2020-12-16
已經好耐冇去過日本了,但係又好想食日本級數嘅壽司,所以近近地喺新界區裏面搵咗一間比較新一啲嘅omakase日本餐廳。元朗呢間舍利鮨聽聞呢度嘅師傅係首席級數,想試佢嘅手勢好耐。環境好新淨簡約,用上淺白色嘅木材做主調,氣氛比人一種好和諧感覺係會食得好舒服嘅晚餐。夜晚嘅Omakase有2個價錢,分別係15品嘅$1300,同20品嘅$1600,今次就揀左$1300,有前菜,刺身,料理,壽司,湯品同甜品。特別想講有幾款令我印象深刻嘅壽司,牡丹蝦,用匀成隻蝦每一滴精華造就呢一件壽司,蝦肉飽滿鮮甜帶黏,混合埋蝦膏食更香!🤤中拖同大拖接住上,中拖油脂比較少,但鮪魚味好突出,再食埋件大拖羅,油脂同魚油香完全喺口腔入面爆發,好好食🤤秋冬先食到嘅季節性香箱蟹係今晚嘅MVP,香箱蟹,即係雌性嘅松葉蟹,蟹籽比平時見到嘅深色但非常飽滿!十分香濃,好想一口接住一口食😳蟹肉,蟹膏同蟹籽一齊食嗰種鮮味完全釋放出來,難忘!
香箱蟹