2023-02-07 46 views
今次介紹位於旺角嘅日式omakase《藤》,座位全部都係bar枱形式。晚市omakase $788一位包含前菜、三款刺身、壽司11貫、熟食、卷物一款、湯同埋甜品。先付鱈魚白子表面經過微微炙燒,奶油味口感。加入左土佐醋、水雲、蘿蔔蓉,平時出面食開酸汁啫喱,依款就主要食白子嘅食材味道,好新鮮。刺身三點鮟鱇魚肝橙色嘅鮟鱇魚肝,味道鮮甜又入口即溶。配左綠色嘅新鮮紫菜同埋鮮汁,好開胃。小長井生蠔蠔身非常飽滿又有光澤,食落海水味同埋蠔味都好重。煙燻春魚白身魚味道本身較淡,師傅就用咗煙燻嘅方式去處理,加入洋蔥絲、薑花、酸汁、芥末籽醬、炸蒜,淡淡煙熏味又有炸蒜嘅味道。糖醋蛋配慢煮八爪魚糖醋蛋其實都係流心蛋,上面淋上土佐醋、同埋白色嘅新鮮魚鬆。食之前可以攪拌蛋漿,令到八爪魚被蛋漿覆蓋,口感會更加幼滑。八爪魚用左櫻煮處理2個鐘以上,好腍身又有嚼勁。壽司十一貫帶子壽司白色嘅新鮮帶子,加上柚子皮、檸檬汁、岩鹽,帶出帶子本身嘅鮮甜。真鯛肉厚邊緣有淡紅嘅魚皮,魚肉上面加入左梅醬,肉質鮮嫩又微甜。深海池魚白身魚,魚皮呈灰色魚肉末端淺紅色,厚身又有油脂香,入口甜美又細膩。生北寄貝平時出面食開係紅色嘅熟北寄貝,生嘅末端
今次介紹位於旺角嘅日式omakase《藤》,座位全部都係bar枱形式。晚市omakase $788一位包含前菜、三款刺身壽司11貫、熟食、卷物一款、湯同埋甜品

先付
鱈魚白子

刺身三點
鮟鱇魚肝

小長井生蠔
蠔身非常飽滿又有光澤,食落海水味同埋蠔味都好重。

煙燻春魚

糖醋蛋配慢煮八爪魚

壽司十一貫
帶子壽司

真鯛
肉厚邊緣有淡紅嘅魚皮,魚肉上面加入左梅醬,肉質鮮嫩又微甜。

深海池魚

生北寄貝
平時出面食開係紅色嘅熟北寄貝,生嘅末端會有灰色。食落會爽口過熟嘅好多,味道仲更加鮮甜。

金目鯛
經過微微火炙,迫哂魚皮啲油脂出嚟,上面放左焦糖洋蔥,魚鮨味濃郁又有洋蔥嘅香甜。

牡丹蝦
蝦身晶凝通透,上面係蝦膏,兩者一齊食好鮮甜。

池魚
銀色魚皮嘅粉紅色魚肉,上面放左薑蔥,肉質緊致又略帶魚鮨香。

吞拿魚赤身
肉質厚實,油脂相對較少,魚味比較濃。

大拖羅
塗上醬油,大拖羅身微微粉紅,食落一口即溶又有豐富又油滋味。

海膽
北海道赤海膽,味道非常鮮甜又帶少少creamy。

江戶鱈魚玉子
睇落好似普通玉子,其實用左蝦膠、魚膠去煎,食落口感好滑身,又有魚鬆嘅味道。

卷物
拖羅蓉手卷
拖羅蓉有豐富嘅油脂又有綿密嘅口感,好適合做手卷。

吸物
用左魚骨同埋大魚嘅魚肉煮成嘅濃縮魚湯,再加入麵鼓醬,味道好濃身又帶魚嘅鮮味。

甜品
抹茶蕨餅配紅豆
第一眼就比佢哋嘅熊仔脆餅所吸引,抹茶蕨餅彈牙又有茶香,紅豆又綿密甘甜。

廚師發辦魚生丼
如果唔想食omakase嘅朋友,可以試下依款廚師發辦魚生丼。總共有12款當做魚生同埋刺身,包括左口魚邊、春魚、真鯛、赤身、深海池魚、金目鯛、油甘魚、大拖羅、帶子、魚籽,牡丹蝦、鮟鱇魚乾,好大一碗,簡直就係omakase嘅濃縮版,食完一定好飽肚。

人均💫788

如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘
多謝大家!!!

♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝ ♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝

藤 (旺角)

2023-01-20 58 views
藤 Sushi Teng 女朋友突然之間好想食壽司上網搵到位於旺角既藤Sushi Teng 由於我唔食生野但為左滿足女朋友就查詢下٩(๑òωó๑)۶師傅亦好好每一道都問我熟道接唔接受到係Openrice買左個Omakase既優惠:$699/一位▵刺身兩款▵壽司十四貫▵手卷▵吸物▵甜品壽司亦有配搭到唔同既醬汁 超夾ヾ(´︶`*)ノ♬食到一半己經好飽。:.゚ヽ(*´∀`)ノ゚.:。Cp值超高ʕ•̀ω•́ʔ✧ 好滿足
藤 Sushi Teng

▵手卷
▵吸物
甜品
壽司亦有配搭到唔同既醬汁 超夾ヾ(´︶`*)ノ♬
食到一半己經好飽。:.゚ヽ(*´∀`)ノ゚.:。
Cp值超高ʕ•̀ω•́ʔ✧ 好滿足
2023-01-18
Dining Offer
Coupon
  • 藤 & Teng
廚師發辦除了精緻 · 也可以很可愛位於旺角的藤Sushi Teng以L字型bar枱設計 · 日系氛圍非常舒適餐廳最大賣點之一 · 以可愛貓貓擺設加入壽司擺盤令精緻壽司 · 多了一份可愛感Teng & 壽司8貫 ($328)一上枱少女心跑出來 · 完全被俘虜御料理 | 三文魚漬三文魚有先炸過 · 魚肉很厚身吸物 |豆腐蔬菜湯乳白色的湯底 · 天涼漸冷來一碗非常舒服甜品 |櫻花水信玄餅 · 熊仔餅配紅豆兩款都好IGable櫻花水信玄餅QQ嫩嫩 • 碗上香甜黑蜜熊仔餅非常可愛 · 紅豆甜而不膩完全不捨得吃壽司八貫甜蝦|帶子|深海池魚|油甘魚鮫碟魚 |小肌|吞拿魚腩|吞拿魚蓉最喜歡當然是炙燒了的吞拿魚腩油脂豐腴 · 愈細嚼愈幸福帶子加了柚子皮 · 爽嫩鮮甜小肌是8款裡面魚味最濃郁 · 魚香十足♡ 日本海膽軍艦 ($98)♡ 松葉蟹肉蟹膏軍艦($48)♡ 火炙左口魚邊壽司($28)♡ 大吞拿魚腩壽司($58)♡ 活北寄貝壽司($48)♡ 火炙金目鯛壽司($48)♡ 鰻魚壽司($18)♡ 北海道帶子壽司($18)♡ 牛油火炙紋甲烏賊壽司($18)堆成小山丘的海膽軍艦同蟹肉蟹膏軍艦賣相相當誘人 ·
廚師發辦除了精緻 · 也可以很可愛
位於旺角的藤Sushi Teng
以L字型bar枱設計 · 日系氛圍非常舒適
餐廳最大賣點之一 · 以可愛貓貓擺設加入壽司擺盤
令精緻壽司 · 多了一份可愛感

Teng & 壽司8貫 ($328)
一上枱少女心跑出來 · 完全被俘虜

最喜歡當然是炙燒了的吞拿魚腩
油脂豐腴 · 愈細嚼愈幸福
帶子加了柚子皮 · 爽嫩鮮甜
小肌是8款裡面魚味最濃郁 · 魚香十足

♡ 日本海膽軍艦 ($98)
♡ 松葉蟹肉蟹膏軍艦($48)
♡ 火炙左口魚邊壽司($28)
♡ 大吞拿魚腩壽司($58)
♡ 活北寄貝壽司($48)
♡ 火炙金目鯛壽司($48)
♡ 鰻魚壽司($18)
♡ 北海道帶子壽司($18)
♡ 牛油火炙紋甲烏賊壽司($18)

堆成小山丘的海膽軍艦同蟹肉蟹膏軍艦
賣相相當誘人 · 兩者都鮮甜無比
烏賊壽司亦非常出色
爽嫩的烏賊帶濃香牛油香 · 非常有記憶點
大吞拿魚腩 · 魚脂豐腴
༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞(๑•́‧̫•̀๑)ఌ
小小總結:
真係超級可愛的廚師發辦
完全少女心 · 秒間被俘虜
📍藤旺角廣華街開咗一間新嘅日本餐廳,主打平民價錢嘅omakase,餐廳得10個位,想去嘅客人記住book位🥰👅 藤&Teng $328呢個set包左湯,壽司8件,御料理,吸物同甜品~湯係野菜豆乳湯,好濃郁既豆香,好清甜,口感都有啲杰身,好想encore🥹三文魚漬幾特別,前菜形式,幾開胃。師傅每件壽司都會介紹,壽司飯亦都已經有醬油,所以就咁食都得,最鍾意金目鯛同深海池魚,好新鮮🥰甜品係水信玄餅,拌黑糖食,清清地🥰👅 藤の三文魚壽司盛合 $88鍾意食三文魚嘅我,見到呢一個盛合,諗都唔使諗就叫咗啦,果然冇令我失望,有齊晒三文魚腩,三文魚,炙燒三文魚,三文魚籽,辣三文魚等等,三文魚愛好者必叫🥰👅 藤の炙燒壽司盛合 $130相信唔少人都鍾意炙燒壽司嗰種魚油甘香,我都唔例外🤤呢個有北海道帶子,魷魚,左口魚邊,吞拿魚等等,全部都係燒到啱啱好,仲有啲焦香🤤👅 北海道帶子刺身六切 $58好厚肉好新鮮,好甜~👅 赤貝刺身 兩隻 $98.0爽口大隻,仲有啲花瓣點綴🥰
📍藤

👅 藤&Teng $328

👅 藤の三文魚壽司盛合 $88

👅 藤の炙燒壽司盛合 $130

👅 北海道帶子刺身六切 $58
好厚肉好新鮮,好甜~

👅 赤貝刺身 兩隻 $98.0
爽口大隻,仲有啲花瓣點綴🥰
2022-12-08 51 views
朋友介紹來這裏試一試,我們來到大約下午2時錯過了午餐時間,所以我散叫壽司。我們叫了火焰三文魚壽司、北海道帶子壽司、鰻魚壽司、油甘魚壽司、赤身壽司、池魚壽司、中拖羅魚腩壽司、碎蔥吞拿魚軍艦、火焰金目鯛壽司、加州卷、日本海膽軍艦和活赤貝壽司。本來想試一試秋刀魚刺身,不過季節性限定冇貨,醉酒鮑魚刺身也冇貨,試不到有些可惜。有驚喜的是海膽軍艦,新鮮鮮甜好味。而活赤貝看著新鮮劏開,即刻order了三個,入口爽脆十分鮮甜。中拖羅魚腩壽司,沒有筋位入口即溶十分鮮味可口。
有驚喜的是海膽軍艦,新鮮鮮甜好味。
中拖羅魚腩壽司,沒有筋位入口即溶十分鮮味可口。
2022-12-08
$430 (Lunch)
  • 活赤貝壽司
  • 海膽壽司
  • 中拖羅壽司
2022-12-07 51 views
食過丼幾抵食,質素都幾高,再來試晚餐SET,以吧桌為主,位置不多最好訂位會好啲,仲可以望住師傅即整 @ $365/人均 這裡的飯是赤醋,可以托到魚的鮮甜感,醋味又不會好濃藤& 𝐓𝐞𝐧𝐠 𝐒𝐞𝐭 湯.前菜.壽司𝟖貫.甜品 $𝟑𝟐𝟖,之前見到其他人食幾靚擺盤,所以今次叫一份來試試這個推介沒想到咁好飲, 野菜豆乳湯 味道好香豆乳味有點菜在裡面,凍咗少少仲有層腐竹,十分好味三文魚漬帶少少酸的蔬菜絲好幾開胃壽司8貫 : 帶子,甜蝦,鮫鰈魚,油甘魚,秋刀魚,立魚,鰤魚,大拖羅,每款的刺身都好新鮮,而且都係當令魚品,由淡到濃魚味食落去.. 吞拿魚蓉魚籽飯,吞拿魚味濃郁配上魚籽口感和味道增加不少啖啖魚香水信玄餅有些黑糖一起食,甜度不太高滑滑的口感另外再叫,帶子刺身,幾新鮮鮮甜。當然要叫多個三文魚刺身,勁厚身魚脂都足壽司再加碼要赤身壽司和油甘魚壽司每款一人一件先夠食完壽司刺身竟然見到個熱食,只需$98就有腐皮烏冬+炸雞,吉列蠔各2件+吉列炸蝦反卷3件,勁抵食即叫。烏冬幾滑身,份量不少,炸物剛煮完新鮮,蠔幾香。反卷份量幾大件,入面炸蝦仲脆脆的

這裡的飯是赤醋,可以托到魚的鮮甜感,醋味又不會好濃

三文魚漬帶少少酸的蔬菜絲好幾開胃

水信玄餅有些黑糖一起食,甜度不太高滑滑的口感

壽司再加碼要赤身壽司和油甘魚壽司每款一人一件先夠

睇返啲舊相,先醒起之前特登萬聖節過嚟食飯,但係唔記得咗寫𝐫𝐞𝐯𝐢𝐞𝐰🤭呢度嘅廚師發辦𝐨𝐦𝐚𝐤𝐚𝐬𝐞價錢相宜,精緻可愛,好適合過嚟打卡影相! ——— ✤ 藤 & 𝐓𝐞𝐧𝐠 𝐒𝐞𝐭|$𝟑𝟐𝟖 湯/前菜/壽司𝟖貫/甜品 野菜豆乳湯 ➤ 呢個湯絕對有震驚到我!豆乳味道濃郁無比,宛如忌廉湯咁𝐜𝐫𝐞𝐚𝐦𝐲但呢個完全唔油膩𝐡𝐞𝐚𝐯𝐲,野菜已經熬煮到稔身兼勁鮮甜入味,熱辣辣好暖胃🔥 -三文魚漬 ➤ 前菜𝐝𝐞𝐞𝐩 𝐟𝐫𝐢𝐞𝐝過,不過以前菜形式供應,食落去類似熟魚咁,外皮淋咗 壽司𝟖貫 ➤ 全部都可以見到師傅即席揮毫,件件新鮮,組合包括有:帆立貝壽司、甜蝦、金目鯛、深海池魚、赤身、油甘魚、大拖羅、三文魚籽拖羅蓉!當中最喜歡一定係大拖羅,入口即融,新鮮肥美;另外三文魚籽拖羅蓉都好鮮味,魚油爆發🐟 水信玄餅&紅豆餅 ➤ 呢個好似半透明水晶球入面藏有櫻花嘅水信玄餅配合埋黑糖醬實在開胃;熊仔𝐌𝐨𝐧𝐚𝐤𝐚真係好𝐢𝐠𝐚𝐛𝐥𝐞🐻配合埋紅豆蓉簡直係𝐩𝐞𝐫𝐟𝐞𝐜𝐭 𝐦𝐚𝐭𝐜𝐡☺️ ✤ 油甘魚刺身|$𝟖𝟖 𝟑片厚實新鮮嘅油甘魚紅白相間,肉質鮮美! ✤ 北海道帶子刺身|$𝟓𝟖 𝟔片超級厚切嘅帶子肥美無比,咬落啖啖肉,鮮甜至極🐚
———
✤ 藤 & 𝐓𝐞𝐧𝐠 𝐒𝐞𝐭|$𝟑𝟐𝟖
湯/前菜/壽司𝟖貫/甜品

✤ 油甘魚刺身|$𝟖𝟖
𝟑片厚實新鮮嘅油甘魚紅白相間,肉質鮮美!

✤ 北海道帶子刺身|$𝟓𝟖
𝟔片超級厚切嘅帶子肥美無比,咬落啖啖肉,鮮甜至極🐚

✤ 火炙三文魚壽司|$𝟐𝟖
火炙燒過嘅沙津醬相信都係唔少人嘅至愛,熱融嘅沙律醬帶有煙燻味、燒過嘅三文魚令油脂激發、滿口幸福🥰
✤ 火炙左口魚邊壽司|$𝟐𝟖
肥美無比嘅左口魚火炙過後更嘅令油脂激發,十分推薦!

✤ 加州卷|$𝟑𝟖
飯桶必點😂飯量份量超大,最適合填飽肚仔,餡料有熟透牛油果、玉子燒、蟹柳、青瓜絲等🥒

✤ 明太子雞翼|$𝟒𝟖
漲卜卜嘅雞翼入面包裹住滿溢嘅明太子餡料,帶有少許辣味,超級惹味🌶️雞翼皮香口得嚟唔覺油膩,混合埋雞油更加滋味!

✤ 自製玉子燒|$𝟐𝟖
橙黃色嘅玉子燒非常嫩滑,口感唔會話太過紮實,雞蛋綿滑香甜,配合沙律醬令整體口感更加豐富👍🏻
  • 明太子雞翼
  • 野菜豆乳湯
2022-11-03 78 views
諗住坐低食個壽司Set,雖然睇價錢都無諗住係好高質,點知睇住個"師傅"整嘅時候就知唔對路。。。一件壽司㩒左十幾下,好似小朋友玩飯團咁,等左一陣終於整好啦,一夾第一件。。。散左,都算啦,再望下,嘩 ! 穿左窿嘅壽司 ? 😂😂😂 我感覺係比人當我乞兒。。。 無下次,感覺上兩百幾蚊去食千兩好好多。
2022-11-03
$250 (Lunch)
秋風起🍂經過旺角人來人往嘅街頭🚶🏿‍♂️突然發現呢間好別緻嘅日式小店🇯🇵入面望落仲係omakase嘅style呢🪑◍「藤 & Teng」🐱 $328呢度有好多唔同種類嘅盛合選擇 中意貓嘅朋友就絕對唔可以錯過呢個藤 & Teng set~🐈‍⬛壽司八貫同御料理同啲貓貓裝飾放埋一齊 望落十分賞心悅目😌而食物質素都好高 每一個item都好食😋◍「藤の極上卜口卜口丼」🐟 $288男朋友好中意食呑拿魚🧡所以特別叫咗呢款丼 有齊呑拿魚腩、中呑拿、赤身同蔥呑拿魚腩碎 一碗飯有齊所有部位🤩完全滿足到想食呑拿魚嘅心😋◍「藤の特選盛合」🥑 $78另外要咗個簡單嘅壽司盛合 估唔到都好有驚喜呢😍竟然有牛油果壽司 食落又幾夾🫶整體而言質素都唔錯呢!📍藤 (旺角) #lala_foodie_mongkok 旺角廣華街1號仁安大廈地下24A號舖

◍「藤 & Teng」🐱 $328

◍「藤の極上卜口卜口丼」🐟 $288

◍「藤の特選盛合」🥑 $78

📍藤 (旺角) #lala_foodie_mongkok
2022-10-12 58 views
點樣食推介✨⭐️可愛壽司set⭐️⭐️旺角抵食壽司⭐️藤 地址:旺角廣華街1號仁安大廈地下24A號舖🍖藤 & Teng Set $328 (7/10)依個set登場嘅時候都真係幾華麗,成個壽司架佈滿唔同嘅可愛貓仔😽,分別包左一碗湯、一款前菜、八件壽司同甜品~ 湯方面係豆乳味夠曬濃嘅蔬菜湯,前菜係酸酸甜甜嘅三文魚南蠻漬,當日嘅壽司就包左帆立貝、甜蝦、火炙金目鯛、深海池魚、油甘魚、火炙赤身、三文魚拖羅蓉同埋大拖羅,全部魚生都新鮮,舍利係用左赤醋,口感比較黏口🍖藤の極上魚生丼 $188 (7.3/10)佢地嘅丼飯係性價比之選,堂食價錢係$68起,平日lunch仲有$48起嘅學生套餐,今次試嘅極上魚生丼已經係佢地第二貴嘅丼,用量豐富,有牡丹蝦、海膽、油甘魚同帆立貝,面頭仲有少少柚子皮增加清新感回頭指數: 🍧🍧🍧 (滿分:🍧🍧🍧🍧🍧)好坐指數: 🧎🏻‍♀🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️ (滿分:🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️)
點樣食推介✨

⭐️可愛壽司set⭐️
⭐️旺角抵食壽司⭐️

地址:旺角廣華街1號仁安大廈地下24A號舖

🍖藤 & Teng Set $328 (7/10)
依個set登場嘅時候都真係幾華麗,成個壽司架佈滿唔同嘅可愛貓仔😽,分別包左一碗湯、一款前菜、八件壽司甜品~ 湯方面係豆乳味夠曬濃嘅蔬菜湯,前菜係酸酸甜甜嘅三文魚南蠻漬,當日嘅壽司就包左帆立貝、甜蝦、火炙金目鯛、深海池魚、油甘魚、火炙赤身、三文魚拖羅蓉同埋大拖羅,全部魚生都新鮮,舍利係用左赤醋,口感比較黏口

🍖藤の極上魚生丼 $188 (7.3/10)

回頭指數: 🍧🍧🍧 (滿分:🍧🍧🍧🍧🍧)

旺角都越黎越多omakase店, 同客試左旺角依間藤, 係廣華醫院附近~鋪入邊座位唔多, 記得要book! 依間Omakase 唔係逐件上, 而係成盤 有個靚既木架上!所以要啲時間準備~唔洗$400 好抵食!前菜係個魚 正常~壽司🍣整體唔錯 啲魚生都幾新鮮 比較鐘意用火燒左既左口魚 好肥美 😚 另外帆立貝, 甜蝦, 拖羅同吞拿魚蓉三文魚籽都幾高質!手卷係海膽 😍😍 大滿足!甜品有個好靚既水信玄餅!同個好靚既熊仔 + 紅豆! 成個setting真係好岩打卡 推薦!🦁 藤 Sushi Teng旺角廣華街1號仁安大廈地下24A號舖

🦁 藤 Sushi Teng
旺角廣華街1號仁安大廈地下24A號舖
① 藤&𝐓𝐞𝐧𝐠🍣 ($328)套餐包括:壽司8貫、御料理、吸物、甜品見到唔少食客都會叫依個𝐬𝐞𝐭 擺盤靚同埋有可愛嘅動物仔伴碟(超適合影相✨)先會上一份野菜豆腐湯 奶白色嘅湯底好濃郁🤍豆腐嘅精華超正!壽司食材都新鮮 特別鐘意中拖羅入口即溶 金目鯛魚都好食 \ 讚!/另外吞拿魚蓉魚子杯都唔錯~甜品就分別有可愛紅豆蓉杯和櫻花水信玄餅 2款影相都靚! 🌸②揚物丼🍱 ($78)一份丼飯包括4件日式炸雞和2件吉列炸蝦每件都大大份有誠意 丼物抵食!③ 火炙左口魚邊手卷 ($58)④ 炸軟殼蟹手卷 ($48)⑤ 加州卷 ($38/3件)⑥ 明太子雞翼 ($48/2件)其他卷物小食唔算特別貴 都係公價價錢2款手卷調味夠足 推薦推薦~🥢#aiii_foodie
① 藤&𝐓𝐞𝐧𝐠🍣 ($328)
套餐包括:壽司8貫、御料理、吸物、甜品
先會上一份野菜豆腐湯 奶白色嘅湯底好濃郁🤍豆腐嘅精華超正!
另外吞拿魚蓉魚子杯都唔錯~
甜品就分別有可愛紅豆蓉杯和櫻花水信玄餅 2款影相都靚! 🌸
藤&Teng
中拖羅壽司

②揚物丼🍱 ($78)
一份丼飯包括4件日式炸雞和2件吉列炸蝦
每件都大大份有誠意 丼物抵食!
揚物丼

③ 火炙左口魚邊手卷 ($58)
炸軟殼蟹手卷

④ 炸軟殼蟹手卷 ($48)
⑤ 加州卷 ($38/3件)
加州卷

⑥ 明太子雞翼 ($48/2件)
明太子雞翼

加州卷
壽司盛合
  • 野菜豆乳湯
2022-10-03 40 views
𝗪𝗼𝗼𝗵𝗼𝗼又係我最中意既日本菜👐🏻位於旺角既藤絕對係廚師發辦既親民價之選🤤平日夜晚去好滿座,一定要𝗯𝗼𝗼𝗸位以免摸門釘🫢➣藤&𝗧𝗲𝗻𝗴 𝗦𝗲𝘁 (💰𝟯𝟮𝟴)👉🏻前菜、壽司𝟴貫、甜品、湯𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 𝟰.𝟮/𝟱師傅上菜時細心介紹各款壽司同進食先後次序~平時我麻麻地湯,呢款係吸物野菜豆乳湯,飲落豆香味重🫶🏻壽司包括甜蝦、帆立貝、吞拿魚腩、金目鯛、深海池魚、真鯛魚同油甘魚~食材用料上乘😙全部都好新鮮😚仲有我最愛既吞拿魚蓉三文魚籽杯❤️甜品係紅豆熊仔餅🫘同櫻花水信玄餅🤤➣藤之極上吞拿魚壽司盛盒(💰𝟭𝟴𝟴)𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 𝟰/𝟱呢個𝗦𝗲𝘁都相當豐富👐🏻有中拖羅、大拖羅、腦天、魚蓉同吞拿小卷🤤絕對係吞拿魚愛好者必點既𝗦𝗲𝘁😚 個人最鍾意既絕對係大吞魚嗰種油脂佈滿口腔嘅感覺🫣➣蒲燒鰻魚丼(💰𝟴𝟴)𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 𝟯.𝟵/𝟱師傅會係你面前燒鰻魚😛燒到表面焦香既鰻魚,淋上秘製鰻魚汁,撈埋飯一齊食真係好滿足!另外採用左日本珍珠米,飯既軟硬度岩岩好,多啲汁撈飯就好啦🫶🏻🥰用尼個價錢食到一碗高質素鰻魚飯真係超爽🤓🔸𝙍𝙖𝙩𝙞𝙣𝙜: 𝟴.𝟮/𝟭𝟬💰𝙥𝙚𝙧 𝙝𝙚𝙖𝙙: ~$𝟰𝟬𝟬

➣藤&𝗧𝗲𝗻𝗴 𝗦𝗲𝘁 (💰𝟯𝟮𝟴)
👉🏻前菜、壽司𝟴貫、甜品、湯
𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 𝟰.𝟮/𝟱

➣藤之極上吞拿魚壽司盛盒(💰𝟭𝟴𝟴)
𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 𝟰/𝟱

➣蒲燒鰻魚丼(💰𝟴𝟴)
𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 𝟯.𝟵/𝟱

🔸𝙍𝙖𝙩𝙞𝙣𝙜: 𝟴.𝟮/𝟭𝟬
💰𝙥𝙚𝙧 𝙝𝙚𝙖𝙙: ~$𝟰𝟬𝟬
2022-09-29 754 views
🥰旺角小巷親民價壽司小店·🐱藤 & Teng ($328) 超精緻!好多貓貓公仔岩哂女仔打卡🥰分別有壽司8貫、御料理、吸物及甜品~吸物野菜豆乳湯好濃郁,淡淡奶香蔬菜清甜.店員細心介紹8件壽司及進食先後次序,先食三文魚南蠻漬.微酸微甜好開胃好好味!壽司飯用上赤醋,魚生新鮮,食材講究認真😋甜品櫻花水信玄餅口感Q彈,蘸上黑糖漿甜蜜可口.最有gimmick 既熊仔餅伴紅豆蓉,甜度略高,餅再脆d會更好.整體CP值高,推薦🥰·🥢藤の特上魚生丼($118)甜蝦、三文魚、碎蔥吞拿魚、松葉蟹肉蟹膏、炙燒過既墨魚仲有三文魚籽~好豐富!·🥄碎蔥吞拿魚丼($88)我真係好鍾意食碎蔥吞拿魚!係我必點item~份量好多,口感軟綿香滑🥰·除左盛合、丼飯之外,手卷、壽司都好抵食!🤏🏻碎蔥吞拿魚腩手卷($48)🤏🏻三文魚手卷($18)🍣北海道帶子壽司($18)🍣三文魚腩壽司($14)🍣飛魚籽軍艦($12)·📍藤旺角廣華街1號仁安大廈地下24A號鋪
🥰旺角小巷親民價壽司小店

除左盛合、丼飯之外,手卷、壽司都好抵食!

🤏🏻碎蔥吞拿魚腩手卷($48)
🤏🏻三文魚手卷($18)

🍣北海道帶子壽司($18)
🍣三文魚腩壽司($14)
🍣飛魚籽軍艦($12)

📍藤
旺角廣華街1號仁安大廈地下24A號鋪
2022-09-01 768 views
岩岩做完野,朋友帶左我地去食傳聞最好食的地道omakaese,因為個廚係五星級出黎,年紀輕輕就已經做左大廚,真係邊食邊享受呢個小鮮肉喎!成間餐廳得10個位,所以要食都要預先預約時間!用料上全部係日本早上直運香港,夠晒新鮮有質素!前菜:prama ham包住新鮮芒果呢個食法幾特別,個芒果好鮮甜,咁樣食好清爽清甜開胃~跟住來到最期待的日本生蠔,唔重海水味,好CREAMY,尺寸仲有成隻手掌咁大!又係日本空運過黎,即場開即食!夠晒誠意!唔駛我講,自己睇都知有幾新鮮啦!個飯係加入加入赤醋令壽司飯微酸,仲加入左自家調豉油,帶出到刺身肉感的鮮味~而且好多時佢會選用柚子皮灑係刺身面,食落口就會帶出陣陣清新感~ 幾有夏日的感覺!鰹魚刺身係你面前即席煙燻,令魚味更有層次更濃郁。野菜豆乳湯食完一輪生野之後,飲返一碗湯即刻暖胃,好好,個CP值幾高,濃濃奶滑味消滯,唔錯!熊仔威化+朱古力皮雲尼拿雪條好有少女心,仲唔算好甜,咁樣為今個晚飯畫上句號,perfect!
成間餐廳得10個位,所以要食都要預先預約時間!
用料上全部係日本早上直運香港,夠晒新鮮有質素!
前菜:prama ham包住新鮮芒果
呢個食法幾特別,個芒果好鮮甜,咁樣食好清爽清甜開胃~
唔駛我講,自己睇都知有幾新鮮啦!
鰹魚刺身係你面前即席煙燻,令魚味更有層次更濃郁。
野菜豆乳湯
熊仔威化+朱古力皮雲尼拿雪條