。omakase 分別有$980, 1280, 係港島黎講晚市算係好好抵食呢。事不疑遲食左先講,首先食左個頭盤,清淡味道既薄切真鯛先,淡淡既柚子香係魚肉度滲出嚟。 鮟鱇魚肝,好大肝醬既味,口感綿密,中意食魚既人應該會愛上,重魚味。北海道厚岸蠔好大隻,仲好厚身,滑do do 一啖食落口超滿足,因為蠔味較淡身,海葡萄發揮左調味既作用。已經加左岩鹽既粒貝,鮮味之餘更喜歡爽脆的口感,配醬油又有另一風味,值得一讚即磨山葵very good,大自然既清爽撲鼻而來。已用醬油同紫蘇葉漬製過已超拖羅同赤大根一齊食係新嘗試,肥美甘香既魚肉帶點紫蘇獨特既氣味,酸脆既赤大根又令人開胃得再來一口。師傅呢個時候送來冰頭漬同酸薑清一清口腔就到壽司的部分。櫻之鯛魚果然係帶點浪漫既粉紅色,而且上而加了小小的梅干,魚肉好彈牙,果然彈牙的魚生食是一流的 伊助木魚個名好得意,所以特地搜尋一下,伊佐木屬白身魚,主要棲息於溫暖、高

伊助木魚個名好得意,所以特地搜尋一下,伊佐木屬白身魚,主要棲息於溫暖、高鹽度的岩礁或人工魚礁外圍的寬闊水域,伊佐木魚身較小,最長可達約30厘米,但一般供應市面的約長18厘米,平均體重不超過一公斤。魚肉紋理分明,好新鮮。

鰍魚火炙過,魚味出晒黎,加上酒漬昆布,很有炭火味。

赤蝦未免太大隻了吧,配上面頭既北海道海膽同海葡萄,女仔一口太勉強,甜美。

最後一款壽司,大拖羅,我的最愛! 肥美!

食完生野食熟野暖番個身就最好不過,燒太刀魚好食過鰻魚,醬油甜甜地調味剛好。

燒鱈場蟹鉗超大隻的,又有蟹腳好多肉,一梳梳既鮮味。

天婦羅三種:明太子青椒,白子,蝦,其中白子滑溜溜好似炸豆腐花咁。

其實以小鳥胃黎野,飲埋個暖笠笠超鮮既蜆湯都已經好飽,仲要有碗超清爽0油既野菜烏冬,照顧埋男士胃口真係太貼心了吧。

而我雖然飽到上心口,但靜岡縣士多啤梨紅豆士多啤梨雪糕實在太好食,又食埋!

今晚充完電聽日再奮戰丫! 另外一提侍應服務態度好友善,師傅又不厭其煩介紹每一道菜式,感覺真窩心的。

• 甜品
  • 粒貝
2020-02-06 95 views
為慶祝事項,同朋友去左食廚師發辦,真係好豐富既一餐。厚岸蠔,黎自北海道,飽滿大隻,再加埋海萄葡口感層次更加豐富。真鯛,刀功細膩,切到簿簿一片呈透明狀,新鮮爽口,另一樣係海膽豆腐,固明思意豆腐係加入左海膽汁製成,好滑,配埋真·海膽味道更濃郁。赤身和中拖羅,兩者都係厚切,好肥美,蘿蔔漬物可以解膩,清一清口內太濃既味道。三文魚咀,切片之後再經過醃製,味道帶微酸,同樣有助消除濃郁既味道,因為跟住落黎既食物比較濃,就可以夾一片三文魚咀黎食。粒貝,肉質比一般貝類更爽口,索索聲咁,好好味。主角出場喇,各款特式壽司都係由當日廚師發辦,我覺得原汁原味就最好,所以我冇點過豉油,中間既蝦膏赤蝦係最令我印象深刻,因為膏味真係好濃郁,返到屋企仲回味緊果種味道。燒太刀魚,個醬汁簡直係精華所在,味道帶少少甜,我覺得調製得唔錯。天婦羅,粉漿簿脆而且夠熱辣辣,綠色既係青椒仔,看似平平無其,入面釀滿左明太子,幾有驚喜。花螺,爽口,廚師話已經將螺既內臟已經去掉,所以可以一啖放晒入口食。冷梅素麵,雖然唔知咩係冷梅子,但口感方面幾滑。士多啤梨雪糕,雪糕好重士多啤梨味,再加埋紅豆粒一齊食味道好夾,不過得一球太少,好想再食多球。
為慶祝事項,同朋友去左食廚師發辦,真係好豐富既一餐。

粒貝,肉質比一般貝類更爽口,索索聲咁,好好味。

冷梅素麵,雖然唔知咩係冷梅子,但口感方面幾滑。

2020-02-03 109 views
日月星街有許多的小店,這次我們逛完街之後,就膽粗粗的嘗試新餐廳。我們點了廚師發辦,第一道上的是島鰺薄切,上面灑了黃柚子皮粉,除了單吃也可以沾酸汁,島鰺魚肉有白身魚的輕巧和微微果香,非常開胃。一起上的是海膽豆腐,鋪在上面的是北海道海膽,下面的豆腐綿密,帶有海膽餘韻,海膽濃郁,配上微酸的醬汁,都是輕盈的前菜。厚岸蠔,蠔身厚肉也夠份量,上面已放了檸檬汁,爽口清甜,帶有礦物香氣,加上海葡萄作點綴。另一道是粒貝刺身,上面灑了岩鹽,可以單吃,或是沾醬油芥茉吃,非常爽口,帶有貝類的香甜,芥茉是生磨,不會太嗆口。中拖羅和赤身,前者肉質柔軟,肥美的脂香恰到好處,後者肉質緊緻,帶有鐵質的香氣。吃過之後,就用冰頭漬,即用三文魚頭的軟骨用甘草醃製的漬物清理口腔的氣味,非常美味,口感得宜。之後一連串是壽司,整體的飯份量剛好。首先是鱸魚,上面是白干梅,帶有酸味,帶有甜意,非常柔軟。之後是伊左目,乾鯛粒舖在上面,肉質微微的彈牙。再來是牛鰍,廚師把表面燒好,上面放上用甜酒煮好的海苔,肉質結實,微微酸香和油香。我最喜歡是這一道赤蝦,比較爽口,上面是松葉蟹的蟹膏味噌,濃淡得宜,質感爽口配上味噌的細滑,結尾是大拖羅,腹位,

之後一連串是壽司,整體的飯份量剛好。首先是鱸魚,上面是白干梅,帶有酸味,帶有甜意,非常柔軟。之後是伊左目,乾鯛粒舖在上面,肉質微微的彈牙。再來是牛鰍,廚師把表面燒好,上面放上用甜酒煮好的海苔,肉質結實,微微酸香和油香。我最喜歡是這一道赤蝦,比較爽口,上面是松葉蟹的蟹膏味噌,濃淡得宜,質感爽口配上味噌的細滑,結尾是大拖羅,腹位,入口滿口油香。

吃完壽司就是和食,有燒太刀魚,魚肉本身不算緊密,但香氣濃郁。雞肉棒則和碎軟骨混在一起,外脆內軟。天婦羅,皮脆帶有油香,最特別的是明太子釀入小青椒,鹹香美味。煮蜆連湯非常的鮮美,蜆的海鮮香味盡在湯品中,蜆肉的份量也非常的足夠。最後是藍莓素麵,清爽作結。

甜點是靜崗縣草莓配上草莓雪糕,配上紅豆醬,甜美宜人。
2020-02-02 124 views
哩間日本菜有露天雅座,而室內亦可以坐吧枱或者4人座位,坐吧枱其實幾正可以睇主師傅切魚生和講解食物魚生片晶瑩剔透,好爽口,另一款係豆腐,非常滑溜,海膽新鮮無苦澀味北海道蠔,海水味重,鐘意食蠔既人絕對鐘意哩種海水味吞拿魚厚切,用材新鮮,有漿住口腔既感覺,因為魚生霉的話一食便知非常脆口同爽口壽司幾款裏面最好食當然係大拖羅,入口即溶果種感覺真係難以形容,其他各款都好新鮮,飯亦搓得夠實,夾起唔容易鬆散剪餃子,個皮脆卜卜好香口,控制火候真係控制得好好太刀魚軟腍,醬汁既入味明太子青椒、炸蝦、白子,只要唔知白子係咩其實幾好味,但知道左,有人會較抗拒冷梅素麵,將麵沾上落左薑粒既醬汁,令味道帶點薑辣味

北海道蠔,海水味重,鐘意食蠔既人絕對鐘意哩種海水味

非常脆口同爽口

剪餃子,個皮脆卜卜好香口,控制火候真係控制得好好

太刀魚軟腍,醬汁既入味

冷梅素麵,將麵沾上落左薑粒既醬汁,令味道帶點薑辣味
2020-01-31 689 views
鮨月好耐無出動食好西,過年前嚟到灣仔月街呢間日本菜,地方唔大,貪佢人少少夠安靜。食omakase 絕對要坐吧枱,因為咁樣先可以慢慢欣賞師傅嘅手藝。先嚟一個安康魚肝配北海道海膽,雖然師傅建議一齊食,但個人覺得分開食可以有雙重享受!魚肝嘅油香質感一流,海膽鮮味濃郁!係正嘅!之後嘅縞鯵刺身係全晚最驚喜! 薄切刺身配酸汁,魚肉爽口,酸汁帶出鮮味,完美!再嚟就係北海道厚岸蠔同帆立貝,加上燒帶子群邊,呢三款就不過不失啦,帆立貝口感比較實,厚岸蠔肥美肉厚,都叫做唔錯。中呑拿魚腩醬油漬配赤大根!toro 同赤大根一向係我嘅至愛,toro魚油夠香,肉質又夠淋滑。赤大根成朵花咁又薄又爽口!手握壽司代表就有鱸魚配柚子胡椒、連子鯛配梅子同埋黑鯥魚配海苔,款款都好特別,喺出面好少食到嘅魚,味道由淡至濃咁上枱。赤蝦,松葉蟹膏係濃味嘅代表,蝦肉大隻又爽口,最後大呑拿魚更加無得輸!燒物方面有大刀魚,雞肉棒,天婦羅蝦🍤同明太子釀青椒。非常之鐘意大刀魚,燒得好香,魚肉好滑!第一次食明太子青椒,估唔到又幾好味wo! 最後甜品係紅豆士多啤梨雪糕,呢餐都算大滿足!
鮨月

燒物方面有大刀魚,雞肉棒,天婦羅蝦🍤
最後甜品係紅豆士多啤梨雪糕,呢餐都算大滿足!

2020-01-20
Type of Meal
Dinner
2020-01-30 494 views
新一年新開始,對自己好d。約左朋友試下位於灣仔既鮨月食omakase 廚師發辦顧名思義就係由師父決定當日既菜色,由當日最新鮮既食材精心挑選既,而每日送到既海鮮都會有唔同,留意到個日食野其實起門口旁邊都掛哂出黎架啦真鯛薄切加上少少柚子皮粉,肉質結實,味道相對清淡鮟鱇魚肝,營養非常豐富,日本關東人更稱之為「人間極品」北海道厚岸蠔,上菜前已落檸檬汁,一d都唔腥好新鮮清新,連海葡萄一齊食,海水味同鮮味配合得宜粒貝刺身灑上適量岩鹽, 口感爽脆,師父刀功細膩超拖羅配赤大根,拖羅油花分佈平均肥美,一淡岩岩好, 拖羅嘅軟滑赤大根嘅爽口加埋淡淡紫蘇葉既香味,各方面都配合得岩岩好冰頭漬,經師父講解先知道原來係三文魚鼻樑軟骨位, 含有豐富骨膠原,加左甘草醋等醃製成漬物,入口非常爽脆鷹之羽鯛壽 魚肉好有彈性有點煙韌,魚味較淡,配上梅干有提鮮效果伊佐木壽司,味道清爽配合柚子皮胡椒,大大提升個份清爽既層次火炙透抽壽司,新鮮既透抽在背面輕劃火炙後除左透抽本身既清甜味更多左火烤既香氣作為生蝦愛好者既我,最鐘意就係呢個赤蝦配北海道海膽同海葡萄呢個組合,一入口蝦同海膽既鮮甜立即釋放出來,三樣海鮮既味道完美咁融合左,真係想
新一年新開始,對自己好d。

真鯛薄切加上少少柚子皮粉,肉質結實,味道相對清淡

鮟鱇魚肝,營養非常豐富,日本關東人更稱之為「人間極品」

粒貝刺身灑上適量岩鹽, 口感爽脆,師父刀功細膩

伊佐木壽司,味道清爽配合柚子皮胡椒,大大提升個份清爽既層次

作為生蝦愛好者既我,最鐘意就係呢個赤蝦配北海道海膽同海葡萄呢個組合,一入口蝦同海膽既鮮甜立即釋放出來,三樣海鮮既味道完美咁融合左,真係想咩師父比多件我回味一下

大拖羅  脂肪分佈均勻,師傅已在上菜前掃上醬油,入口即熔,魚油既甘香同醬油既咸鮮配合剛剛好

太刀魚串燒 皮脆肉嫩 烤汁鹹甜適中

燒鱈場蟹鉗蟹腳 蟹肉非常鮮甜結實,烤過後仍多汁彈牙,亦都冇燒乾,保留到蟹肉淡淡海水鮮味

清酒煮蜆 平時去開個d日本餐廳蜆既份量好少而且唔算大粒,但今晚既清酒煮蜆真係驚喜到我,蜆身好厚肉鮮甜冇沙多汁

野菜烏冬 呢個烏冬最最最欣賞佢既地方係完全唔油,有少少強迫症嘅我,真係覺得個面好賞心悅目,係一d油光都冇,湯頭清爽,加上大量野菜一齊食,食食下竟然食哂成碗

最後唔少得既一定係甜品,是旦甜品係士多啤梨雪糕配靜岡縣士多啤梨

另外,要一讚既係呢度嘅師傅同 侍應嘅態度都好好,好到以為自己去左日本咁
  • 野菜烏冬
  • 粒貝
  • 大拖羅
2020-01-29 129 views
係灣仔利東街漫步完就上上面月街的搵食,老公提議不如去食鮨月的廚師發辦。刺身有真鯛,青森河蟹仔,安康魚肝,北海道厚岸蠔,非常鮮味!另外有北海道大元貝配蘿蔔苗,元貝輕炙過 ,用爽脆紫菜包住口感一流。跟住有一系列壽司目張魚,金目鯛,系撚鯛,松葉蟹赤蝦,灸燒過嘅大拖羅等等,非常精彩。然後就係和食,燒太刀魚,有別一般燒鰻魚,肥美得黎有豐富魚香!雞肉棒正常水準。 炒鮑魚非常香口爽口彈牙。酒煮大蜆非常好,因份量十足,內有大量蜆,湯底因此非常鮮甜!麵食有梅子冷麵,充滿淡淡梅子清香!最後甜品係日本士多啤梨雪糕,簡簡單單都已很好!!
刺身有真鯛,青森河蟹仔,安康魚肝,北海道厚岸蠔,非常鮮味!
雞肉棒正常水準。 炒鮑魚非常香口爽口彈牙。
酒煮大蜆非常好,因份量十足,內有大量蜆,湯底因此非常鮮甜!
麵食有梅子冷麵,充滿淡淡梅子清香!
最後甜品係日本士多啤梨雪糕,簡簡單單都已很好!!
$1000 (Dinner)
2020-01-29 385 views
團年飯,兩公婆撐枱腳,今年揀了去灣仔月街的鮨月。辛苦一年,食好少少,來一次廚師發板吧!價錢大約$1000左右先來刺身真鯛灑上柚子皮粉,十分清新,食的時候加上少許四季紅,提升至更高層次,再配上即炸青森河蟹仔安康魚肝,蟹仔炸得通透,安康魚肝配上酸汁,不會感到油膩。北海道厚岸蠔,淡淡海水味,加上海葡萄更加鮮味!北海道大元貝配蘿蔔苗,元貝輕輕的燒過 ,用海苔包住嚟食,啖啖肉,好滿足! 油漬赤大根,酸酸甜甜,十分開胃,加上灸燒過的赤身,和赤身刺身配上紫蘇葉,雙重滿足,食完成個口都充斥著魚油香味😆冰頭漬,即係三文魚嘅咀再用醋醃咗。目張魚 ,出產自瀨戶內海一帶,油分適中、肉質嫩滑。金目調柚子胡椒,灑上柚子皮粉 清新 色澤鮮紅,味道鮮美!系撚調,呢款為日本人熟悉嘅深水魚又名金線魚,味道來得鮮甜,肉質結實有彈性。松葉蟹高赤蝦海葡萄,三重口感,三重鮮味!灸燒過大拖配麵屎,基本上食完滿口都係魚油,很邪惡!燒太刀魚,皮脆肉嫩,魚味十足!雞肉捧,燒得香口。酒煮大蜆,份量十足,清甜無比!炒鮑魚,爽口彈牙,作為小食一流又高貴!梅子冷麵,淡淡梅子清香,很有日式風味!日本士多啤梨雪糕,雪糕不太甜,清一清油膩感! 店面
團年飯,兩公婆撐枱腳,今年揀了去灣仔月街的鮨月。
辛苦一年,食好少少,來一次廚師發板吧!
價錢大約$1000左右

先來刺身

北海道厚岸蠔,淡淡海水味,加上海葡萄更加鮮味!

冰頭漬,即係三文魚嘅咀再用醋醃咗。

目張魚 ,出產自瀨戶內海一帶,油分適中、肉質嫩滑。

金目調柚子胡椒,灑上柚子皮粉 清新 色澤鮮紅,味道鮮美!

松葉蟹高赤蝦海葡萄,三重口感,三重鮮味!

灸燒過大拖配麵屎,基本上食完滿口都係魚油,很邪惡!

燒太刀魚,皮脆肉嫩,魚味十足!
雞肉捧,燒得香口。
酒煮大蜆,份量十足,清甜無比!
炒鮑魚,爽口彈牙,作為小食一流又高貴!
梅子冷麵,淡淡梅子清香,很有日式風味!
日本士多啤梨雪糕,雪糕不太甜,清一清油膩感!
店面不大,見到廚師和店員都能夠叫出客人的名字,人情味十足!
$1000 (Dinner)
依晚係我期待已久嘅omakase夜🌃,無幾耐之前先至第一次踏足灣仔日月星街嘅小社區,上次經過我已經發現鮨月呢間日本料理,單望見個「鮨」字,我就估計係有得食omakase,上網一睇就知道我嘅推斷無錯😝,見到好似幾正咁喎,而且夜晚食都係$980(+10%)一位,廚師發辦以言唔算太貴,就即刻book咗位。我邀約咗個至愛食日本嘢嘅港女friend(講笑XD)陪我食,我哋七點半鐘準時去到,餐廳店員安排咗我哋坐喺bar枱位置,仲好好咁畀咗個籃我哋放袋😊。每一位店員全程都好友善,不斷幫我哋換碟同斟茶,又同我哋傾偈,其中短髮女店員仲好鬼幽默。由於係廚師發辦👨🏼‍🍳,我哋唔使睇餐牌之餘,仲帶有一份神秘感,永遠唔知下一樣會食啲乜,有乜食哈哈。餐具嘅🐼熊貓筷子座同🦉貓頭鷹牙簽筒好可愛。Omakase開始喇!真鯛刺身配上黃柚子鹽,鮮味無比,富有口感,薄薄一片顯得非常晶凝通透✨。至於海膽豆腐配上北海道海膽,師傅建議我哋用匙羹舀嚟食,呢個海膽雙重奏嘅組合又係令人津津樂道,海膽好甜😚。北海道厚岸蠔,超大隻!利申我本身一般生蠔,但師傅落左🍋檸檬汁辟腥,夾埋海葡萄一齊食都幾好味。粒貝刺身🐚,師傅話已經落咗啲岩鹽吊味,不
餐具嘅🐼熊貓筷子座同🦉貓頭鷹牙簽筒好可愛。
粒貝刺身🐚,師傅話已經落咗啲岩鹽吊味,不過亦可以點wasabi食,我就鍾意後者,正。粒貝口感非常爽口。題外話,佢提我哋唔好將wasabi加落豉油度。
醬油漬炙燒中拖羅,呢個係我最鍾意食嘅一道菜之一😋。首先我係炙燒控,凡係灸燒過嘅刺身我都覺得特別好食。第二係佢個組合好正,吞拿魚配埋赤大根一齊食,上面仲有啲紫蘇葉同芝麻👍。不過我估唔到呢個係凍食嚟。
壽司前,師傳為我哋送上冰頭漬(google完先知點寫😂),即係三文魚頭/咀嘅軟骨,用甘草醃酸酸哋,幾開胃,而口感就似海蜇。另外,我仲吔多幾塊薑。師傅介紹🍣壽司有五款,會根據味道由淡到濃咁上,而每一件上嘅時候已經加咗醬油,唔使再點。
鱸魚壽司,上面係酒浸嘅甘菊,魚肉非常煙韌,味道清甜完全唔腥😌。
魴鮄壽司,恕我孤陋寡聞,但我真係未聽過呢隻魚🙈。不過又幾好食,而且依件嘅辣味比較重,用上胡椒所以麻麻哋(麻辣個麻),再搭上柚子中和一下。
皮剝壽司,估唔到🐟皮剝魚嘅口感幾爽。而上面嘅膏狀,係由魚肝磨碎咗再整返成的,成嚿一齊食,整體好夾。
赤蝦壽司,師傅介紹呢種🦐蝦口感比較爽,但味道就淡啲。不過我覺得蝦嘅味道一啲都唔淡,相反非常濃郁,而且蝦上面仲有松葉蟹膏麵豉同海葡萄。成個味道好豐富,我個人認為係五件壽司入面最好食嗰種。
鹿兒島a4和牛壽司,🐮燒咗嘅牛筋配埋係咁二燙過下嘅和牛,入口即溶。不過wasabi搶左少少味,扣咗少少分。
KO壽司後,就係汁煮螺🐚,都有幾多粒下,而且每粒都大大粒,而個汁甜甜地,唔錯。不過懶懶嘅我突然要自己用手撩啲螺肉出嚟,有啲唔慣,哈哈🤣。
汁燒太刀魚,以🍢串燒造型咁上。剛剛燒出嚟,所以夠晒熱,做到皮脆肉滑;魚皮輕輕塗上醬汁,唔會搶咗魚肉嘅鮮味。
炒鮑魚,依個好好味呀,主要係個汁濃而不膩,應該係牛油乘醬油咁炒吧。再者,就係切粒鮑魚完全唔韌,呢樣真係好難做到,我成日食完鮑魚都會覺得難消化,但呢個唔係👍。
到咗天婦羅系列,有三樣。首先係蝦🍤,好食但無乜驚艷嘅感覺。而明太子釀青椒就幾正,因為我本身鍾意食明太子✌🏻。最後就係鱈魚白子,第一次食唔知乜嚟,口感粉粉哋,雖然無乜奇怪味,但我大約估到係乜。而師傅問完我哋之後就開估,答案係鱈魚嘅精囊😂😂😂,長知識了。
蟹肉茶漬飯,依樣係last一樣鹹食,份量都唔少,食埋真係飽哂。呢個湯幾香,入面有唔少櫻花蝦同真蟹籽蟹肉,無偷工減料。但個飯🍚真係要趁熱食,凍咗爭好遠。
最後甜品就係柚子雪芭🍊, 雪芭個味本身唔錯,但配上紅豆成件事真係錯哂🙊,一啲都唔夾,好似食pizza點豉油咁哈哈。老實講,士多啤梨🍓同柚子都唔多match。
話雖如此,我唔會覺得因為個甜品而令到呢餐變得美中不足,因為成晚廚師發辦嘅菜都令我好滿意,無論係刺身壽司或者熟食,都真心好正。$1,000就咁聽落唔平,但omakase有上述咁好嘅質素真係變得物有所值😉,又唔係日日食,間唔時食一次真係好開心好滿足嘅。
環境方面,裝修不乏日式嘅味道🏮,不過啱啱去到嗰陣個冷氣好似唔係好夠,有少少熱,但後尾正常返。另外,餐廳仲有啲outdoor seat,好chill咁。題外話,餐廳keep住播咗好多我熟悉嘅廣東歌,成個氣氛變得好親切好casual😊。
總括嚟講,呢一餐係令人大滿足嘅廚師發辦盛宴,真不枉我期待咗咁耐,💯一百分推介!
2020-01-16
$1080 (Dinner)
2020-01-19 126 views
好耐冇同男朋友食飯,所以決定食餐好嘅omakase!今次男朋友就揀咗呢間位於月街嘅「鮨月」嚟食!我哋去嘅時候係平日大約7點半,但都已經坐滿咗咁濟,所以建議可以提前book位,保證唔洗摸門釘!第一樣嚟嘅嘢係鯌鰺刺身,有近腩同近背兩邊嘅位置,仲有兩隻蟹仔叫沢蟹,佢哋係真係食得㗎!炸到脆脆嘅!最上嗰兜係牛蒡:之後係北海道厚岸蠔,好大隻,上面有檸檬汁,襯埋海葡萄一齊食,加一啲醎味:再嚟係帆立貝加海膽,卷係紫菜入面,啲汁有好少好少嘅辣味:再嚟係中吞拿魚腩,近赤身嘅位置,配埋醃咗嘅蘿蔔一齊食:之後開始食壽司!有鱸:連子鯛:黑鯥:松葉蟹膏赤蝦:大拖羅,比普通嘅拖羅少啲筋,輕輕燒過,好香:之後到和食,有燒雞肉棒、燒太刀魚、天婦羅、炒鮑魚:仲有蟹肉茶漬飯:最後有士多啤梨雪糕做甜品,好滿足 😋😋😋

再嚟係帆立貝加海膽,卷係紫菜入面,啲汁有好少好少嘅辣味:

再嚟係中吞拿魚腩,近赤身嘅位置,配埋醃咗嘅蘿蔔一齊食:

之後開始食壽司!有鱸:

連子鯛:

黑鯥:

松葉蟹膏赤蝦:

大拖羅,比普通嘅拖羅少啲筋,輕輕燒過,好香:

之後到和食,有燒雞肉棒、燒太刀魚、天婦羅、炒鮑魚:

仲有蟹肉茶漬飯:

最後有士多啤梨雪糕做甜品,好滿足 😋😋😋

2020-01-19 156 views
灣仔的日月星街是一個悠閒舒適的小區,有多間西式餐廳,自成一角,不似市區般繁榮喧鬧。今日經過才發現這𥚃有一間Omakase日本餐廳,以黑色木裝修為主,富有日式風格。於是訂位今晚來食,一嚐高級日本料理。我們今晚被安排有吧檯位坐,可以一邊食美食,一邊欣賞師傅手藝。刺身系列薄切縞鰺魚切得得薄,晶瑩剔透,魚肉彈牙爽滑,有黃柚子皮碎調味更清新。青森縣炸蟹仔即撈即炸,入口香脆惹味,蟹味香濃。海膽豆腐配有四季紅,味道清新𧶘帶微辣,連豆腐都以海膽混入去製成,味道豐富,海膽入口即溶。北海道厚岸蠔 加有檸檬汁,蠔大隻厚身,肉質爽滑鮮甜,完全無腥味,帶有淡淡的海水味。粒貝 新鮮即開即劏,十分爽脆鮮甜,放有岩鹽 和即磨芥末調味,不用點䜴油,更能突出鮮味。吞拿魚赤身和吞拿魚中拖羅,中拖羅肉質油份較身,入口較滑溜,魚香味濃郁。壽司系列 赤粒子點上白干梅,赤粒子在香港較為少有,肉質彈牙有質感,入口香甜。縞伊佐木肉質嫩滑香滑,魚皮煙韌有口感,魚香味散。黑鯥 用甜酒煮海藻,口感豐富,魚肉厚身肥美,入口即溶。赤蝦配松葉蟹膏蟹膏份量多,香濃美味,鮮甜味散發,蝦肉爽口鮮甜,同蟹味好夾。大拖羅壽司雪花油脂分佈平均,入口滑溜香甜,

刺身系列

薄切縞鰺魚
切得得薄,晶瑩剔透,魚肉彈牙爽滑,有黃柚子皮碎調味更清新。

青森縣炸蟹仔
即撈即炸,入口香脆惹味,蟹味香濃。

海膽豆腐

北海道厚岸蠔

粒貝

吞拿魚赤身和吞拿魚中拖羅,
中拖羅肉質油份較身,入口較滑溜,魚香味濃郁。

壽司系列 赤粒子

縞伊佐木
肉質嫩滑香滑,魚皮煙韌有口感,魚香味散。

黑鯥
用甜酒煮海藻,口感豐富,魚肉厚身肥美,入口即溶。

赤蝦配松葉蟹膏

大拖羅壽司
雪花油脂分佈平均,入口滑溜香甜,肥美而不油膩。

軟⻣餃子
熱騰騰,炸得香脆可口,入面的軟骨咬落爽脆,餃子餡多汁鮮甜。

天婦羅
有明太子青椒仔,大蝦,甜薯等,炸粉很薄,炸得香甜可口。

蟹肉茶漬飯
可以中和一下飽滯感,口感清新軟稔,茶味清淡,蟹肉鮮甜。

靜岡士多啤梨紅豆雪糕
冰凍可口,雪糕奶滑香甜,紅豆味濃郁,士多啤梨新鮮清甜。
2020-01-18 117 views
品嚐過一次廚師發辦之後,用餐體驗實在太美好,所以在灣仔月街找到這間鮨月。縞鰺魚薄切最喜歡的是原條時令鮮魚薄切,今晚師傅切的是縞鰺魚,撒滿左碎黃柚子皮,也可以配上有點辣的四季紅一併吃下,極盡鮮甜。還有青森縣的炸蟹仔,香脆無比,而旁邊的海膽豆腐也相當有心思,整粒豆腐也含有香濃海膽味。北海道厚岸蠔 大大隻肥美肉厚的厚岸蠔,加入少許檸檬汁及海葡萄,已能嚐到鮮甜海水礦物味。粒貝師傅已經調好味道,加入了岩鹽,還特地叮囑我們 wasabi 不可放入豉油中,因為新鮮即磨的wasabi 會融化在豉油中,粒貝爽脆鮮甜。吞拿魚赤身 刺身有這款吞拿魚赤身,亦即是吞拿魚中拖羅,魚肉嫩滑鮮味無比,感覺一入口即融。赤粒子壽司,縞伊佐木壽司赤粒子放了一點白干梅,酸酸甜甜更能刺激喚醒味蕾,伊佐木味道鮮甜彈牙。黑鯥壽司,赤蝦壽司,大拖羅壽司黑鯥上面放了一些用甜酒煮的海藻,帶了多重味道層次感。赤蝦壽司本身已有香濃赤蝦味,想不到上面還加了松葉蟹膏,令蝦和蟹鮮味融為一體。大拖羅壽司當然要留到最後才吃,魚油脂感最濃最重,鮮味入口即融。軟⻣餃子餃子外皮煎得香脆,餡料用了豬軟骨還頗有新鮮感。明太子青椒仔天婦羅青椒仔入面釀了明太子而成

縞鰺魚薄切

北海道厚岸蠔

粒貝

吞拿魚赤身

赤粒子壽司,縞伊佐木壽司

黑鯥壽司,赤蝦壽司,大拖羅壽司

軟⻣餃子
餃子外皮煎得香脆,餡料用了豬軟骨還頗有新鮮感。

明太子青椒仔天婦羅
青椒仔入面釀了明太子而成的天婦羅亦為食客帶來了驚喜,炸蝦天婦羅炸粉不會過厚,亦保存到蝦的鮮味。

蟹肉茶漬飯
濃濃的碎蟹肉混入了茶漬飯,感覺上有點像吃蟹粥呢。

靜岡士多啤梨
來自靜岡縣的士多啤梨,當然是多汁香甜。
2020-01-16 89 views
星期五嘅夜晚除咗去飲酒去食 omakase不失為一個好嘅選擇可以一路飲酒一路食唔同嘅料理 幾款壽司都好鮮身為生蠔嘅愛好者 當中有道菜式係北海道口岸生蠔上面仲有啲海葡萄 生蠔本身已經唔洗點其他醬汁師傅幫我地落咗啲檸檬汁大起左蠔嘅鮮味 我自己本身好驚食有沙呢個就真係唔錯!吞拿魚有分兩種前面嘅係吞拿魚腩後面係中拖羅 拖羅果然冇令我失望 口感同味道一流 同出面嘅好唔同 食得出個種鮮味冰頭瀆完全係我嘅至愛 係三文魚個嘴入邊嘅軟骨切片 問咗師傅話用甘草黎整 酸酸地啱晒我口味!最後講埋個炒鮑魚非常香口啱晒我用黎餸酒!的確唔錯下次會再嚟一戰食下其他嘢!

最後講埋個炒鮑魚非常香口啱晒我用黎餸酒!

的確唔錯下次會再嚟一戰食下其他嘢!