2021-02-14 349 views
朋友超級鍾意食日本野,住元朗既佢唔止一次向我推薦呢間餐廳,於是前兩日早放工約咗佢嚟食野~餐廳裝潢充滿日本風,簡簡單單令人好舒服好放鬆,可以靜靜地同朋友傾計。我地點咗茶碗蒸、中拖羅、海膽 、松葉蟹肉飯同埋深海池魚。首先講海膽,呢板海膽係屬於拍賣級海膽,既甘甜又充滿鮮味,食落驚喜滿滿~至於中拖羅,魚味濃郁得嚟入口即溶,很是美味!深海池魚肉質肥美鮮嫩,令人齒頰留香~茶碗蒸好嫩滑,我地一口接住一口食唔停🤣松葉蟹肉飯每一啖都充滿蟹香,滿足!

我地點咗茶碗蒸、中拖羅、海膽 、松葉蟹肉飯同埋深海池魚。

至於中拖羅,魚味濃郁得嚟入口即溶,很是美味!

深海池魚肉質肥美鮮嫩,令人齒頰留香~

茶碗蒸好嫩滑,我地一口接住一口食唔停🤣

松葉蟹肉飯每一啖都充滿蟹香,滿足!
2021-02-12 245 views
Omakase 聽就聽得多,但平時見個價錢咁貴,都唔捨得食。今日係屋企人生日,所以特登帶佢嚟試下Omakase。係Openrice 見到食評同環境好似幾ok咁,所以就book 咗位了。果然無令我失望,就咁睇門面已經好有日本feel。我哋坐bar枱,可以睇到師傅嘅手藝,真係非常之厲害!我哋嗌咗鰤魚腩、生蠔、海膽 、鰹魚刺身同中拖羅。個海膽壽司真係好難忘,勁鮮甜軟滑,我應該可以食到一大板。原來係拍賣級海膽,唔怪之得咁好味,仲一啲腥味都無喎。屋企人食得好開心,仲話一定會再嚟!

我哋嗌咗鰤魚腩、生蠔、海膽 、鰹魚刺身同中拖羅。

屋企人食得好開心,仲話一定會再嚟!

2021-02-12 184 views
新年咁開心,橫掂今年都無得去旅行,就同寶寶去食餐好喇!今日就入咗元朗食Omakase,豪一豪!裝修簡潔得嚟仲好grand,帶有濃厚嘅日本風味。睇住師傅喺你面前即叫即整,真係別有一番風味。啲壽司真係好精緻,整體非常之新鮮。我叫咗中拖羅、鮑魚、帆立貝、海膽、牡丹蝦+蝦膏、剝皮魚+魚肝醬。真係覺得自己好豪,哈哈!我最欣賞就係嗰個中拖羅,真係有入口即溶嘅感覺,令我諗返起以前係日本旅行時食過嘅拖羅壽司咁正。個鮑魚又勁爽口入味,一啲咁韌感覺都冇。另外帆立貝都好特別,係有個磯燒爐细師傅係你面前燒,勁香,食落都好鮮甜同彈牙。

個鮑魚又勁爽口入味,一啲咁韌感覺都冇。

2021-02-12 176 views
有朋友住元朗,係我生日約我去元朗,話要帶我去食omakase。我地來到呢間餐廳,我知道呢間餐廳開業唔係好耐,餐廳所選腱既食材每日由日本漁市場空運直送到港,保證食材新鮮。原來餐廳採用全預約制,所有一定要先預約。餐廳整體設計簡約,給人舒適感覺。海膽(拍賣級海膽):我好鍾意食海膽,但好怕係香港食,因為怕食到唔好味既。呢度既海膽入 口即溶,而且非常鮮甜。剝皮魚加魚肝醬:我未食過剝皮魚刺生,估唔到甘好食,加上魚肝醬,味道濃郁又特別。三文魚子海膽飯:呢個不得了,海膽和飯撈均,再加上鮮甜既三文魚子,一口食落,整個口腔充滿鮮味和甜味。香箱蟹:有蟹膏、蟹肉和蟹子,蟹味十足,鍾意食蟹又怕麻煩既朋友,好鍾意呢個一口就可以食晒一隻蟹既香箱蟹。

2021-02-09 201 views
[🇭🇰香港- 元朗].🔻大家可能已經慣左冇得晚市堂食,好多餐廳就係3:30開多round;今次就黎左試元朗好出名嘅Omakase,分量都幾多,有8款刺身,12件壽司;師傅都話因為疫情關係,唔會入好多貨,食嘅都係大路款式,魚生唔算肥美,不過我幾鐘意佢地偏酸嘅赤醋飯👍🏻唔會話好出色,但係性價比高.🔻🍽 舍利鮨📌 地址: 元朗安寧路38號世宙商場地下6號舖.#tummysready #tummysreadytoeat #tummysreadyinhongkong #tummysreadyatyuenlong #tummysreadyforomakase #tummysreadyforsushi #tummysreadyforjapanese
[🇭🇰香港- 元朗]
🔻
🔻
🍽 舍利鮨
📌 地址: 元朗安寧路38號世宙商場地下6號舖

2021-01-28 503 views
今日同老公去左食LUNCH SET,我哋初初仲諗緊食$500定$650,後來個staff話$650有個前菜係生蠔,於是我哋就揀左$650。但食到最尾要問返個師傅先知道佢哋今日無哂蠔(咁點解我哋揀餐既時候個staff又話有?!🥲)我哋到最尾問先知道原來係呢碟代替左生蠔🥲🥲已經灰到吾記得係咩魚。。。。。最令人失望既係我哋坐位前面個師傅吾係幫我哋個個師傅。佢係我哋面前整左好多新鮮時令既食材,而我哋揀$650個個係無佢呢d食材(我哋睇住佢整,真心想食,但明明又叫左最Top個個MENUS🥲?!) ,如果餐廳係有另一個高級menus,應該比客人選擇?! 依家搞到好似set lunch而吾係Omakase🤯🤯 (坐係我面前師傅既係做緊另幾枱既客人)

。。
。。

(坐係我面前師傅既係做緊另幾枱既客人)
2021-01-15
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$650 (Lunch)
2021-01-27 291 views
元朗新開嘅鮨店一入門口,個姐姐制服好整齊好pro嘅樣子,同好好禮貌內裡裝修係靚,枱面仲有印鋪名嘅信封同消毒洗手液坐咗喺龍師傅前面揀咗十五件壽司set佢會成日眼眉留意客人食完滿唔滿意蒸蛋秋刀魚赤貝赤身蝦吞拿魚味道ok啦,十五件夠晒飽當中有一兩件比較驚艷例如赤睦餐具全部都幾靚,好緊要,成件事高級咗,仲有好多位睇得出間餐廳好著重啲細節位服務好,有細心介紹魚類侍應姐姐無停過斟茶咁新開期間仲免加一,心諗又抵食咗唯一想彈嘅係甜品,係好普通嘅雪糕,如果係自家制嘅會再開心啲就算係大西北都應該會再book
元朗新開嘅鮨店

一入門口,個姐姐制服好整齊
好pro嘅樣子,同好好禮貌

內裡裝修係靚,枱面仲有印鋪名嘅信封同消毒洗手液

坐咗喺龍師傅前面
揀咗十五件壽司set
佢會成日眼眉留意客人食完滿唔滿意

蒸蛋

秋刀魚

赤貝

赤身

吞拿魚

味道ok啦,十五件夠晒飽
當中有一兩件比較驚艷例如赤睦

服務好,有細心介紹魚類
侍應姐姐無停過斟茶咁

新開期間仲免加一,心諗又抵食咗

唯一想彈嘅係甜品,係好普通嘅雪糕,如果係自家制嘅會再開心啲

就算係大西北都應該會再book
$500 (Lunch)
2021-01-23 222 views
假日男朋友帶我到元朗逛逛,原來早就預備了驚喜給,帶我到這家Omakase品嘗美食。 很久沒來元朗,現在已成了美食天堂,不難找到各種中西法英美食,日本菜更是多姿多彩。生蠔生蠔新鮮肥美,而且海水味濃,肉質亦豐厚棉滑。帆立貝帆立貝肉質厚實且味道鮮甜。海膽 他們用上的是拍賣級海膽,海膽色澤橙黃,味道濃郁,口感嫩滑,令人難忘!三文魚子茶碗蒸可說是我每次必點的日式小吃,小小一份滑嫩鮮味,是我的小確幸。牡丹蝦+蝦膏有極甜美的蝦肉,豐腴甘香的蝦膏,還有細綿帶爽的口感都讓人印象深刻,吃不停口。中拖羅顏色粉紅,脂肪比例較高,魚香持而恰到好處的魚油脂,非常甘香。美味的晚餐,下次會再來吃吃有什麼新菜式。

生蠔

生蠔新鮮肥美,而且海水味濃,肉質亦豐厚棉滑。

帆立貝

帆立貝肉質厚實且味道鮮甜。

三文魚子茶碗蒸

牡丹蝦+蝦膏

中拖羅

美味的晚餐,下次會再來吃吃有什麼新菜式。
2021-01-15 328 views
朋友好鐘意食日本野,今次要同佢慶祝生日,見到呢間omakase幾吸引咁,就決定黎試一試😋因為食材係日本直送,所以都好新鮮🤩,朋友都讚我揀餐廳揀得好呀😁最深印象係帆立貝、大拖羅、原隻海膽、筋子壽司同生蠔1️⃣帆立貝紫菜夾住既原隻帆立貝,真係好大隻🤣,咬落去厚厚的,好滿足🤤2️⃣大拖羅啲油脂分佈得好靚,食落甘香可口3️⃣原隻海膽份量好足之餘隻金黃色真係好靚,食落唔腥好甘甜4️⃣筋子壽司滿滿既筋子仲多過啲飯🤤雖然筋子望落去同三文魚籽有啲相似,但大粒好多,咬落去更有口感5️⃣生蠔口感creamy,海水味唔會太重,旁邊既檸檬亦點綴得唔錯

最深印象係帆立貝、大拖羅、原隻海膽、筋子壽司同生蠔

1️⃣帆立貝
紫菜夾住既原隻帆立貝,真係好大隻🤣,咬落去厚厚的,好滿足🤤

2️⃣大拖羅
啲油脂分佈得好靚,食落甘香可口

3️⃣原隻海膽
份量好足之餘隻金黃色真係好靚,食落唔腥好甘甜

4️⃣筋子壽司
滿滿既筋子仲多過啲飯🤤

5️⃣生蠔
口感creamy,海水味唔會太重,旁邊既檸檬亦點綴得唔錯
2021-01-15 145 views
海膽 (拍賣級海膽)入口帶有淡淡嘅海洋香氣同豐富嘅甘甜鮮味,一試難忘。剝皮魚 + 魚肝醬剝皮魚肉質紮實煙韌,再利用剝皮魚嘅魚肝嚟提升口感同味道層次。深海池魚口感爽脆嫩滑,肉質細緻帶油份,味道鮮甜。金目鯛肉質柔軟肥美,口感嫩滑,魚味份外鮮甜,油份十足,肥而不膩。大拖羅有天然魚油脂嘅甘香,入口即溶而魚味濃郁。三文魚子海膽飯海膽同飯撈埋一齊,啖啖飯都食到海膽,味道鮮甜;三文魚子粒粒圓潤有光澤,晶瑩通透,入口鮮甜,一咬爆汁,口感澎湃,食得過癮!香箱蟹(蟹膏+蟹肉+蟹子)將拆咗嘅蟹膏、蟹肉同蟹子釀番落個蟹蓋度,夠晒方便!入口蟹味濃,膏香肉甜,別有一番滋味。

海膽 (拍賣級海膽)
入口帶有淡淡嘅海洋香氣同豐富嘅甘甜鮮味,一試難忘。

剝皮魚 + 魚肝醬

深海池魚
口感爽脆嫩滑,肉質細緻帶油份,味道鮮甜。

金目鯛
肉質柔軟肥美,口感嫩滑,魚味份外鮮甜,油份十足,肥而不膩。

大拖羅
有天然魚油脂嘅甘香,入口即溶而魚味濃郁。

三文魚子海膽飯

香箱蟹(蟹膏+蟹肉+蟹子)
2021-01-15 131 views
香港人最喜歡美食,日本菜更是香港人頭號喜愛之一。元朗向來美食多,這次友人介紹我到這家壽司店品Omakase, 令我深深期待。餐廳設計明亮,用上日式簡約但不失細節的擺設,令人感覺舒適。來到了美食的部分。大拖羅脂肪分佈好像雪花般,富天然魚油脂的甘香,入口即溶。牡丹蝦+蝦膏牡丹蝦味道香甜,配合上蝦膏,味道更完美。鮑魚鮑魚味濃郁、鮮甜味明顯,而且厚肉爽身,口感、味道一流。赤身吞拿魚肉質實、有咬口,魚味濃厚。實在是令人滿足的一餐,一定會再光臨!

餐廳設計明亮,用上日式簡約但不失細節的擺設,令人感覺舒適。

來到了美食的部分。

大拖羅
脂肪分佈好像雪花般,富天然魚油脂的甘香,入口即溶。

牡丹蝦+蝦膏
牡丹蝦味道香甜,配合上蝦膏,味道更完美。

鮑魚
鮑魚味濃郁、鮮甜味明顯,而且厚肉爽身,口感、味道一流。

赤身
吞拿魚肉質實、有咬口,魚味濃厚。

實在是令人滿足的一餐,一定會再光臨!
2021-01-14 129 views
新年來到元朗一日遊,一定要豪食慶祝新一年㊗️🎍🏮🎊好掛住日本🇯🇵😭但去唔到~ 好彩仲有日本嘢食🥲❤️🥰和式裝潢~ 當去咗日本㗎啦~坐好就等食 👀師傅超注重衛生~Omakase 喎~ 要用舌頭好好咁品嚐每一件壽司🍣 印象最最最深刻嘅係食中拖羅刺身 🤤 近乎入口即溶,係我最最最愛~仲有拍賣級海膽❣️❣️鮮味到不得之了~ 師傅又整咗件剝皮魚+魚肝醬手握壽司比我嘆~ 味道濃郁有層次~ 前所未有咁滋味😋金目鯛係不能錯過咁鮮~食吓魚又食吓蟹~ 值得推介就係呢件松葉蟹加蟹膏壽司~ 愛蟹人士簡直係必食~
新年來到元朗一日遊,一定要豪食慶祝新一年㊗️🎍🏮🎊
好掛住日本🇯🇵😭但去唔到~ 好彩仲有日本嘢食🥲
❤️🥰

和式裝潢~ 當去咗日本㗎啦~

坐好就等食 👀
師傅超注重衛生~

仲有拍賣級海膽❣️❣️鮮味到不得之了~

金目鯛係不能錯過咁鮮~

2021-01-09
$700 (Lunch)
Omakase 以前大多數係D 高級地段,好似中環,銅鑼灣,尖沙咀呢D黃金地段因為食一餐價錢都唔平架,起碼四位數起跳不過近年大家對飲食要求都提升左,Omakase 越開越多 家下連元朗都有開啦~舍利鮨呢間位於元朗的日式餐廳,價錢屬於Omakase 的親民價. LUNCH SET 3位數就搞掂餐廳標明食材標明由日本漁市場每日直送好多人以為Omakase 只係廚司發板,其實真正的Omaskase 係要不時不食廚司會根據季節,時令,當造的海鮮而推出不同的菜式俾客人架~就好似家下冬天當造的就係呢D 白子白子講緊既係魚的精囊,每年由10月尾至翌年3月最肥美而家下1月當然係最頂級架雖然白子聽落有D怪怪的,但上網搵過佢既資料,原來白子含有豐富的蛋白質、而維生素B有助於推動新陳代謝,促進蛋白質和脂質的轉化和吸收,鉀則有調節心臟和肌肉功能的作用。所以被日本人奉為補身極品。至於口感嘛,入口係滑滑的,無根無渣,類似豆腐的質感,因為食材好新鮮,完全無想像中的腥味,反而有淡淡的鮮甜味~ 而另一個日本直送的,要數呢個海膽北海道富美丸海膽有留意開的朋友都知北海道富美丸的海膽品質超高的,今日呢板海膽更係拍賣級別既第五
因為食一餐價錢都唔平架,起碼四位數起跳
不過近年大家對飲食要求都提升左,Omakase 越開越多
家下連元朗都有開啦~

舍利鮨
餐廳標明食材標明由日本漁市場每日直送
廚司會根據季節,時令,當造的海鮮而推出不同的菜式俾客人架~

就好似家下冬天當造的就係呢D 白子

白子講緊既係魚的精囊,每年由10月尾至翌年3月最肥美
而家下1月當然係最頂級架
所以被日本人奉為補身極品。
至於口感嘛,入口係滑滑的,無根無渣,類似豆腐的質感,
因為食材好新鮮,完全無想像中的腥味,反而有淡淡的鮮甜味~

而另一個日本直送的,要數呢個海膽

北海道富美丸海膽

有留意開的朋友都知北海道富美丸的海膽品質超高的,今日呢板海膽更係拍賣級別既第五級
有哂證明,唔係亂吹架~
大大塊原隻金黃的海膽,飽滿,鮮甜,幼滑,真係見到都流哂口水
配以日本珍珠米,成碗飯變得金黃又富貴。
好懷念北海道呀,幾時可以再去呀~
鮑魚配鮑魚肝醬

呢個菜式,直頭將鮑魚食到盡呀~
平時食鮑魚,大家都只會食中心既部份
但原來淨番個舊黑媽媽的野 (鮑魚內臟) ,可以做成鮑魚肝醬 (過程我當然唔識啦~XD)
估唔到平時掉棄的食物,經由師傳調製後,會變成另一種面貌和味道
(感覺有D似份子料理咁~XD)
鮑魚肝醬比想像中易入口好多,亦無想像中既苦澀味
配上鮑魚食,味道又幾新奇喎~

又一貝殼類~ 爽口鮮甜唔韌~
拖羅係Omakase 係不可缺少的~
入口即溶的感覺真係其他刺身俾唔到的。
當然,講緊既係高質素的拖羅啦
呢舊雪花拖羅睇樣就知肥美~ 均勻分佈的油脂令人食指大動
Omakase 的另一個好處,就係長知識
師傳一邊上菜,一邊介紹
仲食到好多平時少見既新奇料理

如果想以affordable 的價錢又可以食到高質的 Omakase ,不妨黎試下呢度呀~
2021-01-08
$780 (Lunch)
  • 北海道富美丸海膽
  • 鮑魚配鮑魚肝醬
  • 拖羅
2021-01-14 97 views
成日心癢癢想食日本嘢 今日經過元朗 同朋友去咗食我最愛嘅omakase廚師發板😁今日師傅準備左唔少款式,最印象深刻嘅一定係秋刀魚、中拖羅、甜蝦、帆立貝、海膽、香箱蟹同車海老呢度環境坐得幾舒服 立即同朋友準備開動淨係隻香箱蟹都值回票價有專人服侍 已經開好俾你而且擺盤賣相亦都非常吸引香箱蟹喺一年裏面只得好少機會食得到而且佢嘅產期都非常之短食落去蟹籽、蟹膏同蟹肉帶俾你三重奏嘅享受😍😍秋刀魚一共有三塊 師傅都切得好靚賣相非常吸睛 配上少少薑蓉吊味 再配埋特色嘅日本花擺設 成件事好好睇中拖羅非常新鮮 淺粉紅色外表令人心心眼加上脂肪比例均勻 食落去一啖即溶除此之外甜蝦同車海老亦都做得非常好不得不提仲有海膽!非常清甜 簡直拍得住喺日本食嗰種感覺確實係人間極品 😘😘
成日心癢癢想食日本嘢
今日經過元朗 同朋友去咗食我最愛嘅omakase廚師發板😁

今日師傅準備左唔少款式,最印象深刻嘅一定係秋刀魚、中拖羅、
甜蝦、
帆立貝、海膽、香箱蟹同車海老
呢度環境坐得幾舒服 立即同朋友準備開動
淨係隻香箱蟹都值回票價
有專人服侍 已經開好俾你
而且擺盤賣相亦都非常吸引

香箱蟹喺一年裏面只得好少機會食得到
而且佢嘅產期都非常之短
食落去蟹籽、蟹膏同蟹肉
帶俾你三重奏嘅享受😍😍

加上脂肪比例均勻 食落去一啖即溶
除此之外甜蝦
同車海老
亦都做得非常好
不得不提仲有海膽!
非常清甜
簡直拍得住喺日本食嗰種感覺
確實係人間極品 😘😘
2021-01-12
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
2021-01-13 106 views
今次同朋友慶祝生日,決定同佢嚟呢間omakase ~呢間omakase最吸引我嘅原因係餐廳採用嘅食材都係每日由日本送嚟香港,確保每樣食材都係最新鮮同最時令,每日嘅菜式都因應當日食材而改變,我可以好放心交比廚師發辦😄🌠海膽真係無諗過係香港都可以食到拍賣級嘅海膽😏個人本身對海膽麻麻,但原來因為我未食到靚海膽,所以之前唔識欣賞😆拍賣級海膽食落非常鮮甜,海味濃郁而且口感細膩綿軟!真係食唔停口😜🌠大拖羅拖羅嚟講,我比較鐘意食大拖羅,食落比較有口勁!一上碟,明顯睇到油分分佈,食落魚油脂肪淡淡甘香味,入口即溶😜果然冇令我失望!🌠 牡丹蝦加蟹膏牡丹蝦一直都係我嘅至愛,推介!睇住師傅「握下握下」咁完成一件件壽司放係我隻碟到,真係好治癒! 牡丹蝦蝦肉半透明,肉質爽口,上面仲要加上一層蝦膏,食落鮮味double up!🌠 金目鯛金目鯛係高級魚類,係日本都係食過一次~估唔到係香港都有😆金目鯛肉柔軟清淡,口感Q軟,食一次就明點解在刺身介屬於高級料理😏
今次同朋友慶祝生日,決定同佢嚟呢間omakase ~

🌠海膽

🌠大拖羅
拖羅嚟講,我比較鐘意食大拖羅,食落比較有口勁!

🌠 牡丹蝦加蟹膏

🌠 金目鯛
金目鯛係高級魚類,係日本都係食過一次~