譚仔三哥的米線一直都在小弟的米線排行榜中有很高的位置,所以就算因為工作關係而去到機場都好,都會以三哥為重心去考慮晚飯的地方。不過,原來我一直都未知機場分店擁有限定的砂砂湯底 (據菜單所形容是比喇沙好味的湯底),所以就即刻忍不住點了 砂砂湯底米線 (腩肉﹑炸醬﹑竹笙),以及細的土匪雞翼去醫肚吧﹗砂砂湯底是不可以揀選辣度的,但其實辣度只有比10小辣更輕之下,任何人吃都應該不會因為辣而抗拒呢﹗ 而砂砂湯底小弟就覺得是沙爹與喇沙的混合體,不完全的擁有喇沙在椰汁濃湯下,但又擁有少少沙爹的味道。不過,由於小弟都從未試過這種湯底的味道,所以感覺很特別及新奇。如果有經開機場的朋友都真的可以去嘗試一下吧﹗(小弟繼續都是推薦竹笙這配料﹗因為吸收了砂砂湯底的精華後,吃起來很香濃吧﹗)
砂砂米線 + 土匪雞翼(細) + 凍檸茶
砂砂米線

2017-05-29
砂砂米線 + 土匪雞翼(細) + 凍檸茶
砂砂米線
  • 砂砂湯底米線
去完旅行✈️返黎,落機之後啱啱系lunch time🍴,肚餓既小妹🐷就決定醫埋肚先返屋企🤤。見到2號客運大樓有譚仔,二話不說就揀左佢👏🏻!米線(配1款食材)($31):一向都覺得譚仔既質素吾錯👌🏻,夠平又夠大碗🙂!小妹吾太食得辣🔥,差吾多次次叫清湯走韭芽😂。呢度既湯底💦真百吃不厭,次次都忍吾住飲幾啖,哈哈🙈!至於配料,我就揀左雞肉🐔,夠哂健康💪🏻~湖南土匪雞翼(細)($22):土匪雞翼微辣、烤得非常惹味😋,孜然粉既味道非常香濃✨,帶有淡淡黑芝麻香氣👃🏻。裡面既雞肉都幾嫩滑👅,小妹食到停吾到口啊😍!
米線(配1款食材)
湖南土匪雞翼(細)
2017-04-22
$53 (Lunch)
米線(配1款食材)
湖南土匪雞翼(細)
2017-04-27 489 views
SamGor is a budget choice in HK airport and interestingly there is a SamGor unique recipe (shasha). I had the shasha soup with pork & mushroom balls at $31. Generous portion as always. The soup is said to be better than Malaysian laksa but I personally disagree. Laksa is much richer. The shasha is with mild taste of peanuts, not so spicy. Anyway, SamGor provides nice and fulfilling food at comfortable prices in the airport.
2017-04-22
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$35 (Lunch)
2017-03-27 579 views
臨出發去日本,去到機場咁遠食咩好?譚仔三哥係好選擇!!!食譚仔三哥我一定食三哥酸辣,因為貪佢夠惹味,而且辣之餘,又酸酸地,夠晒酸胃。想盡享湯底一定要叫d 吸湯汁嘅餸,我最鍾意豆卜,三哥嘅豆卜一向高水準,脹卜卜,唔會上枱前已經霉晒。咬開佢吸晒d 湯再食,正。不過雞肉就好平淡,究竟三哥會唔會推出一d 堅係好食嘅肉類配料呢?$44 兩餸,配埋凍飲,仲想點呢?不過禁區外食野,真係好危險,差少少就上唔到機,大鑊!!!
臨出發去日本,去到機場咁遠食咩好?譚仔三哥係好選擇!!!

$44 兩餸,配埋凍飲,仲想點呢?

不過禁區外食野,真係好危險,差少少就上唔到機,大鑊!!!
20161019--是日乘坐夜機離境,在鮮有的二號客運大樓集合和解散後,找個地方歇腳,發現有譚仔三哥米線,店內坐滿客人,但也很快可以入座。二人點了兩個套餐:牛肉米線--牛肉軟滑,米線煙刃,清湯底,清淡得來好吃。豬潤魚腐米線和檸檬茶--豬潤嫩滑不會老身,魚腐有魚味,也有豆腐的軟滑,雙拼的材料真的不少,米線份量真的很多。檸檬茶少甜,有做到少甜,味道好。埋單:$88,機場分店的價錢跟其他分店比較,只是輕微上調,味道靠得住,份量多,我經常吃了一頓譚仔,到下一頓開飯的時間也不會肚餓,機場來說,算是平價開飯之選。

二人點了兩個套餐:
牛肉米線--牛肉軟滑,米線煙刃,清湯底,清淡得來好吃。

2016-10-19
$44 (Last Night Supper)
2017-03-10 366 views
譚仔三哥真係開到成行成市,去到邊都要食,好鍾意食。甚至乎來到機場,坐飛機之前都要食返個譚仔三哥。呢間譚仔三哥位於客運2號大樓,店內嘅環境唔錯,枱嘅數目都算多,當然大部份嘅食客睇得出都係係機場工作嘅。一坐低睇睇個Menu就見到同出面市區嘅譚仔三哥有個不同之處,就係佢有個優惠套餐比你叫嘅。佢呢個套餐又唔係平時市區帶嗰隻超大型套餐,而係可以揀兩款食材清湯底米線, 再平一杯野飲餸俾你,凍熱同價,價錢係$44。計反條數其實同市區嘅價錢差唔多,呢個都算係有驚喜嘅,因為係機場食嘢真係幾貴。而對於碗米線既意見係,小編同友人都分別叫咗胡辣同埋清湯, 兩碗都得出嘅結果係,佢個湯底都比較淡,感覺上唔係落少咗味精,而係只加多左水,所以食落有種口淡淡嘅感覺。呢個就係同喺市區食譚仔三哥嘅最大分別,而其他方面都唔錯。如果大家去開機場,又諗唔到食乜嘅話,平平哋呢一個都係唔錯嘅選擇。

機場食野貴就出晒名架啦!難得譚仔依然貼地,只係輕輕加少少,都算唔話得我當然叫番我嘅最愛-過橋米線套餐(4小辣)($50),貪佢樣樣都有嘛!一碗有齊豬肉、牛肉、雞肉等17齊材料,份量足夠2個人食到好飽,係機場$50嚟講,真係好抵!👍🏻另外仲叫左大土匪雞翼,$30有5隻。最鍾意佢地嘅黑芝麻同孜然味,係第到真係食唔到。而且烤得鬆脆入味,咬落去仲會有少少雞油滲出,正因為平時公司隔離果間係譚仔,唔係三哥譚仔。雖然兩者味道好似,但我發覺三哥用嘅食材同米線質地都較譚仔好,如果下次有得㨂,我諗我都會揀三哥
機場食野貴就出晒名架啦!

難得譚仔依然貼地,只係輕輕加少少,都算唔話得
  • 土匪雞翼
2017-01-01 500 views
今日特登去機場食譚仔既新湯底。過橋米線加沙沙湯底,唔知味道如何呢?見到menu寫住好食過馬拉喇沙,係咪真架。好大碗的米線,試一啖沙沙湯底,味道既特別。原來味道有少少沙爹醬既味,有少少辣。唔算好特別,但總算試過。貓貓比較鍾意食麻辣湯底,雖然貓貓係港貓,但係食辣冇問題。By the way, well, 機場既譚仔餐廳都既靚,同市區唔同,坐得舒服好多。都係叫返麻辣湯底加皮蛋食會好d。貓貓覺得機場譚仔侍應態度好好,值得表揚!
見到menu寫住好食過馬拉喇沙,係咪真架
唔算好特別,但總算試過。
貓貓比較鍾意食麻辣湯底,雖然貓貓係港貓,但係食辣冇問題。
2016-11-26 398 views
機場限定 砂砂湯底湯底用左喇沙 但味道唔濃我覺得始終麻辣湯底係最正叫左魚腐同炸醬炸醬冇乜味,譚仔味較濃較好味但魚腐夠彈口,正$44蚊兩餸連一杯凍/熱飲 本身都算抵 仲要機場都係呢個價
機場限定 砂砂湯底
湯底用左喇沙 但味道唔濃
我覺得始終麻辣湯底係最正
叫左魚腐同炸醬
炸醬冇乜味,譚仔味較濃較好味
但魚腐夠彈口,正

$44蚊兩餸連一杯凍/熱飲 本身都算抵 仲要機場都係呢個價
2016-10-02 1686 views
唔知點解香港人咁鐘意食譚仔不過我自己對譚仔一向好感麻麻首先佢o既湯底同食材質量我覺得唔夠另一間米線鋪好其次佢提供o既配餸選譯唔係咁得我歡心不過如果要食米線 我都唔抗拒食佢佢並唔係差 只係唔係我心頭好但係好多只係短暫離開香港o既人都會表示好掛住譚仔譚仔好似已經成為香港人o既集體回憶可能三哥有見及此好貼心咁係機場開分店等大家一落機就可以衝去食首先坐低即黎一條數學題兩餸清湯連凍熱飲品套餐$44但因為我喉嚨痛到火燒自以為飲檸蜜會好啲而阿姐表示檸蜜唔係套餐範圍內只可以散叫所以最後兩餸清湯連熱檸蜜$47回顧餐牌可見套餐範圍內o既飲品同檸蜜只係相差$1一出左套餐就要加$3 所謂生意手法層出不窮呢兩蚊抵畀當學野XDD 本身唔多鐘意飲檸蜜 所以平時無乜飲咁濟無得比較唔知呢杯叫做好定唔好但至少唔難飲 不過好甜就一定叫阿姐拎杯滾水 飲下又加下 做到好似買一送一o既效果XDD不過真係建議怕甜人士唔好叫如果多啲韭菜同芽菜就好喇 不過送o既都算係咁但有驚喜係送左唔少腐皮 第一次食譚仔畀咁多腐皮其實呢三樣配菜係邊間米線鋪食都唔係好明顯感受到佢咩味主要都係感受下佢o既口感 有啲菜咬下清新啲同埋腐皮吸左湯好滑o既感覺至
唔知點解香港人咁鐘意食譚仔

雞肉好似係譚仔o既皇牌 好多人叫
但一直覺得譚仔o既雞肉係好奇怪

好淋好霉o既質感 唔係餐牌話佢係雞肉我都唔知命名佢咩肉

硬係好似唔知點樣合成出黎
每次食佢都會諗起KFC啲雞無頭呢個傳聞.......

我自己覺得佢唔叫好食但又唔難食

雖然譚仔唔係我心頭好 但我一日未死都仲有機會食到佢
2016-09-29
炸醬
2016-09-01 534 views
又係譚仔時間。去大阪前都要食一食。識食三哥梗係食煳辣 但我呢排胃痛頻密 焗食清湯。不清湯勝在夠香 唔會太咸。豆卜 貢丸。嗯 貢丸好麻麻 成口都係粉 唔彈牙。豆卜索曬湯汁 正。附送的腐皮我最鐘意 好滑。韮菜芽菜都幾多 米線依舊爽滑。可能冇得食辣加上貢丸麻麻地 有點未夠滿足的感覺。
又係譚仔時間。去大阪前都要食一食。

附送的腐皮我最鐘意 好滑。韮菜芽菜都幾多 米線依舊爽滑。

可能冇得食辣加上貢丸麻麻地 有點未夠滿足的感覺。
2016-07-29 629 views
去完旅行就好掛住香港美食既味道!所以一落機就去左食譚仔!最愛既尖椒皮蛋有獨家既麻辣味,再加上尖椒蒜容等配料令到皮蛋味道更香濃!套餐五小辣加底令個辣度減低左 不過依然好好食!好愛食腐皮同竹笙,因為佢地會吸哂湯底既麻辣味,食落口感豐富,味道濃郁。另外,一向譚仔既墨魚丸質素都唔錯,今次都保持到有超有墨魚味而且彈牙!
去完旅行就好掛住香港美食既味道!
所以一落機就去左食譚仔!
尖椒皮蛋
最愛既尖椒皮蛋
有獨家既麻辣味,再加上尖椒蒜容等配料
令到皮蛋味道更香濃!
米線套餐
套餐五小辣
加底令個辣度減低左 不過依然好好食!
尖椒皮蛋
2016-06-14 637 views
旅行大出血回來想在機場食一個比較經濟的晚餐,環顧機場範圍連食漢堡包都要$50以上,於是行了去2號大樓邊位的三哥食米線。機場3哥雖然價錢都係比外面的3哥貴,但對比機場內的其他食店,$50內就有一碗2餸米線及凍飲,已算經濟。麻辣湯米線的辣度比外面辣,米線煮得有點過軟,但大碗 ; 牛肉比較碎,腩肉的份量亦不多。

中麻辣米線+腩肉及牛肉
2016-06-14
2016-06-07 455 views
出發前 弟弟話機場三哥譚仔有機場限定砂砂湯底砂砂湯底就即係喇沙 仲要話正過馬來喎勁鐘意食喇沙嘅我 無理由唔試一試淨墨丸(6粒😚) 走九芽 小辣 第一啖湯嘅係覺得同平時嘅辣湯底分別不大但過左陣辣就食得出有椰味 Umm..都有啲喇沙感覺嘅 但可能唔加辣會好味啲
出發前

但過左陣辣就食得出有椰味

Umm..都有啲喇沙感覺嘅

但可能唔加辣會好味啲
TakeAway
$34 (Lunch)
2016-05-07 529 views
果然星期日人流不太多,快閃四人組坐下很快決定吃什麽,事關一讚是機場此分店有“套餐”。套餐可選兩套餸菜配米線,是日點了貢丸木耳酸辣米線(10小辣)。相比麻辣,酸辣算是不太辣,但三哥口味的酸辣和平常酸辣粉的辣完全不同味的,確是有點失望。米線量多但偏軟身,木耳絲切成幼條,非常爽口,貢丸亦很重香菇味,總括這碗米線味道平平,最驚喜是有超值套餐。

2016-04-17
$42 (Lunch)