2022-08-03 930 views
朋友介紹黎呢到食lunch,同穴、天穴、鮨穴等同一集團,質素有保證。的確性價比不錯又坐得舒適。迷你雜錦魚生飯及天扶良配蕎麥麵天扶良即係天婦羅,粉漿夠薄,又保留到食品原本水份,口感香脆,炸物配上一口清涼蕎麥麵,超夾。另外眾有一碗細魚生飯都唔hea,魚生新鮮,鋪滿蟹子+三文魚子。銀鱈魚御膳套餐配埋前菜、沙律、茶碗蒸。銀鱈魚肉質幼滑,油脂美味。唯一可以再好啲就係碗飯較硬。照燒雞扒御膳雞皮炸得香脆不油膩,雞肉夠嫩滑,肉醃得入味,唔需要沾汁都好夠味。同樣地跟前菜、茶碗蒸。最後會送上甜品。

蕨餅

$120 (Lunch)
2022-07-28 553 views
又再來The One嘅鮨千壽食late lunch,看到門口樹立下午茶85% off💕,坐下我急不及待點了至愛的海膽三文魚飯+手羽中、免治雞棒套餐配湯烏冬;太太就點迷你雜錦魚生飯+天扶良套餐配湯油麥麵,套餐配沙律、前菜及甜品,侍應哥哥不停歇添上綠茶,空碟不會在你檯面停留多過5分鐘。在這裡用膳每次都是好享受她的食物和招呼。一定會不斷再來的。是次用餐扣減85%後總數為$300。
又再來The One嘅鮨千壽食late lunch,看到門口樹立下午茶85% off💕,坐下我急不及待點了至愛的海膽三文魚飯+手羽中、免治雞棒套餐配湯烏冬;太太就點迷你雜錦魚生飯+天扶良套餐配湯油麥麵,套餐配沙律、前菜及甜品侍應哥哥不停歇添上綠茶,空碟不會在你檯面停留多過5分鐘。在這裡用膳每次都是好享受她的食物和招呼。一定會不斷再來的。是次用餐扣減85%後總數為$300。
2022-07-28
$150 (Tea)
2022-05-29 948 views
補寫食評用餐日期:2021年12月10日 星期五年初,貪折扣,在手機Lubuds app買了10,000元電子現金券,有效期1年(2022年1月6日到期),逾期作廢,要趕快使用。約了好友林小姐到尖沙嘴鮨千壽吃午餐,工作日供應多款定食套餐,款款都吸引,多花眼亂。。。點了2份午餐:1)壽司+串燒+蕎麥麵(198元)2)壽司+天婦羅+烏冬(158元)#野菜沙律:份量不多,味道不錯。#日式蒸蛋:加了蟹肉,提鮮。#壽司5貫:赤蝦最鮮味、帶子肉很厚#串燒3款:2葷1素,牛柳最好味!#雜錦天婦羅:大蝦好好味,野菜有點油。#蕎麥麵:我的最愛,yummy!#湯烏冬:林小姐說好味。#奶皇團子:飯後甜品。#熱咖啡:另加28元/杯,夠濃,好喝!
補寫食評
用餐日期:2021年12月10日 星期五

點了2份午餐:
1)壽司+串燒+蕎麥麵(198元)
2)壽司+天婦羅+烏冬(158元)
#野菜沙律:份量不多,味道不錯。
#日式蒸蛋:加了蟹肉,提鮮。
#壽司5貫:赤蝦最鮮味、帶子肉很厚
#串燒3款:2葷1素,牛柳最好味!
#雜錦天婦羅:大蝦好好味,野菜有點油。
#蕎麥麵:我的最愛,yummy!
#湯烏冬:林小姐說好味。
#奶皇團子:飯後甜品
#熱咖啡:另加28元/杯,夠濃,好喝!
2021-12-10
$230 (Lunch)
2022-02-27 938 views
今次想同大家介紹一間高質連鎖日本餐廳——鮨千壽,佢係尖沙咀,中環,屯門,將軍澳都設有分店,而今次我地try左尖沙咀分店👍🏼🌟疫情前經常full booking,walk in都要排長龍,幸好疫情期間商場內人流較少,可以直接入座👍🏼🌟餐廳內兩則有落地玻璃,採光度十足,坐係窗邊嘅卡位打卡一流,餐桌之間嘅距離寬敞,十分舒適👍🏼🌟店員態度良好,好有禮貌,上菜時亦會介紹食物同講解食用方法👍🏼💁🏻‍♀️特尚刺身御膳 $218一個刺身set入面包括刺身拼盤,沙律,前菜,茶蒸碗,白飯,漬物,麵豉湯,甜品😝 漬物酸酸地幾開胃,茶蒸碗內有蝦同蟹肉,非常足料。至於主角——刺身拼盤簡直冇得彈😭一共有8款刺身,每款有2件,每件都好新鮮👍🏼海膽好creamy,帶子同甜蝦好鮮甜,拖羅魚油味十足,三文魚肥美,炙燒左口魚裙邊油脂感十足,另外兩款都不過不失👍🏼🥳除左刺身之外,餐廳更提供各色各樣壽司拼盤,魚生丼,同炸物😍整體評分味道:🌟🌟🌟🌟🌟價錢:🌟🌟🌟環境:🌟🌟🌟🌟服務態度:🌟🌟🌟🌟instagrammable:🌟🌟🌟🌟🌟鮨千寿Sushi Senju 地址:尖沙咀彌敦道100號The ONE UG2層220-221號舖

💁🏻‍♀️特尚刺身御膳 $218

🥳除左刺身之外,餐廳更提供各色各樣壽司拼盤,魚生丼,同炸物

😍整體評分
味道:🌟🌟🌟🌟🌟
價錢:🌟🌟🌟
環境:🌟🌟🌟🌟
服務態度:🌟🌟🌟🌟
instagrammable:🌟🌟🌟🌟🌟

鮨千寿Sushi Senju
2021-12-12 1467 views
好友在10月尾生日,跟他夾時間,11月補祝他的生日飯!我建議 3 間餐廳給他,他讓我揸主意,然而,我首選是位於尖沙咀 The ONE UG2層 (中庭那層) 的 <鮨千寿>,位置大家都方便!3年半前,我去過屯門店,其後,尖沙咀 The ONE 分店 3年前才開,卻是一直未去過這間分店!現時香港疫情已好轉,我不知道這一帶食肆有幾旺場,穩陣起見,我先在 Openrice app 訂枱;可能訂枱的關係,店員安排我們到一張可望到對面 Park Lane 的餐桌,可容納 4~6 人,相當鬆動舒適! 同時,景觀也開揚!入座後,女店員捧了個日本直送時令海鮮的餐牌給我們,可是,我們不食刺身,也不用浪費時間看吧!餐牌跟3年前大同小異!松葉蟹蓋海膽石鍋飯 $178 對比3年前的價位,這款式只是加了$10,相對加幅算少嘞!松葉蟹蓋裝得滿滿的,拌勻濕潤鮮美的海膽、味甘的蟹膏、鮮甜的蟹肉及蟹籽,香氣十足, 鮮味滿載!口感豐富!選用珍珠米,份量都幾多!食落又不算乾身,恰到好處!其實二人分享都幾飽肚!以鐵鍋盛載,食到尾依然熱辣辣!海鮮茶壺湯 $68茶壺盛載可保溫,似鰹魚湯的味道,幾有鮮味! 海鮮包括
好友在10月尾生日,跟他夾時間,11月補祝他的生日飯!

同時,景觀也開揚!

餐牌跟3年前大同小異!

松葉蟹蓋海膽石鍋飯 $178
對比3年前的價位,這款式只是加了$10,相對加幅算少嘞!

以鐵鍋盛載,食到尾依然熱辣辣!

松葉蟹蓋海膽石鍋飯
海鮮茶壺湯 $68
茶壺盛載可保溫,似鰹魚湯的味道,幾有鮮味!

海鮮包括:魚、蝦...還有冬菇等!味清而鮮!
 他覺得普通沒有什麼特別!

海鮮茶壺湯
梅醬紫蘇雞串燒 $42
幸好!落單前,朋友提醒我免治雞肉口感軟腍腍,他覺得不討好,所以,才點這款!
獨特的紫蘇葉香氣提升雞肉口味!

梅醬紫蘇雞串燒
豚肉烏冬 $88
豚肉仍然有一陣雪藏味,烏冬口感煙韌,比起火鍋煮出來的豚肉及烏冬,更遜色!

豚肉烏冬
豆紙素菜卷 $48
表面的豆紙,味道帶甜,看似薄如紙的腐皮又看似超薄的玉子!
 配料包括醃漬的牛蒡、青瓜、...等!不過不失!
豆紙素菜卷
柚子雪葩 $32
有位女店員向我們推介,當日供應柚子雪芭;我們一於點一客試試,並非好似餐牌上季節鮮果雪葩相中的賣相,並沒有以水果盛載雪葩,
只是用碟子而已;雪葩入口冰涼,柚子味香濃又清新!

柚子雪葩
埋單同時,還要填份問卷,對餐廳服務、食物...等,滿意程度。
2021-11-10
$251 (Dinner)
Celebration
Birthday
松葉蟹蓋海膽石鍋飯
海鮮茶壺湯
梅醬紫蘇雞串燒
柚子雪葩
2021-12-04 740 views
星期五晚上,當然要Happy Friday🎊今晚與閨蜜就來到The One,因為The One食店多,各國美食皆會於此,所以也是一個飯聚的好地方。😉芸芸眾多選擇中,我們就選擇了「鮨千寿」,因為朋友喜歡吃日本菜,而且希望坐得舒服開揚一點,於是選擇了它。她預早訂座,我們可以坐在窗邊的卡位,感覺真好。食物賣相吸引(部分食物忘記影相😅)、味道不錯,牛舌、紫菜芝士年糕有驚喜🤩......簡簡單單,開開心心又一餐😊朋友請客,更開心😄😄Happy Friday 😉✌🏻
星期五晚上,當然要Happy Friday🎊

簡簡單單,開開心心又一餐😊

朋友請客,更開心😄😄

Happy Friday 😉✌🏻

2021-10-17 873 views
老婆今日生日!book左12.30 分!店員安排左windos位置!十分舒服!食物質素高!服務態度一流!下次會再光顧!😄😄鵝肝好味到爆!鯛魚2 食也十分出色!新鮮!和牛炒飯粒粒分明!
2021-08-29 833 views
The one 食肆多,要搵間有質素的先係重點,這裡可以訂位,變左慳翻等位時間,不錯食物質素有水準,魚生、天婦羅、鍋飯都好好味黑毛和牛粒溫泉蛋,佢有兩款牛比你選擇,當然價錢有分別,美國牛比較平,我每次都揀貴少少嘅黑毛和牛,吃過了不能回頭,入口即溶,牛味濃,脂肪分佈好正海鮮天扶良御食膳,這個是定食,價錢好抵,有齊炸蝦🍤蟹鉗、帶子同各種雜菜,漿粉薄,炸出來鬆化。槍魷魚一夜干,原隻魷魚非常鮮味彈牙。雞翼串、煙肉番茄卷、燒牛肋骨,這裡申燒不錯,簡單落些鹽燒,出來味道非常可口,來到一定要試

食物質素有水準,魚生、天婦羅、鍋飯都好好味

槍魷魚一夜干,原隻魷魚非常鮮味彈牙。
今日有Business partner請食飯 佢話budget大概$300內per head 又要搵個近地鐵站嘅又要地方見得人 揀嚟揀去最後決定嚟the one 嘅鮨千寿!午市套餐好抵食百零蚊至$200左右有交易~ 今次我揀咗個高級刺身定食 仲特登加錢升級左食壽司醋飯 😍有五種魚 吞拿魚係中拖羅好肥美😍其他白身魚都好新鮮 仲有肥美的海蝦帶子同埋海膽! 套餐仲包埋茶碗蒸麵豉湯甜品~除咗碗飯稍為細啲之外其餘分量都好夠~! 中午飯lunch set我已經幫襯過好多次 暫時每次都好滿意 其他同事都有讚冇彈餐廳採光充足 坐得好舒服The lunch set is good value for moneyAround $150-200 you can get a really fresh sashimi setToday I selected a premium one with sea urchin☺️. I upgraded from normal hot rice sushi rice with vinegarThe set comes with steamed egg, miso soup

今次我揀咗個高級刺身定食 仲特登加錢升級左食壽司醋飯 😍

餐廳採光充足 坐得好舒服

The set comes with steamed egg, miso soup and a small plate of appetizer and dessert .

The interior design of the restaurant is pretty nice, with natural sunlight and it’s quite spacious.
2021-07-18 705 views
今晚叫咗兩個餐,一個係海鮮天婦羅,有魚,蟹鉗,蝦,帶子,秋葵,矮瓜,木瓜,超好味又冇油液未!再叫咗個壽司五種天婦羅種同埋熱喬麥麵,樣樣都有啲,可以試曬咁多嘢,不錯,環境亦都舒服值得再嚟!
天氣又濕又焗,冇晒食慾,識揀一定搵番間日本菜試下,the one行完街約好幾位姊妹相聚,系時候慢慢嘆番餐😎預先打電話📲留座,職員好快咁帶我地入座同介紹餐牌,原來呢到除左menu上選擇,仲有木牌仔來既都系日本飛機貨,就點左兩款開心share👉🏻水母刺身(日本飛機貨✈️)原來水母刺身透明身、口感食等同海蜇,海蜇系水母腳近腳位置,今次食既透明位系近水母頭位置,滑溜溜、爽口配搭酸汁既開胃,做前菜一流,賣相相當有心思👉🏻牛油燒帆立貝(日本飛機貨✈️)牛油燒既帆立貝食到牛油香外,仲食到帆立貝原本鮮香,應該系因燒帆立貝所出既水份留左系殼上面,雖然冇想像中彈牙,不過味道唔錯,師傅細心咁有切過,大家更容易分享👉🏻本鮪三味(赤身、中吞拿魚、大吞拿魚)鐘意食拖羅/本鮪既不妨一嘗,叫左個本鮪三味,一次過試晒三個部位,赤身咬口彈牙較實身,味道比較出冇油膩感,而中拖、大拖都系邪惡精選,望落油脂分怖均勻,入口皆有即溶感,兩者差不多,如果講雪花❄️分怖大拖會更豐富一d👉🏻 赤身、中吞拿魚太唔夠喉,大家都同意要再翻叫赤身、中拖,非常肥美鮮甜,赤身可點醬油,中拖基本可點/可唔點都得🤤👉🏻火炙壽司🍣🔥問左職員火炙壽司邊樣打邊樣,

水母刺身

👉🏻水母刺身(日本飛機貨✈️)
牛油燒帆立貝

👉🏻牛油燒帆立貝(日本飛機貨✈️)
本鮪三味

👉🏻本鮪三味(赤身、中吞拿魚、大吞拿魚)
中吞、赤身

👉🏻 赤身、中吞拿魚
火炙壽司
👉🏻火炙壽司🍣
🔥問左職員火炙壽司邊樣打邊樣,分別系:原味火炙三文魚、咖哩鹽火炙三文魚、火炙蝦、火炙帆立貝、火炙左右魚邊裙、火炙特大蟹柳棒、火炙海饅壽司,火炙系列既壽司都會更加濃味,油脂香更濃,至愛系入口即化既火炙左右魚邊裙

整體來說,餐廳坐位舒服環境唔錯,天花櫻花設計,職員有禮、主動,食物質素優質,慶祝/聚會/拍拖都適合,餐牌菜式多到爆,刺身壽司外唔少爐端燒、串燒選擇,好啦
留番下次再來一試!
2021-06-19 778 views
今次不是第一次到這裏午餐, 一向食物水準不錯, order了極上壽司御膳和銀鱈魚定食, 極上壽司御膳份量明顯減少一半, 是我意想不到, 價錢並不便宜, 對這間餐廳真的有點失望!
極上壽司御膳
2021-06-19
Type of Meal
Lunch
2021-06-19 1915 views
鮨千寿 (The ONE) (尖沙咀)小編最愛日本🇯🇵菜🥰 今次試下位於尖沙咀The One 的鮨千寿😋首先要讚的是店員的服務👍🏻 他們很有禮貌地招待我們,又安排我們坐落地玻璃窗🪟位置,向我們介紹是日新鮮食材和廚師👨‍🍳推介,而且不斷主動地加熱茶👍🏻👍🏻廚師推介:牛油燒北寄貝 $198原本想點帆立貝,但侍應說帆立貝是雪藏的,而北寄貝是新鮮空運到港,新鮮度和質感會略勝一籌😋 於是就試了這道菜❤️ 果然沒有失望😆 北寄貝肉質爽口,鮮味十味!上面灑了切的很細膩的蔥花,牛油🧈和醬油不會太濃而蓋其鮮味,而且賣相也很打卡able❤️❤️三文魚🍣刺身 $48/4塊三文魚厚度十足👍🏻鮮甜不需要蘸太多醬油和芥末,食出三文魚原有的鮮味~ 另外三文魚並非用白蘿蔔絲鋪墊,而是昆布,比較特別🥰明太子蟹肉石鍋飯 $158嘩~ 石鍋飯熱烘烘,拌勻時有「咋咋」的聲音~ 而且非常足料🥰 明太子的份量像一個雪糕球🙈 與蟹肉(不是仿蟹柳)一起享用,味道很配😋串燒:雞肉大蔥 $38/串如果對芝麻過敏的朋友,記得點餐時問可否走芝麻😉 串燒是即叫即燒的,配上日式甜醬油,風味十足😆這間餐廳食物質素高,而且餐廳環境很美,在天花上掛了仿櫻花
鮨千寿 (The ONE) (尖沙咀)

廚師推介:牛油燒北寄貝 $198

三文魚🍣刺身 $48/4塊

明太子蟹肉石鍋飯 $158

串燒:雞肉大蔥 $38/串

這間餐廳食物質素高,而且餐廳環境很美,在天花上掛了仿櫻花🌸的掛飾,很適合打卡,也令小編十分掛念日本🇯🇵😭

整體食物美味指數:9/10 (10分滿分)

*需加一服務費
2021-06-18
Type of Meal
Dinner
  • 牛油燒北寄貝
今日我去食晚飯,諗住又冇乜人食,容易揾位,原來冇乜人係伏嚟㗎,全橦樓嘅餐廳,每一間都好多人,淨係佢冇人去食咁大家有目共睹啦, $188個海鮮杯,仲細過我飲sake隻杯,嗰啲冇同我講係壽司嚟㗎,半隻蝦仁隻海膽,咁大家知道我想表達啲咩🙏失望係在所難免,其他食物我都冇咩期望啦好冇希望新鮮就算啦,如果買單點解咁貴嘅,於是我check單啦,無啦啦多咗支啤酒,咁我問個店員,佢話唔好意思即刻改返,我諗你使唔使咁呀,以後冇下次,完全係騙案
大隻仔立功之作(二)❗️呢間係大隻仔帶小妹去食既生日飯餐廳🎂✨因為係生日所以小妹可以任叫野食食食食食(因為成日比大隻仔誤會我係眼闊肚窄大嘥鬼吾比叫咁多)一睇餐牌出奇地對於蟹粥圖有感覺❗️驚喜地幾好味其他食物都吾錯🤩❐ 蟹粥🍲 $208評分 ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▯ 💁🏻‍♀️推介❗⟰熱辣辣一鍋上新鮮煮起,粥既質地軟綿綿好滑🌟⟰全鍋充滿蟹肉鮮甜得黎每啖都有蟹肉🦀✨再加埋有切碎左既鮮菇好有口感仲啖啖蟹味⟰粥入面有成隻蟹,蟹殼煲到淋哂一咬就咬得開,蟹鉗蟹腳吸哂粥既精華,真係好好味💯❐ 炸日本番薯配沖繩黑糖 $58評分 ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▯ 💁🏻‍♀️推介❗⟰ 日本番薯🍠鮮甜💦⟰新熱炸起完全吾油,凍左都好脆好鬆化口感一流💯⟰沖繩黑糖好香黑糖味❗️吾會得會甜字❗️❐ 蟹籽沙律🥗 $58評分 ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▯ 💁🏻‍♀️推介❗⟰ 蟹籽沙律夠晒凍青瓜夠幼無渣夠爽口💯⟰ 蟹籽新鮮份量多又吾腥粒粒脆卜卜💥⟰蟹柳絲吾係假蟹柳味有陣鮮甜蟹味✨同青瓜既比例差不多所以吾會食剩d青瓜🥒❐ 炙燒壽司拼盤🍣 $178評分 ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▯ ▯ 💁🏻‍♀️推介❗⟰

❐ 蟹粥🍲 $208
⟰熱辣辣一鍋上新鮮煮起,粥既質地軟綿綿好滑🌟

❐ 炸日本番薯配沖繩黑糖 $58
⟰ 日本番薯🍠鮮甜💦
⟰新熱炸起完全吾油,凍左都好脆好鬆化口感一流💯
⟰沖繩黑糖好香黑糖味❗️吾會得會甜字❗️

❐ 蟹籽沙律🥗 $58
⟰ 蟹籽沙律夠晒凍青瓜夠幼無渣夠爽口💯
⟰ 蟹籽新鮮份量多又吾腥粒粒脆卜卜💥

❐ 炙燒壽司拼盤🍣 $178
⟰總共有7舊有帶子三文魚蟹柳鰻魚同蝦等等🍤
⟰好香炙燒味加埋原本魚生好新鮮啖啖肉💦又鮮甜✨手握飯軟硬度剛好
⟰最鐘意係帶子同蝦🙌🏻鰻魚勁長厚切又吾腥
⟰另外叫咗辣味三文魚同軟殼蟹卷物都好出色🌟

❐ 脆炸雞軟骨🍗 $48
評分 ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▯ ▯ ▯ ▯
⟰新鮮炸起熱辣辣吹卜卜加埋檸檬汁夠晒開胃香口🍋
⟰ 雞軟骨略嫌無咩肉而且啲軟骨比較硬🚫

🍚推介指數
☻ ☻ ☻ ☻ ☻ ☻ ☻ ☻ ☹ ☹ (10為最高)
  • 蟹粥
  • 炸日本番薯配沖繩黑糖