2013-06-14 189 views
端午節同家人重遊兒時舊地-北角。去得北角,一定要去德興隆食番碗豆腐花!呢間舖真係由細食到大!禁耐無去,豆腐花仍然保持水準,又香又滑,少少豆渣都無。唔好以為佢係豆漿溝魚膠粉呀,佢堅係磨㗎!點解我知?因為我細個偷睇過囉!估唔到價錢都無咩點變,細個$5碗,而家只係$8碗。可以用$8價錢食平靚正豆腐花再順便睇埋香港歷史文物,抵!

$10 (Tea)
2013-04-03 182 views
金日經過北角,忽然好想飲豆漿,自己一向都飲開九龍城間公和荳品廠,因為真系超正!!呢間好多人都話老字號,咁我就試試佢➨❶豆漿 推介程度❤❤❤❤❤(呢個豆漿好滑,無任何豆渣,所以特別鮮甜,但又吾會太甜,真系比得上九龍城果間,我覺得真系又抵又好味,咁大杯都系$6,真系值得一試,岩曬老人家同小朋友)❷豆腐讓魚肉 推介程度❤❤❤(個魚肉真系好少,得一薄薄一塊,但個豆腐真系好有豆味,好有口感,同出面D豆腐好吾同,佢地系每日5;00起身就開始整,所以真系特別好味)❸鍋貼 推介程度❤(個皮真系好厚!!我食緊粉咁,D豬肉一般,又吾系特別好味,又吾系特別差,但我吾中意)總結:我覺得飲豆漿,食豆花真系一流,小食就豆腐除外,其他一般,但真系好平民回頭指數❤❤❤❤❤❤❤❤ 8分 (10分滿)外表♛♛♛味道♛♛♛♛環境♛♛♛服務太態♛♛♛氣氛♛♛♛上菜速度♛♛♛♛衛生♛♛♛情侶必到處✓✓✓♥♥ⒿⓘⓜⒿⓘⓜⒷⒷ♥♥♥♥ⒿⓘⓜⒿⓘⓜⒷⒷ♥♥♥♥ⒿⓘⓜⒿⓘⓜⒷⒷ♥♥♥♥ⒿⓘⓜⒿⓘⓜⒷⒷ♥♥♥♥ⒿⓘⓜⒿⓘⓜⒷⒷ♥♥♥♥ⒿⓘⓜⒿⓘⓜⒷⒷ♥♥
呢間好多人都話老字號,咁我就試試佢
➨❶豆漿 推介程度❤❤❤❤❤
❷豆腐讓魚肉 推介程度❤❤❤
❸鍋貼 推介程度❤

回頭指數❤❤❤❤❤❤❤❤ 8分 (10分滿)

情侶必到處✓✓✓

2013-04-02
2013-02-28 103 views
24/02 渣打馬拉松,我沒有跑但答應了友人會在終點相約,一同吃個早餐!可惜友人跑畢後身體抱恙要打道回府休息,island east market又還沒有開,看看手錶時間還多著,就隨意找個店吃早餐吧!很隨意的就找到這個店,吃的是豆漿鍋貼,令我想起了官小荃官時代學校附近的豆漿大王!也不知道何時店已消失了!有時候,小店要生存也真的不容易…這個星期日早上就來懷舊一下吧!店子樓底很高,再用上了舊式的風扇,沒有冷氣,實在嗅得到那份濃烈的懷舊味道!點了熱的豆腐花,再來個豬肉包跟2件窩貼,安撫一下被放鴿子的心情(幸好12點還有第2場約會) 窩貼($3) 吃下是溫熱的,當然明白不會是即煎,不過見到旁邊幾位新鮮製造,雖然皮不是薄但因而能鎖住肉汁,咬下窩貼餡料不太實淨但就吃到肉味,不錯呢! 煎豬肉包($4)我的那個有點點冷了,故此皮也有點變硬了,中間的話其實那些包味道不錯的!肉餡不太大反為不太漏,友人說熱吃的話不錯的! 豆腐花($8)雖然點熱的但一點都不熱,只是溫暖,但勝在吃到豆味,加上豆花十分香滑,是好吃的,糖水下得很少,更好,讓我可以先吃上幾口原味才自行加點黃糖吃! 食物質素是不錯的,價位

食物質素是不錯的,價位方便確實相宜,而那份懷舊的味道,才是這一餐早餐的主角,要我付近$30吃一個快餐店早餐,還不如來這吃一份老店情懷還好! 見到店中師傳一個做皮一個準備餡料一個包製鍋貼….那份手工味實在難以形容!
吃畢,向island east market出發!
PS.餐牌簡單,不過有中英日的,不錯吧!而招牌也真的夠舊了,破破落落的
2013-01-30 90 views
今日去左電視介紹既呢間鋪頭, 買左個鈿豆腐花外賣試下, 買到返屋企 一打開 點知d 豆腐花爛哂 完全似一碗有渣既豆漿, 我相信佢係賣左D 桶底 就快賣哂 溶哂既豆腐花俾我LAW. ANYWAY 我都試左一啖, 冇怪味, 亦唔覺突別有豆味law. 雖然只係$8.5, 我寧願去買百x 豆腐花
Other Info. : 個收$既姐姐態度都唔係太好. $8.5 我只係5亳子 俾左d散銀 其他都係大餅, 佢竟然話唔收散銀. 我俾左張$10佢找, 佢咪一樣找d散銀俾我... 唔要散銀 不如裝部八達通啦 = =
2013-01-30
TakeAway
$8.5
2012-11-06 46 views
*路過想食(熱)豆花$8,再加上兩隻鍋貼$6,一個豬肉包$4*豆花 並非熱,係微暖,入口算滑但無豆腐香 麻麻鍋貼 熱,皮較厚,入口較重麵粉味,肉餡反而幾香口 可以豬肉包 外皮略脆身,煎得香口,肉質鬆軟 滿意
豆花 並非熱,係微暖,入口算滑但無豆腐香 麻麻
鍋貼 熱,皮較厚,入口較重麵粉味,肉餡反而幾香口 可以
豬肉包 外皮略脆身,煎得香口,肉質鬆軟 滿意
Other Info. : 想懷舊一番可以一來,但不可介意價錢貼近現代!!
$18 (Tea)
2012-10-14 81 views
Super bad! The pork used was cheap stuff, wasn't fresh at all, very fatty but not meaty.The pastry was thick as. Tofu far - we named it tofu rock. They just don't know how to make tofu far.Soya bean milk was awful, no taste, can't taste the been, no texture at all.Nah!!!! Not ok.Spent $20 pp, but we ended up eating somewhere else for another meal.

Nah!!!! Not ok.

$20 (Dinner)
2012-09-24 24 views
經過北角, 見咁多食評都讚, 所以想試下呢間.原來係D攤檔後面, 行左成條街先識鑽番入去.大熱天時, 黎到呢到, 無冷氣有風扇, 夠地道~叫左凍豆花同兩隻鍋貼.睇完食評可能期望過高, 咬落隻鍋貼度, 底個邊好硬, 唔係脆, 上面就好多粉, 好漿住, 好似食緊成舊麵粉咁...裡面舊肉無話特別鮮或者好味, 所以整體真係無咩驚喜.到食凍豆花, 唔夠凍, 可能熱得濟所以覺得零舍唔夠凍...只能說普通...唔係想像中滑同有豆味, 豆花一碗.
經過北角, 見咁多食評都讚, 所以想試下呢間.

原來係D攤檔後面, 行左成條街先識鑽番入去.

大熱天時, 黎到呢到, 無冷氣有風扇, 夠地道~

叫左凍豆花同兩隻鍋貼.

睇完食評可能期望過高,
只能說未如理想

裡面舊肉無話特別鮮或者好味, 所以整體真係無咩驚喜.

到食凍豆花, 唔夠凍, 可能熱得濟所以覺得零舍唔夠凍...

只能說普通...唔係想像中滑同有豆味, 豆花一碗.
不過海報就好似回到過去咁~
2012-09-22
$14 (Tea)
2012-07-31 46 views
係悶熱嘅天氣下去北角,第一站先到"德興隆"食凍豆花($8)。傳統豆腐店嘅手藝當然有一定水準,夠香夠滑,但係心目中嘅第一位仍然係長沙灣"順興隆桂記"。今日食到最後一啖有陣奇怪嘅酸味,係因為雪櫃有問題?
2012-07-31
2012-04-30 19 views
三月中旬‧陰天豆品店不是吃到飽的地方,但有時想吃一點東西但又不想吃得太撐,來這裡就最好了。先來一杯凍豆漿,豆味不香也勝在不太甜,清淡又健康的飲品。再來一個煎豬肉包,底脆而包鬆軟,豬肉餡也好吃的。這裡沒空調,如果遲一點時候來就真太熱。雖然如此,我還會繼續來,都幾十年了。
三月中旬‧陰天

先來一杯凍豆漿,豆味不香也勝在不太甜,清淡又健康的飲品。

再來一個煎豬肉包,底脆而包鬆軟,豬肉餡也好吃的。

經濟便宜的街坊小食
Type of Meal
Tea
Dining Offer
Tasting Event, Group-buy, Credit Card Offers, Others
經濟便宜的街坊小食
2012-03-20 44 views
某日無意中發現公司呢間隱世豆腐店是日走咗去食晏點咗窩貼同熱豆花窩貼剛剛用大鑊煎起大大隻新鮮滾熱辣皮唔算薄但勝在能夠包住啲肉汁𥚃面餡料好足不過好易散豆花啲豆味唔算好出不過起碼夠滑如果想喺北角grab a light lunch呢間老店算係一個唔錯嘅選擇
某日無意中發現公司呢間隱世豆腐店
不過起碼夠滑
豆腐花
如果想喺北角grab a light lunch
呢間老店算係一個唔錯嘅選擇
$17 (Lunch)
窩貼
  • 鍋貼
2012-02-07 14 views
正月中旬‧晴好好跑了一場,在附近吃過東西,也好像還想吃,又來了這邊。要了窩貼,底部煎得非常香脆,豬肉餡鬆軟,味道當然有點「添加」,但二元半一只,不過份。很喜歡這裡的豆漿,雖然不算很濃香的豆味,勝在不太甜,清清的。埋單七元半,平!
正月中旬‧晴

好好跑了一場,在附近吃過東西,也好像還想吃,又來了這邊。

埋單七元半,平!
划算又抵食
Type of Meal
Tea
Dining Offer
划算又抵食
2012-01-03 37 views
自從搬了過新界就好耐都無搭過「叮叮」, 今天特登由灣仔搭到去北角, 北角街市那段路滿佈路人, 電車行一步要叮兩叮來向路人提示讓路, 情景有如泰國的路邊攤落車後向馬寳道那邊進發, 還記得有間豆花店, 豆花妹變晒豆花婆婆, 她們依然好好中氣的叫賣舖頭不大但客人就其門如市。賣腐乳及製作窩貼、包類的地方上世纪七十年代的標語牌, 點解以前吐痰要罰成二千,宜家反而平左,只罰一千五百元電石磨...不過聽說七, 八年前是完全五十年代的景象,當時仍是燒柴灶的。煎釀豆腐$6一碟...底面也煎得香带少少脆, 有焦底; 魚肉雖然是一小片但有很重的鯪魚鮮味, 豆腐嫩滑, 石膏味少。凍豆花$7碗, 凍豆漿$5杯, 豆漿濃淡度適宜, 很解渴, 没有草青的豆味。凍豆花凍得來不會像冰, 入口滑嘟嘟而且清甜得很, 比其他更出名的店铺更好味。

舖頭不大但客人就其門如市。
賣腐乳及製作窩貼、包類的地方
2012-01-02
$13 (Tea)
  • 豆漿
最近過節特別懷念江南的味道,特地搜了幾家評價較好的店吃鍋貼。這家正好距離公司不遠,所以今天下班後去解饞,點了一碗熱豆腐花$7,2只鍋貼$3*2。豆腐花:好滑,很純,好好味!鍋貼:就香港來說,味道還可以,畢竟這不是傳統香港小吃,不能和國內的名店相比。外皮有點過厚,不過還算脆;肉餡看上去全是肥肉,女生看了會卻步。
豆腐花,鍋貼
2011-12-28
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
豆腐花,鍋貼
2011-12-04 15 views
好傳統既舊店,叫左兩碗豆腐花同兩隻鍋貼。鍋貼($3隻)煎得好香好靚仔,入面既豬肉餡又好足料,點少少醋真係幾正。豆腐花($7碗)亦好滑同有豆香,埋單都係10蚊位。絕對係北角平靚正之選!!
好傳統既舊店,叫左兩碗豆腐花同兩隻鍋貼。

豆腐花($7碗)亦好滑同有豆香,埋單都係10蚊位。

絕對係北角平靚正之選!!
2011-12-03
$10 (Tea)
  • 鍋貼,豆腐花
1K
2011-09-08 23 views
去北角街市買送多年, 竟都未幫襯過;每次行經都有一種好老香港的感覺好似上返去上世紀, 上一代港人奮鬥的年代.當然, 裝修都係60年代.呢個"隨地吐痰" 牌, 都真係n年未見過...有卡位, 和大豬坐下; 都係叫標準的豆漿及豆花.10秒就上, 超快;本想加d 黃糖, 不過大豬話已好甜, 不用加了.都係叫阿姐輕手d 喇下次~豆漿好滑, 唔太甜, 剛好. 都係12蚊咋.好開心的一頓下午茶.食完, 行返出去街市, 車來車往, 又回到2011年...希望此店可繼續下去, (不過唔好大裝修) 讓我們的本土文化可延續下去
去北角街市買送多年, 竟都未幫襯過;
每次行經都有一種好老香港的感覺
好似上返去上世紀, 上一代港人奮鬥的年代.
當然, 裝修都係60年代.
呢個"隨地吐痰" 牌, 都真係n年未見過...

有卡位, 和大豬坐下; 都係叫標準的豆漿及豆花.

10秒就上, 超快;
本想加d 黃糖, 不過大豬話已好甜, 不用加了.
都係叫阿姐輕手d 喇下次~

豆漿好滑, 唔太甜, 剛好.
都係12蚊咋.
好開心的一頓下午茶.

食完, 行返出去街市, 車來車往, 又回到2011年...

希望此店可繼續下去, (不過唔好大裝修
) 讓我們的本土文化可延續下去
$6 (Tea)