餐廳裝修華麗金碧輝煌,確可媲美唐朝皇宮的奢華,餐廳一旁有大金色鳥籠間格的特色餐桌,華麗富特色,座位舒適華麗,硬件配套超額滿意。頭盤先來敬送唐宮金獎乳鴿:餐廳廚師選用十八日的乳鴿,確保肉質鮮嫩滑溜,雖不是啖啖肉,但是肉量適中,絕對是口感和嚼勁的平衡。乳鴿外表香脆可口,內裏肉質鮮嫩帶汁,不油不膩,推廣價由$68減到$38/隻,不可錯過之選,難怪幾乎每枱都有點選。清宮明火翅:濃雞湯味道幽香濃郁湯底清甜,不油膩不鹹,魚翅爽嫩滑溜,十分足料。口感豐富且魚翅吸收了雞湯精華後美味無比,雖不環保但又不能拒絕。蠔皇扣4頭南非鮑魚:鮑魚肥厚爽嫩,肉質鮮嫩彈牙,内裏炆得極腍,鮑魚吸受了蠔汁後帶出了獨特鮮味,又一款不能拒絕的美食。黑松露扣花膠扒:濃郁黑松露醬汁灑在炆得極腍的鮮嫩爽滑花膠扒上,高貴中又能為口感豐富和粘稠度的花膠提供了具特色的味道。花膠含豐富蛋白質、磷質及鈣質,兼含高黏性膠體蛋白和黏多糖物質,對女士皮膚尤其重要,有養顏活血和滋陰補腎等的功效。龍蝦湯燕麥關西遼參:香濃鮮甜的龍蝦湯為肉質軟嫩和營養豐富的海參提供了鮮甜的味道。海參本身味道甘中帶咸,爽嫩彈牙,營養心人高蛋白、低脂肪,有補腎、益精髓和提高記

龍蝦湯燕麥關西遼參:香濃鮮甜的龍蝦湯為肉質軟嫩和營養豐富的海參提供了鮮甜的味道。海參本身味道甘中帶咸,爽嫩彈牙,營養心人高蛋白、低脂肪,有補腎、益精髓和提高記憶力等的功效。
濃湯魚滑泡米線:香濃魚湯泡製爽滑米線,米線吸收了香濃甜美的魚湯後,本來爽口的麵質令味道和口感像魚肉麵,手打魚滑滑溜爽口。

燕窩流沙煎堆:養顏燕窩藏於流沙奶黃金黃香脆煎堆中,可謂『金屋藏嬌』,吃這嬌不會被老婆或女朋友罵,而且她們會爭着和你搶食。燕窩爽嫩滑溜,流沙奶黃香濃而不膩,彼此的味道十分配合,煎堆外皮香脆可口,令菜式整體的口感層次提升不少。
Dinner
人生總要豪一次,作為中國人,食得最豪莫過於鮑參翅肚,「鮑參翅肚」指的是四款珍貴的海味,包括鮑魚、海參、魚翅及魚肚,在中國的社會,屬貴價的美味珍饈,一般喜慶節日或酒席必備。除夕夜,一班好食之徒行完工展會,因為銅鑼灣人大多,只好跑到灣仔合和中心來享用2015的最後晚餐... 在毫無頭緒下,我們來了一家《唐宮壹號》,心想,在這些日子裡,西式店子一定較中式受歡迎,於是便來這店碰碰運氣。萬萬想不到,當晚的食客也不少,幸好我們只有四人,不需久候便可入座。甫進店內,便感受到金碧輝煌的裝潢,而最令人注目的,莫過於設於牆邊的一排金雀籠,雖然有點浮誇,卻又別具特色!當晚我們人太少,未有被安排入籠,只坐在大廳,不過,感覺依然闊落,皮製椅子配奶白色的餐桌枱布,溫婉雅緻 。這裡有不少套餐選擇,價錢有平有貴,我們選了這「南北海味餐」,因為套餐包括:鮑、參、翅,難得節日相聚,決定豪一次!扮下土豪!前菜是「黃飛鴻」及「紅酒喬頭」,「黃飛鴻」是辣的,BeautySearch不敢品嚐了;「紅酒喬頭」肌較獨特,酸酸的喬頭帶有淡淡的紅酒香氣,既開胃又特別。最先上桌的,是這「唐宮金獎乳鴿」,甫上桌,已覺香氣撲鼻,鴿身色澤金黃,
唐宮金獎乳鴿
最先上桌的,是這「唐宮金獎乳鴿」,甫上桌,已覺香氣撲鼻,鴿身色澤金黃,外皮香脆,肉厚且嫩滑。鴿身雖然不算大隻,食落啖啖肉,非常滋味。
清宮明火翅
BeautySearch 真的很久沒有吃翅了,自從環保人士高呼「向魚翅說不」後,魚翅幾乎在BeautySearch的生活絕跡... 不過,偶然也會想淺嚐,這夜的「清宮明火翅」湯底非常清澈,卻有濃郁的燉雞滋味,非常味美。
魚翅份量可用筷子夾起,一點也不馬虎,非常足料;上桌時,底座加了洋燭,長點著火,令「清宮明火翅」保持微溫,入冬飲用,份外暖胃。
蠔皇扣4頭南非鮑魚
接著是另一矜貴菜餚 -「蠔皇扣4頭南非鮑魚」,那麼,我4人不就是合共吃了一斤鮑魚!蠔皇向來是鮑魚的絕配,簡簡單單便能帶出鮑魚的鮮味,加上廚師燜煮的時間恰到好處,令鮑魚軟腍,入口彈牙,並帶韌性有嚼勁。
黑松露扣花膠扒
花膠,又稱魚肚。平常 BeautySearch 已十分喜歡喝花膠湯,貪其含有豐富的蛋白質、膠質等 ,食療滋陰 、固腎培精,令人迅速消除疲勞及對外科手術病人傷口有幫助復完之效。
今次的「黑松露扣花膠扒」,搭配上近期大熱的食材黑松露,雖然 BeautySearch本身也喜愛黑松露的菜餚,但是夜的黑松露似乎過於濃郁,連花膠原有的鮮味也蓋過了,幸好,花膠扒本身肉厚,帶有豐富的膠質,令口感依然吸引。
順帶一提,BeautySearch 本身進食速度有點慢,職員細心地把我未來得及進食的食物蓋上,非常細心呢!
龍蝦湯燕麥關西遼參
「我很醜但我味美」... 不知為何,BeautySearch 看見這碟「龍蝦湯燕麥關西遼參」。遼參本身無膽固醇成份,含有豐富的蛋白質,滋陰補腎,對膽固醇過高及糖尿病者有食療功效。雖然一般遼參的菜餚味淡,卻是BeautySearch 喜愛的健康食材之一,而「龍蝦湯燕麥關西遼參」卻巧妙的運用了香濃的龍蝦湯,令遼參變得更鮮、更味美,演繹出箇中滋味。
最後,是「濃湯魚滑泡米線」及「燕窩流沙煎堆」
濃湯魚滑泡米線
「濃湯魚滑泡米線」,魚滑是手打的,口感細滑彈牙,搭配濃濃的魚湯,雖然只是小小的細碗,卻已非常飽足。
燕窩流沙煎堆
中式的甜品 - 煎堆,用上矜貴的燕窩,那有女士不喜歡燕窩?這「燕窩流沙煎堆」不但載滿燕窩,吃時更有流沙效果,非常令人回味,可惜只有一隻... 對於BeautySearch 這甜品控來說,實在不足!

Other Info. : 原來「唐宮金獎乳鴿」當時做緊推廣,原價$68隻現特價只需$38,如此味美,難怪每枱也點選。
唐宮金獎乳鴿
蠔皇扣4頭南非鮑魚
龍蝦湯燕麥關西遼參
2016-01-07 818 views
手工菜工序多又花時間, 價格高,但卻最能吃出心機。去到唐宮壹號,由家常菜式到矜貴食材,還有特色甜品與健康飲料, 想不到中式酒樓也會有此驚喜。酸蕎頭、風乾紅椒, 好特別的餐前小吃,紅椒只是微辣, 可以吃多幾口。滬式青瓜苗爽,帶花的青瓜苗,除了美觀,亦好爽脆,伴著醋酸汁, 感覺開胃。香蔥合桃杏仁, 除去鮮合桃啡色的外層, 口感有點像夏威夷果仁,加上小朵雲耳爽脆,好健康的手工涼菜。這晚的足料老火湯有西洋菜水魚湯, 最適合乾燥天,去燥潤肺,濃郁得像燉湯一樣。壹哥叉燒, 雖然說半肥瘦最好吃, 但我依然喜歡吃瘦叉,感覺不肥膩,而這碟叉燒絕對有驚喜, 爽口有肉汁又不痴牙。唐宮金獎乳鴿, 體型較一般鴿大隻,肉多又有bb 鴿的嫩, juicy 又 yummy, 而且才$38一隻, 我可以自私食嗎?黑松露煎自家製黑豆腐, 黑豆腐用了黑豆黃豆做成, 營養價值更高, 口感有點像玉子豆腐,但更彈滑, 配上黑松露醬, 味道好配匹好突出,又一手工菜式。翡翠炒南非鮮鮑魚片, 家常小炒中較為名貴的一道菜,鮮鮑魚片宛如魷魚般軟身,以清淡調味來襯托最適合不過。龍蝦湯泡步步米,把步步米加入滾湯中, 會有像油泡的現象的, 白米

手工菜工序多又花時間, 價格高,但卻最能吃出心機。

龍蝦湯泡步步米,把步步米加入滾湯中, 會有像油泡的現象的, 白米與步步米, 當中更有蝦、帶子等材料, 湯味濃郁中顯鮮甜,美味!
意想不到中式酒樓也會有盆栽布甸,老實說,我也是第一次吃這個甜品,幸而不太甜又夠滑。
再來猜一猜是甚麼飲料﹗ 給你一下提示,是健康燒脂菜汁。
有方向了嗎? 紅色的是紅菜頭汁,應該還加了點蜜糖,好清甜;綠色的菜心汁,別怕,其實味道非常好喝,像是青蘋果+奇異果+檸檬的果汁味道﹗
2015-12-30
$338 (Dinner)
2016-01-06 764 views
合和中心,曾一度為香港最高的大廈,充滿著甲級寫字樓跟高級食肆,位置亦特別高,處於灣仔的寶雲道山旁。而在內地有數十家分店,並已在香港正式上市的唐宮就於2011年正式進駐香港,(港交所:01181)。而位於灣仔合和的唐宮壹號則是他們於九月開張的其中一家高級中菜館了。光看門面就覺得很有氣勢了!採用正宗的正體字做房號,不得不讚!很喜歡這些鳥籠,而且每一個旁邊都有一些餐車,方便收集用完的碗碟,而且侍應比例也高,服務水準不錯。作點綴的花籃,每抬也有一個。前菜三小點,左起芥末東北雲耳,件頭比較細小,而且味道比較咸,沒有芥末味,用錯了豉油調味嗎?舟山海蜇花沒有用太多麻油跟辣油調味,口感頗為彈牙,味道新鮮而冰燒三層肉雖然不太多層,但就少了一些油膩感,上面的皮相當爽脆,一流!龍蝦湯燴生翅的濃稠度非常高,口感貼近潮州翅但味道更出色,因為用的是龍蝦湯調味,味道上亦是鮮濃,上佳!第一次出席飯局不是飲紅酒而是藍莓汁,100%天然藍莓汁的感覺還不錯,單寧酸跟甜味十分平衡,味道不會太突出搶去菜色鮮味,而且男女老幼都可以飲,非常特別這道菜叫腿汁扣35頭吉品鮑伴關東遼參,吉品鮑產自日本青森,色澤深啡而且鮑身飽滿,口感十分

光看門面就覺得很有氣勢了!
採用正宗的正體字做房號,不得不讚!
作點綴的花籃,每抬也有一個。
舟山海蜇花沒有用太多麻油跟辣油調味,口感頗為彈牙,味道新鮮
這道菜叫腿汁扣35頭吉品鮑伴關東遼參,吉品鮑產自日本青森,色澤深啡而且鮑身飽滿,口感十分彈牙
關東遼參同樣為日本參中極品,味道鮮甜而且口感鬆軟,光這2種食材就已經是中菜中的極品了!
錢塘江浸海班件附有一個像芝士火鍋的小火爐,熱著的海班肉質頗鮮,湯底的魚味濃郁,只是魚骨實在太多,懶鬼如我實在懶得慢慢一條條去吃。。。
炭燒豬頸肉顯然不是他們的強項,燒得有點過火,所以顯得較乾,而且比較咸。。。
大頭菜汁跟奇異果汁,完全新鮮的果汁,純天然得有種果香,味道鮮甜清新,跟此店豬頸肉實在絕配
一品炒飯也就是瑤柱蛋白炒飯,瑤柱一絲絲乾身惹味,飯粒分明,欖菜又夠爽口,$98在這種酒樓是超值價啦!
揚枝甘露也是用料上乘,口感幼滑而且夠濃,鮮甜得很,沒有欺場!
Other Info. : 全場的服務也是貼心,換碟換茶自動自覺,值得特別一讚。
$700 (Dinner)
2016-01-06 600 views
年尾team manager帶我地去左食中菜佢地搵左係灣仔合和尼間大酒樓 上到去見佢地個LOBBY都好多人 好彩我地一早BOOK左位因為我地人數都幾多 同想private dd 佢地比左房我地manager一早講明可以食豪d 我地叫左好多奢侈野 花膠呀参呀 咩都有鮑汁扣珍寶鵝掌伴野菌 佢係位上既 份量都幾多架... 講番佢地個鮑汁 好黏口 好岩女仔食 非常之美容養顏 鵝掌黏軟 入晒d鮑汁味 野菌都幾有嚼口冰鎮紅酒鵝肝一上台 OMGGGGGGGGGGGGGGGGG 佢係super大份 個鵝肝係好肥美 仲有D紅酒味 酸酸甜甜 好surprise 紅酒配鵝肝 估唔到酒樓都有尼D配搭星洲掛爐乳豬慶功場合 點都要叫番個乳豬 賀一賀佢隻乳豬 外皮脆卜卜 肉非常之嫩口又夠入味唔錯~~~ 其實仲有好多野食 我都覺得好好味同埋佢地SERVICE都好好 而且野食都好多野簡 都幾岩公司聚會
年尾team manager帶我地去左食中菜
佢地搵左係灣仔合和尼間大酒樓

上到去見佢地個LOBBY都好多人 好彩我地一早BOOK左位

manager一早講明可以食豪d
我地叫左好多奢侈野 花膠呀参呀 咩都有

鮑汁扣珍寶鵝掌伴野菌
佢係位上既 份量都幾多架...
講番佢地個鮑汁 好黏口 好岩女仔食 非常之美容養顏

其實仲有好多野食 我都覺得好好味
同埋佢地SERVICE都好好 而且野食都好多野簡
都幾岩公司聚會

2016-01-06 696 views
記得一年多前去過澳門來私人來食果一間好好食嘅中菜,明知已經唔記得,想搵亦都搵唔返,直到我今次嚟到呢一度,令我回憶返佢就係叫做唐宮1號!好高興呢一間餐廳嚟到香港,依稀記得嗰陣時響澳門食左幾個點心,外型標緻得體,食材亦都好新鮮,令人印象深刻,我仲響度問同行嘅朋友呀點解呢邊呢點心咁好食嘅?而且價錢仲要唔貴,然後同行朋友就同我講,梗係啦呢度係賭場酒店很有標準,所有食材都會用最靚嘅!今次係一位前輩嘅宴客飯,係充滿期望嘅情況之下享受呢一餐精品晚餐,最後呢個期望完全沒有落空,反而比相像更精彩!先來嘅係一個沙律,用上現在最潮流食嘅冰菜,冰菜配上胡麻汁,簡單味美又健康,第一次食冰菜,原來真的好爽脆,這個前菜健康又新潮,比起其他炸物更吸引!新張期間,每位奉送半隻紅繞乳鴿,唔好以為送嘅就求其喎想到枱熱辣辣,斬開左一半嘅乳鴿見得到佢有鮮肉汁流出來,肉厚卻不失嫩滑,外皮香脆,有落去嘅時候肉汁十分之多,食到唔停得口!仲要佢哋好細心咁樣會為我哋預備手套,等大家食得更開懷,驚你同我地講話原來佢哋嘅集團自己陽甲嘅所以呢確保每一隻鴿,年齡都係有標準!好值得推薦!如果唔夠喉呢,再叫只需要加多3x 蚊,抵呀!之後就到左燉湯,

先來嘅係一個沙律,用上現在最潮流食嘅冰菜,
之後就到左燉湯,叫咗個蟲草燉響螺湯~
清潤滋補,用上蟲草花同原隻靚雞配上足料響螺頭,湯油份不多,十分健康,香味四溢,湯汁充滿精華,誠意之作,如我家媽媽親手燉的靚湯,湯渣也好吃!
唐宮水晶蝦
應該係佢嘅名菜之一,先講賣相已經好吸引,中菜西食,擺位精緻,帶點香辣的大蝦配上松子仁和菜芯,配搭得宜,味道有點香辣但不搶口。
杞子雲耳金玉參浸菜苗
用上鮮嫩的豆嫩,嫩得完全無渣,上湯清甜美味,讓人一口接一口,配上女士至愛的杞子雲耳,從簡單的菜餚中帶點滋潤!
接着還有我極力推薦的錢塘江浸海斑件
先講上枱嘅時候十分精緻,用上雅致嘅白色瓷熱鍋上枱,精緻得很,窩來擺放着一件很肥美嘅海斑件,浸住海斑件的是清甜鮮味嘅上湯,配上白菜和去皮小番茄,顏色點綴得很好,鍋下有小火爐把菜色熱住,保持新鮮和温度,海斑件厚肉鮮甜,配上上湯,質感彈牙很有口感,超好吃!
還有時令臘味煲仔飯
潤腸臘腸和臘肉,分量多很鋪滿整個飯蓋,臘肉臘腸同臘腸都好好味,而最吸引的都唔係上邊嘅臘味,而且窩底的飯焦,大概很久沒有食到咁大舊又好吃的飯焦!吃完臘味飯後感覺更加暖!
還要同大家推薦一個好正嘅甜品就係椰皇燉葛仙米
問過經理葛仙米係海藻的一種,有滋補的功效,配上向來已知燉完就是寶的椰皇,嘩,很吸引啊!暖暖的椰皇,清香無比,第一次食葛仙米,質感獨特,有點像台式爆珠,兩者味道很夾,用料足本,很想多來一個
先講裝潢,這裡完全係上質之選,食物精緻,用料上盛,環境也不會太嘈,完全是走精品中菜路線,但價格卻是意想不到的實惠啊!比起我上次在澳門吃質素都保持,但價格是大實惠啊!我知道我自己很快會把這裡看成我的至愛飯堂之一啊
$500 (Dinner)
大時大節,就是相約好友聚會的時候,今次我們選擇了中式的餐廳。之前都說過嘛,中式餐廳可以圍著一張圓台坐,感覺所有人都連在一起的,大家也能清楚看到大家,聊天的時候也會方便一點嘛。之前聽說這家餐廳的價錢相宜,而且是有不少手工菜式式的,所以便選擇了這裡~這裡的位置設計也蠻美的,這個看似是「鳥籠」的包廂令人感覺十分新奇的~今次我們幾位女生就點了幾個菜式啦,感覺也相當不錯的,就把我印象比較深刻的都寫出來~香蔥鮮合桃仁 ($38)平日吃的合桃都是相對硬身及外層呈啡色的,而面前這道菜卻相反,十分淋身及外層呈白色的。原來白色的就是鮮合桃,要人手把合桃的啡色外皮除去才能製成這道菜,而且合桃必須要原材料是靚的方可挑選作為這道前菜的其中一員,可見其手工及製作人員的心思。鮮合桃仁中含有人體必需的氨基酸及其他氨基酸,營養價值比精製過的高很多喔~香蔥鮮合桃仁,整個感覺相當清淡,鮮合桃仁的質地相當淋,而且滲出陣陣蔥的香氣。這個香氣令人有種停不了口的感覺。作為前菜來說,也算是不錯的選擇吧。唐宮金獎乳鴿 ($76/2隻)這道燒乳鴿是獲得獎項的,而且在做特價,$76/2隻!!!真的很抵食。撕開乳鴿之後,該是油跟肉汁一起混合

香蔥鮮合桃仁 ($38)

唐宮金獎乳鴿 ($76/2隻)

這道燒乳鴿是獲得獎項的,而且在做特價,$76/2隻!!!真的很抵食。撕開乳鴿之後,該是油跟肉汁一起混合在一起,一拼流出來了,量多得叫人驚歎。乳鴿的肉十分厚的啦,每一口均是滿滿的幸福。乳鴿皮脆香可口,油香在口腔充斥著,感覺非常好~
明爐蜜汁叉燒 ($98)

這個叉燒,看似簡單,但呈上台後,香噴噴的味道傳出來,在座的人都對它充滿著好奇的~
入口第一下就是滿滿的蜜汁的味道,咬落感覺到叉燒是有點「爽」的,這個「爽」有點像吃爽口牛根那種,可見在烤叉燒的時候落足心機,我...從沒有吃過這個口感的叉燒啦,作為燒味,這個叉燒實在是在高分之列~
翡翠炒南菲鮑片 ($268)

這道菜的賣相相當不錯~鮑片相當滑且十分淋身,每一片鮑魚也能見到廚師的刀工,每一片入口均充滿著新鮮的味道,令人愛不釋口。除了鮑片之外,就連伴碟的荷蘭豆也炒得相當好,只有清新的味道,完全沒有油膩的感覺~
龍蝦湯泡步步米 ($168)

這個龍蝦湯在呈上台的時候,單看賣相並不算吸引啦,但味道卻已把我的心攻陷了,因為真的很香呀~!!!
侍應為我們加入步步米,即是炸米啦,加的時候帶點點「炸炸炸」的聲音,很有趣的,但也令我們更想快點可以吃到這個步步米~
炸米在湯中並沒有因為浸過湯而變淋,反而突顯其香脆的感覺。本來已經相當鹹香兼十分濃郁的龍蝦湯,配合上炸到脆脆的米,還有點點龍蝦肉跟青蔥,令整個湯的口感變得豐富。整頓晚餐以它作為主食,實在令晚餐生色不少~
燒脂菜汁 ($64/份)

沒有甜點,我們以這個叫「燒脂菜汁」的菜色為晚餐作結。我們點的是紅菜頭汁跟菜心汁。其實兩者對我來說也是很驚喜的,沒想過菜汁可以有這個味道的。一口氣喝掉紅菜頭汁,就會發現紅菜頭汁當中其實帶點點甜甜的味道,那個甜並不是加了糖那種啦,而是純粹紅菜頭那種甘甜;菜心汁嘛,都沒想過菜心可成汁啦.........感覺嘛,蠻有趣的,除了菜心的味道外,還喝到了檸檬的味道,該是為了除了菜心的點點草腥味吧,整體感覺是蠻讚的。

以前飲五青汁的時候,那陣草腥的味道,令人很想放棄啦...但今次跟這個蔬菜汁並沒有想像般的難喝,一點草腥味也沒有,感覺相當健康啦,令人十分難忘啦~

• 香蔥鮮合桃仁
  • 唐宮金獎乳鴿
  • 明爐蜜汁叉燒
  • 翡翠炒南菲鮑片
  • 龍蝦湯泡步步米
  • 燒脂菜汁
2015-12-28 934 views
3個大人2個小孩吃中午㸃心,乳鴿真是名符其實,汁多肉香,但要趁熱吃. 鳳爪真材實料,很夠味,沒有舖什麼竽頭,南瓜,支竹在底,蒸叉燒腸,皮太厚了,蒸松茸餃比較好㫓,豉由皇炒麵,超級失望,不知道用了什麼麵,完全不是我們從小吃大的麵和味道,但兩個小孩就非常愛吃那個味道.牛肉球及排骨陳村粉味道中規中矩,整體而言,只有乳鴿是喜出望外!
1K
2015-11-19 2463 views
這兩星期食神星拱照,全因姨姨從美國回來探親,每晚同大伙兒到處食好嘢。今晚輪到姨姨的好友請客,我幫他於唐宮壹號訂了一圍13人的酒席($5100元全包),仲有間好大的private room。菜式保持精緻美味,值得向大家一再推介。新張期間,每位奉送半隻紅繞乳鴿,水準保持係極高水平,厚肉,皮脆肉嫰,必食。有着濃厚的利苑影子,湯料多到一隻大碟都裝唔哂。啖湯好香魚味,再加埋雞腳真係甜上加甜。魚子醬焗軟殼蟹,軟殼蟹size好大,每位半隻都仲覺得好好肉。炸到外脆內軟,至於魚子醬,其實即係蟹籽。生菜墊低一齊食,味道清新而且食得方便,不錯的配搭。海老虎斑好大條,啲骨位好嫰,肚位太厚肉,某啲部份比較鞋。始終都係一斤左右的魚才最好吃。腿汁扣花菇關西遼參,遼參都ok大條,炆得好腍好入味。腿汁不會死鹹,花菇厚肉大隻,清碟無難度。龍蝦湯步步米大家都讚好,龍蝦湯好香濃,炸米亦香脆,不過我就嫌有啲痴牙。一品燒鵝酥造型精緻,酥皮夠脆,燒鵝餡料亦夠惹味。終於輪到我最喜愛的黑松露菇菇包,包身鬆軟,充滿着黑松露及菇的香味,必食!健康紫薯壽包就麻麻地,包身硬,紫薯味有啲假,no good。平均$400元一位,有大大間priva

紅燒乳鴿
清蒸海老虎斑
龍蝦湯步步米
一品燒鵝酥造型精緻,酥皮夠脆,燒鵝餡料亦夠惹味。
黑松露菇菌包
健康紫薯壽包
健康紫薯壽包
平均$400元一位,有大大間private room(可分隔出sitting table及dinning table),有專人服侍,有乳鴿送,負責出錢的長輩認為非常超值,我都有同感。
2015-11-11
$400 (Dinner)
Celebration
Birthday
紅燒乳鴿
黑松露菇菌包
  • 紅繞乳鴿,
  • 黑松露菇菇包
  • 魚子醬焗軟殼蟹,
  • 紅棗老姜墩龍躉骨湯
1K
2015-11-04 2519 views
星期六,約了爸媽及妹妹食晚飯。妹妹素來喜歡到訪新餐廳,於是便建議她來這間口碑不錯的新店。開張期間晚市每位奉送半隻招牌BB乳鴿,我們一行6人,送了3隻。別以為免費就一定不好,這裡的招牌BB乳鴿真係好食到不得了,超新鮮熱辣,咬下去啲肉汁及油脂湧哂出黎。BB鴿體積雖小但好多肉,個皮脆到不得了,大家都食到停唔到口,邊食邊讚。經理Jenny告訢我們國內集團自設乳鴿農場,確保貨源及質素。Jenny也推介了全體乳豬仔,不是傳统的化皮乳豬,做法和泰式的有點相似。BB豬體積很細,肉質鮮嫩,真心喜歡這裡不用醃料的做法,令食客可嚐到豬肉的原味。乳豬皮燒到超級脆,像薯片,但我們始終喜歡化皮的口感。索價$800元一隻,以這般的迷係size來說,貴左啲。這裡的點心也是主打,黑松露包好好吃,包身十分鬆軟,饀料菌味突出,碟底的黑松露麵包糠非常香脆,建議同包包一齊吃增添口感。燒鵝酥外型標青,酥皮脆,燒鵝饀不錯,可以一試。PJ的心水推介仲有冰鎮紅酒鵝肝,個冰山presentation超浮誇,主角紅酒鵝肝酸酸甜甜,連食三、四件都不覺膩,建議餐廳奉上多士去配襯這絕佳小食。國內集團來港大展權腳,食物頗出色;裝修全店土豪金,是晚
免費燒BB鴿
乳豬仔
黑松露菌包
燒鵝酥
冰鎮紅酒鵝肝
國內集團來港大展權腳,食物頗出色;裝修全店土豪金,是晚我們坐在金雀籠內,浮誇左啲啲。店內有多間VIP房,套餐有平有貴,我覺得可以再來啊!

2015-10-24
$480 (Dinner)
免費燒BB鴿
乳豬仔
黑松露菌包
2015-10-22 2570 views
家母話見到唐宮新開張想去試下加上之前有同同事試過中環果間唐宮小聚食物質素唔差又夠新穎所以就一償家母心願去試下幾日前打咗電話落去問有咩抵食佢哋介紹我哋book一個鮑參翅肚set 三百幾蚊見佢好似好抵咁就book咗一行八個人加埋老爺奶奶有得坐一個好似雀籠嘅枱幾特別好少見茶樓有咁嘅裝潢成個set有6樣嘢最surprise我係隻乳鴿同埋個燕窩流心煎堆乳鴿個皮脆卜卜 但係啲肉仲係好嫩唔似出面其它燒到啲肉乾晒燕窩流心煎堆奶奶最鍾意(邊個女人唔鍾意燕窩hahaha)滿滿嘅燕窩無令我失望(話說之前見其他人comment話咁多我都唔係好信 見到真係嚇親哈哈)今餐好滿意 屋企人話搵日晏晝去試下飲茶哈哈
家母話見到唐宮新開張想去試下
成個set有6樣嘢
最surprise我係隻乳鴿同埋個燕窩流心煎堆

乳鴿個皮脆卜卜 但係啲肉仲係好嫩
唔似出面其它燒到啲肉乾晒
燕窩流心煎堆奶奶最鍾意(邊個女人唔鍾意燕窩hahaha)
滿滿嘅燕窩無令我失望
今餐好滿意 屋企人話搵日晏晝去試下飲茶哈哈
Other Info. : 好似無得walkin 想食就自己book啦~
2015-10-04
2015-10-09 2742 views
難得十月一多左日假同屋企人去左灣仔合和新開既酒樓享受下家庭樂上到去見個環境都好唔錯 地方都幾大 雖然紅日全場full晒 但都唔會坐到逼埋一齊 令我覺得好加分見佢大大本既menu入面種類都好多 價錢都好合理 除左叫左D正常既點心之外...月頭出糧既我 為左孝順下兩老 豪氣禁叫左D鮑參翅肚 哈哈~~~~~~~ 勁多燕窩既煎堆 一上台 真係眼都突......估唔到酒樓禁豪氣 d燕窩super地多 金黃色既煎堆好香口 而且仲好脆皮~~~入面D燕窩 晶瑩剔透 好似水晶禁 好清甜 第一次食禁既配搭....原來大家都好match 睇menu見話係用龍蝦湯煮既海參叫一碟試下 都幾厚肉同大條 老豆話好小見酒樓會用龍蝦湯煮 以為會好流 但個汁反而幾清新 同個海參幾夾 再夾雜左好小既燕麥係入面 第一次食參食得禁健康
難得十月一多左日假
同屋企人去左灣仔合和新開既酒樓
享受下家庭樂

上到去見個環境都好唔錯 地方都幾大
雖然紅日全場full晒 但都唔會坐到逼埋一齊
令我覺得好加分

見佢大大本既menu入面種類都好多
價錢都好合理

除左叫左D正常既點心之外...
勁多燕窩既煎堆
一上台 真係眼都突......
估唔到酒樓禁豪氣 d燕窩super地多
金黃色既煎堆好香口
而且仲好脆皮~~~
入面D燕窩 晶瑩剔透 好似水晶禁 好清甜
第一次食禁既配搭....原來大家都好match
睇menu見話係用龍蝦湯煮既海參
叫一碟試下 都幾厚肉同大條
老豆話好小見酒樓會用龍蝦湯煮 以為會好流
但個汁反而幾清新 同個海參幾夾
再夾雜左好小既燕麥係入面
第一次食參食得禁健康

Other Info. : 整體 我地都覺得好唔錯 因為menu都幾多野簡 同埋價錢出奇地合理 不錯不錯~~~
2015-10-01
由於家在堅尼地道湾仔方向,經常在合和中心出入,最近發現八楼新開了一家中菜館,由於環境舒適,點心新頴,午市套餐價錢合理,味道亦佳,一星期內去了三次午膳。我個人最欣賞的菜式包括: (1) 老火湯,温度夠熱,足料味濃,湯渣都可以食埋。(2) 水晶鷄,用新鮮鷄做,原汁原味,鷄味濃郁可口。(3) 肉丝香煎面,煎面又香又脆,好似食威化餅,又唔油膩,個汁叧上,落唔落汁都咁好味。至於特式點心,我最喜愛的是: 燒鵝酥,自製黑豆腐,鮑汁鳳爪,和甜品山西棗皇糕。至於服務方面,服務員均好有禮貌,笑臉迎人,非常努力,唯畧欠經驗,對酒樓菜式認知,有改善空間。店長則極佳,八面玲瓏!
$150 (Lunch)
  • 鮑汁鳯爪
  • 燒鵝酥
  • 山西棗皇糕
  • 韮黄肉𢇁香煎面
  • 水晶雞
  • 一哥义燒皇
  • 原汁原味老火湯
2015-10-02 2586 views
國慶日去合和中心的唐宮一號食晚飯, 食得好谷氣.  新張特價餐 - 南北海味乳鴿宴, $368一位, 乳鴿每位半隻, 坐落即刻有得食, 好開心, 但只開心咗幾分鐘, 惡夢就來了.  7點鐘入座, 食完就對住張空枱坐咗大半個鐘頭, 我哋商量如果到8點仲未有第二碟, 就找38元乳鴿錢埋單.  可是等到7點45分, 連壺茶都等到凍埋, 真係按耐不住, 三摧四請的找到經理理論, 結果5分鐘後來了一碗翅, 真係同海報上的圖片差天共地, 雖云圖片只供參考, 但實在太過離譜, 我家自己煲的都真材實料過佢, 而且賣相同街邊粥舖差不多, 成隻碗成隻碟周圍都係. 如事者每碟菜都要三摧四請至有得食, 就算龍肉都冇味, 出錢買嘢食, 待遇連難民都不如.  至於碟黃玉參就更加恐怖, 個賣相連快餐店都不如, 睇睇你就知. 黑松露花膠食吾出有黑松露, 黑椒就食到成口都係. 兩個人食咗8百幾蚊, 真係用來作慈善捐款仲開心. 只有嘆一句"便宜莫貪".
黑松露扣花膠

Other Info. : 是晚其實吾算人多, 差不多只有5成上座律, 而且我地訂枱時已經同時訂餐, 吾知點解會服務差得咁離譜.
2015-10-01
$420 (Dinner)
2015-09-18 3159 views
XO仔經常喺合和中心出沒,每次喺三樓飲咖啡時,都會留意吓電梯旁o既廣告牌,睇吓最近有咩新搞作。上個星期就俾細佬發現咗合和八樓有新中菜上場 ,店名「唐宮壹號」仲幾有氣勢添!上去視察過環境,覺得都唔錯,就跟手攞咗幾張餐單返屋企研究。當中最誘人o既可選單張上及店內彩色廣告都一齊推廣緊o既「唐宮金奬乳鴿」同「南北海味乳鴿宴」,前者現賣$38,後者則每位$368。睇完詳情覺得實在超值,所以就立刻約埋幾位大食會會員一同前往試食。一出升降機門會留意到餐館仍有部分未裝修好,不過步入大堂感覺就唔同哂,金碧輝煌o既大廳闊落得有種無形o既霸氣,皮櫈及餐桌上o既枱布都用上奶白色,溫和中不失雅麗 。散座全為圓枱,隔得都幾開,加上樓底有咁上吓高,室內聲浪唔大,視覺聽覺上都好舒服。近牆一邊間咗一行大枱,每張都以金色o既雀籠罩著,就好似透明o既廂房咁,半帶私人空間。當晚我地七人就正正被安排入座其中一個雀籠廂房內,通爽舒適。由座位望上天花,更可見籠頂上別緻o既燈飾。餐店入面原來仲有一條走廊,暗藏多間私人廂房,隔音好,又夠光猛,人多亦可隨意打通,不過當然係有四位數字o既最低消費限制啦!餐桌上金銀色o既餐具閃亮潔淨,每
,店名「唐宮壹號」仲幾有氣勢添!
餐桌上金銀色o既餐具閃亮潔淨,每人兩雙公用及自用筷子,具備餐巾同濕紙巾,非常齊全。
餐牌上以中英文例明收費標準,其中茶錢每位$13,另設加一服務費。
據悉,「唐宮壹號」喺國內已有過五十間分店,今次喺合和新開依間係香港首間分店,亦係集團o既第59間分店
,睇黎來頭都唔野小。
新店剛於兩星期前,即9月2日正式開幕,現階段亦有做不同套餐及單點推廣優惠。
由於預訂o既「南北海味乳鴿宴」製作需時,友善好客o既榮哥哥帶完我地四周觀賞入內o既廂房後,就建議我地不如先叫兩款特式前菜,可以一邊食一邊等。長輩都比較注重健康,最終就應推介試咗兩款蔬菜類冷盤。
爽脆拍青瓜($32):青瓜爽脆酸甜,幾醒胃。
爽脆拍青瓜
吉祥紅提($48):除咗餸名好意頭之外,紅提o既外型亦好可愛。棗紅色o既紅提其實係冬瓜粒,不過因為注射咗新鮮o既葡提子汁,顏色就因而變咗,師傅再喺碟上以紅酒醋點綴,好多食客都誤以為紅提係已去皮o既葡提子肉。
吉祥紅提
點上紅酒醋o既冬瓜粒質感同提子肉無異,又爽又滑,紅提微酸微甜,非常清新。
吉祥紅提
話咁快就輪到主角「南北海味乳鴿宴」
登場。
清宮明火翅:打響頭炮o既翅每人一碗,湯底毫不油膩,香濃不濁。
清宮明火翅
翅量都有成羮咁多,單憑套餐售價為$368,大家都覺得好合理。
清宮明火翅
蠔皇南非鮑魚:榮哥哥強調鮑魚保證係四頭南非湯鮑。餐牌上例出單售$398,嘩,咁咪仲貴過整頓乳鴿宴?!似乎我地個餐真係好抵喎
蠔皇南非鮑魚
年長o既蕃薯伯伯勁讚鮑魚香甜軟腍,最興奮就係跟鮑魚有一球笑臉白飯,窩心又暖胃
,可以用黎送埋碟上o既鮑魚汁,簡直係完美呀!
蠔皇南非鮑魚
唐宮壹號乳鴿:乳鴿原價$68一隻,現開張優惠為$38隻,套餐每人有半隻,人人都有齊鴿脾同鴿翼。
唐宮壹號乳鴿
轉盤上一早已擺有膠手套,供客人食用乳鴿時作保護之用,設備完善又衛生。
乳鴿皮層軟滑,加上肉汁鎖於肉中,咬落更覺肉質香甜幼嫩,全枱人都激讚美味
唐宮壹號乳鴿
黑松露扣花膠:每人一大梳花膠,上枱時已覺震撼,入口更加係不得了!首先伴碟o既小唐菜花球爽脆易入口,同個汁好襯。香薄o既花膠軟滑腍身,以黑松露混入咗少量黑椒作調味,效果香濃惹味,不過各會員都同意,如果碟上可加一小著天使麵,好似伴鮑魚o既白飯咁,腸胃會更為舒暢
黑松露扣花膠
龍蝦湯燕麥黃玉參:爽滑脆口o既海參同樣係每人有一大條!黃色o既龍蝦湯燕麥汁液清香微甜,質感同味道都有少少似南瓜蓉,輕巧健康。
龍蝦湯燕麥黃玉參
燕窩流沙煎堆:用匙羮上o既甜品煎堆皮脆鬆化。
燕窩流沙煎堆
入面o既流沙燕窩餡更加係一絕,兩者嫩滑交溶,互相中和,食完都唔會好滯
燕窩流沙煎堆
食完甜品,榮哥哥再一次上前問及大家對餐店同食物o既意見,各人亦有話直說。為答謝我地o既光臨及坦誠,佢仲好客氣地送上廚房每日鮮製o既試管燒脂汁,有效消滯咁話,當真誠意十足!
試管燒脂汁
「唐宮壹號」裝潢華麗,服務稱心,而且講求衛生,新開張期間推廣o既套餐菜式超值又美味,大家絕對不容錯過。埋單每位約$450,食盡鮑參翅肚,仲要有燕窩甜品作結尾,餐店大方得體,毫不吝嗇,真係好難得出席o既會員都有讚冇彈,嘻嘻,XO仔亦由心笑出口
2015-09-16
$450 (Dinner)
爽脆拍青瓜
試管燒脂汁