Restaurant: Tao Heung (Mei Hei House)
Info:

2024-08-29 139 views
外表就整到好似先進咁,其實根本就虛有其表,上網話落咗單,跟住仲要用電腦通知話仲有十五分鐘就整好,你信佢就傻嘞,原來根本酒樓就冇收過單,你一去到以為未整好就喺度等,等咗差不多一個鐘發覺有啲唔對路就搵喺櫃檯個收錢亞姐問,亞姐話唔知就搵部長,部長話由始至終都冇收過單,原之來佢哋嘅系統係廢嘅,所以呢以後落單唔想麻煩就用最傳統嘅方法就係打電話落單,咁就實冇衰!
外表就整到好似先進咁,其實根本就虛有其表,上網話落咗單,跟住仲要用電腦通知話仲有十五分鐘就整好,你信佢就傻嘞,原來根本酒樓就冇收過單,你一去到以為未整好就喺度等,等咗差不多一個鐘發覺有啲唔對路就搵喺櫃檯個收錢亞姐問,亞姐話唔知就搵部長部長話由始至終都冇收過單,原之來佢哋嘅系統係廢嘅,所以呢以後落單唔想麻煩就用最傳統嘅方法就係打電話落單,咁就實冇衰!
2024-06-20 353 views
今日幾個朋友一齊 過咗石硤尾 稻香 食飯, 地理位置幾方便石硤尾站行三分鐘就到, 一到晚飯時間都幾多人等位, 酒樓地方都大,但係啲枱都擺得幾密所以都幾嘈😅, 我哋叫咗個波士頓龍蝦伊麵, 蠔皇鮑魚炆雞煲, 燒腩仔拼墨魚餅, 爆炒 元貝 雙寶 蔬菜, 雲耳脆瓜炒 藕片, 紅燒北菇豆腐等。波士頓龍蝦伊麵好抵食$99, 味道偏淡 不過以呢個價錢 都ok嘅, 雲耳脆肉炒藕片 呢個幾好食 清清地藕片爽脆, 燒腩仔拼墨魚餅嘅燒腩 鹹咗啲, 紅燒北菇豆腐正常水準👍
2024-05-16 294 views
今日嚟到石硤尾同 親友食飯, 因為費事老人家行咁遠所以就喺屋邨酒樓 稻香食, 酒樓好似新裝修, 所以環境 都幾好, 光猛闊落 又新淨, 見佢有啲 晚市優惠 都幾抵食, 所以決定就係呢度食。呢度乜嘢都係自己嚟 , 側邊有部機 自動煲水, 洗完碗快又可以喺度倒水 唔使行嚟行去, 又唔使嗌極侍應冇人應😅, 我覺得咁樣幾好。我哋叫咗咕嚕肉, 雲耳翠瓜炒藕片, 金沙脆蝦球, 仲有幾隻乳鴿, 不過啲餸菜就有啲失望, 咕嚕肉都幾大舊, 芡汁唔算好多, 外皮都炸得脆 , 肉質唔會太韌, 我覺得都唔錯, 但係除咗咕嚕肉之外其他都 超級咸, 要一路食一路飲水🤣
2024-05-10 217 views
係石硤尾想搵間坐得闊落 舒服嘅茶樓就黎呢度點心方面不過不失勝在今年新裝修新開 環境大 光線好 座位都闊落舒服茶水機每張檯都有 自斟自飲 自助服務 唔洗叫靚姐過黎幫手加水加茶 呢點個人覺得幾好
係石硤尾想搵間坐得闊落 舒服嘅茶樓就黎呢度
點心方面不過不失
勝在今年新裝修新開 環境大 光線好 座位都闊落舒服
剛收工,剛好8點半,經過稻香,知道打邊爐有優惠,可以慢慢坐,慢慢食。去到唔使等,今日$9.9有海鮮套餐(新菜式),感覺好抵食。坐下即落單,慢慢洗好所有野,等下等下……已有40分鐘,問職員,竟話:等下啦!黎緊!再等已有10分鐘,叫職員再去睇睇!睇完冇回覆,唔知等幾時……😮‍💨😮‍💨😮‍💨2人去食,唔大食既都算好抵。真係唔想貼$買難受😟😟😟最後評語:員工服務差,食品質素一般,完全冇服務😤😤😤
去到唔使等,今日$9.9有海鮮套餐(新菜式),感覺好抵食。
睇完冇回覆,唔知等幾時……😮‍💨😮‍💨😮‍💨
2人去食,唔大食既都算好抵。
真係唔想貼$買難受😟😟😟
最後評語:員工服務差,食品質素一般,完全冇服務😤😤😤
2024-05-02
Waiting Time
50 Minutes (Dine In)
Dinner
  • 推介什麼都冇用
2023-03-19 2621 views
細佬嘅生日飯,本應2月攪,因為老婆連續幾個星期都有好多堂上,所以就延到三月初先食。就返細佬妹都喺揀返石硤尾啲酒樓,費事佢哋咁頻撲,而過去幾年都喺去飯堂「多彩」,今次就改改「稻香」,因為貪佢有「一蚊雞」推廣,哈哈! 呢間晌全屋邨內嘅「稻香」,裝修方面都喺好傳統嘅港式酒樓,但就勝在地方大,樓底高,夠光猛,而且啲枱櫈排得唔算迫,所以,坐落感覺算幾舒服。我哋被安排坐咗入房,比出面大廳,相對靜侷少少。晌度有好多嘅嘢都喺自助,就好似枱邊呢部機,其實喺自動加水、自動煲水嘅水煲,側邊仲有個位用嚟洗完碗筷後倒水用。所以,由煲水、斟茶、洗杯倒水都喺自己一腳踢 ,其實我覺得幾好架,唔使成日嗌侍應,有時人手少,佢哋都未必好快幫到你。 此外,就算喺酒樓,點菜落單一樣可以自己嚟。枱面嘅餐牌座就有個二維碼,掃一掃自己落單非常方便,而且落咗乜都一清二楚,又減少同侍應嘅言語錯誤,食完嘢亦唔需要叫侍應埋單,就咁直接出門口嘅櫃枱俾錢就搞掂。 菜單方便,一家人嚟都喺吓食晚飯叫啲小炒,呢度有好多優惠孖寶,不過大部分唔喺搭蝦,就龍蝦、鮑魚,呢啲我細佬妹都唔多啱食,所以,我哋都喺嗌番一啲家常小炒同埋睇睇有啲咩優惠咁,之前都講過「一
!
。
菜單方便,一家人嚟都喺吓食晚飯叫啲小炒,呢度有好多優惠孖寶,不過大部分唔喺搭蝦,就龍蝦、鮑魚,呢啲我細佬妹都唔多啱食,所以,我哋都喺嗌番一啲家常小炒同埋睇睇有啲咩優惠咁,之前都講過「一蚊雞」就唔少得架啦,基本上目測所見,絕對喺枱枱都有叫
一蚊雞 $1

份「一蚊雞」絕對無將貨就價,一大隻炸子雞放晌一個仿雞藍內,無花無假原隻俾你親自剪成小件,拿上手隻雞真喺熱焫焫熱到有少少熨手,所以,貪快就剪得大件啲。入口堅喺皮脆肉嫩,夠晒鹹香,非常好食,就算唔喺賣一蚊,正常價都食得過囉。
脆皮菠蘿咕嚕肉 $98

呢度菜差唔多次次同細佬妹食飯都叫,因為喺細佬嘅至愛菜式,餸飯就一流。講真啲古嚕肉裁得大大件,都算唔錯,酸酸甜甜,芡汁唔會太多,咬落外皮仲有啲脆口,肉質幾鬆化吓,可以講屬中上嘅水準。
脆皮菠蘿咕嚕肉
西洋菜鯪魚球豆腐煲 $88

呢個煲仔菜可以當餸食,又可以當湯飲,一舉兩得。唔好睇佢覺得好少咁,其實都喺正常例牌份量,不過個鍋好巨型,所以變相搞到啲嘢好似好細份。裡面鯪魚球多,豆腐多,西洋菜亦多,而且啲鯪魚球真喺好有鯪魚味,又彈牙又爽口,西洋菜好鮮嫩,唔會話好老,當然個湯就唔會話好濃,清清淡淡都OK。
西洋菜鯪魚球豆腐煲
椒絲腐乳通菜 $78

照顧到老婆需要,都打底加多碟椒絲腐乳通菜,都算大碟,交足貨,通菜爽口,腐乳落得最有啲鹹香,椒絲吊出微微辣,喺一道頗惹味嘅蔬菜菜式。
椒絲腐乳通菜
白飯 $15

不得不講吓呢度啲白飯,我哋落單之後等咗一段幾長時間都未見有,問問阿姐,佢話啲白飯要蒸架,吓!我心諗唔喺煲定一大煲,就咁裝出嚟咩?原來真喺逐砵咁蒸,食落啲飯好軟熟,又有飯香。
白飯
「稻香」一向俾人嘅印像都喺低檔次少少嘅酒樓,以前晌美孚有家「稻舫」都叫好久唔久幫襯吓,而今次都事隔一長段日子喇,再幫襯嘅感覺真喺唔錯,反正一家人家常便飯而已,細佬妹一向對食無要求,簡簡單單佢哋覺得仲舒服,上啲高級酒樓仲覺得唔自在
$101 (Dinner)
Celebration
Birthday
西洋菜鯪魚球豆腐煲
2022-11-09 1152 views
近日稻香推出加1蚊羊腩煲,就要來試試喇。去到還有15分才到8時半但都有多人在等位。一到時間到就安排入座,其實都好快有位。因有3款配搭就選了最貴的象拔蚌,還加了火煱配料。不久羊腩煲就上枱了,外觀非常不錯,香氣滿溢,但份量就不多,象拔蚌就都很新鲜,這價格就收貨了
2022-11-06 750 views
我和我的朋友:🤯 阿姐:🤪事源我哋嗌咗蛋白蟹肉炒飯,但係嚟咗呢碟嘢,我當刻打咗個突,心諗呢個唔係福建炒飯咩~ 之後決定嗌個阿姐過嚟🤯:喂阿姐,呢碟咩嚟㗎🤪:呢碟咪福建炒飯囉🤯:吓我哋嗌嘅係蛋白蟹肉炒飯喎,你幫我哋換咗佢啦唔該🤪:呢個咪係蛋白蟹肉炒飯囉🤯:吓,你頭先話係福建炒飯㗎喎🤪:我係話好似蟹肉炒飯嘅福建炒飯🤯:咁你啲蟹肉喺度?🤪:(指住啲瑤柱)呢啲咪係蟹肉囉~🤯:吓,咁啲蛋白呢?🤪:...佢最後都換咗畀我哋返個蛋白蟹肉炒飯畀我哋
我和我的朋友:🤯 阿姐:🤪
似福建炒飯嘅蛋白蟹肉炒飯

🤯:喂阿姐,呢碟咩嚟㗎
🤪:呢碟咪福建炒飯囉
🤯:吓我哋嗌嘅係蛋白蟹肉炒飯喎,你幫我哋換咗佢啦唔該
🤪:呢個咪係蛋白蟹肉炒飯囉
🤯:吓,你頭先話係福建炒飯㗎喎
🤪:我係話好似蟹肉炒飯嘅福建炒飯
🤯:咁你啲蟹肉喺度?
🤪:(指住啲瑤柱)呢啲咪係蟹肉囉~
🤯:吓,咁啲蛋白呢?
🤪:...
佢最後都換咗畀我哋返個蛋白蟹肉炒飯畀我哋
真·蛋白蟹肉炒飯
2022-11-06
2022-08-27 790 views
這間集團式的酒樓地點不是在大街大道,而是在屋村商場的二樓,所以不容易讓村外的人知道。酒樓面積頗大,而且有幾間房,大枱也不少,每逢假日和午市晚市都坐滿食客。酒樓採用自動加水煲水方式,但我還是喜歡傳統的方式,我和朋友叫了幾款點心,如菜肉包,鳳爪排骨,金錢肚,鹹水角,义燒酥和堆仔等,味道不錯,較特別的是大良鮮奶卷,牛奶味濃,有少少新意,蠔皇鮑魚燒賣的賣點是鮑魚,燒賣味道則普通,漁村蒸陳村粉即是海鮮蒸陳村粉,味道可以。總的來說,集團式經營是人有我有,但沒有一樣使你留下深刻印象。

呢間稻香出哂名黑,早上飲茶想快攞到位一係熟人,一係俾著數。星期六早上08:13去到,3人等入坐,全場「滿座」(一張4人枱坐1-2人果種)。於是企旁等位,企到08:30之間,期間不斷見到有人入去攞到位坐,我提醒服務員我是在等緊位,態度懶理,望都唔望下我。期間聽到有一個剛剛到達嘅茶客,聽到佢話「三大一小」,服務員就帶咗佢去坐。心知知道發生乜嘢事,再等啦。去到08:40,我同服務員講「其實網上都已經講呢間稻香嘅事情,其實呢類事情我都預咗,但都唔好做到咁揚,比兩三個熟客攞咗位之後,都照顧下我呢個生客呀~」。嗰個服務員問我坐唔坐卡位,跟住我問屋企人,佢話如果可以唔搭位就OK。」。家人話OK,於是終於可以坐低。講食物,如果認識嘅,都會知道稻香點心都係於大陸製造之後以冷藏形式運到香港,翻熱上枱。因此建議食一啲要即整的點心,例如腸粉(試問腸粉如何以解凍翻熱形式上枱呢?)。味道中規中矩。有去過稻香都知道,落單是用手機,加水是全自動的,用旁邊那部全自動機器。呢樣嘢是值得加分的。因此亦沒有什麼服務可言。我覺得是OK的。最少加水不求人,自行搞掂便可。其實認識酒樓業,都知道攞位都係咁上下,熟人就當然比較容易,另

其實認識酒樓業,都知道攞位都係咁上下,熟人就當然比較容易,另外就係「過水」俾啲服務員(我無話於呢度做嘅服務員有咁做,我無證據),呢個係行業之中的事實。呢間稻香早上飲茶不需要撳票,估其中一個目的係可以比熟客快啲攞到位(因為唔係以數字排隊呀嘛,因次咪可以「插隊」囉)。其實飲開茶都好明白呢一點,之不過今次做得實在太過揚,當你見着啲熟客一個一個咁樣入,而自己在旁邊一直在等等等,你都會有相同感覺。我之前講過,你比幾個熟客入去之後,都照顧一下我呀!今次做得實在太過分,因此寫此食評,等大家首先有一個心理準備。

我相信稻香管理層本身亦知道有呢樣嘢,當然隻眼開隻眼閉,明嘅~

2022-08-13
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
Breakfast
2022-01-22 930 views
不要期望服務,只要食物可以,我就接受這間稻香,好自由式,用水箱煲水,水箱左邊按制加水,煲水,沒有倒水盆,倒在水箱右一邊,對我們年輕人覺得這很新奇,自由點心有些都不錯,佢開在屋村,要老人家手機點餐就不太方便開始用餐糕點,點心,都ok, 生意難做,酒樓各有特別雞肉春券太乾,沒有蔬菜卷入,不是太脆皮,勉強食可以這個炸魚球就差些,外皮太有煙韌,味道偏咸粥鮮美味,好好食盅頭飯好大份,侍應姐姐叫我不要期望太大,好淺碟(裝不多飯)我覺得夠食,都好味啊好享受一個早餐好多人話這間酒樓服務態度差,我問要東西,服務員都好快回應,不覺得服務差,系自由,要拿辣椒油,自己行埋材料檯取啊
不要期望服務,只要食物可以,我就接受
水箱

點心有些都不錯,佢開在屋村,要老人家手機點餐就不太方便

開始用餐

點心拼盤

馬拉糕拼糯米券

馬拉糕

糕點,點心,都ok, 生意難做,酒樓各有特別

春券

雞肉春券太乾,沒有蔬菜卷入,不是太脆皮,勉強食可以

炸魚肉球

這個炸魚球就差些,外皮太有煙韌,味道偏咸

海鮮粥

粥鮮美味,好好食

咸魚雞粒飯

盅頭飯好大份,侍應姐姐叫我不要期望太大,好淺碟(裝不多飯)
我覺得夠食,都好味啊

好享受一個早餐

$70 (Breakfast)
水箱
馬拉糕拼糯米券
馬拉糕
海鮮粥
咸魚雞粒飯
我曾經都係稻香集團工作,都十幾年前,係尖沙咀,回想以前工作係忙,但每位同事都會盡心幫客人,但這家稻香既員工質素真係麻麻,好似吾多想理你咁,見到都扮見唔到,仲差過隔離平台大排檔既服務質素,感覺真係貼錢買難受😣,就算你幾平都好,都真係吾會再去,人地譚仔一碗米線都吾貴,人哋既服務真係值得這間稻香既員工學習,如果覺得人工低?點解唔試吓搵過份工呢?🤔,雖然而家好多野都用電子科技取代,但其實好既員工都係公司重要財產,真係需要好好培訓。
2021-09-13 539 views
呢間自從搬咗嚟石硤尾之後服務態度超級差囉,樓面咨客好似唔想做你生意咁,樓面問吓野,就好似你搵佢鬧交咁(咁都有啲係好好嘅)到咨客,叫飛機無聲,一唔流神就會過咗號數,就算見到都行唔切過去,已經叫咗下一個人,咁多老人家飲茶,有啲行得慢,見到自己個號碼過咗,佢一急既話仆親點算呀,其實係咪可以等一陣先再轉下一個號碼呢,入到去見到有卡位,問下個咨客,佢就話俾四人坐(我係3個人,見唔多人係門口等位)舊鋪既時候d人有人情味啲,雖然我係間唔中先飲一次,但d人都會同你有講有笑,依家新鋪無囉,搬咗都番嚟飲下茶,都只係想飲下人親味,啲嘢食舊鋪出都慢,但新鋪出聲重慢,幾個字先出到一樣野食,食完第一樣,等唔知幾耐先有第二樣嘢食,冷氣勁凍,有野食既時候還好,不過要食完一樣要等下一樣野食,冷到變雪條,後生都覺得凍更何況d老人家都要著住衫嚟食,
2021-09-13
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$40 (Breakfast)
【等位一肚氣】大約 8:00 到達等位,4人枱單號 B001。到八點半,A 號叫到24,B未郁過仲係B000,因為只安排2人入座,2人埋單仍是安排二人入座😡到 8:40有枱。【座位迫】要涉入卡位坐。【自助服務最滿意】自己沖茶,自動添水硬件,唔使搵伙記,好順暢。嗌點心都係 QR code 手機落單,我自己冇網絡接收,但店鋪 wifi OK【服務不知所謂,蒸點心要等 45分鐘】坐落傾吓計唔覺時間過,傾吓、食吓、又加單,才發覺唔對路:0953 落單,1010 未見,問伙記,叫我哋 check 單,印出單據如圖大約1025 再趨單。冇回應。大約 1035 再趨單。當然搵左好耐才有人(因為服務全自助架嘛),仲要唔係個個會理你。(哈 但係有脲務費架喎)我:你們蒸個點要45分鐘嗎?伙記回覆(大意)等一個鐘都會架,唔等就取消單。我就真係接受唔到。【食物質素】食物唔熱☹️,馬拉卷濕糯☹️唔 ok☹️油條脆👌抄手👌餃皮唔得☹️完全唔值個價錢。另外,星期一至六1130 前埋單,個別食物有優惠。記住早啲嗌😂

【座位迫】要涉入卡位坐。

【服務不知所謂,蒸點心要等 45分鐘】

大約1025 再趨單。
冇回應。

(哈 但係有脲務費架喎)
我:你們蒸個點要45分鐘嗎?
伙記回覆(大意)等一個鐘都會架,唔等就取消單。

我就真係接受唔到。

完全唔值個價錢。
2021-09-11
Waiting Time
35 Minutes (Dine In)
Breakfast
  • 川汁抄手
2021-09-09 320 views
趁午膳時間,同同事兩個人去左稻香食lunch,原本打算係飲茶食點心🫖,最後發現二人午市優惠套餐十分吸引同抵食😍,就決定試下!午市優惠套餐$138,包括一款主食、濃湯鮮竹浸菜苗、特色雞翼尖、同埋自選兩款點心,真係十分超值。🤩首先黎到嘅係特色雞翼尖,原來係炸㗎,十分香口同入味😋濃湯鮮竹浸菜苗,份量都十分多,菜心都十分新鮮鮮甜,我仲飲左少少湯試下,十分濃味👍🏻跟住就到兩個點心黎到啦,我地揀左醬皇金錢肚,同埋揀左個甜品類嘅擂沙流心湯圓。金錢肚用左黑椒蒸,有豆卜鋪底,食起上黎辣辣地。而擂沙流心湯圓係芝麻餡,4粒都算大粒,我地最後食唔曬將湯圓打包拎走🤣,變左下午茶😂。主食我地揀左排骨蒸陳村粉,等候時間比較耐,黎到個籠大到嚇親左,佔左大半張枱,份量超級無敵多,每人食左滿滿兩碗後仲有剩。有荷葉鋪底,陳村粉同排骨都十分入味,十分驚喜,果然無揀錯。😍

首先黎到嘅係特色雞翼尖,原來係炸㗎,十分香口同入味😋

Lunch