2020-02-08 885 views
之前過嚟老鍋食台式火鍋多數都係叫麻辣鴨血鍋,今次就決定試吓佢哋嘅膠原蛋白美人鍋,補一補🥰 窩底有原隻竹絲烏雞、好甜嘅桂圓龍眼、仲有有「平民燕窩」之稱嘅桃膠等等,非常足料!!我哋每人起碼飲咗兩碗先開始打邊爐😂食台式料理梗係要叫番個炸臭豆腐做前菜,都真係幾夠臭😂😂飲品我哋就試咗個杞子杭菊露,自家製味道都唔錯,好香菊花味又唔會太甜到主食啦,肉類方面有每日手切本地肥牛同埋豚肉片。牛肉油脂均勻,有咬口之餘唔會韌,牛味亦都幾重👍🏻👍🏻 配菜方面有冬瓜、新竹米粉同埋魚皮餃。最後打邊爐唔少得嘅即炸響鈴,非常鬆化香脆😋總括嚟講,無論環境食材都做到十分水準,果然正宗台式風味!

最後打邊爐唔少得嘅即炸響鈴,非常鬆化香脆😋

總括嚟講,無論環境食材都做到十分水準,果然正宗台式風味!
  • 鮮炸響鈴
  • 膠原蛋白美人鍋
  • 每日手切本地肥牛
2020-02-05 429 views
銅鑼灣📍#台式火鍋 幾時都啱食,尤其是近排天氣又凍返😌 打邊爐最緊要湯底同埋食材新鮮。 今次叫咗個 「老鍋秘製麻辣鍋」🔥 小辣 ,雖然係小辣但係真越滾越辣 🌶 ~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*🌟千張豆葉紙 👍🏻👍🏻 口感非常之特別,基本上616就食得,有啲似知足嘅感覺但係好薄好薄👊🏻非常推介~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*🌟安格斯雪花肥牛🐮 肥牛簡直係打邊爐嘅靈魂,肥瘦適中,好有牛味👌🏻~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*🌟牛舌心👍🏻👍🏻 不得不叫,切得非常薄但係口感非常好,好煙銀😌~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*🌟皮蛋貢丸👍🏻 好有特色,平時對皮蛋冇乜好感,但係原來同貢丸放埋一齊有意想不到嘅驚喜❇️❇️❇️❇️~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*🌟新竹米粉🥢 建議如果叫麻辣鍋就唔好叫新竹米粉,因為放完入個鍋之後,會癡晒所有入邊湯底辣椒嘅材料,連埋一齊寫嗰啲苦😅~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*
2020-01-30 277 views
呢一間台灣麻辣火鍋都係黃店黎嫁!食物款式都幾多仲有小食食tim!-老鍋秘制麻辣火鍋 $158有得揀大中小辣第一次試下個小辣先🤣但原來唔算辣下次會試中辣食得辣既朋友可以食大辣😂可能叫左小辣個味道唔算好濃🤨-火鍋配料推薦👍安格斯雪花肥牛$188肥牛份量充足雪花均勻所以唔會淥完好韌😋粟米🌽點解會推介呢D咁普通既配料因為真係好特別淥完個麻辣湯好惹味咬落仲勁甜勁juicy🤣-黃金炸魚皮份量又係勁多每塊勁大舊🤣蛋黃醬炒得好入味👍沾一下麻辣湯又係另一層次🤣-炸甜不辣佢唔係單一舊甜不辣有埋芋頭粒係入面 4塊大大舊真係食完都飽左😂-杭菊露清熱解渴淡淡菊花甜味👍

老鍋秘制麻辣火鍋 $158

杭菊露
清熱解渴淡淡菊花甜味👍
2020-01-21
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
  • 麻辣鍋
  • 甜不辣
2020-01-13 155 views
Soup base was good. Food was average considering the price we paid. There’s no service even though she charged us the full amount. We told the waitress the veggies were dirty and not washed properly and she just ignored the comments and walked away.
2020-01-09 105 views
又去食打邊爐,最近約親朋友都係揀左打邊爐,今次就試下台式😂呢間台式火鍋都有唔少名人去幫襯,門口就貼晒某某明星去,所以緊係要影返張相打下卡先。今次叫左美人鍋湯底,一眼已經望到一隻大大隻烏雞,可以慳返叫少啲肉類😎😂淨係食隻雞都飽左唔少。叫得美人鍋,緊係有唔少藥材,所以趁未落去滾餸前,飲返一碗頭啖湯,飲完心理上都覺得自己靚左唔少🤣食食下,發現有意外驚喜,湯竟然有桃膠,都係第一次見到火鍋湯底會有桃膠出現,今次真係食完靚晒😍小食叫左臭豆腐,好邪惡既食物,亦係一道童年回憶既食物。已經超耐無食過,今次就當懷念一番😂聞落就係一種臭臭地,但係食落外脆內軟,加埋甜醬,就好完美地表達呢種不平凡美食。響鈴似乎係新鮮炸出黎(無去同職員求證😂)食落同平時食開唔同,香口好多。滾一滾好快食得,好啱追求快捷既我😎魚皮餃普通水準菜類就必須叫既,特別打邊爐,需要清下火。冬瓜就最啱食,雖然要煮耐少少,都值得等下,所以第一下要落冬瓜先,慢慢煮。最後點都要食嘅澱粉質都飲品方面嗌左菊花茶同櫻花茶,不過飲落櫻花茶更加似菊花茶😂可能不太識花味,係咩味道啦🤣🤣
又去食打邊爐,最近約親朋友都係揀左打邊爐,今次就試下台式😂

魚皮餃普通水準

最後點都要食嘅澱粉質

2020-01-08 781 views
今年沒有冬天, 聖誕節都過了天氣侬然熱辣辣。但我愛打邊爐嘅心一啲都冇變過, 特別係台式麻辣鍋, 食起嚟特別痛快!今晚原定去吃麻辣火鍋, 奈何前幾日BBQ完勁上火, 所以家姐就話要戒戒口, 於是我地改叫酸菜白肉鍋, ,裡面有海量豬腩肉片跟酸菜, 又有湯頭酸酸地,加上超甜粟米同蕃茄, 開胃得嚟又香濃。佢啲豬腩肉片好爽脆, 食落一點都不油, 連一路話怕怕嘅家姐都吃不停。牛肉我要左安格斯肥牛, 貪佢肉質夠香夠滑, 有牛味。雖然話怕上火, 但都係忍唔住點左黃金炸魚皮同台式臭豆腐, 兩樣都咁香口, 特別係臭豆腐, 頗正宗。為左中和番, 所以點左一份白玉, 即係白蘿蔔, 超好味, 煲腍後索左湯汁, 入口香甜,一啲根都冇。因為豬肉同牛肉份量好多, 所以丸物我地只點了墨魚滑。墨魚滑幾有墨魚味,而且彈牙, 幾好味。因為我地唔知湯底已經有寬粉條(傻瓜瓜一對), 所以仲加左一份。不果因為佢煮完之後勁索味, 所以我地就算好飽都KO左一半😅。

牛肉我要左安格斯肥牛, 貪佢肉質夠香夠滑, 有牛味。

2020-01-06
Type of Meal
Dinner
  • 台式臭豆腐
  • 寬粉條
今日收工約咗 boyfriend銅鑼灣食飯拍拖. 喺Sogo行過少少. 見大廈出面排曬長龍排隊等搭𨋢上樓 .一定有好嘢食啦 . 我哋上咗3樓呢間叫做"老鍋 "火鍋餐廳.餐廳全層樓.樓底高.地方好闊落. 裝修用花梨油木既雕花屏風間隔包廂.裝修優雅。我地坐低點咗一個養生鍋 . 安格斯雪花肥牛. 鹹蛋炸魚皮.黑白滑.寬粉條同冬瓜茶😙嘩!好快就送上.呢個養生鍋未食已經聞到陣陣人參 . 當歸.桂圓肉. 仲配埋冬菇.粟米.好足料.飲得出冇味精 梗係喇 咁足料仲使乜搞咁多吖.先黎飲個湯底先.Wow 清甜 正到不得了啊🤩🤟🏻點咗安格斯肥牛. 好新鮮嫩滑.牛肉雪花有入口即溶. 抵讚啦😍另外點咗個鹹蛋炸魚皮 .佢每塊魚皮炸得金黃香脆 再加入鹹蛋回鑊炒 夾上筷件件食落口都鬆化咸香 .仲要係份量好多添 .衰鬼男友仲同我爭食. 食到佢唔停口 .真心推介 呢個真係必食。呢間良心餐廳 真才實料 份量足。下次要帶埋亞爸亞媽佢地黎試下先!

2019-12-12 81 views
凍冰冰火鍋控再出動!🥘🥘.今次試咗想食好耐嘅台式老火鍋! 真係好多人啊終於訂到位啦 🥳🥳.湯底方面佢真係有好多選擇啊 我就揀咗酸菜白肉鍋🤤🤤 熱辣辣得來又帶點酸味🥳🥳.茶式亦都有好多選擇 我叫咗👇👇.- 手切牛肩肉 🐮.- 甜不辣 🐷.- 魚湯小湯包 🐠.- 唐生菜 🥬.- 新竹米粉 🍜. 不得不提嘅係個新竹米粉真係好特別 完全唔似平時喺香港食開嘅粉面 ❤️❤️.另外牛肩肉嘅份量亦都好充足同好新鮮! 😍😍.佢依家晚上9:30後仲要係半價時段❗️真係好鬼抵呀🤓🤓 咁凍真係忍唔住要打返個豐盛嘅邊爐🥰🥰.唔使去台灣都可以食到台式老火鍋仲要咁足料真係一讚👍👍👍🥰🥰.留意番半價時段只限星期一至四晚上9:30後 去之前記得要訂位啊😋😋
凍冰冰火鍋控再出動!🥘🥘.
茶式亦都有好多選擇 我叫咗👇👇.
- 手切牛肩肉 🐮.
- 甜不辣 🐷.
- 魚湯小湯包 🐠.
- 唐生菜 🥬.
另外牛肩肉嘅份量亦都好充足同好新鮮! 😍😍.
2019-12-04 73 views
天氣凍左又係邊爐time,呢間台式火鍋店好多特別食材,我地集中叫熱氣野,哈哈.雪花飛牛紋理清晰,淥幾秒就食得,牛肉味仲超濃,可以encore.呢度D手打丸口感唔錯,自己覺得墨魚滑可以自己整過癮D同埋抵玩D.不過最正都係個油條!同埋午餐肉!因為兩款事前已經炸好,其實就咁食已經超正!本身食開響鈴gei我食過火鍋油條後發現油條味道更強烈,口感更脆,真係唔係hard sell,但佢堅好食.咁熱氣當然要叫jar 亢菊露飲,唔算太甜,叫一jar 四個人share剛剛好

2019-11-28 1081 views
香港人一年四季都中意打邊爐。去完台灣番黎愛上左台式火鍋。老鍋台式火鍋喺銅鑼灣有兩間分店,今次到訪澳門逸園中心店。餐廳位置唔算多,枱與枱間有適量空間,二人枱夠闊落,坐得舒適。枱邊設有布籃,客人可以放置個人物品。裝潢方面走中國風,木色枱櫈,以格子木門作分隔,有點古色古香嘅味道。醬料區嘅醬料款式都算齊全,有青蔥、芫荽、炸蒜粒、醋、沙茶醬等。膠原蛋白美人鍋($228)湯底十分足料!有一整隻烏雞、杞子、紅棗、粟米、冬菇、京蔥同埋勁量嘅桃膠。據講桃膠具有豐富嘅骨膠原,有美顏嘅作用,而烏雞則滋潤補身,唔怪之得呢一鍋叫做美人鍋!黑白雙滑($88)超級爽口彈牙嘅墨魚滑。黑色嘅麥汁墨魚滑有驚喜,墨魚鮮味突出。3秒響鈴卷($48)雖然寫住滾3秒就食得,但我覺得滾多一陣咬落冇咁硬比較好食。響鈴卷係現炸嘅非常金黃香脆。千張豆葉紙($48)唔好睇佢平平無奇嘅外表,食落腐皮豆味香濃。一滾就熟,仲吸晒湯汁嘅精華,正!特級美國安格斯雪花肥牛($188)同埋紅柿白玉雙拼($58)。肥牛嘅雪花分布好平均,肉同脂肪嘅比例剛剛好,肉質嫩滑。蕃茄又大又新鮮,白蘿蔔非常鮮甜完全冇根唔會老。寬粉條($48)煮熟後呈透明狀,口感有啲似

寬粉條($48)煮熟後呈透明狀,口感有啲似番薯粉,但比番薯粉幼身少少。連埋湯一齊食非常美味。

呢度嘅火鍋配料價錢較高,但OpenRice間中會推出折扣優惠,以咁高質素嘅食物水準來講,呢個價錢絕對值得。另外,值得一讚呢度嘅服務非常好,服務員經常主動幫我地加湯仲教我地啲食材要滾幾耐先最好。加分!
2019-11-27
$400 (Dinner)
2019-11-25 97 views
同朋友收工約食飯,經過sogo見到呢間台式火鍋好似幾吸引,入到去裝修系走中國風,好特別,有feel🤣.酸菜白肉湯底🥘 $158入面有少量胡椒,酸酸辣辣好開胃,唔食得辣既小編都無問題!湯底本身好足料,有極品豬王花腩,大白菜同埋透明薯粉!.精選手切牛肩肉🥩 $198份量好多,都算係厚切,值得呢個價錢!牛肉雪花均勻,記住熟廿秒就夠,如果唔係就太韌🤣.鹽酥一口豆腐 $48等緊個鍋滾嗰陣,叫左個台式小食,都幾大碟,估唔到佢咁好味😍.三秒響鈴卷 $68打邊爐必點,即炸好新鮮,正🥳.新竹米粉 $38店員比左個網比我地煮,令米粉唔會煮散哂,份量好多,小編最後都食唔曬🙊.老鍋台式火鍋📍銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心3樓
酸菜白肉湯底🥘 $158
精選手切牛肩肉🥩 $198
鹽酥一口豆腐 $48
等緊個鍋滾嗰陣,叫左個台式小食,都幾大碟,估唔到佢咁好味😍
三秒響鈴卷 $68
打邊爐必點,即炸好新鮮,正🥳
新竹米粉 $38
老鍋台式火鍋
📍銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心3樓
2019-11-25 68 views
火鍋真係百吃不厭,特別天氣涼涼地,打邊爐係首選,食完成身暖笠笠,今日食呢間台鍋,好有台灣風味。膠原蛋白美人鍋 $228一上枱好足料,半隻烏雞粟米菇類好多藥材,個底仲有大量桃膠,飲左碗湯好香濃,烏雞好滋補,好正。美國梅花豬肉 $98豬肉肉味濃郁,好軟林肥瘦適中,每片都好大片。千張豆葉紙 $48第一次食覺得好得意,真係紙咁薄,浸一浸湯就食得,好香豆味。皮蛋貢丸 $58貢丸爽口彈牙,餡係皮蛋好香濃,不過要小心熱。響鈴卷 $48店員話3秒就食得,響鈴卷香脆可口,吸哂湯汁,不得了。冬瓜茶 $22老公話同台灣飲嘅一樣味,打邊爐飲下可以下火。

膠原蛋白美人鍋 $228

美國梅花豬肉 $98
豬肉肉味濃郁,好軟林肥瘦適中,每片都好大片。

千張豆葉紙 $48
第一次食覺得好得意,真係紙咁薄,浸一浸湯就食得,好香豆味。

皮蛋貢丸 $58
貢丸爽口彈牙,餡係皮蛋好香濃,不過要小心熱。

響鈴卷 $48
店員話3秒就食得,響鈴卷香脆可口,吸哂湯汁,不得了。

冬瓜茶 $22
老公話同台灣飲嘅一樣味,打邊爐飲下可以下火。
2019-11-24 56 views
I had a Ginseng Soup base Hot Pot suggested to try with homemade Wontons 8 pieces and prince ramen noodles (2). It was hot, bubbly, alright and sweet with all the corns, red dates and herbal things. It took me about 1hour or so to finish my evening meal.

2019-11-03 106 views
同朋友喺銅鑼灣行完街街且最近有啲涼,咁我哋就決定去打邊爐 咁我哋就去咗呢一間台式火鍋 打邊爐。咁我哋個湯底就叫咗美人鍋, 呢個湯底認真不得了因為佢用咗烏雞作為個湯底,當你食烏雞嗰啲肉既嫩滑,同埋佢個湯底好似用咗某啲藥材煲所以自已覺得幾保身。美國梅花豬肉: 呢個豬肉我自己覺得都幾好,因為本人都幾鍾意食豬, 一上碟每塊豬肉都紅卜卜,同埋亦都唔算係太肥 ,最緊要佢肉質係幾新鮮,好似即切嘅豬肉咁, 肉質鮮美同埋每一塊都有層次感。 你睇我下邊啲相就知道豬肉嘅質素㗎喇。千張豆葉紙: 呢個豆葉紙,其實我覺得真係好特別,喺香港我未食過一塊類似腐皮嘅食物,可以薄到咁嘅程度,同埋佢有濃濃的豆味,呢一度菜相當不錯。黑白滑: 其實呢個係一個係墨魚滑,但係有一邊黑色嘅墨魚滑,就要沾染咗一啲墨魚汁,所以如果你食黑色嗰邊墨魚滑嘅話 ,墨魚味係相當之濃厚, 同埋佢啲墨魚肉都爽口, 所以本人覺得如果鍾意食墨魚嘅朋友呢個黑白滑你一定會鍾意。鹹蛋炸魚皮: 其實呢個炸魚皮比起某啲牌子嘅魚皮更加好食,因為佢呢一個皮蛋炸魚皮,係新鮮啱啱炸出嚟畀你食,新鮮滾熱辣,同埋魚皮都幾脆口,脆卜卜咁樣食非常痛快。新竹米粉: 呢一個新竹米粉其

新竹米粉: 呢一個新竹米粉其實都幾特別,因為佢呢一個米粉,佢個粉係相當之幼細。 另外你煮呢一個粉嘅時候,其實唔需要太長嘅時間去煮,所以你夾埋個湯底一齊食嘅話,係非常之正嘅。

Overall呢一間台式火鍋店,我個人係非常之推薦,因為依家正直係秋冬時間,所以食火鍋係十分之合適,同埋我覺得佢呢一間店個湯底非常之特別,再加上佢啲配料食物質素都幾新鮮,如果有人出去打邊爐嘅話,可以嚟呢一度試下。
  • 美人鍋
2019-11-02 106 views
為慶祝朋友生日,一行三人決定打邊爐。早幾日已經訂好台,打算搵間貴少少,不是任食果種邊爐就可以邊傾邊食,好開心。點知原來只可以食2個鐘。未夠鐘不斷叫我們埋單。野都未食完就叫了我們5,6次已經夠鐘,要求我們離開真心難受。我們叫了椰子雞湯底,味道清清地唔錯。還會俾埋佢之前未用完的椰青俾你自己加,加分最期待佢的即炸響零,好脆!因為怕食唔哂叫了半份而已。而個餃拼盤就一般般牛肩個樣有點黑,但味道都算 ok。手打丸都好食,夠彈牙!
真心難受。

最期待佢的即炸響零,好脆!因為怕食唔哂叫了半份而已。

而個餃拼盤就一般般

牛肩個樣有點黑,但味道都算 ok。手打丸都好食,夠彈牙!